Top

Κορονοϊός: Οι τελευταίες πληροφορίες του ΠΟΥ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
κορονοϊός-οι-τελευταίες-πληροφορίες-743226
Parallaxi

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

ΠΟΥ: Η αναλογία κινδύνου/οφέλους συνεχίζει να είναι «σε μεγάλο βαθμό» υπέρ της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca

Το ισοζύγιο κινδύνου/οφέλους συνεχίζει να είναι «σε μεγάλο βαθμό» υπέρ της χρήσης του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Εξηγώντας ότι εμπειρογνώμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) συναντήθηκαν αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσουν μια ενδεχόμενη σύνδεση μεταξύ αυτού του εμβολίου και ορισμένων σπάνιων τύπων θρομβοεμβολών, ο Ροτζέριο Πίντο ντε Σα Γκασπάρ, διευθυντής του τμήματος ρυθμίσεων και προεπιλογών του ΠΟΥ, επέμεινε στο γεγονός ότι με το υφιστάμενο επίπεδο γνώσεων το ισοζύγιο οφέλους/κινδύνου του εμβολίου «παραμένει σε μεγάλο βαθμό θετικό».

«Αυτά τα οφέλη είναι πραγματικά πολύ σημαντικά σε ό,τι αφορά τη μείωση της θνησιμότητας μεταξύ των πληθυσμών που εμβολιάζονται», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΠΟΥ που αφιερώθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, λέγοντας ότι τόσο ειδικοί όσο και τα μέσα ενημέρωσης τείνουν να εστιάζουν «υπερβολικά» μόνο στους κινδύνους.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ισορροπία (του μηνύματός μας) με τα οφέλη του εμβολίου», επέμεινε.

Λίγο νωρίτερα ο EMA υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι συνεχίζει να εξετάζει αν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων, αφού στέλεχος του οργανισμού δήλωσε σήμερα στον Τύπο ότι υπάρχει τέτοια σύνδεση.

Η επιτροπή ασφάλειας της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη», υπογραμμίζεται.

Παρατείνεται έως τις 18 Απριλίου το «σκληρό lockdown» στα τρία ομόσπονδα κρατίδια στα ανατολικά της Αυστρίας

Η παράταση έως τις 18 Απριλίου του “σκληρού lockdown” στα τρία από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια στα ανατολικά της Αυστρίας (Βιέννη, Κάτω Αυστρία, Μπούργκελαντ), αποφασίστηκε το απόγευμα στις διαβουλεύσεις που είχαν οι κυβερνήτες των τριών κρατιδίων με την αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων.

Αυτό σημαίνει ότι το λιανικό εμπόριο, οι υπηρεσίες σωματικής φροντίδας, μουσεία και ζωολογικοί κήποι θα παραμείνουν κλειστά για μία ακόμη εβδομάδα, ενώ στα υπόλοιπα ομόσπονδα κρατίδια θα εξακολουθήσουν να ισχύουν τα έως τώρα περιοριστικά μέτρα και όχι αυτά του “σκληρού lockdown”.

Την στρατηγική αυτή “περιφερειοποίησης”, δηλαδή της επιβολής μέτρων ανάλογα με την περιφέρεια, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς αποκαλεί “μοντέλο επιτυχίας”.

Αρχικά το “σκληρό lockdown” είχε προβλεφθεί για τα τρία ανατολικά κρατίδια για τις ημέρες του Πάσχα των Καθολικών (που εφέτος ήταν στις 4 Απριλίου) και επρόκειτο να ισχύσει από την 1η έως την 5η Απριλίου.

Ωστόσο, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα την παράταση της ισχύος του lockdown στο κρατίδιο του μέχρι την 11η Απριλίου.

Με την σημερινή απόφαση, το “σκληρό lockdown” παρατείνεται έως τις 18 Απριλίου και αφορά πλέον και τα τρία κρατίδια – Βιέννη, Κάτω Αυστρία και Μπούργκενλαντ – τα οποία, με αυτόν τον τρόπο αντιδρούν στον αυξανόμενο αριθμό λοιμώξεων και στην κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία τους και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ήδη πριν τις σημερινές διαβουλεύσεις κορυφής, κυβέρνησης, τοπικών κυβερνητών και εμπειρογνωμόνων, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης είχε δηλώσει ότι θα προτιμούσε ένα πιο μακράς διάρκειας και πιο συνεπές lockdown.

Ιράν: Ρεκόρ νέων ημερήσιων κρουσμάτων

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα νέο ρεκόρ ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19, καθώς οι αρχές προειδοποιούν για ένα νέο “κύμα” της επιδημίας, πιο ισχυρό από τα τρία πρώτα.

Κατά το τελευταίο 24ωρο, 17.430 άνθρωποι διαγνώστηκαν με κορονοϊό, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σίμα Σαντάτ Λαρί.

Ο αριθμός αυτός ξεπερνά κατά πολύ την προηγούμενη κορύφωση που ανακοινώθηκε στις 27 Νοεμβρίου (14.051 νέα ημερήσια κρούσματα) και το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον επίσημα σε 1.963.394 στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η Λαρί εξέφρασε τη λύπη της για τους 174 νέους θανάτους που οφείλονται στην Covid-19, προσθέτοντας ότι ο απολογισμός από την επιδημία ανέρχεται σε 63.506 νεκρούς στη χώρα.

Το Ιράν, η πλέον πληγείσα από την πανδημία χώρα της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής, αντιμετωπίζει “ένα από τα βαρύτερα κύματα του κορονοιού” δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας Σαΐντ Ναμακί. “Χάσαμε τον έλεγχο της” επιδημίας, πρόσθεσε. Οι αρχές ανησυχούν συγκεκριμένα για τη μεγάλη αύξηση των λοιμώξεων από το “βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος” που είναι πιο μεταδοτικό.

Σύμφωνα με τα επίσημα ιρανικά στοιχεία, τα οποία είναι πολύ χαμηλότερα από τα πραγματικά κατά παραδοχή της ίδιας της κυβέρνησης, η εξάπλωση του ιού αυξήθηκε ραγδαία με τις διακοπές της ιρανικής Πρωτοχρονιάς (φέτος από τις 18 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου) ενώ είχε περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις αρχές Ιανουαρίου.

Σχεδόν εκατό ιρανικές πόλεις, ανάμεσά τους η Τεχεράνη, κατατάσσονται στις “κόκκινες” περιοχές, δηλαδή σε αυτές που διατρέχουν τον υψηλότερο επιδημιολογικό κίνδυνο, και η Λαρί προειδοποίησε τους πολίτες για τον κίνδυνο “σημαντικής αύξησης των μολύνσεων” σύντομα.

Στις κόκκινες περιοχές, όλα τα καταστήματα πρέπει να είναι κλειστά εκτός από αυτά με τα είδη πρώτης ανάγκης (όπως τα μικρά παντοπωλεία, τα μαγαζάκια με τρόφιμα και τα φαρμακεία).

Απέναντι στην επιδημία, το Ιράν ουδέποτε επέβαλε γενικευμένη καραντίνα στα 82 εκατομμύρια των κατοίκων του.

Όπως τόσες άλλες χώρες, η Ισλαμική Δημοκρατία βασίζεται στα εμβόλια για να βγει από την υγειονομική κρίση, αλλά η εκστρατεία εμβολιασμού, που ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου δεν προχωρά αρκετά γρήγορα όσο θα ήθελαν οι αρχές, οι οποίες ελπίζουν να αρχίσει γρήγορα η παραγωγή ενός ή περισσοτέρων ιρανικών εμβολίων που σήμερα είναι στη φάση των κλινικών δοκιμών.

Οι αρχές ανακοίνωσαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη την άφιξη 700.000 και πλέον δόσεων του εμβολίου των AstraZeneca/Οξφόρδης, πρώτο φορτίο που αγοράστηκε μέσω του μηχανισμού Covax, του διεθνούς προγράμματος που εγγυάται την ισότιμη πρόσβαση στα διαθέσιμα εμβόλια κατά της Covid.

Τουρκία: Από ρεκόρ σε ρεκόρ τα κρούσματα – κοντά 50.000 τις προηγούμενες 24 ώρες

Η έξαρση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην Τουρκία συνεχίζεται αδιάκοπα μετά τη χαλάρωση των περιορισμών στις αρχές Μαρτίου, σπάζοντας σήμερα ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας, με 49.584 μολύνσεις να καταγράφονται το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ενώ την ίδια ώρα ο ημερήσιος αριθμός θανάτων που συνδέονται με την νόσο άγγιξε υψηλό τριμήνου.

Παράλληλα, τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 211 άνθρωποι, ο υψηλότερος αριθμός από τις αρχές Ιανουαρίου. Το σύνολο θανάτων από την Covid-19 από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 32.456.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων, μεταξύ άλλων την επαναφορά ολικού lockdown σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, που φέτος ξεκινά στις 13 Απριλίου.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, η Τουρκία καταγράφεται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως ως η χώρα με τον πέμπτο υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων σε εβδομαδιαίο μέσο όρο.

Βραζιλία: Η αύξηση των θανάτων από τον κορονοϊό θα υπερβεί σύντομα τα χειρότερα του κύματος-ρεκόρ του Ιανουαρίου στις ΗΠΑ

Η κατακόρυφη αύξηση στη Βραζιλία των θανάτων από τη νόσο Covid-19 θα υπερβεί σύντομα τα χειρότερα του κύματος- ρεκόρ του Ιανουαρίου στις ΗΠΑ και θα εκτοξευτεί πολύ πάνω από τον μέσο όρο των 3.000 νεκρών την ημέρα, προβλέπουν επιστήμονες.

Το σύνολο των θανάτων στη Βραζιλία ακολουθεί αυτή τη στιγμή εκείνο στις ΗΠΑ, με σχεδόν 333.000 νεκρούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του βραζιλιάνικου υπουργείου Υγείας, σε σύγκριση με περισσότερους από 555.000 νεκρούς στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, καθώς το σύστημα υγείας της Βραζιλίας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, η χώρα θα μπορούσε να ξεπεράσει το σύνολο των θανάτων στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι έχει τα δύο τρίτα του πληθυσμού της, είπαν δύο ειδικοί στο Ρόιτερς.

«Πρόκειται για έναν πυρηνικό αντιδραστήρα που πυροδότησε μια αλυσιδωτή αντίδραση και βρίσκεται εκτός ελέγχου. Πρόκειται για μια βιολογική Φουκουσίμα», λέει ο Μιγκέλ Νικολέλις, Βραζιλιάνος γιατρός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Duke, που παρακολουθεί στενά τον ιό.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου αντιτάχθηκε σε μέτρα όπως η χρήση της μάσκας και τα λοκντάουν, τα οποία οι ειδικοί στον χώρο της υγείας θεωρούν αναγκαία. Η χώρα κωλυσιέργησε πέρυσι την ώρα που η υφήλιος είχε επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσει εμβόλια, επιβραδύνοντας την έναρξη του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών.

Με τα μικρής ισχύος μέτρα να αδυνατούν να αναχαιτίσουν τη διασπορά, τα κρούσματα και οι θάνατοι από Covid-19 συσσωρεύονται πιο γρήγορα όσο ποτέ. Από την άλλη, η μαζική εκστρατεία εμβολιασμών στις ΗΠΑ περιορίζει ταχέως το φονικότερο ξέσπασμα της επιδημίας παγκοσμίως.

Ο Νικολέλις και ο Κριστοβάμ Μπαρσέλος, ερευνητής στο ιατρικό ινστιτούτο Fiocruz, εκτιμούν, σε ξεχωριστές προβλέψεις, ότι η Βραζιλία θα μπορούσε να ξεπεράσει τις ΗΠΑ τόσο στο σύνολο των θανάτων όσο και το ρεκόρ θανάτων κατά μέσο όρο ανά ημέρα.

Έως την επόμενη εβδομάδα, η Βραζιλία ενδέχεται να σπάσει το ρεκόρ στις ΗΠΑ του μέσου όρου επτά ημέρων στους θανάτους, όπως προβλέπει Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων στις ΗΠΑ κορυφώθηκε στους 3.285 τον Ιανουάριο.

Γαλλία: Κοντά σε υψηλό πενταμήνου οι νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό

Το γαλλικό σύστημα υγείας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση από την πανδημία Covid-19, με τον αριθμό των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο για σχεδόν έναν χρόνο, ακόμα κι αν η χώρα έχει μόλις εισέλθει στο τρίτο λοκντάουν.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στις ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 193 το τελευταίο 24ωρο, στους 5.626, μια κορύφωση από τις 20 Απριλίου του 2020, όταν η Γαλλία βρισκόταν στο πρώτο λοκντάουν (Μάρτιος- Μάιος 2020).

Ο αριθμός αυτός είναι επίσης μεγαλύτερος από το υψηλό των 4.919 που είχε καταγραφεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου λοκντάουν, από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία για Covid-19 αυξήθηκε κατά 732, το τελευταίο 24ωρο, στην οξύτερη ημερήσια αύξηση για πάνω από 4 μήνες, στους 30.639, σπάζοντας για πρώτη φορά από τις 24 Νοεμβρίου το όριο των 30.000 ασθενών και προσεγγίζοντας το ρεκόρ της 16ης Νοεμβρίου, των 33.497 ασθενών.

Νωρίτερα σήμερα, η χώρα άρχισε να χορηγεί εμβόλια κατά της covid-19 εντός του εθνικού σταδίου Σταντ ντε Φρανς.

Η Ισπανία σχεδιάζει να εμβολιάσει πλήρως το 53% του πληθυσμού της έως τα τέλη Ιουλίου

Η Ισπανία επιταχύνει το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της Covid-19 και θα έχει εμβολιάσει πλήρως 25 εκατομμύρια ανθρώπους, έως τα τέλη Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ, επιβεβαιώνοντας, επίσης, τον στόχο των τελών Αυγούστου να έχει χορηγήσει στο 70% των Ισπανών τα εμβόλιά τους.

«Ο ρυθμός των εμβολιασμών θα επιταχυνθεί τον Απρίλιο και κατόπιν κάθε μήνα θα βελτιώνουμε τον ρυθμό των εμβολιασμών σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα», είπε ο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, αποδίδοντας την αργή έναρξη της εκστρατείας στις καθυστερήσεις παράδοσης των εμβολίων από τη φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο στόχος του Ιουλίου καλύπτει το 53% του πληθυσμού των 47 εκατομμυρίων κατοίκων της Ισπανίας ή το 64% όλων των ενηλίκων και συμβαδίζει σε μεγάλο βαθμό με τον στόχο του Ιουλίου της ΕΕ περί εμβολιασμού του 70% όλου του πληθυσμού των ενηλίκων.

Ο Σάντσεθ πρόσθεσε ότι ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών θα ξεπεράσει το σύνολο των κρουσμάτων Covid-19, το οποίο χθες ανερχόταν σε 3,3 εκατομμύρια, έως την επόμενη εβδομάδα.

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία λήγει στις 9 Μαΐου, έπειτα από εφαρμογή 6 μηνών, εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικοί δείκτες, τόνισε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Η Ισπανία θα παραλάβει 87 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων το διάστημα μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, επισήμανε ο Πέδρο Σάντσεθ, με τον όγκο των παραδόσεων το δεύτερο τρίμηνο να αναμένεται να υπερβεί το επίπεδο Ιανουαρίου-Μαρτίου κατά 3,5 φορές.

Βάσει των στοιχείων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, περίπου 5,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ 2,8 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Την ίδια ώρα, η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης γνωστοποίησε σήμερα ότι συναντήθηκε με εκπροσώπους της παρασκευάστριας εταιρείας του ρωσικού εμβολίου Sputnik V προκειμένου να «εξερευνήσουν τρόπους επιτάχυνσης της εκστρατείας εμβολιασμών».

https://www.youtube.com/watch?v=0xed6igP6ig

Το ‘coronapas’, το ‘διαβατήριο’ του κορονοϊού στη Δανία, κάνει το ντεμπούτο του για να ανοίξει και πάλι η χώρα

Έχοντας περάσει την πόρτα του κομμωτηρίου που προσφάτως ξανάνοιξε, ο Ρούνε Χόισγκαρντ δείχνει στο τηλέφωνό του το δικό του “coronapas”: από τις πρώτες στην Ευρώπη, η Δανία ξεκίνησε σήμερα να χρησιμοποιεί το δικό της «διαβατήριο» Covid, το κλειδί ενός σχεδίου για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας έως τα τέλη Μαΐου.

Διαθέσιμο μέσω μια ασφαλούς εφαρμογής καθώς και σε έντυπη μορφή, επιτρέπει για την ώρα την είσοδο σε ορισμένες μικρές επιχειρήσεις –κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής ή ακόμα και σχολές οδήγησης– αποδεικνύοντας ότι ο κάτοχος είτε έχει εμβολιαστεί πλήρως, είτε έχει ήδη προσβληθεί από Covid-19 με θετικό τεστ δύο έως 12 εβδομάδων, είτε έχει βρεθεί αρνητικός τουλάχιστον τις τελευταίες 72 ώρες.

«Είχα τρεις μήνες που περίμενα να πάω για κούρεμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 42χρονος Χόισγκαρντ, τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, χαρούμενος που μπόρεσε να ξαναπάει στον κουρέα. «Έκανα τεστ το Σάββατο, ισχύει έως σήμερα το απόγευμα. Συνηθίζω να κάνω τεστ μια ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, άρα δεν είναι πραγματικά πρόβλημα για μένα», εξήγησε ο ίδιος.

Ύστερα από σχεδόν τέσσερις μήνες που παρέμεινε κλειστό το κομμωτήριο, η Περνίλε Νίλσεν, η κομμώτρια, είναι «ενθουσιασμένη» στην ιδέα να ξαναβρεί τους πελάτες της.

«Περιμέναμε τόσο καιρό αυτό το άνοιγμα! Τώρα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε σε θέση να ξανανοίξουμε και εάν (το ‘coronapas’) είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε, ας το κάνουμε», δήλωσε η υπεύθυνη του κομμωτηρίου, υπολογίζοντας στη συνεργασία των πελατών, που έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού από τότε που άνοιξε το κομμωτήριο στα τέλη Μαρτίου.

Η Δανία είναι μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που εφαρμόζει το σύστημα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται επί της κυκλοφορίας ενός ψηφιακού «πράσινου πιστοποιητικού» για την ελεύθερη μετακίνηση και πάλι εντός της ΕΕ.

Στη Δανία, το λεγόμενο “coronapas” δεν χρησιμοποιείται προς το παρόν για ταξίδια, ακόμα και η κυβέρνηση στοχεύει να το κάνει αυτό μακροπρόθεσμα.

Αντίθετα, θα είναι υποχρεωτικό για την πρόσβαση στους ανοικτούς χώρους των επιχειρήσεων εστίασης, των οποίων το άνοιγμα έχει προβλεφθεί για τις 21 Απριλίου, και στη συνέχεια για τα εστιατόρια, τα μουσεία, τα θέατρα και τους κινηματογράφους από τις 6 Μαΐου.

Το ευρύτερο άνοιγμα προβλέπεται για τις 21 Μαΐου, ημερομηνία που επιλέχθηκε διότι αναμένεται να συμπίπτει με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού ανθρώπων ηλικίας 50 ετών και άνω.

Τα “coronapas” είναι προαιρετικά, διαβεβαιώνουν οι αρχές της Δανίας, αλλά πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου το σύνολο του πληθυσμού της χώρας να έχει αποκτήσει πρόσβαση στο εμβόλιο, θεωρητικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

– “Men in Black” –

Οι επιχειρηματίες που δεν απαιτούν την επίδειξη των “coronapas” μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο τουλάχιστον 400 ευρώ –που μπορεί να φθάσει και τα 6.000 ευρώ σε περίπτωση που το αδίκημα επαναληφθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Για τους πελάτες, το πρόστιμο θα είναι γύρω στα 330 ευρώ.

Μια μέθοδος εξαναγκασμού, που προκαλεί επίσης αντιδράσεις. Το Σάββατο, το κίνημα κατά των περιορισμών “Men In Black” οργανώνει μια νέα διαδήλωση στην Κοπεγχάγη, με βασικό σύνθημα κατά των “coronapas”.

Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευση που επιστρέφουν μερικώς στα σχολεία τους από σήμερα δεν υπόκεινται στην υποχρέωση των “coronapas” αλλά υπάρχει ισχυρή σύσταση για τακτικό έλεγχο για όλους τους μαθητές ηλικίας 12 ετών και άνω και για τους εκπαιδευτικούς.

Στη Δανία, μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη δυναμικότητα, πάνω από 300.000 τεστ μπορούν αυτή στη στιγμή να διενεργούνται καθημερινά.

Περίπου το 7% των 5,8 εκατ. κατοίκων της χώρας έχει εμβολιαστεί πλήρως και το 13,3% έχει λάβει την πρώτη δόση.

Η εκστρατεία, που ξεκίνησε με ταχύτερους ρυθμούς συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης, στη συνέχεια επιβραδύνθηκε καθώς ανεστάλη η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca εν αναμονή νέων αξιολογήσεων για τις παρενέργειές του.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα