Κορονοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα παγκοσμίως
Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στο εξωτερικό.
Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στο εξωτερικό.
Ιταλία: 22.409 νέα κρούσματα, 332 θάνατοι
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 22.409 νέα περιστατικά κορονοϊού και 332 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 361.040 διαγνωστικά τεστ, το 6,2% από τα οποία ήταν θετικό στην Covid-19.
Χθες τα κρούσματα ήταν 19. 749, με 376 νεκρούς. Σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο, στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας εισήχθησαν 71 περισσότεροι ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 489 περισσότεροι.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση σήμερα βρίσκεται η Λομβαρδία (4.422) και ακολουθούν η Καμπανία (3.034) με κύρια πόλη την Νάπολη και η Εμίλια Ρομάνια (2.155) με πρωτεύουσα την Μπολόνια.
Αυτή την ώρα, τέλος, η ιταλική κυβέρνηση συνεδριάζει για να εκτιμήσει το σύνολο των συνεπειών της πανδημίας και να αποφασίσει αν πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα και περιορισμοί, με στόχο τον περιορισμό των μολύνσεων.
Γαλλία: Πάνω από 30.000 νέα κρούσματα
Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 30.303 νέα κρούσματα κορονοϊού για τις τελευταίες 24 ώρες, ένας αριθμός πολύ υψηλότερος από τα 23.302 κρούσματα χθες και τα 26.788 κρούσματα της περασμένης Τετάρτης, στοιχεία που δείχνουν ότι η Covid-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται με σχετικά υψηλούς ρυθμούς.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και δύο εβδομάδες που ο αριθμός των μολύνσεων ξεπερνά τις 30.000 σε διάστημα 24 ωρών.
Ο κινητός μέσος όρος επτά ημερών ανέρχεται σε 21.836, πάνω από το όριο των 21.000 για 14η φορά τις τελευταίες 15 ημέρες.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανέφερε σήμερα πως ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας για την Covid-19 παραμένει ίδιος, στους 3.918, σταματώντας την αύξηση των τελευταίων 5 ημερών.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 264 νέοι θάνατοι από τη νόσο, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τον νέο κορονοϊό να ανέρχεται πλέον σε 89.565, το έβδομο υψηλότερο στον κόσμο.
Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας: Η Βόρεια Αμερική έχει μείωση κρουσμάτων, η Βραζιλία ανησυχητική αύξηση
Τα νέα κρούσματα της COVID-19 συνεχίζουν την πτωτική τους τάση στη Βόρεια Αμερική, αλλά στη Λατινική Αμερική οι μολύνσεις εξακολουθούν να αυξάνονται, κυρίως στη Βραζιλία όπου η αναζωπύρωση των κρουσμάτων έχει οδηγήσει σε ρεκόρ ημερήσιων θανάτων, προειδοποίησε σήμερα ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO).
“Μας ανησυχεί η κατάσταση στη Βραζιλία. Παρέχει μια σοβαρή υπενθύμιση της απειλής της αναζωπύρωσης”, δήλωσε η διευθύντρια του PAHO Καρίσα Ετιέν σε συνέντευξη Τύπου. Η αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τα κρούσματα σημειώνουν αύξηση σχεδόν σε κάθε πολιτεία της Βραζιλίας.
Αυστηρά μέτρα δημόσιας υγείας πρέπει να ληφθούν για να μειωθεί η αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία έχουν γεμίσει τις μονάδες εντατικής θεραπείας, δήλωσε από την πλευρά του ο δρ Σιλβάν Αντιγέρι, επικεφαλής διαχείρισης συμβάντων του PAHO.
Συνεργασία ΕΕ-ΠΟΥ για αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και εκτός ΕΕ
Η ΕΕ βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έτσι ώστε να υπάρξει η διασφάλιση ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα μπορούν να αναγνωριστούν τόσο στην ΕΕ αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου αναφέρει η Κομισιόν με ανάρτησή της. Παράλληλα, τονίζεται ότι τα πράσινα πιστοποιητικά πληρούν τις απαιτήσεις προστασίας δεδομένων.
Ειδικότερα αναφέρεται: «Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσουμε πρόταση για ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά. Αυτή η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, έχει αναρρώσει από την COVID-19 ή έχει αρνητικό τεστ. Θα διευκολύνει την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στην ΕΕ.
Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά πληρούν τις απαιτήσεις προστασίας δεδομένων, ασφάλειας και απορρήτου.
Πρέπει να δημιουργηθούν βάσει των κατευθυντήριων γραμμών διαλειτουργικότητας και του κοινού συνόλου δεδομένων για τα αποτελέσματα των τεστ, για τα οποία οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει. Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να προετοιμαστούν για τα πρακτικά ζητήματα της διάθεσης του πιστοποιητικού.
Συνεργαζόμαστε επίσης με τον ΠΟΥ για να διασφαλιστεί ότι τα πιστοποιητικά που εκδίδονται στην ΕΕ μπορούν να αναγνωριστούν και αλλού στον κόσμο».
Γερμανία: Παράταση της τηλεργασίας έως το τέλος Απριλίου
Την παράταση της υποχρεωτικής τηλεργασίας έως το τέλος Απριλίου ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι εργοδότες οφείλουν να διευκολύνουν την εργασία των υπαλλήλων τους από το σπίτι, όπου η φυσική παρουσία δεν είναι απολύτως απαραίτητη. Παράλληλα, έως το τέλος Απριλίου παρατείνεται και η υποχρέωση στους χώρους εργασίας να μην βρίσκονται ταυτόχρονα περισσότεροι από ένα άτομο ανά 10 τ.μ. «Η τηλεργασία αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τον περιορισμό των επαφών και συνεπώς της πανδημίας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ.
Σερβία: Έξαρση της πανδημίας αλλά και μειωμένο ενδιαφέρον για τους εμβολιασμούς
Η έξαρση της πανδημίας που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Σερβία σε συνδυασμό με την μείωση του ενδιαφέροντος των πολιτών για εμβολιασμό προκαλούν ανησυχία στους επιδημιολόγους και προβληματίζουν την κυβέρνηση.
Το τελευταίο 24ωρο στη Σερβία επιβεβαιώθηκαν 4.590 νέα κρούσματα κορονοϊού και απεβίωσαν 21 ασθενείς από επιπλοκές της νόσου. Τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό γεμίζουν, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων που ανέρχονται πλέον στους 212.
Η πρωθυπουργός ‘Ανα Μπρνάμπιτς, σε συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε τη λήψη νέων αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων μόνο για το Σαββατοκύριακο χωρίς να αναφερθεί σε ενδεχόμενο lockdown για μεγαλύτερη περίοδο. Η κυβέρνηση, εδώ και δύο εβδομάδες, συστηματικά απορρίπτει όλες τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων για την επιβολή γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, επικαλούμενη οικονομικούς λόγους.
Η ‘Αννα Μπρνάμπιτς ανακοίνωσε ότι από αύριο αρχίζει στη χώρα εκστρατεία με διαφημιστικά σποτ και αφίσες ώστε να πειστούν οι πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού τους. Η ίδια δηλώνει ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο ωστόσο τα στοιχεία που δημοσιεύουν σερβικά ΜΜΕ δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Στο ηλεκτρονικό σύστημα όπου κατατίθενται οι αιτήσεις για εμβολιασμό έμειναν λιγότεροι από 200.000 αιτούντες που δεν εμβολιάστηκαν, ενώ έχει μειωθεί αισθητά η επισκεψιμότητα και η κατάθεση νέων αιτήσεων. Αυτός πιθανότατα είναι ο λόγος που αποφάσισε η κυβέρνηση να προχωρήσει στον εμβολιασμό όλων όσοι εμφανιστούν στα εμβολιαστικά κέντρα ανεξαρτήτως εάν έχουν καταθέσει ή όχι την σχετική αίτηση. Παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή και σχέδιο λειτουργίας κινητών μονάδων εμβολιασμού που θα επισκέπτονται δυσπρόσιτα χωριά σε ορεινούς οικισμούς. Οι επιδημιολόγοι πάντως “κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου” και δεν είναι λίγοι αυτοί που προτρέπουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα ισχύει για την είσοδο στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης όπως και στα τουριστικά κέντρα της χώρας.
Στη Σερβία μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 1,7 εκατομμύρια εμβολιασμοί ενώ περισσότεροι από 650.000 πολίτες έλαβαν και την δεύτερη δόση του εμβολίου. Στη Σερβία χορηγούνται τα εμβόλια των Pfizer-Biontech, το ρωσικό Sputnik-V, το κινέζικο Sinopharm και το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ σύντομα αναμένεται να φτάσει και το εμβόλιο της Moderna. Οι αρχές δηλώνουν ότι υπάρχει επάρκεια όλων των εμβολίων.
ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν θέλει επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson
Οι ΗΠΑ θέλουν να αγοράσουν 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 της Johnson & Johnson, κάτι που θα διπλασίαζε την παραγγελία τους στην φαρμακευτική εταιρεία, έγινε σήμερα γνωστό από έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει το θέμα κατά τη διάρκεια συνάντησης αργότερα με τους επικεφαλής της Johnson & Johnson και του αμερικανικού ομίλου Merck, που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι σύναψαν συμφωνία για την παραγωγή του εμβολίου αυτού.
«Ο πρόεδρος θα ανακοινώσει ότι θα ζητήσει από τις ομάδες του HHS (του υπουργείου Υγείας) να εξασφαλίσουν επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson», είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη κάνει επαρκείς παραγγελίες για να παραλάβουν έως τα τέλη Μαΐου αρκετές δόσεις, προκειμένου να εμβολιάσουν το σύνολο των Αμερικανών ενηλίκων.
Η Johnson & Johnson έχει ήδη δεσμευτεί να παραδώσει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της στις ΗΠΑ.
Η επιπρόσθετη αυτή παραγγελία θα μπορούσε να επιτρέψει να καλυφθούν πιθανά προβλήματα παραγωγής στα άλλα δύο εμβόλια, που έχουν επιτραπεί στις ΗΠΑ, εκείνα των Pfizer/BioNTech και Moderna, στην κάθε μία εκ των οποίων η αμερικανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις.
Το πρώτο lockdown στην Ισπανία οδήγησε στον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων που έχει καταγραφεί στη χώρα
Το lockdown που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού οδήγησε σε βουτιά τον αριθμό των μηνιαίων γεννήσεων στην Ισπανία στο χαμηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, επιβεβαιώνοντας αντίστοιχες ενδείξεις μείωσης και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Τον Δεκέμβριο γεννήθηκαν μόνο 23.226 μωρά, κατά 20,4% λιγότερα συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2019 και τα λιγότερα από το 1941, όταν άρχισαν να καταγράφονται τέτοιου είδους στοιχεία, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία INE, τονίζονας τη σύνδεση μεταξύ της μείωσης και ενός εκ των αυστηρότερων lockdowns στην Ευρώπη.
«Παρόλο που ο αριθμός των γεννήσεων βρίσκεται σε μια σταθερά πτωτική τάση για αρκετά χρόνια, η μείωση επιτάθηκε εννέα μήνες μετά το lockdown κατά την πρώτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης (λόγω του κορονοϊού)», ανέφερε η INE σε ανακοίνωση.
Ωστόσο, παρόλο που το αρχικό lockdown στην Ισπανία παρέμεινε σε ισχύ για ολόκληρο τον Απρίλιο του 2020, ο αριθμός των μωρών που γεννήθηκαν τον Ιανουάριο του 2021, εννέα μήνες αργότερα, αυξήθηκε κάπως στα 24.061.
Δημογράφοι προβλέπουν ότι θα υπάρξει μεγάλη μείωση γεννήσεων σε όλη την Ευρώπη για το 2021, καθώς οι νέοι άνθρωποι σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν σε γενικές γραμμές υποστεί το βαρύτερο οικονομικό πλήγμα από τα lockdowns που επιβλήθηκαν με στόχο να ανακοπεί η εξάπλωση της COVID-19.
Το ποσοστό γονιμότητας στην Ισπανίας, το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη μετά τη Μάλτα, συνεχίζει να αποτυπώνει τις επιπτώσεις από τη διπλή ύφεση που προκάλεσαν η οικονομική κρίση και η κρίση χρέους την περίοδο 2008-2012.
Αντίστοιχες μειώσεις στις γεννήσεις που συνδέονται με την πανδημία έχουν προκύψει και σε γειτονικές χώρες που έχουν πληγεί σημαντικά από τον κορονοϊό, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.
Οι γεννήσεις στην Ιταλία τον Δεκέμβριο κατέγραψαν βουτιά 21,6%, σύμφωνα με έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας ISTAT, ενώ οι γεννήσεις στη Γαλλία μειώθηκαν το 2020 στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία INSEE.
Στην Ισπανία, οι γεννήσεις ήδη κατέγραφαν μείωση με ταχείς ρυθμούς πριν από τον κορονοϊό, σημειώνοντας πτώση 16% μεταξύ του 2014 και του 2019.
Εκτός από τις προκλήσεις σε συναισθηματικό επίπεδο για τα ζευγάρια που θέλουν να τεκνοποιήσουν, μακροπρόθεσμα θα υπάρξουν και οικονομικές προκλήσεις για χώρες που ίσως βρεθούν αντιμέτωπες με χρόνια προσπαθειών για να εξέλθουν από την οικονομική κατάρρευση που προκάλεσε η πανδημία.
Λιγότερες γεννήσεις σημαίνει λιγότερους και μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους. Αυτό σταδιακά μπορεί να επηρεάσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και να ασκήσει πιέσεις στα δημόσια συνταξιοδοτικά και προνοιακά συστήματα, διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ του πλουσιότερου Βορρά της Ευρώπης, όπου τα ποσοστά γεννήσεων είναι υψηλότερα, και του φτωχότερου Νότου.