Κορονοϊός: Εκτιμήσεις για 40.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική και έως και 70.000 στη Θεσσαλονίκη
Στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης τα ενεργά κρούσματα ενδεχομένως να κυμαίνονται από 60.000 έως 70.000 με βάση τα πρόσφατα rapid τεστ και σε αναγωγή με τον πληθυσμό.
Την εκτίμηση ότι αυτή τη στιγμή ενδέχεται να κυκλοφορούν έως και 40.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική, έκανε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, αριθμός που προκύπτει από την ανάλυση του ιικού φορτίου στα λύματα της Ψυττάλειας. Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι χειρότερη, αφού σύμφωνα με τον καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Δημοσθένη Σαρρηγιάννη, τα ενεργά κρούσματα στην πόλη κυμαίνονται από 60.000-70.000.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN, ο κ. Θωμαϊδης εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθείται στα εργαστήρια του ΕΚΠΑ, ώστε να εξάγουν τα συμπεράσματα που χρειάζονται για τα ποσοστά του ιικού φορτίου που εντοπίζονται στα λύματα. Όπως είπε, ενώ το εργαστήριο εξετάζει καθημερινά τα λύματα της προηγούμενης ημέρας, εντούτοις μπορεί να σχηματίσει εικόνα για το πώς θα κινηθεί η διασπορά του ιού μερικές ημέρες πριν από την αποτύπωση που κάνει ο ΕΟΔΥ με τα τεστ στο πεδίο.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ίδιο, τα δείγματα της 28ης Οκτωβρίου που εξετάστηκαν στις 29 Οκτωβρίου δείχνουν μία μέση τιμή στα 33.000 κρούσματα, με ένα εύρος από 28.000 – 40.000 ενεργά κρούσματα.
Ο λόγος για την μεγάλη απόκλιση στην εκτίμηση, οφείλεται εν μέρει στο γεγονός πως ένας ασυμπτωματικός φορέας εναποθέτει πολύ διαφορετικό ιικό φορτίο από έναν βαριά άρρωστο, ανέφερε ο καθηγητής.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο πρώτο κύμα, το μέγιστο του ιικού φορτίου στα λύματα είχε διαπιστωθεί στις 28 με 29 Μαρτίου, που αντιστοιχούσε σε 20.000 ενεργά κρούσματα και επιπολασμό γύρω στο 0,5% στην Αττική.
Σαρρηγιάννης: Έως και 70.000 τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη
Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε πως στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης τα ενεργά κρούσματα ενδεχομένως να κυμαίνονται από 60.000 έως 70.000 με βάση τα πρόσφατα rapid τεστ και σε αναγωγή με τον πληθυσμό.
Όπως είπε ο ίδιος μιλώντας επίσης στο OPEN, διαφαινόταν πως θα φτάσει αυτή η μέρα, καθώς «ήταν κάτι προβλέψιμο», τονίζοντας παράλληλα ότι «είναι σημαντικό να παρθούν πιο σκληρά μέτρα και να τα εφαρμόσουμε».
Κατά τον ίδιο, η μεγαλύτερη ανοιχτή πληγή είναι το θέμα «των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς» που αποτελούν «πηγή σημαντικής μετάδοσης. Πρέπει να μειώσουμε το ιικό φορτίο στα λεωφορεία» επεσήμανε ο καθηγητής.
Η διασπορά από τους μαθητές είναι μικρή καθώς «το ποσοστό μετάδοσης στα σχολεία είναι 5%. Πρέπει όμως να μειωθεί και το ιικό φορτίο στις τάξεις» πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μπορεί να μαζευτεί η κατάσταση».
Πηγή: CNN