Top

Κορονοϊός: Η δυσπιστία στο Χονγκ Κονγκ αχρηστεύει εκατομμύρια δόσεις εμβολίου

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
κορονοϊός-η-δυσπιστία-στο-χονγκ-κονγκ-734209
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Η δυσπιστία των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ απέναντι στα εμβόλια κατά της COVID-19 μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι αρχές του να χρειαστεί προσεχώς να πετάξουν εκατομμύρια δόσεις που θα έχουν λήξει αυτών των τόσο περιζήτητων σε άλλα μέρη του κόσμου σκευασμάτων για την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η πρώην βρετανική αποικία είναι ένα από τα σπάνια μέρη στον κόσμο που κατάφερε να προμηθευτεί επαρκή αριθμό δόσεων για να εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού της, που ανέρχεται σε 7,5 εκατομμύρια.

Ωστόσο η εκστρατεία εμβολιασμού στο Χονγκ Κονγκ απέχει πολύ από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και αυτό για πολλούς λόγους.

Ο πρώτος είναι η βαθειά δυσπιστία των κατοίκων του απέναντι στους κυβερνώντες τους, τους οποίους αντιλαμβάνονται ως όργανο της κινεζικής καταστολής, δύο χρόνια μετά την τεράστια λαϊκή κινητοποίηση του 2019.

Ωστόσο η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια οφείλεται επίσης στην παραπληροφόρηση και στο σχετικά διαδεδομένο αίσθημα ότι δεν υπάρχει καμία επείγουσα ανάγκη να εμβολιαστεί κανείς, από τη μία πλευρά λόγω της πολύ ισχνής κυκλοφορίας του ιού στο Χονγκ Κονγκ -επομένως είναι περιορισμένος ο υγειονομικός κίνδυνος- και από την άλλη πλευρά λόγω της έλλειψης παροχής κινήτρων.

Επίσης πολλοί δεν βλέπουν κανέναν λόγο να εμβολιαστούν κυρίως λόγω του γεγονότος ότι οι δραστικές διατάξεις για καραντίνα που ισχύουν, τους αφαιρούν κάθε επιθυμία να ταξιδέψουν.

Σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ έχουν πλέον μόνον “ένα παράθυρο τριών μηνών” προτού λήξει η πρώτη παρτίδα εμβολίων των Pfizer-BioNTech.

“Όλος ο κόσμος αγωνίζεται για να βρει εμβόλια”

“Όλα τα εμβόλια έχουν ημερομηνία λήξης”, δήλωσε στον δημόσιο ραδιοσταθμό RTHK ο Τόμας Τσανγκ, πρώην ελεγκτής στο Κέντρο Υγειονομικής Προστασίας. “Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά την ημερομηνία λήξης και τα συνοικιακά κέντρα εμβολιασμού που χορηγούν το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech θα πάψουν να λειτουργούν μετά τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το σημερινό τους χρονοδιάγραμμα”.

“Όλος ο κόσμος αγωνίζεται για να βρει εμβόλια”, υπενθύμισε ο ίδιος, κρίνοντας “άδικο” που το Χονγκ Κονγκ δεν χρησιμοποιεί τις δόσεις του.

Αυτή η διαπίστωση αποτυχίας έρχεται την ώρα που έξι ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής απηύθυναν χθες, Δευτέρα, έκκληση στη διεθνή κοινότητα για δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια κατά της COVID-19, ζητώντας από τις χώρες που έχουν τις περισσότερες δόσεις να τις μοιραστούν.

“Απευθύνουμε θερμή έκκληση στις χώρες που διαθέτουν πλεόνασμα δόσεων, ή έχουν ήδη εμβολιάσει τον πληθυσμό που διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο, να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου τα πλεονάσματα αυτά να διανεμηθούν δίκαια και άμεσα”, ανέφεραν οι ηγέτες της Αργεντινής, του Μεξικού, της Τζαμάικα, της Βολιβίας, του Ισημερινού και της Ουρουγουάης σε κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον πρόεδρο της Κόστα Ρίκα Κάρλος Αλβαράδο.

Το Χονγκ Κονγκ έχει αγοράσει 7,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και άλλες τόσες αυτού της Sinovac (Κίνα), που ήταν διαθέσιμο στην πόλη πολύ ακόμη προτού εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Το Χονγκ Κονγκ είχε επίσης παραγγείλει εκ των προτέρων 7,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca προτού αλλάξει γνώμη, εξηγώντας ότι προβλέπει μάλλον να χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό αυτόν για τα εμβόλια δεύτερης γενιάς.

Σε αυτό το στάδιο, το 19% του πληθυσμού έχει λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου και το 14% και τη δεύτερη.

“Όχι στα οικονομικά κίνητρα”

Δισταγμοί για τα εμβόλια υπάρχουν ακόμη και μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού. Πριν από μερικές εβδομάδες, η αρχή που είναι αρμόδια για τα νοσοκομεία αποκάλυψε ότι μόνον περίπου το ένα τρίτο του προσωπικού τους, παρότι οι υγειονομικοί ανήκαν στις ομάδες προτεραιότητας, έχει εμβολιαστεί.

Συνολικά το Χονγκ Κονγκ έχει λάβει σχεδόν 3,3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, αλλά μόνον 1,2 εκατομμύριο έχουν χορηγηθεί.

“Αυτά που έχουμε είναι μάλλον όλα όσα θα έχουμε φέτος”, προειδοποίησε επίσης ο Τσανγκ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, πολιτικοί αξιωματούχοι του Χονγκ Κονγκ δήλωσαν ότι η πρώην βρετανική αποικία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποστείλει τις δόσεις που δεν χρησιμοποιήθηκαν στο εξωτερικό, αν περισσότεροι κάτοικοί του δεν ζητήσουν να εμβολιαστούν.

Οι αρχές έχουν εν γένει αφήσει στις επιχειρήσεις την φροντίδα να πείσουν τους εργαζομένους τους να πάνε να εμβολιαστούν.

Στις αρχές της χρονιάς, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ενισχύσεις 5.000 δολαρίων Χονγκ Κονγκ (περίπου 560 ευρώ) σε ιδιώτες υπό την μορφή κουπονιών για δαπάνες και αυτό για να τονωθεί η οικονομία.

Ορισμένοι είχαν προτείνει να εξαρτηθεί η παροχή αυτών των κουπονιών από τον εμβολιασμό ή να ενθαρρύνουν τον κόσμο να εμβολιαστεί δίνοντάς του άλλα χρηματικά βοηθήματα.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ απέρριψε ωστόσο σήμερα αυτήν την ιδέα.

“Το να προτείνουμε χρήματα ή κάτι άλλο χειροπιαστό για να παροτρύνουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί δεν είναι κάτι που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση”, δήλωσε. “Αυτό θα μπορούσε ακόμη και να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό”, σημείωσε.

Ο επίσημος απολογισμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ινδία, μειώθηκε το τελευταίο εικοσιτετράωρο  στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν έξι εβδομάδων, δημιουργώντας ελπίδες ότι το καταστροφικό δεύτερο κύμα της επιδημίας είναι σε ύφεση, αλλά κυβερνητικά στελέχη είπαν ότι η έλλειψη εμβολίων, προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Στην Ινδία έχει εμβολιαστεί μετά βίας το 3% του 1,3 δισ. κατοίκων, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των 10 χωρών με τα περισσότερα κρούσματα COVID-19. Το γεγονός αυτό καθιστά τη χώρα και το ανεπαρκώς εξοπλισμένο υγειονομικό της σύστημα ευάλωτα σε ένα πιθανό τρίτο κύμα, όπως λένε ειδικοί.

Το Serum Institute of India, που προμηθεύει το εμβόλιο της AstraZeneca, και η τοπική εταιρία Bharat Biotech, που προμηθεύει το Covaxin, έχουν πει ότι αυξάνουν την παραγωγή αλλά καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις στις προμήθειες σε σχέση με τα εκατομμύρια δόσεις που χρειάζεται η Ινδία.

Σήμερα, η χώρα ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 196.427 νέα κρούσματα κορονοϊού, η μικρότερη ημερήσια αύξηση μολύνσεων από τις 14 Απριλίου και λιγότερο από τα μισά συγκριτικά με το υψηλό επίπεδο των 414.188 κρουσμάτων που καταγράφηκε στις 7 Μαΐου. Ο συνολικός επίσημα καταγεγραμμένος αριθμός κρουσμάτων στη χώρα από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 26,95 εκατ.

Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι πολλές νέες μολύνσεις δεν αναφέρονται, λόγω της ανεπάρκειας διαγνωστικών τεστ στις αγροτικές περιοχές, όπου ο ιός έχει εξαπλωθεί περισσότερο σε σχέση με τις πόλεις.

Οι θάνατοι λόγω της COVID-19 ανήλθαν σε 3.511 το τελευταίο  εικοσιτετράωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό από τότε που εμφανίστηκε η πανδημία πριν από ένα και πλέον χρόνο σε 307.231, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό υποεκτιμά σε πολύ μεγάλο βαθμό τον πραγματικό απολογισμό καθώς μετριούνται μόνο όσοι έχουν βρεθεί θετικοί, ενώ πολλά θύματα δεν έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικά τεστ.

Το μοντέλο υπερβάλλουσας θνητότητα του περιοδικού Economist εκτιμά ότι έως τώρα περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της COVID-19 στην Ινδία, πολλοί περισσότεροι σε σχέση με τους 590.240 νεκρούς στις ΗΠΑ, που είναι η χειρότερο πληγείσα χώρα με βάση τους επίσημους απολογισμούς.

Βρισκόμενες σε απόγνωση, οι κυβερνήσεις αρκετών ινδικών κρατιδίων, ακόμα και οι αρχές πόλεων όπως το Μουμπάι, έχουν ξεκινήσει διεθνείς διαγωνισμούς ή βολιδοσκοπούν εταιρίες όπως η Pfizer, η Moderna και η Johnson and Johnson για έκτακτες προμήθειες.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στο Νέο Δελχί Μανίς Σισόντια δήλωσε πως τρεις εταιρίες τους είπαν πως είναι σε επαφή με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας και ότι δεν θα έχουν συναλλαγές με τις αρχές των κρατιδίων. Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι για κακοδιαχείριση των προμηθειών εμβολίων και για βραδύτητα στις διαδικασίες εξασφάλισης των απαραίτητων προμηθειών για τη χώρα.

Το βόρειο κρατίδιο Πουντζάμπ επίσης είπε το σαββατοκύριακο ότι οι προσπάθειές του να προμηθευτεί απευθείας εμβόλια απορρίφθηκαν από τις ξένες εταιρίες παρασκευής των σκευασμάτων. Το ορεινό κρατίδιο Ουταρακάντ παρέτεινε τον διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια εμβολίων έως το τέλος του μήνα καθώς δεν είχε υποβληθεί καμία προσφορά, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν σήμερα να επιτραπεί σε διεθνείς ειδικούς να αξιολογήσουν από πού προήλθε η COVID-19, καθώς και “τις πρώτες ημέρες του ξεσπάσματος” της επιδημίας σε μια δεύτερη φάση της έρευνας για την προέλευση του νέου κορονοϊού.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εξετάζουν πληροφορίες ότι ερευνητές σε κινεζικό ιολογικό εργαστήριο είχαν αρρωστήσει σοβαρά το 2019, έναν μήνα προτού αναφερθούν τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίες προειδοποίησαν ωστόσο χθες, Δευτέρα, ότι εξακολουθούν να μην υπάρχουν αποδείξεις ότι η νόσος προήλθε από εργαστήριο.

“Η Φάση 2 της μελέτης για την προέλευση της COVID-19 θα πρέπει να ξεκινήσει με όρους αναφοράς που θα είναι δαφανείς, θα στηρίζονται στην επιστήμη και παρέχοντας στους διεθνείς ειδικούς την ανεξαρτησία να έχουν πλήρη πρόσβαση στην πηγή του ιού τις πρώτες ημέρες του ξεσπάσματος”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Χαβιέρ Μπεσέρα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του το οποίο προβλήθηκε στην ετήσια υπουργική σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που διεξάγεται στη Γενεύη.

Ο Μπεσέρα δεν αναφέρθηκε ευθέως στην Κίνα, στην πόλη Ουχάν της οποίας εμφανίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2019 τα πρώτα γνωστά κρούσματα του νέου κορονοϊού.

Η προέλευση του νέου κορονοϊού αμφισβητείται εντόνως. Σε έκθεση (https://www.who.int/health-topics/coronavirus/origins-of-the-virus), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο και την οποία συνέταξε μαζί με Κινέζους επιστήμονες ομάδα υπό τον ΠΟΥ που διέμεινε τέσσερις εβδομάδες εντός και γύρω από την Ουχάν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αναφέρεται ότι ο νέος κορονοϊός μεταδόθηκε στον άνθρωπο μάλλον από νυχτερίδες μέσω ενός άλλου ζώου και ότι “η εισαγωγή (του) μέσω ενος περιστατικού στο εργαστήριο θεωρείται ότι είναι ένας εξαιρετικά απίθανος δρόμος”.

Σε ερώτηση για επόμενη αποστολή, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Τάρεκ Γιασάρεβιτς δήλωσε χθες, Δευτέρα, στο Reuters ότι η υπηρεσία εξετάζει τις συστάσεις από την έκθεση στο τεχνικό επίπεδο.

“Οι τεχνικές ομάδες θα προετοιμάσουν μια πρόταση για τις επόμενες μελέτες που θα χρειαστεί να διεξαχθούν και θα την παρουσιάσει στον γενικό διευθυντή για να κάνει την εκτίμησή του”, δήλωσε ο Γιασάρεβιτς, αναφερόμενος στον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ο Γιασάρεβιτς, επισημαίνοντας τα σχόλια που έκανε ο Τέντρος στις 30 Μαρτίου, πρόσθεσε ότι περαιτέρω μελέτες θα χρειαστούν σε ένα φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένου του έγκαιρου εντοπισμού κρουσμάτων και συστάδων, των πιθανών ρόλων των αγορών ζώων, της μετάδοσης μέσω της τροφικής αλυσίδας και της υπόθεσης του εργαστηριακού περιστατικού.

Λατινική Αμερική: Κραυγή αγωνίας για δικαιότερη κατανομή των εμβολίων

Η Τσεχία θα αλλάξει υπουργό Υγείας για τετάρτη φορά από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19, με την επιστροφή ενός πρώην υπουργού, γνωστού επίσης για τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικό διαγωνισμό ταλέντων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός.

Ο Άνταμ Βόιτεχ, πρώην δικηγόρος που έγινε γνωστός από τη συμμετοχή του στην τσεχική εκδοχή του διαγωνισμού τραγουδιού “Idol”, θα αντικαταστήσει τον Πετρ Αρενμπέργκερ, ο οποίος δέχθηκε πυρά για τη δήλωσή του για τα περιουσιακά του στοιχεία.

«Ο υπουργός Αρενμπέργκερ μού είπε ότι πρόκειται να παραιτηθεί σήμερα το πρωί» δήλωσε νωρίτερα σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

Ο Μπάμπις δήλωσε ότι ο Βόιτεχ, που του έχει αποδοθεί το προσωνύμιο «Κεν», λόγω της εξωτερικής του εμφάνισης, είναι «καλός υπουργός» και θα παραμείνει στη θέση έως την παραίτηση της κυβέρνησης μετά τις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο Άνταμ Βόιτεχ ήταν υπουργός Υγείας έως τον περασμένο Σεπτέμβριο, ημερομηνία κατά την οποία παραιτήθηκε στο πλαίσιο έξαρσης της επιδημίας του Covid-19, ύστερα από ένα πρώτο κύμα που προκάλεσε σχετικά μικρό αριθμό νεκρών στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός είχε τότε αναγνωρίσει ότι η κυβέρνησή του έκανε «λάθος» χαλαρώνοντας τους περιορισμούς του κορωνοϊού στις αρχές του καλοκαιριού.

Στη συνέχεια, ο Άνταμ Βόιτεχ αντικαταστάθηκε τον Σεπτέμβριο από τον επιδημιολόγο Ρόμαν Πρίμουλα, ο οποίος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση έναν μήνα αργότερα, αφού εντοπίστηκε να παραβιάζει τα μέτρα περιορισμού του Covid σε εστιατόριο της Πράγας που ήταν κλειστό.

Ακολούθησε ο αιματολόγος-παιδίατρος Γιαν Μπλάτνι, που έμεινε στη θέση αυτή έως τον Απρίλιο και αντικαταστάθηκε από τον Πετρ Αρενμπέργκερ, διοικητή νοσοκομείου της Πράγας.

Ο Πετρ Αρενμπέργκερ δέχθηκε και εκείνος με τη σειρά του έντονη κριτική επειδή δεν είχε αναφέρει μεγάλο τμήμα του χαρτοφυλακίου ακινήτων του στη δήλωση περιουσιακών στοιχείων.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Γιαν Μπλάτνι, η Τσεχία βρέθηκε για αρκετούς μήνες στην κορυφή των παγκόσμιων στατιστικών αναφορικά με τον κατά κεφαλήν αριθμό των κρουσμάτων και θανάτων που οφείλονται στον Covid. Η Τσεχία, χώρα-μέλος της ΕΕ με 10,7 εκατ. κατοίκους, έχει καταγράψει έως τώρα πάνω από 1,6 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 30.000 θανάτους λόγω του Covid-19. Πρόσφατα ξεκίνησε τη χαλάρωση των περιορισμών, ύστερα από τη σταθερή μείωση του ρυθμού αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων Covid-19.

Η Ιρλανδία αναμένεται να υιοθετήσει ένα πιστοποιητικό Covid-19 για να βοηθήσει τους πολίτες να κινούνται πιο ελεύθερα από τα μέσα Ιουλίου στην Eυρωπαίκή Ένωση, αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Irish Times επικαλούμενη πρόσωπα που συμμετέχουν στις σχετικές συζητήσεις που διεξάγονται στην κυβέρνηση.

Ο υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η κυβέρνηση μπορεί να εισαγάγει το αποκαλούμενο “πράσινο πιστοποιητικό” πριν από τα τέλη Ιουλίου, ημερομηνία που είχε αναφερθεί νωρίτερα, εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από αεροπορικές εταιρείες και εργοδότες να ανοίξουν και πάλι τα διεθνή ταξίδια.

Πιστοποιητικό Covid θα χορηγείται δωρεάν από τις υγειονομικές αρχές στις χώρες της ΕΕ σε ανθρώπους που έχουν κάνει εμβόλιο, έχουν αρνητικό τεστ ή έχουν ανοσία, έχοντας αναρρώσει από τον ιό.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, η Μελβούρνη, επανέφερε σήμερα περιορισμούς για την Covid-19 καθώς οι αρχές προσπαθούν να βρουν τον χαμένο κρίκο στην αλυσίδα μιας νέας έξαρσης, κάνοντας τη Νέα Ζηλανδία να αναστείλει την “ταξιδιωτική φούσκα” που είχε δημιουργήσει με την πολιτεία Βικτόρια.

Εν μέσω ανησυχιών ότι η συστάδα των μολύνσεων, η οποία αυξήθηκε στα εννέα κρούσματα μέσα σε δύο ημέρες, μπορεί να πυροδοτήσει ένα μείζον ξέσπασμα, η Βικτόρια επέβαλε κοινωνικούς περιορισμούς και κατέστησε τις μάσκες υποχρεωτικές σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλους εσωτερικούς χώρους από σήμερα στις 6 μ.μ. (11:00 ώρα Ελλάδας) και μέχρι τις 4 Ιουνίου.

Εδώ και σχεδόν τρεις μήνες και μέχρι αυτό το τελευταίο ξέσπασμα, η Βικτώρια είχε μηδέν κρούσματα. Εξαιτίας του η Νέα Ζηλανδία ανέστειλε τα ταξίδια χωρίς καραντίνα με την αυστραλιανή αυτή πολιτεία ενώ η γειτονική πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας επέβαλε ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Η Αυστραλία έχει αποφύγει τους υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων της Covid-19, που είχαν πολλές ανεπτυγμένες χώρες, κλείνοντας τα διεθνή σύνορά της στα πρώτα στάδια της πανδημίας και με lockdowns. Έχει αναφέρει λίγο περισσότερα από 30.000 κρούσματα και 910 θανάτους.

Χιλιάδες άνθρωποι στη Μελβούρνη πήραν εντολή να αυτοαπομονωθούν και να κάνουν τεστ Covid-19. Υγειονομικοί συναγερμοί κηρύχθηκαν σε χώρους, μεταξύ των οποίων ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα τη χώρας.

Ένα από τα κρούσματα είχε πολύ υψηλό ιικό φορτίο όταν επισκέφθηκε ορισμένα μέρη, με αποτέλεσμα οι αρχές να προειδοποιήσουν τους πέντε εκατομμύρια κατοίκους της Μελβούρνης να είναι έτοιμοι για περισσότερα κρούσματα μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες.

Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της Βικτόρια να εμβολιασθούν.

“Υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκατομμύρια κάτοικοι της Βικτόρια που μπορούν να εμβολιασθούν. Δεν πρέπει να το αφήσουν για αύριο, δεν πρέπει να το αφήσουν για την άλλη εβδομάδα. Θα πρέπει να εμβολιασθούν τώρα”, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Μελβούρνη ο Τζέιμς Μερλίνο, ο οποίος ασκεί χρέη πρωθυπουργού της πολιτείας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να έχει λάβει πάνω από 1 δισ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου από τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάστηκε σήμερα στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Το έγγραφο, στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters και το οποίο συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνει ότι η ΕΕ πιστεύει ότι θα έχει αρκετά εμβόλια για να ανοσοποιήσει το σύνολο του πληθυσμού –που πληροί τα σχετικά κριτήρια– των 450 εκατ. κατοίκων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αρχικό στόχο της ΕΕ για εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% του ενήλικου πληθυσμού της έως τα τέλη του καλοκαιριού.

Πιο συγκεκριμενα, η ΕΕ αναμένει να λάβει 413 εκατ. δόσεις το δεύτερο τρίμηνο αυτής της χρονιάς και ακόμα 529 εκατ. την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Το πρώτο τρίμηνο έλαβε 106 εκατ. εμβόλια.

Οι εκτιμήσεις λαμβάνουν υπόψιν μόνο τα εμβόλια από τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες: Pfizer-BionTech, Johnson & Johnson, AstraZeneca και Moderna.

Εξαιρούν δόσεις από τη γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας CureVac και τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi, που έχουν υπογράψει συμβόλαια με την ΕΕ για εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις, αλλά δυσκολεύονται να αναπτύξουν τα εμβόλιά τους και να εξασφαλίσουν την έγκριση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών.

Οι αριθμοί συμβαδίζουν με τις δημόσιες δεσμεύσεις και τις προηγούμενες ανακοινώσεις, αλλά περιλαμβάνουν επίσης αδημοσίευτους έως τώρα στόχους για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η ΕΕ έχει πει επίσης ότι σχεδιάζει να διαμοιράσει φέτος τουλάχιστον 100 εκατ. δόσεις σε φτωχότερες χώρες εκτός του μπλοκ.

Μερίδα του λέοντος

Η Pfizer και η BioNTech αντιστοιχούν σε πάνω από τις μισές προμήθειες το δεύτερο τρίμηνο αυτού του έτους και σχεδόν στο 40% των συνολικών παραδόσεων το τρίτο τρίμηνο, γεγονός που τις καθιστά μακράν τον βασικότερο προμηθευτή της ΕΕ, σύμφωνα με το έγγραφο.

Το εγγραφο δείχνει επίσης ότι οι δυο εταιρίες θα παραδώσουν 200 εκατ. δόσεις την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, φέροντας σχεδόν εις πέρας τη δέσμευσή τους για προμήθεια 600 εκατ. εμβολίων βάσει δύο αρχικών συμβολαίων με την ΕΕ.

Οι δύο φαρμακοβιομηχανίες αναμένεται επίσης να παραδώσουν ακόμα περίπου 200 εκατ. δόσεις το τέταρτο τρίμηνο του έτους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα προέλθει από ένα τρίτο συμβόλαιο για έως 1,8 δισεκ. δόσεις που υπέγραψε η ΕΕ μαζί τους τον Μάιο και που έχει διάρκεια έως το 2023. Εκπρόσωπος της Pfizer δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο.

Συνολικά, η ΕΕ αναμένει να λάβει ακόμα 452 εκατ. δόσεις το τέταρτο τρίμηνο του έτους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών εκατομμυρίων από την AstraZeneca, παρόλο που της έχει ζητηθεί να παραδώσει το σύνολο των 300 εκατ. δόσεων που προβλέπονται βάσει συμφωνίας έως τα τέλη Ιουνίου.

Η εταιρία ανέφερε τον Μάρτιο ότι στόχος είναι να παραδώσει μόνο 100 εκατ. δόσεις στην ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου λόγω προβλημάτων στην παραγωγή και περιορισμών στις εξαγωγές.

Το έγγραφο της ΕΕ βασίζεται περισσότερο σε εκτιμήσεις της εταιρίας παρά στο αίτημα της ΕΕ να παραδοθούν 120 εκατ. δόσεις έως τα τέλη του δεύτερου τριμήνου. Το αίτημα αυτό διατυπώθηκε από δικηγόρους της ΕΕ σε δικαστήριο των Βρυξελλών νωρίτερα τον Μάιο, με την απόφαση των δικαστών να αναμένεται τον επόμενο μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα