Top

Κορονοϊός: Πάνω από 200 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως – Πέθανε 20χρονος ανεμβολίαστος

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία ανά τον κόσμο.

Parallaxi
κορονοϊός-πάνω-από-200-εκατ-κρούσματα-πα-734209
Parallaxi

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία ανά τον κόσμο

Πάνω από 200 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως – Εξαπλώνεται η παραλλαγή Δέλτα

Τα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 200 εκατομμύρια την Τετάρτη, σύμφωνα με τον απολογισμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, καθώς η παραλλαγή Δέλτα απειλεί περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών.

Τα κρούσματα αυξάνονται σε τουλάχιστον 83 από τις 240 χώρες, σύμφωνα με τον απολογισμό, ασκώντας πίεση στα υγειονομικά συστήματα.

«Την ώρα που θέλουμε απεγνωσμένα να τελειώσουμε με αυτήν την πανδημία, η Covid-19 δεν έχει ξεκάθαρα τελειώσει με εμάς. Και επομένως η μάχη μας πρέπει να διαρκέσει λίγο παραπάνω», είπε αυτήν την εβδομάδα η Ράσελ Γουαλένσκι, διευθύντρια των αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.

Τουλάχιστον το 2,6% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί, με τον πραγματικό απολογισμό να είναι πιθανόν υψηλότερος λόγω του χαμηλού αριθμού τεστ σε πολλές περιοχές. Εάν ο αριθμός των μολυσμένων ανθρώπων ήταν μια χώρα, θα ήταν η όγδοη κατά σειρά πιο πυκνοκατοικημένη στον κόσμο, πίσω από τη Νιγηρία, σύμφωνα με μια ανάλυση του Ρόιτερς.

Χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος προκειμένου τα κρούσματα Covid-19 να φθάσουν στο ορόσημο των 100 εκατομμυρίων, ενώ τα επόμενα 100 εκατομμύρια καταγράφηκαν σε λίγο παραπάνω από έξι μήνες, σύμφωνα με την ανάλυση. Η πανδημία έχει αφήσει πίσω της σχεδόν 4,4 εκατομμύρια νεκρούς.

Οι χώρες που ανακοινώνουν τις περισσότερες μολύνσεις στον μέσο όρο επτά ημερών είναι οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Ινδία και το Ιράν. Αντιπροσωπεύουν περίπου το 38% όλων των κρουσμάτων παγκοσμίως, που καταγράφονται καθημερινά.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν τη μία στις επτά μολύνσεις που ανακοινώνονται παγκοσμίως. Αμερικανικές πολιτείες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπως η Φλόριντα και η Λουιζιάνα βλέπουν αριθμούς ρεκόρ ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει χορηγήσει στο 70% των ενηλίκων τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Ο επικεφαλής ενός νοσοκομείου στη Λουιζιάνα προειδοποίησε ότι θα έρθουν «σκοτεινότερες ημέρες».

Οι ανεμβολίαστοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 97% των σοβαρών κρουσμάτων, σύμφωνα με την Ομάδα Αντιμετώπισης Covid-19 του Λευκού Οίκου.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ καταγγέλλει εδώ και μήνες την εμβολιαστική ανισότητα που έχει ως αποτέλεσμα 1,5 στους 100 ανθρώπους στις φτωχές χώρες να έχει λάβει μία δόση εμβολίου έναντι 100 στους 100 στις πλούσιες χώρες.

Αντιδρούσε στο γεγονός πως η Γερμανία και το Ισραήλ ανακοίνωσαν εκστρατείες για μια τρίτη δόση (για τα εμβόλια που απαιτούν αρχικά δύο δόσεις) ή “ενισχυτική δόση”.

Τον Μάιο ο δρ Τέντρος είχε θέσει μια πρόκληση: τον εμβολιασμό του 10% του πληθυσμού όλων των χωρών μέχρι τον Σεπτέμβριο.

“Προκειμένου να φθάσουμε αυτόν τον στόχο χρειαζόμαστε συνεργασία από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα από εκείνη τη χούφτα των χωρών και των επιχειρήσεων που ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων”, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ.

Κάλεσε κυρίως τους φαρμακευτικούς ομίλους να βοηθήσουν τον διεθνή μηχανισμό Covax, που δημιουργήθηκε στην προσπάθεια ακριβώς να καταπολεμηθεί η εμβολιαστική ανισότητα και ιδίως να βοηθηθούν 92 φτωχές χώρες να εμβολιάσουν τους πληθυσμούς τους.

Προσώρας, το Covax δεν καταφέρνει να εκπληρώσει την αποστολή του ελλείψει δόσεων και έχει διανείμει μόλις ένα μικρό μέρος των αρχικά προβλεπόμενων δόσεων.

Από τα 4 δισεκ. των δόσεων αυτών που έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, το 80% έχει πάει σε χώρες με υψηλό ή μεσαίο εισόδημα οι οποίες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο γιατρός Μπρους Έιλγουορντ, επικεφαλής του Covax στο πλαίσιο του Π.Ο.Υ., παραδέχθηκε πως τα τέλη Σεπτεμβρίου είναι ένας φιλόδοξος στόχος ο οποίος ίσως να μην επιτευχθεί.

Ο Λευκός Οίκος απορρίπτει την έκκληση του ΠΟΥ για μορατόριουμ στη χορήγηση «αναμνηστικών δόσεων»

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε σήμερα την έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ένα μορατόριουμ στη χορήγηση των λεγόμενων αναμνηστικών δόσεων για την Covid-19, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζεται να επιλέξουν αν θα χορηγήσουν μια τρίτη δόση στους πολίτες τους η αν θα δωρίσουν τα εμβόλια στις φτωχές χώρες.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε ότι δεν τίθεται θέμα «επιλογής». «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα κάνουμε και τα δύο» και «δεν είναι ανάγκη να επιλέξουμε» αν θα χορηγηθεί τρίτη δόση στους Αμερικανούς –κάτι που εξάλλου δεν έχει αποφασιστεί επισήμως– ή αν θα βοηθηθούν οι φτωχότερες χώρες.

Η Ψάκι είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει πάνω από 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε διάφορες χώρες, δηλαδή περισσότερες από όλες τις άλλες χώρες του κόσμου όλες μαζί.

Μέχρι σήμερα οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν πάρει μια απόφαση για το πότε και αν θα αρχίσουν να χορηγούν αναμνηστικές δόσεις. Η Γερμανία και το Ισραήλ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς, κυρίως σε ηλικιωμένους και σε ευάλωτα άτομα.

Νωρίτερα σήμερα ο ΠΟΥ ζήτησε να αναβληθούν αυτές οι εκστρατείες εμβολιασμού τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ώστε να εξομαλυνθεί σε αυτό το διάστημα η «εμβολιαστική ανισότητα» μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών.

Αυστραλία: Ανεμβολίαστος 20χρονος έχασε την ζωή του λόγω Covid

Ένα από τα νεότερα θύματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Αυστραλία Ένας 20χρονος ο οποίος δεν είχε εμβολιαστεί υπέκυψε στην COVID-19 στο σπίτι του στο Σίδνεϊ, ανακοίνωσαν οι αρχές. Είναι ένα από τα νεότερα θύματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Αυστραλία από την εκδήλωσή της στη χώρα-ήπειρο της Ωκεανίας.

Ο νεαρός βρισκόταν επί 13 ημέρες σε απομόνωση στο σπίτι του αφού διαγνώστηκε ότι είχε μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 όταν η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία, σύμφωνα με τις αρχές. Ζούσε με ακόμη ένα πρόσωπο, που έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο καθώς έχει επίσης συμπτώματα της COVID-19.

Ο θάνατος του νέου υπογραμμίζει πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός και πόση σημασία έχει η εκστρατεία ανοσοποίησης, τονίζουν οι αρχές, που θέλουν να έχει εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός του Σίδνεϊ προτού προχωρήσουν στην άρση του lockdown που επιβλήθηκε στην πόλη. Αν όλα πάνε όπως προβλέπει το σχέδιό τους, αυτό θα γίνει την 28η Αυγούστου.

Η περίπτωση αυτή «μας δείχνει ξανά πόσο θανατηφόρα είναι αυτή η ασθένεια» και ότι «πλήττει ανθρώπους όλων των ηλικιών», συνόψισε η Γκλάντις Μπερετζίκλιαν, η πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, της οποίας πρωτεύουσα είναι το Σίδνεϊ. Τα στοιχεία του άνδρα και το πώς μολύνθηκε δεν αποκαλύφθηκαν. Ζούσε στο νοτιοδυτικό Σίδνεϊ, επίκεντρο του ξεσπάσματος που αποδίδεται στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του SARS-CoV-2.

Νέο κύμα της πανδημίας σαρώνει τη χώρα

Από τους περίπου 17 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 αφότου εκδηλώθηκε το νέο ξέσπασμα, τον Ιούνιο, περί το ένα τρίτο των ασθενών υπέκυψε στο σπίτι, σύμφωνα με τις αρχές. Ο θάνατος του άνδρα θα ερευνηθεί από τα αρμόδια πολιτειακά όργανα.

Ο θάνατος άλλου ενός προσώπου, μιας γυναίκας άνω των 80 ετών, η οποία νοσηλευόταν σε νοσοκομείο, αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού από την εκδήλωσή της στην Αυστραλία ως αυτό το στάδιο στους 927 νεκρούς.

Σήμερα οι υγειονομικές αρχές στο Σίδνεϊ ανακοίνωσαν πως το προηγούμενο 24ωρο διαγνώστηκαν 233 κρούσματα, από 199 μία ημέρα νωρίτερα. Στο πλαίσιο του τρέχοντος ξεσπάσματος, από τη 16η Ιουνίου, τα κρούσματα έχουν πλέον ξεπεράσει τα 4.000.

Στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την εξάπλωση οι αρχές επέβαλαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα: έθεσαν σε καραντίνα προάστια που χαρακτηρίζονται περιοχές υψηλού κινδύνου, ενώ ανέπτυξαν τον στρατό για να βοηθήσει την αστυνομία να επιβάλει το lockdown.

Σύμφωνα με την κυρία Μπερετζίκλιαν, η πολιτεία επιδιώκει να έχουν εμβολιαστεί έξι εκατομμύρια άνθρωποι ως το τέλος του μήνα, με άλλα λόγια να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εγκεκριμένου εμβολίου για την COVID-19 όλος ο ενήλικος πληθυσμός, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Η γειτονική πολιτεία Κουίνσλαντ κατέγραψε 16 κρούσματα που οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, ισάριθμα με την προηγουμένη. Οι αρχές πλέον χαρακτηρίζουν το τρέχον ξέσπασμα το χειρότερο που έχουν αντιμετωπίσει από την εκδήλωση της πανδημίας και προειδοποιούν ότι το lockdown στο Μπρίσμπεϊν, την πολιτειακή πρωτεύουσα, ενδέχεται να παραταθεί πέραν της Κυριακής.

«Κάθε φορά που κάποιος βγαίνει από το σπίτι, αυξάνει τον κίνδυνο αυτό το λοκντάουν να χρειαστεί να κρατήσει κι άλλο (…) Δεν είναι ώρα να πάμε να αγοράσουμε έπιπλα εξωτερικού χώρου, θα μας δοθεί άλλη ευκαιρία πριν από το καλοκαίρι» του νότιου ημισφαιρίου, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κουίνσλαντ, ο Στίβεν Μάιλς.

Η πολύ πιο μολυσματική μετάλλαξη Δέλτα, σε συνδυασμό με την αργή πρόοδο της εκστρατείας ανοσοποίησης, προκαλεί κλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης και απελπισία σε αρκετούς πολίτες. Μόλις το 20% των κατοίκων άνω των 16 ετών έχει ανοσοποιηθεί πλήρως ως αυτό το στάδιο στην Αυστραλία των κάπου 26 εκατομμυρίων κατοίκων.

Αύξηση των κρουσμάτων στην Ασία

Οι χώρες στη νοτιοανατολική Ασία καταγράφουν επίσης αύξηση των κρουσμάτων. Με μόλις το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, η περιοχή αναφέρει σχεδόν 15% όλων των κρουσμάτων παγκοσμίως καθημερινά, σύμφωνα με την ανάλυση του Ρόιτερς.

Η Ινδονησία, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τον Ιούλιο, καταγράφει τους περισσότερους θανάτους κατά μέσο όρο και ξεπέρασε το σύνολο των 100.000 θανάτων σήμερα. Η χώρα καταγράφει έναν σε κάθε πέντε θανάτους που ανακοινώνονται παγκοσμίως καθημερινά.

Η Ινδία, μετά τη χειρότερη έξαρση τον Απρίλιο-Μάιο, βλέπει για μία ακόμη φορά μια ανοδική τάση κρουσμάτων. Την περασμένη Παρασκευή η χώρα κατέγραψε 44.230 νέες μολύνσεις COVID-19, τον μεγαλύτερο αριθμό των τελευταίων τριών εβδομάδων, πυροδοτώντας ανησυχίες για ένα τρίτο κύμα.

Η Ουχάν στην Κίνα, όπου ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 2019, θα υποβάλλει σε τεστ κορονοϊού τους 12 εκατομμύρια κατοίκους της, αφότου επιβεβαίωσε τα πρώτα εγχώρια κρούσματα της παραλλαγής Δέλτας. Η πόλη δεν είχε αναφέρει κανένα εγχώριο κρούσμα από τα μέσα Μαΐου, πέρυσι.

 Η Βρετανία θα εμβολιάσει τους 16-17 ετών

Η Βρετανία θα επεκτείνει την εμβολιαστική εκστρατεία της κατά του κορονοϊού στους εφήβους ηλικίας 16 και 17 ετών, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

«Ζήτησα από το NHS», τη δημόσια Αρχή Υγείας της Βρετανίας, «να προετοιμαστεί για τον εμβολιασμό εκείνων που πληρούν τις προϋποθέσεις όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε σε ένα δελτίο τύπου ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει εντός «των επόμενων εβδομάδων», δήλωσε ο καθηγητής Τζόναθαν Βαν-Ταμ, αναπληρωτής αρχίατρος για την Αγγλία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Αφού εξετάσαμε προσεκτικά τα τελευταία δεδομένα, συστήνουμε στους υγιείς 16χρονους και 17χρονους να προσφέρεται η πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Η σύσταση για το πότε να χορηγηθεί η δεύτερη δόση εμβολίου θα δημοσιευτεί αργότερα», δήλωσε ο Ουέι Σεν Λιμ, ο πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής για τον Εμβολιασμό και την Ανοσοποίηση JVCI.

«Την ώρα που η Covid-19 είναι τυπικά ήπια ή ασυμπτωματική στις περισσότερες ομάδες νέων, μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστη για κάποιους και για αυτήν τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, αναμένουμε ότι μία δόση του εμβολίου θα παράσχει καλή προστασία κατά της σοβαρής ασθένειας και της νοσηλείας».

Έως σήμερα, οι νέοι άνω των 16 ετών δεν ήταν «επιλέξιμοι» παρά μόνο εάν θεωρείτο ότι ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω υποκείμενων παθολογιών.

Μονάχα το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έχει προς το παρόν εγκριθεί στους άνω των 12 ετών από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή.

Ελβετία: Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έκανε έκκληση για ένα “μορατόριο” στις αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 μέχρι τον Σεπτέμβριο

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμου Υγείας έκανε σήμερα έκκληση για ένα μορατόριο στις αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 ώστε να μπορέσουν να τεθούν στη διάθεση χωρών που μπόρεσαν να εμβολιάσουν μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού τους.

“Έχουμε επείγουσα ανάγκη να αντιστρέψουμε την κατάσταση: από μια πλειονότητα των εμβολίων που πηγαίνουν στις πλούσιες χώρες σε μια πλειονότητα που θα πηγαίνει στις φτωχές χώρες”, δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ο οποίος πρόσθεσε πως το μορατόριο πρέπει να διαρκέσει “τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου”, στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Γερμανία: Το Βερολίνο διαθέτει τα υπόλοιπα των παραγγελιών του από εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson στην πρωτοβουλία Covax

Στην Covax, τη διεθνή πρωτοβουλία εμβολιασμού κατά της Covid-19, θα διοχετεύονται στο εξής όλα τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson από παραγγελίες της Γερμανίας που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Σύμφωνα με τον κ. Σπαν, σε πρώτη φάση περίπου 1,3 εκατομμύρια δόσεις θα παραδοθούν στην Covax χωρίς καν να περάσουν από τη Γερμανία. «Είναι προς το δικό μας όφελος να εμβολιάσουμε τον κόσμο. Επειδή αυτή η πανδημία θα έχει πραγματικά τελειώσει μόνο όταν ο ιός θα βρίσκεται παγκοσμίως υπό έλεγχο», τόνισε ο κ. Σπαν σε συνέντευξή του στο Δίκτυο RND και διευκρίνισε ότι η Γερμανία συμμετείχε ήδη οικονομικά στη διεθνή πρωτοβουλία, αλλά τώρα παραδίδει και εμβόλια από τις δικές της παραγγελίες.

Στις αρχές Ιουλίου η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να παραδώσει περίπου 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων των AstraZeneca και Johnson & Johnson σε τρίτες χώρες. Το 80% αυτών των εμβολίων θα διατεθεί μέσω της Covax και το υπόλοιπο 20% διμερώς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην Αφρική μόνο 20 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της Covid-19, αριθμός που αντιστοιχεί μόλις στο 1,5% του πληθυσμού της ηπείρου.

ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύναψε συμβόλαιο με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Novavax για την προαγορά 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά της covid-19 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει συνάψει συμβόλαιο με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Novavax για την προαγορά 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά της COVID-19, μόλις εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

“Η νέα μας συμφωνία με τη Novavax διευρύνει το χαρτοφυλάκιο εμβολίων μας προσθέτοντας ένα άλλο εμβόλιο, με βάση πρωτεΐνες, μια πλατφόρμα που δείχνει πολλά υποσχόμενη σε κλινικές δοκιμές”, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδoυ.

Πρόκειται για το έβδομο συμβόλαιο που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με φαρμακευτική εταιρεία για να διασφαλίσει την πρόσβαση σε πιθανό εμβόλιο κατά της COVID-19. Ειδικότερα, βάσει αυτού του συμβολαίου, τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα μπορούν να αγοράσουν έως και 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Novavax, με δυνατότητα επιλογής 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων κατά τη διάρκεια του 2021, 2022 και 2023, αφού αναθεωρηθούν και εγκριθούν από τον EMA ως ασφαλή και αποτελεσματικά .

Το σημερινό συμβόλαιο συμπληρώνει το ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που έχει αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων με την AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna και τις ολοκληρωμένες διερευνητικές συνομιλίες με τη Valneva.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Καθώς οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού εξαπλώνονται στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, αυτή η νέα σύμβαση με μια εταιρεία που ήδη δοκιμάζει το εμβόλιό της με επιτυχία έναντι αυτών των παραλλαγών, αποτελεί πρόσθετη εγγύηση για την προστασία του πληθυσμού μας. Ενισχύει περαιτέρω το ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων, προς όφελος των Ευρωπαίων και των εταίρων μας παγκοσμίως».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η Novavax είναι μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει εμβόλια επόμενης γενιάς για σοβαρές μολυσματικές ασθένειες. Το εμβόλιό της για την COVID-19 βρίσκεται ήδη υπό κυλιόμενη αξιολόγηση από τον EMA, ενόψει πιθανής άδειας αγοράς. Η Επιτροπή έλαβε απόφαση να υποστηρίξει αυτό το εμβόλιο με βάση μια ορθή επιστημονική αξιολόγηση, την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, την εμπειρία της εταιρείας στην ανάπτυξη εμβολίων και την παραγωγική της ικανότητα.

Κίνα: Το Πεκίνο περιορίζει τις μετακινήσεις στο εξωτερικό των Κινέζων

Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι αυστηροποιεί τους περιορισμούς στις μετακινήσεις στο εξωτερικό για τους Κινέζους πολίτες, την ώρα που η Κίνα είναι αντιμέτωπη με μια αναζωπύρωση της πανδημίας covid-19.

Η Κίνα είχε καταφέρει σχεδόν να εξαλείψει την επιδημία στο έδαφός της από την άνοιξη του 2020, με τη ζωή να επιστρέφει στην κανονικότητα, παρά το γεγονός ότι εμφανίζονταν σποραδικές και πολύ περιορισμένες νέες εστίες της covid-19.

Όμως η νέα εστία του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο στη Νανκίν, εξαπλώνεται γρήγορα και πλέον αφορά 18 επαρχίες.

Προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση της covid-19 η Κίνα προσωρινά “θα σταματήσει να παρέχει διαβατήρια και άλλα έγγραφα” απαραίτητα για τις μετακινήσεις στο εξωτερικό, δήλωσε ο Λιου Χαϊτάο, αξιωματούχος της υπηρεσίας μετανάστευσης.

Το μέτρο αφορά μόνο τους Κινέζους πολίτες, διευκρίνισε ο ίδιος.

Η Κίνα ανακοίνωσε 71 εγχώρια κρούσματα covid-19 για την 3η Αυγούστου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον υψηλότερο αριθμό από τις 30 Ιανουαρίου. Ο αριθμός των νέων μολύνσεων αυξάνεται επί πέντε συνεχείς ημέρες μετά τις 30 Ιουλίου.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ, Ethnos

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα