Top

Κορονοϊός: 800 ημερήσια κρούσματα τον Νοέμβριο αν δεν ληφθούν μέτρα – Αυξάνονται τα θύματα της πανδημίας

Η εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας σήμερα.

Parallaxi
κορονοϊός-800-ημερήσια-κρούσματα-τον-νο-627402
Parallaxi

Κατέληξε 71χρονη στο «Σωτηρία» από κορονοϊό – Στους 389 οι νεκροί

Μια 71χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της σήμερα Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο «Σωτηρία», η οποία ήταν θετική στον κορoνοϊό, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα στους 389 από την COVID-19.

Η άτυχη ηλικιωμένη έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Εισήχθη στο νοσοκομείο στις 9 Σεπτεμβρίου και στις 22 του ίδιου μήνα χρειάστηκε η εισαγωγή της σε ΜΕΘ.

Βουλή: Κόντρα για μάσκες και καταλήψεις στα σχολεία

«Φωτιά» πήρε η αίθουσα της Βουλής με αφορμή την ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση προς τον υπουργό Επικράτειας, Γιώργο Γεραπετρίτη, για το «φιάσκο» των σχολικών μασκών. Ο κ. Ραγκούσης στην τοποθέτηση του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι καταλήψεις «δεν είναι όπλο διεκδίκησης αλλά όπλο αυτοπροστασίας των μαθητών», με τον υπουργό Επικρατείας να απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «υιοθετεί πολιτικά τις κινητοποιήσεις στα σχολεία.

Δικαιώνει την επιβολή της μειοψηφίας πάνω στην πλειοψηφία των παιδιών που θέλουν να διδαχθούν και εμποδίζονται. Έχουμε μια καταδυνάστευση με ταξικό χαρακτήρα». Απαντώντας στο ζήτημα της πρώτης παρτίδας μασκών η οποία είχε λάθος διαστάσεις ανέφερε ότι «η κυβέρνηση συλλογικά πιστώνεται τα θετικά και συλλογικά χρεώνεται την αποτυχία», καταλήγοντας: «Όντως, για τα παιδιά κάτω των 10 ετών υπήρχε παρερμηνεία για το μέγεθος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα για ορισμένα παιδιά οι μάσκες να είναι δυσανάλογες.

Προσωπικά θα ζητήσω συγγνώμη από παιδιά που δεν έλαβαν την μάσκας τους στο σωστό μέγεθος». Ο υπουργός διέψευσε τις πληροφορίες που ήθελαν να έχουν δοθεί και πάλι λάθος διαστάσεις στους προμηθευτές, επισημαίνοντας ότι η δεύτερη παρτίδα μασκών θα μοιραστεί στα σχολεία τον Οκτώβριο και η τρίτη τον Νοέμβριο, χωρίς επιπρόσθετο κόστος για το Δημόσιο. Κόντρα για τις καταλήψεις Την πολιτική αυτουργία των καταλήψεων χρέωσε στην κυβέρνηση ο Γιάννης Ραγκούσης, λέγοντας: «Έχετε καταστεί πολιτικά και ηθικά αυτουργοί για τις καταλήψεις.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις δεν έχουν σχέση με όσες καταλήψεις έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι όπλα διεκδίκησης αλλά όπλα αυτοπροστασίας. Αυτοπροστατεύονται οι μαθητές. Μέσα σε 2 εβδομάδες είχαμε 365 κρούσματα σε σχολεία. Έτσι όπως πάει σε λίγες εβδομάδες – μήνες τα κλειστά σχολεία λόγω κορονοϊού θα είναι περισσότερα από τις καταλήψεις. Αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με αστυνομία που στέλνετε να απειλούν μικρά παιδιά».

Καθηγητής ΑΠΘ: 800 ημερήσια κρούσματα τον Νοέμβριο αν δεν ληφθούν μέτρα

Έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβουμε τα χειρότερα περιέγραψε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημήτρης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Open TV αναφορικά με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού το οποίο έχει μπει για τα καλά στη χώρα μας. «Τα μοντέλα προβλέπουν ότι από τη στιγμή που θα πιάσει το κρύο θα ξεκινήσει η πίεση. Το Νοέμβριο θα έχουμε γύρω στα 800 κρούσματα καθημερινά αν δεν πάρουμε νέα μέτρα.

Πρέπει να προλάβουμε να πάρουμε μέτρα μέχρι τον Οκτώβριο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σαρηγιάννης επέμεινε αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να παρθούν. «Τα νούμερα είναι σταθερά υψηλά. Αν κρατούσαμε την τηλεργασία στο 75% θα βοηθούσε πολύ την κατάσταση Επίσης από μέσα Οκτωβρίου πρέπει να έχουμε μάσκες μέσα και έξω» τόνισε. Αναφορικά με τα σχολεία ήταν πολύ δηκτικός: «Πρέπει να γίνουν τάξεις των 15 παιδιών. Να βρεθούν χώροι στους Δήμους.Σε τάξεις με μεγάλο συγχρωτισμό εκεί είναι δύσκολο να τηρηθούν συνθήκες υγιεινής, θα πρέπει να βρεθούν τεχνολογικές λύσεις (για εξαερισμό κτλ)».

Τέλος μίλησε και για τα ασανσέρ, που έχει τονιστεί πόσο επικίνδυνα λόγω μη εξαερισμού ανέφερε: «Τα ασανσέρ είναι υγειονομική βόμβα. Τα σωματίδια παραμένουν 20 λεπτά στον αέρα» είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Στο 95′ συνεχίζεις να τρέχεις για να κερδίσεις το παιχνίδι».

Κρούσματα σε 152 σχολεία – Καταλήψεις και νέο συλλαλητήριο των μαθητών την Πέμπτη

Ζαχαράκη: Η πλειοψηφία των μαθητών δεν θέλουν καταλήψεις – Κρούσματα σε 330 τμήματα

Καλεσμένη στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV βρέθηκε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία μίλησε τόσο για τις καταλήψεις που παραμένουν σε εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα, όσο και για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού και πώς αυτές επηρεάζουν τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, έως τώρα, σε 330 τμήματα σχολείων έχουν εντοπιστεί κρούσματα κορονοϊού, ενώ τόνισε πως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων αποδίδουν.

«Αν μας δοθεί η κατεύθυνση, θα δείξουμε ευελιξία στην εφαρμογή των μέτρων», δήλωσε η κυρία Ζαχαράκη. Όσον αφορά στις καταλήψεις, η υφυπουργός Παιδείας σημείωσε: «Έχουμε ζητήσει τη συνδρομή όλων (εκπαιδευτικών κτλ) να ανοίξουν τα σχολεία, όσο παραμένουν κλειστά η ανισότητα διευρύνεται», ενώ ανέφερε πως «καθαρίστριες στα σχολεία υπάρχουν», πως «η κατάληψη δεν είναι λύση» και ότι «η πλειοψηφία των μαθητών δεν θέλουν καταλήψεις».

Θεσσαλονίκη: Απάντηση του δήμου Καλαμαριάς σε εργαζόμενους για διαχείριση κρουσμάτων κορονοϊού

Στις τέσσερις περιπτώσεις που εμφανίστηκαν κρούσματα οι απολυμάνσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες και ενδελεχώς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της υγείας των εργαζομένων. Οι απολυμάνσεις διενεργούνται και από συνεργείο υπαλλήλων του δήμου Μετά την επιστολή- καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Καλαμαριάς, προς τη Δημοτική Αρχή, σχετικά με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Καλαμαριάς, Ελένη Φύκα απάντησε με επιστολή, μεταξύ άλλων τα εξής: «Στο Δήμο Καλαμαριάς σύσσωμη η Διοίκηση, οι υπηρεσίες, οι αρχηγοί των παρατάξεων και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου από την έναρξη της κρίσης του covid-19 έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και είχαν τα βέλτιστα αντανακλαστικά που θα μπορούσαν να έχουν».

Όσον αφορά την τήρηση των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του covid-19, την εφαρμογή των Μέτρων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και την αποφυγή συνάθροισης των εργαζομένων η κ. Φύκα τονίζει ότι έχουν οριστεί υπεύθυνοι σε κάθε δημοτικό κτίριο και πως από τις 30 Μαρτίου 2020 ξεκίνησε αδιάλειπτα και κατά τη διάρκεια του lockdown ένα εντατικό πρόγραμμα απολυμάνσεων δημοτικών κτιρίων, δημοτικών οχημάτων, απορριμματοφόρων, καθώς και εξωτερικών χώρων του Δήμου (πάρκα, δρόμοι, πλατείες, παιδικές χαρές, παγκάκια, καλαθάκια κλπ).

Επίσης έχουν διανεμηθεί 7.250 μάσκες μιας χρήσης, 17.250 μάσκες πολλαπλών χρήσεων, 200 μπουκάλια αντισηπτικών 500ml και 400 μπουκάλια αντισηπτικών 1lt και 83 θερμόμετρα μετώπου για θερμομέτρηση του προσωπικού. Επίσης διανεμήθηκαν και στα σχολεία του δήμου 900 lt αντισηπτικών και 2.000 μάσκες.

Κορονοϊός: Αλαλούμ με τα τεστ στους μαθητές – Από την τσέπη τους πληρώνουν οι γονείς

Κεραμέως: Αναπλήρωση χαμένων ωρών διδασκαλίας από καταλήψεις και υποχρεωτική τηλεκπαίδευση

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σχετικά με τις καταλήψεις σχολικών μονάδων, σημειώνονται τα εξής:

▪ Όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων, σχολικών περιπάτων.

▪ Από αύριο, στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη ξεκινά υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου, καταρτίζεται από σήμερα το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργία της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχουν εκδοθεί και αποσταλεί με την έναρξη του σχολικού έτους. Θεμιτή κάθε θέση και άποψη, αλλά ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να εμποδίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση.»

Κρούσμα κορονοϊού σε σχολείο στη Λάρισα – Αναστολή λειτουργίας σε ένα τμήμα

Κρούσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, του larisanet.gr θετικός στον κορωνοϊό είναι μαθητής.

Μετά από την συγκεκριμένη εξέλιξη έχει ανασταλεί η λειτουργία ενός τμήματος της σχολικής μονάδας. Παράλληλα, για το περιστατικό έχει ενημερωθεί τόσο ο ΕΟΔΥ, όσο και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Παγώνη: Τοπικά lockdown στην Αττική οπωσδήποτε αν προχωρήσουν οι αριθμοί

Για τοπικά lockdown στην Αττική που θα γίνουν οπωσδήποτε αν προχωρήσουν οι αριθμοί αναφέροντας και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 8 αν χρειαστεί μίλησε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ σχετικά με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοιου στην χώρα μας. Η ίδια τόνισε πως η Αττική έχει το πρόβλημα ενώ δήλωσε πως «οι 79 διασωληνωμένοι σε διάστημα από 8 Αυγούστου μέχρι σήμερα, ο αριθμός των θανάτων, ο αριθμός των νοσηλευομένων με COVID19 που είναι γύρω στα 610 άτομα γιατί κάθε μέρα αλλάζει ανάλογα με εισιτήρια και εξιτήρια, και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι οι παράμετροι που μας έχουν ανησυχήσει πάρα πολύ τις τελευταίες μέρες».

«Κάποιοι δεν προσαρμοζόμαστε» Η κα Παγώνη υπογράμμμισε πως υπάρχει διασπορά μεγάλη στο κέντρο της Αθήνας και αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων ενώ σημείωσε πως άνθρωποι υψηλού κινδύνου αν περάσουν τις 8-10 ημέρες διασωληνωμενοι δεν είναι εύκολο μετά να αποσωληνωθούν. Σύμφωνα με την ίδια πρέπει να γίνουν περαιτέρω παρεμβάσεις μεταξύ αυτών το ζήτημα της μάσκας που θα έπρεπε όπως επισήμανε να φοράμε ήδη μάσκα παντού και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους ως επιπλέον μέτρο. «Είναι ένα μέτρο που δεν κοστίζει τίποτα και είναι θέμα συνήθειας του καθενός μας», πρόσθεσε ενώ σημείωσε πως με τις μάσκες έγιναν λάθη από την αρχή αναφορικά με το βάλε βγάλε.

«Τα βράδια γίνεται χαμός στις πλατείες» Επιπλέον, η πρόεδρος τόνισε πως το βράδυ οι πλατείες είναι γεμάτες και δεν φοράνε μάσκες ούτε κρατάνε αποστάσεις . Όπου υπάρχει συνωστισμός και δεν φοράνε μάσκες και δεν κρατάνε μάσκες υπάρχει πρόβλημα. Παράλληλα υπογράμμισε πως το 20% βγαίνει από τις ΜΕΘ και επεσήμανε πως πολύ δύσκολα θα γλιτώσουν όσοι θα έχουν και κορoνοϊό και γρίπη διότι το ανοσοποιητικό σύστημα αμέσως πέφτει και «γι αυτό τονίζουμε πόσο σημαντικό είναι ο εμβολιασμός μετά τις 20 Οκτωβρίου πρώτα οι ευπαθείς ομάδες και μετά σιγά σιγά και οι υπόλοιπες ομάδες».

Κρούσμα κορονοϊού στις φυλακές της Πάτρας

Ένα θετικό κρούσμα κορονοϊού εντοπίστηκε στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα. Πρόκειται για έναν σωφρονιστικό υπάλληλο των φυλακών, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στο νέο ιό και παραμένει στο σπίτι του.

Ο άνδρας επισκέφθηκε την περασμένη Κυριακή το νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα, αφού είχε κάποια ύποπτα συμπτώματα, υποβλήθηκε σε τεστ για τον κορωνοϊό που βγήκε θετικό. Ο σωφρονιστικός υπάλληλος παραμένει σε κατ΄ οίκον περιορισμό.

Κρούσμα στο μετρό -Οδηγός βρέθηκε θετικός στον ιό

Συναγερμός έχει σημάνει στο μετρό καθώς οδηγός βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr ο οδηγός έκανε τεστ και διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό, όταν τον ενημέρωσαν οι γονείς του πως είναι θετικοί στον ιό, ενώ σήμερα ανέβασε πυρετό και η σύζυγός του.

Αμεσα ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ και τέθηκαν σε ισχύ όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας στο μετρό. Ηδη όσοι συνάδελφοι του οδηγού ήρθαν σε επαφή μαζί του θα κάνουν τεστ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ιχνηλάτησης. Σημειώνεται πάντως ότι οι επιβάτες στο μετρό διαμαρτύρονται, καθώς συχνά επικρατεί συνωστισμός, αν και όλοι φορούν μάσκες.

Κοντοζαμάνης: Πανέτοιμοι και για γρίπη και για κορονοϊό – Έχουμε 4,2 εκατομμύρια εμβόλια

Νέα μέτρα στο τραπέζι για την Αττική – Έρχονται μάσκες παντού, κλείνουν οι πλατείες

Νέα μέτρα ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες του Open TV, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού συζητήθηκε η καθολική χρήση μάσκας αλλά και το κλείσιμο πλατειών, ειδικά για την περιοχή της Αττικής. Λινού: Υποχρεωτική μάσκα και έξω – Αργούμε κι αυτό είναι εις βάρος μας «Είναι πάρα πολύ ανησυχητικά τα κρούσματα στην Αττική, έχουμε πολλούς -λυπάμαι πολύ που το λέω- “υποψήφιους” να κολλήσουν από τα 240 κρούσματα. Έχουμε μεγάλο πληθυσμό σε κίνδυνο», επεσήμανε η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, μιλώντας στο Open TV, το πρωί της Τετάρτης (30/09).

«Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά αλλά δεν χρειάζεται πανικός, γιατί με τον πανικό μπορεί να υπάρχουν άλλες σοβαρές συνέπειες, που μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία μας. Δεν ξέρω γιατί αργούμε να πάρουμε αποφάσεις και να λύσουμε προβλήματα. Νομίζω ότι αργούμε και αυτό είναι εις βάρος μας», τόνισε Αθηνά Λινού. «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όλοι, να πάρουμε μέτρα ατομικής προστασίας και να ενθαρρύνουμε -με τον τρόπο του ο καθένας- την Πολιτεία να εφαρμόσει ανώδυνα μέτρα γρήγορα ώστε να μη χρειαστεί να έχουμε επώδυνα μέτρα», συμπλήρωσε η καθηγήτρια. «Δεν επαρκεί η μάσκα από μόνη της, χρειάζεται απόσταση και χρήση των ατομικών μέσων καθαριότητας», συμπλήρωσε η κ. Λινού για τα κρούσματα στα σχολεία και σημείωσε: «πρέπει να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χώρο, είναι τόσο καλύτερο να βρίσκονται τα παιδιά έξω».

«Θα έκανα υποχρεωτική τη μάσκα και έξω. Θα προσπαθούσα να αποσυμφορήσω τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και θα προσπαθούσα να εμπνεύσω τους συμπολίτες μου να δημιουργήσουν “φούσκες” στις οποίες θα συμμετέχει μία ή δύο οικογένειες και θα απέφευγα κάθε άλλη επαφή. Τέλος θα προσπαθούσα να δώσω κίνητρα ώστε να αποφευχθεί το στίγμα και οι συνέπειες όταν ανακοινώσει κάποιος ότι έχει τη νόσο ή συμπτώματα», ανέφερε επίσης η καθηγήτρια. «Με όλα αυτά θα μπορούσα να αποφύγω το lockdown», κατέληξε.

Πηγές: vradini.gr, ethnos.gr, OPEN, skai.gr, larisanet.gr, patrasevents.gr, iefimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα