Κοροναϊός: Τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ από τις πρώτες προσφορές στον «μαραθώνιο δωρητών» για την ανάπτυξη εμβολίου
Με τη φιλοδοξία να συγκεντρωθούν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Με τη φιλοδοξία να συγκεντρωθούν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τις έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου και θεραπειών κατά του νέου κορονοϊού ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο παγκόσμιος μαραθώνιος δωρητών, απουσία των ΗΠΑ που έχουν διαμηνύσει τη βούλησή τους να προχωρήσουν μόνες την προσπάθεια αυτήν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα αυτού του «διαδικτυακού μαραθωνίου» στις 16.00 (ώρα Ελλάδας), ανακοινώνοντας ότι συνεισφέρει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ακολούθησαν η Γαλλία και η Γερμανία, προσφέροντας 500 εκατ. και 525 εκατ. αντίστοιχα. Μία ώρα αργότερα, είχαν συγκεντρωθεί προσφορές ύψους 5 δισεκ. ευρώ.
Το εμβόλιο είναι «η καλύτερη συλλογική πιθανότητάς μας να νικήσουμε τον ιό», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η πανδημία έχει ήδη πλήξει 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων το 1,5 εκατ. στην Ευρώπη. Οι νεκροί ανέρχονται στους 250.000 (143.000 στην Ευρώπη) σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Κυβερνήσεις, φιλάνθρωποι, διευθυντές μεγάλων εταιρειών και διασημότητες συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια. Περίπου 40 χώρες και 20 διεθνείς οργανισμοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.
Η πρωτοβουλία αυτή ωστόσο σημαδεύεται από την απουσία των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει συγκρουστεί ανοιχτά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και δηλώνει ότι θέλει να δει τη χώρα του να αποκτά ένα εμβόλιο μέχρι το τέλος του έτους.
«Ο καθένας για τον εαυτό του είναι ένα τεράστιο λάθος», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, εκφράζοντας τη λύπη του για τη στάση της Ουάσινγκτον. «Πρέπει να συνεργαστούμε, όχι να ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας», τόνισε από την πλευρά του ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας.
Η «μοναχική» στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, κυρίως στην Ευρώπη. «Η ΕΕ ανταποκρίθηκε θετικά σε ένα αίτημα για παγκόσμια δράση. Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν. Εκείνοι είναι που απομονώνονται», σχολίασε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Όμως εμείς συνεργαζόμαστε στενά με πολύ ισχυρές αμερικανικές οργανώσεις, όπως είναι το ίδρυμα του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς, οι οποίοι έχουν τεράστια οικονομική ισχύ και μεγάλη επιδραστικότητα», πρόσθεσε. «Δεν βρισκόμαστε παρά μόνο στην αρχή μιας διαδικασίας. Ελπίζουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συμμετάσχει στην κοινή προσπάθεια», κατέληξε.
«Παγκόσμιο κοινό αγαθό»
«Πρέπει να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο, να το παράγουμε και να το στείλουμε σε κάθε γωνιά του κόσμου. Και πρέπει να το διαθέσουμε σε προσιτή τιμή», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην έκκλησή της.
Μια πρώτη συνέπεια της «μοναχικής» πορείας των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι η επίταση της αντιπαλότητας στην κούρσα για την ανάπτυξη εμβολίου, κάτι που φοβούνται οι Ευρωπαίοι. «Οι ΗΠΑ ελπίζουν να κερδίσουν τον πόλεμο του εμβολίου και είναι έτοιμες να ρίξουν όλες τις δυνάμεις τους στη μάχη», υπογράμμισε η Ιζαμπέλ Μαρσέ σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ.
Η Μαρσέ υπενθύμισε ότι σε όλον τον κόσμο είναι αυτήν την περίοδο σε εξέλιξη περισσότερες από 100 έρευνες, εκ των οποίων οκτώ έχουν μπει στο στάδιο των κλινικών δοκιμών στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη. «Δεδομένου του διακυβεύματος, ορισμένες εταιρείες, ιδίως αμερικανικές και κινέζικες, είναι έτοιμες να ξεκινήσουν την παραγωγή πριν ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές, ώστε να είναι οι πρώτες που θα εκμεταλλευτούν εμπορικά το εμβόλιο”, υπογράμμισε η αναλύτρια. «Αν χάσουν τη μάχη, οι Ευρωπαίοι μπορεί να βρεθούν σε αδύναμη θέση απέναντι στους Αμερικανούς ή τους Κινέζους. Αντιθέτως, αν παραχθεί ένα εμβόλιο από την Ευρώπη στην Ευρώπη, μπορούμε να φανταστούμε ότι η Ευρώπη θα είναι προνομιούχα, ούσα και σε θέση να σχεδιάσει τη διανομή του σε τρίτες χώρες», εξήγησε.
Το εμβόλιο αυτό θα πρέπει να είναι «παγκόσμιο κοινό αγαθό», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Η Ουάσινγκτον υποβαθμίζει τον διαδικτυακό μαραθώνιο δωρητών των Βρυξελλών, είναι “μια διάσκεψη σαν τόσες άλλες”, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι απούσες από τον παγκόσμιο διαδικτυακό μαραθώνιο που οργανώνει σήμερα η ΕΕ για να χρηματοδοτήσει την έρευνα για την παραγωγή ενός εμβολίου κατά της Covid-19, υποβάθμισαν το γεγονός κάνοντας λόγο για μια διάσκεψη «όπως τόσες άλλες», επιμένοντας στην πρόθεσή τους να δράσουν μόνες τους.
«Ως παγκόσμιος ηγέτης στην εξωτερική βοήθεια κατά της Covid-19, χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συγκεντρώσει υποσχέσεις επιπρόσθετης συμβολής για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Πολλά προγράμματα και οργανισμοί που θα στηριχθούν σε αυτή τη διάσκεψη οικονομικών υποστηρικτών λαμβάνουν ήδη χρηματοδότηση και πολύ σημαντική στήριξη εκ μέρους του κράτους (των ΗΠΑ) και του αμερικανικού ιδιωτικού τομέα», πρόσθεσε.
Όταν ρωτήθηκε κατ’ επανάληψη για ποιον λόγο απουσιάζουν οι ΗΠΑ από αυτή τη «διάσκεψη», ο αξιωματούχος απέφυγε να απαντήσει, όμως κατέληξε να υποβαθμίσει τη σημασία της ευρωπαϊκής προσπάθειας. «Στηρίζουμε αυτήν την προσπάθεια χρηματοδότησης εκ μέρους της ΕΕ, είναι μια προσπάθεια μεταξύ τόσων άλλων που είναι σε εξέλιξη», είπε, επιμένοντας ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκει στους Αμερικανούς. «Οι ΗΠΑ είναι πραγματικά επικεφαλής όλων αυτών των διεθνών προσπαθειών» δεδομένου ότι «είναι ο πρώτος οικονομικός υποστηρικτής παγκοσμίως στους τομείς της υγείας και της φιλανθρωπίας», επέμεινε. Διαβεβαίωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν κρύβει την αποστροφή του προς τις πολυμερείς πρωτοβουλίες, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του διεθνούς συντονισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Πηγή: ΑΠΕ