Top

Κορονοϊός: Αυστηρά μέτρα σε Β. Μακεδονία – Μικρή « ανάσα» σε Γερμανία και Βρετανία

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
κορονοϊός-αυστηρά-μέτρα-σε-β-μακεδονί-743230
Parallaxi

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Βόρεια Μακεδονία: Απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές και νυχτερινές ώρες και κλείσιμο της εστίασης

Αυστηρά περιοριστικά μέτρα επιβάλλει η Βόρεια Μακεδονία, όπως απαγόρευση της κυκλοφορίας τις βραδινές και νυχτερινές ώρες και κλείσιμο των καφετεριών και καταστημάτων εστίασης, μετά την ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, με απόφαση της κυβέρνησης, από τις 6 Απριλίου έως και τις 20 Απριλίου απαγορεύεται η κυκλοφορία των πολιτών σε όλη την επικράτεια από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επομένης.

Ακόμη, από την Τετάρτη 7 Απριλίου έως και τις 20 Απριλίου κλείνουν οι καφετέριες και τα καταστήματα εστίασης σε όλη τη χώρα, καθώς και τα γυμναστήρια και τα κλειστά γήπεδα. Οι καφετέριες και τα εστιατόρια θα μπορούν να είναι ανοιχτά και να λειτουργούν μόνο με τη μέθοδο του take away και του delivery.

«Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρουσιάζεται συνεχώς αυξημένος, όπως και ο αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό. Μέχρι στιγμής, το υγειονομικό προσωπικό ανταπεξέρχεται στις προκλήσεις, όμως πλέον το βάρος για τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας, που αγωνίζονται για να σώσουν ζωές, γίνεται ασήκωτο. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας από την αρχή της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πολύ σοβαρές συνέπειες. Για αυτούς τους λόγους, η κυβέρνηση λαμβάνει νέα περιοριστικά μέτρα» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Παρά το γεγονός ότι η Βόρεια Μακεδονία μετρά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων του κορονοϊού και θανάτων από επιπτώσεις της νόσου σε σχέση με τον πληθυσμό της, όλους τους τελευταίους μήνες είχε χαλαρώσει αρκετά τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της διασποράς της Covid-19 στην κοινωνία.

Μεταξύ άλλων, όλα τα καταστήματα λιανεμπορίου στη χώρα λειτουργούν κανονικά, ενώ τα καταστήματα εστίασης και οι καφετέριες επιτρέπεται να λειτουργούν μέχρι τις 9 ώρα το βράδυ. Επίσης δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις μετακινήσεις από περιοχή σε περιοχή της χώρας, ενώ όσοι εισέρχονται σε αυτήν δεν υποχρεούνται να φέρουν αρνητικό PCR τεστ κορονοϊού. Το μόνο περιοριστικό μέτρο που ισχύει σήμερα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο βασικός λόγος που η Βόρεια Μακεδονία δεν είχε επιβάλλει περιοριστικά μέτρα στη διάρκεια όλου του δεύτερου και τρίτου κύματος της πανδημίας, σχετίζεται με καθαρά οικονομικές λογικές και γίνεται προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες της ήδη εύθραυστης οικονομίας της χώρας.

Στη μικρή βαλκανική χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 135.167 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 και 3.977 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

Γερμανία: Το Μόναχο χαλαρώνει ξανά τα μέτρα – Σύντομο και αυστηρό lockdown ζητά ο Πρωθυπουργός της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας

Τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα τα οποία ισχύουν στο Μόναχο από την Κυριακή του Πάσχα θα χαλαρώσουν ξανά την Τετάρτη.

Μετά την υπέρβαση του κρίσιμου ορίου συχνότητας των 100 κρουσμάτων την Μεγάλη Παρασκευή (των καθολικών) στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, την Κυριακή του Πάσχα τέθηκε σε ισχύ το λεγόμενο “φρένο έκτακτης ανάγκης” για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Επειδή όμως ο δείκτης συχνότητας ήταν κάτω από 100 για τρεις ημέρες από το Μεγάλο Σάββατο έως και την Δευτέρα του Πάσχα, τα αυστηρότερα μέτρα θα παύσουν να ισχύουν από την Τετάρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της πόλης του Μονάχου. Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας δεν θα ισχύει πλέον και θα επιτραπεί στα καταστήματα, τα μουσεία και τον ζωολογικό κήπο να ανοίξουν ξανά.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI), η συχνότητα των νέων λοιμώξεων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών στο Μόναχο ήταν 96,1 την Δευτέρα του Πάσχα. Την Κυριακή του Πάσχα η τιμή ήταν 94,5. Το RKI επισημαίνει εν τούτοις ότι ο αριθμός των λοιμώξεων κατά τις δημόσιες αργίες ενδέχεται να ανακοινωθεί με καθυστέρηση από τις υγειονομικές αρχές και ότι είναι πιθανόν να έχουν γίνει λιγότερα διαγνωστικά τεστ σε πολίτες.

Εδώ και λίγο καιρό έχουν αυξηθεί σημαντικά τα νέα κρούσματα κορονοϊού σε όλη την Βαυαρία. Ένα μεγάλο μέρος των περιφερειών και των αστικών περιοχών του εν λόγω κρατιδίου έχει ξεπεράσει την τιμή των 100 κρουσμάτων. Πρώτη στην κατάταξη σήμερα, Δευτέρα, ήταν η πόλη του Χοφ με 469,2 νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους μέσα σε μια εβδομάδα.

Σύντομο και αυστηρό lockdown ζητά ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ

Αυστηρό και σύντομο lockdown – «γέφυρα» ζητά ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ‘Αρμιν Λάσετ, προκειμένου «να κερδίσουμε χρόνο μέχρι να μειωθούν τα κρούσματα και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί».

Σύμφωνα με τον κ. Λάσετ, η φυσική παρουσία στην εργασία και οι προσωπικές επαφές θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο και να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες. «Η Γερμανία βρίσκεται σε έκτακτη κατάσταση και είναι απαραίτητο να δράσουμε άμεσα. Τον Μάιο ή τον Ιούνιο θα μπορούσαμε να μπούμε σε άλλη φάση», σημείωσε.

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ζήτησε ακόμη να πραγματοποιηθούν ήδη στις 12 Απριλίου οι σχετικές διαβουλεύσεις της Καγκελαρίου με τους επικεφαλής των κρατιδιακών κυβερνήσεων, αυτή τη φορά όμως με φυσική παρουσία και όχι με τηλεδιάσκεψη. Τα μέτρα θα πρέπει, όπως είπε, να έχουν προετοιμαστεί σωστά και να ισχύσουν σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμη και όπου ο αριθμός των κρουσμάτων είναι χαμηλός. Σε ό,τι αφορά το ερώτημα, αν θα πρέπει το ομοσπονδιακό κράτος να συγκεντρώσει περισσότερες εξουσίες για τον έλεγχο της πανδημίας αφαιρώντας τες ουσιαστικά από τα κρατίδια, ο κ. Λάσετ εξήγησε ότι δεν θα είχε αντίρρηση, αντέτεινε ωστόσο ότι η διαδικασία θα μπορούσε να κινηθεί ταχύτερα εάν οι αποφάσεις λαμβάνονταν από κοινού με τις τοπικές κυβερνήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την απροθυμία πολλών κρατιδιακών κυβερνήσεων να επιβάλουν το «φρένο έκτακτης ανάγκης» στις περιοχές τους και είχε προειδοποιήσει ότι, αν η κατάσταση δεν άλλαζε, δεν θα διστάσει να παρέμβει, επιβάλλοντας ενιαίους κανόνες σε όλη τη χώρα. «Αυτός είναι ο όρκος του αξιώματός μου. Αυτή την υποχρέωση έχω. Δεν θα μείνω απλός παρατηρητής», είχε πει χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ.

Επικρίνουν οι Σοσιαλδημοκράτες το “lockdown-γέφυρα” που προτείνει ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Άρμιν Λάσετ – Υπέρ των αυστηρών μέτρων η επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ

Ασυνεπή χαρακτηρίζει την πολιτική του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του -αντιπολιτευόμενου στο κρατίδιο αυτό – Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Τόμας Κουτσάτι.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός άσκησε δριμεία κριτική μετά την πρόταση Λάσετ για σύντομο αυστηρό «lockdown-γέφυρα» ώστε να μειωθεί ο αριθμός των λοιμώξεων και να αντιμετωπισθεί το τρίτο κύμα του κορονοϊού στην Γερμανία. «Η πολιτική αντιμετώπισης του κορονοϊού του Λάσετ είναι ασυνεπής. Ενώ ο πρωθυπουργός (της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας) Άρμιν Λάσετ εισάγει έναν νέο όρο, το «lockdown-γέφυρα», χωρίς να τον συνδέει με συγκεκριμένα μέτρα, οι ταξιδιώτες από την Ολλανδία που έρχονται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία πρέπει να επιδείξουν μόνο ένα αρνητικό διαγνωστικό τεστ των τελευταίων 48 ωρών. Αυτό δεν είναι μόνο ασυνεπές, αλλά δείχνει επίσης ότι οι πράξεις και οι λέξεις δυστυχώς συχνά δεν συμβαδίζουν με τον Άρμιν Λάσετ. Λίγο λιγότερη ρητορική και πιο αποφασιστική δράση θα έκανε καλό στη διαχείριση του κορονοϊού από την τοπική κυβέρνηση», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Τόμας Κουτσάτι σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Rheinische Post».

Πάντως, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ κάλεσε επίσης την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να λάβει αυστηρότερα μέτρα κατά της πανδημίας. «Τώρα χρειάζεται ένας “ ριζοσπαστικός κυματοθραύστης”. Οι Πράσινοι υποστηρίζουν εν προκειμένω ένα δεσμευτικό εθνικά ενιαίο κλιμακωτό σχέδιο. Αυτό πρέπει να ενσωματωθεί στον νόμο για την προστασία από τις λοιμώξεις και να ψηφιστεί από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag)», δήλωσε η πράσινη πολιτικός στην εφημερίδα «Die Welt».

Όχι καταρχάς από την κυβέρνηση στην εσπευσμένη διάσκεψη κρατιδίων-καγκελαρίου που πρότεινε ο πρόεδρος του CDU Άρμιν Λάσετ

Όχι καταρχάς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης –μέσω κύκλων της– στην επισπευσμένη διαβούλευση μεταξύ των πρωθυπουργών των κρατιδίων και της καγκελαρίου για λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού, την οποία πρότεινε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι πάντα έτοιμη για διαβουλεύσεις εάν κριθεί απαραίτητο. Μια τέτοια διάσκεψη των πρωθυπουργών των κρατιδίων με την καγκελάριο Μέρκελ πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, ώστε να είναι σαφές εκ των προτέρων ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν. Μια εσπευσμένα καθορισμένη διάσκεψη με εντελώς διαφορετικές ιδέες μεταξύ των κρατιδίων δεν επιτρέπεται να ξαναγίνει. Γι αυτό και δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία», σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου.

Η ομοσπονδιακή και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων σχεδίαζαν αρχικά την σύγκληση της εν λόγω κοινής διάσκεψης για τις 12 Απριλίου.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) τάχθηκε σήμερα υπέρ ενός σύντομου αυστηρού «lockdown-γέφυρας», με το οποίο να γεφυρωθεί ο χρόνος έως ότου εμβολιαστούν πολλοί άνθρωποι και ζήτησε να εξεταστεί η επίσπευση της διάσκεψης. «Η κατάσταση απαιτεί να ξαναδούμε πολλά θέματα. Με την εκτίμησή μου αυτή συμφωνούν πολλοί πρωθυπουργοί κρατιδίων, η καγκελάριος και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν (αμφότεροι CDU)», πρόσθεσε.

Ιταλία: 10.680 νέα κρούσματα κορονοϊού – Τα ποσοστά των εμβολιασθέντων, ανά κατηγορίες

Τις τελευταίες εικοσιτέσσερις ώρες, στην Ιταλία καταγράφηκαν 10.680 περιστατικά κορονοϊού και 296 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Λόγω του Πάσχα των Καθολικών, πραγματοποιήθηκαν μόνον 102.795 διαγνωστικά τεστ, το 10,4% των οποίων προέκυψε θετικό. Χθες το ανάλογο ποσοστό ήταν 7,1%. Τα κρούσματα ήταν 18.025, με 326 νεκρούς.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, οι ασθενείς με κορονοϊό σήμερα είναι 34 περισσότεροι από χθες, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 353 περισσότεροι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Υγείας, μέχρι τώρα έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19, με την πρώτη δόση, το 68% των εργαζομένων στα ιταλικά σχολεία και με την δεύτερη μόλις το 0,59% . Το ποσοστό των εμβολιασμένων στο σύνολο των γιατρών, νοσηλευτών και του βοηθητικού προσωπικού των νοσοκομείων αγγίζει το 91% σε ότι αφορά την χορήγηση της πρώτης δόσης και το 76% της δεύτερης.

Το 56% των πολιτών άνω των ογδόντα ετών έχει λάβει την πρώτη δόση των σκευασμάτων κατά του κορονοϊού, ενώ το 30% ολοκλήρωσε τον κύκλο εμβολιασμού. Στους οίκους ευγηρίας, τέλος, το 89% εμβολιάσθηκε με την αρχική δόση και το 72% με τη δεύτερη.

Τουρκία-Covid-19: Κοντά σε επίπεδα αρνητικού ρεκόρ τα ημερήσια κρούσματα

Η Τουρκία κατέγραψε 42.551 κρούσματα του κορονοϊού το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, παραμένοντας κοντά στο επίπεδο του αρνητικού ρεκόρ που άγγιξε το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, η Τουρκία καταγράφεται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως ως η χώρα με τον πέμπτο υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων σε εβδομαδιαίο μέσο όρο.

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων αυξάνεται διαρκώς από τότε που η κυβέρνηση χαλάρωσε ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα στις αρχές Μαρτίου αγγίζοντας το Σάββατο 44.756 μολύνσεις, τον υψηλότερο αριθμό από την έναρξη της πανδημίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε αυστηροποίηση των μέτρων, μεταξύ άλλων την επαναφορά ολικού lockdown σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, που φέτος ξεκινά στις 13 Απριλίου.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 3,529 εκατομμύρια. Το τελευταίο 24ωρο υπέκυψαν άλλοι 193 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων από την Covid-19 σε 32.456.

Βρετανία-Covid-19: Ξανανοίγουν καταστήματα, κομμωτήρια και παμπ – Ο πρωθυπουργός Τζόνσον ελπίζει να ξαναρχίσουν τα διεθνή ταξίδια τον Μάιο

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε σήμερα ότι η σχεδιαζόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας στην Αγγλία θα γίνει όπως ήταν προγραμματισμένο την επόμενη εβδομάδα, με το άνοιγμα όλων των καταστημάτων, των γυμναστηρίων, των κομμωτηρίων και της εστίασης, αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Καθώς το πρόγραμμα ανοσοποίησης προχωρά με γοργούς ρυθμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο αριθμός των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό μειώνεται, ο Τζόνσον είπε ότι η Αγγλία θα περάσει στη Φάση 2 του «οδικού χάρτη» για την άρση του λοκντάουν από τις 12 Απριλίου. Είπε μάλιστα ότι και ο ίδιος θα πάει στην παμπ «για να πιεί μια μπίρα» ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητείται από τους πολίτες να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού στα καταστήματα ή στα εστιατόρια.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ωστόσο ότι εξετάζει αν θα μπορούσε να οργανώσει ένα «σύστημα επιβεβαίωσης» της κατάστασης του καθενός όσον αφορά την Covid-19 (αν κάποιος έχει προσβληθεί και αναρρώσει ή αν έχει εμβολιαστεί) που θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να ξαναρχίσουν οι εκδηλώσεις με συμμετοχή μεγάλου πλήθους ατόμων.

Ο Τζόνσον επισήμανε ότι υπάρχουν «περίπλοκα, ηθικά και πρακτικά ζητήματα (…) που εγείρονται» από την ιδέα εισαγωγής ενός πιστοποιητικού, το οποίο θα βασίζεται αποκλειστικά στον εμβολιασμό. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς θα το χειριστούμε, δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε ένα μεροληπτικό σύστημα», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Παρά το άνοιγμα αυτό, όσοι μπορούν θα πρέπει να συνεχίσουν την τηλεργασία και να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους στο εσωτερικό της χώρας.

Ελπίδα ότι θα ξαναρχίσουν τα διεθνή ταξίδια τον Μάιο

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προς το παρόν η κυβέρνηση συμβουλεύει τους πολίτες να μην κλείσουν διακοπές στο εξωτερικό, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. «Ελπίζουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μετά τις 17 Μαΐου», είπε αναφερόμενος στα διεθνή ταξίδια, προσθέτοντας: «Όμως δεν θέλω να υποτιμήσω τις δυσκολίες σε ορισμένες χώρες προορισμού» γιατί «δεν θέλουμε να επανεισάγουμε τον ιό στη χώρα».

Ο Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι «πολύ πριν» τις 17 Μαΐου η κυβέρνησή του θα καθορίσει «τι είναι λογικό» να γίνει με τα ταξίδια. «Θα επιβεβαιώσουμε εκ των προτέρων αν τα μη απολύτως αναγκαία διεθνή ταξίδια μπορούν να ξαναρχίσουν στις 17 Μαΐου ή αν θα χρειαστεί να περιμένουμε περισσότερο», δήλωσε. Παραδέχτηκε ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις και είπε ότι η Βρετανία θα συνεργαστεί με άλλες χώρες για την αμοιβαία αναγνώρισή τους.

Αφού ξαναρχίσουν τα διεθνή ταξίδια, η Βρετανία σχεδιάζει να κατηγοριοποιεί τις χώρες «χρωματίζοντάς» τις κόκκινες, πορτοκαλί ή πράσινες, ανάλογα με τον βαθμό κινδύνου που θεωρεί ότι υφίσταται στην καθεμιά. Είναι όμως ακόμη πολύ νωρίς για να πει από τώρα ποιες θα είναι οι «πράσινες» χώρες, που σημαίνει ότι για να τις επισκεφθεί κανείς θα χρειάζεται μόνο να υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ πριν και μετά το ταξίδι.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αφήνουν να εννοηθεί ότι στη λίστα των «πράσινων» χωρών θα βρίσκονται μεταξύ άλλων η Πορτογαλία, η Μάλτα, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι ΗΠΑ.

Όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν χώρες που θα χαρακτηριστούν «πορτοκαλί» θα πρέπει να μπαίνουν κατόπιν σε αυτοαπομόνωση ενώ για τις «κόκκινες» χώρες θα απαιτείται καραντίνα.

Οι αεροπορικές εταιρείες, όπως οι EasyJet, Ryanair και British Airways, αλλά και τα πρακτορεία τουρισμού όπως το TUI, ελπίζουν ότι θα αποφύγουν ένα δεύτερο «χαμένο» καλοκαίρι. Ο Τζόνσον είπε ότι είναι «κρίσιμης» σημασίας να πετάξουν ξανά οι εταιρείες, τονίζοντας ότι θα ενημερωθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα για το πότε μπορούν να ξαναρχίσουν τα ταξίδια.

Ουκρανία: Το Κίεβο κλείνει τα σχολεία και περιορίζει τα δημόσια μέσα μεταφοράς

Ο Δήμος του Κιέβου επιβάλλει σήμερα νέους περιορισμούς κατά της Covid-19, διατηρώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς μόνο για τους εργαζομένους των απαραίτητων υπηρεσιών και κλείνοντας τους παιδικούς σταθμούς και τα δημοτικά σχολεία.

Οι περιορισμοί αυτοί, που θα διαρκέσουν “τουλάχιστον” μέχρι τις 16 Απριλίου, προκάλεσαν τεράστια μποτιλιαρίσματα το πρωί, με πολλούς κατοίκους να αναγκάζονται να πάρουν ταξί –το κόμιστρο των οποίων έχει υπερτριπλασιαστεί — για να πάνε στη δουλειά τους.

Επιχειρηματίες που εργάζονται σε τομείς που χαρακτηρίζονται απαραίτητοι (καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, μεταφορές) κατηγόρησαν τον Δήμο ότι δεν έδωσε τον απαραίτητο χρόνο για να χορηγήσουν άδειες κυκλοφορίες στους υπαλλήλους τους που θα τους επέτρεπαν να πάρουν το λεωφορείο ή το μετρό, τα οποία κυκλοφορούσαν ουσιαστικά άδεια.

Οι παιδικοί σταθμοί έκλεισαν και τα δημοτικά πέρασαν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, ακολουθώντας το παράδειγμα των γυμνασίων που λειτουργούν ήδη με τον τρόπο αυτόν από τα τέλη Μαρτίου.

Το Κίεβο, μια πόλη περίπου τριών εκατομμυρίων κατοίκων, κατέγραψε σήμερα περισσότερες από 400 νέες θετικές διαγνώσεις κορονοϊού και 32 θανάτους μέσα σε 24 ώρες, δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο. Συνολικά, περισσότεροι από 3.600 κάτοικοι έχουν πεθάνει από την αρχή της πανδημίας.

“Ελπίζω πως οι κάτοικοι του Κιέβου θα κατανοήσουν επιτέλους πως δεν μπορούμε να αγνοούμε τους κανόνες και να κάνουμε σαν να μην υπάρχει ο ιός”, είχε δηλώσει ο Κλίτσκο την Τετάρτη ανακοινώνοντας τους νέους περιορισμούς. “Προσπαθούμε να σας σώσουμε! Καταλάβετέ το σας παρακαλώ!”.’

Πρώην σοβιετική δημοκρατία με ένα διαλυμένο σύστημα υγείας, η Ουκρανία κατέγραψε σήμερα 10.179 νέες θετικές διαγνώσεις κορονοϊού και 254 θανάτους σε όλη την επικράτειά της, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η χώρα είχε καταγράψει νέο ρεκόρ θανάτων (421) και ημερήσιων θετικών διαγνώσεων (20.341) προχθές, Σάββατο, ενώ η εκστρατεία εμβολιασμού, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, προχωράει πολύ αργά. Μέχρι σήμερα, λιγότεροι από 300.000 Ουκρανοί έχουν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19.

Ιαπωνία: Εκφράζονται φόβοι ότι παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού βρίσκονται πίσω από ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα

Οι ιαπωνικές υγειονομικές αρχές εκφράζουν ανησυχίες ότι τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού προκαλούν ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, το οποίο βρίσκεται εν τη γενέσει του ενώ απομένουν μόλις 109 ημέρες μέχρι τους Ολυμπιακούς του Τόκιο.

Τα παραλλαγμένα στελέχη φαίνεται πως είναι πιο μεταδοτικά και μπορεί να είναι ανθεκτικά στα εμβόλια, τα οποία εξακολουθούν να μην είναι ευρέως διαθέσιμα στην Ιαπωνία. Η κατάσταση είναι χειρότερη στην Οσάκα, όπου οι μολύνσεις έκαναν νέα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα η περιφερειακή κυβέρνηση να επιβάλει στοχευμένα μέτρα λοκντάουν για έναν μήνα από σήμερα, Δευτέρα.

‘Ενα παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, έχει επικρατήσει στην περιφέρεια της Οσάκα, μεταδιδόμενο ταχύτερα και γεμίζοντας τις νοσοκομειακές κλίνες με πιο σοβαρά κρούσματα απ’ ό,τι ο αρχικός ιός, σύμφωνα με τον Κότζι Ουάντα, σύμβουλο της κυβέρνησης για την πανδημία.

«Το τέταρτο κύμα θα είναι μεγαλύτερο», λέει ο Ουάντα, καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Υγείας και Πρόνοιας του Τόκιο. «Χρειάζεται να αρχίσουμε να συζητούμε πώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα στοχευμένα μέτρα για την περιοχή του Τόκιο».

Η Ιαπωνία είχε κηρύξει πέρυσι δύο φορές κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας — η πιο πρόσφατη αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά καθώς είχε πλήξει τη χώρα το τρίτο και πιο φονικό κύμα της πανδημίας. Αξιωματούχοι επιλέγουν τώρα πιο στοχευμένα μέτρα που επιτρέπουν στις τοπικές κυβερνήσεις να μειώνουν τις ώρες λειτουργίας των επιχειρήσεων και να επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται.

Η Οσάκα ματαίωσε τις τελετές με την ολυμπιακή δάδα στην περιφέρειά της, όμως ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα έχει επιμείνει ότι η Ιαπωνία θα πραγματοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες όπως έχει προγραμματίσει. Ο Σούγκα δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Οσάκα μπορεί να επεκταθούν στο Τόκιο και αλλού, εφόσον χρειαστεί.

Σήμερα καταγράφηκαν στο Τόκιο 249 νέα κρούσματα, πολύ κάτω από την κορύφωση του Ιανουαρίου με περισσότερα από 2.500 κρούσματα. Στην Οσάκα αναφέρθηκε το Σάββατο αριθμός ρεκόρ 666 κρουσμάτων.

Η αληθινή έκταση των κρουσμάτων με παραλλαγμένα στελέχη είναι άγνωστη, καθώς μόνο ένα μικρό κλάσμα των θετικών τεστ για Covid-19 υποβάλλονται στη μελέτη γονιδιώματος που είναι απαραίτητη για να βρεθούν οι παραλλαγές.

Έκθεση του υπουργείου Υγείας την περασμένη εβδομάδα έδειξε πως 678 κρούσματα παραλλαγμένων στελεχών, που ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, έχουν ανακαλυφθεί σε όλη τη χώρα και σε αεροδρόμια. Οι μεγαλυτερες συστάδες αυτών των κρουσμάτων εντοπίσθηκαν στην Οσάκα και στη γειτονική νομαρχία Χιόγκο.

Όμως ένα άλλο στέλεχος, γνωστό ως Ε484Κ, μπορεί να είναι πιο διαδεδομένο. Περίπου 70% των ασθενών με κορονοϊό που υποβλήθηκαν σε τεστ τον περασμένο μήνα σε νοσοκομείο του Τόκιο, είχαν τη μετάλλαξη που είναι διαφορετική από τα παραλλαγμένα στελέχη που ταυτοποιήθηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, μετέδωσε χθες, Κυριακή, το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Η νέα αύξηση των κρουσμάτων σημειώθηκε σε διάστημα εβδομάδων μετά την άρση από την κυβέρνηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενώ τα μέτρα προτεραιότητας που ανακοινώνονται τώρα έχουν στόχο να σταματήσουν μια απροσδόκητη αύξηση των κρουσμάτων με παραλλαγμένα στελέχη, δήλωσε ο Μακότο Σιμοαραΐσο, κυβερνητικός αξιωματούχος αρμόδιος για την απάντηση της Ιαπωνίας στην Covid-19

Ο νεότερος απολογισμός της πανδημίας της Covid-19 στον κόσμο

Η πανδημία του νέου κορονοϊού προκάλεσε τουλάχιστον 2.853.908 θανάτους από τότε που το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα διαπίστωσε την εμφάνιση της ασθένειας στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, σύμφωνα με απολογισμό που συνέθεσε το AFP με αφετηρία επίσημες πηγές στις 13:00 σήμερα.

Περισσότερες από 131.213.930 θετικές διαγνώσεις έχουν επίσημα καταγραφεί αφότου ξεκίνησε η πανδημία. Η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών γίνονται καλά αλλά ένα μέρος από αυτούς, που ακόμη δεν έχει εκτιμηθεί επαρκώς, διατηρεί συμπτώματα για εβδομάδες, ακόμη και για μήνες.

Οι αριθμοί βασίζονται σε απολογισμούς που δημοσιεύουν καθημερινά οι υγειονομικές αρχές κάθε χώρας και δεν περιλαμβάνουν αναθεωρήσεις στοιχείων που επιφέρουν εκ των υστέρων οι στατιστικές αρχές, όπως στη Ρωσία, στην Ισπανία ή στη Βρετανία.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, καταγράφηκαν 6.657 νέοι θάνατοι και 519.076 νέες θετικές διαγνώσεις σε όλο τον κόσμο.

Οι χώρες που κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό νέων θανάτων στους τελευταίους απολογισμούς τους είναι η Βραζιλία με 1.240 νέους θανάτους, η Ινδία (478) και η Ρωσία (343).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) είναι η χώρα που έχει καταγράψει τους περισσότερους θανάτους και τις περισσότερες θετικές διαγνώσεις, με 555.001 θανάτους σε σύνολο 30.706.128 καταγεγραμμένων θετικών διαγνώσεων, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς

Μετά τις ΗΠΑ, οι πιο πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 331.433 θανάτους και 12.984.956 θετικές διαγνώσεις, το Μεξικό με 204.147 θανάτους (2.250.458 θετικές διαγνώσεις), η Ινδία με 165.101 θανάτους (12.589.067 θετικές διαγνώσεις) και η Βρετανία με 126.836 θανάτους (4.359.388 θετικές διαγνώσεις).

Μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί πιο πολύ από την πανδημία της Covid-19, η Τσεχική Δημοκρατία είναι εκείνη που θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς αναλογικά με τον πληθυσμό της, με 253 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθούν η Ουγγαρία (225), το Μαυροβούνιο (207), η Βοσνία (206) και το Βέλγιο (200).

Η Ευρώπη είχε καταγράψει μέχρι σήμερα στις 13:00 ώρα Ελλάδας 971.276 θανάτους σε σύνολο 44.806.515 θετικών διαγνώσεων, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 797.518 θανάτους (25.275.870 θετικές διαγνώσεις), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 578.060 θανάτους (31.708.934 θετικές διαγνώσεις), η Ασία 276.480 θανάτους (18.441.664 θετικές διαγνώσεις), η Μέση Ανατολή 115.712 θανάτους (6.667.933 θετικές διαγνώσεις), η Αφρική 113.864 θανάτους (4.274.378 θετικές διαγνώσεις) και η Ωκεανία 998 θανάτους (38.636 θετικές διαγνώσεις).

Αφότου ξεκίνησε η πανδημία, ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι τεχνικές ιχνηλάτησης έχουν βελτιωθεί, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί ο αριθμός των μολύνσεων που δηλώνονται.

Ο αριθμός των θετικών διαγνώσεων δεν αντανακλά, ωστόσο, παρά ένα κλάσμα του συνολικού αριθμού των μολύνσεων, με ένα σημαντικό μέρος των λιγότερο σοβαρών περιπτώσεων ή των ασυμπτωματικών να μην εντοπίζεται.

Ο απολογισμός αυτός πραγματοποιήθηκε με αφετηρία στοιχεία που συγκεντρώνουν τα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου από τις αρμόδιες εθνικές αρχές και πληροφορίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Λόγω των διορθώσεων που επιφέρουν οι αρχές ή καθυστερημένων δημοσιεύσεων των στοιχείων, οι αριθμοί αύξησης μέσα σε 24 ώρες μπορεί να μην ανταποκρίνονται ακριβώς σε εκείνους που είχαν δημοσιευθεί την προηγουμένη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα