Κοροναϊός: Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού περισσότεροι από 7 στους 10 Έλληνες

Το 74% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ ένα 62% δηλώνει την πρόθεσή του να εμβολιαστεί έναντι της Covid-19.

Parallaxi
κοροναϊός-υπέρ-του-υποχρεωτικού-εμβο-754058
Parallaxi

Το 74% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ ένα 62% δηλώνει την πρόθεσή του να εμβολιαστεί έναντι της Covid-19, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας, που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο του 2020, σε τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα 855 ενηλίκων άνω των 18 ετών από όλη την επικράτεια, και η οποία δημοσιεύθηκε την 1η Ιουνίου στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Evaluation in Clinical Practice».

Ο επιστημονικά υπεύθυνος της μελέτης Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης, μιλώντας στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ανέφερε ότι υψηλότερα ποσοστά πρόθεσης εμβολιασμού έναντι της Covid-19 καταγράφονται σε όσους δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τις συστάσεις και τις οδηγίες των επίσημων υγειονομικών αρχών, σχετικά με ζητήματα υγειονομικής περίθαλψης, και ότι η εμπιστοσύνη τους στο κράτος και τους θεσμούς του λόγω του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία, αυξήθηκε. Εντούτοις, τα ποσοστά αυτά, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, είναι μειωμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά έρευνας που διενεργήθηκε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπου καταγράφηκε 40% αύξηση της εμπιστοσύνης στο κράτος και τους θεσμούς του, λόγω της διαχείρισης της πανδημίας. «Βλέπουμε ένα μείγμα χαρακτηριστικών όπως είναι η εμπιστοσύνη στο Κράτος, στις συστάσεις των Οργανισμών, (της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, του ΕΟΔΥ, της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου) και της πρόθεσης εμβολιασμού».

Οι κοινωνίες μας είναι κοινωνίες της συνύπαρξης. Οι επιλογές μας εφόσον επηρεάζουν και τους άλλους, πρέπει να υπόκεινται σε κάποιους κανόνες. Με αυτή την έννοια θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ορθολογικής και έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών που έχουν δεύτερες σκέψεις, τονίζει ο κ. Σουλιώτης και εκφράζει την πεποίθηση ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός, ειδικά σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων που συναναστρέφονται με πολύ κόσμο, ή ευάλωτους ανθρώπους, όπως πχ οι υγειονομικοί. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τους στερηθούμε σε περίπτωση που νοσήσουν, γιατί η πίεση στο σύστημα υγείας θα καταστεί μη διαχειρίσιμη. Μία σειρά από λόγους μας κάνουν να υποστηρίζουμε ότι είναι ορθολογική η επιλογή και της γειτονικής Ιταλίας να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε».

Όσον αφορά τα συμπεράσματα της μελέτης, συνεχίζει ο κ. Σουλιώτης, «υψηλότερα ποσοστά πρόθεσης εμβολιασμού κατά της Covid-19 (75%) σημειώνουν όσοι είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας γενικά των εμβολιασμών, ενώ από το 38% των συμμετεχόντων που δηλώνουν αρνητική πρόθεση έναντι του εμβολιασμού κατά της Covid-19, το 60% επικαλούνται ανησυχία ως προς την ασφάλεια του εμβολίου εξαιτίας της διάρκειας των κλινικών μελετών και το 26% ενδεχόμενες παρενέργειες. Ένα 6% αυτών αποδίδουν την αρνητική τους στάση στο ότι «τα εμβόλια υπηρετούν άλλους σκοπούς. Θετικά προς την πρόθεση εμβολιασμού κατά της Covid-19 συσχετίζεται και η συχνή χρήση προληπτικών υπηρεσιών».

Πώς θα διατεθούν τα νέα self test

Από 14 έως 19 Ιουνίου θα γίνει διανομή τριών αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests) από τα φαρμακεία όλης της επικράτειας (πλην Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας) σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και νέους 18-30 ετών.

Στην ΠΕ Αχαΐας η διανομή των τριών τεστ στην εκπαιδευτική κοινότητα θα γίνει απευθείας από τις σχολικές μονάδες με οδηγίες που θα δοθούν από το Υπουργείο Παιδείας.

Ειδικά στην ΠΕ Θεσσαλονίκης από 14 έως 19 Ιουνίου πέραν των τεστ που αναλογούν στην εκπαιδευτική κοινότητα θα διατίθενται από τα φαρμακεία και τρία τεστ σε όσους εργαζόμενους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δεν κατάφεραν να εξυπηρετηθούν την περασμένη εβδομάδα. Μετά τη διάθεση και αυτών των τεστ ολοκληρώνεται η διανομή τους σε όλες τις ομάδες δικαιούχων για τον μήνα Ιούνιο.

Βασιλακόπουλος: Αν καθυστερήσουν οι εμβολιασμοί, τον χειμώνα θα απαιτείται 85% για τείχος ανοσίας

Όσο καθυστερεί ο εμβολιασμός τόσο μεγαλύτερο ποσοστό απαιτείται για να χτιστεί τείχος ανοσίας, ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» δήλωσε ότι «για να αποκτήσουμε τείχος ανοσίας, δεν υπάρχει ένα μαγικό νούμερο. Το καλοκαίρι που η μεταδοτικότητα του ιού είναι μικρότερη, θέλεις ένα ποσοστό εμβολιασμένων περίπου 70% . Αν καθυστερήσουμε όμως και πάμε τον Δεκέμβριο που ο ιός μεταδίδεται ευκολότερα, θα πρέπει να πιάσουμε 85%-90%».

Σχολιάζοντας το σχέδιο κινήτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τον Έλληνα πολίτη και πρέπει να βρει τον κατάλληλο τρόπο επισημαίνοντας ότι αρχικά θα πρέπει να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν.

«Όμως αν φτάσουμε στο σημείο που κάποιοι δεν πείθονται, πρέπει να δώσει στους εμβολιασμένους κάποια κίνητρα. Για παράδειγμα είναι κάποιος που δε θέλει να εμβολιαστεί, γιατί φοβάται ή έχει αμφιβολίες, αλλά είναι φανατικός ποδοσφαιρόφιλος. Αν του πεις ότι για να πας στο γήπεδο, πρέπει να είσαι εμβολιασμένος για να μη θέτεις σε κίνδυνο τους άλλους φιλάθλους, ένα ποσοστό θα παρακινηθεί και θα πάει να εμβολιαστεί γι’ αυτόν το λόγο. Άρα το να δοθούν κάποια κίνητρα είναι θέμα υγειονομικής ασφάλειας και εμένα μου φαίνεται πάρα πολύ λογικό», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά σε αυτούς που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, εξήγησε ότι «αυτός που έχει νοσήσει ακόμα κι αν κάνει τις δύο δόσεις εμβολίου δε κινδυνεύει από αυξημένη παραγωγή αντισωμάτων. Η επιστήμη έχει δει ότι όσοι έχουν νοσήσει αν κάνουν μια δόση εμβολίου παράγουν μεγαλύτερη ανοσολογική απάντηση από αυτούς που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Άρα, οι επιστήμονες είπαν να κρατήσουμε τη δεύτερη δόση για αυτούς που δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν».

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κοροναϊού

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Χθες, Σάββατο 12 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 74.167 έλεγχοι, από τους οποίους οι 33.154 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Βεβαιώθηκαν συνολικά 222 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 4 συλλήψεις, ως ακολούθως:

145 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 144 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o 22 στη Θεσσαλονίκη, o 19 στο Βόρειο Αιγαίο, o 18 στη Στερεά Ελλάδα, o 18 στην Κεντρική Μακεδονία, o 14 στην Ήπειρο, o 12 στην Κρήτη, o 13 στα Ιόνια Νησιά, o 9 στο Νότιο Αιγαίο, o 7 στην Αττική,

o 5 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, o 3 στην Πελοπόννησο, o 3 στη Δυτική Μακεδονία, o 1 στη Δυτική Ελλάδα και o 1 στη Θεσσαλία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 58.406 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 56.303 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.103 των 150 ευρώ.

62 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως: o 18 στο Βόρειο Αιγαίο, o 17 στη Θεσσαλονίκη, o 7 στη Στερεά Ελλάδα, o 6 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, o 5 στο Νότιο Αιγαίο, o 5 στην Κρήτη, o 2 στα Ιόνια Νησιά, o 1 στη Δυτική Μακεδονία και o 1 στη Δυτική Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.234 ομοειδείς παραβάσεις. 13 παραβάσεις και 4 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, – σύλληψη, 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη εστιατορίου και 15ήμερη αναστολή λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος, – 3.000 ευρώ σε καφέ για παραμονή δύο πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος, στους οποίους επιβλήθηκε από 300 ευρώ πρόστιμο, – σύλληψη και 5.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη ταβέρνας για υπέρβαση ωραρίου, – σύλληψη και 5.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη ουζερί για υπέρβαση ωραρίου.

Στη Στερεά Ελλάδα, σύλληψη και 6.000 ευρώ σε προσωρινά υπεύθυνο καφετέριας με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας και εξυπηρέτηση πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος.

Στη Θεσσαλονίκη, από 5.000 ευρώ σε δύο καφέ μπαρ, για υπέρβαση ορίου πελατών και όρθιους πελάτες.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 5.000 ευρώ σε καφετέρια για εξυπηρέτηση μη καθήμενων πελατών.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καφέ μπαρ για εξυπηρέτηση πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος.

Στη Δυτική Ελλάδα, 3.000 ευρώ σε καφέ μπαρ, για υπέρβαση ορίου πελατών.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 6.728 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.062 άτομα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΣΚΑΙ

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα