Top

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Oι τελευταίες εξελίξεις παγκοσμίως

Διαβάστε αναλυτικά.

Parallaxi
κορονοϊοσ-oι-τελευταίες-εξελίξεις-παγ-614034
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

ΕΕ: Μειώθηκαν σχεδόν κατά το ένα τρίτο οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου λόγω της πανδημίας της COVID-19

Οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μειώθηκαν κατά 31% το 2020, για να φθάσουν το πιο χαμηλό επίπεδό τους από το 2013, “κυρίως λόγω των περιορισμών κυκλοφορίας” που συνδέονται με την πανδημία, ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας αυτής, που αφορούν τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ συν τη Νορβηγία και την Ελβετία, 461.300 αιτήσεις κατατέθηκαν το 2020 σε σύγκριση με 671.200 το προηγούμενο έτος.

Αυτή η “σημαντική μείωση (-31%) αντανακλά την επίδραση της πανδημίας της Covid-19 και των μέτρων επείγουσας ανάγκης όπως οι περιορισμοί της κυκλοφορίας”, εξηγεί σε μια ανακοίνωση το EASO.

Περίπου το 4% των υποθέσεων το 2020 κατατέθηκαν από αιτούντες που παρουσιάζονταν ως ασυνόδευτοι ανήλικοι, μια αύξηση 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι κυριότερες χώρες προέλευσης των αιτούντων άσυλο παραμένουν χωρίς μεταβολή. Οι Σύροι είναι εκείνοι που κατέθεσαν τις περισσότερες αιτήσεις (64.540, -9% σε σχέση με το 2019) και αντιπροσωπεύουν το 14% των αιτήσεων ασύλου. Ακολουθούν οι Αφγανοί με 48.578 αιτήσεις (-16%), οι Βενεζουελάνοι (30.643, -32%), οι Κολομβιανοί (29.438, -9%) και οι Ιρακινοί (18.167, -40%).

Παρά την πανδημία, οι εθνικές αρχές που είναι επιφορτισμένες με την εξέταση των αιτημάτων ασύλου “διατήρησαν περίπου το ίδιο επίπεδο αποφάσεων σε πρώτο βαθμό όπως και το 2019”, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Περίπου 521.000 αποφάσεις εκδόθηκαν σε πρώτο βαθμό το 2020, ένας αριθμός που υπερβαίνει εκείνον των αιτημάτων για πρώτη φορά από το 2017. Ο αριθμός των υποθέσεων σε αναμονή μειώθηκε κατά 17%. Ο αριθμός αυτός ήταν στα τέλη του 2020 412.600 για αποφάσεις πρώτου βαθμού.

Το ποσοστό της αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα παρέμεινε σταθερό, στο 32% των αιτήσεων το 2020, “παρά τις ισχυρές διακυμάνσεις στη διάρκεια του έτους”. Οι Σύροι (84%), οι πολίτες της Ερυθραίας (80%) και εκείνοι της Υεμένης (75%) είναι εκείνοι που επωφελούνται περισσότερο αυτής της προστασίας, ενώ το ποσοστό είναι μόλις 2% για τους Κολομβιανούς και 3% για τους Βενεζουελάνους.

Δανία-κορονοϊός: Ένας άνδρας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 μηνών επειδή έβηξε πάνω σε δύο αστυνομικούς

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Δανίας καταδίκασε σήμερα έναν άνδρα σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών επειδή έβηξε πάνω σε δύο αστυνομικούς φωνάζοντας “κορονοϊός” κατά τη διάρκεια τακτικού ελέγχου της κυκλοφορίας τον περσινό Μάρτιο.

Το περιστατικό αυτό, το οποίο σημειώθηκε όταν στη χώρα είχε επιβληθεί πλήρες λοκντάουν για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθεί ο κατηγορούμενος για απειλητική συμπεριφορά, αν και αργότερα το διαγνωστικό τεστ στο οποίο υπεβλήθη για τον νέο κορονοϊό ήταν αρνητικό.

Ο άνδρας αυτός, ηλικίας άνω των 20 ετών, είχε αθωωθεί αρχικά από τοπικό δικαστήριο, αλλά στη συνέχεια καταδικάστηκε από το Δυτικό Ανώτερο Δικαστήριο της Δανίας. Στην έφεση που άσκησε προσφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι εισαγγελείς ζήτησαν την επιβολή σε αυτόν ποινής φυλάκισης τριών ως πέντε μηνών.

Ο νεαρός Δανός καταδικάστηκε επίσης είχε διαφύγει από την αστυνομία μετά την προκαταρκτική ανάκρισή του στην πόλη στην οποία είχε συλληφθεί.

Κι άλλα παρόμοια περιστατικά είχαν καταγραφεί πέρυσι στη Δανία, αντανακλώντας εν μέρει την φθίνουσα εμπιστοσύνη του κόσμου στον χειρισμό από την κυβέρνηση της κρίσης που προκλήθηκε από την COVID-19, ενώ παρόμοια περιστατικά έχουν αναφερθεί επίσης στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας στην Αγγλία και την Ουαλία κατέγραφαν 200 περιστατικά την εβδομάδα με ανθρώπους που έφτυναν ή έβηχαν πάνω σε αστυνομικούς, λέγοντας συνήθως προηγουμένως ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, έδειξε έρευνα που έγινε τον περσινό Απρίλιο από την βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Κορονοϊός: Αλήθειες και ψέματα για την ασφάλεια των εμβολίων

Βρετανία: Οι αεροπορικές εταιρίες ζητούν τα ταξίδια να συμπεριληφθούν στον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από το lockdown

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρέπει να εξηγήσει πώς θα επανεκκινήσουν τα ταξίδια όταν παρουσιάσει τον γενικότερο χάρτη εξόδου της χώρας από τους περιορισμούς της COVID-19 στις 22 Φεβρουαρίου, όπως είπαν σήμερα επικεφαλής βρετανικών αεροπορικών εταιριών.

Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού στα ταξίδια γονάτισαν πέρυσι τις αεροπορικές εταιρίες και οι μεγαλύτεροι αερομεταφορείς της Βρετανίας, η easyJet και η British Airways, φοβούνται ότι ο κλάδος θα ξεχαστεί και πάλι από την κυβέρνηση.

«Χρειαζόμαστε μια σαφή δήλωση για την πορεία αναφορικά με τα διεθνή ταξίδια στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού», δήλωσε ο Γιόχαν Λούντγκρεν, διευθύνων σύμβουλος της easyJet σε δημοσιογράφους σε εκδήλωση που έγινε σήμερα διαδικτυακά.

«Η κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί ότι κάθε άλλος κλάδος που περιλαμβάνει τη φιλοξενία, το λιανικό εμπόριο και την αναψυχή, ότι θα υπάρξει ένας οδικός χάρτης για αυτούς τους κλάδους στις 22 Φεβρουαρίου, και τα διεθνή ταξίδια πρέπει επίσης να συμπεριληφθούν σε αυτό».

Ο φορέας του κλάδου των αερομεταφορών Airlines UK ζήτησε ένα σταδιακό εκ νέου άνοιγμα των συνόρων της χώρας, με τα αυξανόμενα επίπεδα εμβολιασμού και τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και των νοσηλειών να ανοίγουν τον δρόμο για τη βαθμιαία άρση των περιορισμών. Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη για ένα «κατά παραγγελία πακέτο στήριξης» από την κυβέρνηση εάν δεν υπάρξει οδικός χάρτη ανάκαμψης για φέτος το καλοκαίρι.

Ύστερα από σχεδόν ένα χρόνο με ελάχιστα έσοδα, όλες οι αεροπορικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων η Jet2, η TUI και η Virgin Atlantic, στοιχηματίζουν σε μια ισχυρή θερινή ανάκαμψη σε τρεις με τέσσερις μήνες προκειμένου να μειωθούν οι πιέσεις στην οικονομική τους κατάσταση.

Τσεχία-κορονοϊός: Αριθμός ρεκόρ ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση

Η Τσεχική Δημοκρατία κατέγραψε έναν αριθμό ρεκόρ ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση -1.227- σήμερα, καθώς οι δυνατότητες της χώρας για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών φθίνουν.

Από σήμερα το πρωί στην Τσεχία εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο μόλις το 14% των δυνατοτήτων της για νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας και μονάδες αυξημένης φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων 154 κλινών για ασθενείς με COVID-19.

Η χώρα αυτή των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων είχε τα περισσότερα κρούσματα νέου κορονοϊού σε αναλογία με τον πληθυσμό της στην Ευρώπη με εξαίρεση την Πορτογαλία σε 14ήμερη βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων.

Ο υπουργός Υγείας Γιαν Μπλάτνι δήλωσε χθες Τετάρτη ότι τα νοσοκομεία στην Τσεχία μπορεί να κατακλυστούν από ασθενείς με νέο κορονοϊό σε δύο με τρεις εβδομάδες, προχωρώντας στην πιο αυστηρή προειδοποίηση που έχει απευθύνει μέχρι στιγμής.

Η τσεχική κυβέρνηση έχει επικριθεί από την αντιπολίτευση και ομάδες πολιτών για χαοτική διαχείριση και έλλειψη πρόληψης, αλλά την ίδια ώρα αντιμετωπίζει και αυξανόμενα αιτήματα για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αναχαίτιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Αφρική-Covid-19: Τους 100.000 πλησιάζουν οι θάνατοι λόγω της Covid-19 στην αφρικανική ήπειρο μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Αφρική εξαιτίας της COVID-19 πλησίαζε σήμερα τους 100.000, ένα μικρό μέρος μόνο αυτών που έχουν καταγραφεί σε άλλες ηπείρους, αριθμός ο οποίος όμως αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς καθώς ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων πλημμυρίζει τα νοσοκομεία.

Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι στην αφρικανική ήπειρο, στους 99.800, είναι σαφώς λιγότεροι συγκρινόμενοι με τον αριθμό των θανάτων στη Βόρεια Αμερική που έχει καταγράψει πάνω από μισό εκατομμύριο και την Ευρώπη, που πλησιάζει τις 900.000, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

Ωστόσο, οι θάνατοι αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς σε όλη την Αφρική, κυρίως στο νότιο τμήμα της και ιδιαίτερα στη Νότια Αφρική, την οικονομική δύναμη της ηπείρου, στην οποία αντιστοιχούν περίπου οι μισοί από τους νεκρούς. Η Νότια Αφρική υπέστη σφοδρό πλήγμα από το δεύτερο κύμα που προκλήθηκε από ένα πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος το οποίο οδήγησε στον κορεσμό τους θαλάμους των νοσοκομείων.

«Ο αυξημένος αριθμός (κρουσμάτων) έχει οδηγήσει σε πολλά σοβαρά περιστατικά και κάποιες από τις χώρες δυσκολεύονται πολύ να τα βγάλουν πέρα», δήλωσε στο Reuters ο Ρίτσαρντ Μιχίγκο, συντονιστής του προγράμματος ανοσοποίησης στο γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αφρική.

«Έχουμε δει κάποιες χώρες να φθάνουν στα όριά τους σε ό,τι αφορά την παροχή οξυγόνου, το οποίο έχει πραγματικά αρνητικό αντίκτυπο στη διαχείριση σοβαρών κρουσμάτων».

Ο Μιχίγκο δήλωσε ότι η αύξηση των θανάτων είναι εντονότερη σε χώρες που βρίσκονται κοντά στη Νότια Αφρική, όπως η Ζιμπάμπουε, η Μοζαμβίκη και το Μαλάουι, αυξάνοντας την πιθανότητα το παραλλαγμένο στέλεχος 501Y.V2 που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική στα τέλη του περασμένου έτους να έχει εξαπλωθεί σε όλη το νότιο κομμάτι της ηπείρου –αν και χρειάζονται περισσότερες αλληλουχίες γονιδιώματος για να αποδειχθεί αυτό.

Η διεθνής οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ζήτησε αυτό τον μήνα να διανεμηθούν επειγόντως εμβόλια στις νότιες περιοχές της Αφρικής προκειμένου να αντισταθμιστεί η εξάπλωση του νέου παραλλαγμένου στελέχους καθώς οι περισσότερες αφρικανικές χώρες υστερούν σε σχέση με τα πλουσιότερα κράτη της Δύσης σε ό,τι αφορά τα προγράμματα μαζικού εμβολισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, το ποσοστό θνητότητας κρουσμάτων στην Αφρική είναι τώρα γύρω στο 2,6%, υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 2,3% και οριακά πάνω από το 2,4% μετά το πρώτο κύμα των κρουσμάτων –το οποίο εκείνη την περίοδο ήταν καλύτερο σε σχέση με άλλες ηπείρους.

Ειδικοί προειδοποιούν να μην δίδεται υπερβολική σημασία στα στοιχεία –ο πραγματικός απολογισμός μπορεί να είναι υψηλότερος ή χαμηλότερος. Για παράδειγμα, οι υπερβάλλοντες θάνατοι –οι θάνατοι που θεωρούνται πέραν και πάνω του κανονικού ποσοστού– κατά τη διάρκεια της πανδημίας ξεπέρασαν τους 137.000, σχεδόν τρεις φορές τον επίσημο αριθμό θανάτων λόγω της COVID-19.

Και πάλι όμως, τα χαμηλά ποσοστά διενέργειας τεστ στην Αφρική μπορεί να διογκώσουν το πραγματικό ποσοστό θνητότητας (CFR), δήλωσε η καθηγήτρια Φρανσίσκα Μουτάπι, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Ακόμα και αν αναγνωρίζονται αυτοί οι περιορισμοί, οι αφρικανικές χώρες φαίνεται να παλεύουν με την COVID-19 περισσότερο απ’ ό,τι τον τελευταίο χρόνο.

«Μετράμε όλους τους θανάτους στην ήπειρο; Όχι…αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι στην ήπειρο γνωρίζουν κάποιον που πέθανε λόγω της COVID κατά το δεύτερο κύμα», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε δημοσιογράφους ο Τζον Νκενγκασόνγκ, επικεφαλής του αφρικανικού CDC. «Τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη εξαιτίας των εύθραυστων συστημάτων υγείας».

Βρετανία-κορονοϊός: Το τρίτο lockdown κατά της COVID-19 μειώνει τα κρούσματα, ενώ η συχνότητα των μολύνσεων παραμένει υψηλή

Το τρίτο εθνικό lockdown κατά της COVID-19 που εφαρμόστηκε στην Αγγλία βοήθησε στη μείωση των περιστατικών μόλυνσης, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύθηκαν σήμερα, αλλά η συχνότητα των περιστατικών μόλυνσης παραμένει υψηλή, καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσβλέπει σε μία προσεχτική διαδικασία για το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας.

Ο Τζόνσον αναμένεται να καθορίσει τη Δευτέρα έναν οδικό χάρτη εξόδου από το lockdown που άρχισε στις 5 Ιανουαρίου, ενώ έχει δηλώσει ότι θα πρόκειται για μία προσεχτική και συνετή προσέγγιση.

Η μελέτη είναι γνωστή ως «REACT-1» και πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου, ενώ εντόπισε ότι η συχνότητα των μολύνσεων από την COVID-19 σε εθνικό επίπεδο ήταν μειωμένη κατά 2/3 για το χρονικό διάστημα μεταξύ της 4ης και της 13ης Φεβρουαρίου, συγκριτικά με τα δεδομένα της προηγούμενης έρευνας για το χρονικό διάστημα 6-22 Ιανουαρίου.

«Είναι πράγματι ενθαρρυντικά νέα. Νομίζουμε ότι το lockdown έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Βλέπουμε αυτή τη ραγδαία μείωση μεταξύ του Ιανουαρίου και του μήνα που διανύουμε» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πολ Έλιοτ, διευθυντής του προγράμματος στο Imperial.

«Ωστόσο, η τρέχουσα συχνότητα είναι ακόμη πολύ υψηλή. Είμαστε μόλις πίσω εκεί που βρισκόμασταν τον Σεπτέμβριο».

Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι 51 άτομα ανά 10.000 ανθρώπους μολύνονται, ενώ ο αριθμός αυτός, είναι μειωμένος από τις 157 μολύνσεις ανά 10.000 ανθρώπους, όπως είχε καταγραφεί στην έρευνα του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, απαιτούνται 15 ημέρες για τη μείωση του αριθμού των μολύνσεων κατά 50%.

Η συχνότητα των μολύνσεων μειώνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με μειώσεις από 0,93% ως 0,30% μεταξύ των ατόμων με ηλικία άνω των 65 ετών, παρά το γεγονός ότι οι ερευνητές δήλωσαν πως δεν έχουν αποδείξεις ότι η μείωση της συχνότητας των μολύνσεων προκαλείται από τη στοχευμένη διάθεση του εμβολίου προς τους ηλικιωμένους.

Η REACT-1 είναι μία από τις μεγαλύτερες και τις πιο στενά παρακολουθούμενες μελέτες για τη συχνότητα των μολύνσεων στην Αγγλία, ενώ οι ερευνητές εξέδωσαν τα προσωρινά αποτελέσματα σε μία προδημοσίευση που δεν αξιολογήθηκε από άλλους ερευνητές.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι τα ευρήματα ήταν ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι το lockdown αποδίδει.

«Παρά το γεγονός ότι οι τάσεις που παρακολουθούμε είναι καλά νέα, είναι απαραίτητο να δουλέψουμε όλοι μας για να κρατήσουμε χαμηλά τον αριθμό των μολύνσεων, ακολουθώντας πιστά τα μέτρα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα