Κορονοϊός: Νέα μέτρα μετά την επιστροφή των εκδρομέων;

Κρίσιμη θα είναι η επόμενη εβδομάδα

Parallaxi
κορονοϊός-νέα-μέτρα-μετά-την-επιστροφ-645138
Parallaxi

μάσκα

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται επιστήμονες και κυβέρνηση, καθώς η χώρα βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, με τα νέα κρούσματα να έχουν λάβει ξανά την ανιούσα, φτάνοντας τα 284 την Κυριακή, ενώ σημαντική αύξηση παρατηρείται και στον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

Kρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες 7 με 10 ημέρες, καθώς από την αύξηση ή όχι των νέων κρουσμάτων, θα κριθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης.

Οι ανακοινώσεις στις οποίες προέβη την Κυριακή ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη της επιτροπής των ειδικών σημερα στις 10.30 στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να συζητηθεί η κατάσταση και η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, καθώς υπάρχει ανησυχία μετά την ανακοίνωση των 284 κρουσμάτων του ΕΟΔΥ χθες Κυριακή 23 Αυγούστου.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχει και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς για να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα νέων μέτρων, τοπικών lockdown αλλά και η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Οι «κυματοθραύστες» που επιχειρούν να ορθώσουν οι Αρχές απέναντι στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού δεν φαίνεται προς το παρόν να φέρουν αποτέλεσμα.

Ωστόσο, οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι θα δούμε σε κάποιες μέρες τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή.

Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού –αντίστοιχα με αυτά που εφαρμόζονται ήδη σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Αυτό, άλλωστε, αποκάλυψε και ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

«Τοπικά μέτρα και οριζόντια μέτρα μπορούν να ανέβουν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού, μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Κατά πληροφορίες οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν προς το τέλος του μήνα, με την επιστροφή και των τελευταίων αδειούχων του Αυγούστου στις βάσεις τους.

Ούτως ή αλλιώς, οι ειδικοί έχουν χαρακτηρίσει «βαρόμετρο» για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας την 21η Αυγούστου.

Μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ της Κυριακής, εντείνονται μάλιστα και οι συζητήσεις για αναβολή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς κατά μια εβδομάδα. Το ενδεχόμενο αυτό άφησε άλλωστε ανοιχτό και ο κ. Γώγος, αναφέροντας:

«Αν χρειαστεί να τροποποιηθεί η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, που έχει ορίσει για τις 7 Σεπτέμβριου, θα πράξουμε αναλόγως»

Ερωτήματα για το κατά πόσον μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου έθεσε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Ιατρικής Αθανάσιος Δημόπουλος, δεδομένης της επιδημιολογικής εικόνας που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως αυτή τη στιγμή έχουμε ένα αυξημένο ιικό φορτίο, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

«Έχουμε ένα αυξημένο ιικο φορτίο, ιδιαιτέρα στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι θετικό το γεγονός ότι τα νούμερα είναι μεν τριψήφια αλλά δεν έχουμε εκθετική αύξηση σε αυτή τη φάση, αλλά παρόλα αυτά έχουμε σημαντικό επιπολασμό που δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσον θα μπορέσουν τα σχολεία να αρχίσουν στις 7 Σεπτεμβρίου με ασφάλεια» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο σχετικά με τη νέα σχολική χρονιά αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα στις 16:00 όταν και θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου της Νίκης Κεραμέως.

Ο Θανάσης Τσακρής, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό και καθηγητής Μικροβιολογίας, είπε στο Mega ότι:

«Αν περάσουμε τα 300 κρούσματα ή και ακόμα υψηλότερα νούμερα, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, θα πρέπει να προβληματιστούμε εντονότερα, ειδικά στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, για το πως θα ανοίξουν τα σχολεία, αν θα ανοίξουν και πότε».

Ερωτηθείς για το πόσο αναγκαία είναι η λήψη επιπλέον μέτρων, στάθηκε στην συμβολή της κοινωνίας στα μέτρα «όλοι να βοηθήσουμε να μην υπάρξει κάποια σημαντική αύξηση, δεδομένου ότι το φθινόπωρο περιμένουμε τα πράγματα να είναι ακόμα πιο δύσκολα, οι καιρικές συνθήκες ακόμα πιο δύσκολες που θα ευνοούν την εξάπλωση του ιού. Όλες οι ηλικίες να συμβάλλουν ανάλογα ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας».

«Για να είναι επιτυχημένο το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται συνεργασία όλων των φορέων. Πρέπει και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές και οι γονείς να συνεργαστούν με τους λειτουργούς δημόσιας υγείας κι όλοι μαζί να γίνουν ομάδα, ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν να είναι πραγματικά αποτελεσματικά», τόνισε ο ίδιος. Αυτό που θα καθορίσει την παράταση στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων είναι «το αν θα συνεχίσει να καταγράφεται αυξητική τάση».

«Αν θα περάσουμε τα 300 κρούσματα ή και ακόμα υψηλότερα νούμερα, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, θα πρέπει να προβληματιστούμε εντονότερα, ειδικά στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, για το πως θα ανοίξουν τα σχολεία, αν θα ανοίξουν και πότε. Τα επιδημιολογικά στοιχεία καταγράφονται και συνεκτιμώνται ώστε οι αποφάσεις να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες» κατέληξε ο καθηγητής.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Όλα δείχνουν ότι αν συνεχισθεί η ανοδική τάση των κρουσμάτων και μετά το πέρας των διακοπών, είναι πιθανό η κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη νέων πιο αυστηρών μέτρων. Βέβαια, η περίπτωση ενός νέου lockdown έχει αποκλεισθεί πλήρως τόσο από τον Νίκο Χαρδαλιά όσο και από άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Ωστόσο, οι ασυμπτωματικοί είναι αυτοί που εξακολουθούν να τρομάζουν και οδηγούν και στη μεγάλη διασπορά στη κοινότητα. Γι αυτό θεωρείται πιθανό εάν η αύξηση συνεχισθεί, να υπάρξει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους ώστε να αναχαιτισθεί ο ιός. Παράλληλα, αναμένεται να ενισχυθεί δεόντως και η τηλεργασία αφού η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρόκειται για μέτρο που ενισχύει τον περιορισμό εξάπλωσης της επιδημίας.

Συνήθεια θα πρέπει βέβαια να γίνει η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους και τον Σεπτέμβριο φυσικά, τόσο για πελάτες όσο και για εργαζόμενους. Από την άλλη αναμένεται πλέον να ενισχυθεί η αστυνόμευση στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς οι ειδικοί αλλά και οι αρχές ανησυχούν για όσους επιστρέφουν στις πόλεις και «εκδράμουν» για νυχτερινή διασκέδαση.

Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα σχολεία – Τα νέα δεδομένα για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Ειδικότερα σήμερα στις 4 το απόγευμα η υπουργός Παιδείας θα κάνει ανακοινώσεις για τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης των εκπαιδευτικών δομών για το σχολικό και ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Ειδικότερα σήμερα στις 4 το απόγευμα η υπουργός Παιδείας θα κάνει ανακοινώσεις για τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης των εκπαιδευτικών δομών για το σχολικό και ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Τι λένε «πηγές» του υπουργείου Παιδείας Σύμφωνα με «πηγές» του υπουργείου Παιδείας, με τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου.

Έτσι, μπαίνει τέλος – για την ώρα – στις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει ότι μπορεί τελικά λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου σε ορισμένες περιοχές, να ανοίξουν μετά τις 7 Σεπτεμβρίου.

Προφανώς και αν σημειωθεί μία κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων – τα οποία ήδη βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα – τότε η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα εξετάσουν εκ νέου το ζήτημα αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις.

Τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι ότι όλοι οι μαθητές, από το νηπιαγωγεία έως και το λύκειο θα φορούν υποχρεωτικά μάσκες στα σχολεία.

Μάλιστα το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι για όσο διάστημα χρειαστεί, θα παρέχονται οι μάσκες δωρεάν σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

«Τα σχολεία, προφανώς, θα ανοίξουν λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πρόνοιες που μας εισηγούνται οι ειδικοί έτσι ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά του ιού», ξεκαθάρισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τακτική σύσκεψη για τον κοροναϊό.

Πάντως, λίγες ημέρες πριν το πρώτο κουδούνι, φαίνεται πως αρκετοί είναι όσοι ανησυχούν για το καθεστώς λειτουργίας των σχολικών μονάδων φέρνοντας στο προσκήνιο τον αυξημένο αριθμό μαθητών ανά τμήμα σε αρκετά σχολεία.

Πού δεν θα φοράνε τη μάσκα οι μαθητές Από την πλευρά της η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως, διευκρίνισε πως η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους των σχολείων.

Στους εξωτερικούς χώρους, ξεκαθάρισε, θα χρησιμοποιείται μόνο αν υπάρχει συνωστισμός, ενώ χαρακτήρισε τη μάσκα, ασπίδα προστασίας από τον κοροναϊό για τα ίδια τα παιδιά και για αυτούς που βρίσκονται γύρω τους.

«Στους εξωτερικούς χώρους, στη γυμναστική ή στα διαλείμματα δεν θα χρειάζεται τα παιδιά, οποιασδήποτε ηλικίας να φοράνε μάσκα» είπε η κ. Κεραμέως.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από το υπουργείο Παιδείας, σχεδιάζονται τα εξής: Υποχρεωτική χρήση μάσκας Διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές, ώστε να περιοριστεί η ανάμειξη διαφορετικών ομάδων μαθητών Αντισηπτικά και σαπούνια που θα καλύπτουν οι δήμοι Συστηματικός καθαρισμός των σχολείων Επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Θα κλείνουν τα σχολεία σε περίπτωση κρούσματος; Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να ανακοινωθούν και τα ειδικά πρωτόκολλα στην περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα κοροναϊού σε μαθητή ή εκπαιδευτικό.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, θα εφαρμοστεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο και η σχολική μονάδα στην οποία παρουσιάστηκε το κρούσμα δεν θα κλείνει .

«Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρούσματος. Αν έχουμε ένα κρούσμα δεν θα κλείσει όλο το σχολείο, αλλά συγκεκριμένα τμήματα, θα γίνεται ιχνηλάτηση και απολύμανση, έτσι ώστε αν υπάρξει κρούσμα να μην υπάρξει διασπορά. Υπάρχει σχέδιο για το πώς θα προσεγγίζουν οι μαθητές τα κυλικεία, αν είναι ανοιχτά. Για τα κυλικεία γίνεται συζήτηση, το τελικό σχέδιο θα το έχουμε την Πέμπτη», ανέφερε πρόσφατα ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.

Τσακρής: Αν έχουμε πάνω από 300 κρούσματα μπορεί να μην ανοίξουν τα σχολεία

«Χωρίς τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα ο σημερινός αριθμός θα ήταν πολλαπλάσιος», είπε μιλώντας στο MEGA, ο Αθανάσιος Τσακρής, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τον κοροναϊό και Καθηγητής Μικροβιολογίας.

Ο κ. Τσακρής, σχολιάζοντας την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, έκανε λόγο για ένα δυσάρεστο αριθμό, σημειώνοντας πως «θα περιμέναμε η κατάσταση να είναι πολύ καλύτερη».

Ωστόσο, στάθηκε στην «ισοπέδωση της καμπύλης ανάπτυξης τις τελευταίες ημέρες, την τελευταία εβδομάδα», τονίζοντας πως ήταν πιο ανησυχητική η περίοδος όπου «από 30 περιστατικά πήγαμε στα 60, από 40 πήγαμε στα 80»

Γώγος: Μπορεί να υπάρξουν οριζόντια μέτρα

Στη σκιά του νέου ρεκόρ των 284 κρουσμάτων σε ένα εικοσιτετράωρο που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, με τα 141 κρούσματα να εντοπίζονται στην Αττική, ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια μέτρα.

«Τοπικά μέτρα και οριζόντια μέτρα μπορούν να ανέβουν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας» είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε χρόνο να ξεπεράσουμε το πρόβλημα» διαβεβαίωσε πάντως ο επιστήμονας. «Ο Δείκτης R είναι πάνω από το 1, χτυπάει το καμπανάκι από πολλές πλευρές, πρέπει να το ακούσουμε όλοι πριν αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα προβλήματα που θα είναι δυσκολότερο να ελεγχθούν» προειδοποίησε, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες, και ειδικά στους νέους, να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ξεπερνά τα όρια του ανησυχητικού, είναι κρίσιμη παγκοσμίως η έξαρση του φαινομένου πρέπει να υπάρξει συστράτευση, δεν είμαστε κλειστές κοινωνίες πρέπει να γίνει τεράστια προσπάθεια» ανέφερε δε.

Πρόσθεσε, δε, πως «31 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι… περάσαμε το 30, δεν είμαστε ακόμα στο 90 που είχαμε το χειμώνα, αλλά είναι ακόμα καλοκαίρι αλλά διαμορφώνεται κατάσταση που θα τη βρούμε μπροστά μας το Σεπτέμβριο. Η διασπορά που έχουμε αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ελεγχθεί ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή κανονικότητα την επερχόμενη χειμερινή περίοδο».

«Αν χρειαστεί να τροποποιηθεί η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, που έχει ορίσει για τις 7 Σεπτέμβριου, θα πράξουμε αναλόγως» επισήμανε ο καθηγητής. Τόνισε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι τελευταία στιγμή, σχολιάζοντας εξάλλου πως η 7η Σεπτεμβρίου είναι κοντινή ημερομηνία με τη 14η Σεπτεμβρίου.

Νέο αρνητικό ρεκόρ

Την Κυριακή σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Καταγράφηκαν 284 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε όλη τη χώρα. Από αυτά, τα 17 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας. Το ηλικιακό προφίλ των νοσούντων δείχνει ότι οι νεαρότερες ηλικίες απειλούνται πιο πολύ αυτή τη στιγμή.

Είναι η 11η συνεχόμενη μέρα (με μια εξαίρεση) όπου τα κρούσματα ξεπερνάνε ημερησίως τα 200.

Οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ είναι 31, ενώ δύο άνθρωποι πέθαναν την Κυριακή. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στην Ελλάδα έφτασε τους 242. Να σημειωθεί ότι ο ένας από τους δύο νεκρούς της ημέρα διέμενε στον οίκο ευγηρίας στην Αγία Κυριακή.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των 284 νέων εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της covid-19 στη χώρα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει ως εξής:

– 17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 141 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 26 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 15 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 5 στην Π.Ε Αχαΐας

– 2 στην Π.Ε Γρεβενών

– 2 στην Π.Ε. Δράμας

– 6 στην Π.Ε. Δωδεκανήσου

– 7 στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 1 στην Π.Ε Ζακύνθου

– 1 στην Π.Ε Ηλείας

– 3 στην Π.Ε Ημαθίας

– 2 στην Π.Ε Ηρακλείου

– 1 στην Π.Ε Ιωαννίνων

– 2 Π.Ε Καβάλας

– 5 στην Π.Ε Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 1 με γνωστή συρροή

– 2 στην Π.Ε Καστοριάς

– 2 στην Π.Ε Κοζάνης

– 20 στην Π.Ε Κυκλάδων, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 8 στην Π.Ε Λάρισας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 12 στην Π.Ε Λέσβου, εκ των οποίων 10 συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

– 3 στην Π.Ε Μαγνησίας

– 1 στην Π.Ε Πέλλας

– 3 στην Π.Ε Πιερίας

– 1 στην Π.Ε Πρέβεζας

– 1 στην Π.Ε Σερρών

– 2 στην Π.Ε Τρικάλων

– 1 στη Π.Ε Φωκίδας

– 4 στην Π.Ε Χανίων

– 2 στην Π.Ε Χίου

– 14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Από τα 265 εγχώρια κρούσματα, τα 34 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 30 με γνωστές συρροές.

«Καμπανάκι» για την Αττική

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στην Αττική, το «καμπανάκι κινδύνου» χτυπάει για την Αθήνα που εξελίσσεται σε «πρωτεύουσα» του κορωνοϊού. Από τα 284 κρούσματα, τα 141 καταγράφηκαν στην Αττική, δηλαδή σχεδόν τα μισά. Ακόμα πιο ανησυχητικό μοιάζει ότι η επιδημία φαίνεται να τρέχει πιο γρήγορα στην Αττική από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι χτες στην Αττική είχαν καταγραφεί 91 κρούσματα σε σύνολο 264 σε όλη τη χώρα.

Το μείζον πρόβλημα είναι ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου ο συνωστισμός δημιουργείται πολύ εύκολα, ο κίνδυνος διάδοσης είναι πιο μεγάλος.

Μάλιστα, τρεις περιοχές φαίνεται να έχουν καταγράψει ρεκόρ κρουσμάτων: η Γλυφάδα, η Κηφισιά και η Βουλιαγμένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, στον δήμο Γλυφάδας εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες 50 κρούσματα.

Στην Κηφισιά, ο δήμος καλεί όλους τους δημότες επιστρέφοντας από τις διακοπές τους να ακολουθήσουν αυστηρά μέτρα για να μην προκαλέσουν πανδημία στην περιοχή.

Τέλος, στη Βουλιαγμένη εντοπίστηκαν 28 κρούσματα σε μια μέρα. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γιώργος Κωνσταντέλος: «Στην αρχή της εβδομάδας ενημερωθήκαμε από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ότι υπάρχουν ασυνήθιστα αυξημένα κρούσματα για την περιοχή μας, τα οποία οφείλονται στην επιστροφή κυρίως από τις διακοπές από τη νησιωτική χώρα ανθρώπων που κατοικούν στην περιοχή».

Οι τρεις δήμοι της Αττικής βρίσκονται σε αύξηση της επιτήρησης καθώς μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται η επιστροφή και άλλων εκδρομέων από τα νησιά.

Σαντορίνη: Έκτακτα μέτρα – Δωρεάν μάσκες στους τουρίστες και αυστηροί έλεγχοι

Σε συναγερμό η Σαντορίνη, αφότου διαπιστώθηκε πως τουρίστες από Μύκονο και Πάρο μετακινούνται στο νησί Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί έντονη ανησυχία στη Σαντορίνη, αφού διαπιστώθηκε ότι τουρίστες που είχαν αρχικό προορισμό νησιά όπως η Μύκονος και η Πάρος, άρχισαν να μετακινούνται προς το νησί προκειμένου να αποφύγουν τις μάσκες αλλά και το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατόρια κ.λ.π), μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Το θέμα – που αποκάλυψε το ethnos.gr – έχει θέσει σε συναγερμό εδώ και μέρες τη Δημοτική Αρχή της Σαντορίνης, καθώς η μετακίνηση των τουριστών από τα άλλα νησιά με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, γίνεται μέσω του λιμανιού όπου δεν γίνονται τεστ στους επισκέπτες.

Έκτακτα μέτρα στο νησί

Έτσι, στο πλαίσιο προστασίας του νησιού και πριν χρειαστεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να ανακοινώσει μέτρα, η δημοτική αρχή αποφάσισε να λάβει πρωτοβουλία και να απλώσει από μόνη της ομπρέλα προστασίας στο νησί, πριν υπάρξουν πολλαπλά κρούσματα. Άλλωστε, μέχρι στιγμής, η Σαντορίνη θεωρείται από τα νησιά με εξαιρετικά χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Μέτρα στη Μυτιλήνη

Σήμερα τέθηκε και η Μυτιλήνη τίθεται σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης, με απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

Επίσης τέθηκε ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Πηγή: ΑΠΕ, cnn.gr, ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα