Top

Κορονοϊός: Πάνω από 90% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Novavax

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
κορονοϊός-πάνω-από-90-η-αποτελεσματικότ-707490
Parallaxi

corona 1

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Η Novavax Inc ανακοίνωσε σήμερα ότι τα στοιχεία από την κλινική δοκιμή τελικού σταδίου του εμβολίου της δείχνουν ότι είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό κατά της COVID-19 για διάφορα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού.

Η έρευνα, στην οποία μετείχαν σχεδόν 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ και το Μεξικό, θέτει τη Novavax σε καλό δρόμο για να υποβάλει αίτημα για την χορήγηση έγκρισης για επείγουσα χρήση του εμβολίου της στις ΗΠΑ και αλλού κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την εταιρεία.

Το υποψήφιο εμβόλιο της Novavax με βάση τις πρωτεΐνες ήταν περισσότερο από 93% αποτελεσματικό κατά των κυρίαρχων παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού, τα οποία χαρακτηρίζονται ως παραλλαγές που ανησυχούν τους επιστήμονες και τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας, σύμφωνα με την Novavax.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, το παραλλαγμένο στέλεχος B.1.1.7, που ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά στη Βρετανία, έγινε το πιο κοινό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ, πρόσθεσε η ίδια.

Η Novavax εντόπισε επίσης παραλλαγμένα στελέχη της COVID-19 που ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και την Ινδία μεταξύ των συμμετεχόντων στην δοκιμή, δήλωσε ο επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της Novavax Γκρέγκορι Γκλεν στο Reuters.

Το εμβόλιο αυτό ήταν κατά 91% αποτελεσματικό μεταξύ εθελοντών που παρουσίαζαν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης και 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη μετρίων και σοβαρών περιπτώσεων COVID-19. Επίσης ήταν σχεδόν 70% αποτελεσματικό κατά παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού που η Novavax δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει, σύμφωνα με τον Γκλεν.

“Πρακτικά μιλώντας, είναι πολύ σημαντικό ότι το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει κατά ενός ιού που μεταλλάσσεται με ταχείς ρυθμούς”, σημείωσε ο Γκλεν.

Η Novavax δήλωσε ότι το εμβόλιο ήταν εν γένει καλά ανεκτό μεταξύ των συμμετεχόντων. Στις παρενέργειές του περιλαμβανόταν πονοκέφαλος, κόπωση και μυαλγίες και αυτές ήταν εν γένει ήπιες. Ένας μικρός αριθμός συμμετεχόντων είχε παρενέργειες που περιγράφηκαν ως σοβαρές.

Η Novavax παραμένει σε καλό δρόμο για την παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων τον μήνα ως το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2021 και 150 εκατομμυρίων δόσεων τον μήνα στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Novavax, που έχει την έδρα της στο Μέριλαντ, έχει επανειλημμένως μεταθέσει προβλέψεις παραγωγής και αγωνίστηκε για την πρόσβαση σε βασικά υλικά και εξοπλισμό που χρειαζόταν για την παρασκευή του εμβολίου της.

Ωστόσο σε πρόσκληση για επενδυτές, ο γενικός διευθυντής Στάνλεϊ Ερκ δήλωσε ότι τα μεγάλα παρασκευαστικά εμπόδια έχουν αρθεί και ότι όλες οι εγκαταστάσεις της Novavax μπορούν τώρα να παράξουν το εμβόλιο κατά της COVID-19 σε εμπορική κλίμακα.

Ο Ερκ σημείωσε ότι η Novavax έχει αρχίσει την διαδικασία υποβολής αιτήματος στις ρυθμιστικές αρχές στην Ινδία σε συνεργασία με το Serum Institute of India (SII), στο οποίο έχει ανατεθεί η παρασκευή δόσεων του εμβολίου της.

O Ερκ πρόσθεσε ότι αυτό που κατανοεί είναι ότι το SII δεν αντιμετωπίζει πλέον περιορισμούς λόγω ελλείψεων βασικών υλικών.

Το SII είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι οι περιορισμοί από τις ΗΠΑ στις εξαγωγές προμηθειών που χρησιμοποιούνταν για εμβόλια περιόριζαν την ικανότητά της να αυξήσει την παραγωγή.

Μεξικό: Αποδυναμώθηκε η ικανότητα των λατινοαμερικανικών χωρών να καταπολεμήσουν τη διαφθορά, σύμφωνα με έκθεση

Η ικανότητα των λατινοαμερικανικών χωρών να καταπολεμήσουν τη διαφθορά μειώθηκε κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς καθώς η πανδημία του νέου κορονοϊού απορρόφησε πόρους και προσέφερε στους πολιτικούς σε ορισμένα κράτη χώρο για να αποδυναμώσουν τα δικαστικά σώματα, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η ετήσια έρευνα για 15 λατινοαμερικανικές χώρες, που έγινε από τις Americas Society/Council of the Americas και Control Risks, κατέγραψε μια μείωση στην αποτελεσματικότητα και την ανεξαρτησία υπηρεσιών κατά της διαφθοράς σε σχεδόν όλα αυτά τα κράτη.

Ο δείκτης δείχνει πόσο αποτελεσματικά μπορούν οι χώρες να καταπολεμήσουν τη διαφθορά βάσει μεταβλητών, όπως η κυβερνητική διαφάνεια, τα δικαστικά μέσα και η ποιότητα του Τύπου. Σε αυτόν η Βενεζουέλα κατατάσσεται ως η λιγότερο προετοιμασμένη χώρα από τις 15 του καταλόγου, ενώ η Ουρουγουάη ως η πιο προετοιμασμένη.

Ο Δείκτης Ικανότητας Καταπολέμησης της Διαφθοράς (CCC) δείχνει επίσης σημαντική επιδείνωση στην ικανότητα καταπολέμησης της διαφθοράς στις δύο πολυπληθέστερες χώρες και μεγαλύτερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Σε μια περίοδο που και οι ξένες και οι εσωτερικές επενδύσεις στη Λατινική Αμερική βρίσκονται σε πολυετή χαμηλά επίπεδα, η αύξηση των αμφιβολιών όσον αφορά την εφαρμογή του κράτους δικαίου και την ποιότητα των δικαστικών θεσμών υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Βραζιλία κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση στην ετήσια βαθμολογία της, υπό τον αντίκτυπο της διάλυσης τον Φεβρουάριο της δύναμης κρούσης κατά της διαφθοράς Lava Jato, όπως και τον διορισμό από τον πρόεδρο της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου αξιωματούχων που θεωρούνται λιγότερο ανεξάρτητοι για να ηγηθούν της ομοσπονδιακής αστυνομίας και του γραφείου των εισαγγελικών αρχών.

Το Μεξικό είδε τη βαθμολογία του να πέφτει για τρίτη χρονιά, κάτι το οποίο αντανακλά εν μέρει, σύμφωνα με την έκθεση, τις σημαντικές περικοπές που έγιναν στον προϋπολογισμό του Εθνικού Συστήματος Κατά της Διαφθοράς στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας για να αντιμετωπιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας.

Η Γουατεμάλα επίσης υποχώρησε στην κατάταξη, μετά το κλείσιμο οργανισμού κατά της διαφθοράς υποστηριζόμενου από τον ΟΗΕ το 2019. Προεδρική Επιτροπή κατά της Διαφθοράς, που δημιουργήθηκε πέρυσι και τελεί απευθείας υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, δεν ανέλαβε σημαντικές έρευνες, σύμφωνα με την έκθεση.

Ξεκινώντας από την υψηλότερη προς την χαμηλότερη βαθμολογία, οι χώρες που αξιολογήθηκαν στον δείκτη αυτόν είναι η Ουρουγουάη, η Χιλή, η Κόστα Ρίκα, το Περού, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Κολομβία, ο Ισημερινός, ο Παναμάς, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Μεξικό, η Παραγουάη, η Γουατεμάλα, η Βολιβία και η Βενεζουέλα.

Νότια Κορέα: Πειραματική θεραπεία αντισωμάτων κατά της COVID-19 δείχνει ασφαλής και αποτελεσματική στις κλινικές δοκιμές, σύμφωνα με την Celltrion

Η νοτιοκορεάτικη φαρμακοβιομηχανία Celltrion Inc ανακοίνωσε σήμερα θετικά αποτελέσματα από την πειραματική της θεραπεία αντισωμάτων κατά της COVID-19, η οποία, όπως σημείωσε, είναι ασφαλής και μειώνει την περίοδο θεραπείας κατά σχεδόν πέντε ημέρες στην Φάση 3 παγκόσμιων κλινικών δοκιμών της.

Οι δοκιμές, στις οποίες μετέχουν 1.315 άνθρωποι, έγιναν από τον Ιανουάριο σε 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ, της Ισπανίας και της Ρουμανίας, διευκρινίζει η Celltrion σε ανακοίνωσή της.

Η θεραπεία αυτή επιβράδυνε τα σοβαρά συμπτώματα της COVID-19 σε περισσότερους από το 70% των ασθενών, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας υψηλού κινδύνου με υποκείμενα νοσήματα. Επίσης μείωσε την περίοδο ανάρρωσης κατά 4,9 ημέρες, σύμφωνα με την εταιρεία.

Τον Φεβρουάριο η Νότια Κορέα ενέκρινε υπό όρους την θεραπεία αυτή αντισωμάτων, καθιστώντας την την πρώτη τοπικής παρασκευής θεραπεία για τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός που έλαβε τέτοια έγκριση στη χώρα. Η εταιρεία σημείωσε ότι θα επιδιώξει την πλήρη έγκρισή της βάσει των αποτελεσμάτων των δοκιμών.

Οι μετοχές της Celltrion αυξήθηκαν ως και 5,6% στις συναλλαγές σήμερα το πρωί, σε σύγκριση με μια πτώση τους 0,3% στην ευρύτερη αγορά.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Επιτάχυνση διανομής εμβολίων σε όλο τον κόσμο υπόσχονται οι G7

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα