Κορονοϊός: Γεμίζουν ξανά οι ΜΕΘ – Κρούσματα σε πλοίο στην Κρήτη

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Parallaxi
κορονοϊός-γεμίζουν-ξανά-οι-μεθ-κρούσ-694066
Parallaxi

γερμανία νοσοκομεία

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Ξεπέρασαν τις 500 οι νοσηλείες σε ΜΕΘ

Στο ιδιαίτερα ανησυχητικό αλλά ακόμη διαχειρίσιμο ποσοστό του 70% έχει διαμορφωθεί πλέον το ποσοστό των κατειλημμένων κλινών ΜΕΘ για covid στην Επικράτεια, με το αντίστοιχο ποσοστό να φτάνει στο 90% στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι χθες βράδυ νοσηλεύονταν περί τα 3800 άτομα στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, εκ των οποίων τα 510 σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Στη μάχη αντιμετώπισης των περιστατικών κορονοϊού που χρήζουν νοσηλείας έχουν ήδη επιστρατευτεί και ιδιωτικές κλινικές, όμως η δυναμικότητα αυτή δεν γνωρίζει κανείς πόσο θα επαρκέσει, με δεδομένο ότι τα κρούσματα αυξάνουν και φαίνεται ότι δύσκολα θα κατέλθουν των 2000 σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Χθες σημειώθηκε ένα ακόμη ρεκόρ νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής που έφτασαν στις 220 με το θετικό γεγονός όμως και των 177 εξιτηρίων λόγω ίασης. Γενικότερα χθες καταγράφηκε ρεκόρ νέων εισαγωγών στην Επικράτεια οι οποίες έφτασαν τις 480 αλλά παράλληλα είχαμε περίπου 400 εξιτήρια. Βέβαια εξιτήρια και εισαγωγές εμπεριέχουν περίπου 40 περιστατικά που διακομίστηκαν από ένα νοσοκομείο σε κάποιο άλλο, αλλά και πάλι το ισοζύγιο είναι αρκετά βελτιωμένο σε σχέση με άλλες μέρες.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στις χθεσινές εισαγωγές δεν αποτυπώνεται η εκτόξευση των νέων κρουσμάτων στα 3215, που αποτελούν ρεκόρ για το 2021 και τον 3ο υψηλότερο αριθμό διαγνώσεων από το ξέσπασμα της επιδημίας στη χώρα. Χθες επίσης διενεργήθηκαν 22.870 μοριακοί έλεγχοι και 37.168 rapid test. Έτσι σε σύνολο 60.038 ελέγχων το ποσοστό θετικότητας έφτασε το 5,35%. Άρα μπορεί να είχαμε πολλά τεστ αλλά και πολλά νέα κρούσματα.

Σήμερα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να συνεδριάσει και πάλι η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για να αναλύσουν εκ νέου τα επιδημιολογικά δεδομένα και να συζητήσουν το ενδεχόμενο νέων εισηγήσεων. Το βέβαιο είναι ότι η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων θα “ανασχεδιάσει” τον επιδημιολογικό χάρτη και με βάση τα τελευταία στοιχεία θα εντάξει κι άλλες περιοχές στο “βαθύ κόκκινο” (επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου).

Μία παράμετρος την οποία εξετάζουν και για την οποία ανησυχούν οι υγειονομικές αρχές, είναι ότι πλέον δεν ανησυχεί μόνο η Αττική αλλά το σύνολο της χώρας. Με βάση τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, η διασπορά του κορονοϊού είναι ιδιαίτερα έντονη. Ειδικότερα, από το σύνολο των 3215 νέων κρουσμάτων οι περιοχές που διαγνώστηκαν τα περισσότερα ήταν:

Αττική 1572 Θεσσαλονίκη 395 Αχαΐα 149 Επίσης 150 νέα κρούσματα είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

Λύματα

Δυσοίωνα είναι επίσης και τα μηνύματα από την ανίχνευση του κορονοϊού στα λύματα, που αποδεικνύουν την επικράτησή του έναντι των μέτρων. Ειδικότερα χθες ανακοινώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων ότι για την περίοδο από 1 έως 7 Μαρτίου, ο ιός σημειώνει αύξηση +49% στη Θεσσαλονίκη, +77% στο Βόλο, +128% στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Πάτρα +10%, στη Λάρισα +12% και στην Περιφέρεια Αττικής +15%.

Ακόμη κι αν υπάρχει το στατιστικό λάθος το οποίο επικαλείται η επιστημονική ομάδα του δικτύου, αυτό σημαίνει ότι ο ιός διατηρεί σταθερή τη δυναμική του. Και μάλιστα αυτή διαπιστώνεται πιο επιθετική σε περιφέρειες εκτός Αττικής.

Θωμαΐδης: Πολύ πιθανό να χρειαστούν μέτρα για έναν ακόμη μήνα

Συναγερμός στην Κρήτη: Θετικά στον κορονοϊό 14 άτομα σε πλοίο

Αγκυροβολημένο στους Καλούς Λιμένες βρίσκεται ένα φορτηγό πλοίο ελληνικών συμφερόντων, με Έλληνα καπετάνιο και ξένη σημαία που είχε ως αρχικό προορισμό την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν φτάσει στο Κάιρο διαπιστώθηκε πως αρκετοί επιβαίνοντες είναι θετικοί στον κορoνοϊό και συγκεκριμένα 14 από τους 20.

Οι 14 που βρέθηκαν θετικοί είναι απομονωμένοι σε χώρους του πλοίου, ενώ όσοι δεν νοσούν βρίσκονται σε άλλο χώρο.

Νωρίτερα, όπως αναφέρει το neakriti, ένας 66χρονος που είναι θετικός, παρουσίασε ελαφρά συμπτώματα και μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Το φορτηγό πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο στους Καλούς Λιμένες.

Κρούσματα σήμερα: Αγωνία μετά το «μαύρο» ρεκόρ – Θα αγγίξουν ξανά τις 3.000;

Η εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων είναι άκρως ανησυχητική, με την άρση των περιοριστικών μέτρων, όπως διαμηνύουν σήμερα τα κυβερνητικά στελέχη, να απομακρύνεται.

Χαρακτηριστικά, χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου είτε στις 22 είτε στις 29 Μαρτίου, όμως μετά και τα 3.200 κρούσματα φαίνεται ανέφικτο.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, μέχρι και τις 12 το πρωί τα νέα κρούσματα ξεπερνούσαν τις 2.000.

Η εικόνα, ωστόσο, θα είναι καλύτερη από ότι χθες.

Όπως τονίζουν στο Newsbomb.gr πηγές της επιτροπής οι νοσηλείες στα νοσοκομεία είναι και σήμερα αυξημένες.

Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα, Τετάρτη, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα εξετάσει τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα μετά και την παράταση του νέου lockdown, προκειμένου να έχει καθαρή εικόνα για τις αποφάσεις της.

Μόσιαλος για εμβόλια: Μάλλον αποτελεσματικά για όλες τις έως τώρα μεταλλάξεις

Θεσσαλονίκη: Εμβόλιο Pfizer – Υψηλά αντισώματα στο 100% των υγειονομικών μετά τη 2η δόση

Υψηλό τίτλο αντισωμάτων (550 – 80000 AU/ml) ανέπτυξε το 100% των εμβολιασθέντων μετά τη χορήγηση και της 2ης δόσης του εμβολίου BNT162b2 mRNA (Comirnaty, Pfizer/BioNtec) , όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης.

Στους εμβολιασθέντες χωρίς ιστορικό νόσησης ο τίτλος αντισωμάτων πολλαπλασιάστηκε μετά τη δεύτερη δόση. Όμως στους εμβολιασθέντες που είχαν ιστορικό νόσησης η δεύτερη δόση δεν αύξησε σημαντικά τους τίτλους αντισωμάτων.

Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης τονίζεται η αναγκαιότητα της έγκαιρης χορήγησης της δεύτερης δόσης σε όλες τις ηλικίες, όμως εγείρονται ερωτηματικά για την αναγκαιότητα χορήγησης δεύτερης δόσης σε άτομα με ιστορικό λοίμωξης.

Οι μετρήσεις έγιναν σε 401 υγειονομικούς υπαλλήλους, ηλικίας 21 έως 67 ετών εκ των οποίων οι 59 είχαν ιστορικό νόσησης, 14 ημέρες μετά τη 2η δόση του εμβολίου. Τα κύρια αποτελέσματα της μελέτης, η οποία είναι η πρώτη προδημοσιευμένη στη χώρα μας για μετρήσεις αντισωμάτων μετά την δεύτερη δόση σε τέτοιο μέγεθος δείγματος, που συμπεριελάμβανε σημαντικό αριθμό ατόμων με ιστορικό νόσησης, έδειξαν ότι:

– Στα 342 άτομα χωρίς προηγούμενο ιστορικό νόσησης, ο τίτλος αντισωμάτων πολλαπλασιάστηκε μετά τη δεύτερη δόση. Εντυπωσιακότερη ήταν η αύξηση στις ηλικίες άνω των 50 στις οποίες, ενώ μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης παρατηρήθηκε σημαντικά μειωμένος τίτλος αντισωμάτων συγκριτικά με τον αντίστοιχο στις ηλικίες 20 έως 50, μετά τη δεύτερη δόση οι τίτλοι προσέγγισαν αυτούς των νεότερων ηλικιών.

-Τα 59 άτομα με ιστορικό νόσησης εμφάνισαν, ήδη μετά την πρώτη δόση, πολύ υψηλούς τίτλους αντισωμάτων, υψηλότερους και από αυτούς που εμφάνισαν τα άτομα χωρίς ιστορικό νόσησης μετά τη δεύτερη δόση. Ωστόσο η δεύτερη δόση στους πρώην νοσήσαντες δεν αύξησε σημαντικά τους τίτλους αντισωμάτων.

-Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες κανένας από τους εμβολιασθέντες δεν παρουσίασε αναφυλακτική αντίδραση ή οποιαδήποτε άλλη σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν μετά τη δεύτερη δόση ήταν παροδικές, διάρκειας 1-3 ημερών (με ελάχιστες εξαιρέσεις που διήρκεσαν ως και 5 ημέρες) και ελαφρώς πιο έντονες από τις αντίστοιχες της πρώτης δόσης (πόνος στο σημείο της ένεσης, καταβολή, μυαλγίες, πονοκέφαλος, πυρετική κίνηση 37 έως 39 βαθμούς Κελσίου).

Η εξέταση έγινε με τη μέθοδο SARS-CoV-2 IgG II Quant που ανιχνεύει ποσοτικά αντισώματα ανοσοσφαιρίνης τάξης G (IgG), συμπεριλαμβανομένων των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, στην περιοχή δέσμευσης υποδοχέα της υπομονάδας (RBD) S1 της πρωτεΐνης ακίδας του SARS‑CoV‑2 και όριο θετικότητας τα 50.0 AU/mL.

Συντονιστής της μελέτης ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γεώργιος Παπαζήσης σε συνεργασία με το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ.Γεννηματάς» .

Θα ανιχνεύονται μεταλλαγμένα κρούσματα και στην Κρήτη

Τις μεταλλάξεις του κορονοϊού θα ανιχνεύει το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και έτσι δεν θα χρειάζεται να αποστέλλονται στην Αθήνα για έλεγχο στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, όπου φτάνουν τα δείγματα, από όλη τη χώρα.

Η επίτευξη αυτής της δυνατότητας έρχεται μέσω χρηματοδότησης της Περιφέρειας Κρήτης, όπως συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, καθηγητή Γιώργο Σουρβίνο, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρου Βαμβακά.

Το Εργαστήριο είναι από τα πρώτα στη χώρα που ανίχνευσε ύποπτα δείγματα, θετικά για το στέλεχος του κορονοϊού. Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, για να εκδοθούν αποτελέσματα για τα μεταλλαγμένα απαιτείται χρονικό διάστημα έως και δύο εβδομάδων λόγω της μεταφοράς τους στην Αθήνα και αυτή η καθυστέρηση δεν ευνοεί την άμεση διάγνωση των μεταλλάξεων και την έγκαιρη λήψη μέτρων για την αποφυγή ευρύτερης εξάπλωσης στην κοινότητα.

Στο εξής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, πολλές αναλύσεις θα γίνονται από το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας στην Κρήτη και θα εκδίδονται σε χρονικό διάστημα μόλις δύο ημερών, αποφεύγοντας χρονοτριβές και προσφέροντας τη δυνατότητα στους επιστήμονες να καταθέσουν έγκαιρα προτάσεις διαχείρισης της πανδημίας στο νησί, όπως επισημάνθηκε κατά τη συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης.

Ο κ. Σουρβίνος ευχαρίστησε τον κ. Αρναουτάκη για την ανταπόκριση στο αίτημα και τόνισε πως τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι αρμόδιοι οργανισμοί υπαγορεύουν αυξημένη επιτήρηση και για αυτόν τον λόγο η συγκεκριμένη σύμπραξη θα συνδράμει για μία γονιδιωματική επιτήρηση που θα διαρκέσει τουλάχιστον για έξι μήνες.

Γώγος: Από τέλη Μαρτίου και σε στάδια η άρση των περιορισμών

Πηγές: news247.gr, efsyn.gr, newsbomb.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα