Κορονοϊός: Οι τελευταίες εξελίξεις με τα εμβόλια παγκοσμίως

Η ιδιαιτερότητα του εμβολίου της AstraZeneca.

Parallaxi
κορονοϊός-οι-τελευταίες-εξελίξεις-με-742703
Parallaxi

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Η Ισπανία θα εμβολιάσει τους 60-69 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca, ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Η Ισπανία θα συνεχίσει να εμβολιάζει τους 60-65 ετών με το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού της AstraZeneca, προτού προχωρήσει στη χορήγησή του στην επόμενη ηλικιακή ομάδα προτεραιότητας των 66-69, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Το υπουργείο ανακοίνωσε χθες ότι θα περιορίσει το εμβόλιο στους πολίτες άνω των 60 ετών, αφότου ρυθμιστικές αρχές το συνέδεσαν με μια σπάνια μορφή εγκεφαλικών θρόμβων.

Πριν από αυτό, η Ισπανία χορηγούσε το σκεύασμα στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες-κλειδιά από 18 έως άνω των 65 ετών.

Το ισπανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε πως θα αποφασίσει σύντομα εάν θα δώσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου στους ανθρώπους που έχουν ήδη κάνει την πρώτη.

Τα κρούσματα της Covid-19 αυξάνονται εδώ και κάποιες εβδομάδες στην Ισπανία, η οποία έχει εμβολιάσει πλήρως 3,02 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει χορηγήσει 9,8 εκατομμύρια δόσεις.

Σήμερα, η Ισπανία κατέγραψε 9.901 νέα κρούσματα Covid-19 με το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται πλέον σε 3,34 εκατομμύρια, ενώ ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 142, στους 76.179.

Βρετανία: Καθησυχαστική η κυβέρνηση για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η βρετανική κυβέρνηση καθησύχασε σήμερα τους πολίτες όσον αφορά την ασφάλεια των εμβολίων κατά της COVID-19 που διατίθενται στη Βρετανία, την επομένη της ανακοίνωσης ότι είναι προτιμότερο για τους ενήλικες κάτω των 30 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα να τους προσφέρεται, για προληπτικούς λόγους, μια εναλλακτική στο εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου αυτή είναι διαθέσιμη.

Όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο “δεν ενέχουν κινδύνους για όλες τις ηλικίες”, αλλά λόγω του “εξαιρετικά σπάνιου” κινδύνου εμφάνισης θρόμβου αίματος, στους κάτω των 30 ετών θα προσφέρεται το εμβόλιο της Moderna ή των Pfizer/BioNTech, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, ο οποίος έκανε το γύρο των τηλεοπτικών πάνελ σήμερα το πρωί.

Οι αριθμοί των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων (λιγότεροι από 50 την ημέρα) που συνδέονται με τον νέο κορονοϊό μειώθηκαν δραστικά στη Βρετανία τις εβδομάδες του λοκντάουν και λόγω της προόδου της εκστρατείας εμβολιασμών κατά της COVID-19 στη χώρα, που είναι από τις πιο προχωρημένες στον κόσμο.

Τρεις ενήλικες στους πέντε έχουν λάβει μια δόση εμβολίου κατά της COVID-19 και το Ηνωμένο Βασίλειο, η χώρα που έχει θρηνήσει τα περισσότερα θύματα στην Ευρώπη από την πανδημία, με σχεδόν 127.000 θανάτους, σκοπεύει να έχει εμβολιάσει με την πρώτη δόση όλους τους ενήλικες της χώρας ως τα τέλη του Ιουλίου.

Ωστόσο η εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία διεξαγόταν μέχρι στιγμής χωρίς εμπόδια, αντιμετώπισε ένα πρώτο μετά την σύσταση χθες, Τετάρτη, από την JCVI, την επιστημονική επιτροπή που επιβλέπει την εκστρατεία εμβολιασμού, ότι είναι προτιμότερο για τους ενήλικες κάτω των 30 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα να τους προσφέρεται μια εναλλακτική στο εμβόλιο της AstraZeneca, όπου αυτή είναι διαθέσιμη, μετά την επισήμανση σπάνιων, αλλά σοβαρών περιπτώσεων εμφάνισης θρόμβων αίματος μεταξύ ανθρώπων που εμβολιάστηκαν.

Η Βιέννη παραμένει στο πρόγραμμα εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca

Μετά την θετική αξιολόγηση του εμβολίου της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Αυστρία τάχθηκε υπέρ της αμετάβλητης συνέχισης του αυστριακού προγράμματος εμβολιασμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο, σε αντίθεση με την απόφαση άλλων χωρών, όπως η Ιταλία και το Βέλγιο, να περιορίσουν τη χρήση του στους νέους.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ακολουθώντας τη σύσταση του Eυρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, τονίζει για μία ακόμη φορά, έπειτα από νέες διαβουλεύσεις της, ότι το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο.

Προηγουμένως, ο EMA είχε διερευνήσει μια σχέση μεταξύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβωσης του εγκεφάλου και του συγκεκριμένου εμβολίου και είχε διευκρινίσει ότι διακρίνει μία ενδεχόμενη σύνδεση, ωστόσο ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός και συνεπώς, συνιστάται η χρήση του εμβολίου „χωρίς περιορισμούς”.

Σε αυτό προσανατολίζεται η Αυστρία, με την Επιτροπή Εμβολιασμών να επισημαίνει ότι, επειδή έχει επιβεβαιωθεί η θετικός συσχετισμός “οφέλους-κινδύνου” σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε άτομα όλων των φύλων, “προς το παρόν, το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Αυστρία πρέπει να συνεχιστεί αμετάβλητο, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τα διαθέσιμα εμβόλια”.

Όσον αφορά τις θρομβώσεις, „δεν έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου που να αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης τέτοιων συμβάντων”, τα συμβάντα έχουν πλέον χαρακτηριστεί καλά και έχουν καθοριστεί κριτήρια για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, τονίζεται από την Επιτροπή Εμβολιασμών.

Στην Αυστρία, το εμβόλιο της AstraZeneca αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής εμβολιασμού και την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε προειδοποιήσει να μην υπάρξει αναστολή των εμβολιασμών κατά το παράδειγμα της Γερμανίας.

Εάν ακολουθούνταν η γερμανική σύσταση, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν επαρκείς εμβολιασμοί για την ομάδα ηλικίας από 18 έως 55 ετών, σύμφωνα με την επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ούρσουλα Βίντερμαν-Σμιντ, η οποία επαναλαμβάνει ότι υπάρχουν πολύ λίγα εναλλακτικά εμβόλια και ο χαμηλός κίνδυνος αντισταθμίζεται από την τραγωδία της πανδημίας του κορονοϊού.

Γερμανία: Kανένας κίνδυνος από εμβολιασμό με δύο διαφορετικά εμβόλια λέει o επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από εμβολιασμό με δύο διαφορετικά εμβόλια κατά τον επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) Τόμας Μέρτενς.

Επειδή το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca συνιστάται πλέον μόνο για άτομα άνω των 60 ετών, πολλά άτομα κάτω των 60 ετών, τα οποία έχουν κάνει ήδη αυτό ως πρώτο εμβόλο, αναρωτιούνται τώρα εάν ενδείκνυται να αλλάξουν το εμβόλιο στον δεύτερο εμβολιασμό. Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας δεν βλέπει κανένα κίνδυνο σε αυτό, έστω και αν οι σχετικές μελέτες είναι ακόμα λίγες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) Τόμας Μέρτενς, δεν αποτελεί πρόβλημα εάν ο δεύτερος εμβολιασμός όσων είναι κάτω των 60 ετών γίνει τώρα με ένα από τα εμβόλια mRNA: «Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των εμβολίων, πρόκειται μόνο για αναζωογόνηση και ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης που έχει ήδη λάβει χώρα», τόνισε σε συνέντευξή του στο δίκτυο RTL.

«Επί του παρόντος διεξάγονται μελέτες για το αν ο δεύτερος εμβολιασμός με άλλο εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει την ίδια ανοσοαπόκριση. Υποθέτω ότι αυτό θα συμβεί. Συγκεκριμένα συμπεράσματα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει ήδη διατυπωθεί η σύσταση για το δεύτερο διαφορετικό εμβόλιο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Stiko.

Όταν ρωτήθηκε πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο της AstraZeneca, ο Μέρτενς απάντησε: «Εάν προκύψει το ερώτημα, εμβολιασμός ή μη εμβολιασμός, τότε ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή. Η σύσταση για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο για άτομα άνω των 60 ετών είναι ένα μέτρο ασφαλείας. Ο κίνδυνος εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης είναι πολύ χαμηλός και είναι 2-3 άτομα ανά 100.000».

Αυστραλία, Φιλιππίνες και Αφρικανική Ένωση περιορίζουν με τη σειρά τους τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca

Η Αυστραλία και οι Φιλιππίνες περιόρισαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, ενώ η Αφρικανική Ένωση εγκατέλειψε τα σχέδια να αγοράσει το εμβόλιο, επιφέροντας περαιτέρω πλήγματα στις ελπίδες της εταιρείας να παραδώσει δόσεις του εμβολίου της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το εμβόλιο – που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και θεωρήθηκε πρωτοπόρο στην παγκόσμια μάχη των εμβολιασμών – δέχεται χτυπήματα από ανησυχίες για την ασφάλεια και προβλήματα εφοδιασμού μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της τρίτης φάσης κλινικών δοκιμών τον Δεκέμβριο, με την Ινδονησία να είναι η τελευταία χώρα που αναγκάστηκε να αναζητήσει δόσεις από άλλες παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων.

Οι Φιλιππίνες ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για άτομα κάτω των 60 ετών, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε χθες ότι διαπίστωσε σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε ορισμένους ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.

Η Αυστραλία συνέστησε τα άτομα κάτω των 50 ετών να λαμβάνουν το εμβόλιο της Pfizer, αντί της AstraZeneca, μια αλλαγή πορείας που προειδοποίησε ότι θα καθυστερήσει την εκστρατεία εμβολιασμού.

Η Αφρικανική Ένωση διερευνά επιλογές με την Johnson & Johnson έχοντας εγκαταλείψει τα σχέδια της να αγοράσει το εμβόλιο της AstraZeneca από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής.

Το εμβόλιο της αγγλοσουηδικής εταιρείας πωλείται σε τιμή κόστους, έναντι λίγων δολαρίων η δόση. Είναι μακράν το φθηνότερο και αυτό που κυκλοφορεί περισσότερο μέχρι στιγμής και δεν έχει καμία από τις απαιτήσεις βαθιάς ψύξης ορισμένων άλλων εμβολίων Covid-19, καθιστώντας το πιθανότατα στυλοβάτη πολλών προγραμμάτων εμβολιασμού σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Ωστόσο, περισσότερες από δώδεκα χώρες ανέστειλαν ή διέκοψαν εν μέρει τη χρήση του, πρώτα λόγω ανησυχιών για την αποτελεσματικότητά του σε ηλικιωμένους και τώρα εξαιτίας των ανησυχιών για τις σπάνιες παρενέργειες σε λήπτες νεότερης ηλικίας.

Αυτό, σε συνδυασμό με τα πισωγυρίσματα στην παραγωγή, θα καθυστερήσει τη διάθεση εμβολίων σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές για να τιθασεύσουν την πανδημία που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 3 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Εξαιρετικά σπάνια»

Η Ιταλία προσχώρησε χθες στη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και άλλες χώρες, συνιστώντας ένα ελάχιστο όρο ηλικίας για τους αποδέκτες του εμβολίου της AstraZeneca και η Βρετανία δήλωσε ότι τα άτομα κάτω των 30 ετών πρέπει να λαμβάνουν άλλο εμβόλιο κατά της νόσου. Η Νότια Κορέα ανέστειλε επίσης τη χρήση του εμβολίου σε άτομα κάτω των 60 ετών αυτήν την εβδομάδα, ενώ ενέκρινε αυτό της Johnson & Johnson.

Η AstraZeneca έχει δηλώσει ότι συνεργάζεται με τις βρετανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για να καταχωρήσει τις πιθανές εγκεφαλικές θρομβώσεις ως «μια εξαιρετικά σπάνια πιθανή παρενέργεια».

Η Νότια Αφρική ανέστειλε επίσης τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο AstraZeneca τον περασμένο μήνα, λόγω μιας μικρής κλινικής δοκιμής που έδειξε ότι η χορήγηση του εμβολίου προσφέρει ελάχιστη προστασία στην ήπια έως μέτρια μορφή της ασθένειας που προκαλεί η κυρίαρχη τοπική παραλλαγή του κορονοϊού.

Η AstraZeneca αντιμετωπίζει επίσης θέματα παραγωγής που έχουν οδηγήσει σε ελλείψεις δόσεων του εμβολίου σε πολλές χώρες.

Ο υπουργός Υγείας της Ινδονησίας Μπούντι Γκουνάντι Σαντίκιν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα για την παραλαβή έως και 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 ώστε να καλύψει κενά στις παραδόσεις μετά από καθυστερήσεις στις αφίξεις των εμβολίων της αγγλοσουηδικής εταιρείας.

Η Ινδία έχει περιορίσει προσωρινά όλες τις σημαντικές εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca από το Ινδικό Ινστιτούτο Serum (SII), τον μεγαλύτερο κατασκευαστή εμβολίων στον κόσμο, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εγχώριων λοιμώξεων.

Αυτό επηρέασε τις προμήθειες στο παγκόσμιο πρόγραμμα ανταλλαγής εμβολίων COVAX που υποστηρίζεται από τη συμμαχία εμβολίων GAVI και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέσω του οποίου 64 φτωχότερες χώρες υποτίθεται ότι θα λάμβαναν δόσεις από το SII.

Η Βρετανία έχει επιβραδύνει την χορήγηση εμβολίων λόγω της καθυστέρησης άφιξης φορτίων από την Ινδία και βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ΕΕ για τις εξαγωγές εμβολίων. Η Αυστραλία επίσης επέρριψε την ευθύνη για καθυστερήσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού της σε θέματα εφοδιασμού στην Ευρώπη.

Η AstraZeneca επικαλείται μειωμένη παραγωγή σε ένα ευρωπαϊκό εργοστάσιο για το έλλειμμα εφοδιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έκκληση του πάπα στους ηγέτες του κόσμου για ελάφρυνση των βαρών των φτωχών χωρών, ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια

Ο πάπας Φραγκίσκος διαμηνύει στους οικονομικούς ηγέτες του κόσμου ότι οι φτωχές χώρες που έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας έχουν ανάγκη περικοπής του χρέους τους και ενίσχυσης του λόγου τους στον παγκόσμιο μηχανισμό λήψης αποφάσεων.

Σε επιστολή προς τους συμμετέχοντες στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας τράπεζας, ο πάπας δηλώνει ότι η πανδημία έχει φέρει τον κόσμο αντιμέτωπο με αλληλοσυνδεόμενες κοινωνικοοικονομικές, οικολογικές και πολιτικές κρίσεις.

«Η έννοια της ανάκαμψης δεν μπορεί να αρκεσθεί στην επιστροφή σε ένα άνισο και μη βιώσιμο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ζωής, όπου μία ισχνή μειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού έχει στην κατοχή της το ήμισυ του πλούτου», γράφει ο ποντίφικας στην επιστολή με ημερομηνία 4 Απριλίου.

Ζητεί ένα νέο «παγκόσμιο σχέδιο», το οποίο «αναγκαστικά σημαίνει την προσφορά στις φτωχότερες και λιγότερο αναπτυγμένες χώρες μεριδίου στην λήψη αποφάσεων και διευκόλυνσης της πρόσβασης στην διεθνή αγορά».

Ενα πνεύμα παγκόσμιας αλληλεγγύης «απαιτεί τουλάχιστον σημαντική μείωση του βάρους του χρέους για τις φτωχότερες χώρες, που έχει επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας».

Οι χρηματαγορές πρέπει να πλαισιωθούν από νόμους και κανόνες που θα διασφαλίζουν ότι λειτουργούν για το κοινό καλό, γράφει ο πάπας Φραγκίσκος, απευθύνοντας έκκληση για «δίκαια χρηματοδοτούμενη εμβολιαστική αλληλεγγύη».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον νόμο της αγοράς να υπερισχύσει του νόμου της αγάπης και της υγείας για όλους», γράφει.

Καθώς οι εμβολιαστικές εκστρατείες στις φτωχές χώρες της Αφρικής παραπαίουν, ο πάπας καλεί τους πολιτικούς και οικονομικούς ηγέτες του κόσμου να προσφέρουν «εμβόλια για όλους, ιδιαίτερα για τους πλέον ευάλωτους και φτωχούς».

Ένας στους έξι νέους στη Λατινική Αμερική έφυγε από τη δουλειά του από την αρχή της πανδημίας

Σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ένας στους έξι ανθρώπους ηλικίας 18-29 ετών έφυγε από τη δουλειά του, από τότε που η πανδημία του νέου κορονοϊού άρχισε και πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, αναφέρει σήμερα μια έκθεση.

Η εργασιακή επισφάλεια για τους νέους ανθρώπους αυξήθηκε σε ολόκληρη την περιοχή, σύμφωνα με τη μελέτη της καναδικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Cuso International, που βασίστηκε σε στοιχεία από μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών και μια έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους νέους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας λόγω θεμάτων που έχουν να κάνουν με την εξειδίκευση, τους χαμηλούς μισθούς και τη φτώχεια», είπε στο Ρόιτερς ο διευθυντής της οργάνωσης στην Κολομβία Αλεχάντρο Μάτος.

Οι περισσότεροι από τους μισούς που σταμάτησαν να εργάζονται, από την αρχή της πανδημίας, απολύθηκαν από τους εργοδότες τους, σημειώνεται στην έκθεση, ενώ άλλοι είδαν τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν και όσοι απασχολούνταν στην άτυπη οικονομία δεν μπορούσαν να εργαστούν λόγω των λοκντάουν.

«Συναισθήματα όπως λύπη, φόβος και άγχος, όπως επίσης και απογοήτευση μετά την κρίση, επικρατούν μεταξύ των νέων, όπου ένα μεγαλύτερο ποσοστό σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες λέει ότι η ευημερία του και η ψυχική υγεία του έχουν επίσης επιδεινωθεί», τονίζεται στην έρευνα.

Την ώρα που οι απώλειες θέσεων εργασίας μεταξύ των νέων προκαλούν διακοπές στην εκπαιδευτική διαδικασία και τα προγράμματα κατάρτισης, η κατάρρευση των επιχειρήσεων και η μείωση των μισθών αύξησαν την επισφάλεια, την υποαπασχόληση και την αδήλωτη εργασία, επισημαίνεται.

Η πλειονότητα των θέσεων εργασίας χάθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2020, με τα ποσοστά νέων ανθρώπων στην απασχόληση ή την εκπαίδευση να μειώνονται κατά 7,8% .

Η ανεργία έπληξε ιδιαίτερα τις ηλικίες 15-24 ετών, μια αύξηση 3,4%, σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό για εκείνους άνω των 25 ετών.

«Οι νέοι χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση, την κατάρτιση ή την επαγγελματική εμπειρία… βρίσκονται ολοένα και περισσότερο πιο απομακρυσμένοι από τα όρια της αξιοπρεπούς εργασίας».

Το ρωσικό RDIF ζήτησε από την Σλοβακία να επιστρέψει την παρτίδα εμβολίων Sputnik-V, μετά από διένεξη σχετικά με την καταλληλότητα του εμβολίου

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) ζήτησε από την κυβέρνηση της Σλοβακίας να επιστρέψει την παρτίδα των εμβολίων Sputnik-V επειδή παραβίασε πολλαπλώς τους όρους του συμβολαίου, ώστε τα εμβόλια αυτά να διατεθούν σε άλλες χώρες, αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του ρωσικού εμβολίου στο Twitter. Το RDIF προέβη στην απαίτηση αυτή μετά τις αμφιβολίες που πρόβαλλε ο Εθνικός οργανισμός Φαρμάκων της Σλοβακίας σχετικά με το αν ανταποκρίνεται το εμβόλιο στις προδιαγραφές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet.

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), αναφέρεται στην ανακοίνωση του, ζήτησε από την κυβέρνηση της Σλοβακίας να στείλει το εμβόλιο για πιστοποίηση στο εργαστήριο της ΕΕ για να το εξεταστεί και στις 6 Απριλίου έστειλε επιστολή με την παράκληση να επιστραφεί το εμβόλιο λόγω των πολυάριθμων παραβιάσεων των όρων των συμβολαίων ώστε να χρησιμοποιηθεί σε άλλες χώρες.

Νωρίτερα η γραμματέας του Κρατικού Ινστιτούτου ελέγχου φαρμάκων (Εθνικός οργανισμός φαρμάκων της Σλοβακίας) Μαγκνταλένα Γιουρκεμίκοβα είχε δηλώσει ότι το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik-V, η πρώτη παρτίδα του οποίου έφθασε στην Σλόβακία την 1η Μαρτίου, δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα, τα οποία είχαν δημοσιευθεί στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The Lancet αλλά και στα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

“Η Αφρική παραμένει στο περιθώριο” της εκστρατείας εμβολιασμού

Η Αφρική παραμένει “στο περιθώριο” της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της covid-19, με μόλις το “2% των χορηγουμένων εμβολίων παγκοσμίως”, δήλωσε σήμερα η διευθύντρια για την Αφρική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ματσχιντίσο Μοέτι κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης του Τύπου.

Η ήπειρος αυτή είναι ωστόσο η λιγότερο πληγείσα από την πανδημία του κορονοϊού, με 4,3 εκατομμύρια κρούσματα από τα οποία 114.000 θάνατοι σε έναν πληθυσμό 1,2 δισεκατομμυρίου κατοίκων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ-Αφρική, έναντι 2,9 εκατομμυρίων θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

Η βραδύτητα του εμβολιασμού στην Αφρική εξηγείται από “προβλήματα έλλειψης, χρηματοδότησης, μια έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού”, καθώς και επιμελητειακά προβλήματα, σύμφωνα με την Μοέτι.

Η αξιωματούχος υπογράμμισε τις συνέπειες της επιβράδυνσης των εξαγωγών εμβολίων από την Ινδία στο πλαίσιο του μηχανισμού Covax, στόχος του οποίου είναι η πρόσβαση στα φάρμακα και τα εμβόλια για τις φτωχές χώρες.

“Η προώθηση των εμβολίων και η παράδοσή τους στους πληθυσμούς προσκρούει σε “προβλήματα μεταφοράς και ψυκτικής αλυσίδας” και μερικές φορές σε “σπατάλη” των δόσεων, δήλωσε από την πλευρά του ο Μοχάμεντ Μαλίκ Φαλ, διευθυντής της Unicef (Ταμείου του ΟΗΕ για τα παιδιά) για την ανατολική και τη νότια Αφρική.

“Ο εμβολιασμός μέσω του προγράμματος Covax είναι καθ’ οδόν προς όλες τις αφρικανικές χώρες”, δήλωσε ωστόσο ο Φαλ ζητώντας παράλληλα την “ενίσχυση των δυνατοτήτων διανομής” και “καλύτερη αποτελεσματικότητα”.

Αναγνωρίζοντας τις “επιφυλάξεις” και τις “ανησυχίες” στην Αφρική για το εμβόλιο της AstraZeneca, το περισσότερο διανεμημένο μέσω του προγράμματος Covax, αλλά το οποίο αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης για τις ανεπιθύμητες παρενέργειές του, η Μοέτι και ο Φαλ υπογράμμισαν τη σημασία καταπολέμησης “των φημών και της παραπληροφόρησης”.

Υπενθύμισαν ότι οι επιφυλάξεις για το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας κατά το παρελθόν σε ορισμένες χώρες όπως η Νιγηρία, τελικά ξεπεράστηκαν.

Η Γαλλία πέτυχε τον στόχο των 10 εκατομμυρίων πρώτων δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γαλλία έχουν λάβει μέχρι σήμερα μια πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19, με τον στόχο της κυβέρνησης για αυτόν τον αριθμό να έχει επιτευχθεί μία εβδομάδα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Η Γαλλία ελπίζει ότι η επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμών σε συνδυασμό με το πανεθνικό λοκντάουν, διάρκειας ενός μήνα, που έχει επιβάλει από το περασμένο Σαββατοκύριακο, θα βοηθήσουν στην ανάκτηση του ελέγχου του τελευταίου κύματος της πανδημίας.

Ο Ζαν Καστέξ προέβη στις δηλώσεις αυτές σχετικά με το ορόσημο των 10 εκατομμυρίων δόσεων έπειτα από μια επίσκεψη σε ένα κέντρο εμβολιασμών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα