Top

Κορονοϊός: Μείωση της γεννητικότητας στην Ευρώπη- Μαζικοί εμβολιασμοί στην Ρωσία

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας παγκοσμίως

Parallaxi
κορονοϊός-μείωση-της-γεννητικότητας-691379
Parallaxi
Πηγή: Unsplash

Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο τα κρούσματα κορoνοϊού στην Πολωνία

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού που έχουν καταγραφεί στην Πολωνία ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, καθώς η Βαρσοβία είναι αντιμέτωπη με ελλείψεις γιατρών και ιατρικού εξοπλισμού εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Στην Πολωνία έχουν πλέον καταγραφεί 1.013.747 κρούσματα covid-19 και 18.208 θάνατοι.

Τα ελβετικά θέρετρα σκι κάνουν προετοιμασίες για τις γιορτές παρά τον κορoνοϊό

Τα ελβετικά θέρετρα σκι συνεχίζουν με τις προετοιμασίες για την εορταστική περίοδο παρά τις πιέσεις από τις γειτονικές ΙταλίαΓαλλία και Γερμανία να κλείσουν έως ότου περάσει αυτό το πιο πρόσφατο κύμα του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέτ πρότεινε περιορισμούς στη χωρητικότητα των τελεφερίκ τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αλλά οι εταιρίες διαχείρισής τους καθώς και ορεινές περιοχές αντιδρούν στους πρόσθετους περιορισμούς.

Ο δήμαρχος του Βερμπιέ Ελουά Ροσιέ παραδέχθηκε ότι νιώθει την πίεση από άλλες χώρες, αλλά είπε ότι η οικονομία του σκι στην πόλη του είναι πολύ σημαντική για να ακυρωθεί απλά η σεζόν, ιδιαίτερα δεδομένων των μέτρων που λαμβάνει το θέρετρο για να είναι ασφαλείς οι επισκέπτες.

Ο ίδιος αναμένει έως 45.000 επισκέπτες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, λιγότερους από ό,τι συνήθως λόγω «πολλών ακυρώσεων».

«Υπάρχει μια οικονομική πλευρά που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, είναι εξαιρετικά σημαντική», δήλωσε ο Ροσιέ. «Αλλά δεν είναι το σκι που είναι επικίνδυνο για τη μετάδοση του ιού, αλλά αυτά που έρχονται μετά το σκι, το apres-ski. Και σε αυτό λάβαμε εξαιρετικά αυστηρά μέτρα για να περιορίσουμε… τους κινδύνους».

Η Γαλλία, όπου δεν θα μπορεί να πάει κανείς για σκι πριν από τον Ιανουάριο, σχεδιάζει συνοριακούς ελέγχους για να αποτρέψει τον κόσμο, ενώ το γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας σχεδιάζει αντίστοιχους ελέγχους αλλά και 14ήμερη καραντίνα μετά την επιστροφή των ταξιδιωτών.

Στο Βερμπιέ της νότιας Ελβετίας, η εταιρία λειτουργίας τελεφερίκ Televerbier δεν αναμένει ορδές επισκεπτών, δεδομένου ότι οι ξένοι που αντιστοιχούν περίπου στο μισό των χειμερινών τουριστών, δεν αναμένεται να ταξιδέψουν φέτος.

«Χάσαμε ένα μεγάλο μέρος των πελατών μας… από την Ασία, τη Μέση Ανατολή ή την Αμερική, άλλα δεν νομίζω ότι εάν οι Ιταλοί ή οι Γάλλοι μείνουν κλειστοί, αυτό θα το αντισταθμίσει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Televerbier Λοράν Βασέ.

Ο πρόεδρος της ένωσης εταιριών που διαχειρίζονται τα τελεφερίκ στα βουνά της Ελβετίας Χανς Γουίκι δήλωσε ότι συμμερίζεται τον στόχο του Μπερσέτ με τους προτεινόμενους περιορισμούς, που θα κρατήσουν τη δυναμικότητα σε χαμηλά επίπεδα.

«Καταλαβαίνω όμως και τις εταιρίες τελεφερίκ που φοβούνται για την επιβίωσή τους», δήλωσε ο Γουίκι στο δίκτυο SRF. «Προσωπικά παλεύω γι’ αυτούς, άρα δεν μπορώ πραγματικά να στηρίξω τους περιορισμούς του Μπερσέτ». Δήλωσε ότι οι ελβετικές περιοχές σκι έχουν επενδύσει ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις για χρήση μάσκας, τα μέτρα ασφάλειας κατά του συνωστισμού αλλά και ειδικό εξοπλισμό για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο Μάρκους Κάντουφ, αρμόδιος για την οικονομία στο ορεινό, ανατολικό καντόνι της Γκριζόν, δήλωσε ότι η σεζόν δεν μπορεί να ακυρωθεί.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την οικονομία στο καντόνι. Από αυτό εξαρτάται ο βιοπορισμός πολλών ανθρώπων. Σε πολλές κοιλάδες του καντονιού δεν υπάρχει εναλλακτική στον τουρισμό», δήλωσε στο SRF.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει εκδώσει συστάσεις προς τις χώρες με χιονοδρομικά κέντρα, αλλά έχει προειδοποιήσει ότι τα αεροδρόμια που θα γεμίσουν με επίδοξους σκιέρ αλλά και οι καμπίνες του τελεφερίκ με πολύ κόσμο θα οδηγήσουν σε νέα κρούσματα.

Η πανδημία έχει και άλλες επιπτώσεις- Μείωση της γεννητικότητας στην Ευρώπη

“Έχει έρθει η ώρα να γίνεις μητέρα”: αυτό ήταν το μήνυμα που έλαβαν εκατοντάδες γυναίκες στην Πορτογαλία στο κινητό τους τον Νοέμβριο.

Το μήνυμα, το οποίο έστειλε μια ιδιωτική κλινική της Λισαβόνας σε μια προσπάθεια να βρει πελάτισσες για το μαιευτικό της τμήμα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, με κάποιες γυναίκες να καταγγέλλουν ότι εν μέσω πανδημίας και ύφεσης αυτή είναι η χειρότερη περίοδος να κάνουν παιδί.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η covid-19 αποτρέπει όσους σκέφτονταν να αποκτήσουν παιδί στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, κυρίως στις χώρες του νότου, όπου δεν υπάρχει επαρκής στήριξη από το κράτος και τα ποσοστά γεννητικότητας ήταν ήδη χαμηλά.

Το 20οο καταγράφηκαν στην Πορτογαλία 120.000 γεννήσεις. Πέρυσι ο αριθμός έπεσε στις 86.600, μείωση 39%. Η πτώση των γεννήσεων γενικά είναι μεγαλύτερη έπειτα από μεγάλες υφέσεις, όπως αυτή που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Χάσμα βορρά- νότου

Η Μαρία Βικάριο, πρόεδρος των μαιών της Ιταλίας, δήλωσε ότι εκτιμά πως η κρίση θα έχει “ξεκάθαρες επιπτώσεις” στον αριθμό των γεννήσεων του χρόνου.

“Οι γυναίκες στην Ιταλία κάνουν παιδιά όταν νιώθουν ασφάλεια στον τομέα της εργασίας και της οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και σε ό,τι αφορά την υγεία τους”, εξήγησε.

Η περιοχή του Λάτσιο, γύρω από τη Ρώμη, κατέγραψε τριπλασιασμό των γεννήσεων νεκρών μωρών φέτος επειδή οι έγκυες φοβόντουσαν να πάνε στο νοσοκομείο για να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις, πρόσθεσε.

Στην άλλη άκρη της ηπείρου, στη Σουηδία με το γενναιόδωρο κοινωνικό κράτος, η Έβα Νόρντλουντ, πρόεδρος της Σουηδικής Ένωσης Μαιών, δήλωσε ότι στη χώρα της συμβαίνει το αντίθετο. “Υπάρχουν κέντρα φροντίδας των εγκύων που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν λόγω των πολλών εγκυμοσυνών”.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, το ποσοστό γεννητικότητας πριν από την πανδημία κυμαινόταν περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, 1,5 γέννα ανά γυναίκα. Η Γαλλία, η Σουηδία και η Δανία κατέγραφαν ποσοστό 1,7, ενώ στο άλλο άκρο ήταν η Ιταλία και η Ισπανία με ποσοστό κάτω του 1,3.

Έρευνα που διενεργήθηκε στις πέντε μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης στη διάρκεια του πρώτου κύματος του κορονοϊού τον Μάρτιο και τον Απρίλιο έδειξε ότι πάνω από τα δύο τρίτα όσων είναι κάτω των 34 ετών σκόπευαν να ακυρώσουν ή να αναβάλουν τα σχέδιά τους να κάνουν παιδί λόγω της πανδημίας.

Αυτό παρατηρήθηκε κυρίως στην Ισπανία και την Ιταλία και λιγότερο στη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, σύμφωνα με την έρευνα του Cattolica University του Μιλάνου.

Ο Ρούι Πίρες, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, εκτίμησε ότι οι βασικοί παράγοντες για τα μειούμενα ποσοστά γεννητικότητας είναι η ανισότητα των δύο φύλων και η έλλειψη κρατικής στήριξης στην ανατροφή των παιδιών. Οι χώρες της νότιας Ευρώπης υπολείπονται αυτών της βόρειας και στους δύο τομείς.

Επιπτώσεις από την ύφεση

Η Ιταλία και η Ισπανία, περισσότερο από τις άλλες χώρες που εξετάστηκαν στην έρευνα, εξακολουθούν να υποφέρουν από τις επιπτώσεις της ύφεσης που προκάλεσε η δημοσιονομική κρίση και η κρίση χρέους του 2008 και 2012.

Όπως και στην Πορτογαλία και την Ελλάδα, σε αυτές τις χώρες όσοι είναι σε ηλικία που κάνουν παιδιά επλήγησαν περισσότερο από την ύφεση. Χιλιάδες μετεγκαταστάθηκαν στο εξωτερικό και όσοι παρέμειναν στις χώρες ήταν αντιμέτωποι με ανεργία, χαμηλούς μισθούς και έλλειψη δομών για τη φροντίδα των παιδιών.

“Η Ιταλία είναι δημογραφικά μια ετοιμοθάνατη χώρα”, δήλωσε ο Αλεσάντρο Ροσίνα καθηγητής δημογραφίας στο Cattolica University.

“Η κατάσταση ήταν ήδη απελπιστική και τώρα η πανδημία απειλεί να καταστρέψει όποια ελπίδα διάσωσης”, πρόσθεσε.

Ο ετήσιος αριθμός γεννήσεων στην Ιταλία πέφτει σταθερά από περισσότερες από 800.000 στα μέσα της δεκαετίας του 1970 σε 420.000 το 2019, τον χαμηλότερο αριθμό από το 1861.

Ο Τζιανκάρλο Μπλανγκιάρντο, επικεφαλής της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Ιταλίας (ISTAT), δήλωσε στο κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κρίση του κορονοϊού και οι οικονομικές δυσκολίες θα επιταχύνουν την πτωτική τάση, ενώ προέβλεψε μόλις 408.000 γεννήσεις φέτος και 393.000 το 2021.

Στην Ισπανία, τη χώρα με το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό γεννητικότητας στην Ευρώπη μετά τη Μάλτα, ο αριθμός των γεννήσεων έπεφτε ακόμη και πριν την πανδημία, σημειώνοντας πτώση 16% μεταξύ του 2014 και του 2019.

“Είναι πολύ ασφαλές να πούμε ότι του χρόνου θα έχουμε λιγότερες γεννήσεις, πιθανόν μια μεγαλύτερη μείωση από αυτή που θα βλέπαμε χωρίς την covid-19 και η τάση θα διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια”, εκτίμησε ο Αλεχάντρο Μακαρόν του πανεπιστημίου CEU της Μαδρίτης.

Οι νέες συστάσεις του ΠΟΥ για τη χρήση μάσκας

Κουρτς: «Η πανδημία του κορoνοϊού σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει»

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι “Η πανδημία σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει, μέχρι την επιστροφή στην κανονικότητα το καλοκαίρι πρέπει να γίνουν όλα για να αποφευχθεί η έκρηξη των λοιμώξεων”, παρουσιάζοντας μάλιστα το μεσημέρι στη Βιέννη τους κανόνες που θα ισχύουν στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού για το χρονικό διάστημα μετά την λήξη του δεύτερου lockdown, από την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου.

«Τις επόμενες εβδομάδες πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε πολύ προσεκτικά, η χαλάρωση θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά ήπια και σταδιακά», τόνισε, καλώντας τον πληθυσμό να συνεχίσει να συμμετάσχει στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ο καγκελάριος ανακοίνωσε ότι θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα Χριστούγεννα και στη συνέχεια θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί νυκτερινής εξόδου από τις 20:00 μέχρι τις 6:00, οι οποίοι ίσχυαν ήδη από την 3η Νοεμβρίου, κατά το “μερικό lockdown”.

Από την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία (οι ανώτερες βαθμίδες στα σχολεία – με εξαίρεση τα μαθήματα για τις απολυτήριες εξετάσεις- παραμένουν στη φάση της τηλεκπαίδευσης, όπως και τα πανεπιστήμια), το λιανεμπόριο θα επαναλειτουργήσει και επιτρέπεται επίσης – σε αντίθεση με τα αναμενόμενα — η λειτουργία κομμωτηρίων και σαλονιών αισθητικής.

Κλειστά θα παραμείνουν η εστίαση και τα ξενοδοχεία, όπως επίσης θέατρα, κινηματογράφοι και γενικά οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ με μία σειρά προστατευτικών μέτρων πρόκειται να ανοίξουν μουσεία και βιβλιοθήκες.

Το lockdown είναι μία μία φάση που δείχνει αποτελέσματα, καθώς η επίπτωση επτά ημερών, (μέσος όρος σε νέες μολύνσεις ημερησίως στο διάστημα μίας εβδομάδας ανά 100.000 κατοίκους), που πριν μερικές εβδομάδες ήταν περίπου στο 660, στο τέλος του lockdown θα έχει περιοριστεί σε 250, κάτι που σημαίνει ότι επιτεύχθηκε να μην υπάρξει μία υπερβολική επιβάρυνση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος συγχρόνως ευχαρίστησε το ιατρικό προσωπικό που έκανε, όπως τόνισε, το “υπεράνθρωπο”.

Πούτιν: Μαζικοί εμβολιασμοί στην Ρωσία από την επόμενη εβδομάδα

Η Ρωσία ξεκινάει μαζικούς εμβολιασμούς κατά του κορoνοϊού από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Πρώτα θα εμβολιαστούν υγειονομικοί και τους εκπαιδευτικοί. Όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ, με εντολή του ίδιου του Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκινούν στην Ρωσία μαζικοί εμβολιασμοί εναντίον του εμβολιασμού.

Ιταλία: Ο υπ. Υγείας εξέφρασε την ελπίδα πως τα πρώτα εμβόλια κατά θα φθάσουν τον Ιανουάριο

Η Ιταλία θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα μαζικού δωρεάν εμβολιασμού στις αρχές του επόμενου έτους, με την προτεραιότητα να δίνεται στους υγειονομικούς και τους ηλικιωμένους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα στο Κοινοβούλιο.

“Επιτέλους βλέπουμε στεριά, έχουμε μια σαφή πορεία προς ένα ασφαλές λιμάνι… Φαίνεται πιθανό ότι από τον Ιανουάριο θα έχουμε τα πρώτα εμβόλια”, είπε στη Γερουσία.

Ο Σπεράντσα δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει επιλογές να αγοράσει 202 εκατομμύρια εμβόλια εναντίον της COVID-19 από διάφορες εταιρίες και πως περιμένει άδεια για τη χρήση τους από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων.

Η Ιταλία ήταν η πρώτη δυτική χώρα που επλήγη από τον ιό και έχει καταγράψει 56.361 θανάτους από COVID-19 αφότου ξέσπασε η επιδημία τον Φεβρουάριο, τον δεύτερο μεγαλύτερο απολογισμό στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία. Μέχρι τώρα έχει καταγράψει επίσης 1,62 εκατομμύρια θετικές διαγνώσεις στην ασθένεια. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι ηλικιωμένοι και οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας θα εμβολιαστούν πρώτοι, δήλωσε ο Σπεράντσα και πρόσθεσε πως το κύριο μέρος της εκστρατείας θα πραγματοποιηθεί από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

Στις αρχές Νοεμβρίου η Ιταλία αποφάσισε να επιβάλει νέους περιορισμούς προκειμένου να ελέγξει ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, θέτοντας υπό μερικό λοκντάουν μεγάλο μέρος του ιταλικού βιομηχανικού βορρά και περιορίζοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο αριθμός των ημερήσιων θετικών διαγνώσεων μειώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε, αλλά η κυβέρνηση αναμένεται να περιορίσει τις μετακινήσεις των πολιτών στη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προκειμένου να αποτρέψει μια νέα κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων.

“Πρόθεσή μας είναι να περιορίσουμε τα ταξίδια στο εξωτερικό και ανάμεσα στις περιφέρειες στη διάρκεια των χειμερινών διακοπών”, είπε ο Σπεράντσα.

Πορτογαλία: Η επικεφαλής της υγειονομικής αρχής διαγνώσθηκε θετική στον κορονοϊό

Η υγειονομική αρχή της Πορτογαλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η επικεφαλής της διαγνώσθηκε θετική στον νέο κορονοϊό, αλλά έχει εμφανίσει μόνον ήπια συμπτώματα της νόσου, η οποία έχει προσβάλλει περισσότερους από 300.000 ανθρώπους στην χώρα. Η 63χρονη Γκράσα Φρέιτας, η οποία είναι γνωστή στο κοινό στην Πορτογαλία από τις καθημερινές ενημερώσεις της για την πανδημία της COVID-19, εξετάστηκε και βρέθηκε θετική στον νέο κορονοϊό χθες Τρίτη και έχει τεθεί σε απομόνωση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Διεύθυνση Υγείας (DGS).

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση της επιδημίας του νέου κορονοϊού στην Πορτογαλία ακυρώθηκε, σύμφωνα με την DGS, και οι αρχές πραγματοποιούν τώρα διαδικασία ιχνηλάτησης για να βρουν ποιοι είχαν πρόσφατα έρθει σε επαφή μαζί της. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Observador μετέδωσε ότι η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντου και ο υφυπουργός της Αντόνιο Σάλες έχουν τεθεί σε απομόνωση εν αναμονή των αποτελεσμάτων των τεστ που έχουν κάνει.

Η Πορτογαλία, μια χώρα με πληθυσμό περίπου 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει καταγράψει συνολικά 300.462 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 4.577 θανάτους εξαιτίας της COVID-19. Έπειτα από ένα σχετικά ήπιο πρώτο κύμα της επιδημίας σε σύγκριση με χώρες όπως η Ισπανία ή η Ιταλία, η Πορτογαλία κατέγραψε αριθμό ρεκόρ λοιμώξεων και θανάτων κατά το δεύτερο κύμα τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο αριθμός των λοιμώξεων ανά 100.000 κατοίκους που καταγράφηκε τις 14 προηγούμενες ημέρες στην Πορτογαλία ανέρχεται σε 704, δηλαδή είναι υπερδιπλάσιος από αυτόν που αναφέρθηκε στην γειτονική Ισπανία, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Βρετανία: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer – Διαθέσιμο την επόμενη εβδομάδα

Ιρλανδία: Άνοδος της ανεργίας στο 21% εξαιτίας της πανδημίας

Η ανεργία στην Ιρλανδία σημείωσε άνοδο στο 21% τον προηγούμενο μήνα από το 20,2% τον Οκτώβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία λίγο πριν από το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας αυτή την εβδομάδα, που αναμένεται να οδηγήσει χαμηλότερα τον δείκτη.

Ο προσαρμοσμένος δείκτης ανεργίας διαμορφωνόταν στο 15,9% τον Σεπτέμβριο όταν όλα τα καταστήματα, γυμναστήρια, γκαλερί και εστιατόρια ήταν για τελευταία φορά ανοιχτά.

Οι μόνιμα άνεργοι αυξήθηκαν στο 7,5% τον Νοέμβριο από το 7,2% πριν από ένα μήνα, και έχουν αυξηθεί σταθερά από το χαμηλό 13 ετών του 4,6% τον Απρίλιο.

Ο αριθμός όσων αιτούνται προσωρινά επιδόματα ανεργίας, αυξήθηκε σε περισσότερους από 350.000 έναντι του αριθμού των 200.000 στη διάρκεια των έξι εβδομάδων περιορισμού.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι 100.000-150.000 θα επιστρέψουν στην εργασία αυτή την εβδομάδα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα