Κορονοϊός: Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στις μεταλλάξεις

Με 400000 νέα κρούσματα συνεχίστηκε η επέλαση της πανδημίας χθες

Parallaxi
κορονοϊός-η-αποτελεσματικότητα-των-ε-725312
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Στέλεχος AstraZeneca: Το εμβόλιό μας προστατεύει 100% από τη σοβαρή εξέλιξη του Covid-19

Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού προστατεύει σε ποσοστό σχεδόν 100% από τη σοβαρή εξέλιξη του Covid-19, τόνισε ο αντιπρόεδρος του γερμανικού παραρτήματος της βρετανοσουηδικής εταιρείας Κλάους Χίντερντινγκ, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς που θέλουν το συγκεκριμένο εμβόλιο να έχει χαμηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας.

Το εμβόλιο προστατεύει σχεδόν στο 100% από την σοβαρή εξέλιξη της νόσου. Αυτό έχει αποδειχθεί πολύ ξεκάθαρα στις κλινικές μελέτες, δήλωσε ο κ. Χίντερντινγκ μιλώντας στο Ραδιόφωνο Βερολίνου-Βρανδεμβούργου rbb και διευκρίνισε ότι δημιουργείται σύγχυση από το γεγονός ότι αναφέρεται πως η αποτελεσματικότητά του σε ό,τι αφορά την προστασία από πιθανή μόλυνση φθάνει στο 70%, ενώ εκείνη των εμβολίων των εταιριών BioNTech/Pfizer και Moderna υπερβαίνει το 90%. «Αυτό που προκαλεί σύγχυση είναι η διαφορά μεταξύ προστασίας από το να κολλήσει κανείς την λοίμωξη και προστασίας από την ενδεχόμενη σοβαρή εξέλιξη της ασθένειας», σημείωσε το στέλεχος της AstraZeneca Γερμανίας, για να καταλήξει λέγοντας ότι «το σημαντικότερο είναι ότι οποιοδήποτε εμβόλιο προστατεύει περισσότερο από τον μη-εμβολιασμό» και ότι «το χειρότερο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να μην εμβολιαστεί καθόλου».

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έχει αποτελεσματικότητα 85% μετά την πρώτη δόση, δείχνει ισραηλινή μελέτη

Η πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 παρέχει υψηλή αποτελεσματικότητα 85%, σύμφωνα με μια νέα ισραηλινή μελέτη στο προσωπικό του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, του Ιατρικού Κέντρου Σέμπα. Προηγούμενες μελέτες στην ίδια χώρα έχουν δείξει ότι μετά και τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα ανεβαίνει στο 94%. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την λοιμωξιολόγο Τζίλι Ρεγκέβ-Γιοτσάι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ανέφεραν ότι μεταξύ των 7.214 υγειονομικών (σε σύνολο 9.100) που έκαναν την πρώτη δόση τον Ιανουάριο, υπήρξε μείωση 85% στις περιπτώσεις συμπτωματικής Covid-19 μέσα στις επόμενες 15 έως 28 μέρες.

Η συνολική αποτελεσματικότητα, δηλαδή η μείωση των λοιμώξεων στους εμβολιασμένους σε σχέση με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί -αν συμπεριληφθούν και οι ασυμπτωματικές περιπτώσεις- ήταν 75% μετά την πρώτη δόση. Η Ρεγκέβ-Γιοτσάι τόνισε ότι το εμβόλιο είναι «εντυπωσιακά αποτελεσματικό», αλλά επεσήμανε ότι η μελέτη αφορούσε ανθρώπους που είναι «κυρίως νέοι και υγιείς», με μικρό ποσοστό άνω των 65 ετών. Από την άλλη, η μελέτη έγινε στη διάρκεια μιας έξαρσης κρουσμάτων στο Ισραήλ, με τα νοσοκομεία να κατακλύζονται από νέα περιστατικά. Η υψηλή αποτελεσματικότητα μετά την πρώτη δόση φαίνεται να δικαιώνει τη βρετανική κυβέρνηση που αποφάσισε να απομακρύνει χρονικά στις 12 εβδομάδες τις δύο δόσεις τόσο για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, όσο και για εκείνο των Οξφόρδης/AstraZeneca, καθώς προσπαθεί να εμβολιάσει όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος του βρετανικού πληθυσμού με την πρώτη δόση.

Η Pfizer αρνήθηκε να σχολιάσει τα νέα στοιχεία από το Ισραήλ, λέγοντας ότι κάνει τη δική της ανάλυση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και το Ισραήλ. Οι Pfizer και BioNTech έχουν πει ότι δεν έχουν υπάρχουν επαρκή στοιχεία πως το χρονικό «άπλωμα» των δύο δόσεων είναι εξίσου αποτελεσματικό. Σχεδόν όλες οι χώρες -μεταξύ των οποίων το Ισραήλ και οι ΗΠΑ- προσπαθούν να τηρήσουν το διάστημα των τριών εβδομάδων ανάμεσα στις δύο δόσεις.

Χρηματοδότηση 4 δισεκ. δολαρίων στο πρόγραμμα Covax

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα δεσμευθεί να χορηγήσει χρηματοδότηση συνολικά 4 δισεκ. δολαρίων στον μηχανισμό που έχει σκοπό να εγγυηθεί τον εφοδιασμό φτωχότερων κρατών με εμβόλια για τον νέο κορωνοϊό, με την ελπίδα ότι θα παρακινήσει έτσι άλλες κυβερνήσεις να κάνουν μεγαλύτερες δωρεές, ανέφεραν χθες Πέμπτη Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο Τζο Μπάιντεν θα αξιοποιήσει την πρώτη του σύνοδο κορυφής με τους υπόλοιπους ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου, που θα διεξαχθεί σήμερα ψηφιακά, για να ανακοινώσει την άμεση δωρεά 2 δισεκ. δολαρίων στο πρόγραμμα COVAX, εξήγησαν οι αξιωματούχοι.

Η Ουάσινγκτον θα δεσμευθεί να χορηγήσει ακόμη 2 δισεκ. δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια.

Η πρωτοβουλία για τη χρηματοδότηση στον μηχανισμό αυτόν, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έχει σκοπό να παρακινήσει κι άλλες κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες δωρεές, ώστε να συγκεντρωθούν «τουλάχιστον 15 δισεκ. δολάρια», εξήγησε ένας από τους αξιωματούχους. Διευκρίνισε ότι με το ποσό αυτό θα μπορέσει να προχωρήσει πολύ η προσπάθεια για την ανοσοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η χρηματοδότηση έχει ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Η ενέργεια αυτή του κ. Μπάιντεν δεν έχει και πολλή σχέση με την πολιτική του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, που είχε διαμηνύσει πως θα απέσυρε τις ΗΠΑ από τον ΠΟΥ, στον οποίο είχε προσάψει υπερβολικά στενή σχέση με την Κίνα, όπου έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός στα τέλη του 2019.

Ο μηχανισμός COVAX έχει σκοπό να διανεμηθούν τουλάχιστον 2 δισεκ. δόσεις εμβολίων μέσα στο 2021 ώστε να ανοσοποιηθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδηματικού επιπέδου. Το πρόγραμμα κινδύνευε να καταρρεύσει, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης.

Ο επικεφαλής της συμμαχίας για τον εμβολιασμό GAVI, που έχει επίσης ηγετικό ρόλο στο πρόγραμμα, έχει επισημάνει εξάλλου πως το εγχείρημα χρειάζεται πολιτική στήριξη, την ώρα που οι κυβερνήσεις των πλουσιότερων κρατών κλείνουν συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες για να εξασφαλίσουν τις —ακόμη περιορισμένες— διαθέσιμες ποσότητες εμβολίων.

Η νέα επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και άλλοι έχουν υπογραμμίσει ότι είναι ανάγκη να αρχίσει και να προχωρήσει με ταχύτητα ο εμβολιασμός στην Αφρική και σε άλλες περιοχές όπου καθυστερεί.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, οι δεσμεύσεις του κ. Μπάιντεν δεν επηρεάζουν την υπόσχεση του Δημοκρατικού πως οι ΗΠΑ θα διαθέτουν επάρκεια δόσεων ώστε να ανοσοποιηθούν όσοι το επιθυμούν μέχρι τα τέλη του Ιουλίου.

«Όταν θα έχουμε επαρκείς προμήθειες, πρόθεσή μας είναι οπωσδήποτε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να δωρίσουμε πλεονάζουσες ποσότητες εμβολίων», διαβεβαίωσε ένας εξ αυτών.

1.047 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 9.099 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.047 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων να φθάνει μέχρι στιγμής τους 178.108 νεκρούς επί συνόλου 2.022.662 μολύνσεων.

Πρόκειται για τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς, που πιθανόν είναι υποτιμημένος, καθώς στελέχη του μεξικανικού υπουργείου Υγείας αναγνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα.

Νωρίτερα χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ ανέφερε μέσω Twitter ότι συνομίλησε με τον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η παράδοση της πρώτης παρτίδας δόσεων του εμβολίου Sputnik V θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το Μεξικό έχει κλείσει συμφωνία με τη Μόσχα για την προμήθεια 24 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου αυτού.

Κούβα: Πέντε θάνατοι και 923 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 923 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ πέντε ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Καραϊβικής έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 282 νεκρούς επί συνόλου 41.688 μολύνσεων.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 5.098. Ανάμεσά τους 62 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), 40 σε σοβαρή και 22 σε κρίσιμη κατάσταση.

Στην πρωτεύουσα Αβάνα, που παραμένει επίκεντρο της επιδημίας, διαγνώστηκαν 461 μολύνσεις. Υψηλοί αριθμοί αναφέρθηκαν επίσης σε Σαντιάγο δε Κούμπα (117 κρούσματα) και Πινάρ δελ Ρίο (87), διευκρίνισε ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος στο υπουργείο Υγείας της Κούβας.

Η χώρα των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων, ως πρότινος η καλή μαθήτρια της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, συνεχίζει να δυσκολεύεται να ελέγξει το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα.

Ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού στη Βενεζουέλα

Οι Αρχές της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι ξεκίνησε ο εμβολιασμός για τον νέο κορωνοϊό των εργαζομένων στο σύστημα υγείας με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, προσθέτοντας πως σκοπός είναι να έχει ανοσοποιηθεί το 70% του πληθυσμού μέσα στη χρονιά.

Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο παρέλαβε 100.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου και διεξάγει συνομιλίες με την αντιπολίτευση ώστε να αξιοποιηθούν ποσά δεσμευμένα στις ΗΠΑ εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων προκειμένου να καλυφθεί το κόστος αγοράς επιπλέον ποσοτήτων.

«Σήμερα ξεκινάμε να εφαρμόζουμε το σχέδιο να εμβολιάσουμε αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή» της μάχης εναντίον της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, τόνισε η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροδρίγκες.

«Τους επόμενους μήνες», σκοπός είναι «να εμβολιαστεί πάνω από το 70% του πληθυσμού ώστε να επιτύχουμε την επιλεγόμενη ανοσία της αγέλης», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας Κάρλος Αλβαράδο.

Στη Βενεζουέλα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αριθμεί περίπου 1 εκατομμύριο μέλη, σύμφωνα με φορείς του κλάδου.

Η κυρία Ροδρίγκες είπε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχει εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό στο Καράκας και τις κοντινές πολιτείες Μιράντα και Λα Γουάιρα. Ενώ μίλαγε, η δημόσια τηλεόραση μετέδιδε πλάνα με νοσηλεύτριες με μπλε και πράσινες στολές καθώς εμβολιάζονταν.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, ως εδώ η Βενεζουέλα των περίπου 30 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 134.319 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 1.297 θανάτους εξαιτίας του COVID-19. Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας, η αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) δεν θεωρούν όμως τις επίσημες στατιστικές αξιόπιστες, λένε ότι οι αριθμοί μάλλον είναι πολύ πιο υψηλοί στην πραγματικότητα.

Προχθές Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος Μαδούρο θύμισε ότι μετά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα ανοσοποιηθούν οι βουλευτές, τα μέλη της αστυνομίας και του στρατού, καθώς και οι δημόσιοι λειτουργοί. Ο γενικός πληθυσμός θα αρχίσει να εμβολιάζεται τον Απρίλιο.

Πέραν των 10 εκατ. δόσεων που έχει συμφωνηθεί να προμηθευτεί η Βενεζουέλα από τη Ρωσία, για το Καράκας προορίζονται από 1,4 ως 2,4 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης μέσω του μηχανισμού COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ωστόσο ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΠΑΟΥ) τόνισε την Τετάρτη πως το Καράκας πρέπει να καταβάλει προκαταβολή 18 εκατ. δολαρίων για να λάβει τα εμβόλια αυτά.

Στο μεταξύ μέλη του προσωπικού των υπηρεσιών δημόσιας υγείας διαμαρτύρονται για τους χαμηλούς μισθούς, τις κακές συνθήκες εργασίας, τις ελλείψεις νερού, ηλεκτροδότησης, εξοπλισμού και αναλωσίμων στη χώρα, που βιώνει τη βαθύτερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της.

Στο νοσοκομείο Μιγκέλ Πέρες Καρένιο, στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, 150 νοσηλεύτριες και νοσηλευτές —το 90% του προσωπικού— αποφάσισε χθες να μην πάει στη δουλειά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 3 δολάρια τον μήνα, κατά πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Η κυβέρνηση δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο της ζήτησε να σχολιάσει.

Γερμανία-Covid-19: 508 θάνατοι και 9.113 κρούσματα σε 24 ώρες

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 9.113 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.369.719, δείχνουν σήμερα Παρασκευή τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, άλλοι 508 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 67.206 νεκρούς μέχρι στιγμής, κατά την ίδια πηγή.

Το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer προτιμά το 84% των Γερμανών

Με το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer προτιμά να εμβολιαστεί η πλειοψηφία των Γερμανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Επιπλέον, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα αποφάσιζε να εμβολιαστεί μόνο εφόσον θα μπορούσε να επιλέξει το εμβόλιο.

Σε δημοσκόπηση της Civey για λογαριασμό του περιοδικού Der Spiegel, το 84% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι θα προτιμούσε να εμβολιαστεί με το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer, ενώ το 5% θα επέλεγε αυτό της Moderna και το 3% το εμβόλιο της AstraZeneca. Σε ερώτηση εάν θα ακύρωναν το ραντεβού τους για εμβολιασμό σε περίπτωση που το εμβόλιο της προτίμησής τους δεν ήταν διαθέσιμο, οι Γερμανοί απαντούν «ναι, σε κάθε περίπτωση» ή «μάλλον ναι» σε ποσοστό 41%. Στην ερώτηση πάντως σχετικά με το εάν προτίθενται να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, οι ερωτηθέντες απαντούν καταφατικά σε ποσοστό 74%, ενώ αρνητικό εμφανίζεται το 20%.

Σε άλλη δημοσκόπηση, του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των τηλεοπτικών σταθμών RTL και ntv, το 27% των Γερμανών δηλώνει ότι για την άνοιξη και το καλοκαίρι σχεδιάζει διακοπές στο εσωτερικό, το 15% ότι, ανεξαρτήτως εξέλιξης της πανδημίας, σκοπεύει να κάνει διακοπές στο εξωτερικό, ενώ ένα ποσοστό επίσης 15% δηλώνει ότι πρόκειται να κάνει διακοπές και εντός και εκτός Γερμανίας. Αντίθετα να μην ταξιδέψει καθόλου φέτος έχει αποφασίσει το 39%, ενώ από εκείνους οι οποίοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο εσωτερικό της χώρας, το 25% έχει προχωρήσει ήδη σε κρατήσεις ή θέλει να το κάνει σύντομα και από όσους θα ταξιδέψουν εκτός Γερμανίας, κρατήσεις έχει κάνει ήδη ή δηλώνει πως πρόκειται να κάνει σύντομα το 34%.

Σουηδία: Συστάσεις για κλειστά μουσεία και πισίνες μέχρι τις 7 Μαρτίου

Η σουηδική κυβέρνηση επέκτεινε σήμερα τη σύσταση για τις δημόσιες πισίνες, τους κλειστούς χώρους άθλησης και τα μουσεία προκειμένου να παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 7 Μαρτίου για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού εν μέσω αυξανόμενων φόβων για ένα τρίτο κύμα πανδημίας.

«Σε πολλά μέρη σε όλη τη χώρα, η μείωση του αριθμού των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχει σταματήσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν σε συνέντευξη Τύπου. «Η εκτίμηση της Υπηρεσίας Υγείας είναι ότι ο κίνδυνος ενός τρίτου κύματος είναι σημαντικός. Πρέπει αυτό να το λάβουμε σοβαρά υπόψη» πρόσθεσε.

Οι ανησυχίες για ένα τρίτο κύμα έχουν πληθύνει τις τελευταίες ημέρες καθώς το ποσοστό των νέων λοιμώξεων αυξήθηκε μετά μια πτώση που καταγραφόταν από τα τέλη του περασμένου έτους.

Περισσότεροι από 100.000 οι θάνατοι στην Αφρική

Η Αφρική, η οποία περνά ένα δεύτερο κύμα επιδημίας του νέου κορωνοϊού, ξεπέρασε το όριο των 100.000 θανάτων από την αρχή της πανδημίας, αλλά ο απολογισμός για την φτωχή ήπειρο του 1,2 δισεκατομμυρίου κατοίκων είναι αναμφίβολα πολύ υψηλότερος.

Οι 54 χώρες της περιοχής καταγράφουν συνολικά 100.000 θανάτους (σε 3.793.660 καταγεγραμμένα κρούσματα), σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Η περιοχή που είχε σχετικά γλυτώσει από την πανδημία, είναι η τελευταία, εκτός από την Ωκεανία, που φθάνει σε αυτό το όριο, το οποίο ξεπέρασε η Ευρώπη τον Απρίλιο.

Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά βασίζονται αποκλειστικά στους απολογισμούς που ανακοινώνουν καθημερινά οι υγειονομικές αρχές κάθε χώρας και αντικατοπτρίζουν μόνο ένα μέρος του πραγματικού συνόλου των μολύνσεων.

Η πλέον πληγείσα επισήμως αφρικανική χώρα, η Νότια Αφρική, η οποία πραγματοποίησε γρήγορα μεγάλη εκστρατεία διενέργειας διαγνωστικών τεστ, μετρά πλέον 1,5 εκατομμύριο κρούσματα και σχεδόν 48.500 θανάτους.

“Τα κρούσματα σαφώς δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα λόγω της ανεπαρκούς πρόσβασης στις δομές υγείας και γιατί τα λιγότερο σοβαρά κρούσματα δεν δηλώνονται όλα”, επιβεβαιώνει στο AFP ο Μπάρι Σουμπ, ιολόγος, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου στο υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής.

Μικρές διαγνωστικές ικανότητες, έλλειψη μέσων, ένα σημαντικό μέρος του αφρικανικού πληθυσμού περνά απαρατήρητο.

“Πολλές χώρες έχουν κυρίως τεστ PCR, στις πρωτεύουσες. Και όσο περισσότερο απομακρύνεται κανείς από τα αστικά κέντρα, τόσο λιγότερα τεστ υπάρχουν”, εξηγεί ο επιδημιολόγος Εμανουέλ Μπαρόν, της μκο Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) που δραστηριοποιείται στην Αφρική.

Και αυτή η ασθένεια μπορεί να περάσει “απαρατήρητη” υπενθυμίζει, με ασυμπτωματικά κρούσματα ή συμπτώματα που συγχέονται εύκολα με άλλα.

Επί του παρόντος η Νότια Αφρική όπου σχεδόν το σύνολο των τελευταίων κρουσμάτων αποδίδονται σε ένα πολύ πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος του ιού και το οποίο εξαπλώθηκε ευρύτατα, συγκεντρώνει σχεδόν το ήμισυ των θανάτων και των κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί στην ήπειρο. Οι άλλες αφρικανικές χώρες με τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες λόγω της επιδημίας είναι η Αίγυπτος (10.150 θάνατοι σε 175.677 κρούσματα) και το Μαρόκο (8.524 θάνατοι σε 480.056 κρούσματα).

Σε σχέση με τον πληθυσμό, η Νότια Αφρική που άρχισε πολύ πρόσφατα να χορηγεί τα πρώτα της εμβόλια, είναι η περισσότερο πληγείσα χώρα με 82 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, μπροστά από την Τυνησία (65 θανάτους) και το Εσουατίνι, παλαιότερα γνωστό ως Σουαζιλάνδη (55).

Παγκοσμίως, ο Covid-19 έχει μολύνει περισσότερα από 109 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 2,4 εκατομμυρίων ανθρώπων από τότε που ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στην Ουχάν της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019.

Περισσότερα από 150.000 τα κρούσματα στην Αιθιοπία

Το υπουργείο Υγείας της Αιθιοπίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 871 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν 12 ασθενείς εξαιτίας του COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 2.249 νεκρούς επί συνόλου 150.179 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στην ανατολική περιφέρεια της ηπείρου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα