Κοροναϊός: Τριπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η αναλογία θανάτων στην Ελλάδα

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. 

Parallaxi
κοροναϊός-τριπλάσια-από-τον-ευρωπαϊκ-754060
Parallaxi

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. 

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση σε αναλογία θανάτων από Covid-19 μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Το δεκαπενθήμερο που τέλειωσε στις 19 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα κατέγραφε 54,11 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, αριθμός υπερτριπλάσιος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο των 15,84 νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Μάλιστα η αναλογία στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σε σχέση με το προηγούμενο δεκαπενθήμερο, όταν η χώρα ανέφερε 46,83 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Στα νεότερα δεδομένα του ECDC, μόνο η Βουλγαρία (131,34 θάνατοι) και η Λιθουανία ξεπερνούν το δραματικό απολογισμό στην Ελλάδα, η οποία ξεπερνά σε θανάτους ακόμα και τη Ρουμανία, η οποία βρίσκεται στην επόμενη θέση με 45,42 θανάτους ανά εκατομμύριο.

Οι μεγαλύτερες αναλογίες θανάτων μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών

  • Βουλγαρία 131,34
  • Λιθουανία 76,59
  • Ελλάδα 54,11
  • Ρουμανία 45,42
  • Κροατία 34,25
  • Λετονία 28,83
  • Κύπρος 25,90
  • Μέσος όρος 15,84

Στην καλύτερη θέση βρίσκεται η Ισλανδία με μηδενικούς θανάτους και ακολουθεί η Τσεχία (2,34), η Πολωνία (2,87) και η Φινλανδία (3,44).

Υψηλότερα από τον μέσο όρο βρίσκεται και η Κύπρος με 25,9 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

H κατάσταση έχει βελτιωθεί πάντως στην Ελλάδα σε σχέση με την κορύφωση της πανδημίας στις αρχές Δεκεμβρίου 2020, όταν οι θάνατοι έφταναν τους 133 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το OurWorldInData.org.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, η Ελλάδα συνεχίζει να υστερεί σε σχέση με τον μέσο όρο, έχοντας εμβολιάσει πλήρως το 58% του πληθυσμού της, έναντι 62% στην ΕΕ.

Η Ισλανδία, η χώρα με την μικρότερη αναλογία θανάτων, είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τη μέγιστη εμβολιαστική κάλυψη, η οποία φτάνει το 80% σύμφωνα με το OurWorldInData.org

Γιαμαρέλλου – Νέα μελέτη έδειξε πως το λουκέτο στα σχολεία δεν περιορίζει τη διασπορά από το πρώτο κρούσμα

Για μια νέα μελέτη από την Αγγλία που αφορά τα κρούσματα στα σχολεία και τους μαθητές μίλησε η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος τη Επιτροπής.

«Μοιάζει να έχουμε μία σταθεροποίηση σχετικά με τα κρούσματα. Τον τελευταίο καιρό γίνονται πολλά τεστ, κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν. Εκείνο που μας απασχολεί είναι οι θάνατοι, θα θέλαμε να μειωθούν. Το 90% με 93% που πεθαίνουν ή μπαίνουν σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστα. Το υπόλοιπο 7% είναι άτομα με προβλήματα υγείας», είπε η κ. Γιαμαρέλλου.

«Δημοσιεύτηκε μόλις μία μελέτη πολύ ενδιαφέρουσα που έγινε στην Αγγλία. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι σε 112.000 παιδιά και περίπου 100.000 προσωπικού του σχολείου, τους χώρισαν σε δύο ομάδες, σε εκείνους που μόλις εμφανιζόταν κρούσμα τους έστελνα σπίτι τους για 7 μέρες και τους υπόλοιπους που τους έκαναν ατελείωτα τεστ. Εκείνο που έδειξε ότι δεν υπήρχε διαφορά στην επίπτωση των κρουσμάτων», είπε, τονίζοντας πως αυτή η μελέτη αποτελεί ελπίδα για τη νέα τακτική που ακολουθείται στα σχολεία.

«Οι μεταλλάξεις που κάνει ο ιός είναι μετάλλαξη που κάθε φορά αυξάνει την ταχύτητα μετάδοσής του. Πως θα αντιδράσουμε; Εκτός από τα εμβόλια, με τη μάσκα μας», κατέληξε η κ. Γιαμαρέλλου.

Πανεπιστημιακές κλινικές – Αποστρατεύονται ή όχι από τη μάχη κατά του κοροναϊού; Τι απαντά η Γκάγκα

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση της Ιατρικής Σχολής Αθηνών να δηλώσει ότι θα σταματήσει να νοσηλεύει στις πανεπιστημιακές κλινικές ασθενείς με κοροναϊό, με την ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ να μιλούν ότι πρόκειται για απαράδεκτη στάση, χαρακτηρίζοντάς τη λιποταξία.

Το αρχικό έγγραφο παρουσιάζεται ως ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης της ιατρικής σχολής με ημερομηνία 31/08/21 και είχε κοινοποιηθεί ως «εξαιρετικά επείγον» στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και στους διοικητές της 1ης και 2ης ΥΠε, σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία των καθηγητών Ιατρικής της Αθήνας, το έργο των πανεπιστημιακών κλινικών είναι να εκπαιδεύουν νέους γιατρούς. Ωστόσο οι νοσοκομειακοί γιατροί αντεπιτίθενται λέγοντας πως το 75% των ειδικευόμενων γιατρών εκπαιδεύεται σε τμήματα του ΕΣΥ.

«Το έγγραφο αυτό συνιστά πράξη μονομερούς κήρυξης λιποταξίας από τη μάχη ενάντια στην πανδημία η οποία καθόλου δεν τιμά τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, πολλοί από τους οποίους είμαστε σίγουροι ότι διαφωνούν με αυτή την κίνηση και θεωρούμε εξαιρετικά θλιβερό το ότι δεν έχουν εκφράσει ακόμα δημοσίως τη διαφωνία τους», αναφέρει η ΕΙΝΑΠ.

Αντίστοιχα, η ΟΕΝΓΕ σημειώνει ότι «προσβάλλουν βάναυσα τους γιατρούς του ΕΣΥ οι υποδείξεις των «αξιότιμων» καθηγητών για τα πρωτόκολλα κριτηρίων εισαγωγής και εξιτηρίων ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός στους χρόνους νοσηλείας των ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία που νοσηλεύουν Covid περιστατικά».

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη επανήλθε σήμερα στο θέμα με συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98.9.

Η εισήγηση που έγινε από τον πρόεδρο της ιατρικής σχολής, τα τμήματα και οι κλινικές του εθνικού συστήματος να είναι non covid και να μην δέχονται ασθενείς με κορωνοϊό, είναι τραγική και απαράδεκτη. Η απόφαση αυτή είναι ότι πιο ανεύθυνο έχει ανακοινωθεί.» ειπε.

Στη συνέχεια η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, συμβούλεψε τον νέο πρόεδρο της σχολής, που είναι νέος στη θέση αυτή, να προσέχει που βάζει στο μέλλον την υπογραφή του.

«Η Ελλάδα σώθηκε από τους νοσοκομειακούς γιατρούς που ήταν για 18 μήνες μαζί με και τους ειδικευόμενους και παλεύανε με τη νόσο», τόνισε η κ. Παγώνη, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε, ότι:

«Το 75% των ειδικευμένων που εκπαιδεύονται, είναι αυτοί που αντιμετώπισαν μια νόσο, ανεξαρτήτου ειδικότητας, και είναι κρίμα να βγαίνουν οι πανεπιστημιακοί να λένε για εκπαίδευση, όταν εμείς ακόμα έχουμε την εκπαίδευση αυτών και πλέον είναι ντροπή να βγαίνουν τέτοια χαρτιά για συναδέλφους που έδωσαν μάχες 18 μήνες, είναι ντροπή αυτοί οι συνάδελφοι που σε δυο χρόνια θα βρίσκονται στα εξωτερικά ιατρεία να δέχονται τέτοια συμπεριφορά».

Δεν έχει γίνει καμία αίτηση σε κανένα νοσοκομείο από πανεπιστημιακές κλινικές να μειώσουν τα κρεβάτια τους και δεν έχουν μειωθεί πουθενά στην Ελλάδα τα κρεβάτια των πανεπιστημιακών κλινικών που θεραπεύουν Covid-19″. Αυτό δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, όταν ρωτήθηκε για την κοινοποίηση εγγράφου από την Ιατρική Σχολή Αθήνας σε νοσοκομεία της Αττικής, στο οποίο αναφέρεται ότι δεν θα γίνονται δεκτοί ασθενείς με Covid-19 στις πανεπιστημιακές κλινικές οι οποίες έχουν και εκπαιδευτικό έργο.

«Στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας ξεκινήσαμε μαζί, Πανεπιστήμιο και ΕΣΥ, μέσα στο πλαίσιο του ΕΣΥ. Έτσι αντιμετωπίσαμε τους αρρώστους, έτσι τα καταφέραμε πολύ καλά και έτσι θα συνεχίσουμε», ανέφερε η κυρία Γκάγκα.

Πρόσθεσε ότι «είναι φυσικό οι πανεπιστημιακές κλινικές, τώρα που ξεκινούν, και οι φοιτητές να θέλουν να έχουν και τα περιστατικά για να μπορούν να κάνουν εκπαίδευση». Η αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατέληξε ότι η προσοχή θα είναι στραμμένη και στους ασθενείς με Covid-19 και στους ασθενείς με τα υπόλοιπα νοσήματα και θα αντιμετωπίζονται όλοι στην ώρα τους και η εκπαίδευση θα συνεχίσει κανονικά.

Πάντως αναφορά στη Βουλή κατέθεσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, με βάση τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των γιατρών του ΕΣΥ, η Ιατρική Σχολή της Αθήνας αποφάσισε μονομερώς να εξαιρεθούν οι πανεπιστημιακές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων από τη νοσηλεία περιστατικών Covid-19.

«Είναι απαράδεκτο, με οποιοδήποτε πρόσχημα, να αρνούνται οι πανεπιστημιακοί γιατροί να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του νέου επιδημικού κύματος και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του ΕΣΥ σε περίοδο αυξανόμενης πίεσης προς τα δημόσια νοσοκομεία. Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί στη νέα φάση είναι ο συνδυασμός της αποτελεσματικής φροντίδας των ασθενών με Covid-19 και της αξιόπιστης κάλυψης όλων των υπόλοιπων υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας, αποφεύγοντας με κάθε τρόπο το «εσωτερικό lockdown» των δημόσιων δομών υγείας και την μονομερή επικέντρωση του ΕΣΥ στην πανδημία», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός.

Που εντοπίζονται οι 2.046 νέες μολύνσεις;

Εικονικοί εμβολιασμοί: Αναβλήθηκε η δίκη των τριών κατηγορουμένων

Αναβλήθηκε αορίστως η δίκη των τριών κατηγορούμενων για την υπόθεση του ΙΚΑ Λεωφόρου Αλεξάνδρας ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου.

Λόγους υγείας επικαλέστηκε η 75χρονη πλαστική χειρούργος η οποία δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ζητώντας την αναβολή της δίκης δια του δικηγόρου της, Δημήτρη Κορμπάκη.

Όπως δήλωσε η κατηγορούμενη μέσω του δικηγόρου της επιθυμεί να παραστεί στην ακροαματική διαδικασία καθώς έχει να εισφέρει σημαντικά στοιχεία και γι αυτό ζήτησε την αναβολή της δίκης.

Οι άλλες δύο κατηγορούμενες, η νοσηλεύτρια και η γραμματέας της, έδωσαν το παρών στη δικαστική αίθουσα.

Στο μεταξύ, στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ μίλησε ο δικηγόρος των τριών κατηγορουμένων γυναικών, Δημήτρης Κορμπάκης, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι οι εντολείς του εμβολιάστηκαν κανονικά έναντι του κορονοϊού.

Ηράκλειο: Τη Δευτέρα στο Αυτόφωρο η αρνήτρια – φυσιοθεραπεύτρια

Ποινική δίωξη για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και απείθεια άσκησε ο εισαγγελέας στην ανεμβολίαστη φυσικοθεραπεύτρια του Δήμου Μινώα Πεδιάδος που επένε να πηγαίνει στη δουλειά της αν και είχε τεθεί σε αναστολή εργασίας.

Η 51 ετών δημοτική υπάλληλος οδηγήθηκε μαζί με τον σύζυγό της ενώπιον της Εισαγγελικής Αρχής. Σε βάρος του συζύγου της ασκήθηκε επίσης ποινική δίωξη για απείθεια. Το ζευγάρι ζήτησε και πήρε αναβολή για να καθίσει στο εδώλιο του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου την ερχόμενη Δευτέρα.

Πηγή: megatv.gr, in.gr, ertnews.gr

Δείτε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Γιατροί μιλούν για όσα συγκλονιστικά βίωσαν ως ασθενείς σε θαλάμους covid

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα