Κορονοϊός: ”Mπλόκο” από χώρες της Ε.Ε. για AstraZeneca και Jonshon & Jonshon
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Αρμόδια επιτροπή της Νορβηγίας ζήτησε σήμερα να ανασταλεί η χρήση των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson κατά της covid-19 λόγω των σπάνιων παρενεργειών τους, στη Γαλλία η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μάλλον δεν θα επεκταθεί στους ενήλικες κάτω των 55 ετών, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα η Γερμανία προσφέρει σε όσους επιθυμούν το εμβόλιο της J&J.
Η Νορβηγία θα πρέπει να αποκλείσει από την εμβολιαστική της εκστρατεία κατά της covid-19 τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson λόγω του κινδύνου εμφάνισης σπάνιων αλλά επικίνδυνων παρενεργειών, ανακοίνωσε σήμερα επιτροπή που έχει ορίσει τη κυβέρνηση της χώρας.
Ωστόσο όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν με οποιοδήποτε από τα δύο σκευάσματα, θα μπορούν να το κάνουν, πρόσθεσε η ίδια επιτροπή.
Οι νορβηγικές αρχές ανέστειλαν στις 11 Μαρτίου τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19, αφού μικρός αριθμός εμβολιασθέντων, κυρίως νεότερης ηλικίας, εμφάνισε θρομβοεμβολικά επεισόδια.
Στις 15 Απριλίου το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να εγκαταλειφθεί εντελώς, όμως η κυβέρνηση ζήτησε να μελετηθεί περισσότερο, όπως και αυτό της Johnson & Johnson το οποίο ακόμη δεν έχει εγκριθεί στη χώρα.
Μη επέκταση της χρήσης του AstraZeneca
Η εκστρατεία ανοσοποίησης με το εμβόλιο της AstraZeneca “πιθανόν” δεν θα επεκταθεί στους ενήλικες κάτω των 55 ετών στη Γαλλία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.
Η Ανώτατη Αρχή Υγείας (HAS) είχε αποφασίσει στα μέσα Μαρτίου να περιορίσει τη χρήση του εμβολίου αυτού στους ενήλικες άνω των 55 ετών λόγω της σπάνιας εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες.
Όταν ρωτήθηκε για την επέκταση της χρήσης του εμβολίου αυτού σε ενήλικες κάτω των 55 ετών, ο Βεράν απάντησε: “Πιθανόν όχι αυτή τη στιγμή”.
Ο Γάλλος υπουργός είχε ζητήσει από τη HAS στα τέλη Απριλίου να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτραπεί σε όλους όσοι το επιθυμούν, ανεξαρτήτως ηλικίας, να λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Σήμερα δήλωσε ότι αναμένει την απάντηση της υπηρεσίας.
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ κάλεσε το Σάββατο τους περίπου 13 εκατομμύρια Γάλλους άνω των 55 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη κατά της covid-19 να το πράξουν “με όλα τα εμβόλια, κυρίως με αυτό της AstraZeneca”.
Από την έναρξη των εμβολιασμών στη Γαλλία με το AstraZeneca έχουν καταγραφεί “30 περιστατικά, ανάμεσά τους 9 θάνατοι” από σπάνιες θρομβώσεις σε σύνολο περισσότερων από 3.855.000 δόσεων που είχαν χορηγηθεί ως τις 29 Απριλίου, σύμφωνα με την Γαλλική Υπηρεσία Φαρμάκων.
J&J για όλους στη Γερμανία
Στο μεταξύ στη Γερμανία όποιος ενήλικας το επιθυμεί μπορεί να εμβολιάζεται πλέον με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αφού συμβουλευθεί τον γιατρό του, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι τα οφέλη του εμβολίου της J&J υπερτερούν τυχόν παρενεργειών, αφού εξέτασε τα σπάνια περιστατικά εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες στις ΗΠΑ. Ωστόσο κάθε χώρα μέλος της ΕΕ αποφασίζει ξεχωριστά σε ποιους θα το χορηγεί.
Η ισπανική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τον κόσμο να δείξει “υπευθυνότητα” και υπογράμμισε ότι παραμένουν σε ισχύ περιορισμοί για την αναχαίτιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, μετά τις εικόνες από ανθρώπους που πανηγύριζαν το βράδυ του Σαββάτου προς τα ξημερώματα της Κυριακής για τη λήξη της κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στη χώρα, χωρίς να φορούν μάσκες ή να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τους άλλους.
“Το τέλος της έκτακτης κατάστασης δεν σημαίνει και το τέλος των περιορισμών. Το αντίθετο μάλιστα. Η απειλή του ιού εξακολουθεί να υφίσταται. Οι αρχές οφείλουν να συνεχίσουν τη δράση τους και οι πολίτες να έχουν υπεύθυνη συμπεριφορά”, σημειώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χουάν Κάρλος Κάμπο σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα El Pais.
Αφού άντεξαν μήνες απαγόρευσης της κυκλοφορίας και κλεισίματος περιφερειών της χώρας, από τις οποίες δεν μπορούσε κανείς να βγει ούτε να μπει, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης που επιβλήθηκε στα τέλη του Οκτωβρίου, οι Ισπανοί απέκτησαν ξανά από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου κάποια ελευθερία.
Οι εικόνες σήμερα στα πρωτοσέλιδα των ισπανικών εφημερίδων από κάποιους που πανηγύριζαν πηδώντας και χορεύοντας στους δρόμους της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης ή άλλων ισπανικών πόλεων, χωρίς να φορούν μάσκα ούτε να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, σοκάρισαν και προκάλεσαν αντιδράσεις, κυρίως στους κόλπους της πολιτικής τάξης.
“Με τον (Πέδρο) Σάντσεθ (τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό), περάσαμε από την κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στο χάος”, κατήγγειλε χθες, Κυριακή, ο ο ηγέτης του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) Πάμπλο Κασάδο.
Απαντώντας στις κριτικές, ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε ότι οι σημερινοί κανόνες που ισχύουν “επαρκούν σε σχέση με τη φάση της πανδημίας στην οποία βρισκόμαστε” και υπογράμμισε ότι “το 28% του πληθυσμού έχει ήδη λάβει μια δόση εμβολίου” κατά της COVID-19.
Οι περιφέρειες, οι οποίες είναι αρμόδιες για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στην σε μεγάλο βαθμό αποκεντρωμένη αυτή χώρα, εξακολουθούν να μπορούν να θέσουν περιορισμούς στις ώρες λειτουργίας ή τις δυνατότητες υποδοχής των μπαρ, των εστιατορίων ή των καταστημάτων.
Επίσης μπορούν να ζητήσουν την επαναφορά της απαγόρευσης της κυκλοφορίας ή το κλείσιμο της περιοχής τους, αλλά μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα πρέπει γι’αυτό να λάβουν το πράσινο φως από τη δικαιοσύνη διότι τα μέτρα αυτά περιορίζουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες.
Αν το τοπικό δικαστήριο το αρνηθεί, η κυβέρνηση τους έχει επιτρέψει να ασκήσουν έφεση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου. Το αρχιπέλαγος των Καναρίων ήταν η πρώτη περιφέρεια που ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι θα το κάνει, μετά την απόρριψη του αιτήματός της για τη διατήρηση μιας απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Η ετυμηγορία της ανώτατης δικαστικής αρχής της Ισπανίας θα ορίσει “το κοινό μοντέλο για τη χώρα μας”, υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να “προτείνει” “επιπρόσθετες νομικές αλλαγές” υπό το φως της μελλοντικής αυτής απόφασης της δικαιοσύνης.
Μετά από μήνες απαγόρευσης, ξαναρχίζουν οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας της Ιταλίας. Με σχετική απόφαση, ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα επιτρέπει στους συγγενείς των ηλικιωμένων να αρχίσουν και πάλι να βλέπουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Σχεδόν όλοι οι ηλικιωμένοι που ζουν στους οίκους ευγηρίας έχουν εμβολιαστεί, αλλά θα απαιτείται μια επιπλέον εγγύηση και από τους συγγενείς: θα πρέπει να τους έχει χορηγηθεί το εμβόλιο κατά της covid 19, να έχουν ιαθεί από την covid 19 ή να έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ κατά το σαρανταοκτάωρο πριν από την επίσκεψη.
Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι μόνο σε ειδικές περιπτώσεις (παραδείγματος χάριν, αν καταγραφεί αύξηση των μολύνσεων) οι διευθυντές των οίκων ευγηρίας θα μπορούν να αποφασίζουν την προσωρινή απαγόρευση των επισκέψεων.
Το συγκεκριμένο μέτρο του Ιταλού υπουργού Υγείας θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την 31η Ιουλίου, όταν πρόκειται να γίνει επανεκτίμηση της όλης κατάστασης για να διαπιστωθεί αν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω «χαλάρωση» των προληπτικών μέτρων προστασίας των ηλικιωμένων.
Ρουμανία: Μετέτρεψαν το Κάστρο του Κόμη Δράκουλα σε εμβολιαστικό κέντρο
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 8.465 νέα κρούσματα κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων 2.896 στη Μόσχα, με τον επίσημο συνολικό τους αριθμό από την έναρξη της πανδημίας να φθάνει τα 4.888.727.
Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ότι 321 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 113.647.
Η ρωσική στατιστική υπηρεσία (Rostat), σε δική της ξεχωριστή καταμέτρηση, έχει ανακοινώσει περισσότερους από 250.000 θανάτους στο διάστημα από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021.
Περίπου 20 άνθρωποι στη Γαλλία έχουν βρεθεί θετικοί στην παραλλαγή του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, ανακοίνωσε σήμερα στο δίκτυο LCI TV ο γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, ο οποίος επισήμανε ωστόσο ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ έχει αρχίσει να μειώνεται και ως εκ τούτου το άνοιγμα των μπαρ και των εστιατορίων σε εξωτερικούς χώρους θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου, όπως ήταν προγραμματισμένο.
“Οι προοπτικές φαντάζουν μάλλον καλές και δεν πρέπει να χαλαρώσουμε”, δήλωσε ο υπουργός. Ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Γαλλίας έπεσε χθες για πρώτη φορά από τα τέλη Μαρτίου κάτω από τις 5.000, όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού “παραλλαγή ανησυχίας”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανόν να περιέχει μεταλλάξεις που ενδεχομένως καθιστούν τον ιό πιο μεταδοτικό, προκαλούν βαρύτερη νόσηση ή δεν καλύπτονται από την ανοσία που προκαλούν τα εμβόλια.
Η Αγγλία θα συνεχίσει να σχεδιάζει την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών κατά της COVID-19 στις 17 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένης και της άρσης της απαγόρευσης των συναντήσεων σε εσωτερικούς χώρους, καθώς τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για την πορεία των περιστατικών μόλυνσης και των εμβολιασμών, όπως ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, η κυβέρνηση.
Η χώρα βρίσκεται στη διαδικασία της σταδιακής άρσης του λοκντάουν μέσα σε μία περίοδο μηνών, ακολουθώντας ένα σχέδιο τεσσάρων βημάτων το οποίο ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με το 3ο βήμα του σχεδίου, όπως αυτό αναλύθηκε όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά, θα επιτραπούν οι συναντήσεις των ανθρώπων σε εσωτερικούς χώρους για πρώτη φορά μετά από μήνες σε ομάδες έως έξι ανθρώπων ή δύο οικογενειών.
Οι παμπ, τα καφέ και τα εστιατόρια θα μπορούν να φιλοξενούν πελάτες σε εσωτερικούς χώρους, επίσης για πρώτη φορά μετά από μήνες και αφού θα ακολουθούνται συγκεκριμένοι κανόνες. Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης σε εσωτερικούς χώρους, οι υπηρεσίες φιλοξενίας και οι αθλητικές εκδηλώσεις θα μπορέσουν επίσης να επαναλειτουργήσουν.
Το γραφείο του Τζόνσον στη Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι τα τελευταία στοιχεία για τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19, για τα περιστατικά μόλυνσης, για τις νοσηλείες και για τους θανάτους, αλλά και για τους κινδύνους από νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, λαμβάνονται υπόψη στη λήψη των αποφάσεων αναφορικά με την υλοποίηση του 3ου βήματος.
“Τα στοιχεία αντανακλούν αυτό που ήδη γνωρίζουμε, δεν θα αφήσουμε αυτό τον ιό να μας νικήσει” είπε ο Τζόνσον, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.
“Εξακολουθούμε να τηρούμε τον οδικό χάρτη, ενώ το επιτυχημένο πρόγραμμα των εμβολιασμών μας συνεχίζεται. Περισσότεροι από τα 2/3 των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τώρα λάβει την πρώτη δόση εμβολίου και μπορούμε τώρα να κοιτάξουμε μπροστά για να ξεκλειδώσουμε (την οικονομία) με προσοχή, αλλά χωρίς επιστροφή”, ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.
Ο Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες σε μία συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.
Οι ημιαυτόνομες διοικήσεις στη Σκωτία, στην Ουαλία και στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν τα δικά τους ξεχωριστά χρονοδιαγράμματα για τη χαλάρωση των περιορισμών κατά της COVID-19.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε περισσότερους από 127.000 ανθρώπους από την COVID-19, ενώ βίωσε ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα που κορυφώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά από τότε ο αριθμός των νέων περιστατικών μόλυνσης και των θανάτων μειώθηκε γρήγορα.
Χθες, Κυριακή, καταγράφηκαν 1.770 περιστατικά νέων μολύνσεων και δύο νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η αριθμητική αυτή καταγραφή των περιστατικών και των θανάτων έρχεται σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατούσε στη διάρκεια του δεύτερου κύματος, όταν ο ημερήσιος αριθμός των νέων περιστατικών μόλυνσης κορυφώθηκε άνω των 80.000 κρουσμάτων και ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων υπερέβη τους 1.300 τη χειρότερη ημέρα.
Αναμένεται επίσης να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές για τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 3ου βήματος, καθώς θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούν να βρίσκονται τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, σε αντίθεση με την κατάσταση των προηγούμενων μηνών.
Η κυβέρνηση έχει ήδη επιβεβαιώσει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι διεθνείς ταξιδιωτικές μετακινήσεις θα επιτραπούν από την 17η Μαΐου, παρά το γεγονός ότι θα εφαρμόζονται σοβαροί περιορισμοί, εκτός από ένα μικρό αριθμό χωρών.
Η Ιρλανδία χαλάρωσε σήμερα κάποια περιοριστικά μέτρα που είχε επιβάλει για την ανάσχεση της πανδημίας του κοροναϊού, έπειτα από μήνες lockdown, επιτρέποντας πλέον τις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας και την επαναλειτουργία των μη απαραίτητων καταστημάτων με ραντεβού.
Αντιμέτωπη με ένα κύμα μολύνσεων που αποδόθηκε στη βρετανική μετάλλαξη του κοροναϊού, η Ιρλανδία, με πέντε εκατομμύρια κατοίκους, επέβαλε για τρίτη φορά lockdown μετά τα Χριστούγεννα.
Κάποια από τα μέτρα είχαν ήδη χαλαρώσει στα μέσα Απριλίου, όταν είχαν ανοίξει τα σχολεία, όμως τα περισσότερα παρέμεναν σε ισχύ.
Από σήμερα επιτρέπονται και πάλι οι μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας. Μουσεία, βιβλιοθήκες και άλλοι πολιτιστικοί χώροι επαναλειτουργούν, ενώ κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής και άλλα μη απαραίτητα καταστήματα μπορούν να δέχονται πελάτες, αλλά μόνο με ραντεβού.
Σύμφωνα με το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος είναι αρμόδιος και για το εμπόριο, περίπου 12.000 επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν αυτή την εβδομάδα.
“Είναι η στιγμή που περίμεναν οι επιχειρήσεις σε όλη την Ιρλανδία”, σχολίασε ο Βαράντκαρ. “Αυτό ήταν το πιο μεγάλο σε διάρκεια lockdown από την αρχή της πανδημίας. Είμαι αποφασισμένος να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι το τελευταίο”, πρόσθεσε.
Οι επιχειρήσεις μπορούν να ανοίξουν εντελώς από τις 17 Μαΐου. Η ιρλανδική κυβέρνηση εκτιμά ότι 100.000 άνθρωποι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις εργασίες τους μέσα στον Μάιο, αν και εξακολουθεί να συνιστά την τηλεργασία.
Η Ιρλανδία, όπου από covid-19 έχουν χάσει τη ζωή τους 4.921 άνθρωποι, κατέγραψε μικρό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων στα δύο πρώτα κύματα της επιδημίας. Όμως μετά τη χαλάρωση των περιορισμών την περίοδο των Χριστουγέννων, στη χώρα παρατηρήθηκε έκρηξη κρουσμάτων, ενώ στις αρχές Ιανουαρίου κατέγραφε το μεγαλύτερο ποσοστό μολύνσεων παγκοσμίως, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, στη χώρα έχουν χορηγηθεί περίπου 1,8 εκατομμύρια εμβόλια κατά της covid-19.
https://www.youtube.com/watch?v=fD9C4nYkIHw
Η αυστραλιανή πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας ανακοίνωσε μηδενικά κρούσματα COVID-19 για τέταρτη συνεχή ημέρα σήμερα, ωστόσο διατηρούνται οι ανησυχίες για νέες μολύνσεις καθώς οι αρχές δεν έχουν εντοπίσει ακόμα τον συνδετικό κρίκο στο περιστατικό που οδήγησε στην εκ νέου επιβολή περιορισμών.
Η πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας παρέτεινε χθες κατά μία εβδομάδα τους περιορισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης στο Σίδνεϊ αφού οι αρχές δεν κατάφεραν να ιχνηλατήσουν την πορεία μετάδοσης μεταξύ ενός μολυσμένου επισκέπτη από το εξωτερικό και ενός κατοίκου ηλικίας περίπου 50 ετών, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός την περασμένη εβδομάδα.
«Έγινε πολλή δουλειά για να εντοπίσουμε πώς ξεκίνησε το περιστατικό μετάδοσης. Δυστυχώς, δεν βρήκαμε τον συνδετικό κρίκο», δήλωσε η Κέρι Τσαντ, επικεφαλής υπηρεσιών Υγείας στη Νέα Νότια Ουαλία, σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ
Η Τσαντ δήλωσε ότι ο άνδρας ίσως κόλλησε τον ιό μέσω σύντομης επαφής με άτομο που ακόμα δεν έχει ταυτοποιηθεί και που ήταν μεταδοτικό. «Άρα, εξαιτίας αυτού, συνεχίζουμε να ανησυχούμε ότι ίσως υπάρχουν αλυσίδες μετάδοσης στην κοινότητα που δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί», δήλωσε η ίδια.
Πάνω από 5,3 εκατ. άνθρωποι ζουν στο Σίδνεϊ και τα προάστιά του, η μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή στην Αυστραλία. Οι αρχές έχουν δώσει οδηγίες στους κατοίκους να φορούν μάσκες σε δημόσια μέσα μεταφοράς και σε κλειστούς χώρους, ενώ μέχρι τις 17 Μαΐου σε ιδιωτικές συναθροίσεις επιτρέπονται έως 20 καλεσμένοι.
Η Νέα Νότια Ουαλία δημιούργησε ένα μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο στο Σίδνεϊ με σκοπό τη χορήγηση έως 30.000 εμβολίων κάθε εβδομάδα σε μια προσπάθεια να ανεβάσει ρυθμούς το πρόγραμμα ανοσοποίησης που καταγράφει καθυστερήσεις.
Με μόλις πάνω από 29.900 κρούσματα COVID-19 και 910 θανάτους, η Αυστραλία έχει καταγράψει πολύ καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, ωστόσο η πανεθνική εκστρατεία ανοσοποίησης συναντά εμπόδια.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει καταρτίσει σχέδιο για το άνοιγμα των συνόρων της Αυστραλίας σε φάσεις και θα εξετάσει τις επιλογές για να διευκολύνει τη μετακίνηση εκτός χώρας και την επιστροφή όσων έχουν εμβολιαστεί, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ.
Η Αυστραλία έκλεισε τα διεθνή της σύνορα σε όλους εκτός των πολιτών και των μόνιμων κατοίκων τον Μάρτιο του 2020. Οι επισκέπτες από χώρες του εξωτερικού, με εξαίρεση τη Νέα Ζηλανδία, πρέπει να παραμένουν σε ξενοδοχείο καραντίνας για δύο εβδομάδες με δικά τους έξοδα.
Πάνω από 35.000 Αυστραλοί έχουν δηλώσει στο υπουργείο Εξωτερικό ότι επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αλλά η χώρα επιτρέψει την είσοδο σε περίπου 5.800 ανθρώπους κάθε εβδομάδα.
Το Νεπάλ έχει τόσο μεγάλες ελλείψεις σε φιάλες οξυγόνου καθώς δίνει μάχη για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, ώστε ζήτησε από τους ορειβάτες στο όρος Έβερεστ να επιστρέφουν τις άδειες φιάλες τους αντί να τις εγκαταλείπουν στις πλαγιές του βουνού, ανακοίνωσε σήμερα ένας αξιωματούχος.
Η χώρα εξέδωσε άδειες ορειβασίας σε περισσότερους από 700 ορειβάτες για 16 κορυφές των Ιμαλαϊων-408 εκ των οποίων για το όρος Έβερεστ–για την περίοδο Απριλίου-Μαϊου σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τον τουρισμό και την ορειβασία να ανακάμψουν.
Η Ορειβατική Ένωση του Νεπάλ ζήτησε από τους ορειβάτες να βοηθήσουν το Νεπάλ να διαχειριστεί την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, η οποία έχει οδηγήσει σε κρίσιμο σημείο το εύθραυστο σύστημα υγείας της χώρας όπως έχει συμβεί και με την γειτονική Ινδία όπου σήμερα ο αριθμός των νεκρών πλησίασε σε επίπεδα ρεκόρ.
Ο Κουλ Μπαχαντούρ Γκουρούνγκ, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ένωσης, δήλωσε ότι οι ορειβάτες και οι οδηγοί σέρπα τους εκτιμάται ότι αυτή την περίοδο μετέφεραν τουλάχιστον 3.500 φιάλες οξυγόνου.
Αυτές οι φιάλες συχνά θάβονται κάτω από το χιόνι έπειτα από χιονοστιβάδες ή εγκαταλείπονται στις πλαγιές του βουνού μετά το τέλος της αποστολής.
“Κάνουμε έκκληση προς τους ορειβάτες και τους σέρπα τους να επιστρέφουν τις άδειες φιάλες οξυγόνου όπου αυτό είναι δυνατόν, καθώς μπορούν να ξαναγεμίσουν και να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία των ασθενών με κορονοϊό που έχουν επείγουσες ανάγκες”, δήλωσε ο Γκορούνγκ στο Ρόιτερς.
Χθες Κυριακή το Νεπάλ ανέφερε ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων κατά 8.777, 30 φορές περισσότερα από τον αριθμό που είχε καταγραφεί έναν μήνα νωρίτερα, δηλαδή στις 9 Απριλίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται σε 394.667, ενώ εκείνος των νεκρών σε 3.720. Πολλά ιδιωτικά και κοινοτικά νοσοκομεία στο Κατμαντού έχουν ανακοινώσει ότι δεν είναι σε θέση να δεχτούν περισσότερους ασθενείς εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου.
Υπάρχουν ελλείψεις τόσο σε οξυγόνο όσο και σε φιάλες.
“Χρειαζόμαστε περίπου 25.000 φιάλες οξυγόνου άμεσα για να σώσουμε ανθρώπους από τον θάνατο. Αυτή είναι η επείγουσα ανάγκη μας”, δήλωσε ο Σαμίρ Κουμάρ Αντικάρι, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.
“Έχουμε επίσης ανάγκη από εγκαταστάσεις οξυγόνου, συμπιεστές και κλίνες ΜΕΘ επειγόντως”, είπε ο Αντικάρι.
Το Νεπάλ έχει ζητήσει από την Κίνα να στείλει 20.000 φιάλες, κάποιες από τις οποίες θα μεταφερθούν από αέρος για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών, είπε ένας άλλος αξιωματούχος.
Η Κίνα έχει δεσμευτεί ότι θα προμηθεύσει το Νεπάλ με φιάλες οξυγόνου, αναπνευστήρες και άλλες ιατρικές προμήθειες, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας και Πληθυσμού Χρινταγές Τριπάτι.
Το Νεπάλ διαθέτει μόνο 1.600 κλίνες ΜΕΘ και λιγότερους από 600 αναπνευστήρες για τον πληθυσμό του των 30 εκατομμυρίων με μόλις 0,7 γιατρούς ανά 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την μκο ActionAid Νεπάλ.
Ο Πρακάς Τάπα, ένας γιατρός στο νοσοκομείο Μπέρι του Νεπαλγκούντζ, στο νοτιοδυτικό Νεπάλ που συνορεύει με την Ινδία, περιγράφει ότι ασθενείς κοιμούνται στο πάτωμα και στους διαδρόμους.
“Με κάποιον τρόπο έχουμε μέχρι στιγμής καταφέρει να το διαχειριστούμε, αλλά είναι δύσκολο να δεχτούμε και άλλους ασθενείς”, εξηγεί.
Τα αιτήματα για την επιβολή λοκντάουν σε εθνικό επίπεδο στην Ινδία έχουν αυξηθεί καθώς τα νέα κρούσματα του κορονοϊού και οι θάνατοι από την COVID-19 παραμένουν σήμερα κοντά στα πρόσφατα υψηλά επίπεδα ρεκόρ, αυξάνοντας τις πιέσεις στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.
Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα 366.161 νέα κρούσματα και 3.754 θανάτους, σε μια μικρή μείωση από τα πρόσφατα ρεκόρ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη χώρα έχει ανέλθει τώρα σε 22,66 εκατομμύρια και των θανάτων από την COVID-19 σε 246.116.
Καθώς τα νοσοκομεία αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν μια οξεία έλλειψη σε οξυγόνο και κλίνες και τα νεκροτομεία και τα αποτεφρωτήρια έχουν γεμίσει, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται. Εξάλλου τα 1,47 εκατομμύρια δείγματα που εξετάστηκαν χθες Κυριακή για νέο κορονοϊό ήταν τα λιγότερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού Ινδικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας. Ο αριθμός αυτός συγκρίνεται με έναν ημερήσιο μέσο όρο 1,7 εκατομμυρίων τις πρώτες οκτώ ημέρες του Μαΐου.
Πολλά κρατίδια έχουν επιβάλλει αυστηρά λοκντάουν τον μήνα αυτόν, ενώ άλλα έχουν υιοθετήσει περιορισμούς στις μετακινήσεις και έχουν κλείσει κινηματογράφους, εστιατόρια, παμπ και εμπορικά κέντρα.
Ωστόσο οι πιέσεις αυξάνονται προς τον Μόντι να ανακοινώσει ένα λοκντάουν σε εθνικό επίπεδο, όπως έκανε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της επιδημίας πέρυσι.
Ο Ινδός πρωθυπουργός επικρίνεται επειδή επέτρεψε τεράστιες συναθροίσεις σε θρησκευτικό φεστιβάλ και τη διεξαγωγή μεγάλων προεκλογικών συγκεντρώσεων τους τελευταίους δύο μήνες μολονότι τα κρούσματα αυξάνονταν.
“Αποτυχία διακυβέρνησης επικών και ιστορικών διαστάσεων”, γράφει στο Twitter ο Βίπιν Νάραντ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), στις ΗΠΑ.
Χθες Κυριακή, ο πλέον υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τον νέο κορονοϊό, ο Δρ Άντονι Φάουτσι, δήλωσε ότι συμβούλευσε τις αρχές της Ινδίας ότι χρειάζεται να επιβάλλουν λοκντάουν.
“Πρέπει να κλείσετε”, δήλωσε ο Φάουτσι στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του ABC “This Week”. “Πιστεύω ότι ορισμένα ινδικά κρατίδια το έχουν ήδη κάνει αυτό, αλλά χρειαζόσαστε να σπάσετε την αλυσίδα της μετάδοσης. Και ένας από τους τρόπους για να γίνει αυτό είναι να κλείσετε”. Ο Ινδικός Ιατρικός Σύλλογος (IMA) έχει επίσης απευθύνει αίτημα για ένα “πλήρες, καλά σχεδιασμένο, προαναγγελθέν” λοκντάουν.
Η πρωτεύουσα της χώρας, το Νέο Δελχί, εισήλθε σε μια τέταρτη εβδομάδα λοκντάουν, βάσει του οποίου ισχύουν αυστηρότεροι περιορισμοί, όπως το κλείσιμο του προαστιακού σιδηροδρομικού δικτύου, την ώρα που οι κάτοικοί του παλεύουν με την έλλειψη νοσοκομειακών κλινών και προμηθειών οξυγόνου.
“Δεν είναι ώρα να δείξουμε χαλαρότητα”, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της διοίκησης της πόλης Άρβιντ Κετζρίουαλ.
“Αυτή η φάση είναι τόσο σκληρή, αυτό το κύμα είναι τόσο επικίνδυνο, τόσο πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν (…) η προτεραιότητα αυτές τις ώρες είναι να σωθούν ζωές”, σημείωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Αργά χθες το βράδυ, το βόρειο κρατίδιο της Ουταραχάντ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από αύριο Τρίτη ως τις 18 Μαΐου, μερικές μόλις ημέρες μετά την διεξαγωγή μαζικών θρησκευτικών συναθροίσεων στο κρατίδιο, οι οποίες αποτέλεσαν εστίες υπερμετάδοσης. Τα καταστήματα που πωλούν φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά θα μένουν ανοιχτά κάποιες ώρες το πρωί, ενώ τα εμπορικά κέντρα, τα γυμναστήρια, τα θέατρα, τα μπαρ και τα καταστήματα οινοπνευματωδών ποτών βρίσκονται μεταξύ των επιχειρήσεων που θα κλείσουν, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Στο μεταξύ η Ινδία, η μεγαλύτερη παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, είχε εμβολιάσει μέχρι χθες κατά της COVID-19 μόλις λίγο περισσότερους από 34,3 εκατομμύρια ανθρώπους, ήτοι μόνον το 2,5% του πληθυσμού της των περίπου 1,35 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.
Ξεπεράστηκε το όριο των 115.000 κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Κούβα, όπου χθες Κυριακή το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.069 περιπτώσεις μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν άλλοι 10 ασθενείς με την COVID-19.
Ο απολογισμός της πανδημίας στη νήσο της Καραϊβικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 732 νεκρούς επί συνόλου 115.981 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Στη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείο Φρανσίσκο Ντουράν σημείωσε πως τα 1.035 από τα κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα.
Στην Αβάνα, επίκεντρο της επιδημίας, ο δείκτης επίπτωσης έχει φθάσει τα 480,6 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Η Κούβα είναι αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας από τον Ιανουάριο, που δυσκολεύεται να κάμψει παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζουν οι αρχές. Δεν έχει υποστεί πάντως τόσο βαρύ πλήγμα όσο άλλες χώρες της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες ότι την Τετάρτη θα αρχίσει πιο ευρεία εκστρατεία ανοσοποίησης, αν και ακόμη σε πειραματικό στάδιο, με τα υποψήφια εμβόλια η 3η φάση των κλινικών δοκιμών των οποίων πλησιάζει στην ολοκλήρωση.
Η χώρα των 11,2 εκατ. κατοίκων υπό κομμουνιστική κυβέρνηση είναι η μοναδική στη Λατινική Αμερική που έχει πέντε υποψήφια εμβόλια σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης. Η εκστρατεία, που θα αρχίσει από την Αβάνα και τις επαρχίες Σαντιάγο δε Κούμπα (νότια) και Ματάνσας (κεντρικά), θα αξιοποιήσει τα δύο πιο προχωρημένα.
Αυτά τα δύο εμβόλια, το Abdala και το Soberana 2, χορηγούνται σε τρεις δόσεις.
Σκοπός της Αβάνας είναι «να έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το 22% του πληθυσμού τον Ιούνιο, το 33% τον Ιούλιο και το 70% τον Αύγουστο», εξηγούσε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Χοσέ Άνχελ Πορτάλ.
Οι εμβολιασμοί αυτοί θα αποτελέσουν δοκιμή ευρείας κλίμακας, με την ελπίδα ότι αυτό θα επιτρέψει την χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης του εμβολίου μέσα στον Ιούνιο, διευκρίνισε.
Το εμβόλιο Αμπντάλα ολοκλήρωσε την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών και τα αποτελέσματά της βρίσκονται στη φάση της ανάλυσης. Το Soberana 2 αναμένεται να ολοκληρώσει την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών στα μέσα Μαΐου.
Τις επόμενες εβδομάδες, «ίσως από τον Ιούνιο», αν τα αποτελέσματα των δοκιμών «είναι ευνοϊκά και ανταποκρίνονται σε αυτό που προσδοκούμε, θα είμαστε σε θέση να δώσουμε άδεια επείγουσας χρήσης και θα μπορέσουμε έτσι να αρχίσουμε μαζικό εμβολιασμό», εξήγησε από την πλευρά της η Όλγα Λίντια Χακόμπο», διευθύντρια της CECMED, της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την έγκριση των φαρμακευτικών προϊόντων.
Το Κατάρ αποφάσισε χθες, Κυριακή, τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων σχετικά με την COVID-19 σε τέσσερις φάσεις.
Η πρώτη φάση χαλάρωσης των μέτρων θα ενεργοποιηθεί στις 28 Μαΐου και η τέταρτη στις 30 Ιουλίου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Πηγή: ΑΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ