Top

Κορονοϊός: «Ξεκλειδώνουν» εστίαση, ψυχαγωγία και εκδηλώσεις – Αλλαγές στα πιστοποιητικά

Oι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στην χώρα μας.

Parallaxi
κορονοϊός-ξεκλειδώνουν-εστίαση-ψυ-823603
Parallaxi
Πηγή: SOOC

Oι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στην χώρα μας.

Χωρίς μέτρα για τον κορονοϊό – τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους – επιχειρεί να αφήσει η κυβέρνηση την εστίαση και την ψυχαγωγία, επιτρέποντας ταυτόχρονα σε έναν μεγάλο βαθμό την κανονική διεξαγωγή αθλητικών και καρναβαλικών εκδηλώσεων.

 

Κάτι που άλλωστε είχαν προαναγγείλει εδώ και μέρες τα κυβερνητικά στελέχη, αφού στόχος είναι η επιστροφή στην κανονικότητα. Αρκεί βέβαια οι επιστήμονες της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας να δώσουν αύριο το πράσινο φως οπότε και συνεδριάζουν για να εξετάσουν τα νεότερα δεδομένα για την πανδημία στη χώρα μας.

Ποια μέτρα είναι προς άρση

Η κυβέρνηση έθεσε σειρά αιτημάτων προς την επιτροπή του υπουργείου Υγείας προκειμένου οι επιστήμονες να τα εξετάσουν και να αποφανθούν. Άλλωστε τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι πλέον διευκολύνεται η κατάσταση για άρση μέτρων, καθώς τα νοσοκομεία παρουσιάζουν εικόνα αποκλιμάκωσης αφού υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες covid αλλά και στις ΜΕΘ. Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε στην ημερήσια έκθεσή του 494 διασωληνωμένους συμπολίτες μας από 600 και πλέον που ήταν μέχρι πρόσφατα.

Καθηγητής Παρασκευής: Δεν τελειώσαμε με την πανδημία -Πώς θα γίνει η άρση μέτρων για τους εμβολιασμένους

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί στους πολίτες το μήνυμα ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Δεν είναι αυτό το μήνυμα της επιτροπής και των ειδικών ότι τελειώσαμε και θα αρθούν όλα τα μέτρα».

Αυτό αναφέρει στο iefimerida.gr o Δημήτρης Παρασκευής, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο οι ειδικοί να αποφασίσουν εντός της εβδομάδας για περαιτέρω «χαλάρωση» των μέτρων.

Οι περιορισμοί θα αρθούν μόνο για τους εμβολιασμένους Ο κ. Παρασκευής ξεκαθαρίζει ότι αν αρθούν κάποιοι περιορισμοί που θα αφορούν κυρίως τους εμβολιασμένους, ενώ θα συνεχίσει να υπάρχει ελεγχόμενη πρόσβαση και υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος στους κλειστούς χώρους για τους ανεμβολίαστους. «Το μίγμα των μέτρων θα είναι τέτοιο που οι περιορισμοί θα αρθούν γι αυτούς που έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο νόσου, δηλαδή τους εμβολιασμένους, ενώ τα μέτρα θα συνεχίσουν για τη μερίδα του πληθυσμού που αν μολυνθούν θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για νόσο», αναφέρει.

Σε καμία περίπτωση, όπως προσθέτει το μέλος της επιτροπής, η στρατηγική της Ελλάδας δεν είναι η ανοσία της αγέλης σε ότι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. «Ωστόσο, το στέλεχος Όμικρον έχει πολύ υψηλή διεισδυτικότητα και δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί με κανέναν τρόπο ούτε με μέτρο τύπου lockdown. Χώρες που το εφάρμοσαν είδαν μια συνεχιζόμενη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων και αδυναμία του ελέγχου της διασποράς».

Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία Όπως εξηγεί, ο κ. Παρασκευής, πανδημία και ιός έχουν καταστεί περισσότερο και καλύτερα διαχειρίσιμοι λόγω του μεγάλου ποσοστού ανοσίας που υπάρχει στην κοινότητα. «Εδώ, υπάρχει το πολύ θετικό παράδειγμα πολλών χωρών της δυτικής Ευρώπης, με σχεδόν απόλυτο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στις ευπαθείς ομάδες, που είχαν ένα πραγματικό ήπιο κύμα του στελέχους Όμικρον. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν έχουμε ακριβώς τελειώσει. Δε σημαίνει ότι η επιδημία παρουσιάζει την ίδια ύφεση σε όλο τον κόσμο και με ενιαίο τρόπο», σημειώνει.

Παράλληλα, όσον αφορά την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων σύμφωνα με τους ειδικούς είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν αλλά με βάση τα σημερινά δεδομένα και την εμπειρία τα εμβόλια παρέχουν ικανοποιητική προστασία έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών σε ότι αφορά στη σοβαρή νόσο και τον θάνατο. Δηλαδή, υπάρχει πλέον μια πολύ αισιόδοξη εικόνα βασιζόμενη σε επιστημονικά δεδομένα αλλά μιλάμε ακόμη για μία μεταβατική περίοδο.

Τέταρτη δόση, αν το εμβόλιο επικαιροποιηθεί, ίσως για τις ευπαθείς ομάδες Όσον αφορά το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολίου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, τονίζει στο iefimerida.gr ότι «προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η τρίτη δόση δε μας καλύπτει και αναφέρομαι στον γενικό πληθυσμό. Ενδεχομένως να είναι αναγκαία η τέταρτη δόση, αν το εμβόλιο επικαιροποιηθεί και ίσως αυτό να γίνει σύσταση για τις ευπαθείς ομάδες ώστε να έχουν καλύτερη κάλυψη έναντι της μόλυνσης, εκτός της προστασίας που παρέχει το εμβόλιο για σοβαρή νόσο για τα στελέχη που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο».

Το επιδημικό κύμα βρίσκεται σε αποκλιμάκωση

Αναφερόμενος, στον δείκτη των θανάτων στη χώρα μας από την Covid-19 που παραμένει υψηλός ο κ. Παρασκευής σχολιάζει ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι σημαντικός πληθυσμός που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες παραμένει ανεμβολίαστος. «Στην Ελλάδα ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβριο με ένα ποσοστό της τάξης του 60% γενικού εμβολιασμού το οποίο δεν ήταν ικανοποητικό να μας προστατέψει από το κύμα της Δέλτα. Αυτό προκάλεσε μία σταδιακή αύξηση των θανάτων και πίεση στο ΕΣΥ μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου.

Όταν στα μέσα Δεκεμβρίου άρχισε το νέο κύμα της Όμικρον, η πίεση αυξήθηκε συνέπεια του γεγονότος ότι η Ελλάδα δεν είχε τόσο καλή εμβολιαστική κάλυψη όσο άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης και δυστυχώς το νέο κύμα βρήκε το ΕΣΥ ήδη πολύ πιεσμένο και ένα μέσο όρο 65-70 θανάτων. Οπότε από εκεί και πέρα το νέο κύμα προκάλεσε μια αυξανόμενη πίεση με ότι αυτό συνεπάγεται», σχολιάζει και επισημαίνει ότι από εδώ και πέρα διαφαίνεται αποκλιμάκωση. «Έχουμε και τα θετικά της αυξανόμενης εμβολιαστικής κάλυψης που σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να φτάσουμε τα απόλυτα νούμερα ειδικά στις ευπαθείς ομάδες», καταλήγει.

Πόσες χώρες βρίσκονται στη θέση της Δανίας;

Σε πρόσφατο ποστ που ανήρτησε, σχετικά με τα όσα συζητιούνται τις τελευταίες μέρες γύρω από τη σταδιακή άρση των μέτρων η Ιωάννα Παυλοπούλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής- Λοιμωξιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σχολίασε: «Η Δανία είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που αίρει όλους τους σχετικούς με τον SARS-CoV-2 περιορισμούς (υποχρεωτική χρήση μάσκας, πιστοποιητικά εμβολιασμού, απομόνωση κλπ), ενώ ο αριθμός των νέων μολύνσεων, νοσηλειών & θανάτων παραμένει ψηλός και ενώ η υποπαραλλαγή ΒΑ2 κερδίζει έδαφος. Ορισμένα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας στα νοσοκομεία & τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων παραμένουν, καθώς και οι περιορισμοί των ανεμβολίαστων εισερχόμενων ταξιδιωτών. Τα ποσοστά εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού με 2 δόσεις υπερβαίνουν το 80% και με 3 δόσεις το 60%, οι πολίτες εμπιστεύονται τους θεσμούς, το σύστημα υγείας τους μπορεί να διαχειριστεί την παρούσα κατάσταση, ενώ η χώρα διαθέτει άριστη επιδημιολογική επιτήρηση. Πόσες χώρες βρίσκονται στη θέση της Δανίας;».

 Έρχονται αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού για νοσήσαντες

Σε τροποποιήσεις όσον αφορά στις συστάσεις για το χρόνο που μπορούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους με τρίτη δόση, όσα άτομα έχουν στον ενδιάμεσο νοσήσει από κορονοϊό, προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Έτσι ακόμη και ένα μήνα μετά τη νόσηση μπορούν να εμβολιαστούν και να λάβουν άμεσα πιστοποιητικό νόσησης.

Σε απάντησή προς το news247.gr σε σχετικό ερώτημα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι “υπάρχουν και χώρες οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη τη νόσηση και συστήνουν τον εμβολιασμό αμέσως μετά από τη νόσηση. Να σας θυμίσω ότι η πρώτη-πρώτη σύσταση της Επιτροπής ήταν στην αρχή της επιδημίας, και ιδιαίτερα για τους υγειονομικούς, να εμβολιάζονται από ένα μήνα μέχρι τρεις μήνες μετά τη νόσηση, δεδομένου ότι ήταν και σε αυξημένο κίνδυνο, σε υψηλό ιικό φορτίο εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων”.

Την ίδια στιγμή ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επεσήμανε “ότι τις επόμενες ημέρες, είτε αύριο είτε μεθαύριο, θα βγει η συνολική ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα. Για εμβολιασμό και νόσηση υπάρχουν αυτή τη στιγμή ξεκάθαρες οδηγίες στο emvolio.gov.gr και για τις δυο κατηγορίες και για ανήλικους και ενήλικες. Επίσης για το θέμα της επανανόσησης θα εξεταστεί αύριο και θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες”.

Να επισημάνουμε ότι στην εν λόγω ιστοσελίδα άλλαξε και το διάστημα για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης στα άτομα που εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson. Ειδικότερα τα άτομα αυτά θα πρέπει να εμβολιαστούν στους δύο μήνες με μία δόση Pfizer ή Johnson &Johnso η με μισή δόση Mderna, από 3 μήνες που ήταν μέχρι πρόσφατα.

Πιστοποιητικό για όσους νοσούν δεύτερη φορά

Η Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να συζητήσει σήμερα το θέμα της έκδοσης πιστοποιητικού νόσησης για άτομα που νόσησαν για δεύτερη φορά. Μέχρι σήμερα άτομα που νοσούσαν για δεύτερη φορά δεν μπορούσαν να εκδόσουν νέο πιστοποιητικό νόσησης.

Εδώ να αναφέρουμε ότι υπάρχει το ζήτημα της επαναλοίμωξης. Όπως τόνισε χθες η κα Θεοδωρίδου: “Ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη η οποία επιβεβαιώνεται με εργαστηριακή μέθοδο, με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον 3 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη. Αυτό για διαχωρισμό από την χρονίζουσα λοίμωξη ή την υποτροπή λοίμωξης από Covid”.

Γίνεται ξεκάθαρο λοιπόν ότι αν κάποιος βρεθεί ξανά θετικός με κορονοϊό 2 μήνες μετά την πρώτη νόσοση, δεν θεωρείται εκ νέου “νέο κρούσμα”. Άρα δεν θα είχε και νέο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Επίσης στους 3 μήνες το αργότερο από το πρώτο θετικό τεστ θα πρέπει να έχει προχωρήσει στον εμβολιασμό του και 3 μήνες μετά θα πρέπει να κάνει και αναμνηστική δόση, αλλιώς δεν θα διαθέτει κανένα πιστοποιητικό και θα θεωρείται ανεμβολίαστος.

Περαιτέρω συγκεκριμένες συστάσεις θα δοθούν σήμερα η αύριο από την Επιτροπή Εμβολιασμών.

Το σίγουρο είναι πως για να απολαμβάνει τις ελευθερίες ενός εμβολιασμένου πολίτη, αν νοσήσει και είναι ανεμβολίαστος θα πρέπει να κάνει μετά δύο δόσεις με απόσταση 3 μηνών η τελευταία από την πρώτη. Αν εμβολιάστηκε και νόσησε θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει σχήμα τριών δόσεων προκειμένου να λάβει πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Πηγές: news24/4.gr, iefimerida.gr, ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα