Top

Κορονοϊός: Νέα χαλάρωση στην Ευρώπη – Στο χάος Αργεντινή και Κολομβία

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
κορονοϊός-νέα-χαλάρωση-στην-ευρώπη-σ-765141
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτρέψει την επαναλειτουργία των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης τον Ιούλιο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, επιτρέποντας στον κλάδο να λειτουργήσει και πάλι για πρώτη φορά από τότε που έκλεισαν από το πρώτο lockdown COVID-19 τον Μάρτιο του 2020.

Ο Βεράν δήλωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται πρωτόκολλα ασφάλειας για το εκ νέου άνοιγμα με τις λεπτομέρειες να ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα, αφού ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι στις 21 Ιουνίου θα υπάρξει επικαιροποιημένη ενημέρωση για τη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.

“Τον Ιούλιο, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης αναμένεται να ξανανοίξουν με συγκεκριμένες προϋποθέσεις”, δήλωσε ο Βεράν στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM. Δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Πάνω από 100 nightclubs από τα 1.600 στη Γαλλία έχουν κλείσει οριστικά λόγω της κρίσης της πανδημίας, σύμφωνα με το συνδικάτο του κλάδου φιλοξενίας UMIH.

Η Γαλλία χαλάρωσε το τρίτο πανεθνικό lockdown –που στόχο είχε να θέσει υπό έλεγχο την έξαρση του κορονοϊού– τον περασμένο μήνα ανοίγοντας εκ νέου τους εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων εστίασης στις 19 Μαΐου. Την περασμένη εβδομάδα, επετράπη στα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καφέ να ανοίξουν και τους εσωτερικούς τους χώρους για πρώτη φορά σε επτά μήνες.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας θα τελειώσει από τις 20 Ιουνίου καθώς η κατάσταση με την πανδημία βελτιώνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Λόγω της σημαντικής μείωσης του αριθμού των νέων λοιμώξεων στην Αυστρία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων ανακοίνωσε σήμερα την περαιτέρω χαλάρωση από την 1η Ιουλίου των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό ανοίγουν τα νυκτερινά κέντρα, καταργείται η απαγόρευση της κυκλοφορίας και το ωράριο λειτουργίας της εστίασης, αίρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2 και προβλέπεται μόνον η απλή μάσκα στις λίγες πλέον περιπτώσεις που θα είναι υποχρεωτική, ενώ για τις μεγάλες εκδηλώσεις θα ισχύει μόνον το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανάρρωσης από τη νόσο ή πρόσφατου τεστ και δεν θα υπάρχουν άλλοι περιορισμοί.

“Η κατάσταση είναι πάρα πολύ καλή, πολύ καλύτερη απ’ ό, τι περίμενα, η υπόσχεση για επιστροφή στην κανονικότητα βήμα προς βήμα το καλοκαίρι θα είναι σε θέση να τηρηθεί”, τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, παρουσιάζοντας το πρωί στην Καγκελαρία τη νέα χαλάρωση των μέτρων σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Υγείας Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν, την υπουργό Τουρισμού Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, την υφυπουργό Πολιτισμού Αντρέα Μάγιερ και τον αντιπρύτανη του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης Όσβαλντ Βάγκνερ.

Από την 1η Ιουλίου, η απαίτηση μάσκας θα περιοριστεί γενικά στο λιανεμπόριο – ενώ θα μπορεί να γίνει χρήση μάσκας προστασίας στόματος και μύτης, αντί της μάσκας FFP2, στις δημόσιες συγκοινωνίες, σε κλειστούς δημόσιους χώρους, σε καταστήματα και μουσεία, ενώ η απαίτηση μάσκας FFP2 θα υπάρχει μόνο σε γηροκομεία και νοσοκομεία.

Οι περιορισμοί για μεγάλες εκδηλώσεις μειώνονται επίσης σημαντικά και από την 1η Ιουλίου όλες οι εκδηλώσεις μπορούν να πραγματοποιούνται χωρίς όρια κοινού και περιορισμούς χωρητικότητας στην τέχνη, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό – συμπεριλαμβανομένης της εστίασης, αλλά θα υπάρχει υποχρέωση ανακοίνωσης για περισσότερους από 100 συμμετεχόντες και άδειας για συμμετοχή άνω των 500 ατόμων.

Η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για όσους έχουν εμβολιασθεί και με τις δύο δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, μια κίνηση που θα κατευνάσει τις αεροπορικές εταιρείες που απειλούν με προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον των αυστηρών περιορισμών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στα ταξίδια στο εξωτερικό. Η πίεση αυξάνεται από την αεροπορική βιομηχανία, με τις αεροπορικές εταιρείες να ζητούν επίμονα τη χαλάρωση των περιορισμών εγκαίρως για τον Ιούλιο και για την περίοδο αιχμής κατά την οποία αποκομίζουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους, όμως η Βρετανία επιμένει στις απαιτήσεις για καραντίνα οι οποίες αποτρέπουν τα ταξίδια.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, η Ryanair, πρόκειται να καταθέσει σήμερα προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά της Βρετανίας λόγω της ταξιδιωτικής πολιτικής της.

Ωστόσο η Βρετανία δείχνει τώρα πως μια χαλάρωση μπορεί να βρίσκεται στα χαρτιά.

Το υπουργείο Μεταφορών της χώρας ανακοίνωσε σήμερα πως εξετάζει πώς οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τα ταξίδια προς τη Βρετανία. Περισσότεροι από τους μισούς ενηλίκους στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19, με αποτέλεσμα η χώρα να προηγείται μακράν στον τομέα αυτό στην Ευρώπη.

Δημοσιεύματα της Daily Telegraph αναφέρουν πως η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει την κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτρέψει στους πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες να αποφεύγουν από τον Ιούλιο τα τεστ για Covid-19 και την καραντίνα.

«Αρχίσαμε να εξετάζουμε το ρόλο των εμβολιασμών για τη διαμόρφωση μιας διαφορετικής ομάδας μέτρων υγείας και τεστ για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Η Ryanair, μαζί με τις British Airways και easyJet, έχουν επανειλημμένα καλέσει την κυβέρνηση να επιτρέψει στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες να αποφεύγουν την καραντίνα, καθώς και να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τα ταξίδια σε μερικές χώρες χαμηλότερου κινδύνου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair έχει χαρακτηρίσει «μακελειό» την ταξιδιωτική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου και τέτοια είναι η απογοήτευση της αεροπορικής εταιρείας ώστε θέλει τώρα να καταθέσει αγωγή κατά της κυβέρνησης για το «αδιαφανές» σύστημά της με το οποίο κατατάσσει ταξιδιωτικούς προορισμούς ως πράσινους, πορτοκαλί ή κόκκινους.

Βάσει των σχεδίων που εξετάζονται από την κυβέρνηση, άνθρωποι που έχουν κάνει τις δύο δόσεις των εμβολίων κατά της Covid-19 θα επιτραπεί να αποφεύγουν την καραντίνα κατά την επιστροφή τους από χώρες που βρίσκονται στον πορτοκαλί κατάλογο, αν και θα εξακολουθήσουν να πρέπει να κάνουν τεστ, σύμφωνα με την Daily Telegraph.

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα, ο υφυπουργός Οικονομικών Τζέσι Νόρμαν δήλωσε σήμερα στο Sky News ότι τίποτε δεν έχει αποκλεισθεί όσον αφορά το πώς θα γίνει το άνοιγμα των ταξιδιών.

«Προσπαθούμε να κινηθούμε προσεκτικά και σταδιακά προς τη σωστή κατεύθυνση, έτσι δεν θα απέκλεια οτιδήποτε σ’ αυτό το σημείο», δήλωσε.

Η Βρετανία επέτρεψε την επανάληψη των διεθνών ταξιδιών τον περασμένο μήνα, όμως σχεδόν όλοι οι μείζονες προορισμοί, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ, βρέθηκαν εκτός του καταλόγου των χωρών που είναι ανοικτές για διακοπές χωρίς καραντίνα και, ως χώρες στον πορτοκαλί κατάλογο, απαιτούνται κατά την επιστροφή απ’ αυτές καραντίνα 10 ημερών και πολλαπλά τεστ.

Ο ασφαλής πράσινος κατάλογος πρόκειται να επικαιροποιηθεί στις 24 Ιουνίου και η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι θα επανεξετάσει την ταξιδιωτική πολιτική της πριν από το τέλος Ιουνίου.

Η Βρετανία εξετάζει όλες τις επιλογές για ενδεχόμενη χαλάρωση των διεθνών ταξιδιωτικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της Covid-19, περιλαμβανομένου του να επιτραπεί σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίων να μεταβαίνουν στο εξωτερικό, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Τζέσι Νόρμαν.

«Προσπαθούμε να κινηθούμε προσεκτικά και σταδιακά προς τη σωστή κατεύθυνση, έτσι δεν θα απέκλεια τίποτε σ’ αυτό το σημείο», δήλωσε ο Νόρμαν στο δίκτυο Sky.

«Ωστόσο, ξέρετε, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου ο ιός δεν είναι κάτι που ελέγχουμε και είδαμε αυτή τη νέα παραλλαγή Δέλτα και γι’ αυτό δεν θα ήταν συνετό να δώσουμε απόλυτη ελευθερία ή να κάνουμε κάποια κατηγορηματική δήλωση τώρα», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Εμβόλιο CureVac: Απογοητευτική η αρχική αποτελεσματικότητα του

Η Νέα Ζηλανδία θα χρειαστεί ως το τέλος του έτους για να εμβολιάσει κατά της covid-19 όλους όσοι το δικαιούνται, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες της εκστρατείας ανοσοποίησης.

Η χώρα αυτή του Ειρηνικού Ωκεανού έκλεισε τα σύνορά της και υιοθέτηση αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κοροναϊού και έγινε μία από τις λίγες χώρες που έχουν σχεδόν εξαλείψει την covid-19, όμως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει επικρίσεις για τη βραδεία εμβολιαστική εκστρατεία.

Περίπου 560.000 άνθρωποι σε σύνολο πέντε εκατομμυρίων έχουν λάβει μία δόση του εμβολίου της Pfizer και περίπου 325.000 και τις δύο.

«Βάσει των παραδόσεων και της προμήθειας των εμβολίων εργαζόμαστε ώστε να έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι το δικαιούνται μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε η Άρντερν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ πρόσθεσε ότι η εκστρατεία προχωρά πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες του σχεδίου, η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός επεσήμανε ότι όσοι είναι άνω των 60 ετών θα μπορούν να εμβολιαστούν από τις 28 Ιουλίου και όσοι είναι άνω των 55 από τις 11 Αυγούστου.

Οι ενήλικες άνω των 45 ετών θα κληθούν να εμβολιαστούν στα μέσα με το τέλος Αυγούστου, ενώ οι άνω των 35 στα μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου. Όλοι οι ενήλικες άνω των 18 ετών θα μπορούν να εμβολιάζονται από τον Οκτώβριο.

Η Άρντερν τόνισε ότι η χώρα θα λάβει ως τον Οκτώβριο το σύνολο των εμβολίων που έχει παραγγείλει.

Με μεγάλο μέρος του πληθυσμού εμβολιασμένο κατά της covid-19, η Νέα Ζηλανδία θα έχει περισσότερες επιλογές στη διαχείριση των συνόρων της, εξήγησε η Άρντερν, όμως πρόσθεσε ότι θα χρειάζεται ακόμη προσοχή στα σύνορα λόγω των παραλλαγμένων στελεχών του κοροναϊού.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη γνώμη ειδικών για το πότε και πώς θα μπορέσουν να ξανανοίξουν τα σύνορα της χώρας, σημείωσε η ίδια.

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 648 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 25.878 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 87.261 νεκρούς επί συνόλου 4.198.620 μολύνσεων.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν στα 319.380.

Ως χθες είχαν χορηγηθεί 17.105.539 δόσεις εμβολίων για την COVID-19 στη χώρα των 45 εκατ. κατοίκων. Πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.

Η κυβέρνηση της χώρας, μπροστά στο νέο κύμα μολύνσεων που αποδίδεται κυρίως στην παραλλαγή Γάμμα, το παραλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Βραζιλία, επέβαλε το Σαββατοκύριακο νέους περιορισμούς στις διεθνείς πτήσεις, ενώ παρέτεινε τα περιοριστικά μέτρα ως τουλάχιστον την 25η Ιουνίου.

Το υπουργείο Υγείας της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 595 ασθενείς με την COVID-19, αριθμός χωρίς προηγούμενο, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 97.560 νεκρούς ως αυτό το στάδιο από τη 16η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε στην κολομβιανή επικράτεια.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν ακόμη 27.827 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να φθάνει τους 3.829.879, κατά την ίδια πηγή.

Η εθνική εκστρατεία ανοσοποίησης συνεχίζεται. Ως εδώ, έχουν χορηγηθεί πάνω από 13,39 εκατ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19. Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πολίτες (3.980.118 από το σύνολο των περίπου 50 εκατ. κατοίκων) έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Τα ελβετικά ορεινά σανατόρια οι θεραπείες των οποίων με καθαρό αέρα και ηλιακό φως προσήλκυε κάποτε ασθενείς με φυματίωση από όλη την Ευρώπη, επανεφευρίσκουν τους εαυτούς τους για μια νέα γενιά: ασθενείς που υποφέρουν από επιπτώσεις της μακράς COVID-19.

Στις αρχές της πανδημίας, η Klinik Wald, που κατασκευάστηκε στα ορεινά της Ζυρίχης το 1898 για χαμηλού εισοδήματος θύματα της ασθένειας των πνευμόνων, παρέλαβε πολλούς ασθενείς κατευθείαν από τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Τώρα, περισσότερα θύματα της λεγόμενης “μακράς COVID” έρχονται για αποκατάσταση και καλύπτουν το 5-10% των 158 κλινών της, δήλωσε ο δρ Μαρκ Σπίλμανς, διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών της κλινικής.

Είναι μέρος μιας μακράς εξέλιξης για τα ελβετικά σανατόρια του 19ου και 20ού αι., μια δωδεκάδα των οποίων έγιναν σύγχρονα νοσοκομεία αποκατάστασης στο πλαίσιο μιας εν εξελίξει μάχης να παραμείνουν στο παιχνίδι.

Ο Σπίλμανς είπε πως η κανονική αποκατάσταση μπορεί να επιτύχει οπουδήποτε, όμως το σκηνικό της Klinik Wald με θέα τη λίμνη της Ζυρίχης και τις Άλπεις, μπορεί να προσφέρει ένα επιπλέον διάλειμμα. Οι ασθενείς αναρρώνουν από την COVID-19 σε ηλιόλουστες βεράντες όπου αναπαύονταν οι ασθενείς με φυματίωση δεκαετίες πριν.

“Είναι πραγματικά κουρασμένοι”, είπε ο Σπίλμανς. “Αυτό το περιβάλλον τους βοηθά να μπουν στον δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα”.

Η μακρά COVID περιλαμβάνει όχι μόνο αναπνευστικές δυσκολίες και κούραση, αλλά και άγχος και κατάθλιψη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φοβάται πως μπορεί να επιβαρύνει τα συστήματα υγείας για τα επόμενα χρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν κυρίως τη εξωνοσοκομειακή θεραπεία για την αποκατάσταση από τη μακρά COVID.

Ενώ η Ελβετία και η γειτονική Γερμανία προσφέρουν παρόμοια προγράμματα για εξωτερικούς ασθενείς, στέλνουν επίσης ορισμένους ασθενείς με μακρά COVID για εσωτερική θεραπεία αρκετών εβδομάδων, μερικές φορές σε κέντρα υγείας όπως η Wald που ιδρύθηκαν πριν από έναν αιώνα.

Μια διαμονή τεσσάρων έως έξι εβδομάδων στην Klinik Wald κοστίζει περίπου 17.000-25.000 ελβετικά φράγκα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης υγείας της Ελβετίας καλύπτει τα έξοδα, ανέφερε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας το οποίο πρόσθεσε πως “οι υπηρεσιες πρέπει να είναι αποτελεσματικές, κατάλληλες και οικονομικές”.

Τον Απρίλιο, ένας αξιωματικός του ελβετικού στρατού εισήχθη στο Hochgebirgsklinik, ένα πρώην σανατόριο για τη φυματίωση στην ελβετική ορεινή πόλη Νταβός. Η “γνωστική ομίχλη”που συνόδευσε τη μακρά COVID τον έκανε ανίκανο να εργαστεί, είπε.

“Η COVID πήρε ένα μικρό κομμάτι των πνευμόνων μου, και ένα μεγάλο κομμάτι του εγκεφάλου μου”, είπε ο 56χρονος αξιωματικός, ο οποίος ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομά του.

‘Επειτα από θεραπεία έξι εβδομάδων, στο σώμα και στην ψυχή, ετοιμάζεται να γυρίσει σπίτι του. “Χρειάζεσαι αυτό τον χρόνο για να βγεις από το σύστημα… να επιστρέψεις στον εαυτό σου”, είπε ο αξιωματικός.

Καθώς ο ιός SARS-CoV-2 επιτίθεται σε πολλά όργανα, ο δρ Χανς-Βέρνερ Ντούτσνα, ο επικεφαλής πνευμονολόγος της Hochgebirgsklinik, δήλωσε πως καρδιολόγοι, καταρτισμένοι θεραπευτές και ψυχολόγοι εργάζονται από κοινού για έναν απλό σκοπό.

“Προσπαθούμε να επαναφέρουμε τον/την ασθενή στην καθημερινή του/της ζωή”.

Στις ιταλικές Άλπεις ένα τεράστιο σανατόριο που μετατράπηκε σε σε νοσοκομείο, 3.000 κλινών, στο Σοντάλο, που κατασκευάστηκε το 1932 από τον δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι προκειμένου να συναγωνιστεί με τη βιομηχανία σανατορίων του Νταβός, παρείχε φροντίδα για 100 ασθενείς με μακρά COVID, δήλωσαν γιατροί που εργάζονται εκεί.

Στη Γερμανία, οι ασθενείς με μακρά COVID μπορούν να πάνε σε κέντρα αποκατάστασης όπως η Median Klinik στη Χέιλινγκενταμ, ένα σπα στη Βαλτική με ιστορία 230 ετών, που ήταν κάποτε δημοφιλές στην ευρωπαϊκή αριστοκρατία. Η διαμονή διαρκεί 3-5 εβδομάδες, δήλωσε μία εκπρόσωπος, με την ασφάλιση να καλύπτεται συνήθως από το κράτος.

Η Βρετανία στο μεταξύ προέβλεψε ένα κονδύλι 34 εκατ. στερλινών για την έναρξη 83 κλινικών μακράς COVID για “θεραπευτικές υπηρεσίες με βάση την κοινότητα”, παρέχοντας βοήθεια για την κούραση και αναπνευστικές δυσχέρειες.

Η δρ Μελίσα Χάιτμαν, μέλος της Ειδικής Ομάδας Μακράς Covid του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), δήλωσε πως η εσωτερική θεραπεία “δεν θα είναι ένα προσιτό μοντέλο”, με εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς μακράς COVID στη Βρετανία που δυνητικά μπορεί να χρειαστούν βοήθεια.

Παρομοίως, ο δρ Αλμπέρτο Εσκενάζι, μέλος του ΔΣ της Αμερικανικής Ένωσης Παρόχων Ιατρικής Αποκατάστασης (AMRPA), με 650 μέλη, είπε πως οι ασθενείς με μακρά COVID που χρειάζονται αποκατάσταση μπορούν να περιμένουν εξωνοσοκομειακή θεραπεία.

Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά μέχρι τώρα, είπε.

“Με αυτή την παρέμβαση, επικεντρώνοντας στη δύναμη, στην αντοχή, την ισορροπία και τη συγκέντρωση, τείνουν να τα καταφέρνουν καλά”, δήλωσε ο Εσκενάζι, επικεφαλής ιατρικών υπηρεσιών στο κέντρο αποκατάστασης MossRehap της Φιλαδέλφεια.

Το Νταβός υπερηφανευόταν κάποτε ότι είχε 40 σανατόρια φυματίωσης για πλούσιους Ευρωπαίους η μακρά διαμονή των οποίων ενέπνευσε τον Γερμανό συγγραφέα Τόμας Μαν στο μυθιστόρημα “Το Μαγικό Βουνό”.,

Όταν όμως τα αντιβιοτικά δάμασαν τη φυματίωση στη δεκαετία του 1950, ορισμένα ελβετικά σανατόρια όπως το περίφημο Schatzalp έγιναν ξενοδοχεία. Πολλά άλλα δεν τα κατάφεραν. Τα λίγα που επιβίωσαν ανέπτυξαν νέα κέντρα αποκατάστασης για τον καρκίνο, το άσθμα, ή χρόνιες ασθένειες, δήλωσε ο Φλουρέν Κοντρό, ειδικός για τα ιστορικά σανατόρια στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Ωστόσο δεν ήταν εύκολο: η Klinic Wald είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί το 2012, ενώ ο Γερμανός δισεκατομμυριούχος Κλάους-Μίκαλε Κούνε διέσωσε το Hochgebirgsklinik από την αφερεγγυότητα δύο χρόνια αργότερα.

“Όλοι τους λένε, ‘Αν δεν μπούμε στον ανταγωνισμό και άλλοι το κάνουν, χάνουμε'” είπε ο Κοντρό, για τις προσπάθειες των κλινικών να επανεφεύρουν τους εαυτούς τους.

Το Rehazentrum Walenstadtberg, με ένα ιστορικό 112 ετών, πάνω σε έναν δρόμο όλο στροφές κάτω από τα όρη Σουρφίστεν της Ελβετίας, δέχθηκε τον πρώτο ασθενή χωρίς φυματίωση το 1965 προτού προσθέσει μια πτέρυγα για την πολλαπλή σκλήρυνση το 1978.

Διατήρησε τα προγράμματά της για ασθένειες των πνευμόνων, τα οποία όπως δήλωσε ο επικεφαλής ιατρός Μπιόρν Γιάνσεν αποδειχθηκαν σωσίβιο φέτος.

Η Walenstadtberg έχει νοσηλεύσει 500 ασθενείς με οξεία COVID μετά τη νοσηλεία τους σε μονάδες εντατικής θεραπείας, μεταφέροντας περιπτώσεις μακράς COVID σε μια αδελφή κλινική εκεί κοντά.

“Αυτό έχει μια σχέση με τις ρίζες μας ως κλινική φυματίωσης”, είπε ο Γιάνσεν. “Αυτή η παράδοση συνεχιζόταν πάντα”.

Tην Κυριακή θα αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στο Τόκιο και σε άλλες περιφέρειες της Ιαπωνίας λόγω της επιδημίας covid-19, επιβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα ένα μήνα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην ιαπωνική πρωτεύουσα. Στο Τόκιο και σε άλλες περιφέρειες της Ιαπωνίας επιβλήθηκε στα τέλη Απριλίου κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, στο πλαίσιο της οποίας μπαρ και εστιατόρια έκλειναν νωρίς το βράδυ και δεν τους επιτρεπόταν να σερβίρουν αλκοόλ, αναφέρει το ΑΠΕ.

Κάποιοι από τους περιορισμούς θα εξακολουθήσουν να ισχύουν ως τις 11 Ιουλίου, κυρίως σε ό,τι αφορά τη λειτουργία μπαρ και εστιατορίων τα οποία θα μπορούν να σερβίρουν αλκοόλ ως τις 19:00 και θα πρέπει να κλείνουν στις 20:00. Με τη χαλάρωση των μέτρων θα μπορέσει να ξεκινήσει και πάλι η διεξαγωγή πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων με θεατές, όμως στο 50% της χωρητικότητας κάθε χώρου και με ανώτατο όριο τους 10.000 ανθρώπους.

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει από χθες Τετάρτη ότι οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου, θα βασιστούν σε αυτά τα κριτήρια για να επιτρέψουν την παρουσία αποκλειστικά ντόπιων θεατών στα διάφορα αγωνίσματα. Ήδη από τον Μάρτιο είχε ανακοινωθεί ότι απαγορεύεται η παρουσία θεατών από το εξωτερικό.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι από τον Ιούλιο θα προσφέρει στους Ιάπωνες που επιθυμούν να ταξιδέψουν ένα «εμβολιαστικό διαβατήριο», την ώρα που κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αναζητούν τρόπους να επανεκκινήσει ο τουρισμός και τα επιχειρηματικά ταξίδια.

«Προετοιμαζόμαστε να προσφέρουμε ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όσους το έχουν ανάγκη (…) για να επισκεφθούν ξένες χώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Κατσουνόμπου Κάτο.

Το πιστοποιητικό αυτό θα δίνεται σε έγγραφο, δηλαδή δεν θα είναι ψηφιακό, και θα εκδίδεται από τις τοπικές αρχές από τον Ιούλιο, διευκρίνισε.

Η ΕΕ εργάζεται για την κατάρτιση ενός ψηφιακού, υγειονομικού διαβατηρίου προκειμένου να μπορεί να υποδεχθεί τουρίστες.

Εξάλλου τον προηγούμενο μήνα η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι εξετάζει «με πολλή προσοχή» το ενδεχόμενο να θεσπίσει ένα ειδικό διαβατήριο για τους Αμερικανούς που έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 προκειμένου να μπορέσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή να επιστρέψουν στη χώρα.

Όμως η πρόταση αυτή δεν είναι ομόφωνα δεκτή στις ΗΠΑ, κυρίως από τις συντηρητικές πολιτείες όπως η Φλόριντα και το Τέξας, οι οποίες θεωρούν ότι αυτά τα πιστοποιητικά παραβιάζουν τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα.

Στην Ιαπωνία τα στελέχη των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν θετικά τη θέσπιση ενός εμβολιαστικού διαβατηρίου, το οποίο θα τους επιτρέψει να επαναλάβουν τα επιχειρηματικά τους ταξίδια.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης κατά της covid-19 στην Ιαπωνία ξεκίνησε με πολύ αργούς ρυθμούς, όμως έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Περίπου το 6% του πληθυσμού έχει λάβει μέχρι στιγμής δύο δόσεις εμβολίου.

Τα σύνορα της Ιαπωνίας είναι σχεδόν κλειστά για τους αλλοδαπούς από το 2020, όμως οι κανόνες έχουν χαλαρώσει ελαφρά προκειμένου η χώρα να μπορέσει να υποδεχθεί τους συμμετέχοντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου στο Τόκιο.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 14.057 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων 6.195 στη Μόσχα, ανεβάζοντας τον επίσημο συνολικό τους αριθμό σε 5.222.408.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ότι 416 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 127.992.

Η ρωσική στατιστική υπηρεσία (Rostat), σε δική της ξεχωριστή καταμέτρηση, έχει ανακοινώσει περισσότερους από 270.000 θανάτους που συνδέονται με την Covid-19 στο διάστημα από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021.

Πάνω από 350 Ινδονήσιοι γιατροί έχουν μολυνθεί με COVID-19 παρά το γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Sinovac και δεκάδες έχουν νοσηλευθεί, σύμφωνα με αξιωματούχους, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα κάποιων εμβολίων εναντίον πιο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών του ιού.

Οι περισσότεροι από τους γιατρούς ήταν ασυμπτωματικοί και βρίσκονταν σε απομόνωση στο σπίτι τους, δήλωσε ο Μπαντάι Ισμόγιο, επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών στην επαρχία Κουντούς στην Κεντρική Ιάβα, αλλά δεκάδες βρίσκονταν στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και μειωμένα επίπεδα οξυγόνου.

Η Κουντούς βρίσκεται αντιμέτωπη με έξαρση της πανδημίας που θεωρείται ότι οφείλεται στο πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, που έχει οδηγήσει την πληρότητα των νοσοκομειακών κλινών σε άνω του 90% στην περιοχή αυτή. Οι υγειονομικοί εργαζόμενοι στην Ινδονησία, που χαρακτηρίστηκαν ομάδα στην οποία δόθηκε προτεραιότητα, ήταν μεταξύ αυτών που εμβολιάστηκαν πρώτοι όταν ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία τον Ιανουάριο.

Σχεδόν όλοι έλαβαν το εμβόλιο κατά της COVID-19 που ανέπτυξε η κινεζική εταιρία Sinovac, σύμφωνα με την Ινδονησιακή Ένωση Ιατρών (IDI).

Ενώ ο αριθμός των Ινδονήσιων υγειονομικών εργαζομένων που χάνουν τη ζωή τους λόγω της COVID-19 έχει μειωθεί σημαντικά –από τους 158 θανάτους τον Ιανουάριο στους 13 αυτόν τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία από την οργάνωση LaporCOVID-19– ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας λένε ότι οι νοσηλείες στην Ιάβα αποτελούν αιτία ανησυχίας.

“Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα (στην Κουντούς) άρα δεν αποτελεί έκπληξη που η λοίμωξη παρά τον εμβολιασμό (breakthrough infection) είναι υψηλότερη από πριν διότι όπως γνωρίζουμε η πλειονότητα των υγειονομικών εργαζομένων στην Ινδονησία έλαβε το Sinovac, και ακόμα δεν ξέρουμε πόσο αποτελεσματικό είναι στον πραγματικό κόσμο έναντι της παραλλαγής Δέλτα”, δήλωσε ο Ντίκι Μπάντιμαν, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο Griffith της Αυστραλίας.

Αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες εξάρσεις στην Ασία, με πάνω από 1,9 εκατ. κρούσματα και 53.000 θανάτους, η Ινδονησία έχει πληρώσει υψηλό τίμημα σε ό,τι αφορά τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, με 946 θανάτους.

Πολλοί πλέον νιώθουν κόπωση από την πανδημία και υιοθετούν μια ολοένα και πιο χαλαρή προσέγγιση στα υγειονομικά πρωτόκολλα μετά τον εμβολιασμό τους, δήλωσε η Λένι Εκαουάτι, από την οργάνωση LaporCOVID-19, που συγκεντρώνει στοιχεία για την πανδημία. “Αυτό το φαινόμενο προκύπτει αρκετά συχνά αυτές τις ημέρες, όχι μόνο εντός της κοινότητας αλλά και στους υγειονομικούς εργαζομένους”, δήλωσε. “Πιστεύουν ότι επειδή είναι εμβολιασμένοι, είναι και ασφαλείς”.

Ωστόσο καθώς ταυτοποιούνται περισσότερες περιπτώσεις του ιδιαιτέρως μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα στο τέταρτο πολυπληθεστέρο κράτος του κόσμου, τα στοιχεία αρχίζουν να αποτυπώνουν μια διαφορετική εικόνα.

Σε όλη την Ινδονησία, τουλάχιστον πέντε γιατροί και ένας νοσηλευτής έχασαν τη ζωή τους λόγω της COVID-19 παρά το γεγονός ότι είχαν εμβολιαστεί, σύμφωνα με την οργάνωση συγκέντρωσης δεδομένων για την πανδημία, αν και ένας εξ αυτών είχε λάβει μόνο μία δόση.

Στην Κουντούς, ένας γιατρός έχασε τη ζωή του, ανέφερε η ένωση ιατρών IDI, αν και στην περίπτωσή του φαίνεται ότι υπήρχε συννοσηρότητα.

Στην Τζακάρτα, την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, ο ακτινολόγος δρ Πρίτζο Σιντιπρατόμο δήλωσε στο Reuters ότι γνωρίζει για τουλάχιστον 5 γιατρούς στην πόλη που νοσηλεύθηκαν με COVID-19 τον περασμένο μήνα παρά το γεγονός ότι είχαν εμβολιαστεί, με έναν να νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

“Είναι ανησυχητικό για εμάς διότι δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στους εμβολιασμούς”, δήλωσε ο ίδιος, καλώντας τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Μερικές εβδομάδες μετά τις αργίες για τη μουσουλμανική γιορτή Εϊντ αλ-Φιτρ, η Ινδονησία καταγράφει αύξηση των κρουσμάτων, με το ποσοστό θετικότητας να ξεπερνά το 23% χθες και τα ημερήσια κρούσματα να πλησιάζουν τα 10.000, ο υψηλότερος αριθμός από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα