Κορονοϊός: Λιγότερα εμβόλια θα παραδώσει η AstraZeneca στην ΕΕ

Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στο εξωτερικό.

Parallaxi
κορονοϊός-λιγότερα-εμβόλια-θα-παραδώ-714416
Parallaxi

corona

Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στο εξωτερικό.

ΕΕ: Η AstraZeneca ενδέχεται να παραδώσει λιγότερα από τα μισά εμβόλια για τα οποία έχει δεσμευτεί, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca αναμένεται ότι θα παραδώσει στην ΕΕ λιγότερα από τα μισά εμβόλια για την Covid-19 απ’ όσα έχει δεσμευτεί, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Αυτό το προβλεπόμενο έλλειμμα, το οποίο δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι τώρα, έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη μείωση των παραδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο και ενδέχεται να πλήξει τις προσδοκίες της ΕΕ ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος συμμετέχει άμεσα σε συνομιλίες με την αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία, είπε ότι η εταιρεία ανέφερε στην Ένωση, κατά τη διάρκεια εσωτερικών συναντήσεων, ότι «θα παραδώσει λιγότερες από 90 εκατομμύρια δόσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο» του έτους.

Το συμβόλαιο της AstraZeneca με την ΕΕ, το οποίο διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει ότι η εταιρεία δεσμεύεται να παραδώσει 180 εκατομμύρια δόσεις στις 27 χώρες κατά το δεύτερο τρίμηνο.

«Επειδή εργαζόμαστε απίστευτα σκληρά για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας μας στην ΕΕ και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αξιοποιήσουμε την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα μας, ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να φέρουμε τις παραδόσεις μας πιο κοντά στη συμφωνία προαγοράς», είπε ένας εκπρόσωπος της AstraZeneca, αποφεύγοντας να σχολιάσει συγκεκριμένα στοιχεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συντονίζει τις συνομιλίες με τους παρασκευαστές εμβολίων, απέφυγε επίσης να σχολιάσει.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε στο Reuters ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του, επιβεβαίωσε ότι η AstraZeneca σχεδίαζε να παραδώσει γύρω στα 40 εκατομμύρια δόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο, δηλαδή λιγότερες από τις μισές από τις 90 εκατομμύρια που υποτίθεται ότι θα παρέδιδε. Τον Ιανουάριο η εταιρεία προειδοποίησε την ΕΕ ότι δεν θα τηρούσε τη δέσμευσή της για το πρώτο τρίμηνο, λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα παραγωγής. Επρόκειτο επίσης να παραδώσει 30 εκατομμύρια δόσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, αλλά αυτό δεν έγινε αφού το εμβόλιο δεν είχε ακόμη εγκριθεί από την ΕΕ.

Έτσι, η συνολική προσφορά της AstraZeneca στην ΕΕ ενδέχεται να είναι γύρω στα 130 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου, πολύ μικρότερη από τα 300 εκατομμύρια που είχε δεσμευτεί να παραδώσει μέχρι τότε.

Η ΕΕ αντιμετώπισε επίσης καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna. Μέχρι σήμερα, αυτά είναι τα μοναδικά εμβόλια που έχουν λάβει άδεια από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. Ορισμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία, χρησιμοποιούν εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί στην Κίνα και τη Ρωσία.

Ιταλία: Στα 13.314 τα κρούσματα κορονοϊού, με 356 θανάτους. Τρίτο κύμα της πανδημίας στην Μπρέσια

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 13.314 κρούσματα κορονοϊού και 356 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 303. 850 διαγνωστικά τεστ, το 4,4% από τα οποία ήταν θετικό. Χθες, τα κρούσματα ήταν 9.630, με 274 θανάτους.

Σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα, στις ΜΕΘ τη χώρας βρίσκονται 28 περισσότεροι ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 140 περισσότεροι.

Στο μεταξύ, στην περιοχή της πόλης Μπρέσια, στη Λομβαρδία, αποφασίσθηκε η αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας και των περιορισμών, με κλείσιμο όλων των σχολείων, την απαγόρευση μετάβασης σε εξοχικά σπίτια και την επιλογή της τηλεργασίας, σε όλες τις περιπτώσεις που το επιτρέπουν.

Στην περιοχή, οι μεταλλάξεις του κορονοϊού αγγίζουν το 39% του συνόλου των νέων περιστατικών και ο πρώην υπεύθυνος της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, Γκουίντο Μπερτολάζο, τόνισε ότι «προφανώς, στην Μπρέσια βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τρίτο κύμα της πανδημίας».

Η Γερμανία βρίσκεται στο τρίτο κύμα της πανδημίας, η χαλάρωση των μέτρων πρέπει να γίνει προσεκτικά και σταδιακά, δηλώνει η καγκελάριος Μέρκελ

Η Γερμανία βρίσκεται στο τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, είπε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός της, σύμφωνα με δύο πηγές που παραβρέθηκαν σε αυτήν τη συνάντηση και μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.

«Βρισκόμαστε τώρα στο τρίτο κύμα», φέρεται να είπε η καγκελάριος, προειδοποιώντας ότι η οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ στα τέλη του περασμένου έτους και παρατάθηκαν μέχρι τις 7 Μαρτίου θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και σταδιακά.

Το κλείσιμο όλων των μη αναγκαίων επιχειρήσεων και οι έλεγχοι στα σύνορα με την Αυστρία και την Τσεχία –όπου εντοπίστηκαν εστίες οι οποίες συνδέονται με πιο μολυσματικές παραλλαγές του νέου κορονοϊού– βοήθησαν τη Γερμανία να μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Όμως η καθυστέρηση στους εμβολιασμούς και ο κίνδυνος που συνιστούν οι νέες παραλλαγές καθιστούν πιο δύσκολη τη χαλάρωση των περιορισμών.

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε τα σκαμπανεβάσματα», είπε η Μέρκελ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιθυμεί η επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει προσεκτικά ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα επαναφοράς των μέτρων, εάν οι μολύνσεις αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι.

Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι η διαθεσιμότητα των γρήγορων τεστ και η αύξηση της δυνατότητας διενέργειας εξετάσεων θα καταστήσουν πιο βιώσιμη την επιστροφή στην κανονικότητα, είπαν οι δύο πηγές.

Γερμανία: Ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τα κινητά τηλέφωνα θα δημιουργήσει η κυβέρνηση έως το τέλος του έτους

Την εισαγωγή πιστοποιητικού εμβολιασμού για χρήση στα κινητά τηλέφωνα αποφάσισε το «υπουργικό συμβούλιο κορονοϊού», αναφέρει σε δημοσίευμά της η BILD, η οποία μάλιστα υποστηρίζει ότι το πιστοποιητικό θα είναι έτοιμο στο τέλος του β’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους και θα χρησιμοποιείται για την είσοδο των εμβολιασμένων π.χ. σε συναυλίες ή εστιατόρια.

Από τον Ιανουάριο του 2022 οι πληροφορίες εμβολιασμού θα προστίθενται στον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενών για χρήση στο κινητό τηλέφωνο, τονίζει η εφημερίδα.

Ανοιχτός στο εγχείρημα εμφανίζεται ο επικεφαλής της Μόνιμης Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμβολιασμών Τόμας Μέρτενς. Όπως λέει στην εφημερίδα, στον τομέα του ιδιωτικού Δικαίου, σε κινηματογράφους, θέατρα, εστιατόρια και αεροπορικές εταιρείες, ο ίδιος μπορεί σίγουρα να φανταστεί ένα τέτοιο πιστοποιητικό. «Έχει ήδη προβλεφθεί πολλές φορές σε διεθνές επίπεδο, οπότε δεν είμαστε σε θέση να το αποτρέψουμε», δηλώνει, επισημαίνοντας ότι είναι ταυτόχρονα σημαντικό να επαρκεί η προσφορά των εμβολίων, ώστε να μην μειονεκτεί κανείς. Σ΄αυτό πιθανότατα οφείλεται και η καθυστέρηση έως το 2022.

Η Κομισιόν ζήτησε από έξι χώρες μέλη να δώσουν εξηγήσεις για «δυσανάλογους» περιορισμούς στην κυκλοφορία που συνδέονται με την επιδημία Covid-19

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε από έξι χώρες μέλη, ανάμεσά τους το Βέλγιο και την Γερμανία, να δώσουν εξηγήσεις εντός δέκα ημερών για περιορισμούς στην κυκλοφορία που συνδέονται με την επιδημία Covid-19 και τις οποίες θεωρεί δυσανάλογες.

Η Κομισιόν εξήγησε ότι έστειλε σημειώματα στην Γερμανία, το Βέλγιο, την Δανία την Φινλανδία, την Σουηδία και την Ουγγαρία που εφαρμόζουν αυστηρότερους περιορισμούς από εκείνους που συνιστά η Ευρωπαϊκή Ενωση, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης εισόδου στο έδαφός τους.

Οι επιστολές αυτές, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπενθυμίζουν «την ανάγκη οι περιορισμοί στις μετακινήσεις να μην εισαγάγουν διακρίσεις» και καλούν τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις να συγχρονισθούν με τις συστάσεις που έχουν εγκριθεί από κοινού από τους 27.

Οι χώρες έχουν στην διάθεσή τους δέκα ημέρες για να απαντήσουν στην Κομισιόν, η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εκκίνησης διαδικασιών επί παραβάσει εναντίον τους.

«Είναι προς το συμφέρον των ιδίων των χωρών, τις οποίες εμπιστευόμαστε ότι θα βρουν λύσεις χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε σε ένδικα μέσα», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο Βέλγιο, όλα τα μη αναγκαία ταξίδια από και προς την χώρα απαγορεύονται από τις 27 Ιανουαρίου. Το μέτρο, που έχει παραταθεί μέχρι την 1η Απριλίου, θεωρείται προβληματικό από την Κομισιόν, η οποία προσάπτει στις αρχές ότι δεν λαμβάνουν υπ΄όψιν την επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής προέλευσης ή προορισμού του ταξιδιώτη.

Από την πλευρά του το Βερολίνο φιλτράρει δραστικά από τα μέσα Φεβρουαρίου τις διελεύσεις με την Τσεχική Δημοκρατία και το αυστριακό Τυρόλο για να ελέγξει την διάδοση των παραλλαγών του ιού. Κάτοικοι των συνόρων και οδηγοί φορτηγών δεν μπορούν να περάσουν παρά μόνο με πολύ πρόσφατο τεστ PCR.

Στην επιστολή που εστάλη στην γερμανική διπλωματική αποστολή στην ΕΕ, η Κομισιόν επικρίνει το μέτρο.

«Θεωρούμε ότι ο κατανοητός στόχος της Γερμανίας -προστασία της δημόσιας υγείας – θα μπορούσε να επιτευχθεί με λιγότερο περιοριστικά μέτρα», αναφέρεται στο κείμενο του email.

Σε άλλο σημείωμα που εστάλη την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν ζητούσε με έμφαση από τους 27 να αποφύγουν το κλείσιμο συνόρων και τις γενικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Ο δύσκολος συντονισμός των απαγορεύσεων που παρεμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία βρισκόταν χθες στο μενού της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των 27, πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Πέμπτης.

Ο γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ρότ απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου λέγοντας ότι η χώρα του τηρεί τους κανόνες της Ζώνης Σένγκεν.

«Εχουμε την υποχρέωση να λάβουμε μέτρα κατά των μεταλλάξεων του ιού, με προτεραιότητα την προστασία των πολιτών μας», είπε.

Η Ουγγαρία θα γίνει αύριο η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα χορηγεί το εμβόλιο της κινεζικής Sinopharm

Η Ουγγαρία θα γίνει αύριο η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά την ανοσοποίηση των πολιτών της με το εμβόλιο κατά της COVID-19 της κινεζικής εταιρίας Sinopharm.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στον επίσημο λογαριασμό ενημέρωσης για τον κορονοϊό στο Facebook ότι τα εμβόλια της Sinopharm θα χορηγηθούν για πρώτη φορά στο πλαίσιο της εκστρατείας εμβολιασμού, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech.

Η Ουγγαρία έχει επίσης αγοράσει δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik, το οποίο, όπως και το εμβόλιο της Sinopharm, δεν έχει λάβει έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ.

Η δεξιά κυβέρνηση της χώρας, που επικρίνει τη βραδύτητα του εμβολιαστικού προγράμματος της ΕΕ, ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι κατέληξε σε συμφωνία για την αγορά 5 εκατ. δόσεων του εμβολίων της Sinopharm και οι πρώτες 550.000 δόσεις έφθασαν στη Βουδαπέστη την περασμένη εβδομάδα.

Τα νέα κρούσματα COVID-19 έχουν αρχίσει να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς στην Ουγγαρία στο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, που ανυπομονεί να ‘ανοίξει’ εκ νέου την οικονομία, θέλει να επιταχύνει το πρόγραμμα ανοσοποίησης ύστερα από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εγκεκριμένων από την ΕΕ εμβολίων από φαρμακοβιομηχανίες της Δύσης.

Το πρόγραμμα της Ουγγαρίας περιλαμβάνει επίσης τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την αμερικανική εταιρία Moderna και την αγγλοσουηδική AstraZeneca.

«Τις επόμενες λίγες ημέρες μπορούμε να κάνουμε ένα τεράστιο βήμα στην ανοσοποίηση χάρη στο κινεζικό εμβόλιο», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ιστβαν Γκιόργκι, επικεφαλής της κυβερνητικής ομάδας που είναι αρμόδια για τον εμβολιασμό. «Αυτό σημαίνει ότι εντός μίας εβδομάδας, ο αριθμός όσων έχουν κάνει εμβόλιο μπορεί να αυξηθεί σε πάνω από 800.000».

Από την αρχή της πανδημίας, η Ουγγαρία έχει ανακοινώσει 407.274 κρούσματα κορονοϊού, με 14.450 θανάτους.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα