Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την Παρασκευή το πράσινο φως για την χρήση του εμβολίου κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech σε παιδιά ηλικίας από 12 ετών, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ευρύτερη διάθεση των εμβολίων στην ΕΕ έπειτα από παρόμοιες εγκρίσεις στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Ωστόσο ο εμβολιασμός των εφήβων σε εύπορες χώρες την ώρα που πολλά μέρη του κόσμου εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναμονή δόσεων για να μπορέσουν να εμβολιάσουν μεγαλύτερους και πιο ευάλωτους ανθρώπους έχει προκαλέσει ανησυχίες, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να καλεί τις πλούσιες χώρες, αντί αυτού, να δώσουν δόσεις των εμβολίων στο σύστημα COVAX.
Ο ακόλουθος είναι ένας κατάλογος κάποιων χωρών που έχουν εγκρίνει ή εξετάζουν το ενδεχόμενο του εμβολιασμού παιδιών:
Χώρες της ΕΕ
* Η Γαλλία θα αρχίσει να εμβολιάζει τους εφήβους από 12 ετών με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech στις 15 Ιουνίου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις 2 Ιουνίου καθώς επιδιώκει να αποφύγει το κλείσιμο σχολείων τον Σεπτέμβριο.
* Η Γερμανία προγραμματίζει να προσφέρει μια πρώτη δόση σε παιδιά ηλικίας 12-16 ετών από τις 7 Ιουνίου, ενώ η Πολωνία θα προσφέρει δόσεις του εμβολίου στους εφήβους που είναι ηλικίας 12-15 ετών την ίδια μέρα.
* Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονίτε δήλωσε ότι η χώρα θα αρχίσει να εμβολιάζει παιδιά από 12 ετών τον Ιούνιο, μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Delfi.
* Η Ιταλία ενέκρινε στις 31 Μαΐου την διεύρυνση της χρήσης του εμβολίου των Pfizer-BioNTech στα παιδιά 12-15 ετών.
* Η Εσθονία μπορεί να αρχίσει τον εμβολιασμό των εφήβων μέχρι το φθινόπωρο, μετέδωσε το δημόσιο δίκτυο ERR, επικαλούμενο τον επικεφαλής του κυβερνητικού συμβουλίου για την COVID-19.
* Η Αυστρία σκοπεύει να έχει εμβολιάσει περισσότερα από 340.000 παιδιά ηλικίας 12-15 ετών ως τα τέλη του Αυγούστου, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Vindobona.
* Η Ουγγαρία άρχισε να εμβολιάζει τους εφήβους 16-18 ετών στα μέσα του Μαΐου, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ
* Η Pfizer ανακοίνωσε στα μέσα Μαΐου ότι έχει ζητήσει την έγκριση της Βρετανίας για την χρήση του εμβολίου της για αυτούς που είναι ηλικίας 12-15 ετών.
* Η Νορβηγία μπορεί να εξετάσει την χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τα παιδιά που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19, σύμφωνα με την εφημερίδα VG.
* Οι ρυθμιστικές αρχές της Ελβετίας ανακοίνωσαν στις αρχές του Μαΐου ότι η Pfizer ζήτησε έγκριση για το εμβόλιό της για τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.
* Ο Άγιος Μαρίνος άνοιξε την 1η Ιουνίου τον εμβολιασμό για τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, όπως μετέδωσε το San Marino RTV, επικαλούμενο το Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας.
Μέση Ανατολή
* Το Ισραήλ έχει δώσει το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών και αναμένεται να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την ομάδα συντονισμού της αντιμετώπισης της πανδημίας.
* Το Ντουμπάι ανακοίνωσε την 1η Ιουνίου ότι άρχισε να προσφέρει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, μετά την έγκρισή του για επείγουσα χρήση για την ηλικιακή αυτή ομάδα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα μέσα Μαΐου.
Ασία-Ειρηνικός
* Η Σιγκαπούρη άνοιξε το εμβολιαστικό της πρόγραμμα σε αυτούς που είναι ηλικίας 12-18 ετών από την 1η Ιουνίου.
* Η Ιαπωνία στις 28 Μαΐου ενέκρινε την χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για αυτούς που είναι ηλικίας 12 ετών και πάνω.
* Οι Φιλιππίνες αποφάσισαν στις 26 Μαΐου να επιτρέψουν την επείγουσα χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.
* Το Χονγκ Κονγκ θα ανοίξει το εμβολιαστικό του πρόγραμμα κατά της COVID-19 για τα παιδιά άνω των 12 ετών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Αμερική
* Η Χιλή ενέκρινε στις 31 Μαΐου την χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για αυτούς που είναι 12-16 ετών.
* Οι πολιτείες των ΗΠΑ άρχισαν να εμβολιάζουν νεαρούς εφήβους στα μέσα Μαΐου αφότου τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νόσων ενέκριναν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για αυτούς που είναι ηλικίας 12-15 ετών.
* Ο Καναδάς ενέκρινε στις αρχές Μαΐου τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.
Πάνω από δύο δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτες εκστρατείες ανοσοποίησης τον Δεκέμβριο του 2020, σύμφωνα με σημερινή καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Τουλάχιστον 2.019.696.022 δόσεις έχουν χορηγηθεί σε 215 χώρες ή εδάφη, σύμφωνα με τον απολογισμό που βασίζεται σε επίσημες πηγές έως σήμερα το πρωί.
Ενώ η δισεκατομμυριοστή δόση χορηγήθηκε σε πέντε μήνες, στις 24 Απριλίου, χρειάστηκε λιγότερο από ενάμισης μήνας για να διπλασιαστεί ο αριθμός των εμβολίων.
– Το Ισραήλ παραμένει στην κορυφή –
Εκτός των πολύ μικρών χωρών, το Ισραήλ παραμένει η χώρα της οποίας η εμβολιαστική εκστρατεία είναι η πλέον προχωρημένη, με σχεδόν 6 στους 10 Ισραηλινούς να είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένοι.
Στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης βρίσκονται χώρες όπως ο Καναδάς (59% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση), το Ηνωμένο Βασίλειο (58,3%), η Χιλή (56,6%) και οι ΗΠΑ (51%).
Σε απόλυτους αριθμούς, είναι η Κίνα (704,8 εκατ.) και οι ΗΠΑ (296,9 εκατ.) που κυριαρχούν, μπροστά από την Ινδία (221 εκατ.). Αυτές οι τρεις χώρες συγκεντρώνουν 6 στις 10 δόσεις που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως.
Στην ΕΕ, έχουν χορηγηθεί 254,98 εκατ. δόσεις στο 39% του πληθυσμού. Μακράν πίσω από τη Μάλτα (72,4%), πρωταθλήτρια των 27, οι πολυπληθέστερες χώρες κυμαίνονται γύρω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο: Γερμανία (43,6%), Ιταλία (40%), Γαλλία και Ισπανία (39,4%).
– Νεότερες τάσεις –
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, εξαιρώντας τις χώρες με λιγότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους, είναι η Κίνα που έχει εμβολιάσει με τους ταχύτερους ρυθμούς, χορηγώντας κάθε ημέρα δόσεις στο 1,37% του πληθυσμού της. Ακολουθούν το Μπαχρέιν (1,15%) και η Ουρουγουάη (0,99%).
Στην ΕΕ, η Γερμανία (0,93%) κινείται πιο γρήγορα από την Ιταλία (0,81%), τη Γαλλία (0,80%) και την Ισπανία (0,71%).
Οι εκστρατείες στην Ιαπωνία (0,47%), τη Βραζιλία (0,29%), τη Ρωσία (0,22%) και την Ινδία (0,19%) είναι αυτές που κινούνται με βραδύτερο ρυθμό.
– Άνιση πρόσβαση σε εμβόλια –
Ο εμβολιασμός παραμένει προνόμιο των χωρών με «αυξημένο εισόδημα» όπως ορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα, που φιλοξενούν το 16% της ανθρωπότητας αλλά συγκεντρώνουν το 37% των δόσεων που έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο.
Οι χώρες «χαμηλού εισοδήματος» περιορίζονται προς το παρόν στο 0,3% των δόσεων.
Σε όλο τον κόσμο, έχουν χορηγηθεί 26 δόσεις ανά 100 κατοίκους. Ωστόσο ο αριθμός αυτός αποκρύπτει σημαντικές διαφορές: 2,5 δόσεις ανά 100 κατοίκους στην Αφρική, συγκριτικά με 87 στις ΗΠΑ/Καναδά και 47 στην Ευρώπη.
Μόνο έξι χώρες στον κόσμο δεν εμβολιάζουν ακόμα: τέσσερις στην Αφρική (Τανζανία, Τσαντ, Μπουρούντι, Ερυθραία), μία στην Ασία (Βόρεια Κορέα) και μία στην Καραϊβική (Αϊτή).
– Διανομή –
Το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης είναι αυτό που έχει διανεμηθεί περισσότερο σε όλο τον κόσμο: χορηγείται σε πάνω από τα τρία τέταρτα των χωρών και εδαφών όπου διενεργούνται εμβολιασμοί (τουλάχιστον 170 από 215).
Ξεπερνά αυτό των Pfizer/BioNTech (τουλάχιστον 97 χώρες και εδάφη), της Moderna (τουλάχιστον 46), της Sinopharm (τουλάχιστον 45), το Spoutnik V (τουλάχιστον 40) και το σκεύασμα της Johnson & Johnson (τουλάχιστον 29).
Το σκεύασμα των AstraZeneca/Οξφόδης χορηγείται εξίσου σε χώρες πλούσιες και φτωχές, κυρίως χάρη στον μηχανισμό Covax, του οποίου είναι ο βασικός προμηθευτής, ενώ τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, των οποίων η συντήρηση είναι πιο δαπανηρή και δύσκολη, χρησιμοποιούνται κυρίως σε πλούσιες χώρες.
Το ρωσικό εμβόλιο Spoutnik V και τα κινεζικά εμβόλια που ανέπτυξαν η Sinopharm και η Sinovac χορηγούνται κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Μελέτη ΑΠΘ: Κατάθλιψη, σοβαρό στρες και οικογενειακά προβλήματα προκάλεσε η πανδημία
Η Ιταλία, η πλέον πληγείσα από την Covid-19 ευρωπαϊκή χώρα μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, άνοιξε την πλατφόρμα του εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες άνω των 12 ετών.
Η ιταλική υπηρεσία φαρμάκων έδωσε το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 12 έως 15 ετών, που αριθμούν 2,3 εκατομμύρια άτομα.
Ωστόσο, κάθε ιταλική περιφέρεια προσαρμόζει τις εθνικές οδηγίες στην κατάσταση που βρίσκεται το πρόγραμμα του εμβολιασμού και στο επίπεδο της τροφοδοσίας σε εμβόλια.
“Είναι μια καλή ημέρα”, δήλωσε ο δήμαρχος της Νάπολης Λουίτζι ντε Ματζίστρις θεωρώντας ότι “πρόκειται για ένα εξαιρετικό ορόσημο τόσο για την καταπολέμηση της υγειονομικής κρίσης όσο και για να επαναλάβουμε το συντομότερο δυνατόν όλες τις δραστηριότητές μας”.
“Εχουμε την δυνατότητα να επιταχύνουμε περαιτέρω την εμβολιαστική εκστρατεία”, δήλωσε ο ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Περί τα 12,4 εκατομμύρια (επί πληθυσμού 60 εκατομμυρίων) έχουν εμβολιασθεί πλήρως στην Ιταλία, το 22,85% του πληθυσμού άνω των 12 ετών, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το υπουργείο Υγείας.
Η Ιταλία, όπου παρατηρείται μεγάλη πτώση θανάτων και κρουσμάτων, έχει χορηγήσει περισσότερα από 35,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, κυρίως το εμβόλιο των BionTech/Pfizer, δηλαδή το 90% των δόσεων που της έχουν παραδοθεί.
Η Βουλγαρία σχεδιάζει να προμηθεύσει με περί τα 150.000 εμβόλια κατά της COVID-19 τους βαλκανικούς της γείτονες, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Στόικο Κατσάροφ.
Η Βουλγαρία έχει τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην ΕΕ, αλλά ο Κατσάροφ είπε ότι η χώρα έχει συμφωνήσει για περίπου 13 με 14 εκατομμύρια δόσεις με βάση το σχέδιο προμήθειας εμβολίων της ΕΕ μέχρι το τέλος του χρόνου και έτσι έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει άλλες χώρες.
“Η ιδέα είναι η διανομή έως και 150.000 δόσεων στις γειτονικές μας χώρες των δυτικών Βαλκανίων”, είπε στους δημοσιογράφους ο Κατσάροφ και πρόσθεσε ότι η Σόφια έχει δεχτεί αιτήματα από τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, το Κόσοβο και τη Βοσνία.
“Οι ανάγκες μας είναι πλήρως καλυμένες και έτσι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να μείνει χωρίς εμβόλια η Βουλγαρία”, είπε ο υπουργός.
Ο Κατσάροφ αναμένει να λάβει μια απάντηση την Παρασκευή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς ακριβώς θα πρέπει να προχωρήσει η χώρα και αν μπορεί να δωρίσει ή να πουλήσει τις δόσεις.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η Βουλγαρία επιδιώκει να δωρίσει κυρίως εμβόλια της AstraZeneca πρωτίστως λόγω της χαμηλής ζήτησης που έχουν τα συγκεκριμένα στη χώρα.
Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ είπε ότι η Σόφια σχεδιάζει να δωρίσει μια σημαντική ποσότητα εμβολίων στη Βόρεια Μακεδονία σε μια κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή το βέτο της Βουλγαρίας κατά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ με τα Σκόπια.
Μια εβδομάδα πριν από την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών του πλανήτη που θα διεξαχθεί στην Αγγλία, οι υπουργοί Υγείας της Γερμανίας, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας, οι οποίοι συναντώνται στην Οξφόρδη, αναμένεται «να δεσμευτούν για την καταπολέμηση των μελλοντικών υγειονομικών απειλών, συνεργαζόμενοι για τον εντοπισμό των προειδοποιητικών σημάτων που προέρχονται από τα ζώα και το περιβάλλον», σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Υγείας.
Οι υπουργοί Υγείας της G7 σκοπεύουν να υιοθετήσουν μια «νέα προσέγγιση» προς αυτήν την κατεύθυνση «για να αποφευχθεί η διάδοση ασθενειών», καθώς τρεις στις πέντε λοιμώξεις περνούν από τα ζώα στους ανθρώπους, διευκρίνισε το υπουργείο.
Οι υπουργοί Υγείας της G7 συναντώνται σήμερα και αύριο εν μέσω αυξανόμενων αιτημάτων προς τις πλούσιες χώρες να κάνουν περισσότερα για να διευκολύνουν τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 των φτωχών χωρών, στις οποίες οι δόσεις εμβολίων κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός φτάνουν με το σταγονόμετρο.
Αυτοί καλούνται επίσης να εξετάσουν έκθεση που προετοίμασε η βρετανική διπλωματία όσον αφορά τις προόδους που έχει επιτύχει η G7 από το 2015 για να βελτιώσει την πρόσβαση σε εμβόλια στον κόσμο και για να βοηθήσει στον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών.
Οι χώρες της G7 έχουν ήδη δεσμευτεί να αυξήσουν την βοήθειά τους στον διεθνή μηχανισμό διαμοιρασμού εμβολίων κατά της COVID-19, τον COVAX. Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ υπογράμμισε χθες, Τετάρτη, ότι περισσότερες από μισό δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, που δημιουργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν παραδοθεί στον κόσμο, στην πλειονότητά τους σε φτωχές χώρες.
Ωστόσο τα αιτήματα να επιταχυνθεί ο διαμοιρασμός των εμβολίων κατά της COVID-19 πολλαπλασιάζονται.
Κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7 αύριο, Παρασκευή, στο Λονδίνο, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο με μειωμένο κόστος που θα επιτρέψει να δοθεί τέλος στην πανδημία διευρύνοντας τον εμβολιασμό κατά της COVID-19.
Το σχέδιο αυτό, το οποίο εκπονήθηκε σε διαβούλευση με την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), απαιτεί πράγματι μια οικονομικά περιορισμένη προσπάθεια: 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που απέχει πολύ για παράδειγμα από τα 1.900 δισεκατομμύρια του πιο πρόσφατου σχεδίου τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ.
«Παγκοσμίως είμαστε μόνον τόσο ισχυροί όσο ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα υγειονομικής ασφάλειας. Κανένας δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είμαστε ασφαλείς», αναφέρει ο Χάνκοκ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της συνόδου.
Ο Rainbow paper και η μαύρη κατάρα: Η πανδημία μέσα από τα μάτια ενός 10χρονου απ’ τα Γιαννιτσά
Στη Βικτόρια έχουν επιβληθεί τέσσερα λοκντάουν από την έναρξη της πανδημίας, με το μεγαλύτερο σε χρονική διάρκεια να έχει επιβληθεί για περισσότερες από 100 ημέρες στα τέλη του 2020.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον βρίσκεται υπό κλιμακούμενη πολιτική πίεση με τις εκλογές να είναι πιθανό να διεξαχθούν μέσα σε ένα χρόνο, ενώ σήμερα ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα για την καταβολή άνω των 500 δολαρίων Αυστραλίας (320 ευρώ) την εβδομάδα για τους ανθρώπους που μπαίνουν σε συνθήκες λοκντάουν.
Ο Μόρισον δήλωσε ότι το εβδομαδιαίο επίδομα θα λαμβάνουν τα άτομα ηλικίας άνω των 17 ετών, που δε μπορούν να εργαστούν από το σπίτι τους και που έχουν οικονομική ρευστότητα μικρότερη από 10.000 δολάρια Αυστραλίας (6.350 ευρώ).
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός δέχεται επίσης κριτική για την αργή πορεία υλοποίησης του προγράμματος εμβολιασμού, αλλά και για την άρνησή του να βοηθήσει στη δημιουργία ειδικών κέντρων καραντίνας κατά της COVID-19 από τις πολιτείες, αντί να επαναπαύεται στη χρήση των ξενοδοχείων καραντίνας, από τα οποία υπήρξαν διαρροές διασποράς του κορονοϊού.
Η Μελβούρνη βρίσκεται ήδη για επτά ημέρες σε σκληρό lockdown, που τώρα έχει προγραμματιστεί να εφαρμοστεί μέχρι την 10η Ιουνίου, ενώ τα περιστατικά των μολύνσεων εξαπλώθηκαν από ένα παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία.
Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι το στέλεχος αυτό έχει υψηλή μεταδοτικότητα και μπορεί η εξάπλωσή του να γίνει ανεξέλεγκτη.
Παρά το γεγονός ότι τα ημερήσια περιστατικά μολύνσεων στη Βικτόρια παρέμειναν σε μονοψήφια ποσοστά εδώ και μία εβδομάδα, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι ακόμη και ελάχιστες επαφές μπορούν να βοηθήσουν στην εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού.
Οι κανόνες εφαρμογής του λοκντάουν σε περιοχές έξω από τη Μελβούρνη θα χαλαρώσουν από σήμερα το βράδυ, με δεδομένα τα μηδενικά περιστατικά μολύνσεων, παρά το γεγονός ότι περιορισμοί στις συγκεντρώσεις εντός των σπιτιών θα παραμείνουν, ενώ οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε εσωτερικούς χώρους.
Ωστόσο, οι πέντε εκατομμύρια κάτοικοι της Μελβούρνης θα επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους μόνο για τις απαραίτητες εργασίες, τις υπηρεσίες υγείας, για να ψωνίσουν τρόφιμα, αλλά και για προσωπική άσκηση ή για να εμβολιασθούν κατά της COVID-19 μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
«Δεν το κάνουμε αυτό επειδή το θέλουμε. Δεν το κάνουμε αυτό επειδή είναι επιλογή. Το κάνουμε αυτό επειδή πρέπει να το κάνουμε»,δήλωσε από τη Μελβούρνη ο Τζέιμς Μερλίνο,υπηρεσιακός πρωθυπουργός στην πολιτεία Βικτόρια.
Η Βικτόρια ανέφερε στη διάρκεια της νύχτας τρία νέα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 που μεταδόθηκαν τοπικά, ενώ πραγματοποιήθηκε αριθμός ρεκόρ ημερήσιων διαγνωστικών τεστ, που ξεπέρασαν τα 57.500.
Τα σημερινά περιστατικά των μολύνσεων από την COVID-19 αυξάνουν το συνολικό αριθμό των μολύνσεων από το ξέσπασμα μετάδοσης σε 63.
Η επιβολή λοκντάουν, αλλά και περιορισμών στις περιφερειακές μετακινήσεις, σε συνδυασμό με την τήρηση σκληρών κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό την Αυστραλία να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τον αριθμό των μολύνσεων, στα 30.130 περιστατικά με 910 θανάτους.
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 8.933 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων 2.876 στη Μόσχα, με τον επίσημο συνολικό τους αριθμό από την έναρξη της πανδημίας να φθάνει τα 5.099.182.
Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ότι 393 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 122.660.
Η ρωσική στατιστική υπηρεσία (Rostat), σε δική της ξεχωριστή καταμέτρηση, έχει ανακοινώσει περισσότερους από 250.000 θανάτους που συνδέονται με την Covid-19 στο διάστημα από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021.
Το υπουργείο Υγείας της Αιθιοπίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 246 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στο κράτος της ανατολικής Αφρικής να φθάνει τους 272.036.
Οι θάνατοι άλλων 7 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα στους 4.178 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά τα επίσημα δεδομένα.
Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 25.414· εξ αυτών, 377 ασθενείς νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση, πάντα κατά τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στην ανατολική της περιφέρεια και περί το 6% του συνόλου που έχουν καταμετρήσει τα Αφρικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ACDC). Η Αιθιοπία συγκαταλέγεται στις χώρες της ηπείρου που υφίστανται τα βαρύτερα πλήγματα από την πανδημία, μετά τη Νότια Αφρική, το Μαρόκο και την Τυνησία.
Οι Αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά ακόμα 681 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν άλλοι 3 ασθενείς με την COVID-19.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει φτάσει τους 1.968 νεκρούς επί συνόλου 142.157 μολύνσεων. Ο δείκτης θνητότητας παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,39%.
Ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε πάνω από το επίπεδο των 600 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Ο μέσος όρος των κρουσμάτων σε ημερήσια βάση την τελευταία εβδομάδα βρίσκεται στα 550.
Αφότου άρχισε η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στη Νότια Κορέα, την 26η Φεβρουαρίου, έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τους 6.741.993 άνθρωποι, με 2.220.728 εξ αυτών να έχουν πλέον κάνει και τη δεύτερη.
Το Χονγκ Κονγκ θα επεκτείνει το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 για πρώτη φορά και σε παιδιά άνω των 12 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, καθώς επιδιώκει να διευρύνει την εκστρατεία του για να δώσει κίνητρο στους 7,5 εκατομμύρια κατοίκους του να εμβολιαστούν.
Τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας θα μπορούν να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech, ενώ όσοι είναι άνω των 18 μπορούν να εμβολιάζονται και με το σκεύασμα της κινεζικής Sinovac.
Το Χονγκ Κονγκ ξεκίνησε το εμβολιαστικό του πρόγραμμα τον Φεβρουάριο, αλλά μόλις το 14% του πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί.
Σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε σήμερα η υπουργός Υγείας του, Σοφία Τσαν, αναφέρει ότι τα οφέλη από τη μείωση του ηλικιακού ορίου εμβολιασμού με το σκεύασμα της Pfizer-BioNTech υπερτερούν των κινδύνων.
Ανάλογες αποφάσεις για τον εμβολιασμό νεότερων εφήβων έχουν λάβει και άλλες χώρες.
“Μόνο προστασία μπορεί να παράσχει στους νέους ανθρώπους από την μόλυνση με τον κορονοϊό, αλλά και να τους βοηθήσει να επιστρέψουν στην φυσιολογική καθημερινή ζωή και στις πανεπιστημιουπόλεις το συντομότερο δυνατόν”, πρόσθεσε η υπουργός.
Η πρώην βρετανική αποικία έχει σε μεγάλο βαθμό ελέγξει την εξάπλωση του ιού έχοντας καταγράψει περίπου 11.800 κρούσματα και 210 θανάτους με την πλειονότητα των κατοίκων ωστόσο να επιλέγει να καθυστερήσει τον εμβολιασμό της.
Τον Απρίλιο επέκτεινε το πρόγραμμα εμβολιασμού ώστε να συμπεριληφθούν και οι άνω των 16 ετών.
Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση αύξησε τις πιέσεις στις επιχειρήσεις και στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να ενθαρρύνουν τους εμβολιασμούς και τις κάλεσε να δώσουν στους υπαλλήλους τους μια ημέρα άδεια για κάθε δόση του εμβολίου.
Χθες ολοσέλιδες καταχωρίσεις σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες συμβούλευαν τους κατοίκους να εμβολιαστούν “ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ” και υπογράμμιζαν την άδεια για εμβολιασμό, τις προσφορές των εστιατορίων και άλλου είδους κινήσεις επιβράβευσης.
Οι ρυθμιστικές αρχές του Χονγκ Κονγκ ενημέρωσαν τις τράπεζες, τους χρηματιστές και τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να εντοπίσουν τους υψηλόβαθμους υπαλλήλους εκείνους που προτίθενται να εμβολιαστούν, ενώ ένα ιδιωτικό αθλητικό κλαμπ κάλεσε το προσωπικό του να εμβολιαστεί αλλιώς θα στερηθεί μελλοντικά επιδόματα, προαγωγές και αυξήσεις μισθών, σύμφωνα με ένα εσωτερικό υπόμνημα προς τους υπαλλήλους του.
Η κυβέρνηση έχει επίσης χαλαρώσει κάποια περιοριστικά μέτρα, όπως ο μικρότερος χρόνος καραντίνας για τους εμβολιασμένους κατοίκους καθώς η ανησυχία για την πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών και η έλλειψη εμπιστοσύνης στο κινεζικό εμβόλιο Sinovac έχουν πλήξει την ζήτηση των εμβολίων.
Οι κάτοιοι επιτρέπεται να διαλέξουν ανάμεσα στα εμβόλια της Sinovac και της BioNTech, αλλά υπάρχει πλεόνασμα σε αχρησιμοποίητα εμβόλια και των δύο εταιρειών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Για να αποφευχθεί η απόρριψή τους, το Χονγκ Κονγκ πιθανόν να δωρίσει εμβόλια ή να ακυρώσει μελλοντικές παραλαβές, κινήσεις που πιθανόν να πλήξουν και τις μελλοντικές παραγγελίες, δήλωσαν οι αρχές στις 25 Μαΐου.
Πηγή: ΑΠΕ