Κορονοϊός: Η πανδημία συνεχίζει να ταλαιπωρεί την υφήλιο – Εξελίξεις στα εμβόλια

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
κορονοϊός-η-πανδημία-συνεχίζει-να-ταλ-713010
Parallaxi

Δείτε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Βρυξέλλες και Λονδίνο συνεργάζονται για μια «αμοιβαία επωφελή» λύση στις προμήθειες εμβολίων

Βρυξέλλες και Λονδίνο ανακοίνωσαν σήμερα ότι εργάζονται για μια «αμοιβαία επωφελή» λύση για την επίλυση των μεταξύ τους υψηλών εντάσεων που προκαλούν οι προμήθειες εμβολίων κατά της Covid-19, μετά τους αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές δόσεων που παράγονται στην ΕΕ.

«Με δεδομένες τις αλληλεξαρτήσεις μας» στην παραγωγή εμβολίων, «εργαζόμαστε για συγκεκριμένα μέτρα (…) βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, για να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση και να αυξήσουμε την προσφορά εμβολίων για τους πολίτες μας», ανέφεραν Λονδίνο και Βρυξέλλες σε κοινό τους ανακοινωθέν.

«Εν τέλει, η διαφάνεια και η παγκόσμια συνεργασία όλων των χωρών θα είναι καθοριστικής σημασίας για να ξεπεραστεί επιτέλους αυτή η πανδημία και να διασφαλιστεί η καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεκτείνει τις εξουσίες της ΕΕ ώστε να μπλοκάρει ενδεχομένως τις εξαγωγές των εμβολίων κατά του κορονοϊού προς την Βρετανία και προς άλλες χώρες με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό εμβολιασμών και να καλύψει τα περιστατικά με εταιρείες που υπαναχωρούν από συμβόλαια που έχουν συνάψει για την προμήθεια εμβολίων, έχουν δηλώσει αξιωματούχοι της ΕΕ.

Ρωσική φαρμακοβιομηχανία προτίθεται να αρχίσει το καλοκαίρι την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V στη Γερμανία

Η ρωσική φαρμακοβιομηχανία R-Pharm, η οποία παράγει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, προτίθεται να ξεκινήσει την παραγωγή του σκευάσματος στη Γερμανία το καλοκαίρι του 2021. Όπως μεταδίδει το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA, ανάλογη δήλωση έκανε ο διευθυντής της ρωσικής εταιρείας αρμόδιος για οικονομικά θέματα στον τομέα της υγείας Αλεξάντρ Μπίκοφ.

Σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου μπορεί να ξεκινήσει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο στην βαυαρική πόλη Ιλερτίσεν. «Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε το καλοκαίρι να αρχίσει η παραγωγή. Ήδη διαθέτουμε εκεί τον εξοπλισμό και τα στελέχη», δήλωσε ο Μπίκοφ.

Ιταλία: 21.267 κρούσματα με 460 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 21.267 κρούσματα του νέου κορονοϊού, και 460 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Χθες τα περιστατικά ήταν 18.765, με 551 θανάτους.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 363.767 διαγνωστικά τεστ, το 5,8% από τα οποία προέκυψε θετικό. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας σε σχέση με χθες οι ασθενείς με Covid-19 είναι 42 περισσότεροι, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 10 περισσότεροι.

Από την αρχή της πανδημίας, στην χώρα μολύνθηκαν 3.440.862 άνθρωποι και 106.339 έχασαν την ζωή τους.

Τουρκία: Ραγδαία άνοδος κρουσμάτων και θανάτων μετά την χαλάρωση των μέτρων

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια τα κρούσματα με τα πρώτα οφέλη από τους εμβολιασμούς να διαφαίνονται

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν σήμερα τα 30 εκατομμύρια κρούσματα της Covid-19, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, καθώς οι αμερικανικές Πολιτείες επιταχύνουν τους εμβολιασμούς και με Αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για πρώτα θετικά αποτελέσματα αυτών στη χώρα.

Οι υγειονομικές αρχές τρέχουν να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς, συμπεριλαμβάνοντας και πληθυσμιακές ομάδες μικρότερων ηλικιών, μετά την πρώτη αύξηση νέων κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση από τον Ιανουάριο. Σε αντίθεση με τις συμβουλές υγειονομικών εμπειρογνωμόνων, πολλές Πολιτείες έχουν άρει τις εντολές για χρήση μάσκας και περισσότερο μολυσματικές παραλλαγές του ιού έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σε 30 από τις 50 Πολιτείες, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, αξιωματούχοι υγείας ελπίζουν ότι οι εμβολιασμοί θα αποτρέψουν την αύξηση θανάτων. Συνολικά 544.000 άνθρωποι στη χώρα έχουν υποκύψει στην νόσο.

Η Νέα Υόρκη ακολούθησε τη Δευτέρα τη Φλόριντα και ορισμένες άλλες Πολιτείες που χορηγούν εμβόλια σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πολλές Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Αλάσκας, της Αριζόνας και του Τέξας, άρχισαν να εμβολιάζουν πληθυσμιακές ομάδες μικρότερων ηλικιών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Αλάσκα έγινε η Πολιτεία των ΗΠΑ που ξεκίνησε να εμβολιάζει άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών και επί του παρόντος έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα, με το 31,5% των κατοίκων της να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Σχεδόν το ένα τέταρτο των Αμερικανών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ περίπου το 13% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Πρώτα οφέλη από τους εμβολιασμούς

Παράλληλα σήμερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι αρμόδιοι για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης καλωσόρισαν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα των εμβολιασμών κατά της Covid-19.

«Βλέπουμε τώρα μια σημαντική μείωση του αριθμού των επισκέψεων στα επείγοντα από άτομα άνω των 65 ετών, καθώς αυτή η ηλικιακή ομάδα έχει εμβολιαστεί», δήλωσε η διευθύντρια των CDC, Ροσέλ Γουαλένσκι.

Σχεδόν το 70% αυτών των ατόμων άνω των 65 ετών έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός από τα τρία εμβόλια που έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ.

«Είμαι ενθουσιασμένη από τον ρυθμό εμβολιασμών», πρόσθεσε.

Περίπου 2,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων χορηγούνται σήμερα καθημερινά κατά μέσο όρο στη χώρα.

Ο δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ παρουσίασε τα αποτελέσματα δύο μελετών που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό NEJM αυτήν την εβδομάδα, αποδεικνύοντας την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων στον πραγματικό κόσμο.

Η πρώτη μελέτη εξέτασε τον αριθμό των κρουσμάτων μεταξύ του νοσηλευτικού προσωπικού σε ένα μεγάλο νοσοκομείο στο Ντάλας του Τέξας. Μέσα σε ένα διάστημα ενάμισι μηνός, μεταξύ των σχεδόν 9.000 μη εμβολιασμένων εργαζομένων, 234 μολύνθηκαν (2,61%), σε σύγκριση με 112 μολύνσεις μεταξύ των 6.000 που έλαβαν μια δόση (1,82%) και μόνο 4 από τους 8.000 πλήρως εμβολιασμένους εργαζόμενους (0,05%).

Παρόμοια ποσοστά μόλυνσης καταγράφηκαν μεταξύ των εμβολιασμένων υγειονομικών σε δύο νοσοκομεία στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με τη δεύτερη μελέτη.

Σε ερώτηση αν η χώρα κάνει επιτέλους την πολυαναμενόμενη στροφή προς το τέλος της επιδημίας, ο δρ Φάουτσι εμφανίστηκε ωστόσο επιφυλακτικός.

«Είμαστε μπροστά σε αυτή τη στροφή, αλλά το αν θα την κάνουμε ή όχι, αυτό μένει να το δούμε», είπε.

Πράγματι, ο αντίκτυπος των εμβολιασμών στην καμπύλη γενικών μολύνσεων δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός: οι ΗΠΑ έχουν κολλήσει σε ένα μέσο όρο 55.000 νέων κρουσμάτων που δηλώνονται καθημερινά. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η κατάσταση οφείλεται στις παραλλαγές του ιού και την γρήγορη άρση των περιορισμών σε πολλές Πολιτείες.

«Όταν είμαστε σε αυτό το επίπεδο, δεν νομίζω ότι μπορούμε να κηρύξουμε νίκη», τόνισε ο δρ. Φάουτσι.

Ξαναρχίζουν οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca σε Φινλανδία και Ισλανδία

Η Φινλανδία και η Ισλανδία, δυο χώρες που είχαν αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μετά τις αναφορές για εμφάνιση θρόμβων σε άτομα που εμβολιάστηκαν, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα αρχίσουν και πάλι να το χορηγούν σε ανθρώπους άνω των 65 και άνω των 70 ετών αντίστοιχα.

«Δεν υπάρχει αύξηση του κινδύνου εμφάνισης πολύ σπάνιων θρομβοεμβολών μετά τον εμβολιασμό σε άτομα άνω των 65 ετών (…). Οι εμβολιασμοί σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα μπορούν επομένως να συνεχιστούν κανονικά», ανέφερε η υγειονομική υπηρεσία της Φινλανδίας THL. Η εκστρατεία ανοσοποίησης θα συνεχιστεί από την Δευτέρα.

Η THL διευκρίνισε ότι «για προληπτικούς λόγους» το εμβόλιο δεν θα χορηγείται σε άτομα κάτω των 65 ετών μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για τυχόν παρενέργειες σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα του πληθυσμού.

Από το Ρέικιαβικ, η υπουργός Υγείας Σβάντις Σβαβαρσντότιρ ανακοίνωσε επίσης ότι ξαναρχίζουν οι εμβολιασμοί για τα άτομα άνω των 70 ετών με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Παράλληλα, η Ισλανδία αποφάσισε να επιβάλει και πάλι περιορισμούς για να αναχαιτίσει την εξάπλωση της Covid-19. Έτσι, γυμναστήρια, πισίνες, κινηματογράφοι και νυχτερινά κέντρα θα κλείσουν από αύριο ενώ κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής θα λειτουργούν κανονικά. Τα εστιατόρια θα σερβίρουν πελάτες μέχρι τις 10 το βράδυ.

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα (4 Απριλίου).

Όλες οι νέες μολύνσεις στην Ισλανδία οφείλονται στη βρετανική παραλλαγή του νέου κορονοϊού.

Η Δανία και η Σουηδία πρόκειται να ανακοινώσουν αύριο τις δικές τους αποφάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca και θα ακολουθήσει η Νορβηγία την Παρασκευή.

Η Δαμασκός θα προμηθεύσει 75 τόνους οξυγόνου για τους ασθενείς με κορονοϊό στον Λίβανο

Η Συρία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προμηθεύσει 75 τόνους οξυγόνου στους ασθενείς με κορονοϊό στον Λίβανο, στο περιθώριο της αιφνιδιαστικής επίσκεψης στη Δαμασκό του υπουργού Υγείας του Λιβάνου, τα αποθέματα του οποίου εξαντλούνται.

Οι δύο γειτονικές χώρες, αντιμέτωπες με μια πρωτοφανή οικονομική κατάρρευση, γνώρισαν τις τελευταίες εβδομάδες μια έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν κορεστεί.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου Μπασάρ αλ-‘Ασαντ, “θα προμηθεύσουμε στον Λίβανο 75 τόνους οξυγόνου, με 25 τόνους που θα αποστέλλονται καθημερινά για τρεις ημέρες”, ανακοίνωσε ο Σύρος υπουργός Υγείας Χασάν αλ- Γάμπαχ, στους δημοσιογράφους στη Δαμασκό έχοντας δίπλα του τον Λιβανέζο ομόλογό του.

Αυτό δεν αναμένεται να επηρεάσει τα αποθέματα της Συρίας, υπογράμμισε, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η πρώτη παράδοση θα γίνει “αμέσως” και θα αναχωρήσει μαζί με τον Λιβανέζο υπουργό Χαμάντ Χασάν.

“Υπάρχουν (στον Λίβανο) σχεδόν 1.000 ασθενείς στις ΜΕΘ διασωληνωμένοι”, δήλωσε ο Χασάν διευκρινίζοντας ότι “οι εναπομείνασες ποσότητες” οξυγόνου “αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες μόνο μιας ημέρας”.

Ο Λίβανος ανέμενε φορτία οξυγόνου που επρόκειτο να μεταφερθούν με πλοίο από άλλες πηγές, αλλά η “κακοκαιρία” εμπόδισε την άφιξή τους, δήλωσε.

Ο Χασάν, υπουργός του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ στους κόλπους της παραιτηθείσας κυβέρνησης του Λιβάνου, διαβεβαίωσε ότι είχε επικοινωνήσει με τις συριακές αρχές σχετικά με αυτό το θέμα.

“Παρά την αύξηση των αναγκών σε οξυγόνο για τη θεραπεία των Σύρων ασθενών, η απάντηση ήταν θετική. Το να βασίζεσαι στον αδερφό σου και στον φίλο σου σε περιόδους κρίσης είναι ένα στοίχημα που κερδίζεις”.

Η ανακοίνωση μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στον Λίβανο. Από την αρχή της σύγκρουσης στη Συρία το 2011, η πολιτική τάξη και η κοινή γνώμη παραμένουν βαθιά διχασμένες για τις σχέσεις που πρέπει να διατηρηθούν με την κυβέρνηση της Δαμασκού ή τη στρατιωτική εμπλοκή της Χεζμπολάχ στο πλευρό της.

Οι δύο χώρες διατήρησαν διπλωματικές σχέσεις, παρότι οι επίσημες επισκέψεις και τα ταξίδια μειώθηκαν.

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου τάσσεται υπέρ μιας ενίσχυσης της συνεργασίας με τη Δαμασκό, κάτι που αρνούνται οι άλλοι βαρόνοι της πολιτικής σκηνής του Λιβάνου.

Στην αρχή της χρονιάς, ο Λίβανος σημείωσε ρεκόρ μολύνσεων και ημερήσιων θανάτων από την Covid-19. Η χώρα έχει καταγράψει περισσότερα από 444.865 κρούσματα, από τα οποία 5.850 θάνατοι.

Στη Συρία, οι περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις — σχεδόν τα δύο τρίτα του εδάφους — έχουν καταγράψει επίσημα 17.743 κρούσματα κορονοϊού, από τα οποία περισσότεροι από χίλιοι θάνατοι.

Ουγγαρία – Τσεχία: Υπό πίεση τα νοσοκομεία, λόγω της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων

Τα νοσοκομεία της Ουγγαρίας δέχονται μεγάλη πίεση από τα αυξανόμενα κρούσματα του νέου κορονοϊού, προειδοποίησε σήμερα η αρχίατρος της χώρας η οποία έχει εξελιχθεί σε επίκεντρο της πανδημίας που πλήττει ιδιαίτερα σκληρά την κεντρική Ευρώπη.

Όπως και μεγάλο μέρος της περιοχής αυτής, η Ουγγαρία κατάφερε να περιορίσει την πανδημία κατά την πρώτη φάση της, πέρσι την άνοιξη, λαμβάνοντας γρήγορα περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο, με το νέα κύμα των μολύνσεων, από τις αρχές του έτους, αυτήν την εβδομάδα η Ουγγαρία ξεπέρασε την Τσεχία και έγινε η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από την Covid-19, αναλογικά με τον πληθυσμό της, σύμφωνα με στοιχεία του Our World in Data.

Οι ειδικοί αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στην εξάπλωση του πιο μεταδοτικού στελέχους του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία. Σήμερα, οι περισσότερες μολύνσεις οφείλονται, ακόμη και ολόκληρων οικογενειών, οφείλονται σε αυτήν την παραλλαγή.

Η περιοχή φιλοξενεί επίσης πολλά μεγάλα εργοστάσια, όπου είναι ανέφικτη η τηλεργασία, ενώ ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις αυτή τη φορά εμφανίστηκαν διστακτικές απέναντι σε ένα λοκντάουν, για να μην πληγούν ακόμη περισσότερο οι οικονομίες τους, μετά την ύφεση του περασμένου έτους.

Μολονότι οι νέες μολύνσεις στην Τσεχία και τη Σλοβακία αρχίζουν να μειώνονται, η Πολωνία από την άλλη ανακοίνωσε ρεκόρ νέων κρουσμάτων (σχεδόν 30.000) και η κυβέρνησή της εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει ασθενείς σε άλλες περιοχές, για να βοηθήσει τα νοσοκομεία να αντέξουν. Την περασμένη εβδομάδα διέταξε να κλείσουν θέατρα, ξενοδοχεία, κινηματογράφοι και εμπορικά κέντρα και αναμένονται νέοι περιορισμοί ενόψει των διακοπών του Πάσχα. Την περίοδο αυτή, υπό κανονικές συνθήκες, οι εκκλησίες είναι συνήθως γεμάτες από κόσμο.

Στην Ουγγαρία, μια χώρα περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων, συνολικά 18.952 άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19.

«Σας ζητώ να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να μην μολυνθείτε και να μην χρειαστεί να πάτε στο νοσοκομείο, αφού τα νοσοκομεία αγωνίζονται να σηκώσουν αυτό το βάρος», είπε η αρχίατρος Σεσίλια Μούλερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Σχεδόν 500 εθελοντές, μεταξύ των οποίων φοιτητές ιατρικών σχολών και έμπειρο υγειονομικό προσωπικό, έχει πάει στα νοσοκομεία για να βοηθήσει, μετά την έκκληση που απηύθυνε η κυβέρνηση αυτήν την εβδομάδα, είπε.

Στις αρχές του μήνα, περίπου 4.000 εργαζόμενοι αποχώρησαν από το δημόσιο σύστημα υγείας λόγω των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, γεγονός που επιδεινώνει τη χρόνια έλλειψη ιατρικού προσωπικού.

Σήμερα, ο Τάμας Σβεντ, ο γραμματέας του Ιατρικού Επιμελητηρίου, είπε στον ιστότοπο hvg.hu ότι αν δεν μειωθούν οι νέες μολύνσεις, μέσω του περιορισμού των κοινωνικών επαφών, η Ουγγαρία θα γίνει συνώνυμη της χειρότερης κρίσης. «Θα φτάσουμε στο σημείο που, στην Ευρώπη, κάποια ουγγαρέζικη πόλη και όχι πια το Μπέργκαμο (στην Ιταλία) θα αναφέρεται ως τραγικό παράδειγμα», προειδοποίησε.

-Εμβόλια: μάχη με τον χρόνο-

Η Ουγγαρία, η οποία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις εισαγωγές εμβολίων και στο ποσοστό εμβολιασθέντων, έχει χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση σε 1,7 εκατομμύριο ανθρώπους. Όμως και πάλι αυτό δεν ήταν αρκετό.

«Για κάποιον λόγο, το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Ευρώπης απέτυχε στον αγώνα κατά της πανδημίας», σχολίασε ο κοινωνιολόγος Ντάνιελ Πρόκοπ, που παρακολουθεί τη στάση της Τσεχίας σε αυτήν τη μάχη.

Σε ένα άρθρο του, αυτήν την εβδομάδα, ο Πρόκοπ επισήμανε ότι στην κεντρική Ευρώπη είναι πιο συνηθισμένο φαινόμενο να δουλεύουν οι άνθρωποι στους χώρους εργασίας και όχι από το σπίτι τους, λόγω του μεγάλου αριθμού εργοστασίων (μεταξύ άλλων και πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες). Το γεγονός αυτό οδήγησε στην αύξηση των μολύνσεων.

Τα χαμηλότερα εισοδήματα σημαίνουν επίσης ότι οι πολίτες αναγκάζονται να πάνε στη δουλειά τους, ακόμη και αν έτσι εκθέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους ή άλλους. Σε σύγκριση με τη δυτική Ευρώπη, σε αυτές τις χώρες η άδεια λόγω ασθενείας πληρώνεται λιγότερο.

Αφού οι νοσηλείες έφτασαν σε κρίσιμο επίπεδο, η Τσεχία επέβαλε από την 1η Μαρτίου αυστηρότερο λοκντάουν και ξεκίνησε πιο εκτεταμένα τεστ στους χώρους εργασίας. Έκτοτε, παρατηρείται μια μικρή βελτίωση όσον αφορά τα κρούσματα. Ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη, ιδίως επειδή η κυβέρνηση καθυστέρησε να επιβάλει περιορισμούς το φθινόπωρο, όταν οι αριθμοί αυξάνονταν.

Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός Όρμπαν συζητά ήδη με τις επιχειρήσεις τρόπους για να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει σύντομα αν και ποια μέτρα θα λάβει για το Πάσχα. Όλα τα σχολεία θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση μέχρι τις 7 Απριλίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα