Κορονοϊός: Νέες συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca

Οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας παγκοσμίως.

Parallaxi
κορονοϊός-νέες-συστάσεις-για-το-εμβόλ-707627
Parallaxi

corona

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ανακοίνωσε σήμερα πως η επιτροπή ασφάλειας του οργανισμού συνέστησε όσοι έχουν παρουσιάσει το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής να μην εμβολιαστούν κατά της COVID-19 με το σκεύασμα της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Vaxzervia και το σύνδρομο να προστεθεί στις πληροφορίες για το προϊόν ως νέα παρενέργεια του εμβολίου Vaxzervia.

Βρετανία: Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό

Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορονοϊού, το οποίο είναι πλέον κυρίαρχο στη Βρετανία, είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό από αυτό που κυριαρχούσε προηγουμένως στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνει μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, τρεις ημέρες πριν από την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης για την άρση των τελευταίων περιορισμών.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι το Δέλτα, το παραλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, είναι κατά 40% πιο μεταδοτικό.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή των βρετανικών υγειονομικών αρχών (Public Health England), 42.323 κρούσματα (έναντι 29.892 πριν από μια εβδομάδα) αυτού του στελέχους έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία, όπου το Δέλτα αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται.

Η υγειονομική αρχή της Βρετανίας έκρινε ωστόσο “ενθαρρυντικό” το ότι παρατηρεί πως η αύξηση αυτή δεν συνοδεύεται από μια αύξηση των νοσηλειών στα ίδια ποσοστά. Περίπου χίλιοι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό βρίσκονται σήμερα στα βρετανικά νοσοκομεία.

“Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχίζει να μετριάζει τον αντίκτυπο αυτού του παραλλαγμένου στελέχους” στους πληθυσμούς στους οποίους ο αριθμός των ανθρώπων που έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 είναι αυξημένος, υπογράμμισε η υπηρεσία υγείας της Βρετανίας.

Αν και “ο εμβολιασμός”, “η καλύτερη άμυνά μας” “μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, δεν τον εξαλείφει”, υπογράμμισε η γενική διευθύντρια της βρετανικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας Τζένι Χάρις.

Η Βρετανία, η πιο πληγείσα χώρα της Ευρώπης με σχεδόν 128.000 θανάτους από την COVID-19, πραγματοποιεί μαζική εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία έχει επιτρέψει τη χορήγηση και των δύο δόσεων εμβολίων κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 77% των ενηλίκων της σε έξι μήνες.

Έπειτα από ένα παρατεταμένο λοκντάουν τον χειμώνα, η κυβέρνηση ήρε προοδευτικά τους περιορισμούς, αλλά η άρση των τελευταίων μέτρων, η οποία προβλεπόταν αρχικά για τις 21 Ιουνίου, απειλείται από την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, η οποία ξεπερνά τα 6.000 ή και τα 7.000 νέα κρούσματα καθημερινά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Times, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να μεταθέσει αυτήν την ημερομηνία κατά τέσσερις εβδομάδες. Η ανακοίνωση της απόφασής της αναμένεται τη Δευτέρα.

G7: Αναδιανομή των 100 δισ. δολαρίων του ΔΝΤ σε πληγείσες από την πανδημία χώρες

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Ομάδας των 7 (G7) εξετάζουν την περίπτωση αναδιανομής 100 δισεκ. δολαρίων από τους πόρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να βοηθήσουν χώρες που πασχίζουν περισσότερο να αντιμετωπίζουν την κρίση COVID-19, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Το θέμα θα είναι στο τραπέζι όταν οι ηγέτες της G7 συζητήσουν για το πώς να βοηθήσουν τον κόσμο να εξέλθει από την πανδημία στη διάρκεια τριήμερης συνόδου κορυφής στην Κορνουάλη της νοτιοδυτικής Αγγλίας που ξεκινά σήμερα.

«Οι ΗΠΑ και οι εταίροι μας στην G7 εξετάζουν ενεργά μια παγκόσμια προσπάθεια να πολλαπλασιαστεί ο αντίκτυπος από την προτεινόμενη κατανομή Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDR) στις χώρες που βρίσκονται περισσότερο σε ανάγκη», ανέφερε το γραφείο του Αμερικανού προέδρου.

«Με πιθανό μέγεθος έως 100 δισεκ. δολάρια, η προτεινόμενη προσπάθεια θα στηρίξει περαιτέρω τις υγειονομικές ανάγκες –συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών— και θα συμβάλλει σε πιο ‘πράσινη’, πιο εύρωστη οικονομική ανάκαμψη στις ευπαθείς χώρες και θα προωθήσει μια πιο ισορροπημένη, διατηρήσιμη και ανοικτή σε όλους παγκόσμια ανάκαμψη».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε χθες από τα άλλα κράτη της G7 να καταλήξουν σε συμφωνία για την ανακατανομή 100 δισεκ. δολαρίων σε SDR στα αφρικανικά κράτη.

Φιλιππίνες: Μεγαλύτερη ελευθερία θα δοθεί στους πλήρως εμβολιασμένους ηλικιωμένους

Οι Φιλιππίνες θα εξαιρέσουν τους ηλικιωμένους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 από τα περιοριστικά μέτρα για παραμονή στο σπίτι ώστε να ενθαρρύνουν περισσότερους να εμβολιαστούν και να βοηθήσουν τις αρχές να πετύχουν τους στόχους τους για την εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Οι ηλικιωμένοι που ζουν σε περιοχές στις οποίες ισχύουν πιο χαλαροί περιορισμοί καραντίνας θα επιτρέπεται να βγαίνουν έξω από την Τετάρτη, αλλά θα χρειάζεται ακόμη να φορούν μάσκες, προσωπίδες και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, σημειώνει ο εκπρόσωπος της προεδρίας Χάρι Ρόκε σε ανακοίνωσή του.

Τα τέσσερα πέμπτα των ανθρώπων που έχουν υποκύψει από την COVID-19 στη χώρα είναι ηλικιωμένοι και αυτοί βρίσκονται μεταξύ των ομάδων προτεραιότητας της εμβολιαστικής εκστρατείας της κυβέρνησης, η οποία ξεκίνησε την 1η Μαρτίου.

Αλλά ως τις 6 Ιουνίου, μόνον 1,54 εκατομμύριο, ήτοι το 16% των περισσότερων από 9 εκατομμύρια ηλικιωμένων στη χώρα, είχε λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19, ενώ περισσότεροι από 343.000 είχαν λάβει τις δεύτερες δόσεις.

“Εμβολιαστείτε για να απολαύσετε το κίνητρο να βγείτε έξω για άσκηση και να μιλήσετε με τους ηλικιωμένους συμπολίτες και φίλους σας”, δήλωσε η υφυπουργός Υγείας Μαρία Ροσάριο Βεργκέιρε σε συνέντευξη Τύπου.

Την Παρασκευή, η κυβερνητική ομάδα αντιμετώπισης της επιδημίας του νέου κορονοϊού επέτρεψε επίσης να ξανανοίξουν χώροι για αθλήματα στα οποία δεν υπάρχει επαφή, όπως τα γυμναστήρια, όπως και ιστορικές τοποθεσίες και μουσεία, αλλά με περιορισμένο αριθμό επισκεπτών.

Έχοντας καταγράψει σχεδόν 1,3 εκατομμύριο κρούσματα του νέου κορονοϊού και περισσότερους από 22.300 θανάτους από την COVID-19, οι Φιλιππίνες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το δεύτερο υψηλότερο φορτίο COVID-19 στην περιοχή, μετά την Ινδονησία.

Οι Φιλιππίνες άρχισαν να εμβολιάζουν περίπου 35 εκατομμύρια ανθρώπους που εργάζονται εκτός σπιτιού αυτήν την εβδομάδα για να αναχαιτίσουν την διάδοση του ιού και να συμβάλουν το άνοιγμα της οικονομίας, αλλά η εκστρατεία εμβολιασμού έχει πληγεί από καθυστέρηση στις παραδόσεις εμβολίων.

Κίνα: Εγκρίθηκε το Sinopharm για χρήση σε ανηλίκους 3-17 ετών

Εμβόλιο κατά της COVID-19 της μονάδας της Sinopharm Ινστιτούτο του Πεκίνου Βιολογικών Προϊόντων εξασφάλισε έγκριση για χρήση σε ανηλίκους ηλικίας 3-17 ετών στην Κίνα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της υπηρεσίας ελέγχου των νόσων.

Ο Σάο Γιμίνγκ, ερευνητής στο Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων, έκανε την ανακοίνωση αυτή σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.

Ιταλία: Ένας Ιταλός στους 4 έχει εμβολιασθεί

Η Ιταλία έχει χορηγήσει 40,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και το 25,17% του πληθυσμού της ηλικίας άνω των 12ετών είναι πλέον εμβολιασμένο, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα.

Η δημοσιοποίηση αυτών των αριθμών πραγματοποιείται μέσα σ’ ένα πλαίσιο συνεχούς υποχώρησης της πανδημίας: χθες, Πέμπτη, η Ιταλία κατέγραψε 2.079 νέα κρούσματα. Σύμφωνα με μια μελέτη του ιδρύματος Gimbe, το οποίο ειδικεύεται σε θέματα δημόσιας υγείας, οι νοσηλείες που οφείλονται στην Covid έχουν εξάλλου μειωθεί κατά 84% από την αρχή Απριλίου.

Χάρη σ’ αυτή τη βελτίωση της κατάστασης, η κυβέρνηση αίρει σταδιακά τους περιορισμούς που είχε επιβάλει για την αντιμετώπιση της Covid. Η έναρξη της ισχύος της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετατίθεται από τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα, από τις 23:00, και θα καταργηθεί πλήρως στις 21 Ιουνίου.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια μπορούν εξάλλου και πάλι να υποδέχονται πελάτες στους εσωτερικούς χώρους τους από την 1η Ιουνίου.

Η Ιταλία, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη σκληρά από την πανδημία, κατέγραψε θνησιμότητα ρεκόρ το 2020: 100.000 νεκροί επιπλέον σε σχέση με το μέσο όρο των πέντε προηγούμενων ετών, πράγμα που αντιστοιχεί σε άνοδο της θνησιμότητας κατά 9%, σύμφωνα με έκθεση του ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (Istat) που δόθηκε χθες, Πέμπτη, στη δημοσιότητα.

Μέσα σε 15 μήνες, η Covid μείωσε εξάλλου κατά 1,4 έτος το προσδόκιμο ζωής των ανδρών και κατά 1 έτος αυτό των γυναικών, με κορύφωση τα 2,3 έτη για τους άνδρες της Λομβαρδίας, της βόρειας περιφέρειας της χώρας που περιλαμβάνει το Μιλάνο και επλήγη ιδιαίτερα από τον κορονοϊό.

Από την αρχή της πανδημίας, η Ιταλία έχει καταγράψει επισήμως 4,23 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορονοϊού και 126.523 θανάτους από την Covid-19.

Κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο, νέα έξαρση στη νότια Αμερική

Αυστρία: Οι ηλικιωμένοι δείχνουν επίσης καλές ανοσολογικές αντιδράσεις σε σχέση με την Covid-19 σύμφωνα με έρευνα

Οι ηλικιωμένοι ασθενούν πιο σοβαρά από τον νέο κορονοϊό και πεθαίνουν επίσης συχνότερα από αυτόν, ωστόσο, όταν έχουν αναρρώσει από τη λοίμωξη, το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εξίσου οπλισμένο με αυτό των νεότερων σε ηλικία, διαπιστώνει μια νέα έρευνα του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία, που τα ευρήματά της επιτρέπουν επίσης να εξαχθούν συμπεράσματα για τη σχετικά καλή προστασία μέσω εμβολιασμών.

Η μελέτη από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ υπό την καθοδήγηση του Ράινχαρντ Βιούρτσνερ, του Ινστιτούτου Υγιεινής και Ιατρικής Μικροβιολογίας , παρέχει τώρα απροσδόκητα ευρήματα σχετικά με την προστατευτική λειτουργία των ειδικών για τον SARS-CoV-2 αντισωμάτων σε ηλικιωμένους.

«Καταφέραμε να δείξουμε ότι οι ηλικιωμένοι που έχουν αναρρώσει από Covid-19 έχουν πολύ καλή ανοσολογική απόκριση που έχει ωριμάσει σημαντικά περισσότερο από έξι μήνες μετά από την μόλυνση, και δεν είναι χειρότερη από αυτή των νέων σε ηλικία ανθρώπων», αναφέρει ο ειδικός μικροβιολόγος Ράινχαρντ Βιούρτσνερ.

Ο επικεφαλής της μελέτης πραγματοποίησε την έρευνα με την ομάδα του και το Ινστιτούτο Ιολογίας του Πανεπιστημίου, έχοντας ως συνεργάτες, μεταξύ άλλων, τις γνωστές επιστήμονες Βεγκένε Μπορένα, Γιανίνε Κίμπελ και Ντοροτέ φον Λάερ.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 217 δείγματα αίματος από το χειμερινό θέρετρο Ίσγκλ στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου που είχαν δοκιμαστεί θετικά στην πρώτη μελέτη αντισωμάτων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αντισώματα που σχηματίζονται μετά τη μόλυνση περνούν από μια διαδικασία ωρίμανσης και γενικά ισχύουν τα ακόλουθα: όσο περισσότερο πίσω βρίσκεται μια μόλυνση, τόσο υψηλότερη είναι η διαθεσιμότητα των αντισωμάτων, επειδή τα Β-λεμφοκύτταρα σχηματίζουν αντισώματα που προσαρμόζονται όλο και περισσότερο με ακρίβεια στο παθογόνο, δηλαδή σχηματίζουν αντισώματα με υψηλή αντοχή

Καθώς τα δεδομένα από πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες ασθενούν πιο σοβαρά από την Covid-19 και επίσης είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από τη μόλυνση, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ ανέλυσαν επίσης εάν μπορούν να προσδιοριστούν οι διαφορές που σχετίζονται με το φύλο στην ικανότητα προστασίας των αντισωμάτων, με το αποτέλεσμα να δείχνει ότι η διαθεσιμότητα των αντισωμάτων, επτά έως οκτώ μήνες μετά τη μόλυνση, ήταν στο ίδιο επίπεδο και στα δύο φύλα.

Για τον Ράινχαρντ Βιούρτσνερ, η μελέτη επιτρέπει επίσης να εξαχθούν συμπεράσματα ως προς την σχετικά καλή προστασία εμβολιασμού των ηλικιωμένων, με τον ίδιο να τονίζει : “Νομίζω ότι τα αποτελέσματά μας εξηγούν επίσης τη δημιουργία λειτουργικά καλών αντισωμάτων σε ηλικιωμένους μετά τον εμβολιασμό. Πολλοί εμβολιασμοί είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικοί σε ηλικιωμένους, αλλά αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα αισθητό στους εμβολιασμούς κατά του Covid-19”.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα