Ελλάδα

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι μεταλλάξεις «Όρθρος», «Kraken» και BQ1.1

Αναλύθηκαν γονιδιωματικά, συνολικά 18.359 δείγματα – Καθησυχαστικοί οι ειδικοί

Parallaxi
κορονοϊός-αυξάνονται-οι-μεταλλάξεις-866301
Parallaxi

Τα νέα δεδομένα για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού παρουσιάζει η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ. Σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων αντιστοιχεί στις παραλλαγές «Όρθρος» (CH.1.1) και «Κένταυρος» (BA.2.75), ενώ η BQ1.1 εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Η μετάλλαξη «Κράκεν» έχει ανιχνευτεί σε συνολικά 30 δείγματα. Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 παραμένει η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον. Η «Όρθρος» αφορά σε ποσοστό περίπου 27% των στελεχών ΒΑ.2, ενώ ακολουθεί η υπο-παραλλαγή XBB με ποσοστό 13%.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, στην παρούσα αναφορά περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, από τις εβδομάδες 09-10 του 2022, που επικράτησε πλήρως το στέλεχος Όμικρον, έως και τις εβδομάδες 01-02 του 2023, αναλύθηκαν γονιδιωματικά συνολικά 18.359 δείγματα.

Όσον αφορά στις υπο-παραλλαγές του στελέχους Όμικρον, το ποσοστό των αλληλουχηθέντων δειγμάτων ανά υπο-παραλλαγή της Όμικρον ανά Περιφερειακή Ενότητα, στα τέσσερα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας (NUTS I), για τις 4 εβδομάδες προ της καταληκτικής ημερομηνίας που καλύπτεται από την παρούσα αναφορά (14 Ιανουαρίου 2023) παρουσιάζεται στο Διάγραμμα 19.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΟΔΥ, το γεγονός ότι η στασιμότητα που παρουσιάζουν τα κρούσματα του κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κάποια ανοσία στην κοινωνία.

Επομένως, οι ειδικοί δεν εκφράζουν φόβους για τις υπάρχουσες μεταλλάξεις, ότι δηλαδή θα επηρεάσουν τις διασωληνώσεις στα νοσοκομεία και τους θανάτους.

Οι σχετικοί πίνακες του ΕΟΔΥ

*Η παρούσα κατανομή δύναται να επικαιροποιηθεί ανάλογα με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα.

*Καθώς η διαδικασία τυποποιημένης ονοματολογίας των στελεχών ενδιαφέροντος είναι σε εξέλιξη παγκοσμίως, η ονομασία τους είναι δυνατό να τροποποιείται στο χρόνο.

*Περιλαμβάνονται μόνο στελέχη ΒΑ.2 που δεν είναι BΑ.2.75 ή XBB ή XBB.1.5 ή CH.1.1

**Περιλαμβάνονται μόνο στελέχη ΒΑ.5 που δεν είναι BQ.1 ή BQ.1.1

πηγή ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα