Top

Κορονοϊός: Καθημερινά ρεκόρ άνω των 36.000 κρουσμάτων στην Αφρική

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας παγκοσμίως.

Parallaxi
κορονοϊός-καθημερινά-ρεκόρ-άνω-των-36-000-κ-714481
Parallaxi

corona

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας παγκοσμίως.

Περισσότερα από 36.000 κρούσματα καταγράφονται καθημερινά τις επτά τελευταίες ημέρες στην Αφρική, ένας αριθμός ρεκόρ στην ήπειρο αυτή από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με καταμέτρηση που έκανε μέχρι χθες, Κυριακή, το Γαλλικό Πρακτορείο, βασισμένη σε επίσημους απολογισμούς.

Με 36.141 κρούσματα να καταγράφονται κατά μέσο όρο κάθε μέρα την εβδομάδα από τις 28 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου, η επιδημική έξαρση που παρατηρείται αυτή τη στιγμή στην Αφρική ξεπέρασε τις 32.609 μολύνσεις ημερησίως που είχαν καταγραφεί από τις 5 έως τις 11 Ιανουαρίου, κατά την προηγούμενη κορύφωση της πανδημίας.

Αφού έπεσε κάτω από τα 8.000 κρούσματα την ημέρα στα μέσα Μαΐου, ο αριθμός των νέων μολύνσεων δεν σταματά να αυξάνει στην αφρικανική ήπειρο εδώ και έξι εβδομάδες. Αυξήθηκε κατά 23% μεταξύ της 28ης Ιουνίου και της 4ης Ιουλίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ανάμεσα στις χώρες που έχουν καταγράψει περισσότερες από 1.000 μολύνσεις την ημέρα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις έχουν παρατηρηθεί στη Ζιμπάμπουε (1.150 κρουσματα την ημέρα, +72% σε μία εβδομάδα), στην Τυνησία (5.230 κρούσματατην ημέρα, +52%) και στη Νότια Αφρική, όπου συγκεντρώνονται πάνω από τα μισά από τα νέα κρούσματα που καταγράφονται στην ήπειρο (19.140 κρούσματα την ημέρα, +27%).

Χώρα με τη μεγαλύτερη επιδημιολογική επίπτωση (αριθμός κρουσμάτων σε 7 ημέρες για 100.000 κατοίκους) στον κόσμο, οι Σεϋχέλλες (επίπτωση 754) έχουν καταγράψει τις 7 τελευταίες ημέρες μείωση της επιδημίας (-25%),αντίθετα από τη Ναμίμπια (433,+10%) και την Τυνησία (310, +52%).

Η Αφρική καταγράφει επίσης ισχυρή άνοδο του αριθμού των θανάτων που οφείλονται στην Covid-19: 748 θάνατοι την ημέρα καταγράφηκαν κατά μέσο όρο τις 7 τελευταίες ημέρες, σημειώνοντας αύξηση κατά 43% μέσα σε μία εβδομάδα. Όμως ο αριθμός είναι χαμηλότερος από εκείνον της εβδομάδας με τους περισσότερους νεκρούς στην ήπειρο — ήταν η εβδομάδα από τις 18 ως τις 24 Ιανουαρίου, όταν καταγράφονταν κατά μέσο όρο στην Αφρική 906 θάνατοι την ημέρα.

Το 36,7% των κατοίκων της Ιταλίας ολοκλήρωσε τον εμβολιαστικό του κύκλο

Το 36,7% των κατοίκων της Ιταλίας ολοκλήρωσε τον εμβολιαστικό του κύκλο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, όμως, συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία το ότι 2,5 εκατομμύρια πολιτών άνω των 70 ετών, δεν έχουν ακόμη λάβει ούτε την πρώτη δόση των σκευασμάτων κατά της Covid 19. Θα καταβληθεί νέα προσπάθεια, και μέσω των οικογενειακών γιατρών τους, για να πεισθούν να τεθούν υπό την «ασπίδα προστασίας» των εμβολίων.

Στο μεταξύ, ο έκτακτος επίτροπος αρμόδιος για την εκστρατεία εμβολιασμού στρατηγός Φραντσέσκο Φιλιουόλο επιμένει ότι, παρά μια μικρή μείωση στις προμήθειες εμβολίων των φαρμακοβιομηχανιών Moderna και Pfizer, σε καθημερινή βάση μπορούν να συνεχίσουν να χορηγούνται 500.000 εμβόλια. Χθες, Κυριακή, στο μεταξύ, οι νέες μολύνσεις κορωνοϊού στην χώρα ήταν 808, με 12 νεκρούς. Ο δείκτης Rt, βρίσκεται στο 0,6.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι παρά το ότι τα κρούσματα παραμένουν συνολικά σε χαμηλά επίπεδα, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σχετική αύξηση, λόγω της σταδιακής διάδοσης της παραλλαγής Δέλτα.

Την τελευταία εβδομάδα, στην περιφέρεια Βένετο καταγράφηκε αύξηση των περιστατικών κορωνοϊού της τάξης του 12%, στην Λιγουρία (με πρωτεύουσα την Γένοβα) του 12,9% , ενώ στην κεντρική περιφέρεια Μάρκε, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 130%.

Όλοι οι ειδικοί επαναλαμβάνουν ότι η επιφυλακή και η προσπάθεια ιχνηλάτησης των νέων μολύνσεων θα πρέπει να είναι μέγιστη, για να μπορέσουν και να ανοίξουν χωρίς προβλήματα τα σχολεία της χώρας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Βέλγιο: Ο στόχος της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης του 70% του ενήλικου πληθυσμού θα επιτευχθεί εντός του Σεπτεμβρίου

Την εκτίμηση ότι ο στόχος της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης του 70% του ενήλικου πληθυσμού στο Βέλγιο θα επιτευχθεί εντός του Σεπτεμβρίου, διατύπωσε ο Φλαμανδός Υπουργός Υγείας, Φρανκ Βαντενμπρούκε στο γαλλόφωνο δίκτυο RTBF.

“Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο. Πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί για να αποφύγουμε τις μαζικές μολύνσεις”, προειδοποίησε παράλληλα ο ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας του Βελγίου. Επισήμανε, πάντως, ότι αυτή τη στιγμή το Βέλγιο βρίσκεται στη δεύτερη θέση των χωρών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Πάνω από το 76% των ενηλίκων Βέλγων έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου, ενώ περίπου 4 εκατομμύρια είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Παρά τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία, ο Φρανκ Βαντενμπρούκε είπε ότι τίθεται το ερώτημα εάν θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού. Όπως είπε, είναι κρίσιμο να εμβολιάζονται οι επαγγελματίες στον χώρο της Υγείας, μέχρι στιγμής πάντως δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού τους.

“Έχουμε επιλέξει μία προσέγγιση, η οποία στηρίζεται στον εθελούσιο εμβολιασμό. Πιστεύω ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε τους θεσμούς να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να πείσουν το υγειονομικό προσωπικό να εμβολιαστεί. Υπάρχουν ακόμη μεγάλες αποκλίσεις. Πρέπει να τους πείσουμε”. Ο ίδιος γνωρίζει ότι κάποια άτομα έχουν προβληματισμούς σε σχέση με τον εμβολιασμό, αλλά επιμένει στις θετικές επιπτώσεις του: “Ρίξτε μια ματιά στην πτώση των μολύνσεων. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή”, δήλωσε.

Το Μεξικό παρήγαγε την πρώτη δοκιμαστική παρτίδα του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V

Το Μεξικό παρήγαγε την πρώτη δοκιμαστική παρτίδα του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του κορονοϊού, σε μονάδα τοπικής φαρμακοβιομηχανίας, ανακοίνωσε το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF).

“To RDIF και η μεξικανική φαρμακευτική εταιρεία Laboratorios de Biologicos y Reactivos de Mexico (BIRMEX) ανακοινώνουν την παραγωγή στην χώρα δοκιμαστικής παρτίδας του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού Sputnik-V”, αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι το Μεξικό έγινε η πρώτη χώρα της Βόρειας Αμερικής που ενέκρινε το εμβόλιο Sputnik-V και ξεκίνησε την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου”.

“Λεωφορείο εμβολιασμού” ρίχνουν στη μάχη οι Βρυξέλλες για να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν

“Λεωφορείο εμβολιασμού” επιστρατεύει η Περιφέρεια των Βρυξελλών σε μία προσπάθεια να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν κατά της COVID-19.

Το λεωφορείο, το οποίο θα μεταφέρει κινητή μονάδα εμβολιασμού, θα χρησιμοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή για πρώτη φορά, στο Ζετ των Βρυξελλών και θα είναι ανοιχτό στο κοινό από τις 10:00 π.μ. έως τις 5:00 μ.μ.

Περίπου εκατό δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson θα είναι διαθέσιμες κάθε μέρα και οι πολίτες μπορούν να πάνε χωρίς ραντεβού.

Το λεωφορείο είναι μέρος της εκστρατείας της Περιφέρειας για να φέρει τα εμβόλια στους πολίτες αντί να πάνε εκείνοι στα ειδικά κέντρα. Παρά το γεγονός, ότι το 77,9% του ενήλικου πληθυσμού του Βελγίου έχει λάβει ήδη μία δόση εμβολίου για τον κορονοϊό και το 44,1% είναι πλήρως εμβολιασμένο, τα ποσοστά στις Βρυξέλλες παραμένουν χαμηλά. Ειδικότερα, το 44,3% έχει λάβει την πρώτη δόση, ενώ το 28,67% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Η μετάλλαξη «Δέλτα» μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer

Με προειδοποιήσεις, ο Τζόνσον παρουσίασε το σχέδιο για την «κανονικότητα» σε δύο εβδομάδες

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε σήμερα τα σχέδιά του για τον τερματισμό σε δύο εβδομάδες των κοινωνικών και οικονομικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί κατά της Covid-19 στην Αγγλία, σε ένα τεστ για το αν το ταχύ πρόγραμμα εμβολιασμών προσφέρει επαρκή προστασία από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα.

Ο Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να λήξει τα περιοριστικά μέτρα στις 19 Ιουλίου, με την τελική απόφαση να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα. Είπε ότι με το βήμα άρσης των μέτρων θα εξαλειφθούν τα όρια στο αριθμό των ατόμων στις κοινωνικές συναθροίσεις, η οδηγία για κατ’οίκον εργασία και η εντολή για χρήση μάσκας.

Αφού επέβαλε τους πιο επαχθείς περιορισμούς εν καιρώ ειρήνης στην ιστορία της Βρετανίας για την καταπολέμηση της πανδημίας, ο Τζόνσον στοιχηματίζει ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού, το οποίο έχει αποδυναμώσει τη σύνδεση μεταξύ λοιμώξεων και εισαγωγών σε νοσοκομεία, μπορεί να αποτρέψει τον κατακλυσμό των υγειονομικών υπηρεσιών από ένα νέο κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα σχέδια, τα νυχτερινά κέντρα θα επιτραπεί να ξαναλειτουργήσουν και δεν θα υπάρχουν περιορισμοί χωρητικότητας σε χώρους φιλοξενίας. Οι οδηγίες κοινωνικής απόστασης θα παύουν να ισχύουν.

“Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας ότι εάν δεν μπορούμε να ανοίξουμε ξανά την κοινωνία μας μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, όταν θα έχουμε βοηθηθεί από την άφιξη του καλοκαιριού και από τις σχολικές διακοπές, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε πότε θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε στην κανονικότητα;” τόνισε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου.

“Θα αποσύρουμε τους νομικούς περιορισμούς και θα επιτρέψουμε στους ανθρώπους να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις αφού θα έχουν ενημερωθεί σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του ιού”, δήλωσε.

Ο Τζόνσον καθορίζει την πολιτική υγείας για την Αγγλία, αλλά όχι για τη Σκωτία, την Ουαλία ή τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο αρχηγός της βρετανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι το σχέδιό του για άρση των περιορισμών στην Αγγλία στις 19 Ιουλίου δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αρχίζουν να είναι καταχαρούμενοι και προειδοποίησε ότι μια νέα παραλλαγή του ιού που δεν θα την πιάνει το εμβόλιο θα μπορούσε να σημαίνει την ανάγκη επιβολής νέων μέτρων στο μέλλον.

“Δεν θα ήθελα να αισθάνονται οι άνθρωποι ότι αυτό είναι το τέλος, σαν να ήταν η στιγμή να γίνουμε καταχαρούμενοι… απέχει πολύ το τέλος της αντιμετώπισης αυτού του ιού”, τόνισε.

“Προφανώς, εάν βρούμε μια άλλη παραλλαγή που δεν ανταποκρίνεται στα εμβόλια … τότε σαφώς, θα πρέπει να πάρουμε όσα μέτρα χρειάζεται για να προστατεύσουμε το κοινό”.

Η Βρετανία έχει καταγράψει από την αρχή της πανδημίας τον έβδομο υψηλότερο αριθμό θανάτων εξαιτίας της Covid-19 παγκοσμίως και ο Βρετανός πρωθυπουργός κατηγορήθηκε για αργοπορημένες αντιδράσεις στην διαχείριση της πανδημίας, με καθυστερημένες επιβολές lockdown.

Ωστόσο, το πρόγραμμα εμβολιασμών στην χώρα είναι από τα πιο πετυχημένα παγκοσμίως, με το 86% των ενηλίκων να έχει λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου και το 64% και τις δύο δόσεις μέχρι σήμερα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Ο Τζόνσον είπε επίσης ότι άτομα κάτω των 40 ετών θα προσκληθούν για να λάβουν τη δεύτερη τους δόση 8 εβδομάδες μετά την πρώτη, αντί για 12 εβδομάδες, ευθυγραμμίζοντας την πολιτική που ισχύει για άτομα άνω των 40 ετών.

Τα στοιχεία της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη της παραλλαγής Δέλτα που οδηγεί σε σοβαρή ασθένεια ή εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι τα εμβόλια σπάνε την σύνδεση μεταξύ μολύνσεων από την Covid-19 και θανάτων εξαιτίας της νόσου, προειδοποιώντας ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συμφιλιωθούν με το γεγονός ότι θα υπάρξουν πάραυτα περισσότεροι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19.

“Θέλαμε λίγο περισσότερο χρόνο για να δούμε τα αποδεικτικά στοιχεία ότι τα εμβόλια μας βοήθησαν στη διάσπαση της σχέσης μεταξύ ασθένειας και θανάτου”, δήλωσε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου.

“Έχει γίνει όλο και πιο ξεκάθαρο ότι αυτά τα εμβόλια είναι πράγματι επιτυχή, καθώς η πλειονότητα αυτών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο δεν είχε εμβολιαστεί”, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Σαγίντ Τζαβίντ δήλωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη χώρα θα αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

“Είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον βρετανικό λαό: τα κρούσματα αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται σημαντικά. Μπορούμε εύλογα να αναμένουμε ότι έως τις 19 Ιουλίου, ο αριθμός των ημερήσιων λοιμώξεων θα είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι σήμερα”, είπε ο Τζαβίντ στο Κοινοβούλιο.

Σήμερα, η χώρα επιβεβαίωσε 27.334 νέα κρούσματα της Covid-19, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, καταγράφοντας αύξηση των λοιμώξεων μεταξύ 29 Ιουνίου και 5 Ιουλίου λίγο πάνω από 53% σε σύγκριση με τις προηγούμενες επτά ημέρες. Ακόμη 9 άνθρωποι υπέκυψαν στην νόσο μέσα σε 24 ώρες.

Κύπρος: Ένας θάνατος και 787 νέα κρούσματα κορονοϊού

Έναν θάνατο και 787 νέα κρούσματα κορονοϊού (ποσοστό θετικότητας: 1,80%) ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Ο συνολικός αριθμός θανάτων από κορονοϊό στην Κύπρο ανέρχεται σε 380. Εξάλλου 88 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 23 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 43.678 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Ισπανία: Αυξάνονται τα κρούσματα, ιδίως μεταξύ των ανεμβολίαστων νέων  

Στις 32.607 ανέρχονται οι μολύνσεις από νέο κορονοϊό που καταγράφηκαν στην Ισπανία από την Παρασκευή, μια αύξηση 85% σε σύγκριση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, καθώς η παραλλαγή Δέλτα προκαλεί ένα νέο κύμα της Covid-19, ιδίως μεταξύ των ανεμβολίαστων νέων.

Ο δείκτης μολύνσεων των 14 ημερών έφτασε σήμερα τα 204 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, από 95 που ήταν την περασμένη εβδομάδα. Όμως στους νέους μεταξύ 20-29 ετών ο δείκτης αυτός εκτοξεύτηκε στο 640.

Περίπου το 80% των Ισπανών άνω των 40 ετών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Στην ηλικιακή ομάδα 20-29 ετών το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 14%.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε λεπτό σημείο όσον αφορά τη μεταδοτικότητα, αλλά τουλάχιστον αυτό δεν μεταφράζεται σε σοβαρές μολύνσεις», είπε ο συντονιστής της ισπανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Φερνάντο Σιμόν.

Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία δεν έχουν επηρεαστεί λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στους νέους και η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι μικρότερη του 7%.

Οι μολύνσεις μειώνονταν σταθερά από τον Απρίλιο, όμως άρχισαν να αυξάνονται και πάλι από τα μέσα Ιουνίου. Πολλές περιφέρειες, όπως η Καταλονία και η Καντάμπρια, εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν ξανά περιορισμούς στη νυχτερινή διασκέδαση και στις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 3.866.475 κρούσματα και 80.934 θάνατοι λόγω της Covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα