Κορονοϊός: Οι εκτιμήσεις Σαρηγιάννη για την αποκλιμάκωση των μέτρων

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Parallaxi
κορονοϊός-οι-εκτιμήσεις-σαρηγιάννη-γ-680074
Parallaxi

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Σαρηγιάννης: Aποκλιμάκωση αρχές Απρίλη αν λειτουργήσει το self test

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μίλησε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο καθηγητής εκτίμησε πως την επόμενη εβδομάδα θα έχει μία πολύ μικρή αύξηση, δηλαδή δεν θα ξεπεράσουμε τα 4.000 κρούσματα. Ο καθηγητής εκτίμησε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης την πρώτη εβδομάδα του Απρίλη, εάν και εφόσον λειτουργήσει το σύστημα των self test.

Σημείωσε δε ότι είναι σημαντικό να μην υπάρξουν επιπτώσεις σε κανέναν εργαζόμενο που θα δηλώσει θετικός στον ιό μετά από self test.

«Πρωταθλήτρια» η Θεσσαλονίκη στα πρόστιμα κατά του κορονοϊού

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 23 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (59.521) έλεγχοι, από τους οποίους οι (5.807) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (991) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (4) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(773) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(108) στη Θεσσαλονίκη, (82) στην Κεντρική Μακεδονία, (82) στη Δυτική Ελλάδα, (79) στην Αττική, (78) στην Ήπειρο, (71) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, (59) στη Στερεά Ελλάδα, (51) στην Κρήτη, (46) στην Πελοπόννησο, (38) στα Ιόνια Νησιά, (33) στη Θεσσαλία, (30) στο Βόρειο Αιγαίο, (9) στη Δυτική Μακεδονία και (7) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (155.006) ομοειδείς παραβάσεις.

(172) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (171) πρόστιμα των 300 ευρώ και (1) πρόστιμο των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(31) στη Θεσσαλονίκη, (24) στην Κεντρική Μακεδονία, (20) στα Ιόνια Νησιά, (17) στην Κρήτη, (16) στην Ήπειρο, (14) στο Βόρειο Αιγαίο, (11) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, (8) στην Πελοπόννησο, (8) στη Στερεά Ελλάδα, (7) στην Αττική, (7) στο Νότιο Αιγαίο, (4) στη Θεσσαλία, (3) στη Δυτική Ελλάδα και (2) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (45.530) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (43.637) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.893) των (150) ευρώ.

(41) παραβάσεις και (4) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος με υπηρεσίες μασάζ και επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη.

Στη Δυτική Ελλάδα, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφενείου και από 600 ευρώ πρόστιμο σε 8 πελάτες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης και μη χρήση μάσκας και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη γυμναστηρίου και από 600 ευρώ πρόστιμο σε 4 πελάτες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης και μη χρήση μάσκας.

Στην Πελοπόννησο, σύλληψη ατόμου για μη τήρηση υγειονομικών μέτρων και επιβολή προστίμου 600 ευρώ για μη χρήση μάσκας και παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Ήπειρο, 1.300 ευρώ πρόστιμο σε κομμωτήριο για μη τήρηση καταλόγου πελατών και μη ανάρτηση του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

Στη Στερεά Ελλάδα, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε πλανόδιο έμπορο φρούτων.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στη Θεσσαλία, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια οικίας, για διοργάνωση ιδιωτικής εκδήλωσης (πάρτι) και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 7 συμμετέχοντες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (4.277) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.626) άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 5 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 109 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Γκάγκα: Έχουμε 100 διασωληνώσεις την ημέρα και 5.000 νοσηλευόμενους

Κρήτη: Μείωση στις νοσηλείες – Πέθανε ασθενής που είχε μεταφερθεί από την Κάλυμνο

Πέθανε ηλικιωμένος που νοσηλευόταν με κορονοϊό στο ΠΑΓΝΗ και είχε μεταφερθεί από την Κάλυμνο για νοσηλεία.

Πρόκειται για έναν 74χρονο άνδρα ο οποίος τις τελευταίες τρεις βδομάδες νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ, αφήνοντας την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Ο άτυχος άνδρας είχε μεταφερθεί από την Κάλυμνο καθώς έχριζε περαιτέρω νοσηλείας λόγω της επιδείνωσης της κατάστασής του.

Στο μεταξύ, μείωση στις νοσηλείες ασθενών σημειώθηκε σήμερα, Τετάρτη 24 Μαρτίου, στα νοσοκομεία του νησιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, νοσηλεύονται συνολικά 137 ασθενείς με κορονοϊό, εκ των οποίων οι 108 σε μονάδες covid ενώ οι 29 παραμένουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (οι 27 διασωληνωμένοι).

  • Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 41 ασθενείς, οι 30 στην κλινική covid και οι 11 στη ΜΕΘ (9 διασωληνωμένοι)
  • Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο νοσηλεύονται 43 ασθενείς, οι 33 στην κλινική covid και οι 10 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ
  • Στο Νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύονται 42 ασθενείς, οι 35 στην κλινική covid και οι 7 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ
  • Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται 8 ασθενείς, όλοι στην κλινική covid
  • Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου νοσηλεύεται ένας ασθενής διασωληνωμένος στη ΜΕΘ
  • Στο Νοσοκομείο Σητείας νοσηλεύονται δύο ασθενείς στη κλινική covid.

Γιατροί στο Τζάνειο: Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ αργοπεθαίνουν χωρίς την κατάλληλη στήριξη

Γροθιά στο στομάχι είναι τα όσα λένε οι ειδικευόμενοι γιατροί του Τζάνειου νοσοκομείου. Οι γιατροί παραθέτοντας στοιχεία περιγράφουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο.

«Σε καθημερινή βάση βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες, συχνά με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, οι οποίοι ουσιαστικά αργοπεθαίνουν χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη, αναμένοντας μια κλίνη ΜΕΘ. Στην αναμονή αυτή, αρκετοί ασθενείς ήδη έχασαν τη ζωή τους στο Τζάνειο» αναφέρουν οι γιατροί στην ανακοίνωση τους.

Επίσης οι γιατροί εξηγούν ότι το νοσοκομείο μετατρέπεται ουσιαστικά σε μια πρόχειρη «αποθήκη» ασθενών και ήδη για την εφημερία 24/03/21 υπάρχει σχέδιο για ανάπτυξη ράντζων στα τμήματα Covid.

Τέλος σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού oi γιατροί λένε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν εφημερίες με έναν ειδικευόμενο να διαχειρίζεται 30 και πλέον νοσηλευόμενους ασθενείς ,ας γίνει ξεκάθαρο ότι όποια ζωή κερδίζεται, κερδίζεται από εμάς, γιατρούς και νοσηλευτές, μέσα σε συνθήκες εξοντωτικής εργασίας και σοβαρής υλικοτεχνικής ανεπάρκειας» καταλήγουν.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Επιτροπή ειδικευομένων γιατρών Τζανείου Γνωστοποιούμε τα εξής:

• Μετά την τελευταία εφημερία 20/03/21, νοσηλεύονταν στο Τζάνειο 153 ασθενείς Covid σε απλές κλίνες, προϊόν μετατροπής από άλλες κλινικές. Ακόμα και στη Βραχεία Νοσηλεία του Τμήματος Επειγόντων νοσηλεύτηκαν 6 ασθενείς.

Σε καθημερινή βάση βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σεκοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες, συχνά με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, οι οποίοι ουσιαστικά αργοπεθαίνουν χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη, αναμένοντας μια κλίνη ΜΕΘ. Στην αναμονή αυτή, αρκετοί ασθενείς ήδη έχασαν τη ζωή τους στο Τζάνειο. Τα λόγια της Διοίκησης ότι θα υπάρξει όριο στον αριθμό ασθενών, λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομών, πρώτα 110, μετά 130 κτλ. αποδείχθηκαν «έπεα πτερόεντα» Το Νοσοκομείο μετατρέπεται ουσιαστικά σε μια πρόχειρη «αποθήκη» ασθενών. Ήδη για την εφημερία 24/03/21 υπάρχει σχέδιο για ανάπτυξη ράντζων στα τμήματα Covid.

• Τα Τμήματα Covid είναι έργο που έχουν επωμιστεί δυσανάλογα οι ειδικευόμενοι γιατροί, που με φιλότιμο και αίσθημα ευθύνης έχουν διαθέσει εαυτόν στις ανάγκες της μάχης ενάντια στην πανδημία. Στο πλάι τους επιμελητές Β’ από διάφορες ειδικότητες ( νευρολόγοι, γαστρεντερολόγοι, νεφρολόγοι κοκ.), προστρέχουν στην κάλυψη των κενών σε εξειδικευμένους συναδέλφους. Σε ένα χαώδες πρόγραμμα εφημέρευσης, 1 ή 2 ειδικευόμενοι στη βάρδια καλύπτουν τμήματα τουλάχιστον 30 ασθενών, συχνά και με διασωληνωμένους. Προφανώς, προλαβαίνουν να διεκπεραιώσουν τις βασικές και μόνο εργασίες του Τμήματος. Νοσηλευτές από κάθε Τμήμα (από την αποστείρωση μέχρι το χειρουργείο), μετακινούνται καθημερινά στις κλίνες Covid, χωρίς να επαρκούν σε αριθμό και εκπαίδευση. Σε αυτά τα πλαίσια, ας γίνει ξεκάθαρο ότι όποια ζωή κερδίζεται, κερδίζεται από εμάς, γιατρούς και νοσηλευτές, μέσα σε συνθήκες εξοντωτικής εργασίας και σοβαρής υλικοτεχνικής ανεπάρκειας. Δεν πρόκειται, όμως, να γίνουμε συνένοχοι μπροστά σε μια διαχείριση της πανδημίας, που ζυγίζει κάθε μέρα κόστος και ανθρώπινες ζωές.

• Προς μεγάλη μας αγανάκτηση, η περίφημη συμβολή του ιδιωτικού τομέα Υγείας, είναι να δέχεται ασθενείς που είναι ουσιαστικά για εξιτήριο και μάλιστα έναντι αδράς αμοιβής. Ενώ, δε, το σχέδιο για μετακίνηση ειδικευομένων από τα ήδη «στενάζοντα» δημόσια νοσοκομεία προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, είναι τουλάχιστον προκλητικό.

Εδώ και τώρα πρέπει: – Να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις ειδικευομένων Παθολογίας. Ήδη «λιμνάζουν» στις λίστες αναμονής 9 ειδικευόμενοι (7 υποδιορισμό και 2 σε αναμονή), ενώ οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 10. – Να καλυφθούν με ταχείες διαδικασίες οι αναγκαίες μόνιμες θέσεις των επιμελητών Β ́ Παθολογίας, με τους επιλαχόντες των προκηρύξεων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Τουλάχιστον 2 είναι αναγκαίοι σε κάθε Παθολογική Κλινική. – Να επιταχθεί πραγματικά ο ιδιωτικός τομέας Υγείας για να ενταχθεί σε ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, με προτεραιότητα στις κλίνες ΜΕΘ. Για πόσο ακόμα θα ανεχθούμε να πεθαίνουν διασωληνωμένοι ασθενείς αβοήθητοι σε απλές κλίνες; Σχετικά με την νοσηλεία ασθενών non covid οι γιατροί του Τζάνειο νοσοκομείου εξηγούν οτι μαζί με τον covid εξελίσσεται μια δεύτερη πανδημία των υπόλοιπων σοβαρών προβλημάτων υγείας.

«Μαζί με την Covid-19, βλέπουμε να εξελίσσεται μια δεύτερη παράλληλη επιδημία, αυτή των υπόλοιπων σοβαρών προβλημάτων Υγείας. Η αφαίμαξη προσωπικού από τα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου προκειμένου να συμπληρωθούν τα κενά στις κλινικές Covid, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τους ασθενείς των υπόλοιπων νόσων.

Δερμιτζάκης: Αδιέξοδο, όσο συνεχίζουμε έτσι θα αυξάνονται τα κρούσματα

Ενδεικτικά: 1) Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι Παθολογικές Κλινικές και το προσωπικό τους. Οι γενικές εφημερίες είναι πλέον κάθε 8 μέρες, λόγω της μετατροπής της Β’ Παθολογικής σε κλινική Covid, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί σημαντικά το έργο της Α’ και της Γ’ Παθολογικής. Η Α’ Παθολογική Κλινική αυτή τη στιγμή στελεχώνεται από: 4 ειδικούς και 8 ειδικευόμενους (6 Παθολογίας και 2 Γενικής Ιατρικής). Πλέον, την 24ωρη γενική εφημερία αναλαμβάνουν 6 ειδικευόμενοι (αντί για 7 προ πανδημίας) και 1 ειδικευόμενος τις «μικρές» εφημερίες (αντί για 2 προ πανδημίας). Η Γ’ Παθολογική Κλινική αυτή τη στιγμή στελεχώνεται από: 4 ειδκούς και 7 ειδικευόμενους γιατρούς (3 Παθολογίας, 3 σε παράταση και 1 Γενικής Ιατρικής). Ομοίως, την 24ωρη γενική εφημερία αναλαμβάνουν 5 ειδικευόμενοι, ενώ ττις «μικρές εφημερίες» 1 ειδικευόμενος (αντί για 2). Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι 5 ειδικευόμενοι βλέπουν πάνω από 90 αρρώστους στη γενική εφημερία, με το 1/3 αυτών να εισάγονται για νοσηλεία. Και ότι υπάρχουν εφημερίες με έναν ειδικευόμενο να διαχειρίζεται 30 και πλέον νοσηλευόμενους ασθενείς. Αμφότερες οι κλινικές έχουν διαθέσει γιατρούς στα Tμήματα Covid, χωρίς να υπάρξει μέριμνα για το πώς θα αποκατασταθεί η στελέχωσή τους. Η υποβάθμιση αυτή έχει οδηγήσει σε διαχείριση μεγαλύτερου όγκου ασθενών από λιγότερους και εξουθενωμένους ειδικευόμενους γιατρούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περίθαλψη των ασθενών. 2) Η Νευρολογική Κλινική μετατράπηκε σε κλινική Covid. Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα τι θα γίνονται τα οξέα νευρολογικά περιστατικά. Για παράδειγμα, στα οξέα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια υπάρχει αυστηρό χρονικό παράθυρο για θεραπευτική παρέμβαση (ενδεικτικά 4,5 ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων), διαφορετικά οι ασθενείς κινδυνεύουν από εγκατάσταση μόνιμης αναπηρίας! Άρα, εφόσον το Τζάνειο πλέον δεν μπορεί να τα νοσηλεύσει, τη μέρα της γενικής εφημερίας θα συρρέουν όλα στο άλλο εφημερεύον, το ΓΝ Γεννηματάς όπου, έτσι κι αλλιώς, η εφημερία της νευρολογικής κλινικής ξεκινά στις 2.30; Δηλαδή από τις 8 ως τις 2.30 πού θα αντιμετωπίζεται και πού θα νοσηλεύεται στην Αττική το οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό που χρήζει άμεσης παρέμβασης; 3) Σχεδόν σε πλήρη αναστολή είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις Τα 3/4 σχεδόν του προσωπικού του χειρουργείου έχει μετακινηθεί σε κλινικές Covid. Αυτό μεταφράζεται στο να μπορούν να λειτουργήσουν μόνο 2 αίθουσες την ημέρα για ολόκληρο το Τζάνειο, ακόμα και στις ημέρες γενικής εφημερίας. Πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο, αρκεί να σκεφτεί κανείς τι γίνεται αν έρθουν 3 περιστατικά που χρειάζονται άμεσα χειρουργείο”.

Πηγή: efsyn.gr, documentonews.gr, ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα