Top

Κορονοϊός: Μεταδοτικό στέλεχος από την Αφρική εξαπλώνεται γρήγορα στην Ευρώπη

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
κορονοϊός-μεταδοτικό-στέλεχος-από-τη-729622
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Ακόμα μια νέα παραλλαγή του κορονoϊού έρχεται να προστεθεί στη λίστα των στελεχών που δημιουργούν ανησυχία για ενδεχόμενη ανθεκτικότητα στα εμβόλια.

Το στέλεχος B.1.620 πιθανότατα πρωτοεμφανίστηκε στην Αφρική και έχει ήδη εξαπλωθεί σε πάνω από δέκα ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει η διεθνής ερευνητική που το ανακάλυψε.

Η νέα ποικιλία του SARS-CoV-2 και φέρει πολυάριθμες μεταλλάξεις που συνδέονται με υψηλή μεταδοτικότητα και διαφυγή από τα αντισώματα, προειδοποιούν οι ερευνητές, αν και αυτό δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί στην πράξη,

Μέχρι σήμερα, το B.1.620 δεν έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως στέλεχος υπό διερεύνηση ή στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος, ωστόσο φέρει μια σειρά μεταλλάξεων που γνωρίζουμε από άλλα στελέχη όπως η λεγόμενη βρετανική παραλλαγή.

Πολλές από τις μεταλλάξεις αυτές αφορούν την πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα, η οποία είναι επίσης ο στόχος όλων των σημερινών εμβολίων. Οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις σε αυτή την βασική πρωτεΐνη εκτιμάται ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα και θα μπορούσαν να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.

Το στέλεχος B.1.620 ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο σε δείγματα ασθενών από τη Λιθουανία. Η νέα μελέτη το ανιχνεύει αναδρομικά σε δείγματα από την Ευρώπη και άλλες περιοχές του κόσμου τα οποία είχαν ληφθεί τον Φεβρουάριο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα στελέχη, για παράδειγμα η νοτιοαφρικανική παραλλαγή, δεν είναι τόσο ευάλωτα στα αντισώματα που παράγονται μετά τον εμβολιασμό.

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν αυτή η διαφυγή από τα αντισώματα επηρεάζει στην πράξη την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, δεδομένου ότι το εμβόλιο  δεν οδηγεί μόνο στην παραγωγή αντισωμάτων αλλά και στη λεγόμενη κυτταρική ανοσία, μέσω των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Η κυτταρική ανοσία είναι πιο δύσκολο να μετρηθεί, πιθανώς όμως επαρκεί για την πρόληψη των νέων στελεχών.

Το νέο στέλεχος εντοπίστηκε μεταξύ άλλων σε έξι ασθενείς από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, κοντά στα σύνορα με το Καμερούν, καθώς και σε επτά άτομα στην Ευρώπη που είχαν επισκεφθεί το Καμερούν.

Η γενωμική ανάλυση υποδεικνύει ότι η νέα παραλλαγή πρωτοεμφανίστηκε στην κεντρική Αφρική και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από ταξιδιώτες πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

Τα δεδομένα υποδεικνύουν επίσης ότι το B.1.620 είναι ευρέως διαδεδομένο στην κεντρική Αφρική αλλά δεν είχε εντοπιστεί μέχρι σήμερα λόγω αδυναμίας γενετικού ελέγχου σε επαρκή αριθμό δειγμάτων.

Κρούσματα καταγράφονται πλέον σε πάνω από δέκα ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ισπανία, όχι όμως και η Ελλάδα.

Η ανακάλυψη, σχολιάζει το περιοδικό Nature, «αναδεικνύει τον κίνδυνο που εγκυμονούν οι τοπικές ανισότητες στην γενωμική παρακολούθηση».

Οι επικεφαλής της British Airways και του αεροδρομίου Χίθροου στο Λονδίνο κάλεσαν σήμερα την κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα παραπέρα σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των περιορισμών για τα ταξίδια, λέγοντας ότι πρέπει να ανοίξουν και άλλες συνδέσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.

Η Βρετανία ήρε την απαγόρευση στα διεθνή ταξίδια σήμερα, αλλά η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει έως τώρα μόνο 12 χώρες ασφαλείς για ταξίδια χωρίς την υποχρέωση οι ταξιδιώτες να τεθούν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους, περιορίζοντας την όποια ανάκαμψη του κλάδου.

«Είναι σαφές για εμάς ότι η Αμερική θα πρέπει να είναι στην ‘πράσινη λίστα’», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BA Σoν Ντόιλ. Ο επικεφαλής του Χίθροου Τζον Χόλαντ-Κέι δήλωσε ότι στη λίστα θα πρέπει να προστεθούν η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ισπανία.

Υπουργοί έχουν δηλώσει ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να πηγαίνουν διακοπές σε χώρες που δεν είναι στην ‘πράσινη λίστα’ ενώ ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Παρασκευή ότι ο κατάλογος αυτός δεν θα επεκταθεί άμεσα λόγω του κινδύνου των νέων παραλλαγμένων στελεχών του ιού. «Δεν αναμένω ότι θα έχουμε προσθήκες (στη λίστα) πολύ γρήγορα και πράγματι θα διατηρήσουμε ένα πολύ, πολύ αυστηρό καθεστώς στα σύνορα για το άμεσο μέλλον», δήλωσε.

Η Βρετανία έχει συνολικά χαμηλά ποσοστά μολύνσεων χάρη κυρίως στην επιτυχία του εμβολιαστικού της προγράμματος, αλλά αυξάνονται οι ανησυχίες για την ταχεία εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους που εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία.

Η εμφάνιση του παραλλαγμένου στελέχους δεν εμπόδισε τη σημερινή χαλάρωση των περιορισμών, στο πλαίσιο της οποίας οι φίλοι μπορούν να αγκαλιαστούν και πάλι. Μπορεί όμως να εκτροχιάσει το τελικό βήμα για την έξοδο από το lockdown που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο.

Επιβάτες στο Χίθροου, ωστόσο, εμφανίστηκαν ανακουφισμένοι που προχώρησε η σημερινή χαλάρωση των μέτρων.

Η Έρικα Στόλτον, 29 ετών, πήγαινε στη Μαδρίτη προκειμένου η οικογένειά της να γνωρίσει το μωρό της και είπε ότι περίμενε πολύ καιρό για να επιτραπούν τα ταξίδια. «Είναι μια μαγική αίσθηση. Είναι πραγματικά σκληρή η κατάσταση με αυτή τη πανδημία», δήλωσε.

ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Η τετράμηνη απαγόρευση στα ταξίδια μεταξύ Βρετανίας και Πορτογαλίας έληξε σήμερα, επιτρέποντας στους Βρετανούς ταξιδιώτες να απολαύσουν τον ήλιο στις πορτογαλικές παραλίες και πάλι σε μια πολυαναμενόμενη ώθηση για τον τουριστικό κλάδο.

Σήμερα 22 πτήσεις από τη Βρετανία αναμένεται να προσγειωθούν στην Πορτογαλία, με τις περισσότερες να προορίζονται για τη νότια περιοχή Αλγκάρβε, που είναι γνωστή για τις παραλίες και τα γήπεδα γκολφ και που έμεινε σχεδόν έρημη καθώς η πανδημία κράτησε μακριά τους τουρίστες.

Οι επισκέπτες από τη Βρετανία πρέπει να επιδεικνύουν αποδεικτικό με αρνητικό τεστ κορονοϊού των τελευταίων 72 ωρών πριν επιβιβαστούν στις πτήσεις τους με προορισμό την Πορτογαλία και ενώ δεν υπάρχει υποχρέωση να μπουν σε καραντίνα για COVID-19 επιστρέφοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στοιχεία από την ιστοσελίδα πτήσεων Skyscanner κατέδειξαν αύξηση 616% σε εβδομαδιαία βάση στις κρατήσεις προς την Πορτογαλία την εβδομάδα που ανακοινώθηκε η ‘πράσινη λίστα’ της Βρετανίας.

Έχοντας πληγεί στις αρχές της χρονιάς από ένα ισχυρό κύμα κρουσμάτων κορονοϊού, που τέθηκε υπό έλεγχο με τίμημα ένα σκληρό lockdown δύο μηνών, η Πορτογαλία αποφάσισε να ξανανοίξει τα σύνορά της σε τουρίστες από τη Βρετανία καθώς και σε επισκέπτες από την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πριν από την απόφαση της κυβέρνησης της Λισαβόνας, το Λονδίνο έθεσε την Πορτογαλία στην ‘πράσινη λίστα’ των 12 περιοχών, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Ισραήλ, το Γιβραλτάρ, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη.

Pfizer VS AstraZeneca: Πόσα αντισώματα προσφέρουν μετά την πρώτη δόση του εμβολιασμού

Οι φίλοι θα μπορούν να αγκαλιαστούν ξανά, να πιουν μια μπίρα στην παμπ τους, να παρακολουθήσουν έναν αγώνα ποδοσφαίρου, καθώς τμήματα της οικονομίας της Βρετανίας ξανανοίγουν από σήμερα, προσφέροντας έναν βαθμό ελευθερίας σε εκατομμύρια πολίτες της χώρας μετά την κατήφεια ενός τετράμηνου λοκντάουν για να αναχαιτιστεί η επιδημία της COVID-19.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η χώρα που μετρά με 128.000 νεκρούς τα περισσότερα θύματα στην Ευρώπη από την πανδημία, είδε την υγειονομική του κατάσταση να βελτιώνεται σαφώς μετά το αυστηρό λοκντάουν του χειμώνα και μια πολύ γρήγορη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19.

Η μεγαλύτερη αυτή κρίση δημόσιας υγείας στη Βρετανία εδώ και έναν αιώνα συνοδεύτηκε επίσης από δραστική επέκταση της κρατικής εξουσίας και κατά τη διάρκεια των λοκντάουν στην Αγγλία η αστυνομία διέλυσε πάρτι και διαδηλώσεις, σταμάτησε θρησκευτικές λειτουργίες και επέβαλε πρόστιμα ύψους έως και 10.000 στερλινών σε νέους επειδή έκαναν πάρτι.

“Θα αγκαλιάσω κυριολεκτικά όλους όσους μπορώ”, δήλωσε η Βρετανίδα ηθοποιός Τζοάνα Λάμλεϊ στην εφημερίδα “The Telegraph”.

Ωστόσο, πέραν της ευφορίας που επικρατεί καθώς η Αγγλία περνάει από σήμερα σε ένα σημαντικό στάδιο της χαλάρωσης των περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπάρχει και ανησυχία λόγω των πρόσφατων κρουσμάτων του ινδικού παραλλαγμένου στελέχους -κυρίως στο βορειοδυτικό τμήμα της- το οποίο μπορεί να θέσει ξανά υπό αμφισβήτηση την οριστική άρση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης τον επόμενο μήνα.

Ζητώντας από τους Βρετανούς να είναι προσεκτικοί, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκρινε ότι δεν υπάρχει σε αυτό το στάδιο λόγος να αναβληθεί η προβλεπόμενη από σήμερα χαλάρωση των μέτρων, βάσει της οποίας επιτρέπεται το εκ νέου άνοιγμα των εσωτερικών χώρων των παμπ και των εστιατορίων –οι εξωτερικοί έχουν ανοίξει από τον Απρίλιο– των ξενοδοχείων, των αιθουσών θεαμάτων, των κινηματογράφων και των σταδίων για έως και 10.000 θεατές.

Οι απαγορευμένες επίσης για μήνες συναντήσεις στο σπίτι επιτρέπονται ξανά, αλλά με όριο τα έξι άτομα ή τις δύο οικογένειες το μέγιστο–, όπως και οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους έως και 30 ατόμων και οι διακοπές στο εξωτερικό, αν και μόνον ορισμένοι προορισμοί εξαιρούνται από την υποχρέωση για καραντίνα στην επιστροφή.

“Ήταν πάρα πολύς καιρός αυτή τη φορά”, δήλωσε η Κλερ Σμιθ, η σεφ του εστιατορίου Core στο Λονδίνο, η οποία κέρδισε το τρίτο αστέρι της Μισελέν τον Ιανουάριο κατά τη διάρκεια του λοκντάουν.

“Έχω ενθουσιαστεί, ανυπομονώ να υποδεχθώ τους πελάτες που θα περνούν την πόρτα, θα είναι πολύ συγκινητικό”, δήλωσε στο Reuters. “Το Λονδίνο ανοίγει και θα έρθουν συναρπαστικές στιγμές, θα επανέλθει”, σημείωσε.

Αν και οι κανόνες διαφέρουν λίγο μεταξύ των 4 περιοχών που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι περιορισμοί χαλαρώνουν από σήμερα στην Αγγλία, την Σκωτία και την Ουαλία, ενώ στη Βόρεια Ιρλανδία αυτό αναμένεται να γίνει λίγο αργότερα.

Στην Σκωτία συγκεκριμένα, όπου η τοπική κυβέρνηση αποφασίζει για το δικό της χρονοδιάγραμμα άρσης των περιοριστικών μέτρων, η χαλάρωση κάποιων από αυτά δεν εφαρμόζεται σε ζώνες στις οποίες υπάρχουν εστίες της επιδημίας, όπως η Γλασκώβη.

“Μεγάλη προσοχή”

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους συμπολίτες του να επωφεληθούν των νέων ελευθεριών που τους δίδονται με “μεγάλη προσοχή” και υπογράμμισε ότι η ινδική παραλλαγή του νέου κορονοϊού βρίσκεται “υπό στενή παρακολούθηση”.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που αποδίδονται στο ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος B1.617.2 στη Βρετανία υπερδιπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα, ξεπερνώντας τα 1.300 αυτήν που πέρασε.

Αν αποδειχθεί πολύ μεταδοτική, η άρση σχεδόν όλων των περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία, η οποία προβλέπεται για τις 21 Ιουνίου, μπορεί να ξανατεθεί υπό αμφισβήτηση, σημείωσε ο συντηρητικός ηγέτης.

Καλώντας τον κόσμο να κάνει χρήση της “κοινής λογικής”, ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τις Επιχειρήσεις Κουάσι Κάρτενγκ δήλωσε σήμερα στο SkyNews ότι, “αν ενεργούμε λογικά, δεν υπάρχει λόγος να υποθέτουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να ξανανοίξουμε όλη την οικονομία στις 21 Ιουνίου”.

Προς το παρόν, για να αποφευχθεί η διάδοση του ινδικού στελέχους, αυξήθηκαν τα τεστ στις περιοχές που έχουν πληγεί και περιορίστηκε σε οκτώ εβδομάδες (από τρεις μήνες σήμερα) το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στις δύο δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 για τους άνω των 50 ετών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ, “υπάρχει μεγάλος βαθμός βεβαιότητας” ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά κατά της παραλλαγής που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

Από την έναρξη στις αρχές Δεκεμβρίου της εκστρατείας εμβολιασμού στην Βρετανία, περσότεροι από 36 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει ήδη μια πρώτη δόση και περίπου 20 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ήτοι σχεδόν το 40% του ενήλικου πληθυσμού. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προτείνει μια πρώτη δόση σε όλους τους ενήλικες ως τα τέλη Ιουλίου.

“Έως και 50% πιο μεταδοτική”

Η επιστημονική επιτροπή που συμβουλεύει την κυβέρνηση (Sage) φάνηκε επιφυλακτική απέναντι στην νέα άρση περιοριστικών μέτρων από σήμερα.

Αυτή κρίνει ότι υπάρχει “ρεαλιστική πιθανότητα” το ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος να είναι έως και 50% πιο μεταδοτικό από αυτό που ταυτοποιήθηκε στα τέλη του 2020 στην Αγγλία, το οποίο προκάλεσε έξαρση των κρουσμάτων και αύξηση των θανάτων, αναγκάζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο να μπει σε λοκντάουν τον Ιανουάριο.

Ως εκ τούτου, προειδοποίησε, η χαλάρωση θα μπορούσε “να οδηγήσει σε μια σημαντική αύξηση των νοσηλειών, παρόμοια ή μεγαλύτερη με αυτήν τις προηγούμενες φορές κατά την κορύφωση” της επιδημίας, όταν οι υπηρεσίες υγείας βρίσκονταν στα πρόθυρα του κορεσμού.

Η βρετανική κυβέρνηση, η οποία είχε επικριθεί ότι δεν έλαβε γρήγορα μέτρα σε εύρος για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης όταν ξέσπασε η πανδημία, αντέδρασε σε επικρίσεις ότι καθυστέρησε να δράσει απέναντι στην εμφάνιση του ινδικού παραλλαγμένου στελέχους και ότι δεν προχώρησε πιο γρήγορα σε μια σκλήρυνση των περιορισμών για τους ταξιδιώτες από την Ινδία.

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα περαιτέρω μείωση των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, που υποχώρησαν στο χαμηλότερό τους επίπεδο από την 21η Απριλίου, ωστόσο οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 παρέμειναν πάνω από το επίπεδο των 4.000, ενώ ειδικοί επισήμαναν ότι ο επίσημος αριθμός είναι αναξιόπιστος, εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς αριθμού τεστ στις αγροτικές περιοχές της επαρχίας, όπου ο νέος κορονοϊός εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα.

Η Ινδία πλήττεται –εδώ και μήνες πλέον– σκληρότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο από την πανδημία, καθώς το παραλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη χώρα αυτή προκάλεσε έκρηξη των κρουσμάτων σε ημερήσια βάση, που ξεπέρασαν το όριο των 400.000.

Παρότι τα επίσημα δεδομένα υποδεικνύουν πως οι μολύνσεις μειώνονται τις τελευταίες ημέρες, ειδικοί τονίζουν πως δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι η καμπύλη έφθασε στην κορύφωσή της, ενώ η ανησυχία τόσο εντός όσο και εκτός χώρας για το στέλεχος B.1.617 εντείνεται.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά τμήματα της χώρας που ακόμη δεν έχουν βιώσει την κορύφωση», προειδοποίησε η Δρ. Σάμια Σουαμινάθαν, η επικεφαλής των επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ινδία, μιλώντας στην εφημερίδα The Hindu.

Η κυρία Σουαμινάθαν επισήμανε το ανησυχητικά υψηλό ποσοστό θετικότητας –βρίσκεται περί το 20%–, το οποίο χαρακτήρισε ένδειξη πως μπορεί να υπάρξουν χειρότερα.

«Τα τεστ είναι ακόμη ανεπαρκή σε μεγάλο αριθμό ομόσπονδων κρατών. Και όταν βλέπεις υψηλά ποσοστά θετικότητας, είναι ξεκάθαρο ότι δεν κάνουμε αρκετά τεστ. Επομένως, οι απόλυτοι αριθμοί στην πραγματικότητα δεν σημαίνουν τίποτα αν τους πάρουμε αποκομμένους· πρέπει να τους εξετάσουμε με φόντο το πόσα τεστ γίνονται και ποιος είναι ο δείκτης θετικότητας», εξήγησε.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, που άρχισαν να μειώνονται στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ανακοινώθηκε σήμερα πως υποχώρησαν στα 281.386 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Ωστόσο οι θάνατοι παρέμειναν πάνω από το όριο των τεσσάρων χιλιάδων (διαπιστώθηκαν 4.106).

Με τον τρέχοντα ρυθμό, η Ινδία θα ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια κρούσματα μέσα σε μία ως δύο ημέρες.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει επίσημα τους 274.390 μέχρι εδώ.

Τα νοσοκομεία σε πολλά μεγάλα αστικά κέντρα αναγκάστηκαν το τελευταίο διάστημα να μην δέχονται ασθενείς, ενώ τα νεκροτομεία και τα αποτεφρωτήρια αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν. Οι φωτογραφίες και τα τηλεοπτικά πλάνα με τις νεκρικές πυρές σε χώρους στάθμευσης και πτώματα να ξεφράζονται στις όχθες του Γάγγη ποταμού επέτειναν την αγανάκτηση για τον τρόπο που χειρίστηκε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι την κρίση.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα επίσημα στοιχεία δεν αντανακλούν τον πραγματικό αντίκτυπο της πανδημίας στην Ινδία. Αρκετοί ειδικοί τονίζουν πως τόσο οι θάνατοι, όσο και τα κρούσματα ενδέχεται να είναι δέκα φορές πάνω από τους αριθμούς που ανακοινώνονται στη χώρα των 1,35 δισεκ. κατοίκων.

Η χώρα η οποία παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίων στον κόσμο έχει ανοσοποιήσει πλήρως μέχρι σήμερα 40,4 εκατ. ανθρώπους, με άλλα λόγια μόλις το 2,9% του πληθυσμού. Μόνο την πρώτη δόση έχουν λάβει περίπου 182,9 εκατ. πολίτες, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα που ανακοινώθηκαν σήμερα.

G7 και ΕΕ θα μπορούσαν να δωρίσουν 150 εκατ. δόσεις εμβολίων σε φτωχές χώρες

Η Νότια Αφρική που παρατηρεί ενδείξεις ότι ξεκινά ένα τρίτο κύμα της Covid-19 ξεκινά σήμερα, με καθυστέρηση, την ευρεία εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού της, δίνοντας προτεραιότητα σε όσους είναι άνω των 60 ετών και τους πιο ευάλωτους.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να εμβολιάσει κατά της Covid-19 16,6 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα σε έξι μήνες σε αυτή τη δεύτερη φάση της εκστρατείας ανοσοποίησης, εκ των οποίων περίπου 5 εκατομμύρια όσων είναι άνω των 60 ετών ως τα τέλη Ιουνίου.

Οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν αν φτάσουν στην ώρα τους τα εμβόλια κατά της Covid-19 που έχει παραγγείλει η Νότια Αφρική, δήλωσε την Κυριακή το βράδυ ο υπουργός Υγείας της χώρας Ζουέλι Εμκίζε. «Ως τα τέλη Ιουνίου ελπίζουμε να έχουμε λάβει 4,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer και 2 εκατομμύρια δόσεις του Johnson & Johnson» εξήγησε.

Η αφρικανική χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία με περισσότερα από 1,6 εκατομμύριο κρούσματα και 55.210 θανάτους, έχει εμβολιάσει μέχρι στιγμής το 1% του πληθυσμού της στην πρώτη φάση της εκστρατείας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο στη διάρκεια της οποίας εμβολιάστηκε το υγειονομικό προσωπικό.

Όμως η εκστρατεία ανοσοποίησης ανεστάλη πολλές φορές. Αρχικά, στις αρχές Φεβρουαρίου αποκλείστηκε το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω των αμφιβολιών για την αποτελεσματικότητά του απέναντι στο νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού. Στη συνέχεια ανεστάλη στα μέσα Απριλίου η χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson λόγω της εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση επανέλαβε πρόσφατα τον εμβολιασμό του 1,25 εκατομμυρίου υγειονομικών στη χώρα.

Έχοντας μείνει πίσω στην κούρσα της αγοράς εμβολίων, η Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι πλέον έχει αγοράσει αρκετές δόσεις για να καλύψει εμβολιαστικά τουλάχιστον 45 εκατομμύρια από τους συνολικά 59 εκατομμύρια κατοίκους της. Δηλαδή επαρκή αριθμό για να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία, έναν στόχο που προγραμματίζει να πετύχει στο τέλος του έτους.

Η Ταϊβάν έχει αποτελέσει πρότυπο για τον τρόπο που κατάφερε να ελέγξει την πανδημία από τότε που ξέσπασε, με τις αρχές να μην έχουν επιβάλει lockdown και τη ζωή να κυλά σχεδόν κανονικά χάρη κυρίως σε ένα αποτελεσματικό σύστημα ιχνηλάτησης και το κλείσιμο των συνόρων της.

Όμως την τελευταία εβδομάδα η Ταϊβάν έχει ανακοινώσει περισσότερα από 700 εγχώρια κρούσματα covid-19, σε σύνολο 2.107 που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας. Συνολικά 12 άνθρωποι έχουν πεθάνει από κορονοϊό στο νησί. Σήμερα οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το προηγούμενο 24ωρο στην Ταϊβάν καταγράφηκαν 333 νέα, εγχώρια κρούσματα covid-19.

Στην Ταϊπέι έχει τεθεί σε ισχύ αυστηροί περιορισμοί για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, καθώς οι αρχές φοβούνται μια έκρηξη των κρουσμάτων.

Αν και η Ταϊβάν έχει ξεκινήσει την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού της, έχει λάβει περίπου 300.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19, ενώ έχει παραγγείλει 20 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο αυτό όπως και από αυτό της Moderna.

Οι υγειονομικές αρχές σταμάτησαν την προηγούμενη εβδομάδα να εμβολιάζουν άτομα που δεν περιλαμβάνονται σε όσους έχουν προτεραιότητα, δηλαδή τους ηλικιωμένους και το υγειονομικό προσωπικό.

Η ντε φάκτο πρεσβευτής της Ταϊβάν στις ΗΠΑ, η Χσιάο Μπι- χιμ, δήλωσε το Σάββατο ότι πιέζει τη Moderna να διασφαλίσει ότι τα εμβόλια που έχει παραγγείλει η Ταϊπέι θα φτάσουν στην ώρα τους, πριν το τέλος Ιουνίου.

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ- ουέν είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η χώρα αναμένει περισσότερα εμβόλια από τον Ιούνιο, αν και δεν έδωσε διευκρινίσεις. Επίσης τον Ιούλιο αναμένονται εμβόλια που θα έχουν παραχθεί τοπικά.

Πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια σχολεία και κάποια κολέγια θα παραδίδουν μαθήματα αποκλειστικά με τηλεκπαίδευση από μεθαύριο Τετάρτη ως το τέλος της σχολικής χρονιάς, την 28η Μαΐου.

«Ορισμένα από αυτά τα παραλλαγμένα στελέχη (του SARS-CoV-2) είναι πολύ πιο μεταδοτικά και φαίνεται πως επιτίθενται ειδικά σε μικρότερα παιδιά», τόνισε ο υπουργός Παιδείας της Σιγκαπούρης, ο Τσαν Τσουν Σινγκ.

Πάντως κανένα από τα παιδιά που προσβλήθηκαν δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, απλώς κάποια έχουν ήπια συμπτώματα, καθησύχασε.

Χθες Κυριακή, οι αρχές της Σιγκαπούρης ανακοίνωσαν πως επιβεβαιώθηκαν 38 κρούσματα του νέου κορωνοϊού που οφείλονταν σε εγχώρια μετάδοση σε 24 ώρες, ο υψηλότερος αριθμός από τα μέσα του Σεπτεμβρίου, 17 από τα οποία δεν έχουν ιχνηλατηθεί. Ανάμεσα στα πρόσωπα είναι τέσσερα παιδιά· τα κρούσματα αυτά συνδέονται με εστία σε φροντιστήριο.

Το παραλλαγμένο στέλεχος B1617 του νέου κορωνοϊού μοιάζει να προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά, συναίνεσε ο υπουργός Υγείας της Σιγκαπούρης, ο Ονγκ Γε Κανγκ. Ωστόσο, οι αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει τον αριθμό των παιδιών που μολύνθηκαν από το στέλεχος αυτό.

Συνολικά, μέχρι εδώ η Σιγκαπούρη έχει καταγράψει επίσημα πάνω από 61.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 -πολλά από τα οποία συνδέονταν με κοιτώνες ξένων εργατών- και 61 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Ωστόσο «η απότομη αύξηση των κρουσμάτων που οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα (…) μας υποχρεώνει να μειώσουμε τις κινήσεις μας και τις επαφές μας τις επόμενες ημέρες», σημείωσε ο κ. Τσανγκ.

Ο εμπορικός και χρηματοοικονομικός ασιατικός κόμβος της Ασίας ως πολύ πρόσφατα δεν κατέγραφε παρά μονοψήφιους αριθμούς μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 για μήνες.

Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει ακόμη ένα κλάσμα αυτών που ανακοινώνουν γείτονες της Σιγκαπούρης, οι αρχές ανησυχούν, διότι αυξάνονται. Από χθες Κυριακή, εφαρμόζονται οι αυστηρότεροι περιορισμοί στις δημόσιες συναθροίσεις και δραστηριότητες από το περυσινό lockdown.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης στη Σιγκαπούρη έχει επιβραδυνθεί, εξαιτίας του αργού ρυθμού άφιξης δόσεων εμβολίων από το εξωτερικό. Ειδικοί εξετάζουν το εάν είναι εφαρμόσιμο και σκόπιμο να μεγεθυνθεί το μεσοδιάστημα ανάμεσα στη χορήγηση της πρώτης και της δεύτερης δόσης, σύμφωνα με τον κ. Ονγκ.

Κάτι παραπάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Σιγκαπούρης έχει λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna. Οι αρχές σκοπεύουν να καλέσουν τους πολίτες κάτω των 45 ετών να συμμετάσχουν στο εθνικό πρόγραμμα ανοσοποίησης το δεύτερο μισό του τρέχοντος μηνός.

Κατά τον κ. Τσαν, καταρτίζονται σχεδιασμοί για τον εμβολιασμό παιδιών κάτω των 16 ετών, αφού δοθεί άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου της Pfizer. Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία έχει υποβάλει ήδη σχετικό αίτημα στον αρμόδιο ρυθμιστικό φορέα της Σιγκαπούρης.

Το Ντουμπάι ήρε σήμερα του περιορισμούς που ίσχυαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και επιτρέπει στα ξενοδοχεία και στον τομέα του τουρισμού να λειτουργούν με τη μέγιστη χωρητικότητα, αλλά και να πραγματοποιούνται συναυλίες και αθλητικές διοργανώσεις με την προϋπόθεση ότι τόσο οι συμμετέχοντες όσο και οι θεατές θα είναι εμβολιασμένοι.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη ως προς τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για COVID-19 και ποσοστών εμβολιασμού.

Η τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης και η χρήση μάσκας θα συνεχιστούν, όπως ανακοίνωσε η Ανώτερη Επιτροπή Κρίσεων και Διαχείρισης Καταστροφών του Ντουμπάι.

Επίσης θα αυξηθεί το ποσοστό της επιτρεπόμενης χωρητικότητας για τα εστιατόρια και τους χώρους διασκέδασης.

Το Ντουμπάι έχει πιέσει για να παραμείνει ανοιχτή η οικονομία του, η οποία βασίζεται στο διεθνές εμπόριο και στις επιχειρήσεις, στη διάρκεια της πανδημίας μετά ένα αρχικό lockdown.

Το εμιράτο πρόκειται να φιλοξενήσει την διεθνή έκθεση Expo 2020 από τον Οκτώβριο με την ελπίδα να προσελκύσει εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό.

Τις τελευταίες εβδομάδες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα ατόμων από την Ινδία, το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα ώστε να μην μεταδοθεί η ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή του κοροναϊού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

Πηγή: ΑΠΕ, in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα