Top

Κορονοϊός: Oι ελλείψεις στα νοσοκομεία αυξάνουν τους θάνάτους στην Αφρική

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
κορονοϊός-oι-ελλείψεις-στα-νοσοκομεία-762649
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Οι σοβαρά ασθενείς με covid-19 πεθαίνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό στην Αφρική σε σχέση με άλλες ηπείρους, αναμφίβολα λόγω της έλλειψης εξοπλισμού στις μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα, παρά τη δυσκολία συγκέντρωσης λεπτομερών στοιχείων.

“Η μελέτη μας είναι η πρώτη που παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη εικόνα των σοβαρά ασθενών από covid στην Αφρική”, σχολίασε ο βασικός συντάκτης της καθηγητής Μπρους Μπίκαρντ του νοσοκομείου Groote Schuur της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιστημονικού περιοδικού The Lancet που δημοσίευσε την έρευνα.

“Δυστυχώς δείχνει ότι η ικανότητά μας να προσφέρουμε ένα επαρκές επίπεδο νοσηλείας περιορίζεται από την έλλειψη κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και στα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η μελέτη βασίστηκε στην κλινική εξέλιξη περίπου 3.000 ασθενών που εισήχθησαν στις μονάδες εντατικής θεραπείας αφού μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, το διάστημα μεταξύ του Μαΐου και του Δεκεμβρίου του 2020, σε 64 νοσοκομεία δέκα χωρών της Αφρικής (Αίγυπτος, Αιθιοπία, Γκάνα, Κένυα, Λιβύη, Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Νίγηρας, Νιγηρία και Νότια Αφρική).

Έπειτα από 30 ημέρες σχεδόν οι μισοί από αυτούς, το 48% είχε πεθάνει.

Για να κάνουν τη σύγκριση οι ερευνητές συγκέντρωσαν άλλες μελέτες που εξέταζαν τη θνητότητα σε άλλες ηπείρους για συνολικά 35.000 ασθενείς. Αυτές έδειξαν ότι το ποσοστό των σοβαρά ασθενών με covid-19 που πέθαναν έπειτα από 30 ημέρες ήταν μικρότερο σε σχέση με την Αφρική, 31,5% κατά μέσο όρο.

Οι συντάκτες της μελέτης εκτίμησαν ότι στην Αφρική η διαθεσιμότητα σε ECMO– μια τεχνική οξυγόνωσης του αίματος έξω από το σώμα– είναι 14 φορές μικρότερη από αυτή που θα χρειαζόταν για τη θεραπεία των ασθενών με σοβαρή covid-19. Το ίδιο ισχύει και για τη διαθεσιμότητα σε μηχανήματα αιμοκάθαρσης, που είναι 7 φορές λιγότερα από τα απαραίτητα.

“Ανεπαρκής πρόσβαση σε τεχνικές ικανές να σώσουν ζωές, όπως η αιμοκάθαρση, η τοποθέτηση των ασθενών σε αναπνευστήρες και η διαθεσιμότητα σε οξύμετρα,θα μπορούσαν να είναι παράγοντες που συνέβαλαν στον θάνατο των ασθενών αυτών”, σχολίασε ο Μπίκαρντ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η μελέτη έδειξε εξάλλου ότι οι ασθενείς που έπασχαν και από άλλα προβλήματα –όπως διαβήτης, HIV, νεφρική ανεπάρκεια– κινδύνευαν περισσότερο να πεθάνουν από τους υπόλοιπους.

Το υπουργείο Υγείας του Ιράκ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 4.580 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 33 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Με βάση τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 16.102 νεκρούς επί συνόλου 1.156.057 μολύνσεων από την εκδήλωσή της στην ιρακινή επικράτεια, τον Φεβρουάριο του 2020.

Πρόσφατα οι αρχές, βασιζόμενες στη μείωση των κρουσμάτων, αποφάσισαν να χαλαρώσουν περιοριστικά μέτρα που εφάρμοζαν.

Ως προς την εκστρατεία ανοσοποίησης, στη χώρα των περίπου 38 εκατομμυρίων κατοίκων είχαν χορηγηθεί μέχρι χθες λίγες περισσότερες από 512.000 δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19.

Η Νότια Κορέα ενέκρινε σήμερα το εμβόλιο της Moderna Inc κατά της COVID-19, καθώς η χώρα προσπαθεί να επιταχύνει τις προσπάθειες εμβολιασμού του πληθυσμού της, όπως δήλωσε ο υπουργός Ασφάλειας των Φαρμάκων Κιμ Γκανγκ-λιπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η τελική έγκριση δόθηκε, αφού δύο από τις τρεις επιτροπές ειδικών συνέστησαν τη χρήση του εμβολίου δύο δόσεων κατά της COVID-19, επί τη βάσει της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των δοκιμών τελικού σταδίου στις ΗΠΑ.

Εμβολιασμοί: Τον Ιούνιο χωρίς το AstraZeneca ανοίγει η πλατφόρμα για τους 20-29

Η Βρετανία θα συνεργαστεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την ανάπτυξη ενός συστήματος «ραντάρ πανδημίας» σχετικά με τον ταχύτατο εντοπισμό νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, αλλά και την ιχνηλάτηση αναδυόμενων ασθενειών σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο κόσμος «δεν θα βρεθεί ξανά απροετοίμαστος».

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε το σχέδιο για ένα νέο «Παγκόσμιο Ραντάρ Πανδημίας» πριν από τη διεξαγωγή της Παγκόσμιας Διάσκεψης Υγείας της G20, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Ρώμη και στην οποία θα μιλήσει ο ίδιος.

Το γραφείο του Τζόνσον ανακοίνωσε ότι το σύστημα θα περιλαμβάνει ένα δίκτυο από κέντρα παρακολούθησης, τα οποία θα μπορούν να παρακολουθούν για τον εντοπισμό ξεσπασμάτων μετάδοσης, αλλά και να μοιράζονται δεδομένα σχετικά με παραλλαγμένα στελέχη, αλλά και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ο ίδιος χρησιμοποιεί την προεδρία της Βρετανίας στην ομάδα χωρών G7 για να δώσει έμφαση στην ανάγκη της προετοιμασίας για μελλοντικές πανδημίες, οργανώνοντας μία ομάδα ειδικών που θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιταχυνθεί να ανάπτυξη νέων εμβολίων κατά μελλοντικών ασθενειών.

«Η αντιμετώπιση της COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο και η διασφάλιση ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τη διαχείριση μελλοντικών απειλών υγείας είναι μία απόλυτη προτεραιότητα για τη βρετανική προεδρία στη G7», δήλωσε ο Τζόνσον.

«Ο κόσμος δεν πρέπει ποτέ ξανά να βρεθεί απροετοίμαστος για έναν ιό που εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα μεταξύ μας. Χρειαζόμαστε να οργανώσουμε ένα σύστημα παρακολούθησης ασθενειών, το οποίο θα είναι συμβατό με τον 21ο αιώνα, μέσω της διάθεσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο».

Η Βρετανία θα φιλοξενήσει τη διάσκεψη των υπουργών Υγείας της G7 στις 3 και 4 Ιουνίου, πριν από τη διεξαγωγή μιας διάσκεψης των ηγετών της αναφερόμενης ομάδας χωρών, που θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στη νοτιοδυτική Αγγλία μία εβδομάδα μετά.

Η Βρετανία έχει διευρυμένες ικανότητες εντοπισμού της αλληλουχίας εξέλιξης των ιών, οι οποίες έρχονται στο προσκήνιο, καθώς τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού αυξάνουν διαρκώς τον κίνδυνο για νέα κύματα μολύνσεων.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι η Βρετανία «έχει θέσει ένα δυναμικό παράδειγμα για την παρακολούθηση παθογόνων και της αλληλουχίας τους, όπως επίσης και για την ανάπτυξη εμβολίων».

«Χαίρομαι, καθώς υπό τον πρωθυπουργό Τζόνσον το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί με τον ΠΟΥ ώστε να συνεισφέρει σε μία δυναμικότερη παγκόσμια παρακολούθηση και έναν ασφαλέστερο κόσμο» είπε ο ίδιος.

Στη σημερινή διάσκεψη, ηγέτες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα υιοθετήσουν μία διακήρυξη συνιστώντας εθελοντικές δράσεις για την αύξηση της παραγωγή εμβολίων κατά της COVID-19, αφήνοντας στην άκρη την προτροπή από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για την αναστολή τις ισχύος των πατεντών στην παραγωγή εμβολίων, σύμφωνα με το τελικό κείμενο της διάσκεψης.

Οι φαρμακοβιομηχανίες αναμένεται επίσης να ανακοινώσουν ότι θα διαθέσουν μεγάλες ποσότητες εμβολίων κατά της COVID-19 σε τιμές κόστους για τις φτωχές χώρες, μέσα στη χρονιά και σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης της παγκόσμιας ανισότητας στο ζήτημα αυτό, σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Η Ισπανία, δεύτερος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως πριν από την πανδημία, θα επιτρέψει την είσοδο στο έδαφός της από τις 7 Ιουνίου «σε όλα τα εμβολιασμένα άτομα», ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, ανακοίνωσε σήμερα ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Από τις 7 Ιουνίου, όλα τα εμβολιασμένα άτομα και οι οικογένειές τους θα είναι ευπρόσδεκτα στην χώρα μας την Ισπανία, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης», είπε ο ισπανός πρωθυπουργός σε παρέμβασή του στον διεθνές σαλόνι τουρισμού Fitur διευκρινίζοντας ότι το μέτρο αφορά όλες τις χώρες και κυρίως τις ΗΠΑ.

Μία ημέρα αφού η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε για τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επιστροφή του τουρισμού θα είναι η κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας.

Οι Βρετανοί, καθώς και οι τουρίστες από χώρες χαμηλής επικινδυνότητας, θα μπορούν να εισέρχονται ελεύθερα στην Ισπανία, χωρίς τεστ PCR από την Δευτέρα 24 Μαΐου , ενώ μόνο τα ταξίδια που θεωρούνταν αναγκαία τούς επιτρέπονταν μέχρι σήμερα, πρόσθεσε.

Θα μπορούν να το κάνουν «χωρίς περιορισμούς και χωρίς υγειονομικές απαιτήσεις και δεν θα υπόκεινται σε υγειονομικούς ελέγχους», είπε.

Ωστόσο, η Ισπανία παραμένει για το Λονδίνο στην πορτοκαλί λίστα των χωρών για τις οποίες απαιτείται καραντίνα δέκα ημερών μετά την επιστροφή και τεστ PCR.

Η άρση των περιορισμών αφορά συνολικά δέκα χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι κάτοικοι των οποίων μπορούσαν να κάνουν στην Ισπανία μόνο αναγκαία ταξίδια, ανάμεσά τους η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, το Ισραήλ, η Κίνα και η Ιαπωνία.

Η Ισπανία, δεύτερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο μετά την Γαλλία πριν από την πανδημία, ελπίζει ότι θα προσελκύσει φέτος περί τα 45 εκατομμύρια ξένους τουρίστες, το 50% των τουριστών που προσείλκυε πριν από την πανδημία.

Οι Βρετανοί αντιπροσώπευαν πριν από την πανδημία το μεγαλύτερο μερίδιο, με 18 εκατομμύρια το 2019.

Η επιστροφή των ξένων τουριστών στις παραλίες της Κόστα ντε Σολ είναι πρωτεύουσας σημασίας για την Ισπανία που οφείλει, υπό κανονικές συνθήκες, το 14% του ΑΕΠ της στον τουρισμό.

Η είσοδος των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ισπανία δεν περιορίσθηκε ποτέ, αλλά οι ταξιδιώτες οφείλουν να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ PCR.

Σύμφωνα με τον Πέδρο Σάντσεθ, το νέο καθεστώς στις διεθνείς αφίξεις τουριστών θα επιτρέψει μέχρι το τέλος του χρόνου την επιστροφή κατά 70% στα προ τη πανδημίας επίπεδα.

Για το καλοκαίρι, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για το 30% έως 40% των προ της πανδημίας αφίξεων.

Καταφέραμε να «σπάσουμε» το τρίτο κύμα της πανδημίας, αλλά όχι και να το ξεπεράσουμε, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και ζήτησε από τους πολίτες προσοχή και τήρηση των κανονισμών ενόψει του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος (24 Μαΐου), ενώ δεσμεύθηκε για εισαγωγή του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού «εντός των επόμενων εβδομάδων». Σε ό,τι αφορά την πορεία των εμβολιασμών, υποσχέθηκε εμβολιασμό για όλους πριν από τον Σεπτέμβριο, αλλά «όχι θαύματα».

«Απολαύστε τη γιορτή και την αργία, ας απολαύσουμε μαζί αυτές τις μέρες, αλλά ας παραμείνουμε ταυτόχρονα και προσεκτικοί», σημείωσε ο κ. Σπαν με το βλέμμα στις ενδεχόμενες σύντομες αποδράσεις των Γερμανών και στις φιλικές και οικογενειακές συγκεντρώσεις των προσεχών ημερών. Στο ίδιο πνεύμα, υπενθύμισε ότι η ανοσοποίηση του πληθυσμού προχωρά, αυτή τη στιγμή έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον την πρώτη δόση το 39%, αλλά μόνο το 13,1% έχει ολοκληρώσει την διαδικασία, ενώ απαιτείται πλήρης εμβολιασμός του 80% του πληθυσμού προκειμένου να επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης». Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία πάντως, το 70% των ατόμων άνω των 60 ετών έχει ήδη λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και θα γίνουμε και ακόμη πιο ευέλικτοι», δήλωσε ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στην επικείμενη από τις 7 Ιουνίου κατάργηση της σειράς προτεραιότητας για τον εμβολιασμό, αλλά έσπευσε για μία ακόμη φορά να περιορίσει τις προσδοκίες των πολιτών για άμεσο εμβολιασμό. «Δεν μπορούν όλοι να βρουν αμέσως ραντεβού για εμβόλιο», δήλωσε και ζήτησε από τους ενδιαφερόμενους να μην σπεύδουν μαζικά στα ιατρεία. «Αν πρέπει να θυμώσετε με κάποιον, θυμώστε μαζί μου και όχι με τους εργαζόμενους στα ιατρεία», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις περιοχές όπου το ποσοστό εμβολιασμένων είναι πολύ χαμηλό.

«Θα έχουμε πάντως προσφέρει σε όλους τους Γερμανούς την ευκαιρία να εμβολιαστούν αρκετό καιρό πριν από τον Σεπτέμβριο. Μιλάμε πλέον για εβδομάδες, όχι για μήνες», συνέχισε ο κ. Σπαν και απηύθυνε έκκληση για υπομονή και κατανόηση.

Από την πλευρά των λοιμωξιολόγων, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την εξέλιξη των κρουσμάτων, τα οποία περιορίζονται πλέον σταθερά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η υποχώρηση των κρουσμάτων «γίνεται επιτέλους εμφανής και στα νοσοκομεία», σημείωσε, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «οι περίπου 1.300 θάνατοι την εβδομάδα είναι τρομακτικός αριθμός» και επαναλαμβάνοντας την έκκληση για τήρηση των κανόνων προστασίας. «Θεωρώ εσφαλμένες τις αποφάσεις ή ακόμη και τις σκέψεις για υπερβολική χαλάρωση», ανέφερε και παρομοίασε τον κίνδυνο εκ νέου αύξησης των κρουσμάτων με ένα μπαλόνι, το οποίο προσπαθεί κάποιος να κρατήσει κάτω από την επιφάνεια του νερού και ξαφνικά το απελευθερώνει. Τόσο ο κ. Βίλερ όσο και ο κ. Σπαν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στη συζήτηση για κατάργηση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας στα καταστήματα σε περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλούς επιδημιολογικούς δείκτες, όπως η Κάτω Σαξονία, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνες τακτικές». «Εγώ πάντως θα φοράω για πολύ καιρό ακόμη μάσκα. Η χρήση της είναι εκνευριστική, αλλά διαχειρίσιμη. Ας μην επιτρέψουμε η ανυπομονησία μας να εξελιχθεί σε απερισκεψία», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Αναφερόμενος στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο Γενς Σπαν δήλωσε ότι θα είναι διαθέσιμο «στο δεύτερο μισό του δεύτερου τριμήνου, δηλαδή εντός των προσεχών εβδομάδων», και διευκρίνισε ότι θα παραμείνει σε ισχύ – και για το εξωτερικό – το «κίτρινο βιβλιάριο» εμβολίων που χρησιμοποιεί η χώρα. Ο ίδιος ωστόσο δήλωσε ότι και φέτος θα κάνει διακοπές εντός Γερμανίας.

Έρευνα: Πόσο μας προστατεύει από την covid-19 ο εμβολιασμός με Pfizer και Moderna

Η πανδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται, οι πλούσιες χώρες συγκεντρώνουν εμβόλια και η προέλευση του νέου κορονοϊού δεν είναι γνωστή: Όλα αυτά θα παρακινήσουν τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα οποία συνεδριάζουν την επόμενη εβδομάδα, να βρουν μέσα προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα καταστροφή.

Αυτή η 74η Παγκόσμια Διάσκεψη Υγείας -που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 Μαΐου ως την 1η Ιουνίου και όπως και πέρυσι μέσω διαδικτύου– “ είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο σημαντικά στην ιστορία του ΠΟΥ”, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και επικεφαλής κρατών, θα μιλήσουν με στόχο να γίνει απολογισμός της ανεπαρκούς παγκόσμιας απάντησης στην covid-19 και να καταρτίσουν ένα σχέδιο αντιμετώπισης ενδεχόμενων νέων πανδημιών.

Μεγάλο διακύβευμα αποτελεί η μεταρρύθμιση του ΠΟΥ, ο οποίος έφτασε στα όριά του λόγω της covid-19. Πολλές χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, ζητούν έναν πιο ισχυρό οργανισμό, ικανό να διεξάγει ανεξάρτητες έρευνες και που να διαθέτει περισσότερους οικονομικούς πόρους.

Αυτή τη στιγμή μόνο το 16% του προϋπολογισμού του ΠΟΥ προέρχεται από τις υποχρεωτικές συνδρομές των κρατών και το υπόλοιπο από εθελοντικές συνεισφορές κρατικών και ιδιωτών δωρητών που θέτουν δικούς τους όρους.

“Η χρονιά που πέρασε ήταν η πιο επίπονη στην ιστορία του οργανισμού μας. Ωστόσο έδειξε επίσης για ποιο λόγο, τώρα περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος έχει ανάγκη από έναν ΠΟΥ ισχυρό και βιώσιμο”, υπογράμμισε ο Τέντρος.

Στη διάρκεια της Διάσκεψης θα παρουσιαστούν πολλές εκθέσεις ειδικών με τις οποίες ζητούν βαθιές μεταρρυθμίσεις στα συστήματα προειδοποίησης και πρόληψης ώστε να αποφευχθεί ένα ακόμη υγειονομικό φιάσκο, την ώρα που πολλές χώρες εξακολουθούν να μην διαθέτουν τις απαραίτητες κρατικές υγειονομικές υποδομές για να προστατεύσουν τους πολίτες τους και να είναι σε θέση να προειδοποιούν εγκαίρως τη διεθνή κοινότητα για ενδεχόμενους υγειονομικούς κινδύνους.

Ένα σχέδιο απόφασης για την ενίσχυση του ΠΟΥ εξακολουθεί να βρίσκεται υπό συζήτηση, με στόχο κυρίως να εδραιώσει τον κεντρικό ρόλο του οργανισμού στον συντονισμό των παγκόσμιων υγειονομικών κρίσεων.

Το κείμενο, το οποίο ακόμη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, προτείνει επίσης οι χώρες να συμμετέχουν, εθελοντικά αρχικά, σε έναν μηχανισμό εκτίμησης από εταίρους τους του βαθμού προετοιμασίας τους για ενδεχόμενες πανδημίες.

Προς μια συνθήκη για τις πανδημίες;

Ο ΠΟΥ προς το παρόν δεν μπορεί να αποφασίζει μόνος του να διεξάγει έρευνες σε μια χώρα. Για τον λόγο αυτό χρειάστηκαν πολλοί μήνες συζητήσεων με την Κίνα προτού μία ομάδα ανεξάρτητων επιστημών μπορέσει να μεταβεί στη χώρα για να εξετάσει την προέλευση του νέου κορονοϊού.

“Είναι ξεκάθαρο ότι δεν λείπουν οι προκλήσεις, ούτε οι λύσεις (…) όμως επίσης δεν είναι βέβαιο ότι θα αδράξουν την ευκαιρία για να ενισχύσουν τον ΠΟΥ”, σχολίασε η Σουέρι Μουν, ειδική παγκόσμιας υγείας στον Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών και Ανάπτυξης της Γενεύης.

Άλλοι ζητούν οι εξουσίες του γενικού γραμματέα του ΠΟΥ να ενισχυθούν επιτρέποντάς του να έχει μόνο μία επταετή θητεία χωρίς δυνατότητα επανεκλογής (έναντι μιας πενταετούς, ανανεώσιμης θητείας που ισχύει τώρα) προκειμένου να μην υποκύπτει σε πολιτικές πιέσεις.

“Με αυτό τον τρόπο κανένας επικεφαλής του ΠΟΥ στο μέλλον δεν θα υπόκειται σε πιέσεις”, εξήγησε η Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, επικεφαλής του ΠΟΥ από το 1998 ως το 2003.

Άλλωστε πολλές χώρες ζητούν η Διάσκεψη αυτή να αποτελέσει ευκαιρία για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη σύναψη μιας διεθνούς συνθήκης για τις πανδημίες, προκειμένου να αντιμετωπίζονται καλύτερα στο μέλλον τέτοιους είδους κρίσεις και να μην αφήνεται κάθε χώρα μόνη της, όπως συνέβη με την covid-19.

Αντί να προκαλέσει ένα κύμα αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών, η υγειονομική κρίση επιδείνωσε τις εντάσεις. Η εμβολιαστική ανισότητα αυξάνει και το ζήτημα της πρόσβασης σε φάρμακα επίσης θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα μεταξύ των χωρών μελών του ΠΟΥ.

Η Ταϊλάνδη εντόπισε τα πρώτα της 15 κρούσματα στην κοινότητα του ινδικού παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτικό, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, κάτι το οποίο ενδεχομένως περιπλέξει τις προσπάθειες ανάσχεσης του πιο φονικού ως τώρα κύματος της πανδημίας στη χώρα.

Μεταξύ των 15 κρουσμάτων είναι 12 εργάτες σε οικοδομή που διαμένουν σε κοιτώνες στο βόρειο τμήμα της Μπανγκόκ, όπου περίπου 1.100 από τους συνολικά 1.667 εργάτες που ζουν εκεί βρέθηκαν θετικοί στην covid-19.

Εστίες της επιδημίας έχουν εντοπιστεί σε αρκετούς από τους 409 τέτοιους κοιτώνες που υπάρχουν γύρω από την ταϊλανδέζικη πρωτεύουσα, όπου σύμφωνα με τις τοπικές αρχές ζουν 62.169 εργάτες, οι μισοί από τους οποίους είναι μετανάστες. Επίσης έχουν εντοπιστεί μεγάλες εστίες στις φυλακές της Ταϊλάνδης.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με το πιο σοβαρό κύμα της επιδημίας covid-19 μέχρι στιγμής, με τα κρούσματα να έχουν τετραπλασιαστεί και τους θανάτους να έχουν επταπλασιαστεί από τις αρχές Απριλίου.

Η Ταϊλάνδη είχε περιορίσει γρήγορα τα προηγούμενα κύματα της επιδημίας και προετοιμαζόταν να ανοίξει τον τουριστικό τομέα της, κρίσιμης σημασίας για την οικονομία της χώρας, προτού πληγεί από το τρίτο κύμα. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Ταϊλάνδη θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμά της να δέχεται εμβολιασμένους ταξιδιώτες από το εξωτερικό από τον Ιούλιο.

Το παραλλαγμένο στέλεχος Β.1.617.2 που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία πιστεύεται ότι είναι πιο μεταδοτικό από το Β117 που εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Βρετανία και το οποίο έχει εντοπιστεί στην Ταϊλάνδη.

Η κυβέρνηση ζήτησε να ελεγχθούν οι συνθήκες διαβίωσης των εργατών στους κοιτώνες και έχει περιορίσει τις μετακινήσεις μεταξύ τους, εξήγησε ο εκπρόσωπος της ομάδας διαχείρισης της πανδημίας covid-19 Ταουεσίν Βισανουγιοθίν. Ο ίδιος επεσήμανε ότι όσοι έχουν μολυνθεί από κορονοϊό νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Η Ταϊλάνδη προετοιμάζεται να ξεκινήσει τον εμβολιασμού του ευρύ κοινού τον επόμενο μήνα. Μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί εμβόλια κατά της covid-19 σε 1,72 εκατομμύριο ανθρώπους, κυρίως εργαζόμενους πρώτης γραμμής και ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το προηγούμενο 24ωρο στη χώρα εντοπίστηκαν 3.481 νέα κρούσματα covid-19 και 32 νέοι θάνατοι ανεβάζοντας το σύνολο των μολύνσεων σε 123.066 και των νεκρών σε 735.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα