Κορονοϊός – Δεκαπενταύγουστος: Τι προβλέπεται φέτος για τις λιτανείες

Aναστέλλονται όλες οι λιτανείες για το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.

Parallaxi
κορονοϊός-δεκαπενταύγουστος-τι-προ-639649
Parallaxi
Εικόνα: Στιγμιότυπο βίντεο

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε την Παρασκευή η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μετά και την ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά για αναστολή των λιτανειών.

Σε αυτή υπενθυμίζει τη σύσταση να γίνονται οι λιτανείες με μεγάλη προσοχή, χωρίς συνωστισμό των πιστών και εάν είναι δυνατόν σε σύντομο χρονικό διάστημα και σύμφωνα με την κρίση του οικείου ποιμενάρχη.

Η ανακοίνωση επισημαίνει ακόμα ότι «η εν λόγω σύσταση περί τηρήσεως αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού τελεί σε συμφωνία με το ισχύον κατά τον χρόνο εκδόσεώς της νομοθετικό πλαίσιο για τις συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους, υπό την επιφύλαξη τυχόν μεταβολής του εκ μέρους της Πολιτείας κατά τις επιστημονικές εισηγήσεις και αναλόγως της πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού covid-19».

Μια μέρα νωρίτερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε ανακοινώσει ότι κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.

Παναγία Σουμελά

Με περιορισμούς, σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτείας και των ειδικών για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού, θα πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της Παναγίας Σουμελά, στα υψώματα του Βερμίου, στην Καστανιά Ημαθίας.

Οι διοργανωτές έχουν ανακοινώσει τους όρους με τους οποίους οι επισκέπτες θα κινηθούν στον χώρο του προσκυνήματος, με τήρηση όλων των προβλεπομένων υγειονομικών κανόνων και των απαραίτητων αποστάσεων, κατά το διήμερο 14ης και 15ης Αυγούστου, παραμονή και ανήμερα της γιορτής.

«Μέσα σε αυτή τη συγκυρία και τα προβλήματα που ο τόπος, η πατρίδα μας αντιμετωπίζει, εμείς ως Έλληνες ποντιακής καταγωγής τιμούμε την Υπεραγία Θεοτόκο, εφαρμόζοντας όσα μέτρα η πολιτεία και οι ειδικοί συμβουλεύουν και από τα υψώματα του φιλόξενου Βερμίου ένα μήνυμα ενότητας θα φύγει προς τον απανταχού ελληνισμό, με την παρουσία της εκκλησίας, των πολιτικών εκπροσώπων, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, τοπικών φορέων και προέδρων ποντιακών σωματείων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης.

«Σε όλη αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε, «είναι βροντερό το “παρών” της οργανωτικής επιτροπής των νέων Ελλήνων ποντιακής καταγωγής, των παιδιών του συναπαντήματος της ποντιακής νεολαίας, για 22η χρονιά. Εκατόν είκοσι παιδιά συνέστησαν την οργανωτική επιτροπή και δίνουν το “παρών” στη διοργάνωση, έχοντας τηρήσει όλους τους απαιτούμενους κανόνες, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, αποστειρωμένα όλα».

Οδηγίες προς τους προσκυνητές από τη διοργάνωση

Σύμφωνα με τους διοργανωτές και με βάση το πρόγραμμα της 1608ης Πανήγυρης της «Παναγία Σουμελά», οι προσκυνητές οφείλουν να προσέρχονται στον χώρο του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος και εντός του Ιερού Ναού, φορώντας μάσκες.

Δεν επιτρέπονται κατασκηνώσεις εντός του χώρου του Ιερού Προσκυνήματος, μετά και τη σχετική απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες λιτανείες κατά τον παραδοσιακό τρόπο, ούτε θα γίνουν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (χοροί και συναυλίες).

Κατά την έξοδο προς το μνημείο του Αλεξάνδρου Υψηλάντη για την κατάθεση στεφάνων, δε θα ακολουθήσει, όπως συνέβαινε άλλες χρονιές, το πλήθος των προσκυνητών, αλλά θα πορευτούν μόνο οι αρχιερείς, οι εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελληνίου Προσκυνήματος.

Από τη διοργάνωση δίνονται, επίσης, οδηγίες για τη διευκόλυνση της κίνησης, την ασφαλή άφιξη και αποχώρηση των επισκεπτών. Την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, η είσοδος στον χώρο του Ιερού Προσκυνήματος θα γίνεται από τον δρόμο, μετά το χωριό Καστανιά, που συνεχίζει εντός προσκυνήματος από την ασφαλτοστρωμένη παράκαμψη μέσα από το δάσος προς τη Μονή. Ο δρόμος αυτός θα λειτουργεί ως ο μοναδικός δρόμος εισόδου στο προσκύνημα. Ο δρόμος από το Προσκύνημα προς το χωριό Καστανιά θα είναι μόνο κάθοδος για την αναχώρηση των προσκυνητών.

Συνίσταται, ακόμη, λόγω του μεγάλου υψομέτρου (1.200 μέτρα), οι προσκυνητές να έχουν μαζί τους ζεστά ρούχα, ενώ απευθύνεται έκκληση στους προσκυνητές, λόγω των προβλημάτων της περιόδου, να συνεργάζονται απρόσκοπτα με τα όργανα της τάξης και τους επιφορτισμένους εθελοντές, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση τους.

Στον χώρο του Ιερού Προσκυνήματος θα υπάρχει, κατά το διήμερο 14 και 15 Αυγούστου, ιατρική ομάδα με γιατρό και νοσηλευτές για τις ανάγκες των προσκυνητών.

Το πρόγραμμα της εορτής

Την παραμονή της γιορτής, την Παρασκευή 14 Αυγούστου, θα γίνει το πρωί η Θεία λειτουργία και θα ακολουθήσει προσκύνηση της Ιεράς Εικόνας της Παναγία Σουμελά. Το απόγευμα θα τελεστεί ο Εσπερινός.

Ανήμερα της γιορτής, Σάββατο 15 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία στον μικρό ναό και θα ακολουθήσει ο όρθρος και το πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονος, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, του κλήρου, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, ποντιακών σωματείων, κ.ά.

Στη συνέχεια θα γίνει η επίσημη έξοδος της εικόνας και η κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη, ενώ θα υπάρξει και συνάντηση εκπροσώπων της πολιτείας και ποντιακών σωματείων στο Μελισσανίδειο Μέλαθρο. Το απόγευμα θα ψαλλεί ο μεθεόρτιος πανηγυρικός εσπερινός και θα ακολουθήσει προσκύνηση της εικόνας. Τέλος, την Κυριακή θα γίνει αρχιερατικό συλλείτουργο και μνημόσυνο των κτητόρων, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα τηρηθούν όλοι οι υγειονομικοί κανόνες, που έχει θεσπίσει η πολιτεία για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.

Πηγή: ΕΡΤ, ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα