Διεθνή

Kοροναϊός: Τέρμα ο χορός στην Ιταλία – Ρωσία: Σχεδόν 5.000 κρούσματα μέσα σε μία ημέρα

Τι συμβαίνει με την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο

Parallaxi
kοροναϊός-τέρμα-ο-χορός-στην-ιταλία-ρ-637389
Parallaxi

κοροναϊός

Νότια Κορέα: Χιλιάδες μέλη μιας εκκλησίας τέθηκαν σε καραντίνα εξαιτίας κρουσμάτων

Χιλιάδες μέλη μιας προτεσταντικής εκκλησίας της Σεούλ τέθηκαν σε καραντίνα, ανακοίνωσαν σήμερα οι νοτιοκορεατικές αρχές μετά την εμφάνιση εστιών μολύνσεων με Covid-19 που συνδέονται με θρησκευτικές κοινότητες.

Μέχρι τώρα η Νότια Κορέα έχει καταφέρει να ελέγξει την επιδημία του κορονοϊού μέσω μιας στρατηγικής πολλών τεστ και ιχνηλάτησης των επαφών των μολυσμένων προσώπων, χωρίς να επιβάλει υποχρεωτικό εγκλεισμό.

Αυτό το σαββατοκύριακο, η Σεούλ και η επαρχία Γκιεόνγκι, που την περιβάλλει, δηλαδή σχεδόν το μισό του νοτιοκορεατικού πληθυσμού, ενίσχυσαν τους περιορισμούς και απαγόρευσαν τις θρησκευτικμές συγκεντρώσεις μετά την εμφάνιση νέων κρουσμάτων, που δημιουργούν φόβους για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Η χώρα κατέγραψε σήμερα 197 νέα κρούσματα Covid-19, αυξάνοντας τον εθνικό απολογισμό από την αρχή της επιδημίας, τον Φεβρουάριο, σε 15.515 κρούσματα του ιού.

Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική ημέρα που ο αριθμός των μολύνσεων ξεπέρασε τις εκατό, έπειτα από εβδομάδες που οι αριθμοί κυμαίνονταν από μια τριανταριά σε μια σαρανταριά.

Η μεγαλύτερη εστία μολύσεων βρίσκεται στους κόλπους της εκκλησίας Σαράνγκ Ζέιλ στη Σεούλ, η οποία διευθύνεται από έναν αμφιλεγόμενο συντηρητικό πάστορα ο οποίος συμμετέχει επίσης στις διαδηλώσεις εναντίον του νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν.

Συνολικά 315 κρούσματα, που συνδέονται μ’ αυτή την εκκλησία, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα, ανέφεραν σήμερα οι αρχές, και περίπου 3.400 μέλη της έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Περίπου ένας πιστός στους έξι διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Κιμ Γκαγκ-λιπ.

Ένας κατάλογος των μελών, που παραδόθηκε από την εκκλησία, αποδείχθηκε “ανακριβής”, δήλωσε επίσης ο υφυπουργός, με αποτέλεσμα να καταστούν “πολύ δύσκολες” η ιχνηλάτηση και η απομόνωση των κρουσμάτων.

Η Εκκλησία Σινσεοντζί του Ιησού, η οποία συνδέεται με περίπου 5.000 κρούσματα, είχε βρεθεί στο κέντρο της εκδήλωσης τον Φεβρουάριο της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Ο επικεφαλής της, ο Λι Μαν-χι, ηλικίας 88 ετών, είναι ύποπτος ότι έθεσε εμπόδια στην κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση του ιού.

Ο επικεφαλής της Εκκλησίας Σαράνγκ Ζέιλ, ο Ζουν Κουάνγκ-χουν, ήταν αυτό το σαββατοκύριακο ο ένας από τους ομιλητές που απευθύνθηκαν σε χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να διαδηλώσουν κατά της κεντροαριστερής κυβέρνησης του Μουν, παρά τις εκκλήσεις για αποφυγή των μεγάλων συγκεντρώσεων εξαιτίας του νέου κορονοϊού.

Το υπουργείο Υγείας και οι αρχές της Σεούλ έχουν καταθέσει δύο χωριστές προσφυγές εναντίον του Ζουν, κατηγορώντας τον ότι εμπόδισε εσκεμμένα τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Νότια Κορέα: 197 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες

Οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή κατέγραψαν άλλα 197 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό να φθάνει τους 15.515 συνολικά.

Ο αριθμός των μολύνσεων ήταν τριψήφιος για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα (103 την Παρασκευή, 166 το Σάββατο, 279 την Κυριακή).

Τα κρούσματα εντόπιας μετάδοσης σημείωσαν ραγδαία αύξηση στη Σεούλ και στην επαρχία Κιόνγκι, που την περιβάλλει, και συνδέονται στις περισσότερες περιπτώσεις με τις λειτουργίες πρεσβυτεριανής εκκλησίας.

Από τα νέα κρούσματα, τα 89 εντοπίστηκαν μεταξύ κατοίκων της μητροπολιτικής περιοχής της Σεούλ και άλλα 67 στην επαρχία Κιόνγκι. Εννέα κρούσματα εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών που διαγνώστηκε ότι έχουν προσβληθεί αφού εισήλθαν στη νοτιοκορεάτικη επικράτεια από το εξωτερικό.

Δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολό τους να παραμένει στους 305. Το ποσοστό θνητότητας ανέρχεται σε 1,97%.

Το ξέσπασμα των τελευταίων ημερών, το σοβαρότερο των τελευταίων σχεδόν έξι μηνών, ώθησε τις αρχές να συστήσουν πολύ πιο αυστηρή τήρηση της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης.

Μολονότι η Νότια Κορέα χαρακτηρίζεται ένα από τα “success stories” ως προς την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, η έξαρση αναζωπυρώνει τις ανησυχίες που εκφράζονταν τον Φεβρουάριο, όταν οι αρχές δυσκολεύονταν να ελέγξουν την εστία που συνδεόταν με μια παραθρησκευτική μυστικοπαθή οργάνωση στην πόλη Ντέγκου και αποδείχθηκε η πιο θανατηφόρα.

Όπως και τότε, οι αρχές αντιμετωπίζουν αντίσταση και επιφύλαξη στη συνεργασία από τους πιστούς και δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

Ο υφυπουργός Υγείας Κιμ Γκανγκ-λιπ δήλωσε ότι η πρεσβυτεριανή εκκλησία η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του τρέχοντος ξεσπάσματος έχει δώσει στις αρχές ανακριβείς καταλόγους των μελών της. Ενώ 312 έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν, πάνω από άλλα 700, που οι αρχές θέλουν να δουν να τίθενται σε απομόνωση, αγνοείται ποια είναι ή πού βρίσκονται.

“Ανησυχούμε πολύ”, τόνισε ο Κιμ, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι οι αρχές θα παρουσίαζαν ως θετικό το τεστ όλων των μελών της εκκλησίας, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων. “Αυτό είναι αδύνατον. Δεν μπορούμε να κατασκευάζουμε αποτελέσματα τεστ”, τόνισε.

Της εκκλησίας ηγείται ένας συντηρητικός ακτιβιστής, ο αιδεσιμότατος Τζουν Κουάνγκ-χουν, ο οποίος οργανώνει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και πρωτοστατεί σε αυτές, αξιώνοντας να εγκαταλείψει την εξουσία ο πολύ φιλελεύθερος για τα γούστα του πρόεδρος Μουν Τζε-ιν. Η ανησυχία των αρχών είναι πως ο κορονοϊός εξαπλώνεται και στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Ο 65χρονος Τζουν πήρε μέρος το Σάββατο σε ακόμη μια τέτοια διαδήλωση, αψηφώντας την εντολή των αρχών τα μέλη της πρεσβυτεριανής εκκλησίας αυτής να τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και να υποβληθούν σε τεστ.

Λευκωσία: Εντοπίστηκε κρούσμα κορονοϊού σε νηπιαγωγείο

Ιταλία: Η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει την επιστροφή στα σχολεία τον Σεπτέμβριο

Η Ιταλία, η οποία προσπαθεί να περιορίσει μια αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού, θα κάνει τις απαραίτητες “θυσίες” για να εξασφαλίσει την επιστροφή στα σχολεία στα μέσα Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, εκφράζοντας ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ “των νέων”.

“Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, οφείλουμε να ανοίξουμε και πάλι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια με κάθε ασφάλεια. Και δεν μπορούμε να κάνουμε λάθος. (…) Αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά μας και οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν όλοι, αρχίζοντας από τους νέους”, δήλωσε ο Σπεράντσα σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα La Repubblica.

Με διάταγμα που υπέγραψε χθες, Κυριακή, το βράδυ, ο υπουργός διέταξε το κλείσιμο των ντισκοτέκ και όλων των νυκτερινών κέντρων, επιβάλλοντας εξάλλου τη χρήση μάσκας το βράδυ στους πολυσύχναστους δημόσιους χώρους.

“Είναι μια θυσία, το ξέρω”, παραδέχθηκε ο υπουργός, “όμως είναι αναπόφευκτη για να ανταποκριθούμε στην πρόκληση του ανοίγματος των σχολείων” στις 14 Σεπτεμβρίου.

Και τούτο διότι “δυστυχώς οφείλουμε να λάβουμε υπόψη ένα γεγονός: η μέση ηλικία των κρουσμάτων αυτές τις τελευταίες εβδομάδες έπεσε με θεαματικό τρόπο, είμαστε γύρω στα 39 χρόνια (…). Εξ ού και η ανάγκη να δοθεί ένα σήμα”.

Ο Σπεράντσα υπογράμμισε πως δεν θέλει “να ποινικοποιήσει τους νέους”. “Αντθέτως, απ’ αυτούς είναι που ζητάω ένα χέρι βοήθειας: βοηθήστε μας να κρατήσουμε τη μετάδοση υπό έλεγχο”, υπογράμμισε.

“Η ιταλική εικόνα είναι σαφώς καλύτερη απ αυτή των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, σήμερα έχουμε λιγότερα από 500 κρούσματα (καθημερινά) έναντι 3.000 στη Γαλλία και την Ισπανία. Όμως η τάση για αναζωπύρωση της μετάδοσης μας υποχρεώνει να αυξήσουμε, χωρίς κινδυνολογία, το επίπεδο της προσοχής”, τόνισε ο Σπεράντσα.

“Δεν μπορούμε να αποτύχουμε σε ό,τι αφορά τα σχολεία και κάθε μέτρο, κάθε θυσία που ζητείται, γίνεται με τη σκέψη στην επαναλειτουργία των σχολείων, η οποία θα σηματοδοτήσει το αληθινό τέλος του εγκλεισμού”, πρόσθεσε.

Μαδούρο: Θα κάνω πρώτος το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Ο Νικολάς Μαδούρο, αμφισβητούμενης πλέον νομιμοποίησης πρόεδρος της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε ότι θα είναι ο πρώτος άνθρωπος στη χώρα του ο οποίος θα λάβει το νέο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, γνωστό ως Sputnik V, όταν οι πρώτες παρτίδες του φτάσουν εκεί.

“Είμαι χαρούμενος που η Ρωσία θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εμβολιάσει τον πληθυσμό της”, ανέφερε την Κυριακή σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ν. Μαδούρο.

“Θα φτάσει κάποια στιγμή που θα έχουμε εμβολιαστεί όλοι – και ο πρώτος που θα εμβολιαστεί θα είμαι εγώ. Θα λάβω το εμβόλιο, θα δημιουργήσω ένα παράδειγμα”, τόνισε ο Μαδούρο, τον οποίο δεκάδες χώρες δεν αναγνωρίζουν πλέον ως νόμιμο επικεφαλής του κράτους στη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, περί τις 20 χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το ρωσικό εμβόλιο κατά της Covid-19, το οποίο είναι το πρώτο παγκοσμίως το οποίο λαμβάνει έγκριση από ρυθμιστική αρχή κάποιας χώρας, ωστόσο στη Δύση αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, καθώς θεωρείται ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δοκιμών του σε ανθρώπους σύμφωνα με τα τρέχοντα επιστημονικά πρωτόκολλα.

Εμβόλιο – Κορονοϊός: Οι Ρώσοι διαφημίζουν το εμβόλιό τους – Δοκιμάζεται σε 5 χώρες

Ρωσία: Σχεδόν 5.000 κρούσματα μέσα σε μία ημέρα

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 4.892 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφθασε τις 927.745, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται στην τέταρτη κατά σειρά χώρα ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο σύμφωνα με τις αρχές καταγράφηκαν 55 θάνατοι, ενώ ο συνολικά έχουν καταγραφεί από την έναρξη της πανδημίας 15.740 θάνατοι.

Τέρμα ο χορός στην Ιταλία

“Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην χώρα, η επιφυλακή είναι σε υψηλά επίπεδα. Η προτεραιότητά μας παραμένει η επαναλειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβριο, σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας”, τονίζει ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. Τετρακόσια εβδομήντα εννέα τα νέα κρούσματα χθες, με τέσσερις νεκρούς.

Οι ιδιοκτήτες των κλαμπ και ντίσκο διαμαρτύρονται σε όλη την Ιταλία. Δηλώνουν ότι το μέτρο αυτό θα τους αναγκάσει να κλείσουν οριστικά και ετοιμάζονται να προσφύγουν στα κατά τόπους αρμόδια δικαστήρια. Η κυβέρνηση απαντά ότι κατανοεί την ανησυχία τους, ότι θα διατεθούν περί τα εκατό εκατομμύρια ευρώ για την στήριξή τους, αλλά επιμένει συγχρόνως ότι δεν υπήρχε άλλη λύση.

Και στην Ιταλία, τις τελευταίες ημέρες, τα δελτία ειδήσεων των διαφόρων τηλεοπτικών καναλιών και οι φωτογραφίες στις εφημερίδες έδειχναν νέους να χορεύουν -αρκετές φορές στριμωγμένοι σαν σαρδέλες- χωρίς να φοράνε μάσκες.

Συναυλίες μετά δυσκολίας

Παράλληλα, από σήμερα η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους ανοικτούς χώρους στους οποίους δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τιε 6 το πρωί.

Τέλος, η αυστηροποίηση των μέτρων άρχισε να φέρνει αλλαγές και στον ευρύτερο χώρο της τέχνης και του θεάματος: η δημοφιλής νεαρή τραγουδίστρια Ελέτρα Λαμποργκίνι, αποφάσισε να ακυρώσει τις προγραμματισμένες συναυλίες της (στις οποίες το κοινό συνηθίζει να χορεύει) με την διαπίστωση ότι ” στην παρούσα φάση, οι συνθήκες δεν είναι ακόμη κατάλληλες”. Ενώ η τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Alice, ξεκίνησε μόλις την περιοδεία της σε όλη την χώρα -με φόρο τιμής στον γνωστό μουσικοσυνθέτη Φράνκο Μπατιάτο- τηρώντας όμως, αυστηρά, τις αποστάσεις ασφαλείας.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα