Κορονοϊός: Νέες μονάδες παραγωγής εμβολίων AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna στην Ευρώπη
Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.
Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.
Ο EMA έδωσε πράσινο φως για την λειτουργία τριών μονάδων παραγωγής των εμβολίων AstraZeneca, Pfizer/BioNTech και Moderna στην Ευρώπη
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έδωσε το πράσινο φως για την λειτουργία μονάδας παραγωγής του εμβολίου της AstraZeneca στην Ολλανδία, που βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αντιμέτωπη με προβλήματα προμήθειας εμβολίων κατά της Covid-19.
Ο EMA αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ενέκρινε επίσης την νέα μονάδα παραγωγής του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας και την προσθήκη νέων γραμμών παραγωγής του εμβολίου της Moderna σε μονάδα της Ελβετίας.
Τα πρώτα εμβόλια της AstraZeneca που θα παραχθούν στην μονάδα παραγωγής στην Ολλανδία αναμένονται στο τέλος του Μαρτίου, ενώ οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου Pfizer/BioNTech της μονάδας του Μάρμπουργκ αναμένεται να διανεμηθούν στις αρχές του Απριλίου.
Σκοπός των αλλαγών αυτών είναι η αύξηση της ικανότητας παραγωγής και της προμήθειας σε εμβόλια της αγοράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Το εργοστάσιο Halix στην ολλανδική πόλη Λέιντεν που παράγει δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca αποτελεί αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε χθες ότι η εταιρεία AstraZeneca, η οποία έχει παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση μόνο 30 από τα 120 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τα οποία έχει δεσμευθεί βάσει του συμβολαίου της με την Κομισιόν ότι θα παραδώσει κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, «θα πρέπει πρώτα να επανορθώσει για τις καθυστερήσεις» και να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, πριν μπορέσει να κάνει εξαγωγή εμβολίων εκτός της Ευρώπης.
Η ευρωπαία επίτροπος υγείας Στέλα Κυριακίδου δήλωσε ότι η απόφαση του ΕΜΑ για την μονάδα Halix σημαίνει ότι μέσα σε λίγες ημέρες θα παραδοθούν επιπλέον ποσότητες εμβολίων στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων της AstraZeneca απέναντι στους ευρωπαίους πολίτες.
Αν δεν υπήρχαν οι μειωμένες παραδόσεις της AstraZeneca, το ποσοστό των εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήταν διπλάσιο, πρόσθεσε η Στέλλα Κυριακίδου.
Η έγκριση της λειτουργίας της μονάδας του Μάρμπουργκ θα επιτρέψει την επιτάχυνση της παραγωγής και των παραδόσεων των εμβολίων που αναμένονται βάσει του συμπληρωματικού συμβολαίου με τις BioNtech/Pfizer, εξήγησε επίσης η ευρωπαία επίτροπος.
Τουρκία: Πιο αυστηρά μέτρα για να ελεγχθεί η πανδημία ζητούν οι γιατροί της χώρας
Ο μεγαλύτερος ιατρικός σύλλογος της Τουρκίας κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση της χώρας να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της και να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως περιορισμούς στην κινητικότητα και τις κοινωνικές επαφές, λόγω της αύξησης των μολύνσεων.
Τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται από τον περασμένο μήνα, αφότου ανακοινώθηκε η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Σήμερα ανακοινώθηκαν 29.081 νέα κρούσματα, αριθμός λίγο μικρότερος από το απόλυτο ημερήσιο ρεκόρ της φετινής χρονιάς.
Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά δήλωσε την Πέμπτη ότι η πανδημία μπορεί να έχει τεθεί υπό έλεγχο μέχρι τα τέλη Μαΐου ή τον Ιούνιο, προσθέτοντας ότι οι πολίτες πρέπει να φορούν μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις.
Όμως η Τουρκική Ένωση Ιατρών (TTB) υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να διαχειριστεί την πανδημία και χαρακτήρισε «κοινωνική δολοφονία» τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στη χώρα. «Μια διόγκωση των κρουσμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα δείχνει ότι η Τουρκία, όπως και πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη, αντιμετωπίζει ένα τσουνάμι. Όσο συνεχίζεται αυτή η τάση, χρειαζόμαστε πιο σοβαρά μέτρα», τόνισε.
Χωρίς να κατονομάσει κανέναν, η TTB ζήτησε την παραίτηση «των υπευθύνων» στο υπουργείο Υγείας, αλλά και μεγαλύτερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τα καθημερινά στοιχεία και τις παραλλαγές που εντοπίζονται, τις αγορές εμβολίων και τα κριτήρια που χρησιμοποιούν οι αρχές για να κατηγοριοποιούν την επικινδυνότητα ανά περιοχή. «Η κινητικότητα στους πολυσύχναστους δρόμους των πόλεων πρέπει να μειωθεί. Οι επαφές πολλών ανθρώπων σε κλειστούς χώρους πρέπει να περιοριστούν», τόνισε.
Ο πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνησή του επικρίθηκαν αυτήν την εβδομάδα επειδή οργάνωσαν το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος παρουσία χιλιάδων ανθρώπων. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους δεν τηρούσαν τις αποστάσεις, ούτε φορούσαν μάσκες.
Αφότου ξεκίνησε η εκστρατεία ανοσοποίησης στην Τουρκία, στις 14 Ιανουαρίου, 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Μέχρι τα τέλη Μαΐου η χώρα αναμένει ότι θα παραλάβει 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από διάφορους παρασκευαστές.
Αύξηση των επιπέδων στρες, μοναξιάς και θυμού σε παιδιά έφερε η πανδημία
Ιταλία: Η χώρα κατέγραψε αριθμό ρεκόρ θανάτων το 2020
Η Ιταλία κατέγραψε το 2020 τον υψηλότερο αριθμό θανάτων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο εξαιτίας της πανδημίας, με περισσότερους από 100.000 επιπλέον νεκρούς συγκριτικά με το μέσο όρο, σύμφωνα με τις στατιστικές που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
«Το δημογραφικό πλαίσιο της χώρας μας υπέστη βαθιά αλλαγή εξαιτίας του αντίκτυπου των νεκρών από την Covid-19», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του η ιταλική εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT.
«Το 2020, ο συνολικός αριθμός των νεκρών έφθασε τους 746.146, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με αύξηση πάνω από 100.000 (+15,6%) σε σχέση με τον μέσο μόρο της περιόδου 2015-2019».
Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των ανθρώπων που κατέληξαν εξαιτίας του νέου κορονοϊού ανερχόταν στις 31 Δεκεμβρίου 2020 σε 74.000.
Η ISTAT δεν εξήγησε τη διαφορά ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο αριθμούς.
Ο αριθμός αυτός έχει έκτοτε υπερβεί το όριο των 100.000 στην Ιταλία, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη σκληρά από την πανδημία, πριν από 13 μήνες. Σύμφωνα με την ISTAT, οι βόρειες περιφέρειες είναι αυτές που έχουν πληρώσει το βαρύτερο τίμημα.
Παράλληλα ο αριθμός των γεννήσεων μειώθηκε και πάλι (404.104 γεννήσεις, δηλαδή -3,8% σε σχέση με το 2019), επιβεβαιώνοντας τη δημογραφική παρακμή της Ιταλίας.
Ο ιταλικός πληθυσμός μειώθηκε κατά περίπου 384.000 ανθρώπους το 2020 σε σχέση με το 2019, «σαν να εξαφανίσθηκε μια πόλη του μεγέθους της Φλωρεντίας».
Στις 31 Δεκεμβρίου 2020 ο πληθυσμός ανερχόταν σε 59.257.566 κατοίκους, καταγράφοντας πτώση 0,6% μέσα σε 12 μήνες.
https://www.youtube.com/watch?v=fnwZUejTtR4
Στην Ιταλία καταγράφηκαν 23.987 νέα περιστατικά, με 457 θανάτους – Αρχίζει να επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία καταγράφηκαν 23.987 κρούσματα και 457 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 354.952 διαγνωστικά τεστ, το 6,8% από τα οποία προέκυψε θετικό. Χθες τα περιστατικά ήταν 23.696, με 460 θανάτους.
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, σε σχέση με χθες βρίσκονται 8 περισσότεροι ασθενείς με covid-19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 48 περισσότεροι.
Σε ότι αφορά τις περιφέρειες της χώρας με περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λομβαρδία (5.077) και ακολουθούν η Εμίλια Ρομάνια (2.391) με κύρια πόλη την Μπολώνια και η Απουλία (2.162) με πρωτεύουσα το Μπάρι.
Ο πρόεδρος του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, Σίλβιο Μπρουζαφέρο, τόνισε πριν λίγο ότι «καταγράφεται μια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων, αρχίζουν να φτάνουν τα πρώτα μηνύματα σταθεροποίησης».
«Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών, πλέον, είναι από σαράντα μέχρι πενήντα ετών, αλλά αρχίσαμε να διαπιστώνουμε μείωση των μολύνσεων στους γιατρούς, νοσοκόμους και στο βοηθητικό προσωπικό των νοσοκομείων και των οίκων ευγηρίας», πρόσθεσε ο Μπρουζαφέρο.
ΗΠΑ: Η Johnson & Johnson θα διανείμει 11 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος
Η αμερικανική κυβέρνηση θα διανείμει 11 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson’s κατά της COVID-19 την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς συνεχίζει να αυξάνεται η παραγωγή εμβολίων προκειμένου να υποστηριχτεί η προσπάθεια του Λευκού Οίκου για τον εμβολιασμό πολιτών με 200 εκατομμύρια δόσεις κατά τις πρώτες εκατό ημέρες της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Ο Τζεφ Ζάιεντς, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της COVID-19, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχουν τον στόχο της διάθεσης εμβολίων σε όλους τους ενήλικες έως τον Μάιο.
Οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer Inc, Moderna Inc και J&J που παράγουν εμβόλια κατά της COVID-19 αναμένεται να πετύχουν τον στόχο τους που είναι η προμήθεια 240 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων το πρώτο τρίμηνο του 2021, παρά τις καθυστερήσεις σε μερικές παραδόσεις τον Μάρτιο, πρόσθεσε ο αξιωματούχους.