Top

Κορονοϊός: Δραματική εξέλιξη στη Μόσχα- Προς παράταση έκτακτης ανάγκης στην Ιταλία

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
κορονοϊός-δραματική-εξέλιξη-στη-μόσχ-761642
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Oι αρχές στη Μόσχα θα καταστήσουν τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 υποχρεωτικό για το 60% των εργαζομένων στον τομέα υπηρεσιών, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα, καθώς συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπγιάνιν δήλωσε ότι η κατάσταση με τον κορονοϊό στην πόλη εξελίσσεται με δραματικό τρόπο και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι νοσηλείες και οι θάνατοι λόγω της Covid-19.

«Πολύ απλά πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πραγματοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν ένα μαζικό εμβολιασμό και να σταματήσουμε αυτή την τρομερή ασθένεια και να δοθεί τέλος στους χιλιάδες νεκρούς», δήλωσε ο Σομπγιάνιν.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 13.397 νέα κρούσματα COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 5.782 στη Μόσχα, ανεβάζοντας τον επίσημο εθνικό απολογισμό από την αρχή της πανδημίας σε 5.249.990.

Η κυβερνητική υπηρεσία διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ότι 396 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της Covid-19 το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 127.576.

Επί του παρόντος, 12.000 άνθρωποι νοσηλεύονται στη Μόσχα λόγω του νέου κορονοϊού. «Η κινητικότητα είναι στα επίπεδα ρεκόρ του τέλους του 2020», δήλωσε ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας, αναφερόμενος στο δεύτερο φονικό κύμα της επιδημίας στη Ρωσία.

Αυτή η ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19 είναι η πρώτη στη Ρωσία, και είναι αντίθετη προς τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος, καλώντας του Ρώσους να εμβολιαστούν, δηλώνει ότι είναι ενάντια σε κάθε υποχρεωτικό μέτρο.

Η εξέλιξη της κατάστασης στη Μόσχα, όπου κατοικούν επισήμως 12-13 εκατ. άνθρωποι, οδήγησε τον Σομπγιάνιν να επιβάλει τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν εμβολιαστεί μόνο 1,8 εκατ. κάτοικοι της πρωτεύουσας.

Αν και είναι διαθέσιμο από τα τέλη του 2020, οι Ρώσοι φαίνεται να μην προτιμούν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, καθώς εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το σκεύασμα αυτό που αναπτύχθηκε από τις αρχές.

Έως σήμερα και από τον Δεκέμβριο, μόλις 19 εκατ. Ρώσοι, δηλαδή λιγότεροι από το 13% του πληθυσμού, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με τον απολογισμό της ιστοσελίδας Gogov, που συγκεντρώνει δεδομένα από τις περιοχές της χώρας και τα μέσα ενημέρωσης ελλείψει επίσημων στατιστικών στοιχείων.

Η Ρωσία είναι από τις πλέον πληγείσες από τον κορονοϊό χώρες στον κόσμο.

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Rosstat δίνει ξεχωριστό απολογισμό και έχει ανακοινώσει ότι η χώρα έχει καταγράψει περίπου 270.000 θανάτους από COVID-19 από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021.

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι προσανατολίζεται προς την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω του κορονοϊού, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται κανονικά να λήξει στις 31 Ιουλίου. Οι εφημερίδες La Repubblica και Ιl Messaggero, όμως, γράφουν σήμερα οτι ο ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός φέρεται να θέλει να την διατηρήσει, ίσως και μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί πιο εύκολα η όλη διαδικασία εμβολιασμού των πολιτών μέχρι το φθινόπωρο και να ελεγχθεί η πορεία των μολύνσεων (και να ληφθούν τυχόν νέα προσωρινά μέτρα πρόληψης) μετά την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Για ποιο λόγο καθυστερεί η έγκριση Sputnik V στην Ευρώπη;

Από σήμερα 16 Ιουνίου, το Βέλγιο ξεκινά τη χρήση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού για τη διευκόλυνση των ταξιδιών εντός της ΕΕ.

Η εφαρμογή CovidSafeBe θα είναι διαθέσιμη από σήμερα να “τηλεφορτωθεί” στις κινητές συσκευές. Ωστόσο, ο βελγικός Τύπος προειδοποιεί τους πολίτες να προσέχουν διότι το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό δεν αναγνωρίζεται ακόμα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Μόνο 15 κράτη-μέλη χρησιμοποιούν μέχρι στιγμής το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο θα είναι επίσημα λειτουργικό σε όλη την ΕΕ από την 1η Ιουλίου.

https://parallaximag.gr/epikairotita/koronoios-emvoliasteite-kai-kerdiste-kotes-agelades-akoma-kai-diamerismataΤο αυστριακό υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι ο εμβολιασμός κατά του νέου κορονοϊού απέτρεψε μέχρι το τέλος Απριλίου 1.800 θανάτους στην Αυστρία, όπως προκύπτει από σημερινή απάντησή του σε κοινοβουλευτική ερώτηση του κόμματος της αντιπολίτευσης ΝΕΟΣ, ενώ υπολογίζει σε 1.755 τον αριθμό των ανθρώπων, των οποίων –χάρη στον εμβολιασμό– δεν κατέστη αναγκαία η εισαγωγή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Για τον υπολογισμό του μοντέλου, το υπουργείο έχει συγκρίνει αυτά τα στοιχεία με τις τιμές που θα ήταν αναμενόμενες χωρίς εμβολιασμό, με τη βασική υπόθεση του να στηρίζεται στο ότι ο αριθμός των λοιμώξεων και των θανάτων χωρίς εμβολιασμό θα είχε επίσης εξελιχθεί σε ηλικίες άνω των 65 ετών και, ανάλογα των περιπτώσεων, σε ηλικίες 16 έως 65 ετών.

Ο αρμόδιος για θέματα υγείας του NEOS Γκέραλντ Λόακερ καλεί τώρα την κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% του πληθυσμού της χώρας έως το φθινόπωρο.

Μέχρι στιγμής, 10.662 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Αυστρία μετά από λοίμωξη με το νέο κορονοϊό – και οι 2.200 από αυτούς έχασαν τη μάχη με τον θάνατο τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021.

Για άλλη μια φορά, ωστόσο, η απάντηση στο ερώτημα δείχνει, σύμφωνα με παρατηρητές στη Βιέννη, την ανεπαρκή κατάσταση δεδομένων για την καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς το υπουργείο Υγείας επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να υπολογίσει το ποσοστό των ασθενών υψηλού κινδύνου που έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά του Covid-19.

Για τις νοσηλείες, το υπουργείο έπρεπε να καταφύγει σε υπολογισμούς από την Κοινοπραξία Προγνώσεων Covid επειδή δεν υπήρχαν „πραγματικά δεδομένα” από τα νοσοκομεία για την υπό εξέταση περίοδο.

Το κοκτέιλ αντισωμάτων κατά της COVID-19 της Regeneron Pharmaceuticals Inc μειώνει τους θανάτους σε νοσηλευόμενους ασθενείς που δεν έχουν αναπτύξει δικά τους αντισώματα, δείχνει μεγάλη βρετανική μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η θεραπεία αυτή, η REGEN-COV, έχει ήδη λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ για ανθρώπους με ήπια ως μέτρια συμπτώματα της COVID-19, αλλά τα αποτελέσματα της ευρείας βρετανικής κλινικής δοκιμής RECOVERY παρέχουν τις πιο σαφείς μέχρι στιγμής αποδείξεις της αποτελεσματικότητάς της μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται.

Η έρευνα αυτή έδειξε ότι η θεραπεία αντισωμάτων μείωσε κατά ένα πέμπτο την θνησιμότητα 28 ημερών ανθρώπων που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με COVID-19 και το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είχε αναπτύξει αντισωματική απόκριση, οι οποίοι είναι γνωστοί ως οροαρνητικοί.

Το αποτέλεσμα αυτό μεταφράζεται σε 6 λιγότερους θανάτους ανά 100 οροαρνητικούς ασθενείς που έλαβαν την θεραπεία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Δεν υπήρξε ευδιάκριτη επίδραση της θεραπείας σε αυτούς που είχαν αναπτύξει φυσική απόκριση αντισωμάτων και ήταν οροθετικοί.

“Οι άνθρωποι ήταν πάρα πολύ επιφυλακτικοί ότι οποιαδήποτε θεραπεία κατά αυτού του συγκεκριμένου ιού θα λειτουργούσε μέχρι την ώρα που ήρθαν στο νοσοκομείο”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μάρτιν Λάντρεϊ, ο συνεπικεφαλής των ερευνητών στην δοκιμή που έγινε.

“Αν δεν έχετε δημιουργήσει δικά σας αντισώματα, πραγματικά θα επωφεληθείτε από την λήψη κάποιων”, πρόσθεσε.

Η θεραπεία μείωσε επίσης τις ημέρες νοσηλείας αυτών που ήταν οροαρνητικοί και μείωσε τις πιθανότητες να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, δήλωσε επίσης ο Λάντρεϊ.

Η Regeneron είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι η θεραπεία της έδειξε να είναι αρκετά υποσχόμενη σε νοσηλευόμενους ασθενείς, πράγμα το οποίο εγγυάται την συνέχιση της δοκιμής της. Τα στοιχεία αυτά παρέχουν την πρώτη επιβεβαίωση σε μεγάλη κλίμακα αυτού του ισχυρισμού.

Συνολικά 9.785 ασθενείς που νοσηλεύονταν με COVID-19 κατανεμήθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες και στην πρώτη χορηγήθηκε η συνηθισμένη περίθαλψη συν τη θεραπεία συνδυασμού αντισωμάτων ενώ στη δεύτερη μόνο η συνηθισμένη περίθαλψη. Από αυτούς το 30% ήταν οροαρνητικοί.

Η δοκιμή της RECOVERY έδειξε επίσης ότι η δεξαμεθαζόνη, ένα στεροϊδές, και το φάρμακο για την αρθρίτιδα της Roche Actemra (τοσιλιζουμάμπη) μείωσαν τους θανάτους σε ασθενείς που νοσηλεύονταν.

Ενώ αυτές οι θεραπείες επικεντρώνονται στην φλεγμονή που προκαλείται από την αντίδραση στον νέο κορονοϊό, η θεραπεία της Regeneron, η οποία ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων βιοτεχνολογίας που ονομάζονται μονοκλωνικά αντισώματα, μιμείται τα φυσικά αντισώματα που παράγει ο οργανισμός για να καταπολεμήσει την λοίμωξη.

“Είναι η πρώτη φορά που έχουμε κάτι που βάζει στο στόχαστρο τον ίδιο τον ιό”, σημείωσε ο Λάντρεϊ, προσθέτοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλες θεραπείες.

“Δεν είναι ότι κάνεις το ένα ή το άλλο. Αυτά τα οφέλη λειτουργούν προσθετικά σε αυτούς τους ασθενείς”, πρόσθεσε.

Κι άλλες εταιρείες αναπτύσσουν παρόμοιες θεραπείες.

Έγκριση επείγουσας χρήσης χορηγήθηκε στις ΗΠΑ στις θεραπείες αντισωμάτων που αναπτύσσει η Eli Lilly & Co όπως και η Vir Biotechnology Inc με την GlaxoSmithKline Plc. Και οι δύο αυτές θεραπείες έχουν εγκριθεί για χρήση σε ήπιες ως μέτριες περιπτώσεις.

Χθες, Τρίτη, η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι η δική της θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα δεν έδειξε να προστατεύει από την συμπτωματική COVID-19 ανθρώπους που είχαν εκτεθεί πρόσφατα στον νέο κορονοϊό, αν και συνεχίζονται άλλες δοκιμές του κοκτέιλ της ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας.

Ο Λάντρεϊ σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της RECOVERY θα πρέπει να φέρουν αισιοδοξία σε όσους αναπτύσσουν άλλες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν σε κάποιους ασθενείς που νοσηλεύονται.

“Αυτό δημιουργεί δυνατότητες για πάρα πολλούς άλλους”, σημείωσε.

“Ο κόσμος βλέπει λίγες αρνητικές δοκιμές και λέει ‘καλά αυτό ποτέ δεν θα λειτουργήσει’ και επιλέγει να μην συνεχίσει και αποχωρεί και κάνει κάτι άλλο. (Όμως) αυτό είναι πάρα πολύ σαφώς η εικόνα που είχαμε από αυτήν την δοκιμή”, κατέληξε.

Η Johnson & Johnson αναμένεται ότι δεν θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την προμήθεια εμβολίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αφού η χορήγηση εκατομμυρίων δόσεων απαγορεύθηκε στην Ευρώπη για λόγους ασφαλείας, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι παρτίδες του εμβολίου της J&J που στάλθηκαν στην Ευρώπη προερχόμενα από εργοστάσιο των ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιηθούν προληπτικά λόγω ανησυχιών για περιστατικό επιμόλυνσης.

Σύμφωνα με το Reuters, ο EMA αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι 17 εκατομμύρια δόσεις δεν θα χρησιμοποιηθούν στην Ένωση.

“Επειτα από την απαγόρευση χορήγησης των παρτίδων αυτών, η εταιρεία δεν αναμένεται να είναι σε θέση να προμηθεύσει 55 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος αυτού του τριμήνου”, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραγγείλει συνολικά 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J, 55 εκατομμύρια από τα οποία επρόκειτο να παραδοθούν μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Η εταιρεία έχει προμηθεύσει μέχρι στιγμής περί τα 12 εκατομμύρια δόσεις.

“Η Johnson & Johnson παραμένει δεσμευμένη για την παράδοση 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Νορβηγία και την Ισλανδία και θα συνεχίσει να ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη εγκαίρως καθώς θα αναπροσαρμόζει τους χρόνους παράδοσης”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της εκπρόσωπος της J&J.

Η Νότια Κορέα έχει εμβολιάσει το 25% του πληθυσμού της τουλάχιστον με μια δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού δύο εβδομάδες νωρίτερα από το προγραμματισμένο, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, γεγονός που θέτει τη χώρα σε τροχιά επίτευξης του στόχου του 70% εμβολιασθέντων μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Αυτό επιτεύχθηκε έπειτα από μια εντατικοποίηση της διαδικασίας εμβολιασμού με μέσο όρο ημερησίως τις 650.000 δόσεις και αποκορύφωμα τις 850.000 μέσα σε μια ημέρα χάρη στις αυξημένες προμήθειες και στην αυξανόμενη προθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν έπειτα από μια αργή έναρξη της εκστρατείας με περιορισμένες προμήθειες.

“Με ενεργό συμμετοχή και ομαλή διεξαγωγή της εμβολιαστικής εκστρατείας αναμένουμε να φθάσουμε στον εμβολιασμό με την πρώτη δόση 36 εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι τον Σεπτέμβριο”, είπε σε ενημέρωση του Τύπου ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Γιουν Τάε-χο.

“Μόλις συμβεί αυτό, θα πλησιάσουμε ευκαιρίες όπου θα μπορούμε να απολαμβάνουμε κάποια καθημερινή ανεμελιά”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα ένα λεπτομερές εμβολιαστικό πρόγραμμα για το τρίτο τρίμηνο που θα καλύπτει τους νηπιαγωγούς και δασκάλους και τους πολίτες ηλικίας 50 με 59 ετών.

Η εκστρατεία εμβολιασμού που σήμερα είναι επικεντρωμένη στους ηλικιωμένους συνέβαλε, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στη μείωση του συνολικού δείκτη θνησιμότητας καθώς και στη μείωση του αριθμού των μολύνσεων στους οίκους ευγηρίας και στις ιατρικές εγκαταστάσεις.

Ο δείκτης θνησιμότητας σχετικά με τον κορονοϊό μειώθηκε αυτή την εβδομάδα στο 1,34%– από 1,67% που ήταν την 1η Μαρτίου– προκύπτει από στοιχεία της κυβέρνησης.

Οι υγειονομικές αρχές ωστόσο προειδοποίησαν κατά της χαλάρωσης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης καθώς ο εμβολιαστικός ρυθμός παραμένει χαμηλός και μια μόνο δόση εμβολίου έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα.

Μόλις το 6,7% του πληθυσμού των 52 εκατομμυρίων πολιτών της Νότιας Κορέας είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Η Νότια Κορέα ανέφερε 545 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε με αυτά στα 149.191, ενώ οι θάνατοι είναι 1.993, σύμφωνα με την Κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.

Η Κίνα τριπλασίασε τον Ιούνιο την ημερήσια χορήγηση εμβολίων κατά της COVID-19, ανοσοποιώντας το 44% του πληθυσμού της με τουλάχιστον μία δόση, αλλά ειδικοί σε θέματα υγείας προειδοποιούν κατά του άμεσου ανοίγματος των συνόρων, επικαλούμενοι την ανομοιόμορφη κυκλοφορία των εμβολίων και το χαμηλό ποσοστό πλήρους εμβολιασμού.

Η Κίνα χορήγησε κατά μέσο όρο 17,3 εκατ. δόσεις την ημέρα έως τώρα τον Ιούνιο, συγκριτικά με 4,8 εκατ. τον Απρίλιο, καθώς διεύρυνε τη λίστα των εγκεκριμένων εμβολίων σε επτά προσθέτοντας τρία ακόμα εγχώριας ανάπτυξης, ενώ συνεχίζει να αυξάνει την παραγωγή. Σύμφωνα τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας, χθες χορηγήθηκαν περίπου 19,8 εκατ. δόσεις εμβολίων, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 923,91 εκατ.

Ωστόσο η κυκλοφορία τους είναι ανομοιόμορφη.

Έως την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου οι μεγάλες πόλεις του Πεκίνου και της Σανγκάης είχαν ανοσοποιήσει πλήρως σχεδόν το 70% και το 50% των κατοίκων τους, αντίστοιχα, ωστόσο το ποσοστό στις επαρχίες Γκουανγκντόνγκ και Σαντόνγκ παραμένει κάτω από το 20%.

“(Η Κίνα) είναι μια τόσο μεγάλη χώρα…Μόλις ανοίξει κάποια από τις περιοχές της, θα έχει μεγάλο αντίκτυπο σε περιοχές που δεν έχουν φθάσει ακόμα σε υψηλά επίπεδα εμβολιασμού”, είπε νωρίτερα αυτό τον μήνα ο Φενγκ Τζιτζιάν, ερευνητής στο κινεζικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών.

Ο Φενγκ δήλωσε ότι η Κίνα δεν έχει ακόμα καταλήξει ποιο ποσοστό εμβολιασμού θα επιτρέψει με ασφάλεια να αναπροσαρμοστούν τα μέτρα έλεγχου της πανδημίας, περιλαμβανομένης της χαλάρωσης της καραντίνας ή των τεστ κορονοϊού για τους ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα.

Η Κίνα θα περιμένει τώρα να δει πώς θα διαχειριστεί η Ιαπωνία την έξαρση του ιού και τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον επόμενο μήνα πριν αποφασίσει πόσο γρήγορα χρειάζεται το Πεκίνο να χαλαρώσει τους συνοριακούς του ελέγχους, δήλωσε πρόσωπο με γνώση της κατάστασης.

Η Κίνα θα εντείνει επίσης τους εμβολιασμούς προετοιμαζόμενη για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα φιλοξενήσει στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Αρκετές κομητείες και περιοχές στην πόλη Τζανγκτζιακού στη βόρεια Κίνα, που θα φιλοξενήσει κάποια αγωνίσματα, παροτρύνουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, κάνοντας λόγο για “απαραίτητη συνεισφορά” εκ μέρους τους για τη διεθνή αθλητική διοργάνωση.

Στο πλαίσιο της εμβολιαστικής εκστρατείας της πόλης, οι αρχές απέτρεψαν πάνω από 1.800 ανεμβολίαστους επισκέπτες να εισέλθουν σε πάρκο στην περιοχή Σουανχούα νωρίτερα αυτό το μήνα και τους έδωσαν οδηγίες να μεταβούν σε κοντινά κέντρα εμβολιασμού, σύμφωνα με ανάρτηση των τοπικών αρχών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Δεν υπάρχει πολύς χρόνος και το έργο είναι μεγάλο”, είπε ο Γου Γουεϊντόνγκ, επικεφαλής της επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος στην πόλη, σε ανακοίνωση νωρίτερα αυτό τον μήνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πόλη υστερεί σε σχέση με τον εμβολιαστικό της στόχο, χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Κίνα διατηρεί υπό έλεγχο την τοπική μετάδοση διενεργώντας τεστ COVID μεγάλης κλίμακας και σφραγίζοντας γειτονιές και δρόμους όταν εμφανίζονται νέα κρούσματα. Αρνείται να εγκαταλείψει τη στρατηγική της “μηδενικής ανοχής”, παρόλο που οι τοπικές εξάρσεις είναι ελάχιστες σε σχέση με αυτές σε άλλες χώρες.

Ο Τζανγκ Γουενχόνγκ, επικεφαλής ομάδας ειδικών για την αντιμετώπιση της COVID-19 στη Σανγκάη, ανέφερε σε πρόσφατο συνέδριο ότι είναι πολύ νωρίς να εγκαταλειφθεί η πολιτική αυτή ή να ανοίξει τελείως η χώρα πριν το ποσοστό των πλήρως εμβολιασθέντων φθάσει τουλάχιστον στο 70%.

Για την Κίνα, η χαμηλή τοπική μετάδοση είχε και άλλη όψη –τη δυσκολία να αξιολογηθεί το πόσο αποτελεσματικά η εμβολιαστική εκστρατεία θα βοηθήσει να συγκρατηθεί η εξάπλωση του ιού. Κάποιες χώρες όπως η Βρετανία και η Χιλή βρίσκονται αντιμέτωπες με αύξηση των νέων κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, κάτι που φαίνεται να αποτελεί προειδοποίηση για την Κίνα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας θα επιτρέψει στα πέντε εκατομμύρια των κατοίκων της να ταξιδέψουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 25 χιλιομέτρων από τις εστίες τους και θα τερματίσει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από μεθαύριο, Παρασκευή, παρά τον αγώνα που δίνει η πόλη για να αντιμετωπίσει μια επίμονη έξαρση της COVID-19.

Η Μελβούρνη εξήλθε από ένα λοκντάουν δύο εβδομάδων στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, το τέταρτο από την έναρξη της πανδημίας, μετά από ένα ξέσπασμα κατά το οποίο καταγράφηκαν περίπου 100 περιστατικά μόλυνσης από την 24η Μαΐου και μετά.

“Η Βικτόρια είναι στα καλύτερά της όταν είμαστε όλοι μαζί…, η πολιτεία θα επιστρέψει και πάλι ενωμένη από αύριο το βράδυ”, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της πολιτείας Τζέιμς Μερλίνο.

Παρά το γεγονός ότι περιστατικά μόλυνσης που συνδέονται με μία νέα συρροή σε ένα αστικό οικοδομικό τετράγωνο αυξήθηκαν ελαφρώς σήμερα, η Μελβούρνη θα άρει σταδιακά τους περιορισμούς.

Οι δημόσιες συγκεντρώσεις θα αυξηθούν στα 20 άτομα, ενώ ο περιορισμός για τις συγκεντρώσεις στα σπίτια θα αρθεί.

Τα γυμναστήρια θα μπορούν να ανοίξουν στη Μελβούρνη, αλλά πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες για τις αποστάσεις, ενώ η λειτουργία χώρων όπως τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα ομορφιάς θα γίνεται χωρίς μάσκες.

Η Βικτόρια ανέφερε πέντε νέα περιστατικά τοπικής μετάδοσης σήμερα. Όλα τα περιστατικά συνδέονται στη συρροή του οικοδομικού τετραγώνου, με το συνολικό αριθμό των περιστατικών μόλυνσης να έχει φτάσει στα οκτώ. Ο σημερινός αριθμός των κρουσμάτων περιλαμβάνει και δύο περιστατικά που ανακοινώθηκαν χθες, Τρίτη, και τα οποία είχαν καταγραφεί μετά τα μεσάνυχτα.

Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τα νέα περιστατικά αποτελούν κρούσματα χαμηλού κινδύνου εξάπλωσης στην κοινότητα, καθώς όλα συνδέονται με το εντοπισμένο ενεργό ξέσπασμα των περιστατικών, αλλά προειδοποίησαν ότι θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

“Σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει… Σας παρακαλώ να μην επιστρέψετε σε συμπεριφορές που θα αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος”, δήλωσε ο Μπρετ Σάτον, υπεύθυνος των υγειονομικών υπηρεσιών της πολιτείας στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής διάσκεψης Τύπου.

Η ταχεία ιχνηλάτηση των περιστατικών, η εφαρμογή λοκντάουν και η τήρηση αυστηρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης βοήθησαν την Αυστραλία να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα προηγούμενα ξεσπάσματα και να κρατήσει τους αριθμούς των κρουσμάτων της COVID-19 σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, με λίγο λιγότερα από 30.300 περιστατικά μόλυνσης και 910 θανάτους.

Τα ημερήσια περιστατικά παρέμειναν σε μονοψήφιους αριθμούς κατά τις τελευταίες εννέα ημέρες στη Βικτόρια, ενώ άλλες πολιτείες και περιοχές εξάλειψαν αποτελεσματικά τον κορονοϊό.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα