Κορονοϊός: Φουντώνουν σενάρια για διαρροή του ιού από εργαστήριο
Ειδικός πιστεύει ότι ανακάλυψε μηνύματα για περιστατικό στο εργαστήριο της Γουχάν τον Νοέμβριο του 2019
Κωδικοποιημένα μηνύματα που κρύβονται σε εκθέσεις από το κινεζικό εργαστήριο που βρίσκεται στο επίκεντρο των θεωριών για την προέλευση του κορονοϊού ενδέχεται να προσφέρουν νέες αποδείξεις ότι ο ιός διέρρευσε από εργαστήριο πριν προκαλέσει την πανδημία που σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με την Daily Mail, ο Toy Reid, ειδικός στην «επίσημη ομιλία» που χρησιμοποιούν οι κινεζικές ελίτ, πιστεύει ότι οι ενημερώσεις από το Ινστιτούτο Ιολογίας Wuhan που εστάλησαν εβδομάδες πριν από το πρώτο επίσημο κρούσμα του κορονοϊού στην Κίνα περιγράφουν λεπτομερώς μια συνεχιζόμενη κρίση στο εργαστήριο που μπορεί να επέβλεπε ο Σι Τζινπίνγκ.
Ο Reid, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας που συνέταξε μια έκθεση για τη Γερουσία των ΗΠΑ, που υποστήριζε τη θεωρία της «διαρροής από το εργαστήριο», αποκάλυψε έγγραφα από τα μέσα Νοεμβρίου 2019 που περιέχουν κρυπτογραφημένες αναφορές για μια «σοβαρή κατάσταση», «κρυμμένους κινδύνους» και «σοβαρές συνέπειες».
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος μετέφερε προφορικές οδηγίες
Τα ίδια έγγραφα περιγράφουν πώς ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πεκίνου επισκέφθηκε το εργαστήριο μεταφέροντας «σημαντικές προφορικές παρατηρήσεις και γραπτές οδηγίες» από τον Σι Τζινπίνγκ και τον πρώην πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ.
Παρότι είναι αδύνατο να είναι γνωστό τι ακριβώς συζητήθηκε, ο Reid και ακόμα τρεις εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι τα έγγραφα φαίνεται να αναφέρονται σε μια εν εξελίξει κρίση που έτυχε να λάβει χώρα πριν η Γουχάν κατακλειστεί από κρούσματα κορονοϊού.
Πρόκειται για την πιο πτυχή σε έναν αυξανόμενο όγκο στοιχείων που αμφισβητούν την επίσημη θεωρία -που διακινείται από τον ΠΟΥ και ορισμένους ανώτερους επιστήμονες- ότι ο ιός μεταπήδησε από τα ζώα στον άνθρωπο σε αυτό που είναι γνωστό ως «μόλυνση από διάχυση».
Τα στοιχεία του Reid αποτελούν μέρος μιας έκθεσης 500 και πλέον σελίδων που συνέταξε η Επιτροπή Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών – μια περίληψη 35 σελίδων της οποίας κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα.
Η περίληψη, η οποία δεν περιλαμβάνει πολλά από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ομάδα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κορονοϊός «πιθανότατα» διέρρευσε από ένα εργαστήριο και ότι τα στοιχεία που υποδεικνύουν μια φυσική διάχυση «εξακολουθούν να λείπουν».
Αναφορές για «άνοιγμα του Κουτιού της Πανδώρας»
Η Pro Publica και το περιοδικό Vanity Fair απέκτησαν αντίγραφο της πλήρους έκθεσης, πήραν συνέντευξη από τον Reid και στη συνέχεια υπέβαλαν την ανάλυσή του σε τρεις ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι έλεγξαν τα ευρήματά του και κατέληξαν σε μεγάλο βαθμό στα ίδια συμπεράσματα.
Ο Reid στήριξε τα ευρήματά του σε εκθέσεις που ανέβηκαν από αξιωματούχους του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που εδρεύουν στο Ινστιτούτο Wuhan (WIV) και οι οποίες αποστέλλονται στο Πεκίνο σε εβδομαδιαία βάση.
Επειδή οι εκθέσεις θεωρητικά αποδεικνύουν την αφοσίωση στο κόμμα και την εκπλήρωση των στόχων του, τα όποια προβλήματα καλύπτονται από ένα παχύ πέπλο νομικής γλώσσας που είναι δύσκολο να διαπεράσει κανείς.
Όμως ο Reid αποκάλυψε κρυπτικές αναφορές στο «άνοιγμα του Κουτιού της Πανδώρας» σε μια έκθεση στις 12 Νοεμβρίου, καθώς αξιωματούχος του κόμματος περιγράφει το άνοιγμα δειγμάτων από δοκιμαστικό σωλήνα.
Η έκθεση προσθέτει: «Αυτοί οι ιοί έρχονται χωρίς σκιά και φεύγουν χωρίς ίχνος. Αν και [έχουμε] διάφορα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα, εντούτοις είναι απαραίτητο το προσωπικό του εργαστηρίου να λειτουργεί πολύ προσεκτικά για να αποφεύγονται λειτουργικά λάθη που δημιουργούν κινδύνους. Κάθε φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο, τα μέλη του κομματικού τμήματος του εργαστηρίου Zhengdian έτρεχαν πάντα στην πρώτη γραμμή και αναλάμβαναν πραγματική δράση για να κινητοποιήσουν και να παρακινήσουν το υπόλοιπο ερευνητικό προσωπικό».
Ο Reid κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μηνύματα αυτά αναφέρονται σε ένα συνεχιζόμενο ζήτημα στο εργαστήριο και προεξοφλούν κάποιου είδους πειθαρχική δράση από το Πεκίνο, εξ ου και η αναφορά σε κομματικά στελέχη που «αναλαμβάνουν πραγματική δράση».
Επίσκεψη από τον διευθυντή ασφάλειας και προστασίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών
Το Πεκίνο φαίνεται όντως να έστειλε έναν αξιωματούχο για να απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση – τον Δρ Ji Changzheng, διευθυντή ασφάλειας και προστασίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.
Αν και η επίσκεψή του χρεώθηκε ως εκπαίδευση ρουτίνας για την ασφάλεια, στην πραγματικότητα το εργαστήριο είχε ήδη ολοκληρώσει την εκπαίδευση τον Απρίλιο του ίδιου έτους.
Έκθεση με ημερομηνία 19 Νοεμβρίου καταγράφει το χρονικό της επίσκεψης και αποκαλύπτει ότι ο δρ Ji Changzheng συναντήθηκε αποκλειστικά με ανώτερα μέλη του εργαστηρίου για να παραδώσει «σημαντικές προφορικές παρατηρήσεις και γραπτές οδηγίες» από τον Σι Τζινπίνγκ και τον Λι Κετσιάνγκ.
Ο δρ Ji Changzheng μίλησε για «πολλές περιπτώσεις μεγάλης κλίμακας εγχώριων και ξένων περιστατικών ασφάλειας τα τελευταία χρόνια», αναφερόμενος και πάλι σε «κρυμμένους κινδύνους», οι οποίοι «αποκάλυψαν την πολύπλοκη και σοβαρή κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργασίες [βιο]ασφάλειας», αναφέρει η έκθεση.
Ο Reid είπε ότι οι αξιωματούχοι αναφέρονται επίσης σε «pishi» – δηλαδή χειρόγραφες σημειώσεις που έχουν σημειωθεί στις σελίδες των επίσημων εκθέσεων από ανώτερους – οι οποίες συνήθως μεταφέρουν επείγουσες ενέργειες για να τις ακολουθήσουν οι κατώτεροι στην ιεραρχία.
Πιστεύει ότι το «pishi» που παρέδωσε ο δρ Ji Changzheng μπορεί να είχε γραφτεί από τον ίδιο τον Σι Τζινπίνγκ, υποδηλώνοντας ότι ό,τι συνέβαινε στο εργαστήριο ήταν αρκετά σοβαρό ώστε να απαιτεί την προσοχή και την προσωπική συμβολή του πανίσχυρου ηγέτη της Κίνας.
Τρεις εμπειρογνώμονες στους οποίους παρουσιάστηκαν τα ίδια στοιχεία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αναφορές φαίνεται να αναφέρονται σε μια συνεχιζόμενη κρίση στο εργαστήριο και ότι η επίσκεψη του δρ Ji Changzheng δεν ήταν ρουτίνας.
Δύο συμφώνησαν ότι ο Σι Τζινπίνγκ φαίνεται να έχει γράψει προσωπικά οδηγίες για τους διευθυντές του εργαστηρίου. Ένας τρίτος δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να πει κανείς τι μπορεί να γνώριζε ή να μην γνώριζε ο Σι Τζινπίνγκ , αλλά ότι η διατύπωση υπονοεί ότι συνέβαινε «κάτι πραγματικά κακό».
Νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο κορονοϊός θα μπορούσε να έχει διαρρεύσει
Ενώ ο Reid και οι τρεις εμπειρογνώμονες λένε ότι είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τι ακριβώς συζητήθηκε στη συνάντηση, αυτή έγινε μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις πρώτες επίσημα καταγεγραμμένες μολύνσεις από το κορονοϊό.
Κινεζικά κυβερνητικά έγγραφα που επικαλέστηκε η South China Morning Post, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ, τεκμηριώνουν επίσης ένα κρούσμα κορονοϊού στην επαρχία Hubei – όπου βρίσκεται η Γουχάν – στις 17 Νοεμβρίου, δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση.
Ο Reid, οι εμπειρογνώμονες που ερωτήθηκαν από την Pro Publica και το Vanity Fair, καθώς και η επιτροπή της Γερουσίας που συνέταξε τη νέα έκθεση, δεν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι o Covid-19 διέρρευσε από εργαστήριο.
Ωστόσο, έχουν επισημάνει νέα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να έχει διαρρεύσει – μια θεωρία που κάποτε απορρίφθηκε από τον ΠΟΥ ως «εξαιρετικά απίθανη» και αντιμετωπίστηκε ως συνωμοσία από τους πολιτικούς – και λένε ότι είναι η «πιο πιθανή»εξήγηση.
Λείπουν κρίσιμα στοιχεία για την υποστήριξη της θεωρίας ότι ο κορονοϊός μεταφέρθηκε από τα ζώα στους ανθρώπους, έγραψαν, ενώ οι προσπάθειες της Κίνας να εμποδίσει τις έρευνες για το εργαστήριο βλάπτουν την αξιοπιστία της.
«Η υπόθεση της φυσικής ζωονοσογόνου προέλευσης δεν αξίζει πλέον το πλεονέκτημα της αμφιβολίας ή το τεκμήριο της ακρίβειας», προσθέτουν.
Οι επιστήμονες που ερευνούν τη θεωρία της «διαρροής» για την προέλευση του κορονοϊού υποστηρίζουν ότι ο ιός πιθανότατα προήλθε από νυχτερίδες, αλλά πιθανότατα θα έπρεπε να περάσει από ένα δεύτερο ζώο για να γίνει πιο μολυσματικός για τον άνθρωπο πριν κάνει το τελικό άλμα.
Ενώ ιοί που μοιάζουν με τον κορονοϊό έχουν βρεθεί στη φύση, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν ποτέ να εντοπίσουν αυτό το δεύτερο ζώο-ξενιστή ή να εξηγήσουν πώς ακριβώς συνέβη η «διάχυση».
- Η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι ένα μολυσμένο ζώο πωλήθηκε ως τροφή σε μια αγορά της Γουχάν, επειδή εκεί βρέθηκε η πρώτη ομάδα κρουσμάτων.
Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να αποκλείσουν την πιθανότητα ο ιός να μεταφέρθηκε στην αγορά από ένα ήδη μολυσμένο άτομο πριν εξαπλωθεί.
Κρίσιμος ο εντοπισμός του «ασθενή μηδέν»
Πολλοί από αυτούς τους γρίφους θα μπορούσαν να απαντηθούν με την ανακάλυψη του «ασθενή μηδέν» – του πρώτου ατόμου που μολύνθηκε – αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να τον εντοπίσουν.
Οι θεωρίες ότι ο ιός διέρρευσε από το Ινστιτούτο της Γουχάν επικεντρώνονται γύρω από την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη έρευνα «κέρδους λειτουργίας» που διεξήγαγε το εργαστήριο.
Η έρευνα αυτή περιλαμβάνει την τροποποίηση των ιών ώστε να γίνουν πιο μολυσματικοί ή θανατηφόροι, προκειμένου να μελετηθεί ο αντίκτυπος στην κοινωνία ή να αναπτυχθούν θεραπείες πριν το σενάριο επαληθευτεί.
Ωστόσο, πολλοί από την επιστημονική κοινότητα υποστηρίζουν ότι οι κίνδυνοι μιας τέτοιας έρευνας – η απελευθέρωση ενός ιδιαίτερα μολυσματικού ή θανατηφόρου ιού στον κόσμο – αντισταθμίζουν τα οφέλη.
Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας λένε ότι λύνει το πρόβλημα του ενδιάμεσου ξενιστή επειδή, αν οι επιστήμονες εξήγαγαν τον ιό από μια νυχτερίδα και στη συνέχεια τον τροποποίησαν οι ίδιοι, θα εξηγούσε πώς ήταν τόσο κατάλληλος για να εξαπλωθεί στον άνθρωπο.
Το ινστιτούτο Γουχάν ήταν γνωστό για τη μελέτη των κορονοϊών των νυχτερίδων, με έναν από τους γιατρούς του – τη Shi Zhengli – να αποκαλείται «η νυχτεριδογυναίκα της Κίνας» λόγω της ειδικότητάς της.
Η Κίνα αρνήθηκε ότι ευθύνεται για τη διαρροή του παθογόνου παράγοντα και αντ’ αυτού στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην ιδέα ότι εισήχθη από το εξωτερικό σε κατεψυγμένο κρέας – κάτι που θα μετατόπιζε βολικά την ευθύνη πέρα από τα σύνορά της.
Το Πεκίνο αρνήθηκε να επιτρέψει σε μια ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων να διερευνήσει ελεύθερα την προέλευση του ιού, συμπεριλαμβανομένης της λεπτομερούς εξέτασης του εργαστηρίου της Γουχάν.
Τον Φεβρουάριο του 2021 επετράπη σε ομάδα του ΠΟΥ να εισέλθει στη χώρα για να διεξάγει μια έντονα σκηνοθετημένη έρευνα, η οποία απέρριψε τη θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο υπέρ της φυσικής εξάπλωσης.
Ωστόσο, η έκθεσή τους απορρίφθηκε ως κάτι περισσότερο από μια ωραιοποίηση της κινεζικής προπαγάνδας και ο οργανισμός έχει έκτοτε υπαναχωρήσει ελαφρώς – επιμένοντας ότι η διαρροή από το εργαστήριο παραμένει μια πιθανή υπόθεση.
Η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε περίπου 6,6 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, αν και ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος, και έχει προκαλέσει καταστροφή στις παγκόσμιες αγορές, οι οποίες φαίνεται να οδεύουν προς βαθιά ύφεση.
πηγή ieidiseis