Top

Κορονοϊός – Βρετανία: Μόλις 3 θάνατοι και σχεδόν 2.700 κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
κορονοϊός-βρετανία-μόλις-3-θάνατοι-κ-0
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Η Βρετανία ανακοίνωσε τρεις νέους θανάτους εξαιτίας της Covid-19 και επιπλέον 2.696 κρούσματα του νέου κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης.

Χθες είχαν αναφερθεί 7 θάνατοι και 2.412 μολύνσεις σε διάστημα 24ωρου.

Σχεδόν 37 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει μια πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19, σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση.

Η Βρετανία ξεκίνησε κλινική δοκιμή με «ενισχυτικές» δόσεις από 7 διαφορετικά εμβόλια κατά της Covid-19

Η Βρετανία ξεκίνησε μια πανεθνική μελέτη σήμερα, προκειμένου να ερευνήσει εάν το χορηγήσει μια τρίτη, «ενισχυτική» δόση εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού θα ήταν ασφαλές και αποτελεσματικό στο να παραταθεί η ανοσοποιητική προστασία κατά της COVID-19.

Η κλινική δοκιμή, με τη συμμετοχή σχεδόν 3.000 ανθρώπων, όπως είναι ο στόχος, θα εξετάσει επτά διαφορετικά εμβόλια κατά της COVID-19, ορισμένα εκ των οποίων έχουν ήδη εγκριθεί από ρυθμιστικές αρχές και βρίσκονται σε ευρεία χρήση και άλλα παραμένουν υπό ανάπτυξη.

Βρετανοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μιας «ενισχυτικής» εκστρατείας εμβολιασμών πριν από τον χειμώνα, έπειτα από τον αρχικό στόχο ανοσοποίησης με τον προγραμματισμό των δύο δόσεων των εμβολίων για ολόκληρο τον ενήλικο πληθυσμό έως το καλοκαίρι.

Φαρμακευτικές εταιρείες, όπως και ορισμένοι φορείς χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ, έχουν επίσης αναφέρει πως ενισχυτικά ή ακόμη και ετήσια εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού ενδεχομένως θα χρειαστούν. Όμως, κάποιοι ειδικοί στον τομέα της υγείας ήγειραν ερωτήματα εάν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί είναι αναγκαίοι.

Τα εμβόλια που θα αξιολογηθούν είναι τα Pfizer, AstraZeneca και Moderna κατά της COVID-19, τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται στη Βρετανία, αλλά και τα εμβόλια από τις Johnson & Johnson, Novavax, Valneva και CureVac, για τα οποία η Βρετανία έχει συνάψει συμφωνίες προμήθειας για το μέλλον.

Θα χορηγηθούν ως τρίτη δόση σε ανθρώπους που έχουν λάβει ήδη δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer ή AstraZeneca, με τα πρώτα τα αποτελέσματα να αναμένονται τον Σεπτέμβριο.

«Τα δεδομένα από αυτήν την πρώτη παγκοσμίως κλινική δοκιμή θα βοηθήσουν να διαμορφώσουμε τα σχέδια για το ενισχυτικό πρόγραμμά μας αργότερα αυτόν τον χρόνο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ.

ΗΠΑ: Η Καλιφόρνια προειδοποιεί για πλαστές κάρτες εμβολιασμού

Ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, Ρομπ Μπόντα, προειδοποίησε σήμερα για πλαστές κάρτες εμβολιασμού κατά της Covid-19, που άρχισαν να εμφανίζονται στο εμπόριο και στο διαδίκτυο, υπενθυμίζοντας στο κοινό τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση τέτοιων πλαστών πιστοποιητικών.

«Έχουν περιέλθει σε γνώση μας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες πλαστές κάρτες εμβολιασμού κατά της Covid-19 έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαφήμισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και σε μπλογκ, προκειμένου να επιτρέπουν σε ορισμένους να παρουσιάζονται ως εμβολιασμένα άτομα», έγραψε ο εισαγγελέας σε ένα δελτίο Τύπου.

«Τα πλαστά αυτά πιστοποιητικά βλάπτουν την υγεία και την ασφάλεια των Καλιφορνέζων και είναι επίσης παράνομα», υπογράμμισε ο Ρομπ Μπόντα, υπενθυμίζοντας πως πρόκειται για ομοσπονδιακό έγκλημα.

«Σας παρακαλώ, μην αγοράζετε πλαστές κάρτες, μην κατασκευάζετε τη δική σας και μην συμπληρώνετε ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού με ψευδείς πληροφορίες», επέμεινε ο εισαγγελέας.

Όλοι οι Καλιφορνέζοι ηλικίας 12 ετών και άνω έχουν δωρεάν πρόσβαση στο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού και μια επίσημη κάρτα τους παραδίδεται από την πρώτη δόση.

Αυτό δεν εμπόδισε έναν ιδιοκτήτη μπαρ στο Κλέμεντς, μια μικρή πόλη της Καλιφόρνιας, να κατασκευάσει πλαστές κάρτες, που πούλαγε 20 δολάρια το κομμάτι στο ταμείο του καταστήματός του, έως τη σύλληψή του, στις αρχές Μαΐου.

Αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν επίσης λόγο για μαθήματα παραχάραξης καρτών, που κυκλοφορούν σε διαδικτυακά φόρουμ, όπου συχνάζουν αρνητές των εμβολιασμών και σε ιστότοπους πώλησης από ιδιώτες σε ιδιώτες.

Εμβολιασμένοι κατά του Covid-19 οι Βέλγοι στο Euro

Η βελγική ομοσπονδία ποδοσφαίρου (URBSFA) θέλει οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο, που θα είναι στο EURO 2020, να εμβολιαστούν κατά του Covid-19 πριν από το τουρνουά, όπως θα συμβεί με τους αθλητές που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, έναν μήνα αργότερα.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί είναι πρεσβευτές του Βελγίου, τους οποίους θα παρακολουθούμε για ένα μήνα. Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε να έχουμε ένα κρούσμα στην ομάδα» δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Μεχντί Μπαγιάτ, μιλώντας σήμερα στο RTBF.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “DH Les Sports”, οι «κόκκινοι διάβολοι» θα πάρουν προτεραιότητα, απόφαση που θα ανακοινωθεί μέσα στην ημέρα, και οι εμβολιασμοί θα γίνουν στο κέντρο εμβολιασμού στο Χέιζελ, όπου βρισκόταν το περίφημο γήπεδο ποδοσφαίρου των Βρυξελλών.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της URBSFA, ο στόχος «δεν είναι μόνο ο εμβολιασμός της ομάδας, αλλά ίσως και η χρήση της εικόνας της, προκειμένου ο πληθυσμός που εξακολουθεί να αμφιβάλλει για τον εμβολιασμό, να βεβαιωθεί».

Οι 26 διεθνείς που κλήθηκαν από τον Ισπανό ομοσπονδιακό προπονητή, Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, θα συγκεντρωθούν στο Βέλγιο στις 31 Μαΐου και θα ταξιδέψουν στην Αγία Πετρούπολη στις 11 Ιουνίου, για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία την επόμενη ημέρα.

Η γαλλική κυβέρνηση «ελπίζει» ότι η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους «το καλοκαίρι»

Η κυβέρνηση “ελπίζει ζωηρά” πως οι Γάλλοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι πλέον να φοράνε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους αυτό “το καλοκαίρι”, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της Γκαμπριέλ Ατάλ, όμως χωρίς να περιμένουν, εδώ και κάποιες ημέρες, πόλεις και γεωγραφικά διαμερίσματα προβλέπουν την άρση της υποχρέωσης.

Ενώ ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Ζαν Καστέξ έπαιρναν σήμερα το πρωί, χωρίς μάσκες, τον καφέ τους σε εξωτερικό χώρο κοντά στο Μέγαρο των Ηλυσίων μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Γκαμπριέλ Ατάλ εκτίμησε, μιλώντας στο BFMTV και στο RMC, πως το να μην τη φοράνε σε εξωτερικούς χώρους “είναι προφανώς το νόημα της ιστορίας και του εμβολιασμού όλο και περισσότερων Γάλλων”.

Θα περάσει άρα η Γαλλία ένα καλοκαίρι χωρίς μάσκα; “Το ελπίζουμε, ζωηρά”, απάντησε.

“Αν [η κατάσταση] εξακολουθήσει να βελτιώνεται, πιθανόν, το καλοκαίρι”, αυτό θα είναι δυνατό. Στην περίπτωση αυτή, “προφανώς θα θεωρήσουμε πως είναι λογικό και υπεύθυνο να πούμε ότι μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους”, πρόσθεσε.

Χωρίς να περιμένουν το καλοκαίρι, ορισμένες πόλεις ή νομοί ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες μία χαλάρωση, αν όχι μια άρση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας κυρίως στη Νέα Ακουιτανία (δυτικά).

Στην Αρκασόν (νοτιοδυτικά), ένα δημοφιλές παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο, η χρήση μάσκας δεν είναι πλέον υποχρεωτική στους δημόσιους χώρους από σήμερα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ιβ Φουλόν, δεδομένης “μιας νέας ευνοϊκής κατάστασης”.

Στη Σαράντ-Μαριτίμ όπου ο δείκτης των νέων μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών είναι από τους πιο χαμηλούς στη Γαλλία (47 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους) η νομαρχία παρέτεινε έως τις 15 Ιουνίου τη χρήση μάσκας “σε δημόσιους χώρους”, αλλά ο κατάλογος μειώνεται: μόνο σε μια δεκαριά δήμους, κυρίως στο νησί Ρε και στη Λα Ροσέλ, που είναι πολύ τουριστικά.

“Νομίζω πως τον προσεχή Νοέμβριο ή Δεκέμβριο (…), αν δεν υπάρξουν νέα παραλλαγμένα στελέχη (…) γιατί θα έχουμε επαρκώς εμβολιαστεί και δεν δούμε να αναδύεται ένα επιδημιολογικό κύμα, τότε θα μπορούμε πραγματικά να θεωρήσουμε ότι η πανδημία είναι πίσω μας”, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν στο δίκτυο LCI.

Το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19. Το 13,5% των Γάλλων έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Ιταλία: 5.506 νέα κρούσματα, 149 θάνατοι

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 5.506 κρούσματα κορονοϊού και 149 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Χθες τα περιστατικά ήταν 4.452, με 201 θανάτους.

Σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα, στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 46 λιγότεροι ασθενείς από χθες, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 521 λιγότεροι. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 287.256 διαγνωστικά τεστ, το 1,9% από τα οποία προέκυψε θετικό. Χθες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1,7%.

Στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, τέλος, οι αρμόδιες αρχές έκαναν γνωστό ότι πρόκειται να κινητοποιηθούν με στόχο την χορήγηση εμβολίων κατά του κορονοϊού στους μετανάστες που διαμένουν στην περιοχή, αλλά και στους άστεγους.

Κύπρος: Ανίχνευση του βρετανικού, του ινδικού και του νοτιοαφρικανικού στελέχους σε δείγματα θετικών περιπτώσεων στον ιό SARS-CoV-2

Ανίχνευση του βρετανικού, του ινδικού και του νοτιοαφρικανικού στελέχους σε 131, σε 4 και σε 2 δείγματα αντίστοιχα ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας Κύπρου, κατόπιν ενημέρωσης που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Εξειδικευμένες εξετάσεις που έγιναν σε δείγματα θετικών στον ιό SARS-CoV-2 για την ανίχνευση στελεχών του ιού, κατέδειξαν ανίχνευση μεταλλάξεων του ιού και αφορούν κρούσματα που είχαν εντοπιστεί κυρίως τον Απρίλιο.

Σε σχέση με τα δείγματα όπου εντοπίστηκε το ινδικό και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, σημειώνεται ότι αφορούν πολίτες από χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας (τρίτες χώρες) που έφτασαν κατόπιν εξασφάλισης ειδικής άδειας. Στη βάση των μέτρων που λαμβάνονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, όλα τα άτομα που φτάνουν από χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας οφείλουν να παραμείνουν σε καθεστώς υποχρεωτικού περιορισμού 14 ημερών και υποβάλλονται σε τεστ PCR είτε 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους ή κατά την άφιξη τους στην Κύπρο. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, τα άτομα αυτά είχαν αφιχθεί από την Ινδία (3 άτομα), το Πακιστάν (1 άτομο), τις Φιλιππίνες (1 άτομο) και το Νεπάλ (1 άτομο) και είχαν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία της Δημοκρατίας για υποχρεωτικό περιορισμό 14 ημέρων. Με τη θετικοποίησή τους, μεταφέρθηκαν στον ειδικό χώρο απομόνωσης στην περιοχή της Τερσεφάνου και δεν είχαν επαφές με άλλα άτομα.

Παρά τα μέτρα που λαμβάνονται στις πύλες εισόδου και τις προϋποθέσεις για άφιξη επιβατών σύμφωνα με τη χώρα άφιξης (π.χ. διπλό αρνητικό τεστ, υποχρεωτικός περιορισμός, κοκ), υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα οι μεταλλάξεις να εισέλθουν στην κοινότητα. Δεδομένου ότι τα νέα στελέχη είναι πιο επιθετικά και προκαλούν αυξημένη μεταδοτικότητα και διασπορά του ιού, ο μοναδικός τρόπος που προτάσσει η επιστημονική κοινότητα για να αποτραπεί η εμφάνιση μεταλλάξεων και να αποκοπεί η επιθετική μετάδοση που προκαλούν, είναι η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας Κύπρου, για τον σκοπό αυτό και για να επιτευχθεί η θωράκιση της Δημόσιας Υγείας προτρέπονται οι πολίτες να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται θετικά και μαζικά στο κάλεσμα για εμβολιασμό, διασφαλίζοντας έτσι ότι θα περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού στην κοινότητα και, κατ’ επέκταση, θα αποφευχθεί η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού χορηγεί το Δίκτυο Υγείας Βρυξελλών

Πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούν πλέον να εκτυπώνουν οι κάτοικοι των Βρυξελλών.

Μέσω του ιστότοπου του Δικτύου Υγείας των Βρυξελλών, οποιοσδήποτε έχει εμβολιαστεί τις τελευταίες 48 ώρες μπορεί να το εκτυπώσει στα αγγλικά, τα φλαμανδικά ή τα γαλλικά (ή και τα τρία) αποδεικνύοντας ποιο εμβόλιο έχει λάβει και πότε, σημειώνουν οι Brussels Times.

Στο έγγραφο αναγράφονται επίσης τα αποτελέσματα των τεστ για Covid στα οποία έχει υποβληθεί κάποιος.

Το εν λόγω πιστοποιητικό μπορεί επίσης να αποθηκευτεί ως PDF σε κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές συσκευές.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα