Κοροναϊός: «Πονοκέφαλος» οι απείθαρχοι που σπάνε την καραντίνα

Πόσοι έχουν σπάσει την καραντίνα.

Parallaxi
κοροναϊός-πονοκέφαλος-οι-απείθαρχ-619745
Parallaxi
Εικόνα αρχείου

Μπορεί ο κοροναϊός να σαρώνει την Ελλάδα, μετρώντας πάνω από 10.000 κρούσματα και τους θανάτους να αγγίζουν τους θανάτους να έχουν ξεπεράσει τους 250, ωστόσο φαίνεται πως οι «covidiots» δεν είναι προνόμιο… μόνο των υπόλοιπων χωρών.

Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία η Ελλάδα έχει μεγάλο αριθμό ανθρώπων, η οποίοι αγνοούν τις συστάσεις των αρχών και δείχνοντας εγκληματική απερισκεψία σπάνε την καραντίνα και θέτουν σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο.

Πόσοι έχουν σπάσει την καραντίνα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του MEGA, παρά τους εντατικούς ελέγχους πολλοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να μην πειθαρχούν με συμπεριφορές που δεν είναι μονό επικίνδυνες αλλά και προκλητικές.

«Πονοκέφαλο» για τις Αρχές αποτελούν και οι «απείθαρχοι», δηλαδή όσοι σπάνε την καραντίνα παρότι έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Από τα 9.672 άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα, σημειώθηκαν 700 παραβάσεις σε απείθαρχους που αγνόησαν τις οδηγίες και «έσπασαν» τον κατ’ οίκον περιορισμό. Η αστυνομία τους συνέβαλλε και τους επέβαλε το καθορισμένο πρόστιμο.

«Βροχή» οι έλεγχοι

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν επίσης 58.240 έλεγχοι για χρήση μάσκας και επιβλήθηκαν 328 πρόστιμα.

Τον πιο θερμό μήνα, τον Αύγουστο, είχαμε 480 παραβάσεις σχετιζόμενες με υπεράριθμους πελάτες, ενώ 28 άτομα συνελήφθησαν στα πλάσια του αυτοφώρου για αυτή την παράβαση.

Επιπλέον είχαμε 64 παραβάσεις για υπέρβαση ωραρίου, επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ και τριημερή αναστολή λειτουργίας.

Τέλος τον μήνα Αύγουστο έγιναν 10.833 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και επιβλήθηκε το πρόστιμο των 150 ευρώ.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 183 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κοροναϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Από τα 173 εγχώρια κρούσματα, τα 46 συνδέονται με συρροές, 12 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ 10 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Πού εντοπίζονται

Όσον αφορά στη διασπορά του ιού στην κοινότητα, η Αττική βρίσκεται για ακόμα μια μέρα στο «κόκκινο», με τη Θεσσαλονίκη μετά από πολύ καιρό να παρουσιάζει μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Αναλυτικότερα:

  • 10 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 107 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 44 συνδέονται με γνωστές συρροές και 6 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 9 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
  • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 με αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 8 με αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
  • 6 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10.317, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες, ενώ 2.089 (20.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4.570 (44.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 36 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 10 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 153 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 266 θανάτους συνολικά στη χώρα. 96 (36.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Κοντοζαμάνης: Ξεπερνούν τους 12.000 οι εργαστηριακοί διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούνται ημερησίως για τον κορονοϊό

Ξεπερνούν τους 12.000 οι εργαστηριακοί διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούνται ημερησίως για τον κορονοϊό, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού για την έξαρση της πανδημίας και το σχέδιο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.

«Διευρύναμε και διευρύνουμε τον πληθυσμό που υποβάλλεται σε εργαστηριακό έλεγχο. Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουμε δεκαπενταπλασιάσει τον ημερήσιο αριθμό διενεργούμενων εξετάσεων», είπε ο υφυπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Στο τέλος Φεβρουαρίου ξεκινήσαμε με οκτακόσια τεστ την ημέρα, φτάσαμε σε τεσσερισήμισι χιλιάδες διαγνωστικούς ελέγχους τον Μάιο, εξήμισι χιλιάδες ελέγχους τον Ιούνιο και σήμερα έχουμε ξεπεράσει τις δώδεκα χιλιάδες ελέγχους ημερησίως. Συνολικά έχουν διενεργηθεί επτακόσιες τριάντα χιλιάδες διαγνωστικοί έλεγχοι για ανίχνευση του κορονοϊού μέσα σε εκατόν εξήντα πέντε ημέρες. Επιπρόσθετα, έχουμε πολλαπλασιάσει τα σημεία διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων, έχουμε μειώσει το κόστος του εξεταζόμενου δείγματος και έχουμε εξασφαλίσει διαθεσιμότητα και επάρκεια αντιδραστηρίων και αναλυτών για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, ο οποίος ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ, τα μέτρα για την επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας στις υγειονομικές δομές, τις κλίνες σε ΜΕΘ, την αξιοποίηση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

«Υπάρχει πρόβλημα σχέσης, συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου, της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και άλλων κρίσιμων κρίκων του κρατικού μηχανισμού», ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στερείται σχεδίου και πολιτικής αξιοπιστίας. «Έχετε ένα πρόβλημα με τα δεδομένα. Θέλουμε να μας δώσετε ξανά τώρα στοιχεία για τα εξής: Ο αριθμός των τεστ που γίνονται, είναι το σύνολο δημόσιου και ιδιωτικού τομέα; Είναι μόνο αυτός που γίνεται από τα δημόσια εργαστήρια; Πότε θα αρχίσετε να αποζημιώνετε τα τεστ που οι πολίτες καταβάλλουν στο 100% από την τσέπη τους όταν αναγκάζονται να πάνε σε ιδιωτικά εργαστήρια;», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες το κόμμα του θα παρουσιάσει πρόταση για την αξιοποίηση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες, ότι είμαστε μία καλοκουρδισμένη μηχανή. Δεν υπάρχουν διαφωνίες ή ρήγματα στην ομάδα που δίνει τη μάχη για τον κορονοϊό. Ο καθένας έχει διακριτό ρόλο και όλοι μαζί δίνουμε αυτή τη μάχη και όπως την έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα θα την φέρουμε εις πέρας για ακόμα μία φορά», απάντησε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός Υγείας.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την επιβολή περιοριστικών μέτρων καθοδηγούνται από τους ειδικούς

“Βρισκόμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε το καλύτερο αλλά και το χειρότερο σενάριο, προκειμένου να ξεπεράσουμε την κρίση αυτή με τις λιγότερες δυνατές απώλειες”, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, που κλήθηκε να ενημερώσει τη Βουλή για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ελήφθη η απόφαση επιβολής περιοριστικών μέτρων στη Χαλκιδική. Ο υφυπουργός κατέστησε σαφές, ότι η κυβέρνηση αποφασίζει αν πρέπει να προχωρήσει στην επιβολή περιοριστικών μέτρων, με την καθοδήγηση της εθνικής επιτροπής των ειδικών, τους επιχειρησιακούς βραχίονές της, τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το υπουργείο Υγείας, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και τις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Επίκαιρη ερώτηση για το θέμα απηύθυνε στην κυβέρνηση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα, που ζήτησε να ενημερωθεί γιατί επιβλήθηκαν οριζόντια μέτρα και η παράταση τους στη Χαλκιδική, ενώ τα κρούσματα είναι σήμερα μηδενικά.

“Εδώ και δέκα μέρες έχουμε ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μας ενημερώσετε για τις αποφάσεις που πήρατε για τη Χαλκιδική και να μας κοινοποιηθούν τα στοιχεία που θα αιτιολογούν τα έκτακτα επώδυνα περιοριστικά μέτρα για ολόκληρο τον νομό της Χαλκιδικής, που ήταν οριζόντια, γιατί εμείς λέμε και επαναλαμβάνουμε ότι η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα και στηρίζουμε κάθε απαραίτητο μέτρο θωράκισης του πληθυσμού. Ζητάμε, όμως, ενημέρωση, ώστε η αναγκαιότητα των μέτρων να γίνει κτήμα όλων και να γίνουν αυτά πλήρως κατανοητά από την κοινωνία στο σύνολό της”, είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

“Η επιδημιολογική κατάσταση κάθε περιοχής αξιολογείται μέρα με την ημέρα και ανάλογα παίρνουμε τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε”, απάντησε ο υφυπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της Χαλκιδικής ελήφθησαν οι σωστές αποφάσεις και πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα. “Σας θυμίζω τι είχαμε να αντιμετωπίσουμε: Εργοστάσιο με πενήντα κρούσματα. Κατασκήνωση με δύο κρούσματα σε παιδιά. Βάπτιση με κρούσματα. Συναυλία δύο χιλιάδων ατόμων με τρία κρούσματα εργαζομένων επιβεβαιωμένα και ένα κρούσμα από το οποίο μολύνθηκε ο οίκος ευγηρίας με τα τριάντα οκτώ κρούσματα ηλικιωμένων. Και έρχεστε να μας ζητήσετε τον λόγο γιατί πήραμε αυτά τα μέτρα; Τι να σας απαντήσουμε;” είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και υπογράμμισε: “Με αυτήν την κυβέρνηση τίποτα δε γίνεται ξαφνικά. Υπάρχει σχέδιο, υπάρχουν δεδομένα, συγκεκριμένες διαδικασίες και συγκεκριμένες αποφάσεις, που στόχο έχουν να διασφαλίζουν την υγεία των πολιτών. Η κυβέρνηση, με την καθοδήγηση της εθνικής επιτροπής των ειδικών, τους επιχειρησιακούς βραχίονές της, τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το υπουργείο Υγείας, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και την 4η Υγειονομική Περιφέρεια, ενήργησε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση την ασφάλεια των πολιτών, όχι μόνο της Χαλκιδικής, αλλά και όλων των ευρύτερων περιοχών γύρω από αυτή. Επιβλήθηκαν μέτρα και περιορισμοί που τηρήθηκαν και γι’ αυτό σήμερα έχουμε τον έλεγχο. Και τα μέτρα αυτά δεν είναι μόνιμα. Η επιδημιολογική κατάσταση κάθε περιοχής αξιολογείται μέρα με την ημέρα και ανάλογα παίρνουμε τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε”.

Στην Κρήτη σήμερα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Στην Κρήτη θα βρίσκεται σήμερα κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), με επικεφαλής τον πρόεδρο Παναγιώτη Αρκουμανέα. Αρχικά το κλιμάκιο θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ. Κρήτης), όπου θα γίνει συνάντηση με τους Διοικητές των Νοσοκομείων Ηρακλείου και Λασιθίου, καθώς και τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό. Το κλιμάκιο με επικεφαλής τον κ. Αρκουμανέα θα επισκεφθεί και το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης ενώ θα ολοκληρώσει την επίσκεψη με συναντήσεις στα Χανιά, με τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη και Διοικητές του Νοσοκομείου Χανίων και του Ρεθύμνου.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι για κορωνοϊό σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αττική

Άλλες τρεις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων θα επισκεφθούν, σήμερα το πρωί, τα ειδικά κλιμάκια ιατρών και νοσηλευτών της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μαζί με τον ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, πρόκειται για τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Centaurea στο Μαρούσι, το Μερόπειον Φιλανθρωπικό Ίδρυμα στην Καλλιθέα και τον «Οίκο Γαλήνη» στη Ν. Σμύρνη.

Τα κλιμάκια θα πραγματοποιήσουν δειγματοληπτικούς ελέγχους για λοίμωξη από τον ιό SARSCOVID -2 στο προσωπικό και σε άτομα που φιλοξενούνται στις δομές. Τα δείγματα θα εξεταστούν με την τεχνική PCR, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης επανέλαβε ότι «σε καθημερινή βάση, τα κλιμάκιά μας θα διενεργούν ελέγχους σε όλες τις προνοιακές δομές της Αττικής, καθώς και στα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, τα οποία είναι 140 σε όλη την Αττική».

Δείτε τι αναμένεται για τα σχολεία:

Σήμερα οι ανακοινώσεις για τη νέα σχολική χρονιά – Κλειδώνει η 14η Σεπτεμβρίου

Δείτε επίσης:

Εντοπίστηκαν 30 κρούσματα κοροναϊού σε δομή ανήλικων μεταναστών στον Βύρωνα

Πηγή: Τα Νέα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα