Koρονοϊός: Ξεπέρασαν τα 150 εκατ. τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
koρονοϊός-ξεπέρασαν-τα-150-εκατ-τα-κρούσμα-650322
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Πάνω από 150 εκατ. κρούσματα Covid-19 έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ο αριθμός των ημερήσιων νέων μολύνσεων έχει φθάσει το τρέχον διάστημα σε επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί ποτέ αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού, δείχνει καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τους επίσημους απολογισμούς ως σήμερα στις 07.20 (ώρα Ελλάδας).

Από τον εντοπισμό του ιού στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019 έχουν καταγραφεί επισήμως 150.337.583 μολύνσεις, εκ των οποίων περίπου 6 εκατ. μέσα σε μία εβδομάδα, αύξηση που οφείλεται κυρίως στην έκρηξη των περιστατικών στην Ινδία, όπου τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν διαγνωστεί 2,5 εκατ. κρούσματα.

Ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων έχει υπερδιπλασιαστεί από τα μέσα Φεβρουαρίου. Μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε λίγο πάνω από 350.000 την ημέρα. Το τρέχον διάστημα επιβεβαιώνονται 821.000 νέα κρούσματα ημερησίως.

Αιτία είναι η εκθετική αύξηση των μολύνσεων στην Ινδία (18.762.976 κρούσματα), υγειονομική κρίση που μπορεί να οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη χώρα αυτή, αλλά επίσης και στη συμπεριφορά μερίδας πολιτών όπως η μη συμμόρφωση προς τους υγειονομικούς περιορισμούς, όπως ανέφερε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο αριθμός των 2,5 εκατ. κρουσμάτων που καταγράφηκαν σε μία εβδομάδα στην Ινδία, δηλαδή 357.000 την ημέρα, είναι πάνω από 30 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν στη χώρα καταγράφονταν περίπου 11.000 νέες μολύνσεις.

Οι πλέον πληγείσες χώρες βάσει του συνολικού αριθμού κρουσμάτων είναι οι ΗΠΑ (32.288.764 κρούσματα), η Ινδία (18.762.976 κρούσματα) και η Βραζιλία (14.590.678 κρούσματα). Σε σχέση με τον πληθυσμό τους, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι το Μαυροβούνιο (15.457 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), η Τσεχία (15.207) και η Σλοβενία (11.513).

Εξαιτίας κυρίως της έξαρσης της επιδημίας στην Ινδία, η Ασία είναι η ήπειρος που καταγράφει τα περισσότερα ημερήσια νέα κρούσματα (392.267) και αυτή όπου η πανδημία κινείται με τον ταχύτερο ρυθμό (+28% νέες μολύνσεις καταγράφηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα). Η Αφρική (11.038 κρούσματα την ημέρα, +3%) είναι η μοναδική άλλη ήπειρος όπου αυξάνεται ο αριθμός των μολύνσεων.

Αντίθετα, οι αριθμοί έχουν σταθεροποιηθεί στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (133.881 κρούσματα την ημέρα) και μειώνονται στην Ευρώπη (184.007 κρούσματα την ημέρα, -18%), και στις ΗΠΑ και τον Καναδά (60.537, -12%).

Από τότε που εντοπίστηκε ο νέος κορονοϊός, πάνω από το ένα τρίτο των κρουσμάτων έχει καταγραφεί στην Ευρώπη (50.213.426 κρούσματα) – την πλέον πληγείσα ήπειρο. Ακολουθούν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς (33.496.740 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική (28.688.240 μολύνσεις) και η Ασία (25.594.773 περιπτώσεις).

Σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί σχεδόν 3,2 εκατ. θάνατοι λόγω της Covid-19.

Η Τουρκία έχει αρκετές δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 την παρούσα περίοδο και δεν αντιμετωπίζει κάποιο ζήτημα με τις προμήθειές τους, δήλωσε σήμερα, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος μίλησε δύο ημέρες μετά τον υπουργό Υγείας της Τουρκίας που είπε ότι τα εμβόλια θα γίνουν πιο σπάνια, για τους επόμενους δύο μήνες, αλλά η Τουρκία έχει υπογράψει μία συμφωνία για 50 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, οι οποίες θα αρχίσουν να φτάνουν το Μάιο.

Η Σιγκαπούρη θα εμποδίσει την είσοδο σε επισκέπτες με πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό στο Μπαγκλαντές, στο Νεπάλ, στο Πακιστάν και στη Σρι Λάνκα από τις 2 Μαΐου, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αύξησης των περιστατικών μόλυνσης από τον COVID-19 στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας της ασιατικής χώρας.

Η απαγόρευση εισόδου ισχύει για όσους επισκέπτες έχουν βίζα μικρής, αλλά και μακράς διάρκειας.

Η Σιγκαπούρη έχει ήδη απαγορεύσει την είσοδο επισκεπτών από την Ινδία, η οποία μάχεται για να θέσει υπό έλεγχο μία έξαρση της εξάπλωσης των μολύνσεων από τον COVID-19.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προσφέρθηκε να βοηθήσει στη μάχη της Ινδίας κατά της εξάπλωσης της Covid-19, όπως ανέφεραν σήμερα τα κρατικά ΜΜΕ.

Ο Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήρια του στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

«Η Κίνα επιθυμεί να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Ινδία στη μάχη κατά της Covid-19, αλλά και να παρέχει υποστήριξη και βοήθεια στην Ινδία», μετέδωσε η κινεζική τηλεόραση, επικαλούμενη δηλώσεις του πρόεδρου Σι.

Η Ρωσία παρήγαγε την πρώτη παρτίδα εμβολίων κατά της Covid-19 για ζώα

Η ιαπωνική Nippon Yusen ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας επιβάτης στο κρουαζιερόπλοιο πολυτελείας “Asuka II” εντοπίστηκε θετικός στον κορονοϊό και ότι άλλοι επιβάτες θα αποβιβαστούν από το κρουαζιερόπλοιο.

Η υγεία του επιβάτη, είναι σταθερή και ο ίδιος αναρρώνει σε μία καμπίνα που έχει απομονωθεί, ανέφερε η ίδια ανακοίνωση. Οι άνθρωποι που διέμεναν στο ίδιο δωμάτιο με τον επιβάτη που μολύνθηκε, είναι οι μόνοι που ήρθαν σε επαφή μαζί του.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει την Πέμπτη, από την Γιοκοχάμα στο νομό Καναγκάουα και είχε προγραμματιστεί να δέσει στους νομούς Αομόρι και Χοκάιντο.

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 6.889 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν 174 ασθενείς με την COVID-19 .

Κατά τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 26.247 νεκρούς επί συνόλου 1.190.991 μολύνσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 11 δήμοι βγαίνουν από την καραντίνα τη Δευτέρα, όπως άλλες 20 όπου οι περιορισμοί ήρθη χθες Πέμπτη, χάρη στη μείωση των κρουσμάτων, έπειτα από έναν μήνα.

Στους αντίποδες, έξι άλλοι δήμοι θα τεθούν ξανά σε lockdown.

Η Χιλή αντιμετωπίζει από τον Μάρτιο νέο κύμα της πανδημίας, παρότι βρίσκεται στην πρωτοπορία σε διεθνές επίπεδο ως προς τον εμβολιασμό των πολιτών της. Τον Απρίλιο, είχε φθάσει σε κορύφωση των κρουσμάτων (≈9.000 ημερησίως), που ώθησε την κυβέρνηση στο Σαντιάγο να θέσει υπό περιορισμό το 80% του πληθυσμού.

Μολονότι το υπουργείο Υγείας επισημαίνει πως οι μολύνσεις μειώνονται σε αρκετές κοινότητες, ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας εφιστούν την προσοχή, καθώς θεωρούν πως είναι πρόωρο να αρθούν τα μέτρα.

Όλα τα εμβολιαστικά κέντρα στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, το Μουμπάι, κλείνουν για τρεις ημέρες από σήμερα λόγω έλλειψης εμβολίων, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, ενώ η χώρα κατέγραψε ένα ακόμα ρεκόρ στην αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων κορονοϊού.

Η Ινδία κατέγραψε 386.452 νέα κρούσματα σήμερα, ενώ οι θάνατοι λόγω της COVID-19 κατέγραψαν άλμα κατά 3.498 το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, ειδικοί σε θέμα υγείας πιστεύουν ότι οι πραγματικοί αριθμοί της COVID-19 στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου ίσως είναι 5 με 10 φορές μεγαλύτεροι από τον επίσημο απολογισμό.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ινδία έχει αυξηθεί κατά περίπου 7,7 εκατ. από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν εντάθηκε το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters. Αντίθετα, η χώρα χρειάστηκε σχεδόν έξι μήνες για να καταγράψει τα προηγούμενα 7,7 εκατ. κρούσματα.

Η Ινδία βρίσκεται σε βαθιά κρίση, με τα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία να είναι υπερπλήρη, τα φάρμακα και το οξυγόνο σε έλλειψη και τις μεγαλύτερες πόλεις σε καθεστώς αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις. Πολλά αποτεφρωτήρια αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε ξυλεία λόγω του μεγάλου αριθμού των νεκρών, καθώς για κάθε νεκρική πυρά απαιτούνται 300-400 κιλά ξύλου.

Η Ινδία κατατάσσεται πρώτη στον κόσμο στην παραγωγή εμβολίων, αλλά δεν έχει αρκετά αποθέματα για να τα βγάλει πέρα με το δεύτερο, φονικό κύμα της COVID-19, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι σχεδιάζει να εμβολιάσει όλους τους ενήλικες από την 1η Μαΐου. Μόλις περίπου το 9% των 1,4 δισεκ. κατοίκων της χώρας έχει λάβει μια δόση εμβολίου από τον Ιανουάριο.

Αρκετές πολιτείες έχουν πει ότι δεν θα μπορέσουν να ανοσοποιήσουν άμεσα τους πολίτες ηλικίας 18-45 ετών.

Ο Μόντι αναμένεται να πραγματοποιήσει συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου σήμερα καθώς το κύμα των μολύνσεων έχει γονατίσει το υγειονομικό σύστημα της χώρας και απειλεί τις μεγάλες επιχειρήσεις, αφού ολοένα περισσότεροι εργαζόμενοι απουσιάζουν διότι ασθένησαν οι ίδιοι ή διότι χρειάζεται να φροντίσουν άρρωστους συγγενείς τους.

Την ίδια ώρα αρχίζει να φθάνει στην Ινδία η διεθνής βοήθεια, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να αντιμετωπίσει την υγειονομική και πλέον κατά πολλούς και την ανθρωπιστική κρίση.

Στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε πάνω από 400 φιάλες οξυγόνου, νοσοκομειακό εξοπλισμό και σχεδόν ένα εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο στο Νέο Δελχί.

«Όπως η Ινδία έσπευσε να μας βοηθήσει στην αρχή της πανδημίας, οι ΗΠΑ δεσμεύονται να εργαστούν άμεσα για να προσφέρουν βοήθεια στην Ινδία σε μια περίοδο ανάγκης», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Οι ΗΠΑ στέλνουν εφόδια αξίας μεγαλύτερης των 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδία, ανάμεσά τους 1.000 φιάλες οξυγόνου, 15 εκατομμύρια μάσκες N95 και ένα εκατομμύριο γρήγορα διαγνωστικά τεστ, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Λευκός Οίκος. Επίσης οι ΗΠΑ στέλνουν συστατικά που είχαν παραγγείλει για την παρασκευή του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 στην Ινδία, γεγονός που θα της επιτρέψει να παρασκευάσει περισσότερες από 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Παράλληλα συνεχίζονται οι αποστολές ιατρικής βοήθειας από άλλες χώρες. Νωρίτερα σήμερα έφθασε μια τρίτη αποστολή από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Ρουμανία και η Ιρλανδία έστειλαν αργά χθες τα δικά τους εφόδια. Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεισφέρει και εκείνη στη διεθνή επιχείρηση αρωγής, με την αποστολή 300 συμπυκνωτών οξυγόνου και 300 αναπνευστήρων.

Πάνω από 40 χώρες έχουν δεσμευθεί να στείλουν ιατρική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου οξυγόνου, δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Βαρντάν Σρίνγκλα.

Πηγή: AΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα