Top

Κορονοϊός: Μάσκα παντού και «νυχτερινή καραντίνα» – 652 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στην χώρα μας.

Parallaxi
κορονοϊός-μάσκα-παντού-και-νυχτεριν-673451
Parallaxi

Στη λήψη αυστηρότερων μέτρων κατευθύνεται… ολοταχώς η κυβέρνηση σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα προκειμένου να ανακοπεί το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στη χώρα, μετά την τελευταία «έκρηξη» κρουσμάτων αλλά και την έντονη ανησυχία ότι η επιδημιολογική κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω με τον χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών.

Στο στόχαστρο του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκονται ιδίως οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που πλησιάζουν επικίνδυνα, και μετά τη σημερινή επικαιροποίηση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας δεν αποκλείεται να βρεθούν, στην «κόκκινη ζώνη» όσον αφορά στο ιικό τους φορτίο.

Έτσι, μετά την Κοζάνη, όπου βρίσκεται ήδη σε καθεστώς τοπικού lockdown, «συναγερμός» έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Καστοριά, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, την Εύβοια και τις Σέρρες, όπου τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες και έχουν εντοπιστεί επικίνδυνες εστίες.

Στο στόχαστρο οι νέοι

Κοινός παρανομαστής στις «επικίνδυνες» περιοχές στην εξάπλωση της επιδημίας είναι οι άνθρωποι ηλικίας 18-39 χρόνων.

Κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε ότι η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από τους πολίτες ηλικίας 18-39 σε ποσοστό 39% πάνω από το αναμενόμενο.

Όπως είπε και τα άτομα ηλικίας 40 με 64 ετών, παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε ποσοστό 30% μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.

Ωστόσο, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως μειώνεται το ποσοστό της συμμετοχής αυτής της ηλικιακής ομάδας, υπέρ της ηλικιακής ομάδας 18-39.

«Είναι αυτοί πλέον που οδηγούν την επιδημία στη χώρα μας» είπαν χαρακτηριστικά.

Είναι δηλαδή αυτοί που επιβεβαιώνονται θετικοί στον κορωνοϊό, που μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα και να νοσούν ή και όχι, που μεταδίδουν όμως τον ιό ανεξάρτητα από το αν έχουν συμπτώματα λοίμωξης Covid-19 ή όχι.

Είναι εκείνοι που έχουν καταλυτικό ρόλο στη μετάδοση της επιδημίας, στη μόλυνση των ευπαθών και ηλικιωμένων ατόμων και στη δραματική, συνήθως δε μοιραία, πορεία τους εάν νοσήσουν και νοσηλευτούν. Και κυρίως είναι αυτοί που πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας για τους εαυτούς τους αλλά και τους άλλους.

Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο από τις ανακοινώσεις της Τρίτης ήταν το γεγονός ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία έχει ανέλθει στους 780. Πρόκειται για έναν αριθμό πολύ υψηλό σε σχέση με τα έως τώρα δεδομένα που οι ασθενείς δεν είχαν ξεπεράσει τους 720. Σε ό,τι αφορά τους νεκρούς, έχει ήδη καταρριφθεί το ρεκόρ του πιο «βαρύ» μήνα της οκτάμηνης επιδημίας, που ήταν ο περασμένος Σεπτέμβριος με 125 θύματα. Κατά τις 20 πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους 137 άνθρωποι λόγω της λοίμωξης Covid-19.

Αντίθετα, τόσο τα παιδιά ως 18 ετών, όσο όμως και για τους πολίτες άνω των 65, τα κρούσματα παρουσιάζονται χαμηλότερα από το αναμενόμενο.

Για τους 65+ το ποσοστό είναι 40% χαμηλότερο από το αναμενόμενο.

Κορoνοϊός-Εύβοια: 16 κρούσματα σε εργοστάσιο στα Ψαχνά

Θετικός στον κορονοϊό γυναικολόγος του Βόλου – Σε καραντίνα πελάτισσές του

Συναγερμός έχει σημάνει μεταξύ των πελατισσών γνωστού γυναικολόγου του Βόλου ο οποίος νοσεί από κορονοϊό.

Όπως έγινε γνωστό, τόσο εγκυμονούσες γυναίκες όσο και γυναίκες που τον επισκέπτονταν για γυναικολογικά θέματα, έχουν τεθεί σε καραντίνα και παρακολουθούν στενά την πορεία της υγείας τους. Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι ο γυναικολόγος υποβάλλονταν σε τεστ κορονοϊού ανά δεκαήμερο και το γεγονός αυτό βοηθά σημαντικά στην ιχνηλάτηση των επαφών του, προκειμένου να μειωθεί η τυχόν διασπορά του ιού.

Στο Νοσοκομείο ο δήμαρχος Βόλου – Αρνητικά τα τεστ για κορονοϊό

Με ανάρτηση του στο λογαριασμό το σε κοινωνικό δίκτυο, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ενημερώνει ότι νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο του Βόλου για ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, επισημαίνοντας ότι βγήκαν αρνητικά και τα δύο τεστ κορονοϊού στα οποία υποβλήθηκε.

Η ανάρτηση του δημάρχου Βόλου

“Μια περιπέτεια της υγείας μου που χρήζει περαιτέρω εξετάσεων με υποχρεώνει από σήμερα να εισαχθώ και για τις επόμενες ημέρες να παραμείνω νοσηλευόμενος στο Νοσοκομείο του Βόλου, κατόπιν συστάσεως των γιατρών που με εξέτασαν. Λόγω της συγκυρίας οφείλω να διευκρινίσω, και προς αποφυγή κάθε φημολογίας υποβολιμαίας ή μη, ότι υποβλήθηκα σε διάστημα μια εβδομάδας σε δύο τεστ για κορονοϊό, που βγήκαν αρνητικά.

Ελπίζω η παραμονή μου να είναι σύντομη και σύντομα να επιστρέψω στα καθήκοντά μου. Για κάθε εξέλιξη της υγείας μου θα σας ενημερώνω, όπως εκτιμώ ότι έχω υποχρέωση απέναντί σας”.

https://parallaximag.gr/epikairotita/chrysocho%ce%90dis-thessaloniki-dokimazetai-tha-ginontai-chiliades-elegchoi

Κορονοϊός: Κατέληξε 84χρονος στην Λάρισα – 529 οι θάνατοι στη χώρα μας

Την τελευταία του πνοή άφησε άνδρας ηλικίας 84 ετών που νοσηλεύονταν με κορονοϊό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Ο 84χρονος είχε μπει στο Νοσοκομείο στις 28 Σεπτεμβρίου και μετά από πολυήμερη νοσηλεία έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας το βράδυ της Τρίτης. Έτσι πλέον οι νεκροί στη χώρα μας φτάνουν τους 529.

Νέο κρούσμα κορωνοϊού σε περιφερειακό κτίριο της Βουλής – Ιωάννινα: Δύο ακόμα κρούσματα στο Γηροκομείο

Ζαχαράκη: Έχουμε ασφαλή σχολεία – 36 κλειστά σε όλη τη χώρα

Έχουμε ασφαλή σχολεία, τόνισε στο ραδιόφωνο ΣΚΑΙ 100,3 η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, σημειώνοντας ότι η τήρηση των μέτρων είναι πιστή. Όπως εξήγησε η υφυπουργός, πανελλαδικά το ποσοστό σχολείων και τμημάτων που έχουν κλείσει λόγω κορωνοϊου είναι πολύ μικρό. Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή είναι κλειστά 36 σχολεία και 300 τμήματα σε όλη τη χώρα. Αναφερόμενη στο κύμα των καταλήψεων, δήλωσε ότι μέχρι χθες τελούσαν υπό κατάληψη λιγότερα από 20 σχολεία.

Έκλεισε πτέρυγα στον Άγιο Σάββα λόγω κορωνοϊού

Συναγερμός έχει σημάνει και στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας καθώς έχουν βρεθεί θετικοί τον κορωνοϊό τρεις ασθενείς, δύο νοσηλεύτριες και μια καθαρίστρια, όπως γνωστοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ έκλεισε η πτέρυγα Γ1, στην οποία νοσηλεύονταν ασθενείς με καρκίνο. Θετικά στον κορωνοϊό βρέθηκαν 5 άτομα, οι τρεις από αυτούς είναι ασθενείς.

Γίνονται, ήδη, εκτεταμένες ιχνηλατήσεις, ενώ η πτέρυγα του νοσοκομείου έχει κλείσει για απολύμανση. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ και τον πρόεδρο της, Μιχάλη Γιαννάκο: «Η διοίκηση έπραξε σωστά και έκλεισε την πτέρυγα Γ1 που νοσήλευε ασθενείς με καρκίνο. Βρέθηκαν θετικοί τρείς ασθενείς, παρ’ ότι τα αρχικά τεστ που έγιναν κατά την εισαγωγή τους ήταν αρνητικά. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο ΣΩΤΗΡΙΑ».

Οι δύο νοσηλεύτριες και η εργαζόμενη στην καθαριότητα βρέθηκαν θετικές κατά τη διάρκεια της ιχνηλάτησης. Σε κατ’ οίκον περιορισμό βρίσκονται και δύο γιατροί.

«Το συμβάν στον Άγιο Σάββα δείχνει πόσο επικίνδυνος και ύπουλος είναι ο ιός. Ξεγελάνε σε πολλές περιπτώσεις τα πρώτα αρνητικά τεστ κατά την εισαγωγή. Στην πορεία της νοσηλείας οι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα και όταν υποβάλλονται σε δεύτερο τεστ βγαίνει θετικό», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Θεσσαλονίκη: Πάρτι σε υπόγεια και ταράτσες

Πηγή: ΑΠΕ, skai.gr, ethnos.gr ,larissanet.gr ,vradini.gr, CNN
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα