Top

Κορονοϊός: Οι τέσσερις επόμενοι στόχοι για την άρση του lockdown

Αναλυτικά όλες οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας.

Parallaxi
κορονοϊός-οι-τέσσερις-επόμενοι-στόχο-705925
Parallaxi

corona

Την στρατηγική για το επόμενο σκαλοπάτι άρσης των μέτρων ξεδιπλώνει η κυβέρνηση, μετά τις χτεσινές ανακοινώσεις για άνοιγμα της αγοράς και απελευθέρωσης διαδημοτικών μετακινήσεων μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Όπως έκανε ήδη γνωστό χτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς,  η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα με προοπτική για έναρξη ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου και με τη χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ. Κάτι που είπε πιο ξεκάθαρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη προαναγγέλλοντας άνοιγμα κάποιων τάξεων εφόσον γίνονται self test. Επίσης, θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.

Πρώτος στόχος: H επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στις τάξεις τους

Ανοιχτό παράθυρο για το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου άφησε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Η κα. Πελώνη μάλιστα διευκρίνισε πως από την επόμενη εβδομάδα τα self test θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία και θα δοθεί προτεραιότητα χορήγησης σε εκπαιδευτικούς και παιδιά.

Στόχος λοιπόν είναι να γυρίσουν στις 12 Απριλίου πίσω στα θρανία τους οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και στη συνέχεια να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τάξεις. Υπενθυμίζεται πως η επιστροφή τους θα γίνει με υποχρεωτικό self testing κάθε Δευτέρα. Για τον λόγο αυτό αναμένεται να δοθούν και οι σχετικές βεβαιώσεις στα παιδιά.

Δεύτερος στόχος: H λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων

Την επόμενη Παρασκευή θα αξιολογηθεί και η λειτουργία των καταστημάτων που δεν θα ανοίξουν από Δευτέρα, δηλαδή των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων.

Από την πλευρά τους οι ειδικοί σύμφωνα με πληροφορίες θέλουν να περάσουν πέντε με επτά ημέρες από την ημέρα εφαρμογής των τωρινών μέτρων, ώστε να μπορέσουν να αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να εκτιμήσουν το αποτύπωμα που άφησε η άρση των μέτρων στην κοινωνία και να προχωρήσουν σε εισηγήσεις.

Τζανάκης: Η αποκλιμάκωση στα κρούσματα θα είναι αργή και βασανιστική

Τρίτος στόχος: Διαδημοτικές μετακινήσεις τις καθημερινές

Πρόκειται φυσικά για έναν μακροπρόθεσμο στόχο, καθώς σε δηλώσεις του ο Νίκος Χαρδαλιάς ήταν ξεκάθαρος χτες. Οι ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα θα εφαρμοστούν πιλοτικά και σε περίπτωση που παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού το μέτρο αυτό θα αρθεί.

Ωστόσο από την πλευρά του ο υπoυργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, άφησε μία αχτίδα φωτός σε περίπτωση που το μέτρο αποδώσει καρπούς. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ.  Πέτσας έκανε λόγο για πιλοτικό σχέδιο, το οποίο θα δούμε πώς θα δουλέψει. Σε περίπτωση που λειτουργήσει, μπορεί να ισχύσει και για τις καθημερινές. Αν δεν δημιουργεί πολλά παρατράγουδα θα το επεκτείνουμε και τις καθημερινές, δήλωσε χαρακτηριστικά. Στις μετακινήσεις θα πρέπει να προστεθούν και αυτές από νομό σε νομό, μια ακόμη πρόκληση για την κυβέρνηση.

Τέταρτος στόχος: Εστίαση

Η εστίαση μαζί με την ολική απελεύθερωση των διαδημοτικών αποτελούν τους πιο μακρινούς στόχους, καθώς σκοπός είναι η ασφαλής επιστροφή στην κανονικότητα και οι μικρές βαλβίδες εκτόνωσης που δεν θα επιβαρύνουν επιπλέον το ΕΣΥ. Είναι σαφές άλλωστε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα ακόμη δεν επιτρέπουν το άνοιγμα της εστίασης καθώς η χώρα δεν έχει συνέλθει ακόμη από το μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων που σημειώθηκε την Τρίτη, ενώ προτεραιότητα έχει η άρση άλλων δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, το σχέδιο της κυβέρνησης για άνοιγμα της εστίασης, θα γίνει λίγο πριν από το Πάσχα και συγκεκριμένα επτά με δέκα ημέρες πριν. Το πράσινο φως των ειδικών θα εξαρτηθεί φυσικά από τα μέχρι τότε δεδομένα των επιστημόνων. Η μείωση κρουσμάτων και διασωληνωμένων είναι από τους πιο σημαντικούς δείκτες.

Στόχος είναι λοιπόν το άνοιγμα της εστίασης να γίνει μετά τις 20 Απριλίου με αυστηρά μέτρα όπως αποστάσεις και rapid test στους εργαζομένους. Σε κάθε περίπτωση όλα τα δεδομένα παραμένουν στο τραπέζι, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την συμπεριφορά των πολιτών και τον αριθμό των κρουσμάτων. Αναφορικά με την Εστίαση, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε «είμαστε κοντά στο να προτείνουμε το άνοιγμα της Εστίασης, με χρήση των εξωτερικών χώρων».

Tι λέει ο ΕΟΦ για τον θάνατο της 63χρονης στο Ίλιον

Λαμία: Δεκάδες κρούσματα σε φαντάρους στο ΚΕΥΠ

Κρούσματα κορονοϊού καταγράφονται στα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ), μεταξύ αυτών και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου στη Λαμία. Τα κρούσματα καταγράφονται στην κατάταξη της 2021 Β’ ΕΣΣΟ από 8 έως 11 Μαρτίου για όσους κατά το παρελθόν έτυχαν αναβολής κατάταξης για λόγους υγείας και κυρίως για στρατεύσιμους από 16 έως 19 Μαρτίου κλάσεως 2023 (γεννημένοι το 2002).

57 κρούσματα στο ΚΕΥΠ

Σύμφωνα με το LamiaReport, στο ΚΕΥΠ το τελευταίο 3ημερο φέρεται να έχουν ανιχνευθεί 57 κρούσματα κορονοϊού. Πρόκειται για περιστατικά που διαχειρίζεται αποκλειστικά ο Ελληνικός Στρατός, χωρίς νοσηλείες εκτός στρατοπέδου ή στρατιωτικού νοσοκομείου.

Πρόκειται στη συντριπτική πλειοψηφία για περιστατικά ασυμπτωματικά ή στη χειρότερη περίπτωση ασθενών που περνούν ήπια τη νόσο, χωρίς επί του παρόντος να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία. Σημειώνεται πάντως ότι το υγειονομικό πρωτόκολλο του Στρατού περιγράφεται ως πιο αυστηρό. Στις οδηγίες του ΓΕΕΘΑ αναφέρεται ότι οι στρατεύσιμοι που ανιχνεύονται μετά την κατάταξη τους θετικοί, παραμένουν κανονικά σε προκαθορισμένο χώρο μέχρι την ίαση τους εντός του στρατοπέδου (εκτός αν είναι κάτι πιο σοβαρό).

Ωστόσο υπάρχει η σημαντική «λεπτομέρεια» της «χρέωσης» των συγκεκριμένων κρουσμάτων ως κατοίκων Λαμίας, γεγονός που, αφενός έχει κατεβάσει σημαντικά τη διάμεση ηλικία των κρουσμάτων, ενώ έχει ανεβάσει και  τον αριθμό των μολύνσεων!

Ενδεικτικά, από τις 17 έως 31 Μαρτίου τα περιστατικά covid στην πόλη της Λαμίας είναι 240. Τα κρούσματα σε άνδρες ηλικίας από 18 μέχρι 30 ετών, είναι 56 και από τις 25 Μαρτίου μέχρι σήμερα 40, ενώ το τελευταίο 3ημερο, 27 (τα 14 στις 31 Μαρτίου).

«Βράζει» η Κρήτη: Στα ύψη οι νοσηλείες – 33 άτομα στις ΜΕΘ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cretapost, σήμερα, Πέμπτη (01.04.2021) στην Κρήτη 155 είναι οι ασθενείς με κορονοϊό. Οι 33 από αυτούς έχουν εισαχθεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι 30 είναι διασωληνωμένοι…

Τα «σκήπτρα» των νοσηλειών του νησιού διατηρεί και σήμερα το ΠΑΓΝΗ, καθώς έχει 51 ασθενείς με κορονοϊό με τους 14 να νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.

Αναλυτικά ο «χάρτης» των νοσηλειών με Covid19 στην Κρήτη:

ΠΑΓΝΗ: 51 συνολικά ασθενείς με κορονοϊό – 37 στις κλινικές Covid19 και 14 στις ΜΕΘ (οι 12 διασωληνωμένοι).

Βενιζέλειο: 36 συνολικά οι ασθενείς με κορονοϊό – 28 στις κλινικές Covid19 και 8 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Νοσοκομείο Χανίων: 44 ασθενείς με κορονοϊό – 35 στις κλινικές Covid19 και 9 στις ΜΕΘ (8 οι διασωληνωμένοι).

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 15 ασθενείς με κορονοϊό στις κλινικές Covid19.

Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 6 ασθενείς με κορονοϊό – 4 στις κλινικές Covid19 και 2 στις ΜΕΘ διασωληνωμένοι.

Νοσοκομείο Σητείας: 2 ασθενείς με κορoνοϊό στις κλινικές Covid19.

Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 1 ασθενής με κορoνοϊό στην κλινική Covid19.

Το νοσοκομείο της Νεάπολης είναι το μοναδικό «άδειο» από ασθενείς κορονοϊού στην Κρήτη.

Βατόπουλος: Μην τρέξετε όλοι για ψώνια το πρωί της Δευτέρας

Τρίκαλα: Ένας στους τρεις υγειονομικούς του νοσοκομείου «αρνητής» του εμβολίου

Το 30% του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου της πόλης αρνήθηκε να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Όπως αποκαλύπτει το Trikalavoice.gr για τους «αρνητές» του εμβολίου στα Τρίκαλα, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε υποχρεωτικά rapid test δύο φορές την εβδομάδα. Η διοίκηση του νοσοκομείου προχώρησε σε αυτή την απόφαση κατ’ εντολήν του Υπουργείου Υγείας, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τετάρτη 31 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (63.220) έλεγχοι, από τους οποίους οι (8.340) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.189) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (8) συλλήψεις, ως ακολούθως:

  • (889) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα  πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:
  • (165) στη Θεσσαλονίκη, 
  • (102) στη Δυτική Ελλάδα, 
  •   (99) στην Αττική, 
  •   (85) στην Κεντρική Μακεδονία,
  •   (69) στην Ήπειρο,  
  •   (66) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 
  •   (54) στην Πελοπόννησο,      
  •   (51) στη Στερεά Ελλάδα,
  •   (50) στην Κρήτη,  
  •   (48) στο Βόρειο Αιγαίο, 
  •   (43) στα Ιόνια Νησιά,
  •   (31) στη Θεσσαλία,
  •   (22) στη Δυτική Μακεδονία και 
  •     (4) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (161.941) ομοειδείς παραβάσεις.

  • (177) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (175) πρόστιμα των 300 ευρώ και (2) των 150 ευρώ, ως ακολούθως: 
  • (28) στη Θεσσαλονίκη, 
  • (20) στην Αττική,
  • (17) στην Κεντρική Μακεδονία,  
  • (16) στην Πελοπόννησο,
  • (15) στα Ιόνια Νησιά, 
  • (15) στην Ήπειρο,  
  • (14) στη Δυτική Ελλάδα, 
  • (13) στην Κρήτη,
  • (10) στη Στερεά Ελλάδα,
  •   (8) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  •   (8) στη Θεσσαλία,
  •   (7) στο Βόρειο Αιγαίο,
  •   (4) στη Δυτική Μακεδονία και 
  •   (2) στο Νότιο Αιγαίο. 

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (46.945) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (45.016) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.929) των (150) ευρώ.

  • (123) παραβάσεις και (8) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική

  • 8 πρόστιμα σε ισάριθμα κομμωτήρια εκ των οποίων 7 των 1.000 ευρώ και 1 των 2.000 ευρώ για πελάτες χωρίς ραντεβού,
  • 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υποδημάτων και 300 ευρώ σε έναν πελάτη,
  • 2 πρόστιμα των 1.000 ευρώ σε ισάριθμα παντοπωλεία για υπέρβαση ωραρίου,
  • 5 πρόστιμα των 300 ευρώ σε ισάριθμα παντοπωλεία για μη αναρτημένο αριθμό ατόμων και ένα πρόστιμο 300 ευρώ σε πελάτη,
  • 4 πρόστιμα των 300 ευρώ σε ισάριθμα κομμωτήρια και ένα πρόστιμο 300 ευρώ σε πελάτη χωρίς ραντεβού,
  • 2 πρόστιμα 1.000 ευρώ σε ισάριθμα κομμωτήρια και δύο πρόστιμα 300 ευρώ σε πελάτες,
  • σύλληψη και 5.000 ευρώ ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για παράβαση άρθρου 285 Π.Κ. 
  • σύλληψη και πρόστιμο 5.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για παράβαση άρθρου 285 Π.Κ. με 15νθημερης αναστολής λειτουργίας 15 ημέρες και 5 πρόστιμα των 300 ευρώ σε πελάτες.
  • σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε υπεύθυνο καταστήματος, 
  • σύλληψη ιδιοκτήτη γυμναστηρίου για παράβαση άρθρου 285 Π.Κ.,
  • σύλληψη για παράβαση 285 Π.Κ και πρόστιμο 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας.

Στην Δυτική Μακεδονία, 5.000 ευρώ σε 8 άτομα για μη τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο τους στη χώρα.

Στην Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη ατόμου για παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ., με επιβολή προστίμου 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Θεσσαλονίκη, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ σε 52 συμμετέχοντες.

Στην Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε συνεργείο και από 300 ευρώ σε 4 συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στο Βόρειο Αιγαίο, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανώτρια ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 2 συμμετέχοντες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Δυτική Ελλάδα, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ σε 2 συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (4.639) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.674) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πηγή: in.gr / newsit.gr / ethnos.gr

Διαβάστε επίσης:

Σταμπουλίδης: Υπάρχουν εισηγήσεις για υποχρεωτικά self test σε εργαζόμενους

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα