Κορoνοϊός: Η Επιτροπή ολοκληρώνει το χαρτοφυλάκιο εμβολίων μετά από συνομιλίες με έκτο παρασκευαστή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε σήμερα τις διερευνητικές συνομιλίες με την BioNTech-Pfizer για την αγορά πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19.

Parallaxi
κορoνοϊός-η-επιτροπή-ολοκληρώνει-το-χα-640541
Parallaxi
εικόνα unsplash

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε σήμερα τις διερευνητικές συνομιλίες με την BioNTech-Pfizer για την αγορά πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19. Η BioNTech-Pfizer είναι η έκτη εταιρεία με την οποία η Επιτροπή ολοκλήρωσε συνομιλίες, μετά τη Sanofi-GSK στις 31 Ιουλίου, την Johnson & Johnson στις 13 Αυγούστου, την CureVac στις 18 Αυγούστου και τη Moderna στις 24 Αυγούστου. Η πρώτη σύμβαση, η οποία υπογράφηκε με την AstraZeneca, τέθηκε σε ισχύ στις 27 Αυγούστου.

Η σχεδιαζόμενη σύμβαση με την BioNTech-Pfizer θα παράσχει τη δυνατότητα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν το εμβόλιο, καθώς και να το δωρίσουν σε χώρες χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος ή να το ανακατευθύνουν σε ευρωπαϊκές χώρες. Μ’ αυτό τον τρόπο, η Επιτροπή θα διαθέτει ένα συμβατικό πλαίσιο για την αρχική αγορά 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και τη δυνατότητα αγοράς έως 100 επιπλέον εκατομμυρίων δόσεων, μόλις ένα εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της COVID-19.

Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ολοκληρώσαμε τις συνομιλίες με την BioNTechPfizer για την αρχική αγορά 200 εκατομμυρίων δόσεων μελλοντικού εμβολίου κατά του κορονοϊού. Πρόκειται για την έκτη από τις φαρμακευτικές εταιρείες με τις οποίες έχουμε ολοκληρώσει συνομιλίες ή έχουμε υπογράψει συμφωνία, σε χρόνο ρεκόρ, για πιθανά εμβόλια. Οι πιθανότητeς να αναπτύξουμε και να διανείμουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο δεν ήταν ποτέ καλύτερες, τόσο για τους Ευρωπαίους στην ΕΕ όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Για να νικήσουμε τον κορονοϊό οπουδήποτε, πρέπει να τον νικήσουμε παντού.».

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Οι σημερινές τελικές συνομιλίες με την BioNTechPfizer αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό βήμα στις προσπάθειές μας να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο υποψήφιων εμβολίων. Αυτός ήταν ο στόχος της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια, και τον υλοποιούμε. Είμαστε αισιόδοξοι ότι ένα από αυτά τα υποψήφια εμβόλια θα αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της νόσου COVID-19, και θα μας βοηθήσει να βγούμε νικητές από αυτή την πανδημία.».

Η BioNTech είναι μια γερμανική εταιρεία που συνεργάζεται με την Pfizer, η οποία έχει την έδρα της στις ΗΠΑ, για την ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου με βάση το αγγελιαφόρο RNA (mRNA). Το mRNA διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην ανθρώπινη βιολογία, μεταφέροντας τις οδηγίες που κατευθύνουν τα κύτταρα στο σώμα να συνθέτουν πρωτεΐνες για την πρόληψη ή την καταπολέμηση νόσων.

Οι διερευνητικές συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν σήμερα έχουν ως στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία προαγοράς που θα χρηματοδοτηθεί από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης· το εν λόγω μέσο διαθέτει κονδύλια που προορίζονται για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου πιθανών εμβολίων τα οποία θα διαθέτουν διαφορετικά προφίλ και θα παρασκευάζονται από διαφορετικές εταιρείες.

Ιστορικό

Η σημερινή ολοκλήρωση των διερευνητικών συνομιλιών με την BioNTech και την Pfizer αποτελεί σημαντικό βήμα για τη σύναψη συμφωνίας προαγοράς και, συνεπώς, για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα εμβόλια, η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 17 Ιουνίου 2020. Στόχος της στρατηγικής αυτής είναι να εξασφαλίσει για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες ασφαλή, αποτελεσματικά και οικονομικά προσιτά εμβόλια υψηλής ποιότητας μέσα σε διάστημα 12 έως 18 μηνών. Για τον σκοπό αυτό και από κοινού με τα κράτη μέλη, η Επιτροπή συνάπτει συμφωνίες προαγοράς με παρασκευαστές εμβολίων που επιφυλάσσουν για τα κράτη μέλη ή τους χορηγούν το δικαίωμα να αγοράσουν καθορισμένο αριθμό δόσεων εμβολίου σε συγκεκριμένη τιμή, μόλις ένα εμβόλιο καταστεί διαθέσιμο.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να εξασφαλίσει ότι κάθε άνθρωπος που χρειάζεται εμβόλιο θα έχει πρόσβαση σ’ αυτό οπουδήποτε στον κόσμο και όχι μόνο στην ΕΕ. Κανένας δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι να είναι ασφαλείς.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, από τις 4 Μαΐου 2020, έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 16 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντίδρασης στον κορονοϊό, της παγκόσμιας δράσης για καθολική πρόσβαση σε δοκιμές, θεραπείες και εμβόλια κατά του κορονοϊού και για την παγκόσμια ανάκαμψη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα