Κορονοϊός: Ασφυξία στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης – Τεράστιες οι ελλείψεις παντού

Σοκαριστική παραδοχή εντατικολόγου: Κάνουμε διαλογή ασθενών για τις ΜΕΘ

Parallaxi
κορονοϊός-ασφυξία-στα-νοσοκομεία-της-841418
Parallaxi

 

ΕΙΚΟΝΑ SOOC

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, λειτουργούν 100 κλίνες ΜΕΘ, που αυτή τη στιγμή είναι όλες γεμάτες. Υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, σε λίστα αναμονής.

Πάνω σπό το 70% των ασθενών καταλήγουν εκτός ΜΕΘ, κυρίως ηλικιωμένοι. «Γίνεται επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια για εισαγωγή στις ΜΕΘ». Τον περασμένο χειμώνα, στη Θεσσαλονίκη λειτουργούσαν 193 κλίνες ΜΕΘ κοροναϊού και τώρα 100, λόγω αναστολών εργασίας, που δεν έχουν αναπληρωθεί.

  • Η ΜΕΘ 15 κλινών του ΑΧΕΠΑ είναι γεμάτη και δύο διασωληνωμένοι βρίσκονται σε απλούς θαλάμους.
  • Η ΜΕΘ 30 κλινών του Παπανικολάου είναι γεμάτη και τέσσερις διασωληνωμένοι στα χειρουργεία είναι σε λίστα αναμονής.
  • Στο Ιπποκράτειο η ΜΘΕ 15 κλινών είναι γεμάτη και τέσσερις διασωληνωμένοι στα χειρουργεία είναι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.
  • Στο Παπαγεωργίου η ΜΕΘ 25 κλινών είναι γεμάτη και πέντε διασωληνωμένοι σε ΜΑΦ είναι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

«Φίσκα» Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Στα περιφερειακά νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν 34 κλίνες ΜΕΘ κοροναϊού και, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, είναι όλες γεμάτες:

Σέρρες 9, Γιαννιτσά 8, Κατερίνη 5, Βέροια 7, Χαλκιδική 5

Μάλιστα, στη Χαλκιδική, υπάρχει και ένας διασωληνωμένος ασθενής που είναι εκτός ΜΕΘ.

Στη Δυτική Μακεδονία, επίσης, είναι γεμάτες οι 11 κλίνες ΜΕΘ κοροναϊού:

Πτολεμαΐδα 6, Κοζάνη 5

«Στον πόλεμο επιστρατεύεις τους πάντες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά ότι «δεν μπορεί να αφήνεις 7.000 υγειονομικούς σε αναστολή και να κινδυνεύουν ασθενείς. Με δύο rapid test την εβδομάδα, επιστρέφουν με ασφάλεια στην πρώτη γραμμή του υγειονομικού πολέμου. Συνέβη με 800 συναδέλφους, που απαλλάχθηκαν του εμβολιασμού από τις αρμόδιες επιτροπές», κατέληξε ο Μιχ. Γιαννάκος.

  • «Κάνουμε διαλογή ασθενών για τις ΜΕΘ» – Σοκαριστική παραδοχή εντατικολόγου

«Στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα είναι πάνω από 100%. Ήδη γίνεται επιλογή ασθενών. Ήδη πεθαίνουν άνθρωποι κάθε μέρα εκτός εντατικής διασωληνωμένοι». Αυτό δηλώνει στο Mega ο εντατικολόγος Ευάγγελος Καϊμακάμης, που αποτυπώνει όμως στο ακέραιο την σκληρή πραγματικότητα που ζουν καθημερινά οι εντατικολόγοι της Βορείου Ελλάδας.

Με 15 διασωληνωμένους να περιμένουν αυτήν την στιγμή μια θέση στις εντατικές της Θεσσαλονίκης, η διαλογή ασθενών ήταν αναπόφευκτη.

«Έχουμε ξεπεράσει ήδη τις δυνατότητες του συστήματος υγείας. Δεν έχει νόημα να βλέπουμε αν είναι 420 – 470 οι διασωληνεμένοι, η επιλογή γίνεται ήδη και ο κόσμος πεθαίνει σωρηδόν χωρίς λόγο».

Μια απόφαση που λαμβάνεται μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Τα κριτήρια;

«Μόλις ελευθερωθεί ένα κρεβάτι θα πάρουν τον πρώτο διαθέσιμο ασθενή. Τα κριτήρια; Ποιος διασωληνώθηκε πρώτος, ποιος είναι πιο νέος, ποιος ανταποκρίνεται καλύτερα στη θεραπεία, ο γιατρός θα αποφασίσει», λέει ο Κωνσταντίνος Στόκκος, διευθυντής ΜΕΘ Μαμάτσειου Κοζάνης.

Πόσο εύκολο είναι όμως για έναν γιατρό που έχει μάθει να σώζει ζωές να διαλέγει ποιος θα μπει στην εντατική και ποιος όχι;

«Καθόλου εύκολο γιατί εγώ έχω μάθει να βλέπω τους ασθενείς μου σαν συγγενείς μου. Δεν είναι εύκολο να πεις τον πατέρα σου, τη μάνα σου ότι θα τον αφήσεις εκτός για να βάλεις κάποιον άλλον», συμπληρώνει.

«Ούτε μια ώρα δεν πρέπει να μένουν εκτός ΜΕΘ»

Στο Μαμάτσειο Κοζάνης, οι υγειονομικοί δεν έχουν φτάσει στο σημείο της διαλογής, σημείο που φτάνουν κάποιες φορές οι γιατροί της Θεσσαλονίκης που καθημερινά διασωληνώνουν ασθενείς εκτός εντατικής.

«Όσο προλαβαίνουμε τρέχουμε κι εμείς να βοηθήσουμε. Αλλά δεν τους παρακολουθούν κατάλληλοι γιατροί ούτε κατάλληλοι νοσηλευτές. Αυτοί οι άνθρωποι υποθεραπεύονται (εκτός ΜΕΘ) και αυτό έχει επιπτώσεις και στη νοσηρότητα και στη θνητότητα», λέει ο Βασίλης Τσάπας, εντατικολόγος ΜΕΘ Παπαγεωργίου.

Η μεγάλη θνησιμότητα ξυπνά μνήμες του περσινού Νοέμβρη, όταν το 51% των θανάτων από κορωνοϊό ήταν εκτός ΜΕΘ.

«Κρεβάτια υπάρχουν, γιατροί δεν υπάρχουν»

Όλοι οι εντατικολόγοι της χώρας μάχονται νυχθημερόν ώστε κανένας ασθενής να μην βρεθεί χωρίς κρεβάτι. Ένας ατέρμονος αγώνας, με τις εφημερίες πλέον να είναι εφιαλτικές. «Το πρόβλημά μας αυτήν την στιγμή είναι ότι δεν έχουμε χώρο να βάλουμε τους αρρώστους. Μόλις τελειώσαμε μια σύσκεψη για να βρούμε κρεβάτια για να εφημερεύσουμε αύριο», λέει ο Απόστολος Κομνός, διευθυντής ΜΕΘ ΓΝ Λάρισας.

Η εφημερία στο νοσοκομείο Λάρισας θα ξεκινήσει χωρίς κενό κρεβάτι στην εντατική, με τους γιατρούς πάντως να εξηγούν πως ο αριθμός των κλινών δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα.

«Δεν έχει νόημα να ανοίξουμε νέες κλίνες. Δεν έχουμε εντατικολόγους και ακόμα περισσότερους νοσηλευτές για να τις λειτουργήσουν». «Μια εφημερία για εμάς σημαίνει συνεχόμενη εργασία 26 ώρες. Με 2-4 ώρες ύπνο. Στο Παπαγεωργίου αυτή τη στιγμή μόνιμοι εντατικολόγοι για όλα αυτά τα κρεβάτια που ανοίγουμε (25) είμαστε 5», λένε οι γιατροί.

«Εμβολιαστείτε, είναι η μόνη λύση»

Η μοναδική λύση, όπως λένε στο LIVE NEWS, είναι ο εμβολιασμός, καθώς οι 9 στους 10 που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι.

«Αυτήν την στιγμή πεθαίνει κόσμος ενώ θα είχε εμβολιαστεί και να μην είχαν καταλήξει σε εμάς. Οι εμβολιασμένοι που έρχονται σε εμάς είναι τόσο λίγοι όσο τα περιστατικά γρίπης», λέει ο κ. Καϊμακάμης.  «Ουσιαστικά η επιλογή των ασθενών δεν γίνεται μόνο τώρα που φτάσαμε να έχουμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, αλλά ουσιαστικά και πριν από αυτό το στάδιο όταν είναι γεμάτες οι ΜΕΘ», δήλωσε.

«1 στους 5 που θα νοσηλευτεί στην covid κλινική θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του να διασωληνωθεί», εξήγησε.

«Δεν υπάρχουν καθορισμένα κριτήρια προσπαθούμε να μαντέψουμε ποιος θα έχει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Άσχετα αν κάποιος ασθενής καταφέρει να βρει την πολυπόθητη θέση για να νοσηλευτεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας, δεν σημαίνει ότι θα σωθεί. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για θνησιμότητα της τάξης του 85% ίσως και παραπάνω», πρόσθεσε.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και είναι πολύ χειρότερο από ότι έχουμε δει μέχρι τώρα», τόνισε ο  Καϊμακάμης.

  • Νοσοκομείο Βόλου: Ένας γιατρός για 120 ασθενείς – «Θα πεθάνει κόσμος με αυτά που συμβαίνουν».

Εφιαλτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Βόλου. Αυτό αποκαλύπτεται μέσα από τα λόγια γιατρών που περιγράφουν τη νέα τους πραγματικότητα. Ο κορονοϊός θερίζει και ανθρώπινες ζωές ασθενών παίζονται κορώνα – γράμματα…

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Μιλάμε για μία μαύρη εικόνα. Είμαστε απογοητευμένοι γιατί δεν φαίνεται να υπάρχει ελπίδα», περιέγραψε την δραματική κατάσταση με τα κρούσματα και τις νοσηλείες ασθενών με Covid-19 στην ΕΡΤ ο Νίκος Χαυτούρας, διευθυντής της νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου.

«Η υποστελέχωση είναι τραγική. Δεν μπορεί ένας γιατρός να εξυπηρετεί 80 ασθενείς. Τώρα η κατάσταση είναι ένας γιατρός για 120 ασθενείς με Covid-19. Είναι μια εικόνα μαύρη και αδιέξοδη. Οι ασθενείς δεν μπορεί να νιώθουν ασφαλείς», κατήγγειλε ο κ. Χαυτούρας.

«Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Δεν έγινε τίποτα. Τώρα βλέπουμε τις τραγικές συνέπειες. Το νοσοκομείο έχει καταρρεύσει. Ουσιαστικά έχει κλείσει. Είχαμε πει ότι θα βάλουμε “ταβάνι” στους 70 ασθενείς με κορονοϊό και τώρα πήγαμε στους 120, συν 8 που είναι στις ΜΕΘ».

Όπως δήλωσε ο κ. Χαυτούρας, μέσα σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους άλλους ασθενείς, η κατάσταση των οποίων είναι επιβαρυμένη. «Ο κόσμος είναι εγκαταλειμμένος. Φαίνεται ότι η Πολιτεία δεν κάνει κάτι ουσιαστικό, αλλά κοιτάει αδιάφορα».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού υγείας για επίταξη των ιδιωτών γιατρών ο διευθυντής της νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου τόνισε ότι αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη. «Επίταξη δεν γίνεται με όρους. Στον πόλεμο όταν πας η επίταξη δεν έχει όρους. Έχουμε πόλεμο. Εμείς σε αυτό τον πόλεμο είμαστε χωρίς πολεμοφόδια και στρατιώτες. Δεν γίνονται συνεννοήσεις και συμβιβασμοί στην επίταξη. Να γίνει επίταξη και των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων. Περιμένουμε να πεθάνει κάποιος για να βάλουμε στη μονάδα κάποιον ασθενή», τόνισε.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε, το νοσοκομείο του Βόλου περνάει την πανδημία του κορονοϊού χωρίς να έχει πνευμονολόγο. «Η κατάσταση είναι τραγική. Θα χάσουμε κόσμο. Πρέπει να μεταφερθούν άμεσα κάποιοι άλλοι ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία. Έχουμε πρόβλημα και με το οξυγόνο. Οι εγκαταστάσεις οξυγόνου δεν είχαν σχεδιαστεί για μια απέραντη μονάδα αυξημένης φροντίδας, μια απέραντη μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Όλο το τριήμερο το οξυγόνο έπεφτε και χτυπούσε συναγερμός».

  • Γιάννης Γκαμπράνης: Στην εφημερία πάλι είμαστε ελάχιστοι για δεκάδες ασθενείς

Η κατάρρευση ολόκληρου του ΕΣΥ χώρεσε σε ένα τηλεοπτικό πλάνο μερικών δευτερολέπτων. «Οταν είσαι γιατρός 28 χρόνια δεν μπορείς να εκθέσεις τους συναδέλφους που ξεκινάνε την καριέρα τους. Δεν φεύγουμε από το νοσοκομείο» λέει στο Documento ο Γ. Γκαμπράνης

Ο γιατρός που λύγισε λόγω κόπωσης μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες μιλάει στο Documento για την αφόρητη πίεση που βιώνουν οι άγρυπνοι ήρωες στα δημόσια νοσοκομεία

Η σωµατική κατάρρευση του Γιάννη Γκαµπράνη, υπεύθυνου της κλινικής Covid στο Γενικό Νοσοκοµείο Λάρισας, η οποία συγκλόνισε το πανελλήνιο, δεν είναι µοναδικό φαινόµενο. Καθηµερινά πλέον νοσηλευτές και γιατροί, που εδώ και δύο χρόνια υπερβαίνουν εαυτούς δίνοντας τιτάνια µάχη µε την πανδηµία, απελπίζονται, καταρρέουν, αλλά ξανασηκώνονται για να συνεχίσουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους ώστε να σωθούν όσο περισσότεροι ασθενείς είναι δυνατόν.

Η διαφορά µε τον συγκεκριµένο γιατρό είναι ότι το γεγονός της σωµατικής του εξάντλησης απαθανατίστηκε από τον τηλεοπτικό φακό την ώρα που προσπαθούσε να περιγράψει την αφόρητη πίεση λόγω των πολλών περιστατικών Covid που δέχεται το νοσοκοµείο του.

Ο λόγος που ο Γ. Γκαµπράνης δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, καθώς τον εγκατέλειψαν οι δυνάµεις του, είναι η υπευθυνότητα µε την οποία οι περισσότεροι γιατροί υπηρετούν τον όρκο τους. Μια υπευθυνότητα που δεν τους επιτρέπει να λείψουν από το νοσοκοµείο ούτε καν τις αργίες, αλλά ούτε να βάλουν τους ασθενείς τους σε ράντζα. Μάλιστα, ο συγκεκριµένος γιατρός µετέτρεψε το ίδιο το γραφείο του σε θάλαµο νοσηλείας!

«Μπορείς να φύγεις και να αφήσεις τον νεότερο συνάδελφο; Ποιος θα πάρει αποφάσεις για διασωλήνωση; Ποιος θα πάρει αποφάσεις για διακοµιδές; Οταν είσαι γιατρός 28 χρόνια δεν µπορείς να εκθέσεις σε τέτοιους κινδύνους τους συναδέλφους που ξεκινάνε την καριέρα τους. ∆εν φεύγουµε από το νοσοκοµείο» δηλώνει κατηγορηµατικά στο Documento.

Η τραγική εφηµερία

Το αναπόφευκτο, που ήταν η κατάρρευση, ήρθε στην εφηµερία της περασµένης Παρασκευής. «Σε εκείνη την εφηµερία βρέθηκα να διαχειρίζοµαι 72 περιστατικά µαζί µε δύο ειδικευόµενους. Σε αυτή την τραγική εφηµερία που µε έχει σηµαδέψει ήρθε µια εντολή να βγάλω ράντζα. Τα ράντζα έχουν καταργηθεί µε έγγραφο από την ΥΠΕ. Αν έπρεπε να απλωθούν ράντζα, έπρεπε να γίνει µε έγγραφο και να πάρουν την ευθύνη. ∆εν το δέχτηκαν και αναγκάστηκα να µετατρέψω το γραφείο µας, που φτιάξαµε µε δικά µας έξοδα, σε θάλαµο νοσηλείας προκειµένου να µη βάλω τους αρρώστους µε φιάλες οξυγόνου στον διάδροµο» µας περιγράφει την τραγική όσο και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί πλέον στα νοσοκοµεία.

«Είναι µια κατάσταση πολύ δύσκολη» συνεχίζει ο γιατρός, «καλούµαστε να πάρουµε αποφάσεις ποιον θα διασωληνώσουµε. Οταν έχεις µέσα 60 αρρώστους Covid και οι 40 είναι για ΜΕΘ πώς θα αποφασίσεις; Ολα αυτά µας φορτίζουν και δεν κοιµόµαστε τα βράδια στο σπίτι µας. Ολα αυτά πρέπει να τα αντιµετωπίσουµε οκτώ άτοµα χωρίς να έχουµε γνώσεις εντατικής. Είµαστε κλασικοί παθολόγοι, παρ’ όλα αυτά προσπαθούµε να κάνουµε ό,τι µπορούµε. Πρέπει να διαχειριστούµε και τα τηλέφωνα των συγγενών. ∆εν σταµατάει να χτυπάει το τηλέφωνο, µιλάµε συνέχεια, καταλαβαίνετε τι στρες έχουµε µαζέψει».

Ο Γ. Γκαµπράνης επί δύο χρόνια δουλεύει ατέλειωτες ώρες και µαζί µε τους συναδέλφους του προσπαθούν µε τα λιγοστά µέσα που διαθέτουν να σώσουν όσο περισσότερες ζωές µπορούν: «Το Γενικό Νοσοκοµείο Λάρισας ξεκίνησε να αντιµετωπίζει αυτά τα κύµατα του κορονοϊού µε την παθολογική κλινική να αριθµεί 42 κρεβάτια και όταν ξεκινήσαµε να αντιµετωπίσουµε το πρώτο και το δεύτερο κύµα πανδηµίας ήµασταν τέσσερις παθολόγοι από τους δώδεκα που έπρεπε να είµαστε. Αυτοί οι τέσσερις φτάσαµε στο σηµείο να αντιµετωπίζουµε εκείνη την εποχή 140 άτοµα, αλλά όχι όλοι µαζί, δηλαδή µπορεί ένας παθολόγος να είχε 140 ασθενείς και να τους διαχειριζόταν µόνος του µαζί µε δύο ειδ

Κι όταν σήµερα ακούει την πολιτεία να λέει ότι έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ δεν µπορεί να µην εκφράσει την εύλογη απορία του: «∆εν έχω καταλάβει τι έχουν ενισχύσει. Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι κάποια στιγµή µου έδωσαν τρία high flow που τα ζητούσα από την πρώτη στιγµή γιατί στη βιβλιογραφία αναφερόταν διεθνώς ότι αυτό το µηχάνηµα βοηθάει. Αφού τέλειωσε το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο κύµα έφεραν τρεις συσκευές, τώρα τις κάναµε πέντε και µπορεί να τις κάνουµε έξι».

εικόνα SOOC

Στα όρια…

Όσον αφορά την ενίσχυση του νοσοκοµείου µε προσωπικό, κι εκεί η κατάσταση είναι εξίσου κακή: «Ηρθαν δύο γιατροί, η µία δεν άντεξε µόλις είδε την κατάσταση, παραιτήθηκε. Οι καινούργιοι που ήρθαν είναι ένας επικουρικός που τον παρακαλώ να µείνει µέχρι τον Μάρτιο –γιατί θέλει να φύγει– και δύο που διορίστηκαν αυτό το διάστηµα, οι οποίοι σηκώνουν και όλο το βάρος γιατί είναι νέα παιδιά».

Οι περιγραφές του γιατρού για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκοµεία δεν διαφέρουν από όσα λένε συνάδελφοί του σε άλλα νοσοκοµεία: «Σε αυτήν τη φάση που βρισκόµαστε είπαµε ότι το νοσοκοµείο µπορεί να ανταποκριθεί στο µέγιστο µέχρι 47 κλίνες, από τις οποίες αξιοπρεπείς κλίνες νοσηλείας είναι οι 42. Από τα τέσσερα άτοµα που ήµασταν τώρα είµαστε επτά, αλλά στην εφηµερία πάλι είµαστε ένας ειδικός και δύο ειδικευόµενοι. Η πίεση που δεχόµαστε είναι τεράστια. Στα επείγοντα προσέρχονται 100 περιστατικά Covid, από τα οποία γύρω στα 25 µπαίνουν σε κάθε εφηµερία στην κλινική».

Για τα… νέα µέτρα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας αναφορικά µε τη διαχείριση της πανδηµίας σχολιάζει: «Οταν παστώνουµε µέσα στα λεωφορεία τον κόσµο, όταν τα παιδιά στις αίθουσες διπλασιάζονται, όταν κλείνεις σχολεία, αυτά δεν είναι µέτρα. Αυτά τα µέτρα που λάβανε δεν τηρούνται στην κοινωνία. Εχει κουραστεί και ο κόσµος να τα τηρεί. Ή θα κάνεις lockdown, θα κλείσεις πάλι την οικονοµία και θα καταστρέψεις κόσµο ή θα ενισχύσεις το ΕΣΥ και θα πείσεις τον κόσµο να εµβολιαστεί. ∆εν υπάρχει άλλος δρόµος».

  •   Ξανθός: Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση στην πανδημία

Ολοκληρώνοντας τις συναντήσεις και τις επαφές με ιατρικούς φορείς και όχι μόνο της Λάρισας, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, πριν την έναρξη της χαιρετισμό απηύθυνε ο Βασίλης Ζωγράφος συντονιστής της Ν. Ε. Του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας:

«Εάν είμαστε σε πόλεμο που είμαστε δεν μπορεί να υπάρχουν απουσίες στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να επιμεριστεί το βάρος που το διαχειρίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας για να αποσυμπιεστούν τα νοσοκομεία και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς τόσο με κορωνοϊό, όσο κι αυτούς που δεν νοσούν από covid.

Αυτό το στοίχημα, να συνδυάσει το σύστημα υγείας την φροντίδα ασθενών με Covid-19 και των άλλων ασθενών, έχει χαθεί από το δεύτερο κύμα.  Όπου τότε «κοβιντοποιήθηκε το ΕΣΥ με αποτέλεσμα να έχουμε υψηλή θνησιμότητα από μη Covid-19 θανάτους.

Σήμερα, είμαστε σε μια έκτακτη συνθήκη, χρειάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης χωρίς πολλά λόγια. Επίταξη όλων των διαθεσίμων δυνάμεων και όσο αυτό δεν το κάνει η κυβέρνηση η κατάσταση γίνεται μη διαχειρίσημη. Έχουμε τάσεις παραιτήσεις από γιατρούς που δεν αντέχουν τις συνθήκες. Η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι πλέον δυσβάσταχτη.

Αυτό που εισπράττουμε είναι έπαρση και αλαζονεία από την κυβέρνηση.  Μια συνεχής επίκληση της ιδέας ότι κάνουμε ότι μπορούμε και ότι πρέπει. Μάλιστα μας κατηγορούν ότι ως αντιπολίτευση κάνουμε υγειονομικό σαμποτάζ.

Δεν είναι η ώρα του καταλογισμού ευθυνών. Οι ευθύνες οι πολιτικές είναι τεράστιες και αυταπόδεικτες. Τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη της διασποράς και την ενίσχυση με έκτακτο τρόπο του δημοσίου συστήματος και να υπάρξει ισοκατανομή του βάρους στα υπόλοιπα σημεία.  Έχουμε προτείνει να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση όπου στις κενές θέσεις θα προκηρύσσονται αυτόματα καινούργιες. Αυτό το απλό πράγμα έπρεπε εδώ και ενάμιση χρόνο να έχει οργανωθεί.

Όσο συνεχίσουν να υπάρχουν 15.000 συμβασιούχοι στο ΕΣΥ που νιώθουν ότι έχουν ημερομηνία λήξης τόσο το κλίμα στα νοσοκομεία θα είναι βαρύ. Να επιστρέψουν οι άνθρωποι που για λάθους λόγους επιμένουν να είναι ανεμβολίαστοι.  Δεν είναι δυνατόν να στερείται το ΕΣΥ έμπειρους εργαζόμενους.

Υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι ανεμβολίαστοι και δουλεύουν με rapid test γιατί έχουν πάρει απαλλαγή από τον εμβολιασμό για λόγους υγείας. Να αναβαθμιστεί το μισθολογικό καθεστώς των εργαζόμενων στο ΕΣΥ. Υπάρχει μεγάλη κρίση στελέχωσης. Όλα αυτά απαιτούν επιπλέον πόρους.  Δεν είναι δυνατόν να μειώνονται οι προϋπολογισμοί στα νοσοκομεία και στο ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας.

Η αίσθηση της προσωρινότητας της κυβέρνησης για την πανδημία ήταν αυτή που στοίχισε τα λάθη της. Να ενδυναμωθεί μια κουλτούρα ασφαλείας εμπιστοσύνης και κοινωνικής δυναμικής στην κοινωνία.

Χρειάζεται μια νέα πολιτική με άλλες ιεραρχήσεις και προτεραιότητες που θα πείθει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την έκτακτη υγειονομική κρίση και όλες τις συσσωρευμένες ανάγκες της κοινωνίας».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα τοπικά lockdown ο κ. Ξανθός επισήμανε: «Το θέμα δεν είναι να το ξορκίζουμε το lockdown αλλά να πάρουμε τα μέτρα για να το αποτρέψουμε στην πράξη. Δεν θεωρώ ότι τα μέτρα αυτά το διασφαλίζουν γιατί περιέχουν λάθος προσανατολισμό.  Αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους. Αυτό είναι επιδημιολογικά αστήριχτο. Δεν μπορείς όταν έχεις κάθε μέρα 50 με 60 θανάτους να δημιουργείς την εντύπωση ότι κάποιοι μπορούν να ζουν σε μια όαση κανονικότητας.  Χρειάζονται περιοριστικά μέτρα για όλους.  Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν ποσοστά χωρητικότητας σε κλειστούς χώρους.  Σε κοινωνικές εκδηλώσεις σε σχολεία σε αμφιθέατρα.  Αυτά όλα που είναι εστίες υπερμετάδοσης  τις αφήνουν εκτός πεδίου».

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, επισήμανε: «Η ευθύνη για τους ανθρώπους που μένουν εκτός ΜΕΘ έχει ονοματεπώνυμο και αυτό είναι Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Μητσοτάκης είναι αρνητής της πραγματικότητας. Έχουμε μια σοβαρή υγειονομική κρίση που αφορά όλους μας.  Εμείς δεν θα διχάζαμε τον κόσμο. Σαφέστατα δεν πρέπει Να γίνει κανονικότητα η εξαίρεση.  Έχουμε συνηθίσει να ακούμε ότι έχουμε 50-60 νεκρούς την ημέρα».

Από την πλευρά της η βουλευτής Λάρισας κα Άννα Βαγενά, τόνισε μεταξύ άλλων: «Στη σύσκεψη ο Κ. Κομνός είπε ότι δεν ξέρουμε αν αντέξουμε άλλη εφημερία. Ο κ. Μπαμπαλής μας είπε ότι θα ζήσουμε εφιαλτικές στιγμές. Είναι εγκληματικό μετά από δυο χρόνια πανδημίας να βρίσκονται τα νοσοκομεία σε αυτή την κατάσταση. Αντί να αγοράζουμε rafale έπρεπε να ενισχύουμε τα νοσοκομεία».

Ο κ. Γιάννης Καριπίδης, συντονιστής του τμήματος Υγείας της Ν.Ε. Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιδήμαρχος σε θέματα Υγείας του Δήμου Ελασσόνας υπογράμμισε: «Δεν έχει γίνει ουσιαστική αύξηση στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Εμείς θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να πείσουμε τους συμπολίτες για την ανάγκη αυτή του εμβολιασμού. Αυτοί που χάσανε την δουλειά τους γιατί δεν εμβολιάστηκαν καλούμε να τους πάρουν πίσω στη δουλειά και αυτοί από την πλευρά τους να δουν τα πράγματα από άλλη γωνία».

  • Ήπειρος – Αγνή Νάκου: Νοσούν από μωρά μέχρι ηλικιωμένοι

«Τα πράγματα δεν πάνε καλά ούτε στην δική μας περιοχή». Αυτό σημείωσε η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, Αγνή Νάκου, στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε με αφορμή την έκρηξη κρουσμάτων που καταγράφεται στο Νομό αλλά και την Ήπειρο τις τελευταίες ημέρες.

εικόνα: epiruspost

Όπως είπε η Αντιπεριφερειάρχης «νοσούν κατ΄εξοχήν ανεμβολίαστοι αλλά και εμβολιασμένοι οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα».

Η διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι μεγάλη όπως και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. «Νοσούν από μωρά λίγων μηνών μέχρι και ηλικιωμένοι» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Νάκου απευθύνοντας έκκληση για τήρηση των μέτρων καθώς η κατάσταση δυσκολεύει και για τα νοσοκομεία.

  • Κορωνοϊός – Λύματα: «Εκτοξεύονται» οι τιμές του ιικού φορτίου – Μέχρι και 11 φορές πιο υψηλές

Ανησυχία προκαλούν οι αυξητικές τάσεις που παρατηρούνται στις μετρήσεις του ιικού φορτίου covid των λυμάτων οι οποίες εκτοξεύονται έως και 11 φορές πιο ψηλά από τις μετρήσεις του Σεπτεμβρίου.

Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στο Ρέθυμνο (+207%). Στην Αττική η αύξηση ήταν της τάξης του +61%, ωστόσο όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα λύματα, το ιικό φορτίο στα αστικά απόβλητα, τετραπλασιάστηκε από το Σεπτέμβριο 2021 μέχρι σήμερα. Μικρότερη ήταν η αύξηση την συγκεκριμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη κατά +43%. Ωστόσο όπως σημειώνεται, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα έχει εξαπλασιαστεί.

Στη Λάρισα επίσης και το Ηράκλειο οι τιμές από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν οκταπλασιαστεί, ενώ στον Βόλο έχουν εντεκαπλασιαστεί.

Γενικότερα, αυξητικές ή σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν κατά τις αναλύσεις που διεξήγε ο ΕΟΔΥ στα λύματα έντεκα περιφερειών από τις συνολικά 13 εξεταζόμενες περιοχές της χώρας την εβδομάδα 1 έως 7 Νοεμβρίου 2021.

  • Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για το ιικό φορτίο στα λύματα

«Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης, των

Ιωαννίνων και της Κέρκυρας. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Πίνακας 1: Ποσοστιαία μεταβολή στη μέση συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 1-7 Νοεμβρίου 2021 σε σχέση με την εβδομάδα 25 –31 Οκτωβρίου 2021

Συμπεράσματα: Την εβδομάδα 1 έως 7 Νοεμβρίου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 25 έως 31 Οκτωβρίου 2021, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των έντεκα από τις δεκατρείς περιοχές (11/13) που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Οι καθαρές αυξήσεις κυμάνθηκαν από +31% στα Χανιά έως +207% στο Ρέθυμνο, ενώ οριακή ήταν η αύξηση που παρατηρήθηκε στο Βόλο (+21%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα (0%), στην Ξάνθη (0%), στον Αγιο Νικόλαο (+4%) και στην Πάτρα (+8%).

Οριακή μείωση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Αλεξανδρούπολη (-12%). Ανιχνεύσιμο ήταν το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης της Κέρκυρας. Σημειώνεται ότι δεν μπορεί να αξιολογηθεί η μεταβολή στον εβδομαδιαίο μέσο όρο του ιικού φορτίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων δεν ήταν ανιχνεύσιμο τότε.

  • Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 01-07/11/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε αυξητική τάση, με στατιστικά σημαντική μεταβολή (+61%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου
  • σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 25-31/10/21. Η ανοδική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Περιφέρειας Αττικής ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021. Έκτοτε, το ιικό φορτίο αυξάνεται σταδιακά με τη μεγαλύτερη αύξηση τις
  • δύο τελευταίες εβδομάδες. Συνολικά η μέση εβδομαδιαία τιμή του ιικού φορτίου τετραπλασιάστηκε από το Σεπτέμβριο 2021 μέχρι σήμερα.
  • Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 01-07/11/21, στη Θεσσαλονίκη, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε αύξηση (+43%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 25-31/10/21. Η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα έχει εξαπλασιαστεί. Ειδικότερα, από τις 16/10/21 και μετά, ο ρυθμός αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα έχει μεγαλώσει σημαντικά με αποτέλεσμα το το ιικό φορτίο στα λύματα να διπλασιάζεται κάθε 13 ημέρες.
  • Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 01-07/11/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα παρέμεινε σταθερό (0%) σε σχέση με την εβδομάδα 25-31/10/21. Τα επίπεδα του ιικού φορτίου παραμένουν ιδιαίτερα
  • υψηλά. Η ανοδική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης της Λάρισας ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 (εβδομάδα 13-19 Σεπτεμβρίου). Συνολικά, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα έχει οκταπλασιαστεί.
  • Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 01-07/11/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο παρουσίασε οριακή αύξηση (+21%) σε σχέση με την εβδομάδα 25-31/10/21. Τα επίπεδα του ιικού φορτίου παραμένουν
  • ιδιαίτερα υψηλά. Η ανοδική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης του Βόλου ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 (εβδομάδα 13-19 Σεπτεμβρίου). Συνολικά, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα έχει εντεκαπλασιαστεί.
  • Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 01-07/11/21, στην πόλη του Ηρακλείου, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση (+151%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 25-31/10/21. Μετά από την πτωτική τάση που καταγράφηκε κατά το μήνα Σεπτέμβριο και την επακόλουθη σταθεροποίηση του ιικού φορτίου σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα, στα μέσα Οκτωβρίου 2021 καταγράφηκε ανοδική τάση στην εβδομαδιαία μέση τιμή στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης του Ηρακλείου. Έκτοτε, το ιικό φορτίο αυξάνεται διαρκώς, ενώ την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε υψηλότερος ρυθμός αύξησης. Συνολικά, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Οκτωβρίου (11-17/10/21) μέχρι σήμερα έχει περίπου οκταπλασιαστεί.
  • Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 01-07/11/21, στην πόλη των Χανίων, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε αύξηση (+31%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 25-31/10/21. Οι αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της πόλης των Χανίων ξεκίνησαν από τα μέσα Οκτωβρίου 2021. Συνολικά, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Οκτωβρίου (11-17/10/21) μέχρι σήμερα έχει περίπου τριπλασιαστεί.
  • Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα 01-07/11/21, στην πόλη του Ρεθύμνου, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση (+207%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 25-31/10/21. Συνολικά, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Οκτωβρίου (11-17/10/21) μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί 5,5 φορές.
  • Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 01-07/11/21, στην πόλη του Αγίου Νικολάου, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων δεν παρουσίασε μεταβολή (+4%) σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα, 25-31/10/21. Στην πόλη του Αγ. Νικολάου, η πτωτική τάση στην εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα, που καταγραφόταν από τις 24/08/21, ανακόπηκε στα μέσα Οκτωβρίου 2021 (11-17/10/21). Έκτοτε, το ιικό φορτίο αυξήθηκε για
  • δύο συνεχείς εβδομάδες. Συνολικά, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Οκτωβρίου (11-17/10/21) μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί 3,5 φορές.
  • Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 01-07/11/21, στην Πάτρα, παρατηρήθηκε σταθερή παρουσία ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της πόλης, με τον εβδομαδιαίο μέσο όρο αυτού να παραμένει ουσιαστικά σταθερός (+8%) σε σχέση με την
  • προηγούμενη εβδομάδα, 25-31/10/21.
  • Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 01-07/11/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Ξάνθη παρέμεινε σταθερό (0%) σε σχέση με την εβδομάδα 25-31/10/21. Τα επίπεδα του ιικού φορτίου παραμένουν ιδιαίτερα
  • υψηλά. Η ανοδική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης της Ξάνθης ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 (εβδομάδα 13-19 Σεπτεμβρίου). Συνολικά, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι
  • σήμερα έχει τριπλασιαστεί.
  • Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 01-07/11/21, στην Αλεξανδρούπολη, παρατηρήθηκε οριακή μείωση (-12%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 25-31/10/21. Τα επίπεδα του ιικού φορτίου παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά. Η ανοδική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης της Αλεξανδρούπολης ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 (εβδομάδα 13-19 Σεπτεμβρίου). Συνολικά, η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά 3,5 φορές.
  • Ιωάννινα: Την τελευταία εβδομάδα, 01-07/11/21, στα Ιωάννινα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση (+184%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 25-31/10/21.
  • Κέρκυρα: Την τελευταία εβδομάδα, 01-07/11/21, στην πόλη της Κέρκυρας, ανιχνεύτηκε ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης. Δεν μπορεί να αξιολογηθεί η μεταβολή στον εβδομαδιαίο μέσο όρο του ιικού φορτίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 25-31/10/21, καθώς το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων δεν ήταν ανιχνεύσιμο τότε »

Νοσοκομείο Γιαννιτσών: Αυξάνονται τα περιστατικά covid – Χειρουργεία μόνον τα έκτακτα

Όλο και αυξάνει η πίεση που δέχεται το Νοσοκομείο των Γιαννιτσών, εξαιτίας των ατόμων που εισάγονται στην κλινική covid. Aν πριν από λίγες μέρες μιλούσαμε για 58 νοσηλευόμενους, σήμερα μιλάμε για 64 και ο ρυθμός αναμένεται να είναι αυξανόμενος, εξαιτίας της δραματικής κατάστασης που επικρατεί, καθώς κάθε μέρα αυξάνονται τα κρούσματα και από εμβολιασμένους, να διευκρινιστεί αυτό!

Οι γιατροί πλέον έχουν φτάσει στα όρια τους και δίνουν τη “μάχη” για να σωθούν άνθρωποι.

Στο μεταξύ, οι κλίνες της ΜΕΘ έχουν γίνει πλέον 11 και από αυτές οι 2 διατίθενται για περιστατικά non covid. Τα χειρουργεία λειτουργούν σε περιορισμένη κλίμακα, ενώ πραγματοποιούνται μόνο τα έκτακτα.

  • Σέρρες: Εκρηκτική άνοδος των κρουσμάτων- Άνοδος και στους εμβολιασμούς

Τα κρούσματα όλο και ανεβαίνουν. Συγκεκριμένα την Δευτέρα τα κρούσματα έφτασαν σχεδόν 170 καθώς συνολικά όλη την εβδομάδα ήταν 1.083. Ο νομίατρος τόνισε πως ήταν τα περισσότερα κρούσματα που είχαμε από την αρχή της πανδημίας μέσα σε μία εβδομάδα.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως η έκρηξη έχει γίνει από τα παιδιά καθώς αυτή η ηλικία δεν είχε ανοσία. Ο κορονοιός σαρώνει την βόριο Ελλάδα και εκτιμά ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ο ιός θα κινηθεί Νότια. Σχετικά με τους εμβολιασμούς, έχουν ανέβει και καθημερινά στην ΠΕ Σερρών γίνονται γύρω στους 700 εμβολιασμούς στην 2η κα 3η δόση ενώ με την πρώτη δόση 200-250.

Η 3η δόση κινείται ικανοποιητικά καθώς τονίζει να κινηθούμε άμεσα να εμβολιαστούμε και να μην περιμένουμε να νοσήσουμε.Ο κ. Αναστασιάδης κάνει λόγο για μια δύσκολη χρονιά καθώς έτσι θα κινηθούν τα κρούσματα μέχρι τον Απρίλιο.Τέλος μίλησε για τους θανάτους οι οποίοι είναι πολύ καθώς στην ΠΕ Σερρών έχουμε 80 θανάτους από τον Σεπτέμβριο.

ΠΗΓΕΣ : logospellas -CNN -epiruspost -larissanet-documento -Magnesianews

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα