Κοροναϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων στην Τουρκία- Επιταχύνει τους εμβολιασμούς η Λετονία
Οι νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο
Διαβάστε αναλυτικά τις νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο:
Τουρκία: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων, στους 186 οι νεκροί μέσα σε ένα 24ωρο
Στα 44.756 ανέρχονται τα νέα κρούσματα της Covid-19 που καταγράφηκαν στην Τουρκία τις τελευταίες 24 ώρες, ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Η Τουρκία βρίσκεται πλέον στην πέμπτη θέση, μεταξύ όλων των χωρών, όσον αφορά τον μέσο όρο επτά ημερών των καταγεγραμμένων ημερήσιων κρουσμάτων, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters.
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 3,445 εκατομμύρια. Το τελευταίο 24ωρο υπέκυψαν άλλοι 186 άνθρωποι, ανεβάζονταν τον αριθμό των θανάτων από την Covid-19 σε 32.078.
Τα κρούσματα αυξήθηκαν αφότου η κυβέρνηση χαλάρωσε τα μέτρα στις αρχές Μαρτίου και τις πέντε τελευταίες ημέρες καταγράφονται καθημερινά νέα ρεκόρ. Την Δευτέρα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την επαναφορά ορισμένων μέτρων και του ολικού λοκντάουν για τα Σαββατοκύριακα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού που φέτος ξεκινά στις 13 Απριλίου.
Για δεύτερη φορά, εκατομμύρια άνθρωποι γιορτάζουν το Πάσχα υπό αυστηρούς περιορισμούς
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο γιορτάζουν αυτό το Σαββατοκύριακο το Πάσχα των Καθολικών, οι περισσότεροι υπό αυστηρούς περιορισμούς, για δεύτερη φορά από την έναρξη της πανδημίας, μολονότι οι εκστρατείες ανοσοποίησης επιταχύνονται, όπως στις ΗΠΑ όπου ήδη περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.
Στην Ευρώπη, που σαρώνεται από το τρίτο κύμα της Covid-19, όλη η Ιταλία έχει χαρακτηριστεί «κόκκινη» ζώνη. Το φετινό Πάσχα, που συνήθως είναι μια ευκαιρία για τις οικογένειες να συναντηθούν και να γιορτάσουν μαζί, τα μέτρα παραμένουν σε ισχύ.
«Δεν έχουμε εστιατόρια, δεν έχουμε τουρίστες, δεν έχουμε κανέναν», διαμαρτυρήθηκε ένας πωλητής λαχανικών στην αγορά Κάμπο ντέι Φιόρι, στο κέντρο της Ρώμης. Σε μικρή απόσταση, στην πλατεία Ναβόνε, που συνήθως τέτοια εποχή σφύζει από κόσμο, ελάχιστοι άνθρωποι έχουν βγάλει για βόλτα τον σκύλο τους ή κάνουν ποδήλατο.
Πάντως στους Ιταλούς επιτράπηκαν τα ταξίδια στο εξωτερικό και ορισμένοι ετοιμάζονται να φύγουν για διακοπές. «Το θεωρώ παράλογο, να μπορούμε να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη αλλά όχι στην Ιταλία, με όλες αυτές τις προφυλάξεις που έχουμε πάρει, με τα τεστ που κάνουμε και τα πιστοποιητικά που μας ζητούν», σχολίασε η Τίνα Επιφάνι, μια 46χρονη γυναίκα που αναχώρησε από το αεροδρόμιο του Μιλάνου για τα Κανάρια Νησιά.
Στην άδεια πλατεία του Αγίου Πέτρου ο πάπας Φραγκίσκος τέλεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής τον δεύτερο Δρόμο του Σταυρού χωρίς τη συμμετοχή κοινού, μόνο με την παρουσία μερικών παιδιών.
Οι Γάλλοι από την πλευρά τους μπορούν να ταξιδέψουν αυτό το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα. Από την Τρίτη θα απαγορευτούν ξανά οι μετακινήσεις, για ένα μήνα. Οι αρχές θα δείξουν ανοχή μέχρι το βράδυ της Δευτέρας στις μετακινήσεις μεταξύ διαφορετικών περιφερειών, ώστε όσοι μπορούν και το επιθυμούν να πάνε τα παιδιά τους στους παππούδες τους.
Στον σταθμό Μονπαρνάς, απ’ όπου συνδέεται το Παρίσι με τη δυτική και τη νοτιοδυτική Γαλλία, η Μαριλίν Μορέλ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για το Εντέ, στη γαλλική Χώρα των Βάσκων, μαζί με τον σύζυγο και τα παιδιά της, για να μείνει σε ένα εξοχικό με κήπο, που βλέπει στον Ατλαντικό. «Αγοράσαμε τα εισιτήρια στις 8 το βράδυ της Τετάρτης, αμέσως μετά την ανακοίνωση» των νέων περιοριστικών μέτρων, εξήγησε.
Η υπόλοιπη Ευρώπη ενισχύει επίσης τα μέτρα για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, ιδίως μέσω των ταξιδιών: η Γερμανία, για παράδειγμα, θα εντείνει τους ελέγχους στα χερσαία σύνορά της για τις επόμενες 8-14 ημέρες.
Ανάσταση στην Ιερουσαλήμ χωρίς λοκντάουν
Στη Μέση Ανατολή, ο Λίβανος έχει τεθεί σε πλήρες λοκντάουν από σήμερα μέχρι και το πρωί της Τρίτης, σε μια προσπάθεια να μην αναζωπυρωθεί η πανδημία σε αυτή τη χώρα των 6 εκατομμυρίων κατοίκων.
Αντιθέτως, στην Ιερουσαλήμ, οι χριστιανοί δήλωναν ότι αισθάνονται πως «ξαναζούν»: εκατοντάδες πιστοί συνέρρευσαν στα πλακόστρωτα της Παλιάς Πόλης τη Μεγάλη Παρασκευή. «Είναι τόσο, τόσο πολύ καλύτερα σε σύγκριση με πέρσι», είπε η Ανζέλ Περνεσιτά, μια οικιακή βοηθός που ζει στο Ισραήλ εδώ και 10 χρόνια και πέρσι παρακολούθησε τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας από το διαδίκτυο.
Στη Λατινική Αμερική, όπου την Παρασκευή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 ξεπέρασαν τα 25 εκατομμύρια, πολλές χώρες ενίσχυσαν τους περιορισμούς. Στη Χιλή, σχεδόν το 90% του πληθυσμού έχει τεθεί σε λοκντάουν εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα. Την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά όλον τον Απρίλιο. Η Βολιβία έκλεισε επίσης τα σύνορά της με τη Βραζιλία για τουλάχιστον μία εβδομάδα ενώ στο Περού το λοκντάουν είναι σε ισχύ για το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.
Στη Βραζιλία, όπου η πανδημία δείχνει να έχει βγει εκτός ελέγχου, ο δήμος του Ρίο ντε Τζανέιρο ανακοίνωσε ότι παρατείνονται τα μέτρα. Στο Σάο Πάουλο, μια από τις Πολιτείες που έχουν πληγεί περισσότερο, τα νεκροταφεία λειτουργούν πλέον και τη νύχτα, λόγω του αυξημένου αριθμού των θανάτων από την Covid-19.
Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 μέχρι σήμερα η πανδημία έχει σκοτώσει περισσότερους από 2.829.051 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.
Λετονία: Η Λετονία ανοίγει μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα κατά της Covid- 19
Η Λετονία άνοιξε σήμερα δέκα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα κατά της covid-19 σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την εκστρατεία ανοσοποίησης, μία από τις πιο αργές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η χώρα της Βαλτικής, με πληθυσμό 1,9 εκατομμύρια κατοίκους, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια βραδύτητα στις παραδόσεις εμβολίων και τη δυσπιστία των πολιτών, ιδίως της ρωσικής κοινότητας, που αποτελεί το ένα τέταρτο του πληθυσμού της.
«Εκείνοι που ζήτησαν να εμβολιαστούν και βρίσκονται στον κατάλογο των ομάδων προτεραιότητας μπορούν τώρα να εμβολιαστούν αμέσως», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Ντάνιελς Πάβλουτς, στο λετονικό πρακτορείο ειδήσεων LETA.
«Αυτό είναι καλό, με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να εμβολιαστούν για τις διακοπές του Πάσχα, θα είναι ασφαλέστερο για τις οικογένειες», συμπλήρωσε.
Αυτή τη στιγμή, μονάχα το 7% του πληθυσμού της Λετονίας έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία.
Εκτός των μεγάλων κέντρων που άνοιξαν στις πόλεις, κινητές μονάδες θα σταλούν στις αγροτικές περιοχές.
Βάσει μιας πρόσφατης δημοσκόπησης, μονάχα το 50% του πληθυσμού σκοπεύει να εμβολιαστεί, το 34% δεν προτίθεται και το 16% διστάζει.
«Μόλις τα κέντρα αρχίσουν να λειτουργούν, οι πολίτες θα δουν ότι αυτό προχωράει και η στάση τους θα αλλάξει και θα έχουμε πολλούς περισσότερους πολίτες που θα συμφωνούν να εμβολιαστούν», είπε ο Πάβλουτς.
Γερμανία: Διαδήλωση κατά των μέτρων για την πανδημία στη Στουτγάρδη
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Στουτγάρδη για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα, την ώρα που αναζωπυρώνεται στη Γερμανία η συζήτηση για την ενίσχυση των περιορισμών, λόγω του τρίτου κύματος της πανδημίας.
Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές, οι περισσότεροι χωρίς να φορούν μάσκες, έφτασαν το απόγευμα σε μια πλατεία, στα βορειοανατολικά προάστια της πόλης, αφού έκαναν προηγουμένως πορεία από το κέντρο της. Οι συμμετέχοντες «αγνόησαν» τις επανειλημμένες εκκλήσεις των αρχών να τηρήσουν τα μέτρα, όπως να φορέσουν τις μάσκες τους και να κρατούν αποστάσεις, ανέφερε η αστυνομία σε μια ανακοίνωσή της. Ωστόσο, δεν σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια.
Οι υποστηρικτές αυτού του κινήματος, του αποκαλούμενου Querdenken («Αντικομφορμιστικό»), διαφωνούν με τα μέτρα που έχουν λάβει οι αρχές για να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού και διαδηλώνουν τακτικά στη Γερμανία από την έναρξη της πανδημίας. Στους κόλπους του Querdenken συγκεντρώνονται ακροδεξιοί, ακροαριστεροί, συνωμοσιολόγοι, αντιεμβολιαστές και άλλοι.
Στις 20 Μαρτίου, περίπου 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Κάσελ, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία και συλλήψεις.
Στη Στουτγάρδη οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πανό με τα οποία ζητούσαν να τερματιστεί «η δικτατορία της Covid”.
«Τα μέτρα είναι υπερβολικά», είπε μια γυναίκα, η Έβελιν, η οποία ζήτησε «να αρθεί το λοκντάουν» και είπε ότι «δεν πιστεύει» τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει η κυβέρνηση όσον αφορά τον αριθμό των μολύνσεων.
«Είμαι κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού», είπε από την πλευρά του ένας διαδηλωτής, ο Ράινερ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ