Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Μια ραγδαία αύξηση στα κρούσματα του κορονοϊού από νέες παραλλαγές σε τμήματα της Νοτιοανατολικής Ασίας, τα οποία είχαν πληγεί λιγότερο από την πανδημία, οδήγησε στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων και σε προσπάθειες να επιταχυνθούν τα προγράμματα εμβολιασμών σε όλη την περιοχή.
Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων του κορονοϊού στη Μαλαισία ξεπέρασε εκείνον της Ινδίας σε κατά κεφαλήν επίπεδο, ενώ τα συνολικά κρούσματα στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, την Καμπότζη, το Λάος και το Ανατολικό Τιμόρ έχουν υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα.
Η Ταϊλάνδη, η οποία ήταν η δεύτερη χώρα που κατέγραψε κρούσματα μετά την Κίνα, είχε κερδίσει επαίνους για την επιτυχία της στον περιορισμό των κρουσμάτων κατά το πρώτο στάδιο της πανδημίας, αλλά ο αριθμός των νεκρών από COVID-19 δεκαπλασιάστηκε μέσα σε ένα δίμηνο, παρότι ανέρχεται σε λίγο περισσότερους από 1.000, αριθμός που εξακολουθεί να θεωρείται χαμηλός για τα παγκόσμια δεδομένα.
Επιπλέον, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι βιετναμέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν μέσα στο σαββατοκύριακο ότι εντοπίστηκε ένας “πολύ επικίνδυνος” συνδυασμός της ινδικής και της βρετανικής παραλλαγής, που μεταδίδεται εύκολα μέσω του αέρα.
“Τα ποσοστά μόλυνσης από COVID-19 είναι πολύ ανησυχητικά σε χώρες ανά την Νοτιοανατολική Ασία”, δήλωσε στο Reuters ο Αλεξάντερ Ματέου, ο διευθυντής για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.
“Οι πιο επικίνδυνες και φονικές παραλλαγές υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για πολύ ταχύτερο μοίρασμα και παρασκευή εμβολίων παγκοσμίως για τον περιορισμό αυτής της πανδημίας και για την αποφυγή μαζικών θανάτων”, είπε.
Απόντων των εμβολίων, η προτεραιότητα είναι ο περιορισμός.
Το Βιετνάμ διαχειρίστηκε καλά τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας και η χώρα αυτή των 98 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει λιγότερους από 50 θανάτους, αλλά σήμερα επιβλήθηκαν νέα περιοριστικά μέτρα στην Πόλη Χο Τσι Μιν.
Στο βόρειο τμήμα της χώρας τα εργοστάσια που προμηθεύουν τις παγκόσμιες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Apple και η Samsung, λειτουργούν με μειωμένη παραγωγικότητα εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας.
Ο μεγαλύτερος αγροβιομηχανικός όμιλος της Ταϊλάνδης, Charoen Pokphand Foods Pcl, έκλεισε ένα εργοστάσιο πουλερικών για πέντε ημέρες όταν κάποιοι εργάτες του βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό.
Χιλιάδες άλλα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε εργοστάσια, εργοτάξια και φυλακές.
Καθώς η Μαλαισία διέταξε “καθολικό λοκντάουν” από αύριο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κάποια εργοστάσια μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με μειωμένη παραγωγικότητα.
ΑΡΓΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ
Η Μαλαισία έχει επιχειρήσει να επιταχύνει την εμβολιαστική της εκστρατεία, αλλά λιγότερο από το 6% των πολιτών έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση–δηλαδή σχεδόν το μισό ποσοστό από ό,τι στην Ινδία.
Κάποιες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν δώσει λιγότερη έμφαση στις προμήθειες των εμβολίων σε σχέση με δυτικές χώρες ή απλώς δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν και τώρα έχουν περιορισμένη πρόσβαση.
“Με ένα μικρότερο ποσοστό του πληθυσμού να είναι προστατευμένο από τον εμβολιασμό, η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού παραμένει ευάλωτη”, λέει ο κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, ο Τέο Γικ Γινγκ.
“Τα συστήματα υγείας σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας είτε κινδυνεύουν ή είναι ήδη υπερφορτωμένα”, τονίζει.
Μόνο η πλούσια νησιωτική χώρα, η Σιγκαπούρη, έχει ποσοστά εμβολιασμού συγκρίσιμα με εκείνα των δυτικών χωρών με πάνω από το 36% να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, αλλά η εμφάνιση κρουσμάτων από νέες παραλλαγές προκάλεσε την λήψη νέων περιοριστικών μέτρων αυτό τον μήνα.
Αξιωματούχοι υγείας παρακολουθούν προσεκτικά τυχόν αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, τις δύο πολυπληθέστερες χώρες της περιοχής, οι οποίες επλήγησαν αμφότερες σκληρά από την πανδημία τον περασμένο χρόνο.
Οι Φιλιππίνες κατέγραψαν την Παρασκευή τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων του τελευταίου μήνα.
Ο μέσος όρος επταημέρου των νέων κρουσμάτων στην Ινδονησία έφθασε την Κυριακή στο ανώτατο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών και πλέον.
Μια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων επίσης αναφέρθηκε κοντά στο ινδικό σύνορο της Μιανμάρ προκαλώντας ανησυχίες για το σύστημα υγείας το οποίο έχει καταρρεύσει μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.
Θετικοί στον κορονοϊό και συγκεκριμένα στην ινδική μετάλλαξη έχουν βρεθεί σχεδόν οι μισοί από τους φιλοξενούμενους κέντρου φροντίδας ηλικιωμένων στην πόλη Νιβέλ, στη Βαλλονία, ενώ μέλη του προσωπικού έχουν νοσήσει από την βρετανική παραλλαγή, αναφέρει η rtbf, η γαλλόφωνη βελγική ραδιοτηλεόραση, κάνοντας λόγο για “ανησυχητική κατάσταση, η οποία όμως παραμένει υπό έλεγχο”.
Ωστόσο θετικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι το 98% των ηλικιωμένων έχει εμβολιαστεί, όπως εξηγεί η Πρόεδρος του δημόσιου κέντρου κοινωνικής δράσης της Νιβέλ, η Κολέτ Ντελμότ, η οποία υπογραμμίζει ότι “τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια: πονοκέφαλοι ή πεπτικά συμπτώματα. Τα πάνε καλά”.
Παράλληλα, τόνισε ότι “είναι αλήθεια ότι ο εμβολιασμός λειτουργεί. Αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να γνωρίζει κανείς”, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση.
Πιθανόν κάποια χαλάρωση από την πλευρά των οικογενειών, που επισκέφθηκαν τους συγγενείς τους, να συνέβαλε στην έξαρση, αναφέρεται.
Το κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων προχώρησε στην απαγόρευση πραγματοποίησης οποιασδήποτε κοινής δραστηριότητας, καθώς και των επισκέψεων, ενώ τα γεύματα σερβίρονται στα δωμάτια.
Την ερχόμενη Πέμπτη θα επανεξεταστεί η κατάσταση.
Ποιοι και πότε πρέπει να κάνουν πνευμονολογικό έλεγχο μετά τη νόσηση από covid-19
Στην κανονική λειτουργία τους επανέρχονται από αύριο, Τρίτη 1 Ιουνίου, τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα εστιατόρια στην Αίγυπτο, που τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είχε σκληρύνει τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή επέκτασης της πανδημίας του κορονοϊού.
Έτσι, ενώ συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς το πρόγραμμα εμβολιασμού των κατοίκων στη χώρα, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει στα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα να παραμένουν από αύριο, Τρίτη, ανοικτά όλη την ημέρα, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ και μέχρι τα μεσάνυκτα την Πέμπτη και την Παρασκευή (που για την Αίγυπτο είναι το αντίστοιχο του Σαββατοκύριακου).
Παράλληλα και τα εστιατόρια θα μπορούν να ξαναδέχονται τους πελάτες τους μέχρι αργά τη νύχτα, στη 1 μετά τα μεσάνυκτα.
Για διάστημα τριών εβδομάδων όλες αυτές οι επιχειρήσεις ήταν υποχρεωμένες να κλείνουν τις πόρτες τους στις 9 το βράδυ, διάταξη που καταργείται από αύριο που θεωρείται (ημερολογιακά) η πρώτη ημέρα του καλοκαιριού.
Τις αποφάσεις αυτές ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι, ο οποίος πάντως ξεκαθάρισε ότι συνεχίζουν να απαγορεύονται κάθε είδους συνεστιάσεις γάμων και άλλων παρεμφερών εκδηλώσεων, καθώς και η χρήση ναργιλέ στα καφενεία και τα εστιατόρια.
Στους παραβάτες του ωραρίου και των άλλων διατάξεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μέτρα προφύλαξης με αυστηρή χρήση μάσκας, θα επιβάλλονται κλείσιμο των καταστημάτων και πρόστιμα.
Οι αρχές ενημερώνουν ότι ήδη έχουν εμβολιαστεί στη χώρα πάνω από 2 εκατομμύρια κάτοικοι. Μέχρι σήμερα, 261.666 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, ενώ από τις επιπλοκές του έχουν καταλήξει 15.047 άτομα.
Τέλος τα όρια ηλικίας και τα κριτήρια για την κατάσταση της υγείας: όλος ο ενήλικος πληθυσμός της Γαλλίας μπορεί από σήμερα να εγγραφεί για να εμβολιαστεί κατά της covid-19, ένα “στάδιο -κλειδί” για την αποφυγή ενός νέου κύματος της πανδημίας στη χώρα, την ώρα που οι περιορισμοί αίρονται σταδιακά.
“Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα δούμε πολύ κόσμο να εμβολιάζεται”, εκτίμησε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό LCI ο Αλέν Φισέρ επικεφαλής της εμβολιαστικής εκστρατείας στη Γαλλία, σχολιάζοντας ότι η διεύρυνση της εκστρατείας ανοσοποίησης αποτελεί “στάδιο- κλειδί” για την προστασία του πληθυσμού και για “την επιστροφή σε μια ολοένα και πιο κανονική ζωή”.
25.431.357 άνθρωποι στη Γαλλία έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19, δηλαδή το 38% του συνολικού πληθυσμού και το 48,4% των ενηλίκων, από τους οποίους τα 10.777.150 έχουν λάβει και τις δύο δόσεις. Στις 15 Ιουνίου “υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είμαστε πάνω” από τον στόχο των 30 εκατομμυρίων πρώτων δόσεων, σημείωσε ο Φισέρ.
“Με 28 εκατομμύρια ενηλίκους που δικαιούνται να εμβολιαστούν και δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη” και “με 500.000 διαθέσιμα ραντεβού καθημερινά κατά μέσο όρο”, η πλατφόρμα εγγραφής Doctolib προειδοποίησε όμως ότι δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε όλα τα αιτήματα “λόγω του ακόμη περιορισμένου αριθμού δόσεων εμβολίων, κυρίως της Pfizer και της Moderna”.
Νέα επιτάχυνση στις παραδόσεις εμβολίων αναμένεται τον Ιούνιο, με 76,7 εκατομμύρια δόσεις, μετά τις σχεδόν 44,5 εκατομμύρια τον Μάιο.
Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αρμόδιος για την Ευρώπη προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η επιδημία του κορονοϊου δεν θα τελειώσει αν δεν εμβολιαστεί πρώτα τουλάχιστον το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού. Κατήγγειλε μάλιστα “τους ακόμη πολύ αργούς ρυθμούς εμβολιασμού”, ακόμη και στην Ευρώπη.
Φόβος νέων παραλλαγμένων στελεχών
Σε όλη την Ευρώπη η ολοένα και αυξανόμενη μεταδοτικότητα των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού προκαλεί ανησυχία.
Στη Βρετανία η εκστρατεία ανοσοποίησης είναι πολύ πιο προχωρημένη σε σχέση με τη Γαλλία. Σχεδόν 35 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου και περισσότερα από 16 εκατομμύρια και τις δύο. Η επιτυχία αυτή σε συνδυασμό με πολλούς μήνες lockdown μείωσαν στη χώρα τον αριθμό των νέων μολύνσεων και θανάτων λόγω covid-19.
Στη Γερμανία, έπειτα από μια δύσκολη αρχή, η εκστρατεία εμβολιασμού επιταχύνεται. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το 41% των ενηλίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και σχεδόν το 16% και τις δύο.
Στη Γαλλία “χωρίς μαζικό εμβολιασμό, η επιδημία ενδέχεται να αναζωπυρωθεί” διότι “η άφιξη νέων παραλλαγμένων στελεχών, πιο μεταδοτικών” αυξάνει το ποσοστό του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί, προειδοποίησε μιλώντας στην εφημερίδα Journal du Dimanche ο επιδημιολόγος του ινστιτούτου Παστέρ Αρνό Φοντανέ.
Μια δικαιολογημένη επιφυλακτικότητα, σύμφωνα με τον Φισέρ, ο οποίος παρατηρεί ότι “οι καμπύλες βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση”, όμως τονίζει ότι η Γαλλία “δεν είναι εντελώς προστατευμένη” από μια νέα αναζωπύρωση της covid-19.
Οι υγειονομικοί δείκτες εξακολούθησαν να βελτιώνονται χθες Κυριακή στη Γαλλία, με 8.541 νέα κρούσματα και τον αριθμό των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Ιανουαρίου (2.993)
“Αν η μείωση συνεχιστεί ως τις 9 Ιουνίου, επόμενο στάδιο της άρσης των περιορισμών, θα περάσουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι”, εκτίμησε ο Φοντανέ. Για αυτό “οι επόμενες 15 ημέρες είναι κρίσιμες”, προειδοποίησε ο ίδιος καλώντας τους Γάλλους να μην ξεχνούν τους υγειονομικούς κανόνες.
https://www.youtube.com/watch?v=-ccnqR2UTTc
Η Νότια Κορέα ανέφερε σήμερα την πρώτη περίπτωση της σπάνιας θρόμβωσης που συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid.
Πρόκειται για έναν άνδρα στα 30 του, ο οποίος εμβολιάστηκε στις 27 Απριλίου καθώς εργάζεται σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της διευθύντριας της Κορεατικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (KDCA) Τζέονγκ Έουν-κιέονγκ.
Ο άνδρας αυτός ένιωσε έναν πονοκέφαλο στις 9 Μαΐου και αναζήτησε ιατρική φροντίδα προτού εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 12 Μαΐου καθώς ο πονοκέφαλος συνεχιζόταν και πάθαινε και μυϊκές κράμπες, σημείωσε η Τζέονγκ.
“Η κατάστασή του έχει βελτιωθεί έκτοτε και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα παρότι εξακολουθεί να χρειάζεται παρακολούθηση”, πρόσθεσε η ίδια.
Η Τζέονγκ εξήγησε ότι τα συμπτώματα είναι ιάσιμα αν εντοπιστούν εγκαίρως και θεραπευτούν με τον σωστό τρόπο.
Περίπου 3,27 εκατομμύρια άνθρωποι στη Νότια Κορέα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με τη μια δόση του εμβολίου της AstraZeneca μέχρι στιγμής.
Οι αναφορές που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο αφορούν εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων, κυρίως την αποκαλούμενη θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), που παρατηρείται σε συνδυασμό με χαμηλά αιμοπετάλια, δηλαδή θρομβοπενία.
Οι ιατρικές ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη έχουν ανακοινώσει ότι φαίνεται να υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο της AstraZeneca καθώς και σε εκείνο της Johnson & Johnson, αλλά ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.
Η AstraZeneca έχει ανακοινώσει ότι εργάζεται για την κατανόηση των μεμονωμένων περιπτώσεων και των “πιθανών μηχανισμών που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτά τα υπερβολικά σπάνια περιστατικά”, ενώ η J&J υποστήριξε ότι δεν έχει εντοπιστεί κάποια σαφής αιτιακή σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και στους θρόμβους.
Η Νότια Κορέα περιόρισε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε ανθρώπους άνω των 30 ετών μετά τις αναφορές για δημιουργία θρόμβων.
Η KDCA ανέφερε 430 νέα κρούσματα κορονοϊού χθες με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 140.340 και των θανάτων σε 1.959.
Mε 45.000 κατοίκους η Σεράνα είναι μια όαση υγείας στη Βραζιλία, τη χώρα που έχει καταγράψει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό νεκρών λόγω covid-19 παγκοσμίως (περισσότερους από 461.000), και μέχρι στιγμής προχωρά με βραδείς ρυθμούς την εκστρατεία ανοσοποίησης λόγω έλλειψης εμβολίων.
Το ινστιτούτο Butantan, το οποίο παράγει στη Βραζιλία το εμβόλιο Coronavac της κινεζικής Sinovac Biotech, μελέτησε την κατάσταση στη Σεράνα.
Όταν ξεκινούσε η εκστρατεία εμβολιασμού στην πόλη παρατηρούνταν αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, όμως η εξάπλωση του ιού περιορίστηκε μόλις εμβολιάστηκε το 75% των κατοίκων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Οι ερευνητές χώρισαν την πόλη σε τέσσερις περιοχές για να κατανοήσουν ποιο είναι το όριο μετά το οποίο περιορίζεται η εξάπλωση της covid-19 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επιδημία τέθηκε υπό έλεγχο αφού οι κάτοικοι τριών περιοχών έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Ο αριθμός των συμπτωματικών ασθενών μειώθηκε κατά 80% και των νοσηλειών κατά 86%. Οι θάνατοι λόγω covid-19 μειώθηκαν κατά 95%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Butantan.
Οι πόλεις που βρίσκονται γύρω από τη Σερένα εξακολουθούν να παρατηρούν άνοδο των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Αντίστοιχο πείραμα διεξάγεται σε μια άλλη πόλη της πολιτείας Σάο Πάολο, της πιο πλούσιας της Βραζιλίας. Η Μποτουκάτου σκοπεύει να εμβολιάσει τους περισσότερους από τους 148.000 κατοίκους της με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.079 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν 7 ασθενείς με την COVID-19.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο κράτος της Καραϊβικής ανέρχεται σε 950 νεκρούς επί συνόλου 141.166 μολύνσεων μέχρι εδώ.
Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας, ο Φρανσίσκο Ντουράν, έκρινε πως το ότι οι αριθμοί έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα οφείλεται “στη μη συμμόρφωση” στα μέτρα και “πιθανόν στην παρουσία νέων στελεχών” του νέου κορονοϊού, στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Διευκρίνισε ότι τα 1.047 από τα κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα.
Η πρωτεύουσα Αβάνα παραμένει το επίκεντρο της επιδημίας. Κατέγραψε λιγότερες μολύνσεις σε 24 ώρες από ότι τις προηγούμενες ημέρες, πιο συγκεκριμένα 434, ενώ ο δείκτης επίπτωσης υποχώρησε στα 401,6 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Συνεχίζει πάντως να είναι ο υψηλότερος στη χώρα.
Για να θέσει υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα της πανδημίας το οποίο πλήττει τη χώρα από τον Ιανουάριο, το υπουργείο Υγείας της Κούβας άρχισε τη 12η Μαΐου μαζική ανοσοποίηση με τα δύο πιο προχωρημένα υποψήφια εμβόλια που αναπτύχθηκαν εγχωρίως, τα Soberana 2 και Abdala, τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών 3ης φάσης των οποίων μένει να δημοσιοποιηθούν. Η εκστρατεία επεκτάθηκε πέρα από την πρωτεύουσα, στις επαρχίες Πινάρ δελ Ρίο και Ματάνσας (δυτικά), στην επαρχία Σαντιάγο ντε Κούμπα (ανατολικά) και στην Ίσλα δε Χουβεντούδ. Έχουν εμβολιαστεί πάνω από 800.000 άνθρωποι.
Καθώς καταγγελίες για απάτη αναφορικά με αρκετούς παρόχους υπηρεσιών διάγνωσης της COVID-19 δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και ο Σπαν δήλωσε το Σάββατο ότι θα υπάρξουν πιο αυστηροί έλεγχοι, άρχισε μία συζήτηση για το πώς θα ελέγχονται τα διαγνωστικά κέντρα και ποιός θα είναι αρμόδιος για τον έλεγχο τους.
«Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι απάτες τιμωρούνται αυστηρά», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD. «Πρέπει επίσης να δοθεί από το κράτος το μήνυμα ότι τέτοιοι έλεγχοι θα γίνουν και θα ακολουθήσουν οι αρμόζουσες νομικές συνέπειες».
Η Γερμανία προσφέρει στους πολίτες της τουλάχιστον ένα δωρεάν διαγνωστικό τεστ την εβδομάδα, ενώ αρκετά ομοσπονδιακά κρατίδια διαθέτουν στους πολίτες ένα δωρεάν διαγνωστικό τεστ την ημέρα. Το κράτος πληρώνει 18 ευρώ ανά τεστ. Ως αποτέλεσμα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα λειτουργούν μαζικά κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
Μερικά διαγνωστικά κέντρα χρεώνουν για περισσότερα διαγνωστικά τεστ από αυτά που κάνουν στην πραγματικότητα, όπως ανέφεραν την προηγούμενη εβδομάδα η ημερήσια εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» και το ARD.
Η ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ δήλωσε ότι οι αναφορές για απάτη προκαλούν μεγαλύτερη απώλεια εμπιστοσύνης. «Χρειαζόμαστε γενικά πάλι μία πολύ καλύτερη διαχείριση για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη στην πολιτική, στη δημοκρατία», πρόσθεσε η ίδια.