Κορονοϊός και αθλητισμός: Τι αλλάζει στις ακαδημίες συλλόγων της Θεσσαλονίκης

Τι έχει αλλάξει στους συλλόγους της πόλης με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην καθημερινότητα όλων και πώς προσαρμόζονται γονείς και παιδιά στα νέα μέτρα.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
κορονοϊός-και-αθλητισμός-τι-αλλάζει-σ-198778
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Μετά από ένα διάστημα μεγάλης αγωνιστικής αποχής εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας στη χώρα, η αθλητική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα επανέρχεται σταδιακά, αλλά σε καμία περίπτωση με τον τρόπο που γνωρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Με το πρώτο κουδούνι στα σχολεία να έχει χτυπήσει, τα παιδιά εκτός από την επιστροφή τους στα θρανία, αρχίζουν και πάλι τις παράλληλες δραστηριότητες τους και μία φυσικά από αυτές είναι ο αθλητισμός.

Πώς προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα οι σύλλογοι της Θεσσαλονίκης; Συμμορφώνονται γονείς και παιδιά με τα μέτρα πρόληψης και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που λαμβάνονται και κατά πόσο ο κορονοϊός τους έχει κάνει επιφυλακτικούς ως προς τις αθλητικές δραστηριότητες;

Η Parallaxi συνομίλησε με εκπροσώπους των σωματείων ΑΣ Άρη, ΑΣ Ηρακλή και ΑΣ ΠΑΟΚ και σας μεταφέρει την εικόνα που επικρατεί στην αθλητική κατάσταση της πόλης σε επίπεδο ακαδημιών.

«Αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων – Αυξήθηκαν οι εγγραφές»

Ο υπεύθυνος στίβου του ΑΣ Άρη, κ. Ηλίας Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί για προπονητές, μικρούς αθλητές και γονείς, τονίζοντας:

«Έχουμε προσαρμόσει όλες τις προπονήσεις με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχει λάβει η Πολιτεία. Υπάρχει η απόσταση μεταξύ των παιδιών των συλλόγων που προπονούνται στον ανοιχτό χώρο του Καυτανζόγλειου Σταδίου. Όσο ο καιρός είναι καλός οι προπονήσεις γίνονται γύρω από το χώρο του Σταδίου, μέχρι να φτιαχτεί το ταρτάν και να πάνε ξανά μέσα τα αγωνιστικά τμήματα των ομάδων και στο βοηθητικό θα πάνε οι ακαδημίες. Βασικό μας μέλημα είναι όλα τα παιδιά να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους. Οι γονείς δεν εισέρχονται μέσα στον αγωνιστικό χώρο λόγω της κατάστασης και υπάρχει απόλυτη συνεργασία και κατανόηση από την πλευρά τους για τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Σε εμάς φυσικά βοηθάει το γεγονός ότι λόγω της φύσης του αθλήματος οι προπονήσεις γίνονται σε εξωτερικό χώρο, αλλά και μετά όταν θα μπούμε μέσα στο Στάδιο έχουμε ενημερωθεί ότι το Καυτανζόγλειο θα μας παραχωρήσει και άλλους χώρους, οπότε οι ομάδες δεν θα είναι κοντά η μία στην άλλη, ενώ και οι χώροι θα αερίζονται. Ο στίβος δε θα έχει πρόβλημα. Δεν θα είναι όπως στο μπάσκετ και το βόλεϊ που οι χώροι είναι μικροί και οι προπονητές και οι αθλητές είναι αρκετοί. Η νέα κατάσταση πάντως δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τους γονείς. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε, μπορώ να πω ότι οι εγγραφές νέων παιδιών σε σχέση με πέρσι έχουν αυξηθεί».

«Αυτά είναι τα μέτρα που πήραμε – Πρέπει να συμμορφώνονται και οι γονείς»

Η Ελεονώρα Ρωσιάδου, υπεύθυνη των ακαδημιών στίβου του ΑΣ Ηρακλή, ανέφερε στην Parallaxi όλα τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνει ο σύλλογος, ώστε να προστατεύσει τα παιδιά που αθλούνται στο σύλλογο.

«Έχουμε προσαρμόσει τις προπονήσεις ώστε να μην υπάρχει όπου είναι δυνατό η σωματική επαφή, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με μικρά παιδάκια που όταν τελειώσει μία άσκηση μπορεί το ένα να πειράξει το άλλο. Όμως εμείς από την πρώτη ημέρα (και θα συνεχίσουμε φυσικά να το κάνουμε), προσπαθούμε να τους ενημερώσουμε για τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τα παιδάκια έχουν αρχίσει να είναι πολύ πιο συνεργάσιμα από τους γονείς, που πρέπει και αυτό να συμμορφωθούν με τα μέτρα που παίρνουμε και εμείς αλλά και η Πολιτεία. Στις προπονήσεις τα παιδιά δουλεύουν με αρκετά παιχνίδια, αντικείμενα απαραίτητα για τις ασκήσεις, όπως για παράδειγμα ένα κοντάρι για το άλμα επί κοντώ. Μετά από κάθε επαφή παιδιού με αυτά γίνεται η απαραίτητη απολύμανση με αντισηπτικό. Στη γυμναστική η μάσκα δεν είναι απαραίτητη. Έχουμε φροντίσει να φτιάξουμε έναν δεκάλογο μέσα από τον οποίο εξηγούμε τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Φέτος αποφασίσαμε να μην τους δώσουμε ακόμη τσάντες προπόνησης, κάτι που κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό γιατί οι τσάντες είναι ίδιες και τα παιδιά πολλές φορές όταν τελείωνε η προπόνηση έπιανε το ένα τη τσάντα του άλλου μέχρι να βρει τη δική του. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση σε δύο μήνες και θα αποφασίσουμε αν θα τους παραχωρήσουμε τσάντες.

https://www.facebook.com/1483729695246044/photos/a.1550943238524689/2939393443012988/?type=3&theater

Προτείνουμε το κάθε παιδί να έχει το δικό του παγουρίνο, γιατί τα μπουκάλια νερό του εμπορίου μοιάζουν μεταξύ τους και άρα μπορεί να μπερδευτούν και το ένα να πιει από του άλλου ή για να μη συμβεί αυτό να βάζουν αυτοκόλλητο με το όνομα τους. Έχουμε κλείσει δύο εβδομάδες από τη στιγμή που ξεκινήσαμε τις προπονήσεις και ομολογώ ότι ο αριθμός των εγγραφών των νέων παιδιών έχει αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Μπορεί ο κόσμος να έχει δυσκολευτεί με όλα αυτά που γίνονται, τα μικρά παιδιά να ψάχνουν μία διέξοδο εκτόνωσης, όμως και οι νέες εγγραφές, αλλά και οι ανανεώσεις εγγραφών από πέρσι, είναι σε νούμερα που ούτε εμείς οι ίδιοι δεν φανταζόμασταν εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Έχουμε προσλάβει νέους προπονητές, ώστε να χωριστούν τα παιδιά σε πολλά τμήματα των εννιά – δέκα ατόμων που είναι και ο προτεινόμενος αριθμός».

«Πλήρης εναρμόνιση με τα μέτρα – Τα παιδιά αναζητούν διέξοδο μέσω του αθλητισμού»

Η υπεύθυνη του γραφείου τύπου του ΑΣ ΠΑΟΚ, Κωνσταντίνα Μπεκιάρη, περιέγραψε στην Parallaxi, τη νέα κατάσταση που επικρατεί στα αθλητικά δρώμενα του συλλόγου που έχει εναρμονιστεί πλήρως με τα αυστηρά και απαραίτητα μέτρα πρόληψης που έχει λάβει η Πολιτεία. Και σε αυτή την περίπτωση πάντως, σημειώνεται, ότι ο κορονοϊός δεν… τρομάζει τους γονείς που αποφασίζουν να γράψουν τα παιδιά τους σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα.

«Ο σύλλογος από την αρχή πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Τα αθλήματα που μπορούν να διεξάγονται οι προπονήσεις σε εξωτερικούς χώρους, συνεχίζουν να προπονούνται εξωτερικά. Στα αθλήματα που γίνονται εντός γυμναστηρίου τηρούνται όλα τα μέτρα του υγειονομικού πρωτοκόλλου, όπως έχουν ανακοινωθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Τηρείται λίστα με τα ονόματα των αθλητών και αθλητριών που εισέρχονται στο χώρο για προπόνηση, ενώ στο αρχείο υπάρχουν και οι πρόσφατες εξετάσεις τους. Διενεργούνται επίσης κατά καιρούς δειγματοληπτικά τεστ. Σε πολλές περιπτώσεις οι προπονήσεις γίνονται σε γκρουπ όσο το δυνατόν λιγότερων αθλητών γίνεται. Είναι μία δύσκολη κατάσταση που θέλει διαχείριση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα. Σίγουρα οι γονείς μπορεί να μπαίνουν σε σκέψεις για το αν θα πρέπει με την κατάσταση που επικρατεί να γράψουν τα παιδιά τους σε κάποιο άθλημα, όμως μετά από μία δύσκολη κατάσταση που πέρασαν τα ίδια, που αναγκάστηκαν να μείνουν για πολύ καιρό κλεισμένα μέσα, ο αθλητισμός αποτελεί μία διέξοδος για αυτά».

https://www.facebook.com/ACPAOK.GR/posts/1731199687049141

Έτσι θα αντιμετωπίζεται κρούσμα σε αθλητικό χώρο

Τα προβλεπόμενα στις οδηγίες που εκδίδει η ΓΓΑ θα πρέπει να τηρούνται με προσοχή, καθώς προσδιορίζουν τις ενέργειες και διαδικασίες των ομοσπονδιών, συλλόγων και αθλητικών εγκαταστάσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση έναντι της λοίμωξης COVID-19.

Οι οδηγίες αυτές, επικαιροποιούνται εάν αυτό απαιτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται από τους αθλητές και στις εξωαγωνιστικές τους δραστηριότητες, στην τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τα μέτρα ατομικής προστασίας (σωστή εφαρμογή απλής μάσκας, τήρηση αποστάσεων και εφαρμογή της υγιεινής των χεριών με πλύσιμο με σαπούνι και νερό, ή και αλκοολούχου αντισηπτικού) καθώς και των μέτρων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Η ατομική ευθύνη, στην κατεύθυνση της προστασίας των συναθλητών τους, των αντιπάλων τους, της δραστηριότητας του αθλήματός τους, όπως και των ατόμων του περιβάλλοντος τους, είναι κομβική!

1 Ασυμπτωματικοί αθλητές με εργαστηριακή επιβεβαίωση Covid-19 λοίμωξης. Συστήνεται απομόνωση του κρούσματος και περαιτέρω διαχείριση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Οι ασυμπτωματικοί αθλητές επανέρχονται στην αθλητική δραστηριότητα ανάλογα με τη πραγματοποίηση τεστ ως ακολούθως:

1.1 Χωρίς τεστ με RT-PCR ρινοφαρυγγικό δείγμα μετά από 10 ημέρες από την ημέρα της πρώτης εργαστηριακής επιβεβαίωσης COVID-19 λοίμωξης και εφόσον δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με Covid-19 λοίμωξη

1.2 Με ένα (1) τεστ με RT-PCR ρινοφαρυγγικό δείγμα το οποίο δεν μπορεί να ληφθεί νωρίτερα από την 7η μέρα της πρώτης εργαστηριακής επιβεβαίωσης COVID-19 λοίμωξης.

2 Συμπτωματικοί αθλητές με εργαστηριακή επιβεβαίωση Covid-19 λοίμωξης.

Συστήνεται απομόνωση του κρούσματος και περαιτέρω διαχείριση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.Οι συμπτωματικοί αθλητές επανέρχονται στην αθλητική δραστηριότητα μόνο μετά από καρδιολογική εξέταση ανάλογα με τη πραγματοποίηση τεστ ως ακολούθως:

2.1 Χωρίς τεστ με RT-PCR ρινοφαρυγγικό δείγμα μετά από 14 ημέρες από την ημέρα της πρώτης εργαστηριακής επιβεβαίωσης COVID-19 λοίμωξης και είναι απύρετοι για μία ημέρα χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών και παρουσιάζουν πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων.

2.2 Με ένα (1) τεστ με RT-PCR ρινοφαρυγγικό δείγμα το οποίο δεν μπορεί να ληφθεί νωρίτερα από την 10η μέρα της εργαστηριακής επιβεβαίωσης και είναι απύρετοι για μία ημέρα χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών και παρουσιάζουν πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων.

Διαχείριση στενών μη προστατευμένων επαφών με κρούσμα Covid-19 λοίμωξης

1 Σε όσους ήρθαν σε στενή και μη προστατευμένη επαφή με το κρούσμα συστήνεται η αυξημένη ενεργητική επιτήρηση* για 10 ημέρες από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.

2 Στην περίπτωση προγραμματισμένου αγώνα ομάδας διενεργείται μοριακός έλεγχος με RT-PCR ρινοφαρυγγικού δείγματος σε όλους τους αθλητές την παραμονή του αγώνα (Match Day – 1 ή MD-1). Αν βρεθούν στον έλεγχο αυτό 3 ή περισσότερα θετικά αποτελέσματα, ο αγώνας αναβάλλεται.

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και το ιατρικό απόρρητο θα πρέπει να εξασφαλίζεται τόσο κατά τη δειγματοληψία όσο και κατά τη διαχείριση των αποτελεσμάτων σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Μέτρα στην αυξημένη ενεργητική επιτήρηση

Οποτεδήποτε αποφασιστεί η πραγματοποίηση αυξημένης ενεργητικής επιτήρησης ενός αθλητή ή μίας ομάδας τότε λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

1. Η Διοίκηση του Συλλόγου ή της Ομάδας αναβάλει για 10 ημέρες όλες τις προγραμματισμένες εξωαγωνιστικές δραστηριότητες των αθλητών (εκτός των προπονητικών και αγωνιστικών υποχρεώσεων).

2. Ενημερώνονται όλοι οι αθλητές και το υπόλοιπο επιτελείο για την ανάγκη περιορισμού των κοινωνικών επαφών τους και των μετακινήσεων εκτός από τις απολύτως απαραίτητες για την ομάδα.

3. Στο χώρο προπόνησης προσέρχονται μόνο οι απολύτως απαραίτητοι για αυτή.

4. Οι ομάδες που βρίσκονται σε καθεστώς αυξημένης ενεργητικής επιτήρησης αποφεύγουν τα φιλικά παιχνίδια με άλλες ομάδες για όσο διαρκεί το διάστημα αυτό.

5. Στην προπόνηση όλοι, εκτός των αθλητών την ώρα της άσκησης, φοράνε μάσκα.

6. Όλοι οι συμμετέχοντες στη προπόνηση (αθλητές και τεχνικό επιτελείο) αποστέλλουν κάθε πρωί στον ιατρό της Ομάδας SMS ή μήνυμα σε εφαρμογή στο οποίο αναφέρουν συνοπτικά “ΟΚ”. Η χρήση της συντομογραφίας γίνεται για διευκόλυνση της διαδικασίας και σημαίνει ότι είναι απύρετοι (γίνεται καθημερινή θερμομέτρηση), δεν νιώθουν εξάντληση, δεν έχουν βήχα ή δύσπνοια ή συμπτώματα κρυολογήματος ή ανοσμία.

7. Όποιος έχει οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα παραμένει στην οικία του και ενημερώνει σχετικά τον Ιατρό του Συλλόγου ή της Ομοσπονδίας για αξιολόγηση των ευρημάτων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα