Κοροναϊός: Τι είναι το δεύτερο κύμα και άραγε μας απειλεί;
Έπειτα από την γενική χαλάρωση των μέτρων, οι επιστήμονες ανησυχούν για το ξέσπασμα ενός δεύτερου κύματος του ιού.
Η πανδημία δεν έχει σίγουρα τελειώσει. Κάποιες χώρες ακόμη αντιμετωπίζουν την μεγάλη επιδημία, αλλά τώρα προσπαθούν να διαχειριστούν τον φόβο για ένα πιθανόν «δεύτερο κύμα» πανδημίας. Στην Μεγάλη Βρετανία, οι υπεύθυνοι υγείας προειδοποιούν τους υπουργούς να προετοιμαστούν για τις συνέπειες της απόφασης που έλαβαν για χαλάρωση των μέτρων για την Αγγλία από τις αρχές Ιουλίου.
Καταρχήν τι είναι το δεύτερο κύμα;
Μπορείς να το φανταστείς σαν ένα θαλάσσιο κύμα. Ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβοκατεβαίνει συνεχώς και κάθε φάση αυτής της αλλαγής αποτελεί ένα κύμα κορονοϊού.
Ακόμη, δεν έχει βρεθεί επίσημος ορισμός της έννοιας. «Δεν είναι ιδιαίτερα επιστημονικός ο ορισμός του κύματος, καθώς είναι αυθαίρετος», είπε στο BBC ο διδάκτορας Mike Tildesley του Πανεπιστήμιου Warwick. Ορισμένοι περιγράφουν την οποιαδήποτε αύξηση, ως ένα δεύτερο κύμα, αλλά συχνά θεωρείται ένα πιο δύσκολο πρώτο κύμα. Αυτό έχει ήδη παρατηρηθεί σε ορισμένες πολιτείες της Αμερικής.
Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ένα κύμα έχει τελειώσει, όταν είναι δυνατόν να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού και τα κρούσματα έχουν περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό.
Συνεπώς, το δεύτερο κύμα του ιού θα εμφανιστεί, όταν θα παρατηρηθεί μία σταδιακή αύξηση των μολύνσεων. Η Νέα Ζηλανδία, η οποία έχει τα πρώτα κρούσματα της, ύστερα από 24 μέρες χωρίς κανέναν νέο ασθενή, καθώς και το Πεκίνο, το οποίο αντιμετωπίζει ένα νέο ξέσπασμα του ιού, έπειτα από 50 μέρες χωρίς νέα περιστατικά, δεν έχουν λόγους να ανησυχούν για ένα δεύτερο κύμα. Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες συμφωνούν ότι το Ιράν ενδεχομένως να αντιμετωπίζει ένα δεύτερο κύμα.
Πηγή: BBC