Κορονοϊός: Άλλαξε τη συμπεριφορά της γρίπης και άλλων ιών

Οι γιατροί πλέον επανεξετάζουν τα πρωτόκολλα πρόληψης και συνιστούν προληπτικό εμβολιασμό ασχέτως αν είναι καλοκαίρι

Parallaxi
κορονοϊός-άλλαξε-τη-συμπεριφορά-της-γ-904242
Parallaxi

Τον περασμένο μήνα, επτά διαφορετικοί αναπνευστικοί ιοί (αδενοϊός, ρινοϊός, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ανθρώπινος μεταπνευμοϊός, γρίπη, παραγρίπη και κοροναϊός – που πολλοί ειδικοί τον κατηγορούν για τις ασυνήθιστες εξάρσεις), έστειλαν αρκετά παιδιά στο νοσοκομείο στις ΗΠΑ. 

Πολλά από αυτά μολύνθηκαν ταυτόχρονα με δύο ιούς και μερικά με τρεις.

Δύο χρόνια μετά την πανδημία του νέου κοροναϊού, γνωστοί ιοί άλλαξαν συμπεριφορά, σημειώνει σε άρθρο της η εφημερίδα Washington Post.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, γνωστός ως RSV, κατά βάση εμφανίζεται τους χειμερινούς μήνες. Ο ρινοϊός, επίσης, που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα και σπάνια στέλνει ανθρώπους στο νοσοκομείο έγινε πιο επιθετικός, ενώ η γρίπη, η οποία αρχικά φάνηκε πως επιστρέφει τον Δεκέμβριο, εξαφανίστηκε ξανά τον Ιανουάριο μόλις επικράτησε η παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού.

Τώρα η γρίπη επέστρεψε και πάλι, αλλά όχι το στέλεχος γνωστό ως B/Yamagata, το οποίο έχει να εντοπιστεί από τις αρχές του 2020. Θα μπορούσε να έχει εξαφανιστεί ή μπορεί να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να επιτεθεί στο ανυποψίαστο ανοσοποιητικό μας σύστημα, λένε οι ερευνητές.

Οι γιατροί πλέον αναγκάζονται να επανεξετάσουν τα πρωτόκολλα πρόληψης και αντιμετώπισης, συνιστώντας προληπτικό εμβολιασμό ασχέτως αν είναι καλοκαίρι.

«Ένα τεράστιο φυσικό πείραμα»

Για τους ερευνητές, είναι μια ευκαιρία να καταλάβουν εάν τα lockdown και οι κοινωνικές αποστάσεις ευθύνονται για τις μετατοπίσεις της εμφάνισης των ιών και ποιο εξελικτικό πλεονέκτημα μπορεί να ασκεί ο SARS CoV-2 έναντι των αντιπάλων του.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο φυσικό πείραμα», δήλωσε ο Μάικλ Μίνα, επιδημιολόγος και επικεφαλής επιστήμονας στην πλατφόρμα ψηφιακής υγείας eMed.

Ο Mίνα εκτιμά ότι η αλλαγή της εποχικότητας των αναπνευστικών ιών, αλλά και η αύξηση της επιθετικότητάς τους εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την προστασία που μας προσέφερε ο εγκλεισμός στο σπίτι, γεγονός που μας καθιστά ωστόσο ευάλωτους στην επιστροφή τους

«Παρακολουθούμε τον αριθμό των κρουσμάτων, ώστε αν ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο να είμαστε έτοιμοι», είπε ο Τόμας Μάρεϊ, ειδικός στον έλεγχο των λοιμώξεων και αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στο Yale.

Ακόμη και τα κοινά κρυολογήματα φαίνονται πιο επιθετικά και ανθεκτικά, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Μαρτινέλο, ειδικό στους ιούς του αναπνευστικού στην Ιατρική Σχολή του Yale.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές τι επιφυλάσσει το μέλλον, καθώς ο Covid-19 εξελίσσεται.

«Θα χρειαστεί χρόνος, ακόμη και χρόνια, για να δούμε πώς θα διαμορωθεί η νέα ισορροπία», είπε ο Μαρτινέλο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα