Top

Κορονοϊός: ”Mπλόκο” από χώρες της Ε.Ε. για AstraZeneca και Jonshon & Jonshon

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
κορονοϊός-mπλόκο-από-χώρες-της-ε-ε-γι-750297
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Αρμόδια επιτροπή της Νορβηγίας ζήτησε σήμερα να ανασταλεί η χρήση των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson κατά της covid-19 λόγω των σπάνιων παρενεργειών τους, στη Γαλλία η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μάλλον δεν θα επεκταθεί στους ενήλικες κάτω των 55 ετών, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα η Γερμανία προσφέρει σε όσους επιθυμούν το εμβόλιο της J&J.

Η Νορβηγία θα πρέπει να αποκλείσει από την εμβολιαστική της εκστρατεία κατά της covid-19 τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson λόγω του κινδύνου εμφάνισης σπάνιων αλλά επικίνδυνων παρενεργειών, ανακοίνωσε σήμερα επιτροπή που έχει ορίσει τη κυβέρνηση της χώρας.

Ωστόσο όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν με οποιοδήποτε από τα δύο σκευάσματα, θα μπορούν να το κάνουν, πρόσθεσε η ίδια επιτροπή.

Οι νορβηγικές αρχές ανέστειλαν στις 11 Μαρτίου τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19, αφού μικρός αριθμός εμβολιασθέντων, κυρίως νεότερης ηλικίας, εμφάνισε θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Στις 15 Απριλίου το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να εγκαταλειφθεί εντελώς, όμως η κυβέρνηση ζήτησε να μελετηθεί περισσότερο, όπως και αυτό της Johnson & Johnson το οποίο ακόμη δεν έχει εγκριθεί στη χώρα.

Μη επέκταση της χρήσης του AstraZeneca

Η εκστρατεία ανοσοποίησης με το εμβόλιο της AstraZeneca “πιθανόν” δεν θα επεκταθεί στους ενήλικες κάτω των 55 ετών στη Γαλλία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Η Ανώτατη Αρχή Υγείας (HAS) είχε αποφασίσει στα μέσα Μαρτίου να περιορίσει τη χρήση του εμβολίου αυτού στους ενήλικες άνω των 55 ετών λόγω της σπάνιας εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες.

Όταν ρωτήθηκε για την επέκταση της χρήσης του εμβολίου αυτού σε ενήλικες κάτω των 55 ετών, ο Βεράν απάντησε: “Πιθανόν όχι αυτή τη στιγμή”.

Ο Γάλλος υπουργός είχε ζητήσει από τη HAS στα τέλη Απριλίου να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτραπεί σε όλους όσοι το επιθυμούν, ανεξαρτήτως ηλικίας, να λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Σήμερα δήλωσε ότι αναμένει την απάντηση της υπηρεσίας.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ κάλεσε το Σάββατο τους περίπου 13 εκατομμύρια Γάλλους άνω των 55 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη κατά της covid-19 να το πράξουν “με όλα τα εμβόλια, κυρίως με αυτό της AstraZeneca”.

Από την έναρξη των εμβολιασμών στη Γαλλία με το AstraZeneca έχουν καταγραφεί “30 περιστατικά, ανάμεσά τους 9 θάνατοι” από σπάνιες θρομβώσεις σε σύνολο περισσότερων από 3.855.000 δόσεων που είχαν χορηγηθεί ως τις 29 Απριλίου, σύμφωνα με την Γαλλική Υπηρεσία Φαρμάκων.

J&J για όλους στη Γερμανία

Στο μεταξύ στη Γερμανία όποιος ενήλικας το επιθυμεί μπορεί να εμβολιάζεται πλέον με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αφού συμβουλευθεί τον γιατρό του, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι τα οφέλη του εμβολίου της J&J υπερτερούν τυχόν παρενεργειών, αφού εξέτασε τα σπάνια περιστατικά εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες στις ΗΠΑ. Ωστόσο κάθε χώρα μέλος της ΕΕ αποφασίζει ξεχωριστά σε ποιους θα το χορηγεί.

Η ισπανική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τον κόσμο να δείξει “υπευθυνότητα” και υπογράμμισε ότι παραμένουν σε ισχύ περιορισμοί για την αναχαίτιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, μετά τις εικόνες από ανθρώπους που πανηγύριζαν το βράδυ του Σαββάτου προς τα ξημερώματα της Κυριακής για τη λήξη της κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στη χώρα, χωρίς να φορούν μάσκες ή να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τους άλλους.

“Το τέλος της έκτακτης κατάστασης δεν σημαίνει και το τέλος των περιορισμών. Το αντίθετο μάλιστα. Η απειλή του ιού εξακολουθεί να υφίσταται. Οι αρχές οφείλουν να συνεχίσουν τη δράση τους και οι πολίτες να έχουν υπεύθυνη συμπεριφορά”, σημειώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χουάν Κάρλος Κάμπο σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα El Pais.

Αφού άντεξαν μήνες απαγόρευσης της κυκλοφορίας και κλεισίματος περιφερειών της χώρας, από τις οποίες δεν μπορούσε κανείς να βγει ούτε να μπει, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης που επιβλήθηκε στα τέλη του Οκτωβρίου, οι Ισπανοί απέκτησαν ξανά από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου κάποια ελευθερία.

Οι εικόνες σήμερα στα πρωτοσέλιδα των ισπανικών εφημερίδων από κάποιους που πανηγύριζαν πηδώντας και χορεύοντας στους δρόμους της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης ή άλλων ισπανικών πόλεων, χωρίς να φορούν μάσκα ούτε να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, σοκάρισαν και προκάλεσαν αντιδράσεις, κυρίως στους κόλπους της πολιτικής τάξης.

“Με τον (Πέδρο) Σάντσεθ (τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό), περάσαμε από την κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στο χάος”, κατήγγειλε χθες, Κυριακή, ο ο ηγέτης του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) Πάμπλο Κασάδο.

Απαντώντας στις κριτικές, ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε ότι οι σημερινοί κανόνες που ισχύουν “επαρκούν σε σχέση με τη φάση της πανδημίας στην οποία βρισκόμαστε” και υπογράμμισε ότι “το 28% του πληθυσμού έχει ήδη λάβει μια δόση εμβολίου” κατά της COVID-19.

Οι περιφέρειες, οι οποίες είναι αρμόδιες για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στην σε μεγάλο βαθμό αποκεντρωμένη αυτή χώρα, εξακολουθούν να μπορούν να θέσουν περιορισμούς στις ώρες λειτουργίας ή τις δυνατότητες υποδοχής των μπαρ, των εστιατορίων ή των καταστημάτων.

Επίσης μπορούν να ζητήσουν την επαναφορά της απαγόρευσης της κυκλοφορίας ή το κλείσιμο της περιοχής τους, αλλά μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα πρέπει γι’αυτό να λάβουν το πράσινο φως από τη δικαιοσύνη διότι τα μέτρα αυτά περιορίζουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Αν το τοπικό δικαστήριο το αρνηθεί, η κυβέρνηση τους έχει επιτρέψει να ασκήσουν έφεση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου. Το αρχιπέλαγος των Καναρίων ήταν η πρώτη περιφέρεια που ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι θα το κάνει, μετά την απόρριψη του αιτήματός της για τη διατήρηση μιας απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Η ετυμηγορία της ανώτατης δικαστικής αρχής της Ισπανίας θα ορίσει “το κοινό μοντέλο για τη χώρα μας”, υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να “προτείνει” “επιπρόσθετες νομικές αλλαγές” υπό το φως της μελλοντικής αυτής απόφασης της δικαιοσύνης.

Μετά από μήνες απαγόρευσης, ξαναρχίζουν οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας της Ιταλίας. Με σχετική απόφαση, ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα επιτρέπει στους συγγενείς των ηλικιωμένων να αρχίσουν και πάλι να βλέπουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Σχεδόν όλοι οι ηλικιωμένοι που ζουν στους οίκους ευγηρίας έχουν εμβολιαστεί, αλλά θα απαιτείται μια επιπλέον εγγύηση και από τους συγγενείς: θα πρέπει να τους έχει χορηγηθεί το εμβόλιο κατά της covid 19, να έχουν ιαθεί από την covid 19 ή να έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ κατά το σαρανταοκτάωρο πριν από την επίσκεψη.

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι μόνο σε ειδικές περιπτώσεις (παραδείγματος χάριν, αν καταγραφεί αύξηση των μολύνσεων) οι διευθυντές των οίκων ευγηρίας θα μπορούν να αποφασίζουν την προσωρινή απαγόρευση των επισκέψεων.

Το συγκεκριμένο μέτρο του Ιταλού υπουργού Υγείας θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την 31η Ιουλίου, όταν πρόκειται να γίνει επανεκτίμηση της όλης κατάστασης για να διαπιστωθεί αν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω «χαλάρωση» των προληπτικών μέτρων προστασίας των ηλικιωμένων.

Ρουμανία: Μετέτρεψαν το Κάστρο του Κόμη Δράκουλα σε εμβολιαστικό κέντρο

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 8.465 νέα κρούσματα κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων 2.896 στη Μόσχα, με τον επίσημο συνολικό τους αριθμό από την έναρξη της πανδημίας να φθάνει τα 4.888.727.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ότι 321 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 113.647.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα