Top

Κορονοϊός: Εξελίξεις με τα εμβόλια – Η Ινδία στο χείλος του γκρεμού

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
κορονοϊός-εξελίξεις-με-τα-εμβόλια-η-734209
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Τεχνικοί εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναμένεται να ξεκινήσουν τον νέο γύρο εξέτασης του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά της covid-19 από κοινού με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) στις 1ο Μαΐου, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ σήμερα.

“Οι επιθεωρήσεις των σωστών πρακτικών παρασκευής θα πραγματοποιηθούν από τις 10 Μαΐου ως την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου”, δήλωσε ο ΠΟΥ όταν ρωτήθηκε σχετικά από το Reuters.

Κοινή ομάδα του ΠΟΥ και του ΕΜΑ διεξάγει αυτή την περίοδο ελέγχους για τις σωστές κλινικές πρακτικές του εμβολίου που ανέπτυξε το ινστιτούτο Γκαμαλέγια, πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου, ο ΠΟΥ απάντησε: “Εξακολουθούμε να λαμβάνουμε πληροφορίες από την παρασκευάστρια”.

Η Ευρώπη παρέλαβε και χορήγησε σχεδόν 17 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τακτική έκθεση για που έδειξε ότι συνολικά 116 εκατ. δόσεις έχουν δοθεί ενώ η εκστρατεία ανοσοποίησης στην περιοχή ανεβάζει ταχυτήτα.

Συνολικά 134 εκατ. δόσεις έχουν αποσταλεί σε χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωσης (ΕΕ) και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), που αντιστοιχούν σε 35,9 δόσεις ανά 100 κατοίκους, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στην εβδομαδιαία έκθεση του ECDC, που δημοσιεύθηκε σήμερα και που καλύπτει την εβδομάδα που τελείωσε την περασμένη Κυριακή. https://covid19-vaccine-report.ecdc.europa.eu.

Ο διαδικτυακός πίνακας Vaccine Tracker που επικαιροποιείται πιο συχνά έδειξε σήμερα ότι 135 εκατ. δόσεις συνολικά έχουν αποσταλεί στην ΕΕ και τον ΕΟΧ, εκ των οποίων έχουν χορηγηθεί 117 εκατ. https://vaccinetracker.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/vaccine-tracker.html#distribution-tab.

Κατά μέσο όρο, το 23,3% των ενηλίκων στην ΕΕ και τον ΕΟΧ είχαν λάβει μια πρώτη δόση έως την περασμένη Κυριακή, ενώ το 8,4% έχει εμβολιαστεί πλήρως, το οποίο τυπικά σημαίνει ότι έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.

Αντίθετα, το 62% των Ισραηλινών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19, το 49% στη Βρετανία και το 40% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ιστότοπο Our World In Data https://ourworldindata.org/covid-vaccinations.

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα ότι μέσα σε 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά σχεδόν 315.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, αριθμός που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, τη στιγμή που τα νοσοκομεία στο Νέο Δελχί είναι αντιμέτωπα με τεράστιες ελλείψεις οξυγόνου.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που αποδίδεται κυρίως σε μια «διπλή μετάλλαξη» του SARS-CoV-2 και στη συνέχιση των μαζικών συγκεντρώσεων που ευνόησαν τις μολύνσεις, ρίχνει ξανά σκληρό φως στην κάκιστη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ινδικό σύστημα υγείας.

Το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 314.835 κρούσματα του SARS-CoV-2, ημερήσιο απολογισμό στον οποίο δεν είχε φθάσει μέχρι εδώ καμία άλλη χώρα του κόσμου. Το σύνολο των επίσημα καταγεγραμμένων μολύνσεων έφθασε τις 15,9 εκατ., τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό στον κόσμο πίσω από των ΗΠΑ.

Παράλληλα, καταγράφηκαν άλλοι 2.074 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, γεγονός που αύξησε τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας σε σχεδόν 185.000 νεκρούς. Πάντως, οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων παραμένουν κατά κεφαλήν χαμηλότεροι από αυτούς πολλών άλλων κρατών, με δεδομένο το μέγεθος του πληθυσμού της γιγαντιαίας ασιατικής χώρας (1,3 δισεκ.).

Ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, αναγνωρίζοντας ότι η χώρα του είναι αντιμέτωπη «για ακόμη μια φορά με μια μεγάλη μάχη», απαίτησε από τους συμπολίτες του να κάνουν περισσότερα για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Πολλά νοσοκομεία και κλινικές της πρωτεύουσας απευθύνουν απεγνωσμένες εκκλήσεις στην κυβέρνηση για οξυγόνο, ώστε να μείνουν στη ζωή οι εκατοντάδες διασωληνωμένοι ασθενείς. Σε δεκάδες, οι ελλείψεις είναι οξύτατες, τα αποθέματα που διαθέτουν δεν διαρκούν παρά για μερικές ώρες.

Σε πάνω από τα δύο τρίτα των νοσοκομείων της ινδικής πρωτεύουσας δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη διαθέσιμη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές στο Δελχί. Οι γιατροί έχουν φθάσει στο σημείο να συστήνουν στους ασθενείς να μείνουν στο σπίτι.

«Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη», τόνισε ο Δρ. Κιρίτ Γκάντβι, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της μεγαλούπολης Αχμενταμπάντ (δυτικά). «Οι ασθενείς δυσκολεύονται πολύ να βρουν κρεβάτι σε νοσοκομεία για την COVID-19. Υπάρχουν εξαιρετικά οξείες ελλείψεις οξυγόνου».

Πλάνα που μεταδόθηκαν από ινδικά τηλεοπτικά δίκτυα εικονίζουν ουρές ανθρώπων με άδειους κυλίνδρους οξυγόνου που περίμεναν να μπουν σε μια εταιρεία που διαθέτει ιατρικό οξυγόνο για να τους ξαναγεμίσουν ώστε να μείνουν στη ζωή άρρωστοι συγγενείς τους.

Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων είχε καταγραφεί στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο και είχε ανέλθει σε 297.430 μολύνσεις. Ωστόσο έκτοτε στη χώρα αυτή η κατάσταση έχει βελτιωθεί.

«Ποτέ δεν περιμέναμε ότι θα ερχόταν δεύτερο κύμα και θα μας χτύπαγε τόσο σκληρά», παραδέχθηκε ο Κίραν Μαζούμνταρ Σο, εκτελεστικός πρόεδρος της Biocon & Biocon Biologics, ιδιωτικής εταιρείας του τομέα της υγείας, στην εφημερίδα Economic Times.

«Ο εφησυχασμός οδήγησε σε απροσδόκητες ελλείψεις φαρμάκων, ιατρικών προμηθειών, νοσοκομειακών κλινών», πρόσθεσε.

Θα αρκέσουν τα εμβόλια;

Η Ινδία διεξάγει εδώ και καιρό εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης, όμως παραμένει συγκριτικά μικρό το ποσοστό του πληθυσμού της που έχει λάβει εμβόλια.

Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι θα είναι διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους πολίτες από 18 ετών και άνω μετά την 1η Μαΐου. Όμως ειδικοί υπογραμμίζουν πως η Ινδία είναι αδύνατο να διαθέτει επαρκείς ποσότητες δόσεων για τους 600 εκατομμύρια ανθρώπους που τυπικά θα δικαιούνται να εμβολιαστούν.

Ειδικοί σημειώνουν πως η Ινδία μείωσε το επίπεδο επαγρύπνησής της τον χειμώνα, όταν κατέγραφε ακόμα και κάτω από 10.000 κρούσματα την ημέρα, και ήρε περιορισμούς, επιτρέποντας να ξαναρχίσουν μεγάλες συγκεντρώσεις.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Ναρέντρα Μόντι επικρίνονται διότι το κυβερνών κόμμα οργάνωσε προεκλογικές συγκεντρώσεις με τεράστια πλήθη και επέτρεψε τις εκδηλώσεις για την ινδουιστική γιορτή Κουμπ Μελά, στις οποίες πήραν μέρος εκατομμύρια άνθρωποι.

Την περασμένη Πέμπτη, εν μέσω της σοβαρότερης υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα εδώ και μια γενιά, οι πολίτες στο ανατολικό ομόσπονδο κράτος της Δυτικής Βεγγάλης ψήφιζαν για να αναδείξουν τα μέλη της νέας τοπικής Βουλής. Στην προεκλογική εκστρατεία συμμετείχε ο ίδιος ο Μόντι.

Η Γερμανία σχεδιάζει να αγοράσει 30 εκατομμύρια δόσεις του Sputnik V, του ρωσικού εμβολίου κατά της COVID-19, το οποίο δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξωνίας Μίχαελ Κρέτσμερ από τη Μόσχα.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Γερμανία διαπραγματεύεται με την Ρωσία για μια συμφωνία αγοράς εκ των προτέρων δόσεων του Sputnik V.

“Τασσόμαστε σθεναρά υπέρ μιας ταχείας διαδικασίας έγκρισης ως τον Μάιο” του ρωσικού εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), σημείωσε σήμερα σε μήνυμά του στο Twitter ο Κρέτσμερ, ο οποίος είχε συνομιλίες στην ρωσική πρωτεύουσα με τον υπουργό Υγείας της Ρωσίας Μιχαήλ Μουράσκο.

Η Γερμανία θα ήθελε να αγοράσει 30 εκατομμύρια δόσεις του Sputnik V, 10 εκατομμύρια κάθε μήνα, μεταξύ του Ιουνίου και του Αυγούστου, διευκρίνισε ο Κρέτσμερ.

Ο Γερμανός αξιωματούχος πραγματοποιεί από χθες, Τετάρτη, πολυήμερη επίσκεψη στη Ρωσία, εν μέσω ενός τεταμένου πλαισίου ανάμεσα στη Μόσχα και το Βερολίνο, μετά την συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία ή τις ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου στο Κρεμλίνο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας.

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), που έχει χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του εν λόγω εμβολίου, είχε ανακοινώσει στις 8 Απριλίου ότι άρχισε διαπραγματεύσεις με το Βερολίνο “για ένα συμβόλαιο αγοράς εκ των προτέρων”.

Ο Σπαν είχε αιτιολογήσει την απόφαση του Βερολίνου να δράσει μόνο του στηρίζοντάς την στην άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαπραγματευτεί εξ ονόματος των 27 χωρών μελών της ΕΕ την αγορά του Sputnik V, σε αντίθεση με αυτό που έκανε για τα άλλα εμβόλια κατά της COVID-19.

H Ρωσία ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 8.996 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 2.704 στη Μόσχα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο από την αρχή της πανδημίας ανήλθε σε 4.736.121.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ότι 397 άνθρωποι κατέληξαν από covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 107.103.

Η Ρωσική Στατιστική Υπηρεσία, σε δική της ξεχωριστή καταμέτρηση, έχει ανακοινώσει περισσότερους από 225.000 θανάτους στο διάστημα από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021.

ECDC: Ξανά στο πράσινο ο δείκτης θετικότητας για την Ελλάδα

Η Ουγγαρία αναμένεται να ανοίξει εκ νέου τους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων και να μειώσει τις ώρες της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας από το Σάββατο, καθώς η εκστρατεία εμβολιασμού επιτρέπει ένα περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας, ανακοίνωσε σήμερα ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Γκέργκελι Γκούλιας είπε ότι ως την Παρασκευή 3,5 εκατομμύρια Ούγγροι θα έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, αριθμός ο οποίος μπορεί να αυξηθεί σε τέσσερα εκατομμύρια ή περίπου το 40% του πληθυσμού ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η Ουγγαρία έχει μέχρι στιγμής εμβολιάσει σχεδόν το 35% του πληθυσμού της με τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.

Ο Γκούλιας ανακοίνωσε επίσης ότι από τα στοιχεία προκύπτει πως μόνο το 1% των εμβολιασθέντων με μια δόση νόσησε στη συνέχεια και αναφορικά με εκείνους που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο το ποσοστό είναι ακόμη μικρότερο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εμβολιασμοί θα επιτρέψουν την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών κατά της πανδημίας, η οποία και θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η Ουγγαρία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εμβολιαστικής εκστρατείας της ΕΕ, ενώ το ποσοστό θανάτων από την covid-19 στη χώρα είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας έπληξε την Κεντρική Ευρώπη πολύ βαριά.

Τα νοσοκομεία της χώρας εξακολουθούν να δέχονται μεγάλες πιέσεις παρότι το τρίτο κύμα έχει ήδη κορυφωθεί και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται σταδιακά.

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός Ορμπάν, ο οποίος αντιμετωπίζει εκλογές το 2022, επιχειρεί να ανοίξει και πάλι την οικονομία το συντομότερο δυνατό προκειμένου να αποφύγει ένα ακόμη σοκ έπειτα από την ύφεση που έφτασε στο 5% τον περασμένο χρόνο.

Ο Γκούλιας είπε ότι η χώρα θα παραλάβει άλλο ένα εκατομμύριο δόσεις του κινεζικού εμβολίου της Sinopharm την ερχόμενη εβδομάδα και περαιτέρω προμήθειες του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και του εμβολίου της Pfizer.

Η Ουγγαρία ξεκίνησε να ανοίγει και πάλι την οικονομία της στις αρχές αυτού του μήνα με την επαναλειτουργία των καταστημάτων.

Ωστόσο, τα ξενοδοχεία επιτρέπεται να δέχονται μόνο ενοίκους σε επαγγελματικά ταξίδια και τα εστιατόρια λειτουργούν μόνο για παραδόσεις κατ’οίκον και για παραδόσεις φαγητών σε πακέτο.

Τα περισσότερα σχολεία λειτουργούν ακόμη με τηλεκπαίδευση.

Η Ουγγαρία με πληθυσμό περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους έχει μέχρι στιγμής καταγράψει 760.967 κρούσματα κορονοϊού και 26.001 θανάτους.

Περίπου 7.500 ασθενείς νοσηλεύονται, 876 από αυτούς σε αναπνευστήρα.

Οι αρχές του Ισημερινού ανήγγειλαν χθες Τετάρτη την προσεχή απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και άλλα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών, καθώς οι ασθενείς με την COVID-19 κατακλύζουν τα νοσοκομεία της χώρας των Άνδεων που πέρυσι βίωσε ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα της πανδημίας.

Στις 16 από τις 24 επαρχίες της χώρας μόνο τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που παράγουν ή πωλούν τρόφιμα και άλλοι εργαζόμενοι που θεωρείται απόλυτα απαραίτητο να πηγαίνουν στη δουλειά τους τα Σαββατοκύριακα και τα βράδια, ορίζει διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Λενίν Μορένο.

Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή αύριο Παρασκευή και θα ισχύουν για 28 ημέρες.

Οι περιορισμοί αυτοί ανακοινώθηκαν ενώ στα νοσοκομεία υπάρχουν πλέον λίστες αναμονής για ένα κρεβάτι και στήνονται σκηνές σε εξωτερικούς χώρους καθώς οι γιατροί προετοιμάζονται για έξαρση των μολύνσεων, όπως και σε μεγάλο μέρος της υπόλοιπης περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής, όπου οι εκστρατείες εμβολιασμού προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό.

Το τρέχον διάστημα ο Ισημερινός, που έχει καταγράψει μέχρι εδώ 17.804 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 362.000 και πλέον μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 (48/1.689 σε 24 ώρες), εμβολιάζει ηλικιωμένους, αστυνομικούς, στρατιωτικούς και εκπαιδευτικούς. Ο απερχόμενος πρόεδρος Μορένο υπόσχεται πως η εκστρατεία ανοσοποίησης θα επιταχυνθεί.

Τα Σαββατοκύριακα, σύμφωνα με το διάταγμα του αρχηγού του κράτους, τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα και οι κινηματογραφικές αίθουσες θα επιτρέπεται να λειτουργούν, στο 30% της χωρητικότητάς τους το μέγιστο.

Στην οικονομική πρωτεύουσα του Ισημερινού, τη Γουαγιακίλ, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 το σύστημα υγείας κατέρρευσε, οι αρχές άφηναν πτώματα κατοίκων στους δρόμους και τα νεκροταφεία αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν.

Ως τις αρχές της εβδομάδας είχαν χορηγηθεί στον Ισημερινό 577.711 δόσεις εμβολίων, με τις 175.840 να είναι οι δεύτερες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

ο υπουργείο Εργασίας της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε ότι οι αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο να επαναμολύνθηκαν με covid-19 οι ένοικοι ενός κοιτώνα όπου διαμένουν μετανάστες εργάτες, αφού εντοπίστηκαν καμία δωδεκαριά κρούσματα.

Εκατοντάδες εργάτες που διαμένουν στον κοιτώνα αυτό θα μεταφερθούν σε κρατικές εγκαταστάσεις καραντίνας, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αρχές διενήρηγσαν τεστ κορονοϊού σε όλους όσοι διαμένουν στο Westlite Woodlands Dormitory, αφού ένας 35χρονος εργάτης βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό στις 20 Απριλίου στη διάρκεια έλεγχου ρουτίνας.

Ο εργάτης αυτός είχε λάβει τη δεύτερη δόση εμβολίου κατά της covid-19 στις 13 Απριλίου. Ο συγκάτοικός του επίσης βρέθηκε θετικός.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 10 εργάτες που είχαν αναρρώσει από covid-19 βρέθηκαν ξανά θετικοί στον κορονοϊό.

“Τα κρούσματα αυτά τέθηκαν αμέσως στην απομόνωση, ενώ το Εθνικό Κέντρο Μολυσματικών Ασθενειών (NCID) εξετάζει το ενδεχόμενο επαναμόλυνσής τους”, επεσήμανε το υπουργείο σε σημερινή του ανακοίνωση.

Οι περισσότεροι από 1.100 ένοικοι του κοιτώνα όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα θα σταλούν σε κρατικές εγκαταστάσεις καραντίνας για 14 ημέρες, μετέδωσε το Channel NewsAsia, επικαλούμενο επιστολή του διαχειριστή του κοιτώνα.

Η τελευταία φορά που στη Σιγκαπούρη αναφέρθηκαν περισσότερα από δέκα κρούσματα κορονοϊού σε ένα 24ωρο μεταξύ εργατών που διαμένουν σε κοιτώνες ήταν τον Σεπτέμβριο, ενώ τους τελευταίους μήνες στην πόλη αναφέρονται ελάχιστα κρούσματα covid-19.

Το υπουργείο Υγείας της πόλης είχε επισημάνει στο παρελθόν ότι τα εμβόλια εμποδίζουν την εμφάνιση συμπτωμάτων σε όσους μολύνονται από κορονοϊό, όμως είχε προσθέσει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για το αν εμποδίζουν την μόλυνση.

Η πλειονότητα των περισσότερων από 60.000 κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στη Σιγκαπούρη αφορούσε ενοίκους κοιτώνων μεταναστών εργατών, όπου ζουν στιβαγμένοι κυρίως χαμηλόμισθοι εργάτες από τη νότια Ασία.

Οι εργάτες των κοιτώνων εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό χωρισμένοι από τον υπόλοιπο πληθυσμό της Σιγκαπούρης και συνήθως τους επιτρέπεται να βγαίνουν από τους κοιτώνες μόνο για να εργαστούν.

Ηκυβέρνηση της Ιαπωνίας αναμένεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρίτη φορά στο Τόκιο και τρεις δυτικές περιφέρειες που μπορεί να κρατήσει για περίπου δύο εβδομάδες, σύμφωνα με αναφορές σε μέσα ενημέρωσης, γεγονός που αποτυπώνει τις προσπάθειες της χώρας να αντιμετωπίσει την αύξηση στα νέα κρούσματα COVID-19.

Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απόφαση, που αναμένεται να ληφθεί ίσως και την Παρασκευή, μπορεί να οδηγήσει την Ιαπωνία και πάλι σε ύφεση εάν οι εταιρίες λιανικής πώλησης αναγκαστούν να κλείσουν κατά τις αργίες της Χρυσής Εβδομάδας, που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα και διαρκούν έως τις αρχές Μαΐου.

Μια νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δημιουργήσει επίσης αμφιβολίες για το κατά πόσο το Τόκιο θα μπορεί να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Ιούλιο, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Γιοσιχίντε Σούγκα ότι θα προχωρήσουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

«Ο κίνδυνος διπλής ύφεσης είναι σαφές υψηλός», δήλωσε ο Χιρόσι Σιραΐσι, οικονομολόγος στην BNP Paribas Securities. «Ο αντίκτυπος από την επιβολή περιορισμών μόνο στο Τόκιο και την Οζάκα θα είναι αρκετά μεγάλος».

Με χιλιάδες νέα κρούσματα να οφείλονται στα ιδιαίτερα μολυσματικά παραλλαγμένα στελέχη του ιού, ο Σούγκα δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει αυτή την εβδομάδα εάν θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για μεγάλα τμήματα της χώρας.

Εάν το μέτρο υιοθετηθεί και στις τέσσερις περιοχές που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα, τα έκτακτα μέτρα θα καλύψουν σχεδόν το ένα τέταρτο του ιαπωνικού πληθυσμού των 126 εκατ. κατοίκων και περίπου το 30% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή περιορισμών στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τις 25 Απριλίου έως τις 11 Μαΐου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι υπάρχει η πιθανότητα οι περιορισμοί να είναι αυστηρότεροι από αυτούς που επιβλήθηκαν τελευταία φορά τον Ιανουάριο, όπως οι συστάσεις προς πολυκαταστήματα και άλλες μεγάλες εταιρίες λιανικής πώλησης να κλείσουν.

«Χρειάζεται να λάβουμε ισχυρότερα και πιο στοχευμένα μέτρα από πριν, συμπεριλαμβανομένων των αιτημάτων (προς καταστήματα) να κλείσουν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικάς Γιασουτόσι Νισιμούρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

ΚΑΚΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ

«Δεν είναι καλή η χρονική συγκυρία», καθώς θα πλήξει τις δαπάνες σε υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της εαρινής περιόδου αναψυχής», δήλωσε ο Τακούμι Τσουνόντα, οικονομολόγος στο Shinkin Central Bank Research Institute.

Ο Τσουνόντα αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου σε αύξηση κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση, στο ήμισυ της προηγούμενης εκτίμησής του.

Η ιαπωνική οικονομία εξήλθε από τη σοβαρή περυσινή βουτιά χάρη στις ισχυρές εξαγωγές.

Ωστόσο αναλυτές αναμένουν ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο λόγω του πλήγματος στην κατανάλωση από το δεύτερο πακέτο έκτακτων περιορισμών που επιβλήθηκαν τον Ιανουάριο και υποστηρίζουν ότι είναι δυνατή μια δεύτερη διαδοχική συρρίκνωση στο Β’ τρίμηνο το οποίο θα συνιστά ύφεση.

Ενώ οι νέοι περιορισμοί στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν αναμένεται να πυροδοτήσουν περαιτέρω νομισματική χαλάρωση, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις τριμηνιαίες προβλέψεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας για την ανάπτυξη, που δημοσιεύονται την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αναλυτές.

«Δεδομένων των προοπτικών για ισχυρή παγκόσμια ζήτηση, η Τράπεζα της Ιαπωνίας πιθανόν δεν θα κάνει μεγάλες αλλαγές στην πρόβλεψή της για μέτρια ανάκαμψη», δήλωσε ο Ιζούρου Κάτο, επικεφαλής οικονομολόγος στην Totan Research. «Ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί μια συρρίκνωση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, άρα η Τράπεζα της Ιαπωνίας πιθανόν θα εκδώσει αρκετές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους στην εγχώρια ζήτηση», δήλωσε.

Σε μία ακόμα ένδειξη του αντίκτυπου που έχει η πανδημία, φορέας της αυτοκινητοβιομηχανίας ανακοίνωσε ότι φέτος θα ματαιωθεί το Tokyo Motor Show.

Το Τόκιο ανακοίνωσε 861 νέα κρούσματα σήμερα, τα περισσότερα από τις 29 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος της πανδημίας και της προηγούμενης κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Η περιφέρεια της Οζάκα ανακοίνωσε 1.242 ημερήσια κρούσματα, κοντά στο υψηλό ρεκόρ που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα.

ΕΡΕΥΝΑ: Ελάχιστα τα περιστατικά λοίμωξης μετά από διπλό εμβολιασμό

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα