Top

Κορονοϊός: Nέα μέτρα εξετάζουν οι ειδικοί στο υπουργείο Υγείας για το φθινόπωρο

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα. 

Parallaxi
κορονοϊός-nέα-μέτρα-εξετάζουν-οι-ειδικ-771736
Parallaxi

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα. 

Προετοιμασία ενόψει φθινοπώρου και άλλα μέτρα εξετάζουν οι ειδικοί στο υπουργείο Υγείας

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση του μέτρου αναστολής εργασίας και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων που αρνούνται να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Χθες ανακοινώθηκε σειρά μέτρων που θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου και ως τον Μάρτιο για την αντιμετώπιση διασποράς της πανδημίας στη χώρα το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ για εργαζόμενους, μαθητές και φοιτητές ή ταξιδιώτες με δημόσια μέσα συγκοινωνιών που δεν έχουν εμβολιαστεί, με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους, πρόσβαση των εμβολιασμένων στους κλειστούς χώρους εστίασης και στα κλειστά και ανοιχτά γήπεδα και αναστολή εργασίας από την επόμενη Τετάρτη για τους υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που αρνηθούν να εμβολιαστούν ή δεν διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης.

Περαιτέρω αύξηση δείχνουν οι ημερήσιοι επιδημιολογικοί δείκτες με 32 θανάτους, 4.608 νέα κρούσματα, 326 διασωληνωμένους και 293 εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Στο μεταξύ συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών στο υπουργείο Υγείας καθώς επικρατεί ανησυχία για τα αυξανόμενα κρούσματα και μελετώνται μέτρα θωράκισης ενόψει φθινοπώρου.

Η επιτροπή ασχολείται με τους κανόνες που θα υιοθετηθούν για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, των χώρων αθλητισμού αλλά και με το καθεστώς λειτουργίας του λιανεμπορίου.

Σε ότι αφορά την γενική εικόνα της πανδημίας, στην Αττική και στα μεγάλα αστικά κέντρα, η επιδημιολογική εικόνα χαρακτηρίζεται, σε αυτή τη φάση, ήπια, αν και σε ορισμένες νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές παρουσιάζονται εξάρσεις.

Επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι και 1 εκ . εμβολιασμούς σε δέκα ημέρες δήλωσε στην ΕΡΤ , ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

ΠΟΕΔΗΝ: Στο ΣτΕ ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Στάση εργασίας την Πέμπτη 26 Αυγούστου

Με παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας σήμερα 25/8/2021 και στάση εργασίας και συγκεντρώσεις την Πέμπτη 26/8/2021 η ΠΟΕΔΗΝ ζητάει την αναστολή του νόμου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και τις συνέπειες που αυτός έχει σε όσους από το υγειονομικό προσωπικό δεν έχουν εμβολιαστεί.

Tην Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021 και το χρονικό διάστημα 10πμ έως 15μμ, εκτός από τη στάση εργασίας θα εξελιχθούν στις 11πμ και συγκεντρώσεις.

Στην Αττική έξω από το Υπουργείο Υγείας, στη Θεσσαλονίκη έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και στην περιφέρεια στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των Νοσοκομείων.

Στη σχετική ανακοίνωση για το ΣτΕ αναφέρεται ότι: «Κατατέθηκε σήμερα από την ΠΟΕΔΗΝ ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας Αίτηση Ακύρωσης και Αίτηση Αναστολής κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και του μέτρου της υποχρεωτική άδειας άνευ αποδοχών για όσους εργαζόμενους στην Υγεία και στις Δομές Κοινωνικής Πρόνοιας δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Στο δικόγραφο, το οποίο υπογράφει η Νομική Σύμβουλος της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. Μαρία-Μαγδαλινή Τσίπρα εκτίθεται, ότι η θέσπιση της υποχρέωσης εμβολιασμού και μάλιστα με την απειλή κυρώσεων εις βάρος των εργαζομένων, έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς τις συνταγματικές διατάξεις, που προστατεύουν το θεμελιώδες δικαίωμα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και το δικαίωμα στην εργασία. Επιπροσθέτως, η ΠΟΕΔΗΝ θεωρεί, ότι παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις που αναγνωρίζουν και προστατεύουν το δικαίωμα του ατόμου να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να αποφασίζει χωρίς άμεσες ή έμμεσες πιέσεις για κάθε θέμα που άπτεται της υγείας του.

Στην αίτηση ακύρωσης εκτίθενται περαιτέρω, ότι πριν την θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στον χώρο της Υγείας και των Δομών Κοινωνικής Πρόνοιας δεν υπήρξε επιστημονική και επιδημιολογική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα λήψης ενός τέτοιου μέτρου, όπως εξάλλου θεωρεί επιβεβλημένο η Επιτροπή Βιοηθικής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και η υφιστάμενη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τέλος, με το υπό κρίση μέτρο, φρονούμε, ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας καθώς δεν εξετάστηκε καν η λήψη ηπιότερων μέτρων, όπως η υποχρεωτική προσκόμιση διαγνωστικού τεστ, για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Υπενθυμίζουμε, ότι η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. ουδέποτε υπήρξε αρνητική στο ζήτημα του εμβολιασμού καθώς από την πρώτη στιγμή προτρέψαμε τα μέλη μας να εμβολιαστούν, αποτέλεσμα δε της στάσης μας είναι και το γεγονός, ότι σήμερα στον χώρο των εργαζομένων στην δημόσια υγεία πάνω από το 82% έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Συνυπολογίζοντας το ποσοστό όσων διαθέτουν φυσική ανοσία το ποσοστό υπερβαίνει το 90%. Μολαταύτα, η θέσπιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υπό το κράτος του έμμεσου εξαναγκασμού της στέρησης κάθε βιοποριστικού μέσου για τους εργαζόμενους, που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν αποτελεί μια νομοθετική επιλογή, που θίγει τον καίρια, συνταγματικά προστατευόμενα δικαιώματα και είναι κατά την άποψη μας, αποδοκιμαστέα από την έννομη τάξη.

Αναμένουμε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εντός των επόμενων ημερών, καθώς πιστεύουμε, ότι σε εποχές πανδημίας τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών αποτελούν τον απαράβατο πυρήνα μιας δημοκρατικής κοινωνίας».

Εξαδάκτυλος: Μέσα σε μία εβδομάδα χάσαμε έξι ανθρώπους 18 έως 39 ετών

Μανωλόπουλος: Πόσο πιθανό είναι να επαληθευτεί ο Μπουρλά

Για την πιθανότητα να δημιουργηθεί μια νέα, ανθεκτική στα εμβόλια μετάλλαξη του κοροναϊού, αναφέρθηκε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, με αφορμή τις δηλώσεις του CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

Ο καθηγητής τόνισε πως είναι μικρή η πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς οι μεταλλάξεις αποτελούν μια φυσική διαδικασία του ιού «που δεν την ελέγχουμε ούτε μπορούμε να την προβλέψουμε».

«Όσο υπάρχει ο ιός μέσα σε οργανισμούς, συνεχώς αναπαράγεται σε δισεκατομμύρια αντίγραφα και κάθε φορά που αναπαράγεται ένα στέλεχος ιού μπορεί να γίνει κάποια μετάλλαξη. Γίνονται πολλές μεταλλάξεις συνεχώς. Οι περισσότερες δεν έχουν καμία σημασία, αλλά μπορεί να προκύψει κάποια μετάλλαξη που να του δώσει κάποια ευνοϊκά χαρακτηριστικά, όπως αυτό που έχουμε στην περίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα», τόνισε, μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Μανωλόπουλος.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Μπουρλά θέτει το ζήτημα κυρίως για να υποστηρίξει τη δυνατότητα που έχουν τα mRNA εμβόλια να τροποποιηθούν γρήγορα, έτσι ώστε να καλύπτουν και στελέχη που έχουν μεταλλάξεις που δεν τις κάλυπταν πριν.

«Και αυτό είναι μια δυνατότητα που μας δίνει το mRNA εμβόλια και ήταν πολύ πιο δύσκολο με τις προηγούμενες τεχνολογίες», σημείωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπουρλά, αναφέρθηκε στην πιθανότητα να εμφανιστεί στο μέλλον μια παραλλαγή του κοροναϊού που να είναι ανθεκτική απέναντι στα εμβόλια.

Μιλώντας στο Fox, τόνισε ότι «κάθε φορά που εμφανίζεται μια παραλλαγή παγκοσμίως, οι επιστήμονές μας εστιάζουν πάνω της και εξετάζουν κατά πόσο αυτή η παραλλαγή μπορεί να ξεφύγει από την προστασία του εμβολίου μας».

«Δεν έχουμε εντοπίσει καμία ακόμα, αλλά πιστεύουμε ότι είναι πιθανό μια μέρα να εμφανιστεί. Έτσι έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο με το οποίο μέσα σε 95 μέρες, από την στιγμή που αναγνωρίσουμε την παραλλαγή, να έχουμε ετοιμάσει ένα εμβόλιο ειδικά προσαρμοσμένο σε αυτή την παραλλαγή» υπογράμμισε.

Γκάγκα: Γεμίζουν με περιστατικά κοροναϊού οι ΜΕΘ – Ασθενείς με άλλα νοσήματα μένουν εκτός

Καμπανάκι για τις αντοχές του ΕΣΥ, έκρουσε η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο «Σωτηρία», σημειώνοντας ότι έχουν σχεδόν σταματήσει οι άλλες λειτουργίες του νοσοκομείου προκειμένου να νοσηλευθούν ασθενείς με κοροναϊό.

Η ίδια, εξήγησε ότι στο «Σωτηρία» νοσηλεύονται πάνω από 300 ασθενείς σε άπλες κλίνες και 84 σε ΜΕΘ.

Πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει πως δεν μπορούν να νοσηλευθούν ασθενείς που παρακολουθούνται χρόνια από το συγκεκριμένο νοσοκομείο:

«Αφήνουμε απέξω μεγάλες ομάδες ασθενών που μας χρειάζονται» ανέφερε χαρακτηριστικά, στον Σκάι. Επίσης έκανε γνωστό ότι το 85% περίπου των νοσηλευόμενων στο νοσοκομείο είναι ανεμβολίαστοι.

Αναφερόμενη στους υγειονομικούς δήλωσε ότι όσοι δεν εμβολιάζονται είναι μετρημένοι στα δάχτυλα και σημείωσε ότι πρέπει να δούμε αν έχουν δίκιο οι 90 ή οι δέκα.

Σκέρτσος: Τι λέει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους στις ΜΕΘ

Οικονόμου: Πιθανά τα τοπικά lockdown – Η οικονομία θα είναι ανοιχτή

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα τοπικά lockdown, όπως στην Κρήτη και τη Μεσσηνία, άφησε ο Γιάννης Οικονόμου, ενώ σχολίασε τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.

Ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε στον Ant1 ότι τα μέτρα δεν ήρθαν για να διχάσουν την κοινωνία ή να διχάσουν τους ανθρώπους. «Είμαστε όλοι αντιμέτωποι με την πανδημία. Εμείς δεν διχάζουμε, προστατεύουμε με τα μέτρα τους ανεμβολίαστους», είπε χαρακτηριστικά.

«Συνεχίζεται η προσπάθεια πειθούς» Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» ότι με τα νέα μέτρα δεν σημαίνει ότι σταματά η προσπάθεια πειθούς. Επανέλαβε δε ότι είναι ασφαλή όλα τα εμβόλια και οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε όποιο σκεύασμα θέλουν.

Προσοχή στα fake news

Ζήτησε από τον κόσμο να προσέξει τα fake news για τα εμβόλια και τόνισε ότι δεν πρόκειται να λογοκριθεί κανείς. «Δεν μπορούμε όμως να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Έχουμε υποχρέωση να θωρακίσουμε τον κόσμο μπροστά στο ενδεχόμενο να ζήσουμε ξανά καταστάσεις της προηγούμενης περιόδου όταν δεν είχαμε το εμβόλιο», δήλωσε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ενός νέου γενικού lockdown φάνηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν γενικοί περιορισμοί. Δεν απέκλεισε ωστόσο τα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, όπως αυτά που επιβάλλονται τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη και τη Μεσσηνία. «Εάν ξεπεραστούν οι δείκτες ασφαλείας θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, αλλά όχι σε λογικές κλεισίματος της εστίασης ή των νυχτερινών κέντρων» εξήγησε και σημείωσε ότι η οικονομία θα είναι ανοιχτή.

Για την οικονομία

«Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η οικονομία να μην κλείσει ξανά. Εμείς τα μέτρα που παίρνουμε, όλες οι κινήσεις που αναπτύξαμε το προηγούμενο διάστημα, τα κάνουμε για να μην αφήσουμε τίποτα να εμποδίσει τον κόσμο να εργαστεί ή τους νέους να σπουδάσουν» είπε. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κρατήσουμε όμηρο την κοινωνία με επιχειρήματα ανθρώπων που δεν τεκμηριώνονται», σημείωσε. «Δεν θα γυρίσουμε στους περιορισμούς. Θέλουμε να θωρακίσουμε την κοινωνία απέναντι στην πανδημία. Στόχος μας είναι να μπούμε σε κανονικότητα» πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και για άλλες κατηγορίες, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι στο «τραπέζι».

Όσον αφορά στη διεξαγωγή των rapid test, τα οποία πλέον θα κοστίζουν 10 ευρώ και θα επιβαρύνουν το πορτοφόλι κάθε ανεμβολίαστου, διερωτήθηκε: «Γιατί οι πολλοί να σηκώσουν το βάρος των test ενώ είναι ασφαλή και δωρεάν τα εμβόλια;».

Α. Χατζής: Τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν – Να πάνε θωρακισμένα στο σχολείο

«Να μη χάνουμε καιρό, τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν», τόνισε ο παιδίατρος- εντατικολόγος, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Αναστάσιος Χατζής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς» με τον Γιώργο Πίκουλα.

Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, συνέστησε στους γονείς να θωρακίσουν έγκαιρα τα παιδιά τους με το εμβόλιο, «να πάνε προστατευμένα στο σχολείο, να μην χάσουν τα μαθήματά τους, να μη χάσουν τη χαρά του σχολείου, την πρόοδο και την εξέλιξη».

«Να μην παίζουν οι γονείς με αυτά τα θέματα. Να εμπιστευθούν την επιστημονική κοινότητα, τα δισεκατομμύρια των συνανθρώπων μας που έχουν εμβολιαστεί με τα καινούργια εμβόλια και να προχωρήσουν. Ας αποβάλουν κάθε δισταγμό. Ας δείξουν πραγματικά ότι είναι σύγχρονοι άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή ένα παιδάκι, οριακά 12 ετών, νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με κορονοϊό, Δεν θα ήθελα αυτό να είναι η επιλογή κανενός γονιού. Η μόνη επιλογή τους πρέπει να είναι ο εμβολιασμός», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζή, όλα τα στοιχεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό δείχνουν ότι με τη μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ, «τα παιδιά περισσότερο νοσούν τώρα, σε σχέση με πέρυσι. Άρα, επιβαρύνεται η κατάσταση ως προς την πλευρά της νόσησης των παιδιών, έχουμε όπλο το εμβόλιο, νομίζω ΄ότι η κοινή λογική λέει “πάμε στο εμβόλιο”», επισήμανε.

Ερωτηθείς για τις ανησυχίες που εκφράζουν γονείς για τον κίνδυνο να υπάρχουν πιθανά προβλήματα στην ανάπτυξη των παιδιών, ο παιδίατρος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, αλλά – όπως δήλωσε – «με καμία ιατρική σκέψη και λογική, δεν θα μπορούσε να συνδεθεί το εμβόλιο με αυτά τα προβλήματα. Αν κάποιο παιδί έχει πρόβλημα ανάπτυξης, αλλού τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν αλλού».

Αναφορικά με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό, ο παιδίατρος διευκρίνισε ότι «επιλέγουμε μια εξίσωση, όπου από τη μια πλευρά βάζουμε τις πολύ σπάνιες αλλά σοβαρές επιπλοκές και από την άλλη βάζουμε αυτά που μας βολεύουν, για παράδειγμα το επιχείρημα ότι “δεν έχω κολλήσει”».

«Είναι λάθος. Να συγκρίνουμε τα δισεκατομμύρια που εμβολιάστηκαν και είναι καλά, με τα εκατομμύρια ανθρώπων που πέθαναν από κορονοϊό. Αυτή είναι η σωστή σύγκριση. Να δούμε τα πράγματα ξεκάθαρα», συμπλήρωσε.

Για το εάν υπάρχει έλλειμα πληροφόρησης, ο κ. Χατζής είπε ότι «όλοι οι άνθρωποι πλέον γνωρίζουν, αλλά δεν θέλουν να αποδεχθούν την αλήθεια για κάποιο λόγο». «Ξέρουν, αλλά με βάση ένα σκεπτικό που δεν είναι σωστό, επιμένουν στην άρνηση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου», πρόσθεσε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι στην Αφρική «χτίζεται» η επόμενη παραλλαγή του κορονοϊού, καθώς σχεδόν όλη η Μαύρη Ήπειρος είναι ανεμβολίαστη.

Γεωργιάδης: Οι κυριότεροι εκπρόσωποι των αντιεμβολιαστών είναι στην αριστερά

Τι θα ισχύσει για τους ανεμβολίαστους στο Δημόσιο – ΑΔΕΔΥ και ΟΛΜΕ ζητούν δωρεάν rapid test για τα μέλη τους

Ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Παϊδάς και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, μίλησαν στην ΕΡΤ για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κοινωνικές ομάδες στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και από κοινού ζήτησαν την παράταση διάθεσης δωρεάν rapid test για τα μέλη τους.

«Από 1η Σεπτεμβρίου, ειδικά οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, μπορεί να μπουν σε αναστολή. Οι νοσηλευτές έχουν εμβολιαστεί πάνω από 80% και οι ιατροί πάνω το 90%. Τα ποσοστά εμβολιασμού είναι αρκετά υψηλά και συνεχίζουμε τον αγώνα τα ποσοστά αυτά να αυξηθούν. Όλοι οι συνάδελφοι στις δημόσιες δομές υγείας που δεν έχουν εμβολιαστεί να συνειδητοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το λειτούργημά τους», δήλωσε ο κ. Παϊδάς.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, «δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτή τη στιγμή που δίνουμε τη μεγάλη μάχη για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, όχι να μείνει ένας αλλά, όταν μιλάμε για αναστολή εργασίας σε ποσοστά που υπολείπονται του εμβολιασμού σε ποσοστά 15%, μιλάμε για 8.000 και 10.000 νοσηλευτές. Πρέπει να βρεθεί τρόπος για να αποφευχθεί η σύγκρουση μεταξύ των μέτρων και των εργαζομένων στο χώρο της υγείας ώστε όλοι αυτοί οι συνάδελφοι να μείνουν στο χώρο εργασίας. Πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν τα rapid test μέσα στον χώρο εργασίας τους, χωρίς την ποινή του προστίμου των 10 ευρώ. Έτσι θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο να έχουμε την μεγάλη εκροή εργαζόμενων στο χώρο της υγείας αυτή την κρίσιμη στιγμή. Ούτε μπορεί να καλυφθεί το θέμα με τρίμηνες συμβάσεις. Η εμπειρία που έχουν αυτά τα στελέχη δεν μπορεί να αποκατασταθεί».

Ο κ. Παιδάς, θέλοντας να αποφευχθεί πιθανή σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και των ανεμβολίαστων δημοσίων υπαλλήλων πρότεινε να συνεχιστεί, όπου είναι δυνατόν η τηλεργασία για να μη διακοπεί αυτή η κατάκτηση στο Δημόσιο. Αναφορικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, την χαρακτήρισε ως «έσχατο σημείο. Μπορούν να βρεθούν λύσεις, εξεταζόμενοι οι συνάδελφοι δωρεάν στα νοσοκομεία. Είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός. Ωστόσο, δεν υπάρχει δικαιολογία να πει κάποιος ότι δεν μπορεί να εμβολιαστεί».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσουχλός χαρακτήρισε «ασφυκτικό κλοιό» το θέμα της υποχρεωτικότητας. «Αν τυχόν ισχύσει αυτό που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση -και εμείς δεν συμφωνούμε με το συγκεκριμένο-, ακόμα και τα 10 € είναι πολλά. Σκεφθείτε ότι το διάταγμα που υπάρχει είναι για έξι μήνες. Σκεφθείτε 400 – 500 €για τους εκπαιδευτικούς, όταν ο μισθός του νεοσδιόριστου εκπαιδευτικού είναι κάτω από 1.000 €».

Κληθείς να καταθέσει τις προτάσεις της η ΟΛΜΕ, ο κ. Τσουχλός είπε ότι η Ομοσπονδία δεν βάζει κανένα αστερίσκο στην εθνική προσπάθεια εμβολιασμού. «Συμφωνούμε να γίνονται τα δύο τεστ την εβδομάδα, απλώς προτείνουμε να γίνονται σε κρατικές δομές δημόσιας υγείας για να αποφευχθεί το επαχθές οικονομικό αντικίνητρο».

Ο κ. Τσουχλός ζήτησε, επίσης, να μην υπάρχουν σχολικά τμήματα με 27 παιδιά και να γίνει δεκτή η πρόταση της ΟΛΜΕ-έστω και την ύστατη στιγμή- για 15μελή τμήματα.

M. Θεμιστοκλέους: Ο σχεδιασμός θα προχωρήσει – Δεν μπορεί να υψωθεί συνδικαλιστικός αντίλογος πάνω σε αυτό

Στην ημερομηνία χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι του κορονοϊού, σε ειδικές ομάδες, καθώς και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας αναφέρθηκε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, υπεύθυνος του Εμβολιαστικού Προγράμματος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι αυτή την στιγμή το θέμα είναι να προσέλθει ο κόσμος να εμβολιαστεί και περίπου το 1 εκατ. πολίτες που υπολειπόμαστε μέχρι να χτιστεί το επιθυμητό τείχος ανοσίας μπορεί να καλυφθεί σε δέκα ημέρες καθώς η δυναμική που έχουμε ξεπερνάει τους 100.000 εμβολιασμούς ημερησίως.

«Το ενθαρρυντικό είναι ότι Δευτέρα (23/8) κλείστηκαν 25.000 νέα ραντεβού και ότι χθες (24/8) είχαμε 35.000 νέα ραντεβού. Να προσέλθουν οι πολίτες και να μην αναβάλουν τα ραντεβού τους», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλεους ο οποίος ανακοίνωσε ότι τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των πολιτών.

«Αυτή τη στιγμή η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έχει αποφασίσει την τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους. Το επόμενο διάστημα θα ορίσει και το ηλικιακό όριο στους οποίους θα επιτραπεί η τρίτη, αναμνηστική, δόση του εμβολίου. Πλήρως εμβολιασμένος αυτή τη στιγμή είναι όποιος κάνει τις δύο δόσεις για τα εμβόλια της Moderna και Pfizer και μία δόση της Johnson & Johnson».

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για τα ποσοστά προστασίας που παρέχει το κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα ο κ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι αυτό έχει μικρή σημασία. «Επιστημονικά το εμβόλιο προστατεύει. Αν προστατεύει σε κάποιον 97% ή 95% μπορεί να μην έχει τόσο σημασία. Το εμβόλιο προστατεύει πάρα πολύ σε σχέση με κάποιον που είναι ανεμβολίαστος. Έχουμε συμφωνήσει όλη η επιστημονική κοινότητα και οι Διεθνείς Οργανισμού ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και προστατεύει. Βλέπουμε τώρα ότι ενώ υπάρχει η μετάλλαξη Δέλτα, που είναι πολύ πιο μεταδοτική, εντούτοις υπάρχει μια μεγάλη προστασία στους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί».

Ποια άλλα εμβόλια έρχονται

Σχετικά με το ποια άλλα εμβόλια αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους: «Το εμβόλιο της CureVac έβγαλε μια αποτελεσματικότητα η οποία δεν είναι τόσο υψηλή και θα δούμε τι θα γίνει στην πορεία. Αναμένουμε εμβόλια από Novavax, αν ολοκληρωθούν όλες οι επιστημονικές διεργασίες, προς το τέλος της χρονιάς. Και το εμβόλιο της Sanofi μπορεί να έρθει».

Υψηλό το ποσοστό εμβολιασμού στους γιατρούς

Απαντώντας στις αντιδράσεις των υγειονομικών στον υποχρεωτικό εμβολιασμό ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «την απάντηση την δίνουν οι πολίτες που δεν θέλουν οι συγγενείς τους να κινδυνεύει γιατί το επαγγελματικό προσωπικό δεν έχει εμβολιαστεί. Δεν μπορεί υψωθεί ένας συνδικαλιστικός αντίλογος πάνω σε αυτό. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο».

Όσον αφορά το υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό, όπως διευκρίνισε, «έχουν ληφθεί τα μέτρα. Η απόφαση της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Έχουμε όλα τα επιχειρησιακά σχέδια και είτε με μεγαλύτερη είτε με μικρότερη δυσκολία αυτό θα προχωρήσει».

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει συμβάλει και στον αντιεμβολιασμό

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων ο Γ.Γ. ΠΦΥ δήλωσε ότι υπάρχουν υπηρεσιακά σχέδια που δεν θα αφήσουν κενά στα νοσοκομεία. «Η ΠΟΕΔΗΝ έχει συμβάλει και στον αντιεμβολιασμό. Με προηγούμενες ανακοινώσεις, άσχετα αν έχουν εμβολιαστεί και οι ίδιοι, δεν ήταν σύμμαχός μας στον εμβολιασμό του προσωπικού από την πρώτη στιγμή».

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι κάποιες κινήσεις για την αναπλήρωση του προσωπικού έχουν γίνει ήδη. «Σε κανέναν λόγο δεν θέλουμε να απωλέσουμε εργαζομένους. Στην ζυγαριά μπαίνει ένας ανεμβολίαστος εργαζόμενος με τον κίνδυνο που διατρέχει. Τα διοικητικά όργανα των ιατρών, σε αντίθεση με την ΠΟΕΔΗΝ, ήταν οι πρώτοι που στήριξαν τα μέτρα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού».

Επίσης, έκανε λόγο, για διοικητικές κυρώσεις για ιδιώτες γιατρούς που θα επιλέξουν να μη εμβολιαστούν.

Ποιες είναι οι σκέψεις για τον εμβολιασμό μικρών παιδιών Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών σε παιδιά κάτω των 12 ετών ο Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι για να γίνει αυτό θα χρειαστεί έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. «Το πιο πιθανό είναι να γίνει, αλλά μέχρι να γίνει αυτό θα πρέπει τα εμβόλια να είναι ασφαλή στο 1.000%», διευκρινίζοντας ότι αυτή την στιγμή ο εμβολιασμός αφορά παιδιά άνω των 12 ετών.

Γώγος: Αναγκαίος ο εμβολιασμός-Τι λέει για τα νέα μέτρα

Κρήτη: Παρατείνεται μέχρι την 1 Σεπτεμβρίου το lockdown σε Χανιά, Ηράκλειο και Ρέθυμνο

Οι εισαγωγές και διασωληνώσεις αυξάνονται, ενώ δόθηκε παράταση στα τοπικά lockdown σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο. Παρατείνονται μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου τα τοπικά περιοριστικά μέτρα σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Τα νοσοκομεία αυτών των πόλεων δέχονται καθημερινά μεγάλη πίεση, καθώς μέρα με τη μέρα αυξάνονται εκείνοι που νοσούν από κορωνοϊό.

Κρήτη: Εμβολιασμοί σε εκκλησία στις 6 Σεπτεμβρίου – «Να πειστούν όσοι έχουν μπερδέψει τη θεολογία με την επιστήμη»

Μια δράση με ιδιαίτερο συμβολισμό θα λάβει χώρα τις επόμενες μέρες στην Κρήτη, καθώς αφορά στη διενέργεια εμβολιασμών μέσα σε εκκλησία.

Ειδικότερα, στις 6 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν, εμβολιασμοί πολιτών, εντός του ιερού ναού της Παναγίας Αρχανών, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

«Να πειστούν όσοι έχουν μπερδέψει τη θεολογία με την επιστήμη», τόνισε ο εφημέριος της ενορίας πατέρας Ανδρέας Καλιοντζάκης που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη. Όπως είπε, υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετά άτομα που επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Ο εθελοντικός αυτός εμβολιασμός, που αποτελεί μία πρωτοποριακή ενέργεια, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Σεπτεβρίου 2021.

Πηγή: ertnews.gr, in.gr, megatv.gr, skai.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα