Διεθνή

Ο κοροναϊός στον κόσμο – Νέοι περιορισμοί – Χιλιάδες κρούσματα και θύματα

Ακόμη μία μέρα που ο κοροναϊός σαρώνει τον κόσμο

Parallaxi
ο-κοροναϊός-στον-κόσμο-νέοι-περιορισ-635440
Parallaxi

κοροναϊός πίνακας 2

Στην Αμερική περισσότερα από 160.000 τα θύματα του κορονοϊού 

Οι νεκροί από την πανδημία του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασαν σήμερα τους 160.000, είναι δηλαδή το ένα τέταρτο όσων έχουν καταγραφεί αθροιστικά σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters.

Οι ΗΠΑ, η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, μετρά 160.003 νεκρούς και 4,91 εκατομμύρια μολύνσεις. Οι θάνατοι αυξάνονται σε 23 Πολιτείες και τα κρούσματα σε 20, με βάση την ανάλυση δεδομένων των δύο τελευταίων εβδομάδων, σε σύγκριση με τα δεδομένα του αμέσως προηγούμενου δεκαπενθημέρου.

Μέσα σε εννέα ημέρες, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10.000. Τα περισσότερα θύματα προέρχονται από την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και το Τέξας, μολονότι οι μολύνσεις σε αυτές τις Πολιτείες φαίνεται ότι είναι σε καθοδική τροχιά.

Η συντονίστρια της ομάδας αντιμετώπισης της Covid-19 στον Λευκό Οίκο, Δρ Ντέμπορα Μπερξ, προειδοποίησε ότι η Βοστόνη, το Σικάγο, το Ντιτρόιτ και η Ουάσινγκτον μπορεί να παρουσιάσουν συρροές κρουσμάτων καθώς αυξάνεται το ποσοστό των τεστ που βγαίνουν θετικά σε αυτές τις πόλεις.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σωματεία εκπαιδευτικών, γονείς και μαθητές διαφωνούν για το πώς θα ξαναλειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προτρέπει τις Πολιτείες να ανοίξουν κανονικά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα υποστηρίζοντας ότι ο ιός “θα φύγει, όπως φεύγουν τα πράγματα”, όμως οι υγειονομικές υπηρεσίες προειδοποιούν τις τοπικές αρχές όπου υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων να είναι σε επιφυλακή.

Την Πέμπτη, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον προέβλεψε ότι μέχρι την 1η Δεκεμβρίου ενδέχεται να έχουν πεθάνει από την Covid-19 έως και 300.000 Αμερικανοί, όμως υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να σωθούν 70.000 ζωές αν όλοι φορούν σχολαστικά προστατευτική μάσκα.

Στην Κύπρο σήμερα καταγράφηκαν μόλις 14 νέα κρούσματα
Δεκατέσσερα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής το υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Τα κρούσματα προήλθαν από σύνολο 3.539 εργαστηριακών διαγνώσεων και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται στα 1.222.Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε θάλαμο τέσσερις ασθενείς σε σταθερά καλή κατάσταση.

Στην Ισπανία παρουσιάστηκαν 1.895 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα 1.895 νέα κρούσματα Covid-19 σε διάστημα 24 ωρών, κυρίως στις κοινότητες της Χώρας των Βάσκων, της Καταλονίας και της Αραγονίας. Ο αριθμός συγκρίνεται με τους 1.683 που ανακοινώθηκαν χθες Πέμπτη από το υπουργείο Υγείας.

Η μεγαλύτερη αύξηση μολύνσεων καταγράφηκε στη Χώρα των Βάσκων με 428 κρούσματα, μια αύξηση 26% σε σύγκριση με τη χθεσινή ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Συνολικά, η Ισπανία μετρά 314.362 κρούσματα Covid-19 και 28.503 θανάτους.

Στην Γαλλία παρατηρείται σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων με περισσότερα από 1.500 να ανακοινώνονται καθημερινά

O υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας κατά του νέου κορονοϊού κι αυτό παρά το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα, καθιστώντας ανυπόφορη τη χρήση της μάσκας.

“Η Γαλλία κρατάει γερά, οι Γάλλοι πρέπει να κρατάνε γερά”, επισήμανε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτημα που του τέθηκε σχετικά με τη δυσκολία, κυρίως για τις επιχειρήσεις, να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα, ιδίως τη χρήση της μάσκας κι ενώ ο υδράργυρος έχει “χτυπήσει κόκκινο”.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στους κλειστούς δημόσιους χώρους και έχει επιβληθεί, επίσης, σε δεκάδες πόλεις της Γαλλίας, σε εξωτερικούς χώρους.

Για παράδειγμα, η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική στις πιο πολυσύχναστες περιοχές της Μασσαλίας, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, από αύριο Σάββατο 8 Αυγούστου και έως τις 30 Αυγούστου.

Ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται στη Γαλλία με Covid-19 καταγράφει αύξηση (+30%) με περισσότερα από 1.500 κρούσματα σχεδόν καθημερινά.

“Θα υπερβούμε τα 600.000 τεστ την εβδομάδα. Κάθε εβδομάδα, πραγματοποιούμε 100.000 τεστ περισσότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη. Όμως, αυτό δεν επαρκεί για να εξηγηθεί γιατί οι αριθμοί ανεβαίνουν”, παραδέχθηκε ο Ολιβιέ Βεράν.

Μάλτα: Η κυβέρνηση επιβάλλει εκ νέου περιορισμούς καθώς αυξάνονται τα κρούσματα Covid-19

Η Μάλτα απαγόρευσε σήμερα τις μαζικές συγκεντρώσεις ενώ κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους καθώς αυξήθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού αφού είχαν μηδενιστεί για μια εβδομάδα στις αρχές Ιουλίου. Οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν 49 νέα κρούσματα σήμερα, ο δεύτερος υψηλότερος ημερήσιος αριθμός από τότε που εντοπίστηκε το πρώτο περιστατικό στις 7 Μαρτίου. Εννέα ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα έδωσε εντολή για περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις και για μέτρα με στόχο να περιοριστεί η άμεση πρόσβαση των πολιτών σε γηροκομεία, με τους επισκέπτες να καλούνται να σταθούν πίσω από πάνελ από πλεξιγκλάς.

«Δεν είναι η ώρα να αποδώσουμε ευθύνες», δήλωσε ο Αμπέλα σε δημοσιογράφους. «Λάβαμε όλα τα μέτρα κατά την πανδημία, λαμβάνοντας υπόψιν το συμφέρον των πολιτών».

Η απόφαση για εκ νέου επιβολή ελέγχων συνιστά απότομη αλλαγή πλεύσης για τη Μάλτα, η οποία στηρίζεται στον τουρισμό για το ένα τρίτο του ΑΕΠ της. Οι δημόσιες συναθροίσεις θα περιοριστούν σε 100 άτομα σε κλειστές αίθουσες και σε 300 άτομα σε ανοικτούς χώρους. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν περισσότερα κέντρα για τη διενέργεια τεστ. Όποιος δεν φορά μάσκα σε δημόσιους χώρους θα τιμωρείται με πρόστιμο 50 ευρώ, ενώ οι διοργανωτές μεγάλων εκδηλώσεων κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 3.000 ευρώ.

Η Ιρλανδία, η Λετονία και η Λιθουανία έχουν απαγορεύσει τα ταξίδια από τη Μάλτα ή έχουν επιβάλει περίοδο καραντίνας για τους επισκέπτες από τη νησιωτική χώρα. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών συνιστούν να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια στη Μάλτα.

Η Νορβηγία προτρέπει τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό

Οι Νορβηγοί θα πρέπει να αποφεύγουν όλα τα ταξίδια στο εξωτερικό, ακόμα και σε χώρες με λίγα κρούσματα COVID-19, για να αποφευχθεί μια αναζωπύρωση του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας.

“Υπάρχουν ακόμα λίγες μολύνσεις στη Νορβηγία αλλά βλέπουμε αυξημένες μολύνσεις σε χώρες που είχαν υπό έλεγχο την κατάσταση”, δήλωσε ο Μπεντ Χόιε σε συνέντευξη Τύπου.

Η Νορβηγία, αν και δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανήκει στη ζώνη του Σένγκεν. Είχε επιβάλει από τους αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Ευρώπη από την αρχή της πανδημίας και προχώρησε σε σταδιακή τους χαλάρωση από τον Ιούνιο. Ο Χόιε ανακοίνωσε επίσης ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια δεν θα σερβίρουν αλκοόλ μετά τα μεσάνυχτα.

Οι αρχές θα εκδώσουν επίσης νέες συστάσεις για τη χρήση μάσκας στις 14 Αυγούστου, δήλωσε ο υπουργός. Η Νορβηγία και άλλες γειτονικές της χώρες, σε αντίθεση με πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη, δεν έχουν καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους. Η μόνη εξαίρεση, δήλωσε ο Χόιε, θα είναι για όσους φθάνουν από χώρες που η Νορβηγία έχει θέσει σε καραντίνα 10 ημερών, όπως η Γαλλία, η Ελβετία και το Βέλγιο. Σύμφωνα με το μέτρο αυτό που έχει άμεση ισχύ, αυτοί οι ταξιδιώτες θα πρέπει να φορούν μάσκες από τη στιγμή που θα περάσουν τα σύνορα, ή θα φθάσουν στο αεροδρόμιο, έως ότου πάνε στα σπίτια τους για να μπουν σε καραντίνα.

Με πληθυσμό 5,4 εκατ. κατοίκων, η Νορβηγία έχει καταγράψει αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Έως σήμερα είχε καταγράψει συνολικά 9.468 κρούσματα, αυξημένα κατά 59 σε σχέση με μία ημέρα νωρίτερα, με 256 θανάτους, σύμφωνα με το νορβηγικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας.

Ισπανική πόλη σε καραντίνα 14 ημερών – 67 κρούσματα κοροναϊού σε μονάδα επεξεργασίας κρέατος στο Βέλγιο 

Οι 32.000 κάτοικοι της Αράντα ντε Ντουέρο, σε απόσταση 150 χλμ βόρεια της Μαδρίτης, τέθηκαν από σήμερα σε καραντίνα 14 ημερών, μία από τις πολλές τοπικές καραντίνες που επιβάλλονται στην Ισπανία σε μια προσπάθεια των αρχών να περιορίσουν τη διασπορά του νέου κοροναϊού.

Διαβάστε περισσότερα:

Αυστρία: Σχετικά μικρός ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού

Σχετικά μικρός, σε σύγκριση με εκείνον τις προηγούμενες ημέρες, που κατά μέσον όρο ήταν διψήφιος μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο και είχε μάλιστα πλησιάσει και τα 200, είναι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Αυστρία, που από χθες έως σήμερα ανήλθαν σε 47.

Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Αυστρία, ανέρχονταν σήμερα στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας) σε 1.427, με τα 118 από αυτά να νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και 25 άνθρωποι να βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη, από την εμφάνιση της επιδημίας στη χώρα έχουν καταγραφεί 21.807 επιβεβαιωμένα κρούσματα, στο μεταξύ έχουν αποθεραπευτεί 19.690 άνθρωποι, ενώ οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 709. Συνολικά έχουν διενεργηθεί έως σήμερα 947.305 διαγνωστικά τεστ.

Πολωνία: Αποκλείεται ένα νέο εθνικό lockdown παρά την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων

Η Πολωνία κατέγραψε σήμερα 809 νέα κρούσματα του κορονοϊού, η έκτη ημερήσια αύξηση ρεκόρ εδώ και δύο εβδομάδες, αλλά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάτσεκ Σασίν απέκλεισε ένα εθνικό lockdown παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος του αναμενόμενου. Σύμφωνα με τον λογαριασμό στο Twitter του υπουργείου Υγείας, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται εντός και στα πέριξ μεγάλων πόλεων, μεταξύ των οποίων η Βαρσοβία, η Κρακοβία και το Κατοβίτσε. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι 259 από τα κρούσματα ήταν στην Σιλεσία, την περιοχή των μεταλλωρυχείων, της οποίας η μεγαλύτερη πόλη είναι το Κατοβίτσε. Μέχρι σήμερα 1.279 μεταλλωρύχοι έχουν μολυνθεί με κορονοϊό.

Η συντηρητική εθνικιστική κυβέρνηση έχει επιβάλει αυστηρότερους υγειονομικούς κανόνες σε μια σειρά από κομητείες της χώρας, οι οποίες περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. Επίσης έχουν απαγορευτεί τα συνέδρια, οι αθλητικές διοργανώσεις, οι συναυλίες, η λειτουργία των κλειστών κινηματογραφικών αιθουσών και των γυμναστηρίων, ενώ έχει επιβληθεί όριο 50 ανθρώπων σε γάμους. Μολαταύτα, οι εκκλησίες και τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά.

Πριν ανακοινωθούν τα νέα στοιχεία, ο Σασίν είδε δηλώσει στην κρατική τηλεόραση: “Δεν υπάρχει περίπτωση να επιβάλουμε ένα καθολικό lockdown ξανά”.

“Δεν γίνεται λόγος σήμερα με τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων ή τον πολύ υψηλό αριθμό όσων ακόμη νοσούν να κλείσουμε την οικονομία”, δήλωνε.

Ο υφυπουργός Υγείας Γιάνουτς Τσιεσζίνσκι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα δεν σχεδιάζει επιπλέον περιορισμούς με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού. Συνολικά η χώρα έχει καταγράψει 50.324 κρούσματα και 1.787 θανάτους από COVID-19.

Οι επικριτές της κυβέρνησης την κατηγορούν ότι δεν διενεργεί υγειονομικούς ελέγχους σε ευρεία κλίμακα και αυτό σημαίνει ότι κάποιοι που έχουν μολυνθεί με τον ιό δεν το γνωρίζουν και άθελά τους μολύνουν και άλλους.

Χονγκ Κονγκ: Δωρεάν διαγνωστικά τεστ για όλους τους κατοίκους ανακοίνωσε η Κάρι Λαμ

Το Χονγκ Κονγκ θα προσφέρει δωρεάν διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό σε όσους κατοίκους του ενδιαφέρονται να υποβληθούν σε αυτά, ανακοίνωσε η επικεφαλής της πρώην βρετανικής αποικίας Κάρι Λαμ την ώρα που σήμερα καταγράφηκαν 89 νέα κρούσματα του ιού, εκ των οποίων τα 81 μεταδόθηκαν στην κοινότητα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοινώθηκε, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα καθίσταται δυνατή η διενέργεια των τεστ σε όλη την επικράτεια του Χονγκ Κονγκ, ενώ όπως είπε η Λαμ η έναρξή τους τοποθετείται στις επόμενες δύο εβδομάδες το νωρίτερο. Η ανακοίνωση γίνεται μια εβδομάδα μετά την αποστολή από την Κίνα μιας ομάδας από αξιωματούχους υγείας στο Χονγκ Κονγκ για να διενεργήσουν τεστ σε ευρεία κλίμακα. Είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχοι υγείας από την ενδοχώρα βοηθούν το Χονγκ Κονγκ στην μάχη του για τον έλεγχο του κορονοϊού.

“Η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ παραμένει κρίσιμη και ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός”, είπε η Λαμ στους δημοσιογράφους μιλώντας μπροστά από μια ψηφιακή γιγαντοοθόνη όπου εμφανιζόταν το μήνυμα “Πολεμήστε τον ιό με την πλήρη υποστήριξη της κεντρικής κυβέρνησης”.

Όπως είπε η ίδια, στα τέλη Ιουλίου ζήτησε από το Πεκίνο να βοηθήσει στην αύξηση των εγκαταστάσεων και της ικανότητας διενέργειας τεστ του Χονγκ Κονγκ. Η ίδια επιχείρησε να διαψεύσει την ανησυχία κάποιων πολιτών ότι η Κίνα πιθανόν να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία των τεστ για να συλλέξει δείγματα DNA για λόγους κατασκοπείας.

“Είναι ψευδής κατηγορία και λάσπη ότι δείγματα γενετικού υλικού πολιτών του Χονγκ Κονγκ θα σταλούν στην ενδοχώρα”, τόνισε διευκρινίζοντας ότι όλα τα δείγματα θα καταστραφούν μετά τα τεστ. Από τον Ιανουάριο περίπου 3.900 άνθρωποι έχουν μολυνθεί με κορονοϊό στο Χονγκ Κονγκ, εκ των οποίων οι 46 έχουν πεθάνει.

Διαβάστε επίσης:

Πανδημία: Μια από τις χειρότερες μέρες στον κόσμο η χθεσινή

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα