Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τα 300 εκατομμύρια οι εμβολιασμοί στην Eυρώπη
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Πάνω από 300 εκατομμύρια εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί στην ΕΕ, όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή της η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ειδικότερα, η φον ντερ Λάιεν σημείωσε: “Έχουμε περάσει τα 300 εκατομμύρια εμβολιασμούς στην ΕΕ. Κάθε μέρα πλησιάζουμε τον στόχο μας: να παραδώσουμε αρκετές δόσεις ώστε τον επόμενο μήνα να έχει εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων στην ΕΕ”.
Η πολιτεία Βικτόρια στην Αυστραλία ανέφερε σήμερα δύο νέα περιστατικά μόλυνσης τοπικής μετάδοσης από τον COVID-19 στην πολιτειακή πρωτεύουσα Μελβούρνη. Τα δύο περιστατικά συνδέονται με τη συρροή κρουσμάτων που έχει εντοπιστεί επιβάλλοντας την εφαρμογή νέων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στην πόλη.
Η ίδια πολιτεία νωρίτερα σήμερα, χρησιμοποιώντας δεδομένα του 24ωρου μέχρι τα μεσάνυχτα, δεν είχε αναφέρει κανένα νέο κρούσμα μόλυνσης τοπικής μετάδοσης από τον COVID-19, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις για τη Μελβούρνη θα χαλαρώσουν αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Τα δύο νέα περιστατικά μόλυνσης καταγράφονται ως αρχικές επαφές σε προηγούμενα περιστατικά μόλυνσης, αναφέρθηκαν μετά τα μεσάνυχτα και θα προστεθούν στα στοιχεία της Τετάρτης.
Ο υπουργός Υγείας στη Βικτόρια Μάρτιν Φόλεϊ δήλωσε ότι τα δύο περιστατικά ιχνηλατήθηκαν με κρούσματα που είχαν αναφερθεί σε ένα οικοδομικό τετράγωνο στη Μελβούρνη, αυξάνοντας την υπάρχουσα συρροή σε έξι κρούσματα.
Παροτρύνσεις έγιναν σε εκατοντάδες κατοίκους για να κάνουν διαγνωστικά τεστ και να αυτοαπομονωθούν.
Η εφαρμογή ενός σκληρού lockdown στη Μελβούρνη έληξε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά μερικοί περιορισμοί στα ταξίδια και στις συγκεντρώσεις ανθρώπων παραμένουν, συμπεριλαμβανομένων και των κανόνων που απαιτούν από τα πέντε εκατομμύρια των κατοίκων της να παραμείνουν εντός απόστασης 25 χιλιομέτρων από τα σπίτια τους.
Η Βικτόρια είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, ενώ έχει αναφέρει χαμηλά μονοψήφια περιστατικά μόλυνσης για περισσότερο από μία εβδομάδα κατευνάζοντας τους φόβους για ένα μεγαλύτερο ξέσπασμα των μολύνσεων, μετά τον εντοπισμό του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που έχει υψηλή μεταδοτικότητα.
Περίπου 100 νέα περιστατικά μόλυνσης έχουν καταγραφεί στην αναφερόμενη πολιτεία από την 24η Μαΐου.
Οι περιορισμοί που εφαρμόζονται ισχύουν μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.
Η ταχεία ιχνηλάτηση κρουσμάτων, η εφαρμογή lockdown, αλλά και το κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων βοήθησαν την Αυστραλία να ελέγξει όλα τα προηγούμενα ξεσπάσματα των κρουσμάτων και να κρατήσει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τους αριθμούς των περιστατικών μόλυνσης, με λίγα περισσότερα από 30.250 κρούσματα και 910 θανάτους.
Το τελευταίο ξέσπασμα προκάλεσε αύξηση των ανθρώπων που εμβολιάζονται κατά του COVID-19.
Περίπου το 25% του πληθυσμού των 20 εκατομμυρίων ενηλίκων στην Αυστραλία έχει λάβει τουλάχιστον μία πρώτη δόση εμβολίου, ενώ περίπου 4% έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περισσότερες από 5,86 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του COVID-19.
Ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 θα αποστείλει στο Βιετνάμ η Ιαπωνία, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τοσιμίτσου Μοτέγκι, καθώς η χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας επισπεύδει την προμήθεια εμβολίων, ώστε να αναχαιτίσει κύμα του νέου κορονοϊού που αντιμετωπίζει.
Στο Βιετνάμ, χώρα με περίπου 98 εκατομμύρια κατοίκους, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από τότε που ξέσπασε η πανδημία του νέου κορονοϊού ανέρχεται σε 10.241 και των θανάτων από την COVID-19 σε μόνον 58.
Το φορτίο εμβολίων της AstraZeneca PLC που παρήχθησαν στην Ιαπωνία αναμένεται να φτάσει αύριο, Τετάρτη, στο Βιετνάμ, διευκρίνισε ο Μοτέγκι σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους.
Η Ιαπωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει επιπρόσθετες δωρεές εμβολίων στο Βιετνάμ και την Ταϊβάν και σχεδιάζει παρόμοιες αποστολές στην Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη από τις αρχές του Ιουλίου, πρόσθεσε ο Μοτέγκι.
Η Ταϊβάν έλαβε 1,24 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca από την Ιαπωνία αυτόν τον μήνα για να αντιμετωπίσει ένα κύμα εγχώριων κρουσμάτων. Η κυβέρνησή της ευχαρίστησε χθες, Δευτέρα, την Ιαπωνία που εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής επιπρόσθετης βοήθειας.
“Θα συνεχίσουμε να έχουμε στενή επικοινωνία με την ιαπωνική πλευρά και προσβλέπουμε στην ομαλή άφιξη των εμβολίων στην Ταϊβάν το ταχύτερο δυνατό”, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν σε ανακοίνωσή του.
Η Ιαπωνία έχει δεσμευτεί για τη χορήγηση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και 30 εκατομμυρίων δόσεων στον μηχανισμό COVAX, ο οποίος παρέχει εμβόλια σε χώρες που έχουν ανάγκη. Ωστόσο οι παραδόσεις στο Βιετνάμ, την Ταϊβάν, όπως και σε άλλους προορισμούς στην Ασία γίνονται εκτός COVAX για να επιταχυνθεί η παράδοση των εμβολίων, σημείωσε ο Μοτέγκι.
“Αν πάμε μέσω μιας διεθνούς οργάνωσης, οι διαδικασίες για την λήψη έγκρισης μπορεί να χρειαστούν χρόνο”, σημείωσε.
Η Ιαπωνία έχει συνάψει συμβόλαιο για την αγορά 120 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο ενέκρινε τον περασμένο μήνα. Ωστόσο δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για την χρήση του στη χώρα, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες όσον αφορά αναφορές διεθνώς για θρομβώσεις.
Η Ταϊβάν έχει παραγγείλει εκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως, αλλά ελλείψεις στον εφοδιασμό οδήγησαν σε καθυστερήσεις στη λήψη τους, με μόνον περίπου το 4% του πληθυσμού των 23,5 εκατομμυρίων κατοίκων της να έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση καθώς αγωνίζεται για την αντιμετώπιση ενός εγχώριου ξεσπάσματος του ιού.
Με μόλις 132 νέα κρούσματα του κορονοϊού να καταγράφονται το 24ωρο που πέρασε, η Ταϊβάν θέτει σταδιακά υπό έλεγχο το εγχώριο ξέσπασμα του νέου κορονοϊού.
“Η συνολική τάση δείχνει ότι η κατάσταση βαίνει προς το καλύτερο, αλλά ακόμη δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Τσεν Σιχ-Τσουνγκ από την Ταϊπέι.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ζήτησε χθες Δευτέρα από τη Pfizer να επιταχύνει το πρόγραμμα παράδοσης των εμβολίων της κατά της covid-19, δήλωσε κυβερνητική πηγή, με στόχο να προωθηθεί η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα.
Το αίτημα αυτό αποτελεί στροφή 180 μοιρών για τον ακροδεξιό πρόεδρο, ο οποίος πέρυσι αγνόησε την προσφορά εμβολίων από τη Pfizer, σύμφωνα με μαρτυρία στην επιτροπή της Γερουσίας που ερευνά τις καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Βραζιλίας.
Σύμφωνα με τον γραφείο του προέδρου, ο Μπολσονάρου, ο προσωπάρχης του και οι υπουργοί Υγείας και Εξωτερικών πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με την επικεφαλής της Pfizer στη Βραζιλία, τη Μάρτα Ντίεζ, και τον επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας στη Λατινική Αμερική, Κάρλος Μουρίγιο.
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος ρώτησε τους επικεφαλής της Pfizer αν οι παραδόσεις των εμβολίων της που είναι προγραμματισμένες για φέτος μπορούν να γίνουν τον Ιούνιο και όχι το τέταρτο τρίμηνο, επεσήμανε κυβερνητικός αξιωματούχος που έχει γνώση της υπόθεσης.
Η Pfizer Βραζιλίας αρνήθηκε να σχολιάσει τη συνάντηση.
Σχεδόν μισό εκατομμύριο Βραζιλιάνοι έχουν πεθάνει από covid-19, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ, όμως μόνο το 10,3% των 210 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας έχει λάβει μία δόση εμβολίου και 3,5% έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, κυρίως με τα εμβόλια της κινεζικής Sinovac Biotech και της AstraZeneca.
Ο Μπολσονάρου, που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τα εμβόλια και αντιτάχθηκε στην επιβολή lockdown στη χώρα, έχει ταχθεί υπέρ της χρήσης της υδροξυχλωροκίνης για την αντιμετώπιση της covid-19, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι αποτελεσματική.
Ο ακροδεξιός ηγέτης ερευνάται από επιτροπή της Γερουσίας για τις καθυστερήσεις στην εκστρατεία ανοσοποίησης. Μάρτυρας κατέθεσε ότι η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ στις επιστολές της Pfizer πέρυσι για την αγορά εμβολίων.
Η Βραζιλία υπέγραψε συμφωνία με τη Pfizer τον Μάρτιο για την αγορά 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της κατά της covid-19, με τις πρώτες να φτάνουν στη χώρα στο τέλος Απριλίου. Δεύτερο συμβόλαιο τον Μάιο προβλέπει την παράδοση στη χώρα επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων το τέταρτο τρίμηνο του έτους.
H πακιστανική επαρχία Παντζάμπ απείλησε σήμερα να κόψει το τηλέφωνο σε όσους θα αρνούνται να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, σε μια χώρα όπου ένα πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά του νέου κορονοϊού.
Η επαρχία Σιντ έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι δημόσιοι λειτουργοί που αρνούνται το εμβόλιο δεν θα πληρώνονται από την 1η Ιουλίου.
Την ώρα που το τρίτο κύμα μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό αρχίζει να σταθεροποιείται στο Πακιστάν, έπειτα από πολλές εβδομάδες περιορισμών, στην Παντζάμπ, την πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία, με πρωτεύουσα τη Λαχώρη, η ζήτηση για τα εμβόλια έχει ήδη επιβραδυνθεί.
“Στην αρχή ήταν απλά μια πρόταση, όμως, καθώς ο κόσμος είναι πραγματικά διστακτικός, αποφασίσαμε να δράσουμε”, εξήγησε ο Χάμαντ Ράζα, ο εκπρόσωπος Τύπου των υγειονομικών υπηρεσιών της Παντζάμπ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημόσια υπηρεσία τηλεπικοινωνιών αναμένεται να αποφασίσει πώς θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο στην πράξη.
Περίπου 10,5 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί σε αυτήν την χώρα των 220 εκατομμυρίων κατοίκων, χάρη στη στήριξη, σε μεγάλο βαθμό, της Κίνας.
Όμως, οι ανησυχίες σχετικά με τις παρενέργειες, όπως και η παραπληροφόρηση, με ορισμένους να ισχυρίζονται ότι τα εμβόλια προκαλούν στειρότητα, ακόμα και θάνατο σε διάστημα δύο ετών από τον εμβολιασμό, παρακωλύουν την εκστρατεία.
“Το εκπαιδευτικό επίπεδο στο Πακιστάν είναι πολύ χαμηλό και ορισμένοι διασπείρουν φήμες και παραπληροφόρηση”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαλμάν Χασέεμπ, πρόεδρος της Ένωσης νέων γιατρών του Πακιστάν.
Η απειλή, εντούτοις, προκάλεσε δυσφορία στους πολίτες της Λαχώρης.
“Θα είναι δύσκολο για εμένα, εάν δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω το τηλέφωνό μου… όμως φοβάμαι πραγματικά το εμβόλιο”, λέει η Σάιμα Μπίμπι, μια οικιακή βοηθός από τη Λαχώρη.
Για να παρακινήσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, τους υπόσχονται ότι θα μπορούν να πάνε στον κινηματογράφο, σε αίθουσες δεξιώσεων και σε χώρους λατρείας.
Το Πακιστάν έχει καταγράψει 21.500 θανάτους από την Covid-19 επισήμως, όμως αυτός ο αριθμός θεωρείται υποτιμημένος, εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς αριθμού διαγνωστικών τεστ.
Το υπουργείο Υγείας της Ναμίμπιας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι 13 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 1.008 ως εδώ.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 726 κρούσματα του SARS-CoV-2 – αριθμός άνευ προηγουμένου –, πρόσθεσε το υπουργείο. Το σύνολο των μολύνσεων έχει πλέον φθάσει τις 65.815 στη μικρή αφρικανική χώρα, που είναι αντιμέτωπη με τρίτο κύμα.
Η εκστρατεία ανοσοποίησης άρχισε στη Ναμίμπια τον Μάρτιο. Ως εδώ, έχει εμβολιαστεί το 4,5% του πληθυσμού-στόχου (1,5 εκατ.).
Πολλές περιοχές της Ρωσίας ενίσχυσαν σήμερα τους περιορισμούς για τον κορονοϊό και είπαν ότι αυξάνουν την δυναμική των νοσοκομείων για την υποδοχή ασθενών με Covid έπειτα από μια ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα.
Η Ρωσία σήμερα ανέφερε 14.185 νέα κρούσματα κορονοϊού κατά το τελευταίο 24ωρο, περιλαμβανομένων 6.805 στη Μόσχα, σχεδόν τον υψηλότερο απολογισμό σε εθνικό επίπεδο επί μήνες.
Το Σαββατοκύριακο, η Αγία Πετρούπολη, η οποία φιλοξενεί τελικούς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Euro 2020, και η Μόσχα ανακοίνωσαν ότι επιβάλλουν νέα περιοριστικά μέτρα.
Η κυβερνητική υπηρεσία διαχείρισης της πανδημίας επιβεβαίωσε επίσης 379 θανάτους από covid το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 127.180.
Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία δίνει ξεχωριστό απολογισμό και έχει ανακοινώσει ότι η χώρα έχει καταγράψει περίπου 270.000 θανάτους από COVID-19 από την αρχή της πανδημίας ως το τέλος του Απριλίου.
Το Κρεμλίνο πάντως ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τον αργό ρυθμό των εμβολιασμών κατά της COVID-19 στη Ρωσία και ότι θεωρεί τους εμβολιασμούς τον μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας.
“Προφανώς κανένας δεν θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος από τα ποσοστά εμβολιασμών”, είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η τοπική κυβέρνηση του Πριμόριε, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της ρωσικής επικράτειας και συνορεύει με την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο νοσοκομεία αναμένεται να ανοίξουν μέσα στις επόμενες ημέρες στις πόλεις Ουσουρίσκ και Βλαδιβοστόκ και ότι έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες νέες κλίνες από τον Απρίλιο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων της COVID-19.
“Βλέπουμε τώρα μια ανάλογη τάση με το κύμα της πανδημίας της περασμένης άνοιξης. Στην αρχή υπήρχε μια αύξηση στην Ευρώπη, μερικές εβδομάδες αργότερα στην κεντρική Ρωσία και δύο με τρεις εβδομάδες μετά σε μεγάλες πόλεις του Πριμόριε”, δήλωσε ο τοπικός υπουργός Υγείας.
Η περιοχή Μπουριάτια της ανατολικής Σιβηρίας ανακοίνωσε ότι χρειάζεται περισσότερες κλίνες ΜΕΘ έπειτα από μια αύξηση των κρουσμάτων αυτό τον μήνα.
Δημόσιοι χώροι–όπως πάρκα, πλατείες και πισίνες–θα είναι κλειστά μέχρι την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με τις αρχές της Μπουριάτια.
Επίσης ανεστάλησαν τα αθλήματα σε γυμναστήρια και σε ανοιχτές ή κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.
Στην πετρελαιοπαραγωγική περιοχή της Σιβηρίας, Γιούγκρα, οι αρχές απαγόρευσαν τις μεγάλες διοργανώσεις με τη συμμετοχή άνω των 20 ατόμων.
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι εργάτες που θα επιστρέφουν στην περιοχή από τις 20 Ιουνίου θα πρέπει προηγουμένως να επιδείξουν αρνητικό τεστ για COVID-19 ή αποδεικτικό στοιχείο εμβολιασμού τους.
Στην αρκτική περιοχή του Μουρμάνσκ τα εστιατόρια απαγορεύτηκε να λειτουργούν στη διάρκεια της νύχτας και το ένα τρίτο των δημοσίων υπαλλήλων κλήθηκε να ξεκινήσει τηλεργασία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονταν σήμερα σε σταθμούς του υπόγειου σιδηροδρόμου και σε εμπορικά κέντρα, προκαλώντας προειδοποιήσεις από κάποιους γιατρούς ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέα έκρηξη των κρουσμάτων του κορονοϊού.
Κάποιες μεγάλες ινδικές πόλεις έχουν ξεκινήσει να αίρουν τους αυστηρούς περιορισμούς καθώς ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και πάνω από δύο μήνες.
Αλλά ειδικοί στις ασθένειες και γιατροί έχουν προειδοποιήσει ότι η σπουδή προς την επιστροφή στην κανονικότητα θα υπονόμευε τις προσπάθεις εμβολιασμού καθώς μόνο το 5% από τους 950 εκατομμύρια ενήλικες έχουν εμβολιαστεί.
Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η σχεδόν πλήρης επάνοδος στην κανονικότητα στο Νέο Δελχί είναι ανησυχητική.
Οι αρχές της πόλης έχουν προειδοποιήσει ότι θα επιβάλουν εκ νέου αυστηρούς περιορισμούς αν αυξηθούν τα κρούσματα.
Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στην πρωτεύουσα τον Μάιο καθώς οι προμήθειες οξυγόνου εξαντλήθηκαν και οι οικογένειες έκαναν εκκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις λιγοστές νοσοκομειακές κλίνες.
Πολίτες πλήρωναν 20 φορές ακριβότερα της κανονικής τιμής για να εξασφαλίσουν ασθενοφόρα και νεκροφόρες, πολλοί πέθαναν σε χώρους στάθμευσης και τα νεκροτομεία δεν είχαν χώρο.
“Το κυριότερο εμπορικό κέντρο του Δελχί#συγκέντρωσε 19.000 επισκέπτες το περασμένο σαββατοκύριακο μόλις άνοιξε. Έχουμε τρελαθεί τελείως;”, έγραψε στο Twitter ο ‘Αμπρις Μιτάλ του ινστιτούτου Max HealthCare στο Νέο Δελχί. “Περιμένετε#νέα έκρηξη της COVID19 και κατηγορήστε την κυβέρνηση, τα νοσοκομεία, τη χώρα”.
Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο υπόγειος σιδηρόδρομος της ινδικής πρωτεύουσας ανέβασε προειδοποιήσεις στο Twitter για συνωστισμό τις ώρες αιχμής και μεγάλες αναμονές, απαντώντας έτσι σε εξαγριωμένους πολίτες που διαμαρτύρονταν για τις μεγάλες ουρές.
Έπειτα από ένα αυστηρό λόκνταουν πέντε εβδομάδων στο Δελχί, οι αρχές άνοιξαν πλήρως τα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα και επέτρεψαν στα εστιατόρια να λειτουργούν με το 50% της δυναμικότητάς τους.
Οι προαστιακοί σιδηρόδρομοι επίσης λειτουργούν με το 50% της δυναμικότητάς τους και τα γραφεία έχουν μερικώς ανοίξει εκ νέου.
Ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει επιβραδυνθεί ωστόσο. Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα εμβολιαστικά κέντρα για πολίτες ηλικίας 18 με 44 ετών θα αρχίσουν από σήμερα να κλείνουν καθώς δεν επαρκούν οι δόσεις των εμβολίων.
“Το Δελχί θα έπρεπε να έχει αρχίσει να ανοίγει με πολύ πιο επιστημονικό τρόπο. Προετοιμάζουμε το έδαφος για προβλήματα”, έγραψε στο Twitter ο Άρβιντερ Σινχ Σόιν, ένας χειρουργός και κορυφαίος ειδικός σε θέματα μεταμόσχευσης ήπατος.
Σε εθνικό επίπεδο η Ινδία ανέφερε 60.471 νέα κρούσματα κορονοϊού κατά το τελευταίο 24ωρο, τον μικρότερο αριθμό μετά τις 31 Μαρτίου, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Συνολικά ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα αυτή της Νότιας Ασίας ανέρχεται σε 29,57 εκατομμύρια –ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ.
Στη διάρκεια της νύχτας η χώρα πρόσθεσε 2.726 θανάτους ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την νόσο σε 377.031, έδειξαν τα στοιχεία.
Την αποτυχία της Ομάδας των Επτά (G7) να καταρτίσει ένα σχέδιο για τον εμβολιασμό στον κόσμο κατά της COVID-19 στηλίτευσε χθες ο απερχόμενος αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ, χαρακτηρίζοντας “μικρό βήμα” τη δέσμευση των πλουσιότερων οικονομιών στον πλανήτη να δωρίσουν 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων στη διάρκεια του ερχόμενου έτους σε χώρες που έχουν ανάγκη.
“Αυτές οι σποραδικές, μικρής κλίμακας, φιλανθρωπικές δωρεές από πλούσιες χώρες σε φτωχές χώρες δεν αποτελούν ένα σοβαρό σχέδιο και δεν θα οδηγήσουν στο τέλος της πανδημίας”, δήλωσε στο Reuters ο Λόουκοκ, ο οποίος αποχωρεί από τα καθήκοντά του την Παρασκευή.
“Η G7, ουσιαστικά, απέτυχε τελείως να δείξει τον απαιτούμενο επείγοντα χαρακτήρα”, υπογράμμισε.
Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Καναδά συναντήθηκαν στην Κορνουάλη, στην Αγγλία, το σαββατοκύριακο και συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα, την Ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών (G20) και άλλες χώρες για να αυξήσουν την συμβολή σε εμβόλια τους ερχόμενους μήνες.
“Έκαναν ένα μικρό βήμα – σε αυτό το πάρα πολύ όμορφο θέρετρο στην Κορνουάλη – αλλά δεν θα πρέπει να κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους χρειάζεται περισσότερο από ένα μικρό βήμα και ακόμη έχουν πολλά να κάνουν”, σημείωσε ο Λόουκοκ.
“Αυτό που χρειαζόταν ο κόσμος από την G7 ήταν ένα σχέδιο να εμβολιάσει τον κόσμο. Και αυτό που πήραμε ήταν ένα σχέδιο για να εμβολιαστεί περίπου το 10% του πληθυσμού χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ίσως σε έναν χρόνο από τώρα ή το δεύτερο εξάμηνο του ερχόμενου έτους”, υπογράμμισε.
Τον Μάιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αποκάλυψε πρόταση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να τερματιστεί η πανδημία του νέου κορονοϊού εμβολιάζοντας τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού όλων των χωρών ως το τέλος του 2021 και τουλάχιστον του 60% ως το πρώτο εξάμηνο του 2022.
“Αυτή είναι η συμφωνία του αιώνα”, είπε ο Λόουκοκ και πρόσθεσε ότι η G7 θα μπορούσε να έχει κάνει ακόμη πολύ περισσότερα για να παράσχει ζωτικές προμήθειες –όπως αναπνευστήρες, κουτιά με τεστ και προστατευτικό εξοπλισμό– σε χώρες που θα χρειαστεί να περιμένουν περισσότερο για εμβόλια κατά της COVID-19.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να δράσουν με πιο επείγοντα χαρακτήρα, προειδοποιώντας ότι αν οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν εμβολιαστούν γρήγορα, ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται και θα μπορούσε να γίνει ανθεκτικός στην ανοσοποίηση.
Η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα πως η μελέτη για τη θεραπεία της με μονοκλωνικά αντισώματα AZD7442 έδειξε πως δεν επιτεύχθηκε ο κύριος στόχος της πρόληψης της συμπτωματικής Covid-19 σε ανθρώπους που είχαν εκτεθεί πρόσφατα στο νέο κορονοϊό.
Η εταιρεία ανακοίνωσε πως οι συμμετέχοντες στη δοκιμή ήταν μη εμβολιασμένοι ενήλικοι άνω των 18 ετών που είχαν επιβεβαιωμένα εκτεθεί σε άτομο με τον κορονοϊό μέσα στις προηγούμενες οκτώ ημέρες.
Η θεραπεία με AZD7447 μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης συμπτωματικής Covid-19 κατά 33% σε σύγκριση με ένα ψευδοφάρμακο, ποσοστό που δεν είναι στατιστικά σημαντικό, ανέφερε η εταιρεία.
«Ενώ η δοκιμή αυτή δεν πέτυχε τον πρωταρχικό στόχο κατά της συμπτωματικής νόσου, έχουμε ενθαρρυνθεί από την προστασία που είδαμε στους συμμετέχοντες με αρνητικό PCR μετά τη θεραπεία με AZD7442», ανέφερε σε δήλωσή του ο Μενέ Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca.
Η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα ανήκει σε μια κατηγορία θεραπειών με φάρμακα τα οποία μιμούνται τα φυσικά αντισώματα που παράγει το σώμα για να αντιμετωπίσει τη μόλυνση.